Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Purvanchal Expressway
16 NOV 2021 5:59PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
I bow to the people of the land on which Lord Hanuman killed Kalanemi. In the 1857 struggle, the people of the area fought the British bravely. The land carries the fragrance of the independence struggle. Who can forget the battle of Koiripur? Today this holy land is getting the gift of Purvanchal Expressway which you were waiting for long. Many congratulations to all of you.
Governor of Uttar Pradesh Smt. Anandiben Patel ji, the energetic, high-spirited and Karmayogi Chief Minister of UP, Yogi Adityanath ji, UP BJP President Shri Swatantra Dev ji, Ministers in UP government Shri Jaipratap Singh ji and Shri Dharamveer Prajapati ji, my fellow sister in Parliament Maneka Gandhi ji,other public representatives and my dear brothers and sisters!
If anybody all over the world has any doubt about the potential of UP and its people, he can come to Sultanpur and see for himself. A modern expressway is now passing through what was just a piece of land three-four years ago. When I laid the foundation stone of Purvanchal Expressway three years ago, I had never thought that I will land here on an aircraft one day. This expressway will take Uttar Pradesh towards a better future at a rapid pace. This expressway is the expressway of UP's development. This expressway is the expressway of UP's progress. This expressway is the expressway of a new UP. This expressway is the expressway of UP’s growing economy. This expressway is the reflection of modernized facilities in UP. This expressway is the holy manifestation of UP's strong will. This expressway is a living proof of the accomplishment of resolutions in UP. This is the pride and wonder of UP. I feel blessed to dedicate Purvanchal Expressway to the people of Uttar Pradesh today.
Friends,
Balanced development of the country is equally necessary for the overall development of the country. The inequality where some regions march ahead in the race of development while some others fall behind by several decades is not good for any country. The eastern part of India and the states of the North East did not benefit as much from the development of the country as they should have despite so much potential. Not much attention was paid to the overall development of UP due to politics and the way the governments functioned for a long time. This region of UP was handed over to the mafia and its citizens to poverty.
I am happy that this region is writing a new chapter of development. I congratulate the energetic and karmayogi Chief Minister of UP, Yogi Adityanath ji, his team and the people of UP for the Purvanchal Expressway. I congratulate my farmer brothers and sisters whose land has been used for this expressway, the workers who have sweated and the skills of the engineers.
Brothers and sisters,
The nation’s prosperity is as important as our national security. In a short while, we are going to witness how Purvanchal Expressway has become a new strength for our Air Force in case of emergency. In a short while from now, our fighter planes will make their landing on the Purvanchal Expressway. The roar of these planes will also be for those who neglected defence infrastructure of the country for decades.
Friends,
The fertile land of Uttar Pradesh, the hard work and skills of its people is phenomenal. And I am not reading out from any book. I am speaking what I have seen and got from the people with whom I have developed a relationship as an MP of UP. Such a large region is blessed with Ganga ji and other rivers. The situation that existed here seven-eight years ago made me wonder why some people were punishing UP and for what reason. In 2014, when all of you, Uttar Pradesh and the country gave me an opportunity to serve this great land of India, I went into the details of the development of UP as it was my duty as an MP and as a ‘pradhan sevak’.
I started several initiatives for UP. The poor should get pucca houses, they should have toilets, women do not have to go out to defecate in the open, everyone should have electricity in their homes; there were several such works which needed to be done here. But I am very pained that the government which was in UP then did not support me. Moreover, they feared losing their vote bank even standing next to me in public. When I would come here as MP, they would come to welcome me at the airport and would disappear soon after that. They were ashamed because they did not have anything to give an account of their performance.
I knew the previous governments before Yogi ji took over would be removed by the people from the path of development of UP forever because the injustice they meted out to people, discriminated on development and served their families’ interests. And you did it in 2017. By giving a thumping majority, you gave a chance to Yogiji and Modiji to serve you.
Looking at the development works being done in UP today, I can say that the fate of this region has started changing and it is going to change at a fast pace. Who can forget the number of power cuts in UP earlier? Do you remember or not? Who can forget what was the law and order situation in UP? Who can forget what was the condition of medical facilities in UP? Such was the situation in UP that roads led to nowhere and people were being looted. Now those who used to loot are in jails. Instead of robberies, new roads are being constructed in UP. In the last four-and-a-half years in UP, whether in the East or the West, thousands of villages have been connected by new roads and thousands of kilometers of new roads have been built. Now with the cooperation of all of you, with the active participation of the Uttar Pradesh government, the dream of development in UP seems to be coming true. Today, new medical colleges, AIIMS and modern educational institutions are being built in UP. Just a few weeks back, Kushinagar International Airport was inaugurated and today I have the privilege of handing over the Purvanchal Expressway to you.
Brothers and sisters,
This expressway will benefit the poor and middle class, farmers and traders. It will benefit the labor class and also the entrepreneurs, i.e. Dalits, deprived, backwards, farmers, youth, middle class, every person will benefit from it. It gave employment to thousands of colleagues while it was under construction and now that it is ready it will lead to creation of millions of new jobs.
Friends,
It was also a fact that cities were largely cut off from each other in a vast state like UP. People going to different parts either for work or meeting relatives had to suffer due to absence of proper connectivity. Reaching Lucknow for the people of the East was like winning the Mahabharata. Development for the previous chief ministers was limited to the places where their families lived. But as much as the recognition is there for the West today, there is a priority for Purvanchal as well. Purvanchal Expressway is bridging this gap and connecting UP with each other. With the construction of this expressway, people of Awadh, Purvanchal as well as Bihar will also be benefited. The commute from Delhi to Bihar will become easier.
And I would like to draw your attention towards one more thing. The specialty of the 340 km Purvanchal Expressway is not just that it will connect Lucknow, Barabanki, Amethi, Sultanpur, Ayodhya, Ambedkar Nagar, Mau, Azamgarh and Ghazipur. Its specialty is that this expressway will connect Lucknow to those cities which have immense aspiration and potential for development. The UP government under the leadership of Yogi ji may have spent more than 22,000 crore rupees on this expressway, but it will become a medium to attract industries worth lakhs of crores of rupees here. I have no idea whether the media friends who are here have paid attention to the fact that the new expressways which are coming up in UP will connect so many cities. The 300-km Bundelkhand Expressway will connect cities like Chitrakoot, Banda, Hamirpur, Mahoba, Jalaun, Auraiya and Etawah. The 90-km Gorakhpur Link Expressway will connect Gorakhpur, Ambedkar Nagar, Sant Kabir Nagar and Azamgarh. Similarly, the 600-km Ganga Expressway will connect Meerut, Hapur, Bulandshahr, Amroha, Sambhal, Badaun, Shahjahanpur, Hardoi, Unnao, Rae Bareli, Pratapgarh, and Prayagraj. Now think of these small cities, you tell me, how many of these cities are considered as big metro cities? How many of these cities are being connected with other cities of the state? The people of UP know the answer to these questions and understand these things. This kind of work is being carried out in UP for the first time after independence. For the first time, modern connectivity is being prioritized in these cities symbolizing the aspirations of Uttar Pradesh. Brothers and sisters, you also know that where good roads and highways reach, the pace of development accelerates and job creation happens faster.
Friends,
Better connectivity and connection of every corner of UP is necessary for its industrial development. I am happy that today Yogi ji's government is committed to these projects without any discrimination and is working with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas'. As soon as the expressways are getting ready in UP, work on industrial corridor is also starting simultaneously. Many new industries will be set up near the Purvanchal Express very soon and 21 places have already been identified. In the near future, the activities related to food processing, milk products, cold storage, warehousing etc will accelerate in the cities situated along these expressways. These new expressways in UP are going to give new energy and become the centre of new attraction for industries related to agriculture like fruits, vegetables, grains, animal husbandry and industries related to pharmaceutical, electrical, textile, handloom, metal, furniture, petrochemical sector etc.
Friends,
Work has also begun to prepare manpower required for these industries. ITIs, other education and training institutes, medical institutes etc will also be set up in these cities. Many employment options for the youth of UP will be created in the near future whether it is agriculture or industry. The Defense Corridor being built in UP is also going to bring new employment opportunities here. I am sure these infrastructure projects will give new heights to the economy here in the near future.
Brothers and sisters,
When a person builds a house, his first concern is about the roads; he examines the soil and considers other aspects. But we have seen a long period of governments in UP making statements and showing dreams regarding big-scale industrialization without worrying about connectivity. As a result, many factories were shut down in the absence of necessary facilities. Unfortunately, dynasties ruled both Delhi and Lucknow. The long years of partnership between dynasties trampled the aspirations of UP. Brothers and sisters, the same thing happened with the son of Sultanpur, Sripati Mishra ji. Cronies of these families insulted him who had such a vast ground experience and hard work was his only capital. The people of UP can never forget the humiliation of such karmayogis.
Friends,
Today, the double engine government in UP is working considering the common people of UP as their family. While running the factories and mills which were set up here in an efficient manner, new investment environment is being created for new factories. Importantly, the plans are not made only for five years in UP, but infrastructure is being created for a prosperous Uttar Pradesh keeping in mind the needs of this decade. The idea behind the Eastern and Western Dedicated Freight Corridors is to connect the state with the eastern and the western coastline. These special routes for goods trains will enable the produce of the farmers of UP and the goods made in the factories to reach the world markets. This will benefit our farmers, traders, businessmen and every such small and big colleague.
Brothers and sisters,
I would also like to appreciate the people of UP for doing excellent work regarding corona vaccination. UP has led not only the country but the world by administering 14 crore corona vaccines. Many countries of the world do not even have such a population.
Friends,
I would also appreciate the people of UP for not allowing any political propaganda against the vaccines made in India. The people of UP defeated the conspiracy of playing with the health of the people here. And the people of UP will continue to defeat them in the same way.
Brothers and sisters,
Our government is working day and night for the all-round development of UP. Along with connectivity, top priority is also being given to basic facilities in UP. It has benefited our sisters and the women power mostly. Poor sisters who are getting their own pucca houses in their name are getting an identity and are also spared from the scorching summers, rains and extreme cold. Mothers and sisters used to suffer the most in the absence of electricity and gas connections. The free electricity and gas connections provided under the Saubhagya and Ujjwala schemes also took care of these problems. Our sisters and daughters faced many problems both at home and school in the absence of toilets. There is happiness in the house now and daughters too study in schools without any hesitation.
So many generations of mothers and sisters have passed while suffering from the drinking water problem. Now water is being supplied to every household through pipes. In just two years, the UP government has provided tap water to about 30 lakh rural families and this year the double engine government is committed to provide pure drinking water to lakhs of sisters at their homes.
Brothers and sisters,
Even in the absence of health facilities, if anyone had to suffer the most, then it was our mothers and sisters. The concern about expenses regarding the health of their children and the family was such that they avoided their own treatment. But our sisters and daughters have got a huge relief from facilities like the Ayushman Bharat scheme, new hospitals and medical colleges.
Friends,
I can see some people losing their mind when such double benefits accrue due to the double engine government. It is very natural for them to get disturbed. Those who remained unsuccessful in their stints can’t see and digest the success of Yogi ji.
Brothers and sisters,
Without paying any heed to their noise, it is our duty to be engaged in nation building with the spirit of service, this is our karma Ganga and we will continue to create an atmosphere of ‘Sujalam, Sufalam’. I am sure we will continue to get your love and blessings. Once again many congratulations to you for Purvanchal Expressway.
Say with me with full strength
Bharat Mata Ki Jai
Bharat Mata Ki Jai
Bharat Mata Ki Jai
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পুর্বাঞ্চল এক্সপ্রেসৱে শঙ্গাবদা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
16 NOV 2021 5:59PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে!
জৌনে ধরতী পর হনুমান জী, কালনেমি কৈ ৱধ কিএ রহেং, উ ধরতী কে লোগন কৈ হম পাঁৱ লাগিত হৈং। ১৮৫৭ কে লড়াই মা, হিংয়া কে লোগ অংগ্রেজন কা, ছত্ঠী কৈ দূধ য়াদ দেৱায় দেহে রহেং হৈং। য়হ ধরতী কে কণ-কণ মা স্বতন্ত্র সংগ্রাম কৈ খুসবূ বা। কোইরীপুর কৈ য়ুদ্ধ, ভলা কে ভুলায় সকত হৈ? আজ য়হ পাৱন ধরতী ক, পূর্বাঞ্চল এক্সপ্রেসৱে কৈ সৌগাত মিলত বা। জেকে আপ সব বহুত দিন সে অগোরত রহিত। আপ সভৈ কা বহত-বহুত বধাই।
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমতী আনন্দীবেন পতেলজী, পু.পি. কে ঔজস্বী অমসুং কর্ময়োগী মুখ্যমন্ত্রী য়োগী আদিত্য়নাথজী, পু.পি. ভাজপা অধ্যক্ষ শ্রী স্বতন্ত্র দেবজ, য়ু.পি. সরকারগী মন্ত্রী শ্রী জয়প্রতাপ সিংহজী, শ্রী ধর্মবীর প্রজাপতিজী, সংসদকী ঐহাক্কী খোংবুরোই ইচন মেনকা গান্ধীজী, অতৈ মীয়ামগী মীহৎশিং অমসুং ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইচিল-ইনাওশিং!
মালেমপুম্বদা য়ু.পি.গী মতিক-ময়াইদা, য়ু.পি. গী মীশিংগী মতিক-ময়াইদা করিগুম্বা চিংনবা লৈরবা মদু ঙসি সুল্তানপুরদা লাক্লগা য়ু.পি.গী মতিক-ময়াইশিংসি য়েংবা চহী অহুম-মরিগী মমাংদা শুপ্নতগী লমখক ওইনা লৈরম্বা অদুদগী হৌরগা অনৌবা মতমগী এক্সপ্রেসৱে ফাওরগা চৎলে। চহী অহুমগী মমাংদা ঐহাক্না পুর্বাঞ্চল এক্সপ্রেসৱেগী উরেপ-উয়ুং তম্বগী লাকপা মতমদা এক্সপ্রেসৱে অদুগী এয়রপোর্ত অসিদা ঐ ইশামক কুমথগনি হায়বা খল্লুদে। মসিগী এক্সপ্রেসৱে অসিনা, উত্তর প্রদেশ অসিগী তুংলমচৎ অসি থুনা য়াংনা ফগৎহল্লগনি। মসিগী এক্সপ্রেসৱে অসিনা য়ু.পি.গী চাউখৎপগী এক্সপ্রেসৱেনি।ये এক্সপ্রেসৱেনি, য়ু.পি.গী খুমাং চাউশিনবগী এক্সপ্রেসৱেনি। মসিগী এক্সপ্রেসৱে অনৌবা য়ু.পি. শেম্বগী এক্সপ্রেসৱেনি। মসিগী এক্সপ্রেসৱে অসিয়ু.পি.গী অফবা শেল-থুমগী ফীভমগী এক্সপ্রেসৱেনি। মসিগী এক্সপ্রেসৱে অসিয়ু.পি.দা অনৌবা খুদোংচাবশিংগী মমিনি। মসিগী এক্সপ্রেসৱে অসি য়ু.পি.গী লেংদ্রবা নিংজবা ৱাখলগী অশেংবা শক্তম্বু উৎপনি। মসিগী এক্সপ্রেসৱে অসি য়ু.পি.দা ৱাশকশিং মপুং ফাবগী তশেং-তশেংলবা খুদম্নি। মসি য়ু.পি.গী চাউথোকচনিংঙাইনি, মসি য়ু.পি. গী থোইদোকপা মওংদা পাংথোকপনি। ঐহাক্না ঙসি পুর্বাঞ্চল এক্সপ্রেসৱে অসি উত্তর প্রদেশকী মীশিংদা কত্থোকপা অসি মশামক্না লাইবক ফবা ওইনা ফাউজৈ।
মরূপশা,
লৈবাক অসি মপুং ওইনা চাউখৎহন্নবগীদমক্তা লৈবাক অসিগী চাং মান্ননা চাউখৎহনবসু অদুক্কী মতিক মথৌ তাই। মফম খরদি চাউখৎপগী লমজেল অসিদা মাংজিল থানা চৎলদি, মফম খরনা চহি মনিংদা লৈহৌরদি মান্নদবশিং অসি করিগুম্বা লৈবাক অমগী ওইনা অফবা অমত্তা নত্তে। ভারত্তসু ঐখোয়গী নোংপোকথংবা শরুক্তা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যদা চাউখৎলকপা য়াবগী ওইথোকপা অসি লৈদুনসু লমশিং অসিদা চাউখৎপগী কান্নবা অসি ইফং-ফংবা ঙমদ্রি। উত্তর প্রদেশতসু তৌরিবা রাজনীতি অসিনা মতম শাংনফাওবা পাল্লম্বা সরকারশিং অদুনা য়ু.পি. অসি মপুং ফানা চাউখৎহন্দুনা পন্দোন লোমহন্নবা ইখন-খনবিরমদ্রে। য়ু.পি. অসিগী মফমশিং অসিদা মাফিয়াগী মওংদা তৌবা অমসুং মফমসিগী মীশিংসু লায়রবশিংদা শিন্নরম্মী।
ঙসি মফম অসি চাউখৎপগী লমায় অমা ইবসিদা ঐহাক নুংঙাই। ঐহাক্না য়ু.পি.গী মথৌনা লৈরবা, কর্মগৌগী মুখ্যমন্ত্রী য়োগী অদিত্যনাথজীবু, মহাক্কী কাংবু অমসুং য়ু.পি. গী মীশিংবু পুর্বাঞ্চল এক্সপ্রেসৱে অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐখোয়গী লৌমী মরূপ-মপাংশিংগী লমদা তারিবা শিন্মীশিংগী হুমাং, ইঞ্জীনিয়রশিংগী হৈথোই-শিংথোইবশিং অদুগীদমক্তসু হন্না-হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ইচিল-ইনাওশা,
লৈবাক অসি চাউখৎপা য়াম্না মথৌ তাবগুম ঙাক-শেনবগীসু য়াম্না মথৌ তাই। মফমসিদা মতম খরগী মনুংদা ইমগজেন্সীগী ফীভম অসিদা পুর্বাঞ্চল এক্সপ্রেসৱে অসি ঐখোয়গী এয়রফোর্সকী ওইনা পাৱর ওইরি। হৌজিক্গী মতম খরগী মনুংদা পুর্বাঞ্চল এক্সপ্রেসৱেদা ঐখোয়গী ফাইত্তর প্লেন, ইশাগী ওইবা লেন্দিং তৌরগনি। মসিগী এয়রপোর্তশিংগী লাউ-খোংবা অসি লৈবাক অসিদা চহী কয়াদগী থওইবিদনা লৈরকখিবশিং অদুগীসুনি।
মরূপশা,
উত্তর প্রদেশকী পোত্থোক, মফমসিগী মীশিংগী হোৎনবা কনবা, মফমসিগী মীশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা অসি হান্না অমুক্তা উখিদ্রিবা মওংদনি। অদুগা ঐহাক লাইরিক্তগী পারগা হায়বা নত্তে। উত্তর প্রদেশকী এম.পি. ওইবগী ওইনা মফমসিগী মীশিংদা ঐহাক্না উরিবা অসি, খংলিবা অদুনি হায়রিবা অসি। মফমসিগী অসুক চাউবা লম অসিদা গঙ্গাজী অমসুং অতৈ তুরেলগী য়াইফ-থৌজাল ফংলে। অদুবু মফমসিদা চহী ৭-৮ গী মমাংদা ওইরম্বা ফীভম অদু য়ু.পি. অসি মীওই খরনা করিগীদমক্তা শাপ তৌরিবনো হায়না উবদা ঙকখি। মরম অসিনা ২০১৪ দা অদোম পুম্নমক্না, উত্তর প্রদেশনা, লৈবাক অসিনা ঐহাকপু ঐখোয়গী অথোইবা ভারত অসিগী থৌগল তৌনবগী তাঞ্জা পীবিবা অসিদা ঐহাক্না য়ু.পি. গী চাউখৎনবা মফমসিগী এম.পি. ওইবগী, থৌগল্লোই মকোক ওইনা ঐহাক্কী তৌফম থোকপা ইথৌদাংশিং অদু মমুৎ তানা খংবা হৌখি।
ঐহাক্না য়াম্না কন্না হোৎনদুনা য়ু.পি. গীদমক্তা থবক হৌহনখি। লায়রবশিংদা য়ুম ফংহন্নবা, লায়রবশিংগী য়ুমদা অমাংশঙ লৈহন্নবা, নুপীশিংনা লমহাংদা মখোং হাম্বা চত্তনবা, মী খুদিংমক্কী য়ুমদা মৈ ফংহনবগুম্বা অসিগুম্বা তৌগদবা থবক কয়া অমা লৈরম্মী। য়ু.পি. দা পাল্লম্বা সরকারনা ঐবু শৌগৎপীখিদবা অদুদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইখিদে। মসিদা নত্তনা মীয়ামগী ওইবা মওংদা ঐহাক্কী নাকলদা লেপ্পনফাওবা ভোৎ বেঙ্ককী ৱারৌবা লৈগদ্রা হায়বগী অকিবা লৈরমখি। ঐহাক্না এম.পি. ওইনা লাকখিবা মতমদা এয়রপোর্তা ওকপীখিবা মতমদা ৱাখলসি পুংঙাও-ঙাওরম্মী। মখোয়শিং অদু অদুক্কী মতিক ইকাইরম্মী মদুদি মখোয়না তৌবা থবক্নি হায়নবা করিসু লৈরমদে।
ঐহাক খংই মদুদি মতমদুগী সরকারনা য়োগীজীনা লাকপদগী লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদগী হান্নগী সরকারনা য়ু.পি. গী মীশিংদা নিংথিনা তৌবিখিদে, সরকারনা চাউখৎনবা তৌবদা মীচং-মীখাই নাইবা, মশাগী ইমুংগীখক্তা খন্নবা হোৎনবা, য়ু.পি. গী মীশিংনা অসিগুম্না তৌবা মীশিংদা মতম পুম্নমক্কী ওইনা য়ু.পি. গী চাউখৎনবগী লম্বিদগী লৌথোক্কনি। অদুগা ২০১৭ দা অদোম্না মসি তৌরগা উৎখ্রে। অদোম্না ভোৎ মশিং য়াম্না হেন্না পীদুনা য়োগীজী অমসুং মোদীজী অনি পুলহন্দুনা অদোমগী থৌগল তৌনবগী তাঞ্জা অদু পীনবীরে।
অমসুং ঙসি য়ু.পি. দা চাউখৎপগী থবকশিং অসি উবদা মফমসিগী, য়ু.পি. গী লাইবক অসি হোংবা হৌরে হায়না হায়বা ঙম্মি অমসুং য়াম্না য়াঙংনা চাউখৎপরোমদা হোংলগনি। হান্নদি য়ু.পি. দা মৈ কোন্নরমদে, কয়ামুক কোন্নরমদবগে হায়বা অদোম্না খংব্রা? য়ু.পি. দা ৱায়েল-পথাপকী ফীভম করি ওইরম্বগে হায়বসি কনানা কাওবা ঙমগনি। য়ু.পি.দা লম্বীশিংদা লুৎ তৌনরমখি। হৌজিক্তী লুৎ তৌবশিং অদু লোয়নমক জেলদা লৈরে, অদুগা হৌজিক্তি লুৎ তৌনবা লৈত্রে, খুঙ্গং-খুঙ্গংদা অনৌবা লম্বী কয়া অমা শেম্লি। হৌখিবা চহী মরি মখাই অসিদা য়ু.পি. দা নোংপোক ওইরো নোংচুপ ওইরো, কিলোমিতর লিশিং কয়াগী অনৌবা লম্বি কয়া শেমখ্রে। হৌজিক অদোম পুম্নমক্কী মতেংদগী উত্তর প্রদেশকী সরকারনা নিংথিনা থৌদাং লৌদুনা য়ু.পি. গী চাউখৎপগী মংলান অসি মপুং ফাবা উরক্লি। ঙসি য়ু.পি. দা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ শারি, এম্স শারি, অনৌবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুৎশিং শারি। চয়োল খরগী মমাংদা কুশিনগরদা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী মায়খুম হাংদোকখি অমসুং ঙসি ঐহাক্না পুর্বাঞ্চল এক্সপ্রেস-ৱে অসি অদোমদা খুৎশিন্নবগী লাইবক অদু ফংজরে।
ইচিল-ইনাশা,
মসিগী এক্সপ্রেসৱে অসিগী কান্নবা অসি লায়রবনসু ফংগনি অমসুং ময়ায় ওইবা থাক্কী মীশিংনসু ফংগনি, লৌমীশিংনা মসিদগী মতেং ফংগনি অমসুং লল্লোন-ইতিক তৌবদসু খুদোং চারগনি। মসিগী কান্নবা অসি শীন্মীনসু ফংগনি অমসুং ওন্তর্প্রীন্যুরনসু ফংগনি, হায়বদি দলিৎ, তোল্লবা, শোত্থরবা, লৌমী, নহা, ময়ায় ওইবা থাক্কী মীশিং, মীপুম খুদিংমক্না মসিগী কান্নবা ফংগনি। শারিঙৈগী মতমদা মরূপ লিশিং কয়া থবক ফংহনখি অমসুং হৌজিক হৌরবা মতুংদসু মীওই লাখ কয়াদা থবক ফংহন্নবগী পাম্বৈ ওইরগনি।
মরূপশা,
মসিসু অচুম্বনি মদুদি য়ু.পি. গুম্বা চাউরবা লৈবাক অসিদা শহর অমগা অতোপ্পা শহর অমগা অদুক্কী মতিক শম্নদনা লৈরম্মী। তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদা মী চৎনবা মতমদা থবক লৈরম্মী, মরি-মতা লৈরম্মী অদুবু শহর অমগা-অমগগী মরক্তা নিংথিনা শম্নবা লম্বী লৈতবা মরম্না য়াম্না ৱানরম্মী। নোংপোক্লোমগী মীশিংনা লখনৌদা য়ৌবদা মহাভারতকুম্লম্মী। হান্নগী মুখ্যমন্ত্রীশিংগী ওইনদি চাউখৎপা অসি মশাগী ইমুং, মশাগী ময়ুমদুদা অদুম লৌইখিরম্মী। অদুবু নোংচুপকী ইকাই খুম্নবা অদুগুম্না পুর্বাঞ্চলগীসু হেন্না মরুওইবা ওইরম্মী। পুর্বাঞ্চল এক্সপ্রেসৱে অসি ঙসি য়ু.পি. গী লোক অসি হেন্না পাকথোক্লে, অমগা-অমগা শম্নরে। মসিগী এক্সপ্রেসৱে অসি শাবদগী, অবধ, পুর্বাঞ্চলগা লোয়ননা বিহারগী মীশিংদসু কান্নহল্লগনি। দিল্লীদগী বিহারদা লাকথোক-লাকশিন তৌবসু হৌজিক্তি লাইরগনি।
অমসুং ঐহাক্না অদোমদা ৱাফম অমা খংহনবা পাম্মী। কিলোমিতর ৩৪০ গী পুর্বাঞ্চল এক্সপ্রেসৱেগী থোইদোকপা অসি শুপ্নতগী লখনৌ, বারাবঙ্কী, অমেথী, সুল্তানপুর, অয়োধ্যা, অম্বেদকরনগর, মউ, অজমগঢ় অমসুং গাজীপুরগসু শম্নগনি। মসিগী থোইদোকপদি মসিগী এক্সপ্রেসৱে অসি লখনৌগা অতৈ শহরশিংগা শম্নহনগনি, মসিদা চাউখৎপগী ওইথোকপা অসি য়াম্না লৈগনি। মসিদা ঙসি য়ু.পি. সরকারনা য়োগীজীগী মীৎয়েংখাদা লুপা করোর লিশিং ২২ দগী হেনবা চাদিং তৌখ্রসু তুংলমচত্তা মসিগী এক্সপ্রেসৱে অসি ইন্দস্ত্রী লাখ করোর কয়া পুরক্নবগী মরম ওইগনি। মীদিয়াগী মরূপশিংনা মসিগী ৱাফম অসিদা মীৎয়েং থম্বিরমগদ্রা নত্রগা থম্বিরম্লোইদ্রা হায়বা খংদে মদুদি ঙসি য়ু.পি. দা শেম্লিবা এক্সপ্রেসৱে অসিনা মতৌ করম্না শহরশিং অসিবু শমজিন্নগদগে হায়বসে। চাউরাক্না কিলোমিতর ৩০০ লোমগী বুন্দেলখন্দগী এক্সপ্রেসৱে অসিনা করম-করম্বা শহরশিং শমজিন্নগদগে? চিত্রকুত, বান্দা, হমীরপুর, মহোবা, জালৌন, ঔরৈয়া অমসুং হতাৱা। কিলোমিতর ৯০ গী গোরখপুর বিঙ্ক এক্সপ্রেসৱে অসিনা করম-করম্বা শহরশিং শমজিন্নগদগে? গোরখপুর, অম্বেদকর নগর, সন্ত কবীর নগর, অমসুং অজমগঢ়,। চাউরাক্না কিলোমিতর ৬০০ কী গঙ্গা এক্সপ্রেসৱেনা শহর কয়া শম্নহনগদগে? মীরুত, হাপুঢ়, বুলন্দশহর, অমরোহা, সম্ভল, বদায়ু, শাহজহানপুর, হরদোই, উন্নাও, রায়বরেলী, প্রতাপনগর, অমসুং প্রয়াগরাজ। হৌজিক মসিসু খন্দুনা য়েংবীয়ু অপীক-অপীকপা শহর অদুক য়াম্বা অসিসু, অদোম্না ঐঙোন্দা হায়বীয়ু মসিদগী শহর কয়াদা অচৌবা মেত্রো সিতিনি হায়না লৌনবগে? মসিদগী শহর কয়া রাজ্যগী অতোপ্পা শহরশিংদগী নিংথিনা শম্নহল্লি? য়ু.পি. গী মীশিংনা মসিগী ৱাহংশিংসিগী পাউখুম খংই অমদি য়ু.পি. গী মীশিংনা ৱাফমশিং অসি খংই। অসিগুম্বা থবক অসি য়ু.পি. দা নিং-খা তম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা থোক্লি। অহানবা ওইনা উত্তর প্রদেশকী খঞ্জবশিং সিম্বল অদু শহরশিং অসিদা অনৌবা কনেক্তিবিতী অসি অদুক্কী মতিক মরুওইনা তৌখি হায়বা। অদুগা ইচিল-ইনাওশা, অফবা লম্বী য়ৌরক্লবদি অফবা হাইৱেসু য়ৌরকই, মফমদু চাউখৎপগী খোংজেল য়াংলকই, য়াংনা থবক লৈহল্লকই।
মরূপশা,
উত্তর প্রদেশকী ইন্দস্ত্রী চাউখৎহন্নবগীদমক্তা অফবা কনেক্তিবিতীগী মথৌ তাই, য়ু.পি. গী কাচিন-কোয়া অসি শম্নহনবগী মথৌ তাই। ঙসি য়োগীজীগী সরকার অসিনা মীচং-মীখাই নাইদনা, ইমুংগী হায়বা লৈতনা, জাৎ-বিজাৎ খাইদনা, মফম-ইফম য়েংদনা 'ময়ামগা লোয়ননা পুম্নমক চাউখৎহনবা' লাইশোন অসিদা থবক তৌরি। য়ু.পি. দা এক্সপ্রেসৱে লোইগদৌরিবসিগুম ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোরগী থবকসু হৌরগনি। পুর্বাঞ্চল এক্সপ্রেসৱেগী অকোয়বা অসি য়াম্না থুনা অনৌবা ইন্দস্ত্রী লিংবা হৌরগনি। মসিগীদমক্তা মফম ২১ অসিদা খুদম হকখ্রে। মতম খরগী মনুংদা এক্সপ্রেসৱেসিগী মপান্দা তারিবা শহরশিং অসিদা ফুদ প্রোসেসিং, শঙ্গোমগা মরি লৈনবা পোত্থোক, কোল্দ স্তোরেজ, গোদাউন, মসিগা মরি লৈনবা থবকশিং য়াংনা চংশিল্লগনি। উহৈ-এঞ্জাং, মহৈ-মরোং, শা য়োকপা অমসুং লৌ উবগা মরি লৈনবা অতোপ্পা পোত্থোকশিং ওইরো নত্রগা ফার্মা, ইলেক্ত্রিকেল, তেক্সতাইল, হেন্দলুম, ধাতু, ফর্নিচর, পেত্রোলিয়ম সেক্তরগা মরি লৈনবা অতোপ্পা পোৎলমশিং মসি পুম্নমক অসি য়ু.পি. দা শাগদৌরিবা অনৌবা এক্সপ্রেসৱেনি, অনৌবা পাঙ্গল-থৌনা পীরি, অনৌবা পুক্নিং চিংশিন্নবা মফম ওইরগনি।
মরূপশা,
মসিগী ইন্দস্ত্রীশিংসিগীদমক্তা মরুওইরিবা অসি মেন পাৱর অসি শেমগৎনবগীদমক্তা থবকসু হৌখ্রে। শহরশিং অসিদা আই.তি.আই. অতোপ্পা এজুকেসন অমসুং ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিংগুম্বা ইন্সতিত্যুৎশিংসু লিংখৎলগনি। হায়বদি লৌবুক ওইরো ইন্দস্ত্রী ওইরো, য়ু.পি.গী নহারোলশিংগীদমক্তা থবক্কী ওপ্সনশিং অসি লাক্কদৌরিবা মতমসিদা য়াম্না লৈরক্লগনি। য়ু.পি. দা শারিবা দিফেন্স কোরিদোল অসিসু মফমসিগী থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা অমা লৈহল্লগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি য়ু.পি. দা তৌরিবা ইন্ফ্রাস্ত্রকচরগী থবক অসি লাক্কদৌরিবা মতম অসিগী শেন্মীৎলোন্দা অনৌবা পন্দোন য়ৌহল্লগনি।
ইচিল-ইনাওশা,
মী অমনা য়ুমসু শাবা শাবা মতমদা হান্নদি লম্বীগী য়াম্না ৱানরম্মী, লৈবাক্কী মরমদা য়েংশিল্লম্মী, অতোপ্পা এঙ্গলশিংদা খন্নৈ। অদুবু য়ু.পি. দা শাংলবা মতম অসিদা কন্নেক্তিবিতীগী খন্দনা, ইন্দস্ত্রিএলাইজেসনগী খন্দনা ৱা চাউনা-চাউনা ঙাংবা, চাউনা মংলান শাগৎপা অসিগুম্বা সরকারশিংঙাক্তা ওইনা উখি। মসিগী মহৈনা মরুওইবা খুদোংচাবশিং অদু লৈতবনা মফমশিংসিগী মফমসিদা লিংলিবা কারখানাশিং শো লোল্লে। দিল্লী অমসুং লখনৌদা ইমুং-মনুংগীঙাক্তা ওইনা তৌবা ফীভমদা ওইখিবগী লাইবক থিবা ওইরে। চহী কয়াফাওবা ইমুং-মনুংগী ওইনা তৌনবা পার্তনরশিপ, য়ু.পি. গী অনিংবা পাংথোক্নিংবশিং অদু খোংনেৎনদুনা লৈখি, মাং-তাকহনখি। ইচিল-ইনাশা, সুল্তানপুরগী অথোইবা মপারী শ্রীপতি মিশ্রাজীগীদসু অসুম্না থোকখি। য়াম্না অফবা এক্সপরিএন্স অমসুং হৈথোই-শিংথোইবগী লন অদু লৈদুনসু ইমুং-মনুংগী দরবারিশিংনা মহাকপু খোঙ্গোইনখি। অসিগী হৈথোই-শিংথোইবা অসিবু খোঙ্গোইনবা অসি য়ু.পি. গী মীশিংনা কৈদৌনুংদা কাওবা ঙম্লোই।
মরূপশা,
ঙসি য়ু.পি. দা দবল ইঞ্জিনগী সরকার অসি য়ু.পি. গী মীয়াম-মীচম্না মাগী ইমুংনি খন্না থবক তৌরি। মসিদা লিংলিবা কারখানাশিং, মিলশিং অসি নিংথিনা মথৌ তৌহনবগা লোয়ননা অনৌবা ইনভেস্ত তৌরি, অনৌবা কারখানাশিংগীদমক্তা ফীভম ওইহল্লক্লি। মরুওইবদি য়ু.পি. দা ঙসি শুপ্নতগী চহী ৫ খক্তগী থৌরাং শেম্বদা নত্তনা চহী অসিগী মথৌ তাবশিং অদুদা য়েংলগা নিংথিরবা উত্তর প্রদেশ শেম্নবগীদমক্তা ইনপ্রাস্ত্রকচর শেম্লি। নোংপোক অমসুং নোংচুপকী দেদিকেতেদ ফ্রেদ কোরিদোরদগী উত্তর প্রদেশকী নোংপোকথংবা তোর্ব্বান্দা অমসুং নোংচুপথংবা সমুদ্রগী তোর্ব্বানগা শম্ননবা কন্না হোৎনরি। মালগাড়ীশিংগীদমক্তা শাবা মরুওইবা লম্বীশিংসিদগী য়ু.পি. গী লৌমীশিংগী পোত্থোকশিং অমসুং ফেক্তরীদা শাবা পোৎশিং অসি মালেমগী কৈথেলদা য়ৌরগনি। মসিগী কান্নবা অসি ঐখোয়গী লৌউবশিং, ঐখোয়গী লল্লোন-ইতিক তৌবশিং, ঐখোয়গী কারবারশিংগুম্বা অচৌবা-অপীকপা মরূপশিংগী ওইরগনি।
ইচিল-ইনাওশা,
ঙসি থৌরমসিদা, ঐহাক্না য়ু.পি. গী মীশিংগী, কোরোনা ভেক্সিনেসনগীদমক্তা নিংথিনা থবক চত্থরিবা অসিগীদমক্তা থাগৎচনিংই। য়ু.পি. না কোরোনা ভেক্সিন করোর ১৪ থাদুনা মশাগী রাজ্যদখক্তা নত্তনা মালেমপুম্বগী মকোক থোংবা থৌদাং লৌরি। মালেম অসিগী লৈবাক কয়াদা মী মশিং অসুক য়াম্না তৌদ্রি।
মরূপশা,
ঐহাক্না য়ু.পি. গী মীশিং অসি থাগৎচনিংলিবগী মরমদি মহাক্না ভারত্তা শাজবা ভেক্সিনগী মায়োক্তা করিগুম্বা রাজনীতিগী অরানবা পাওশিং অসি কুইনা লৈহনবা ঙমদবা অসিনি। মফমসিগী মীশিংগী হকশেল, পুন্সিগী মায়োক্তা শরৌ শিনবা মীওইশিংবু মায়থিবা পীরে। অদুগা ঐহাক্না মসিমসু হায়গনি - য়ু.পি. গী মীশিংনা মখোয়শিং অসি মতৌ অসিগুম্না মায়থিবা পীখিগনি।
ইচিল-ইনাওশা,
য়ু.পি. গী মায়কৈ মরিদা চাউখৎনবগীদমক্তা ঐখোয়গী সরকারনা অহিং-নুংথিল খংদনা হোৎনরি। কন্নেক্তিবিতীগা লোয়ননা য়ু.পি. দা মরুওইবা খুদোংচাবশিং অসি খ্বাইদগী অথোইবা মওংদা লুম্না লৌরি। ৃমসিগী খ্বাদগী কান্নবা অসি ঐখোয়গী ইচলশিংনা ফংলি, নুপীগী থৌনা-পাঙ্গলনা ফংলি। লায়রবা ইচলনা অফবা য়ুম ফংবা মতমদা মহাক্কী মিংদা ফংলি, মসিদা মহাকপু মশক খংহনবদা নত্তনা নোংজু-নুংশাগী অৱাবা কয়া কোক্লে। মৈ অমসুং গ্যাস কনেক্সনগী অৱাৎপনা ইমাশিংনা খ্বাইদগী হেন্না ৱারম্মী। লাইবক ফবা অমসুং উজ্বলাদগী ফংবা মৈ অমসুং গ্যাস কনেক্সন্দগী অৱাবসু কোক্লে। তোইলেৎ লৈতবনা য়ুম অমসুং স্কুল অনিমক্তা খ্বাইদগী য়াম্না ৱাহল্লিবা অসি ঐকোয়গী ইচল অমসুং ইচাশিংনি। হৌজিক ইজ্জৎকী য়ুম শাবদগী য়ুমদসু নুংঙাইরে অদুগা ইচাশিংনা স্কুলদা করিসু চিংনবা লৈতনা মহৈ তম্বগী লম্বী ফংলে।
থক্নবা ঈশিংগী অৱাবদা ইমা-ইচনশিংগী মীরোল কয়া হৌখ্রে। হৌজিক য়ুম খুদিংদা ঈশিং ফংহল্লে, পাইপনা ঈশিং ফংহল্লে। চহী ২ খক্তদা য়ু.পি. সরকারনা চাউরাক্না খুঙ্গংগী ইমুং লাখ ৩০ গী ইমুংশিংদা তৌতী ঈশিং ফংহল্লে, অমসুং হন্দক্কী চহীসিদা ইচল লাখ কয়া ময়ুমদা অরুবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্দুনা মপুং ফানা ৱাশক ঙাক্লে।
ইচিল-ইনাওশা,
হেল্থ ফেসিলিতীগী অৱাৎপা লৈবদসু খ্বাইদগী য়াম্না ৱারিবা অসি ঐখোয়গী ইমা-ইচনশিংননি। অঙাংদগী হৌরগা ইমুংপুম্বগী অৱাবা, চাদিংগী অৱাবগী পোৎলুম পুরম্মী, ৱামন্দনা লায়েংনরমদে। অদুবু ভারত য়োজনা, অনৌবা হোসপিতালশিং, মেদিকেল কোলেজশিংনবগী ফেসিলিতীশিং লৈবদগী ঐকোয়গী ইচল-ইচাশিংগী অৱাবা য়াম্না কোক্লে।
মরূপশা,
দবল ইঞ্জিনগী সরকারনা দবলগী কান্নবা পীরবা অসিদা মখোয়শিং খোইরাং-খোইশাউনরে, করি-করিনো পংহায়দা হায়রে, মখোয়গী ৱাখল চোইবা হায়বসি মশানা তাবনি। মশাগী মতমদা মায়থিরবা অদুদদি য়োগীজীগী মতমদা মায় পাকপা য়েংবফাওবা ঙমদ্রে। মায় পাকপা য়েংবা ঙমদবা মখোয়না করম্না মায় পাক্কদগে।
ইচিল-ইনাওশা,
মখোয়গী খোঞ্জেলদগী লাপ্না, থৌগল তৌবগী ৱাখলগা লোয়ননা লৈবাক শেম্বদা মাইপুনবা হায়বসিনা ঐখোয়গী কর্মনি, মসি ঐখোয়গী কর্ম গঙ্গানি অমসুং মসিগী কর্ম গঙ্গা অসিগা লোয়ননা সুজলাম, সুফলামগী মওং অদু ওইদুনা লৈহনগনি। অদোমগী মীনুংশি, অদোমগী য়াইফ-থৌজাল অসি অসিগুম্না অদুম্মক ফংগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অমুক হন্না অদোম পুম্নমকপু পুর্বাঞ্চল এক্সপ্রেসৱেগীদমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু, অঙম্বা থাদুনা হায়বীয়ু,
ভারত ইমানা য়াইফরে !
ভারত ইমানা য়াইফরে !
ভারত ইমানা য়াইফরে !
হন্না-হন্না থাগৎচরি!