Prime Minister's Office
Prime Minister’s Departure Statement ahead of his visit to Rome and Glasgow
28 OCT 2021 7:27PM by PIB Delhi
I will be visiting Rome, Italy and the Vatican City, from 29-31 October, 2021 at the invitation of H.E. Prime Minister Mario Draghi, following which I will travel to Glasgow, United Kingdom from 1-2 November 2021 at the invitation of H.E. Prime Minister Boris Johnson.
In Rome, I will attend the 16th G20 Leaders’ Summit, where I will join other G20 Leaders in discussions on global economic and health recovery from the pandemic, sustainable development, and climate change. This will be the first in-person Summit of the G20 since the outbreak of the pandemic in 2020 and will allow us to take stock of the current global situation and exchange ideas on how the G20 can be an engine for strengthening economic resilience and building back inclusively and sustainably from the pandemic.
During my visit to Italy, I will also visit the Vatican City, to call on His Holiness Pope Francis and meet Secretary of State, His Eminence Cardinal Pietro Parolin.
On the sidelines of the G20 Summit, I will also meet with leaders of other partner countries and review the progress in India’s bilateral relations with them.
Following the conclusion of the G20 Summit on 31 October, I will depart for Glasgow to attend the 26th Conference of Parties (COP-26) to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). I will be participating in the high-level segment of COP-26 titled ‘World Leaders’ Summit’ (WLS) on 1-2 November, 2021 along with 120 Heads of States/Governments from around the world.
In line with our tradition of living in harmony with nature and culture of deep respect for the planet, we are taking ambitious action on expanding clean & renewable energy, energy efficiency, afforestation and bio-diversity. Today, India is creating new records in collective effort for climate adaptation, mitigation and resilience and forging multilateral alliances. India is among the top countries in the world in terms of installed renewable energy, wind and solar energy capacity. At the WLS, I will share India’s excellent track record on climate action and our achievements.
I will also highlight the need to comprehensively address climate change issues including equitable distribution of carbon space, support for mitigation and adaptation and resilience building measures, mobilization of finance, technology transfer and importance of sustainable lifestyles for green and inclusive growth.
COP26 Summit will also provide an opportunity to meet with all the stakeholders including leaders of partner countries, innovators and Inter-Governmental Organization and explore the possibilities for further accelerating our clean growth.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋମ ଓ ଗ୍ଲାସଗୋ ଯାତ୍ରା ଅବ୍ୟବହିତ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିବୃତ୍ତି
28 OCT 2021 7:27PM by PIB Bhubaneswar
ଇଟାଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାନୁଭବ ମାରିଓ ଦ୍ରାଘିଙ୍କ ଆମନ୍ତ୍ରଣକ୍ରମେ ଅକ୍ଟୋବର ୨୯- ୩୧, ୨୦୨୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ ଇଟାଲିର ରୋମ ଏବଂ ଭାଟିକାନ ସିଟି ଗସ୍ତ କରିବି ଏବଂ ଏହି ଗସ୍ତ ଶେଷରେ ନଭେମ୍ବର ୧- ୨, ୨୦୨୨୧ରେ ମୁଁ ବ୍ରିଟେନର ଗ୍ଲାସଗୋ ଗସ୍ତ କରିବି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାନୁଭବ ବୋରିସ ଜନସନଙ୍କ ଆମନ୍ତ୍ରଣକ୍ରମେ ମୁଁ ଏହି ଗସ୍ତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।
ରୋମ ଠାରେ ମୁଁ ଜି-୨୦ ନେତୃବର୍ଗଙ୍କ ୧୬ଶ ଶିଖର ବୈଠକରେ ଯୋଗଦେବି ଏବଂ ସେଠାରେ ମୁଁ ଜି-୨୦ ନେତୃବର୍ଗଙ୍କ ସହିତ ବୈଶ୍ୱିକ ଆର୍ଥିକ ଓ କରୋନା ମହାମାରୀ ପରବର୍ତ୍ତି ସୁସ୍ଥାବସ୍ଥା ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଦି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନାରେ ଯୋଗଦେବି । ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ବିଶ୍ୱରେ କରୋନା ମହାମାରୀ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନଠାରୁ ଏହା ଜି- ୨୦ ନେତୃବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସାକ୍ଷାତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଆମେମାନେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତି ସଂପର୍କରେ ଅବଗତ ହେବା ସହ ଜି- ୨୦ ସଂଗଠନ କିଭଳି ଭାବେ ଆର୍ଥିକ ସହନଶୀଳତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସମାବେଶୀ ତଥା ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ ସଂପର୍କରେ ନିଜ ନିଜ ମତ ବିନିମୟ କରିବୁ ।
ମୋର ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ମୁଁ ଭାଟିକାନ ସିଟି ଗସ୍ତ କରିବି ଏବଂ ମହାନୁଭବ ପୋପ ଫ୍ର
ଫ୍ରାନ୍ସିସଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବି ତଥା ସେକ୍ରେଟାରୀ ଅଫ୍‍ ଷ୍ଟେସ୍‍, ମହାମହୀମ କାର୍ଡିନାଲ ପିଏଟ୍ରୋ ପାରୋଲିନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭେଟିବି ।
ଜି- ୨୦ ଶିଖର ବୈଠକ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ମୁଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନେତୃବର୍ଗଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷାତ କରିବି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାରତର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସଂପର୍କ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା କରିବି ।
ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ତାରିଖ ଦିନ ଜି ୨୦ ଶିଖର ବୈଠକ ସମାପନ ହେବା ପରେ ମୁଁ ଗ୍ଲାସଗୋ ଯାତ୍ରା କରି ସେଠାରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଫ୍ରେମ୍‍ୱାର୍କ ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁଏନଏଫସିସିସି)ର ୨୬ତମ ପକ୍ଷ ସମାବେଶ (କୋପ୍‍ -୨୬)ରେ ଯୋଗଦେବି । କୋପ- ୨୬ର ବିଶ୍ୱ ନେତୃବର୍ଗଙ୍କ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀଶୀର୍ଷକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାରେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ନଭେମ୍ବର ୧- ୨,୨୦୨୧ରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱର ୧୨୦ଟି ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ର/ ଶାସନମୁଖ୍ୟମାନେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ପୃଥିବୀ ଗ୍ରହ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନର ସଂସ୍କୃତି ତଥା ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସଂହତିର ସହ ସହାବସ୍ଥାନ କରିବାର ସୁଦୀର୍ଘ ପରମ୍ପରା ପାଳନ ପୂର୍ବକ, ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ, ଶକ୍ତି ସକ୍ରିୟତା, ବନୀକରଣ ଏବଂ ଜୈବ- ବିବିଧତା ଭଳି ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରୁଛୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ଜଳବାୟୁ ପରବର୍ତ୍ତନକୁ ରୋକିବା ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ଓ ସାମୂହିକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଗ୍ରହଣ ଓ ସହନଶୀଳତା ଏବଂ ବିବିଧସ୍ତରୀୟ ସହଭାଗୀତା ନିମନ୍ତେ ନୂତନ କୀର୍ତ୍ତିମାନମାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଲାଗିଛି । ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର କତିପୟ ପ୍ରମୁଖ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ବାୟୁ ଓ ସୌର ଶକ୍ତିର ସ୍ଥାପନ କ୍ଷମତା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଡବ୍ଲୁଏଲଏସ ସ୍ତରରେ, ମୁଁ ଭାରତର ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ରୋକିବା ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତାର ରେକର୍ଡ଼ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବି ।
ସେହିଭଳି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ କାର୍ବନ ସ୍ପେସ୍‍ର ସମାନାନ୍ତର ବିତରଣ, ଏହାର ନିରାକରଣ ଓ ସହନଶୀଳତା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି, ଅର୍ଥ ପରିଚାଳା, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହସ୍ତାନ୍ତରଣ ଏବଂ ସବୁଜ ତଥା ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ପୋଷଣୀୟ ଜୀବନଶୈଳୀର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉପଲବ୍ôଧ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଦାବି ଉପସ୍ଥାପନ କରିବି ।
କୋପ୍‍୨୬ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ହିତଧାରକମାନଙ୍କୁ ତଥା ସହଭାଗୀ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ, ନବସୃଜକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଆନ୍ତ- ସରକାରୀସ୍ତରୀୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ଏହିସବୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏତଦ୍‍ ବ୍ୟତୀତ ଆମର ସ୍ୱଚ୍ଛ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସମ୍ଭାବନାର ଉପାୟ ଚିନ୍ତା କରିବ ।