Prime Minister's Office
Prime Minister’s Departure Statement ahead of his visit to Rome and Glasgow
28 OCT 2021 7:27PM by PIB Delhi
I will be visiting Rome, Italy and the Vatican City, from 29-31 October, 2021 at the invitation of H.E. Prime Minister Mario Draghi, following which I will travel to Glasgow, United Kingdom from 1-2 November 2021 at the invitation of H.E. Prime Minister Boris Johnson.
In Rome, I will attend the 16th G20 Leaders’ Summit, where I will join other G20 Leaders in discussions on global economic and health recovery from the pandemic, sustainable development, and climate change. This will be the first in-person Summit of the G20 since the outbreak of the pandemic in 2020 and will allow us to take stock of the current global situation and exchange ideas on how the G20 can be an engine for strengthening economic resilience and building back inclusively and sustainably from the pandemic.
During my visit to Italy, I will also visit the Vatican City, to call on His Holiness Pope Francis and meet Secretary of State, His Eminence Cardinal Pietro Parolin.
On the sidelines of the G20 Summit, I will also meet with leaders of other partner countries and review the progress in India’s bilateral relations with them.
Following the conclusion of the G20 Summit on 31 October, I will depart for Glasgow to attend the 26th Conference of Parties (COP-26) to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). I will be participating in the high-level segment of COP-26 titled ‘World Leaders’ Summit’ (WLS) on 1-2 November, 2021 along with 120 Heads of States/Governments from around the world.
In line with our tradition of living in harmony with nature and culture of deep respect for the planet, we are taking ambitious action on expanding clean & renewable energy, energy efficiency, afforestation and bio-diversity. Today, India is creating new records in collective effort for climate adaptation, mitigation and resilience and forging multilateral alliances. India is among the top countries in the world in terms of installed renewable energy, wind and solar energy capacity. At the WLS, I will share India’s excellent track record on climate action and our achievements.
I will also highlight the need to comprehensively address climate change issues including equitable distribution of carbon space, support for mitigation and adaptation and resilience building measures, mobilization of finance, technology transfer and importance of sustainable lifestyles for green and inclusive growth.
COP26 Summit will also provide an opportunity to meet with all the stakeholders including leaders of partner countries, innovators and Inter-Governmental Organization and explore the possibilities for further accelerating our clean growth.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রোম অমসুং গ্লাসগো খোঙচৎকা মাংওইননা খোঙশান্দ্রিঙৈগী ৱারোল
28 OCT 2021 7:27PM by PIB Imphal
ঐহাক্না হিস এক্সেলেন্সী, প্রধান মন্ত্রী, মারিও দ্রাঘীনা লাকপীনবা পাউজেল্লকপগী মতুং ইন্না ওক্তোবর ২৯-৩১, ২০২১দা রোম, ইতালী অমসুং ভেতিকান সিতীগী খোঙচৎ অমা চৎকনি। মসিগী মখা তারকপা ওইনা, হিস এক্সেলেন্সী, প্রধান মন্ত্রী, বোরিস জোন্সন্না লাকপীনবা পাউজেল্লকপগী মতুং ইন্না ঐহাক্না য়ুনাইতেদ কিংদমগী গ্লাসগোদা নবেম্বর ১-২দা অমুক্কা চৎকনি।
ঐহাক্না রোমদা ১৬শুবা জি.-২০ লীদর্স সম্মিত্তা শরুক য়াগনি অমসুং মসিদা ঐহাক্না মালেমগী শেন্মিৎলোন অমসুং হকশেলনা লাইচত্তগী ফগৎলকপা, তুং-কোইনা চৎপা চাউখৎপা অমসুং অইং-অশাগী মতাংদা জি.২০গী অতোপ্পা লুচিংবশিংনা খন্ন-নৈনবদা শরুক য়াগনি। মসিনা ইং ২০২০দা লাইচৎ হেক থোক্লকখিবদগী হকথেংননা থেংনদুনা পাংথোকপা অহানবা জি.২০ সম্মিৎ ওইগনি অমসুং মালেমগী হৌজিক ওইরিবা ফিভমগী মতাংদা ঐখোয়দা ময়েক শেংনা খঙহনবগা লোয়ননা
জি.২০না শেন্মিৎলোনবু নীংহন্নদবা নাইদনা মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহন্নবা ইঞ্জিন অমা মতৌ করম্না ওইবা য়াগদগে হায়বগী মতাংদা ৱাখল্লোন লান্নদুনা লাইচৎ অসিদগী থোক্লক্তুনা মীয়াম পুন্না শেমগৎ-শাগৎমিন্নবা অমসুং তুং-কোইনা চৎহন্নবা হোৎনবদা তেংবাংগনি।
ঐহাক্না ইতালীগী খোঙচত্তা লৈরিঙৈদা হিস হোলিনেস পোপ ফ্রান্সিস অমসুং সেক্রেতরী ওফ স্তেত, হিস ইমিনেন্স কার্দিনেল পিত্রো পেরোলিন উন্ননবা ভেতিকান সিতীদসু চৎকনি।
ঐহাক্না জি.২০ সম্মিৎকা লোয়ন-লোয়ননা অতোপ্পা পার্তনর লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংগা উন্নদুনা মখোয়গা ভারতকা লৈনরিবা বাইলেতরেল রিলেসন্দা চাউখৎপা লাকপশিংগী মতাংদা ৱারী শাগনি।
জি.২০ সম্মিৎনা ওক্তোবর ৩১দা লোইরবা তুংদা, ঐহাক্না য়ুনাইতেদ নেসন্স ফ্রেমৱর্ক কনভেন্সন ওন ক্লাইমেত চেঞ্জ (য়ু.এন.এফ.সি.সি.সি.)কী ২৬শুবা কনফরেন্স ওফ পার্তীজ (কোপ-২৬)তা শরুক য়ানবগীদমক্তা গ্লাগোগীদমক্তা অমুক খোঙশানগনি। ঐহাক্না মালেম শিনবা থুংবগী লৈঙাক/লম ১২০গী মকোক-থোংবশিংগা লোয়ননা নবেম্বর ১-২, ২০২১দা পাংথোক্কদবা “ৱর্ল্দ লীদর্স সম্মিৎ” (দবল্যু.এল.এস.) মিংথোনবা কোপ-২৬কী অৱাংবা থাক্কী মীফম অমসু শরুক য়াগনি।
মহৌশাগা নুংশি-চান্ননা লৈমিন্নবা অমসুং গ্রহবু থম্মোই শেংনা ইকায় খুম্নবগী ঐখোয়গী চৎনবীগী মতুং ইন্না, ঐখোয়না অশেংবা অমসুং নৌনা অমুক্কা শিজিন্নবা য়াবা ইনর্জী, ইনর্জী ইফিসিএন্সী, উমং য়োকখৎপা অমসুং বাইও-দাইভর্সিতী পাকথোক চাউথোকহন্নবা মিৎয়েং শানবা থবক-থৌরম কয়া পাংথোক্লি। ক্লাইমেত এদাপ্তেসন, মিতিগেসন অমসুং রেজিলিএন্স অমসুং লৈবাক কয়াগী মরক্তা মরী শাগৎপগী মতাংদা পুন্না হোৎনমিন্নবগী হীরমদা মমাংদা পাংথোকখিদ্রিবা অনৌবা থবক কয়া ঙসিদি ভারতনা পাংথোক্লি। ইন্সতোল্দ রিন্যুএবল ইনর্জী, নুংশিৎ অমসুং সোলর ইনর্জী কেপাসিতীগী মতাংদা ভারত অসি মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবনি। অইং-অশাগী মতাংদা পাংথোকপা থবকশিংদা ভারতকী শীংথানীংঙাই ওইরবা থৌওংশিং অমসুং ঐখোয়গী মাই-পাকপশিংবু ঐহাক্না দবল্যু.এল.এস.তা পুথোক্তুনা মীয়ামদা পাউদমগনি।
কার্বন স্পেসপু চপ মান্নবা য়েন্থোকপা, অমাং অতা থোকপা হন্থহনবদা শৌগৎপা অমসুং চান্নবা হোৎনবা অমসুং রেজিলিএন্স লৈহন্নবা তঙাই ফদবা খোঙথাং, শেল-থুম শাগৎপা, তেক্নোলোজী পীনবা অমসুং গ্রীন অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথকীদমক্তা তুং-কোইনা চৎকদবা পুন্সি মহিংগী মরু ওইবশিং য়াওনা অইং-অশাগী হীরমদা পাক-চাউনা মিৎয়েং চঙবগী তঙাই ফদবশিংসু ঐহাক্না পুথোক্কনি।
কোপ-২৬ সম্মিৎনা পার্ত্নর লৈবাকশিংগী লুচিংবা, অনৌবা থৌওং পুথোকপা অমসুং ইন্তর-গবর্নমেন্তেল ওর্গনাইজেসন য়াওনা স্তেকহোলদর খুদিংগা উন্নদুনা ঐখোয়গী ক্লিন গ্রোথকী খোঙজেল হেনগৎহন্নবা মখা তানা পাংথোকপা য়াবা থৌওংশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী খুদোংচাবা অমা পীগনি।