Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in Abhidhamma Day at Mahaparinirvana Temple in Kushinagar, UP
20 OCT 2021 2:13PM by PIB Delhi
Namo Buddhaya!
The Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel ji, the Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, my colleagues in the cabinet Shri G. Kishan Reddy ji, Shri Kiren Rijiju ji, Shri Jyotiraditya Scindia ji, Shri Namal Rajapaksa, Cabinet Minister in the Sri Lankan Government who has arrived at Kushinagar, other highly revered dignitaries from Sri Lanka, our other guests, Excellencies Ambassadors in India from Myanmar, Vietnam, Cambodia, Thailand, Lao PDR, Bhutan and South Korea, senior diplomats from Sri Lanka, Mongolia, Japan, Singapore, Nepal and other countries, all respected monks and all the followers of Lord Buddha!
This holy day is the full moon day of the month of Ashwin, the holy land of Kushinagar, and the visible presence of Lord Buddha in the form of his relics! By the grace of Lord Buddha, many transcendental congregations and coincidences are happening together on this day. Just before coming here, I have had the privilege of inaugurating the Kushinagar International Airport. Crores of Buddha followers from all over the world will get the opportunity to come here and their journey will be smooth due to Kushinagar International Airport. The very reverend (Buddhist) Confederation, respected monks and our friends have arrived at Kushinagar from the inaugural flight from Sri Lanka which landed at this international airport. Your presence is a symbol of the thousands of years old spiritual, religious and cultural heritage of India and Sri Lanka.
Friends,
We all know that the message of Buddhism in Sri Lanka was first carried from India by Emperor Ashoka's son Mahendra and daughter Sanghamitra. It is believed that on this day, 'Arahat Mahinda' came back and told his father that Sri Lanka had accepted the Buddha's message with so much positivity. This news had strengthened the belief that Buddha's message is for the entire world and Buddha's Dhamma is for humanity. Therefore, this day is also a day to reinvigorate the age-old cultural ties of all our countries. I congratulate all of you that you are present at the Maha-Parinirvana place of Lord Buddha today. I also extend a warm welcome to our honored guests from Sri Lanka and all other countries. I also respectfully bow to our revered (Buddhist) Confederation (members), who are present to bless us. You have given all of us the privilege to have a glimpse of relics of Lord Buddha. After this program in Kushinagar, you are also going to my parliamentary constituency Varanasi. Your visit will bring good fortune there too.
Friends,
I also congratulate all the members of the International Buddhist Confederation today. The way you are spreading the message of Lord Buddha in the modern world is really commendable. On this occasion, I am also remembering my old colleague Shri Shakti Sinha ji. Shakti Sinha, who was working as the DG of the International Buddhist Confederation, passed away a few days ago. His faith in Lord Buddha and his dedication is an inspiration to all of us.
Friends,
As all of you know, today is another momentous occasion -- the return of Lord Buddha to earth from Tushita (heaven)! That’s why our monks also complete their three-month 'Varshavas' (rainy retreat) on Ashwin Purnima. Today I too have had the privilege of donating 'chiver’ to the monks of Confederation after the ‘Varshavas’. This realization of Lord Buddha is wonderful, which gave birth to such traditions! In the rainy months, nature, the trees and plants around us start new life. The message of Buddha to take a resolution of non-violence towards living beings and the belief of seeing God in plants as well is so eternal that our monks continue to follow it. The monks, who are always active and mobile, take a break in these three months so that no sprouting seed gets crushed and there is no obstruction in the shining nature! This ‘Varshavas’ not only blooms the nature outside, but also gives an opportunity to refine the nature inside us.
Friends,
The instruction of Dhamma is: यथापि रुचिरं पुप्फं, वण्णवन्तं सुगन्धकं। एवं सुभासिता वाचा, सफलाहोति कुब्बतो
That is, if good speech and good thoughts are practiced with the same devotion, then its result is the same as a flower with fragrance! Because the best words without good conduct are like a flower without fragrance. Wherever the Buddha's ideas have been truly assimilated in the world, there have been ways of progress even in the most difficult of circumstances. Buddha is universal because Buddha teaches to start from within. Buddha's Buddhatva is a sense of ultimate responsibility i.e., whatever is happening around us, in our universe, we relate it to ourselves, we take responsibility for it. If we add our positive effort to what is happening, we will accelerate creation. Today, when the world talks about environmental protection, expresses its concern about climate change, many questions arise. But, if we adopt the message of Buddha, then instead of 'who has to do', the realization 'what is to be done' comes automatically.
Friends,
Thousands of years ago when Lord Buddha lived, there were no such arrangements as they are today, but still Buddha reached crores of people of the world and got connected with their inner soul. I have experienced this in temples and Buddhist monasteries in different countries. From Kandy to Kyoto, from Hanoi to Hambantota, Lord Buddha is omnipresent through his thoughts, monasteries, relics and culture. It is my good fortune that I have been to Kandy to visit Sri Dalada Maligawa, I have seen his dental remains in Singapore, and I have had the opportunity to visit Kinkaku-ji in Kyoto. Similarly, I have been receiving blessings from the monks of the South East countries. There are different countries, different cultures, but Buddha, who resides in the soul of humanity, is connecting everyone. India has made this aspect of teaching of Lord Buddha part of its development journey. We have never believed in restricting the knowledge, great messages or the thoughts of great souls. Whatever was ours, we have shared with the entire humanity. That is why human values ​​like non-violence and compassion are still ingrained in the heart of India even today. Therefore, Buddha is still the inspiration of the Constitution of India and Buddha's Dhamma-Chakra on the tricolor of India is giving us momentum. Even today, if someone goes to the Parliament of India, this mantra 'Dharma Chakra Pravartana' (first sermon by Buddha) is clearly visible.
Friends,
It is generally believed that the influence of Buddhism in India was mainly in the East. But if we look closely at history, we find that as much as Buddha has influenced the East, he has also influenced the West and South. Vadnagar in Gujarat, which is also my birthplace, has been an important place associated with Buddhism in the past. Till now we knew this history only through the quotes of Hiuen Tsang, but now archaeological monasteries and stupas have also been found in excavations in Vadnagar. Gujarat’s past is proof that Buddha was beyond directions and boundaries. Born on the soil of Gujarat, Mahatma Gandhi has been the modern torch-bearer of Buddha's messages of truth and non-violence.
Friends,
Today India is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence. In this Amrit Mahotsav, we are taking a pledge for our future, for the future of humanity. At the core of these thoughts is the message of Lord Buddha which says-
अप्पमादो अमतपदं,
पमादो मच्चुनो पदं।
अप्पमत्ता न मीयन्ति,
ये पमत्ता यथा मता।
That is, absence of laxity is nectar, and laxity is death. Therefore, India is moving ahead with new energy, taking the whole world along. Lord Buddha had said-
“अप्प दीपो भव”।
That is, be your own light. When a person is self-illuminated, he lightens the world as well. This is the motivation for India to become self-reliant. This is the inspiration that gives us the strength to participate in the progress of every country in the world. Today, India is carrying forward this idea with the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas'. I have full faith that together we will pave the way for the welfare of humanity by following these teachings of Lord Buddha.
With this wish, many thanks to all of you!
Bhavatu Sab Mangalam!
Namo Buddhaya!!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.পি.গী কুশিনগরগী মহাপরিনির্ভানা লাইশঙদা অভিধাম্মা নুমিৎ পাংথোকপগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
20 OCT 2021 2:13PM by PIB Imphal
নমো বুধ্যায়,
ঙসিগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল, মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান য়োগি অদিত্যনাথজী, ঐহাক্কী কেবিনেৎকী মরুপ, শ্রী কিশন সিংহ রেদ্দীজী, শ্রী কিরেন রিজিজুজী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্ধিয়াজী, শ্রী লঙ্কাদগী কুশিনগর ফাওবা লাকপীরিবা শ্রী লঙ্কা সরকারগী কেবিনেৎ মন্ত্রী, শ্রীমান নমল রাজপক্সা, অতোপ্পা লাইনীংবশিং অমসুং অতোপ্পা মীথুংলেনশিং; ম্যানমার, ভিএতনাম, কম্বোদিয়া, থাইলেন্দ, লাওস, পি.দি.আর., ভুতান অমসুং খা কোরিয়াগী ভারত্তা লৈবা ইকায়খুম্নরবা এম্বেসেদরশিং; শ্রী লঙ্কা, মোঙ্গোলিয়া, জাপান, সিঙ্গাপোর, নেপাল অমসুং লৈবাকশিংগী দিপ্লোমেৎশিং; ভগ্বান বুধগী লাইনীংবা মরুপ অমসুং তুং ইনবশিং!!!
অশ্বিন থাগী পুর্নিমাগী ঙসিগী শেংলবা নুমিৎ, কুশিনগরগী শেংলবা লমদম, অদোমগী হকচাং মনুংদা লৈবীরিবা ভগ্বান বুধগী শাইওন!!! ভগ্বান বুধগী থৌজালদগী ঙসিগী নুমিৎসিদা তোপ-তোপ্পা অমসুং তোঙানবা পুঙফম কয়া অমত্তা ওইনা পুল্লে। ঐহাক্না মফমসিদা লাক্ত্রিঙৈদা কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গাবগী তাঞ্জা ফংজখি। এয়রপোর্ত অসিগী খুথাংদগী মালেমগী বুধগী লাইনীংবা করোর কয়ানা মফম অসিদা লাকপগী খুদোংচাবা ফংলগনি, মখোয়না খোঙচৎ অসি লায়রগনি। এয়রপোর্ত অসিদা অহানবা ওইনা থুংলখিবা শ্রী লঙ্কাদগী লাকপা ফ্লাইৎ তোংদুনা লাইনীংবা, লাইগুরু, মরুপ কয়ানা কুশিনগরদা থুংলরে। অদোম্না মফমসিদা থুংলবদা ভারত অমসুং শ্রী লঙ্কাগী চহি লিশিং কয়াগী হেরিতেজপু অমুক্কা হন্না মশক তাক্লে।
মরুপশিং,
বুধ ধর্মগী পাউজেলবু শ্রী লঙ্কাদা ইহান হান্না পুদুনা চৎখিবসি ভারতকী নিংথৌরেল অশোকাগী মচানুপা মহেন্দ্র অমসুং মচানুপী সংঘমিত্রাননি হায়বসি ঐখোয়না পুম্নমক্না খঙনরবনি। ঙসিগী নুমিৎসিমক্তদা ‘অর্হাৎ মহেন্দ্র’না হল্লক্তুনা মপাবুংদা বুধগী পাউজেলবু শ্রী লঙ্কানা থৱাই তানা লৌহৌই হায়দুনা তমখিবনি হায়না থাজনরি। পাউজেল অসিনা বুধগী ৱারোলশিংদি মালেম শিনবা থুংবগীনি, বুধগী ধম্মা অসিদি মীওইবা খুন্নাইগীনি হায়বা থাজববু হেন্না চেৎশিনহল্লি। মরম অদুনা, ঙসিগী নুমিৎ অসিদি লৈবাক খুদিংগা চহি লিশিং কয়াদগী লৈনরক্লবা সংস্কৃতীগী চৎনবীবু অনৌবা পাঙ্গল হাপ্পগী নুমিৎনি। ভগ্বান বুধগী মহাপরিনির্ভানা ফংখিবা মফম অসিদা ঐখোয়না পুন্না লৈমিন্নবা ফংবা অসিদা ঐহাক্না অদোম্বুসু থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না শ্রী লঙ্কা অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী লেংবীরক্লিবা মীথুংলেন খুদিংবু তরাম্না ওকচরি। ঐখোয় খুদিংদা য়াইফ-থৌজাল পীবীনবগীদমক্তা লৈবীরিবা ইকায় খুম্নরবা মহা শংঘগী মফমদসু কোক নোঞ্জরি। অদোম্না ঐখোয়দা ভগ্বান বুধগী রেলিক কয়া উবা ফংজবগী খুদোংচাবা ফংহনবীরি। কুশিনগরদা হৌজিক পাংথোক্লিবা থৌরম লোইরবা তুংদা অদোমগা ঐহাক্কা ঐহাক্কী কন্সতিত্বেন্সী ওইরিবা ভরানসীদা অমুক চৎমিন্নগনি। অদোমগী শেংলবা খুয়াখানা লমদম অদুদা খোঙদাবা ফংবদা মফমদুবুসু নুংঙাই য়াইফবনা থলহনগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঙসি ইন্তর্নেস্নেল বুধিস্ত কনফেদেরেসনগী মীওই খুদিংদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। অদোম্না মতমগা চান্নবা মওংদা ভগ্বান বুধগী পাউতাকপু লান্থোকপীরিবা অসি তসেংনা থাগৎনীংঙাইনি। ঙসিগী থৌরম অসিদা ঐহাক্কী অরিবা মরুপ শ্রী শক্তি সিনহাজীবুসু নীংশিংলি। ইন্তর্নেস্নেল বুধিস্ত কনফেদেরেসনগী দি.জি. ওইনা থৌপুবীরম্বা শক্তি সিনহানা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐখোয়বু থাদোক্তুনা চৎপীখ্রে। মহাক্না ভগ্বান বুধবু থাজবা, নীংজবনা ঐখোয়গী খুদিংদা ইথিল পীবীরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি অতোপ্পা মরু ওইবা পুঙফম অমসু ওই- ভগ্বান বুধগী তুশিতানা স্বরগদগী পৃথীবিদা অমুক হল্লকপা নুমিৎ। মরম অদুনা ঙসিগী অশ্বিম পুর্নিমা অসিদা ঐখোয়গী বুধিস্ত লাইনীংবশিংনা মখোয়গী থা অহুমগী ‘বর্শৱাস’ (নোংজু-থা) লোইশিল্লি। ঙসিগী নোংজুথা লোইবা নুমিৎসিদা, ঐহাক্না শংঘ লাইনীংবশিংদা ‘চীৱার দান” পীবগী তাঞ্জাসু ফংজরে। ভগ্বান বুধনা হীরম অসিবু খঙবীরম্বা অসি তসেংনা অঙকপনি। মসিদগী চৎনবী কইয়া অমা হৌখ্রবনি। নোংজুথাগী মতমদা ঐখোয়গী নাক্তা হৌরিবা পাম্বীশিংনা অনৌবা পুন্সি হৌই। অহিংবা জিবশিংদা হিংশা তৌদবা অমসুং পাম্বীদা ফাওবা ঈশ্বর উবা ফংই হায়বীরিবা ভগ্বান বুধগী পাউতাক অসি ঙসিসু অদুমক হিংলি অমসুং লানীংবা খরদি ৱাখল্লোন অসিগী মখাদা হিংলি।
মরুপশিং,
ধম্মানা তাকপীরম্মি – য়থাপী রুচির পুপফম, ৱন্নতা সুগন্ধক। এৱং সুভাসিতা ৱাচা, স্ফলাহোতি কুব্বতে।
হায়রিবসিগী ৱাহন্থোক্তি, অফবা ৱাঙাং অমসুং ৱাখল্লোনশিংবু অদুক্কী মতিক নীংথিনা ফোংদোক্লবদি মদুগী মহৈসু ফজবা লৈনা নুংশিবা মনম চেনবগুম্না মান্ননা ফংগনি। অফব থবক ওইরবসু, মওং চাদনা পাংথোক্লবদি, লৈনম চেনদবা ফজবা লৈগুম্বগা মান্নগনি। মালেমদা বুধিজমগী ৱাখল্লোনশিংগী অশেংবা ৱাহন্থোক হন্দোকপা মতম খুদিংদা খ্বাইদগী লুবা হীরমশিংগী ৱাহন্থোকসু অদুমক হন্দোকপা ঙম্মি। ভগ্বান বুধগী নুংগী ৱাখল্লোন্দি – ইশাগী থৌদাংবু নীংথিজনা খঙজবনি। হায়বদি, ঐখোয়গী অনকপদা থোক্লিবা থৌদোক ৱাথোক খুদিংমক্তা ইশাগা মরী লৈনহন্দুনা য়েংবনি, মসিগী থৌদাংসু ইশানা লৌগদবনি। ঐখোয়দা অকোয়বদা থোক্লিবশিংবু ঐখোয়না অফবা ৱাখল্লোন্দা য়েংলবদি, অনৌবা অমা পুথোকপগী খোঙজেলসু থুগৎহনগনি। ঙসি মালেম্না অকোয়বা ঙাক-শেনবা, ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী ৱাফম খন্নবা মতমদা মরী লৈনবা ৱাহং কয়া অমসু থোক্লকই। অদুবু, ঐখোয়না বুধগী পাউতাকপু লৌরবদি, ‘কনাগীদমক্তা পাংথোক্কদবনো’ হায়বগী মহুত্তা ‘করি পাংথোক্কদবনো’ হায়বগী লম্বী মথন্নতা অচুম লাকচগনি।
মরুপশিং,
চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা ভগ্বান বুধনা মালেম অসিদা হিংলম্বা মতমদা, মহাক্কী ৱাখল্লোনবু মালেমগী মীওই করোর কয়াদা য়ৌহনবা ঙম্বা পাম্বৈ অমত্তা লৈরম্বা নত্তে, অদুবু মালেমগী মীওই মিলিয়ন কয়াদা মহাক্কী পাউজেল য়ৌখি অমসুং মখোয়গী নুংগী ৱাখল্লোনগী মনুং চঙবসু ঙমখি। ঐহাক্না তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী বুধ ধর্মগা মরী লৈনবা লাইশঙ কয়াদা হায়রিবা থৌওংশিং অসি উবা ফংজৈ। ঐহাক্না কেন্দীদগী ক্যোতো ফাওবা, হানোইদগী ইবনতোতা ফাওবা, ভগ্বান বুধনা মহাক্কী ৱাখল্লোন, রেলিক, পাউতাকশিংগী খুত্থাংদা মফম খুদিংদা লৈবা থেংনজৈ। ঐহাক্না কেন্দীগী শ্রী দলাদা মোলাগাৱা লাই খুরুম্বা চৎপা, সিঙ্গাপোরদা লৈবা মহাক্কী দন্ত-অৱশেসতা চৎপা ফংজখিবসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি অমসুং ঐহাক্না কয়োতোগী কিনকা-কুজীদা চৎপগী খুদোংচাবসু ফংজরে। মতৌ অসুম্না, ঐহাক্না খা-নোংপোক এসিয়াগী মফমশিংগী থৌজাল ফংবগী খুদোংচাবসু ফংদুনা লাক্লি। তোঙান-তোঙানবা লৈবাক, তোঙান-তোঙানবা অকোয়বগী ফিভম লৈজরবসু, মীওইবগী থৱাইনুংদা য়াওরিবা বুধনা পুম্নমকপু অমত্তা ওইনা পুন্দুনা থম্লি। ভারতনা বুধগী পাউতাকশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা চাউখৎপগী খোঙজং চঙশিল্লি, মসিগী ইথিলবু শিজিন্নরি। ঐখোয়না লৌশিং, পাউতাক, অফাওবা মীওইশিংগী ৱাখল্লোনবু ফাজিন্দুনা নত্ত্রগা লোৎশিন্দুনা থম্বগী অপাম্বা কৈদৌনুংদা লৈরক্তে। মখোয়বু ঐখোয়গীদমক্তা শিজিন্ননবা ফাজিন্দুনা থম্বা অসি ঐখোয়গী ৱাখল্লোন কৈদৌনুংদা ওইরক্তে। ঐখোয়না তমজরকপা, খঙজরকপা খুদিংমক মীওইবা খুন্নাইগী কান্ননবা কত্থোক্তুনা লাক্লি। মরম অদুনা অহিংশা, থৌজাল লৈবা, মীনুংশি ফাওবগুম্বা মীওইবগী মগুনশিং অসি ঙসি ফাওবদা ভারতকী মথানুংদা য়াওদুনা লৈরি। বুধনা ভারতকী সংবিধান্দা ঙসিসু ইথিল পীরি, বুধগী ধম্মক-চক্রনা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরালদা তোংদুনা ঐখোয়বু লমজিংলি। ভারতকী পার্লিয়ামেন্ততা চৎপা মতমদা, ঙসিসু মসিগী মন্ত্রসিদা ঐখোয়গী মিৎইয়েংফম অদুমক তারি – ‘ধর্ম চক্র প্রৱর্তনায়’
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঙসি ভারতকী নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লি। মতম অসিগী মনুংদা, ঐখোয়না তুংলমচৎকীদমক্তা, মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক্তা ৱারেপ কয়া লৌরি। ঐখোয়গী অসিগুম্লবা অমৃত ৱারেপশিংদা মখাগী অসুম্না তাকপা ভগ্বান বুধগী নুং ওইবা পাউতাক য়াওরিঃ
অপ্পামাদো অমৎপন্দ,
পমাদো মচছুনি পন্দ।
অপ্পমাতা না মীয়ন্তি,
য়ে পমত্তা তথা মতা।
মসিনা তাকপদি, চেকশিন্দবী মতৌ পাংথোক্তবা অসি অমৃতনি, চেকশিন্দবা অসিনা অশিবনি। মরম অদুনা, ভারতনা অনৌবা থৌনা শক্তিগা লোয়ননা তুংলমচৎকীদমক্তা খোঙশানলি, মালেম পুনববু পুদুনা মাংজিল থানা চৎমিন্নরি। ভগ্বান বুধনা হায়বীরম্মি- “অপ্পা দিপো ভবা”।
মসিনা হায়বদি, হায়বদি, ইশাগী মৈঙাল অদুমক ওইবীয়ু। মীওই অমনা মশাগী মঙাল লৈজবা মতমদা, মহাক্না মালেম্বুসু মঙাল পীবি। মসিনা ভারতনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী য়ুম্ফম ওইগনি। ঐখোয়না মালেমগী লৈবাক খুদিংবু চাউখৎপদা তেংবাংবা ঙম্বগী পাঙ্গল লৈনবা মসিনা ঐখোয়গী ইথিল পীগনি। ঐহাক্কী অসিগুম্লবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঙসিদি ভারতনা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’ হায়বা মন্ত্রগা লোয়ননা তুংলমচৎকীদমক্তা চঙশিল্লি। ভগ্বান বুধগী অসিগুম্লবা ৱাখল্লোন্দা চত্তুনা ঐখোয় পুন্না তেংবাংমিন্নদুনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা লম্বী য়াৎকনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না খ্বাই পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
নুংঙাই য়াইফবা ওইরসি।
নমো বুধ্যায়।।