Ministry of Information & Broadcasting
Broadcast Reforms by Prasar Bharati to pave way for new technologies new content opportunities
09 OCT 2021 10:33AM by PIB Delhi
Rolling-out broadcasting reforms at Doordarshan and All India Radio over last couple of years, Prasar Bharati has been swiftly phasing out obsolete broadcasting technologies like Analog Terrestrial TV Transmitters, paving way for paradigm shift to emerging technologies and new content opportunities.
Taking note of misinformation being published in certain media outlets, Prasar Bharati has clarified that broadcast reform steps to phase out obsolete analog terrestrial TV transmitters was being misrepresented. Recently, such false reports about DD Silchar, DD Kalaburagi etc have been noticed. Prasar Bharati has made it clear that these DD Centres shall continue to generate program content for broadcasting on the satellite channels of Doordarshan dedicated to their respective States, apart from maintaining their presence on digital media via YouTube and on social media. For instance, program content generated by DD Silchar and DD Kalaburagi shall now be broadcast on DD Assam and DD Chandana respectively.
Analog Terrestrial TV is an obsolete technology and phaseout of the same is in both public interest and national interest as it makes valuable spectrum available for new and emerging technologies such as 5g apart from reducing wasteful expenditure on power. So far, almost 70% of all Analog Transmitters have been phased out. Rest are being sunset in a phased manner while ensuring appropriate measures are taken for re-deployment of manpower. With the exception of around 50 analog terrestrial TV transmitters in strategic locations, Prasar Bharati will be phasing out the rest of the obsolete analog transmitters by 31st March 2022.
Timeline of ATT Phase out and Resource rationalisation
Year
Number of ATTs phased out
Spectrum Bandwidth Freed
IEBR Expenditure Reduction/Annum
2017 - 18
306
7 MHz in VHF,
8 MHz U inHF
Around Rs 100 Cr savings in operating expenditure annually
2018 - 19
468
2019 - 20
6
2020 - 21
46
2021 - 22
412
By Oct 21 – 152
By Dec 21 – 109
By Mar 22 – 151
Prasar Bharati has also entered into a MoU with IIT Kanpur to develop Next Gen Broadcast solution/roadmap for Digital Terrestrial Broadcasting consistent with emerging standards such as 5G Broadcast to enable new applications such as Direct to Mobile Broadcasting and to create new Content Opportunities through the use of Artificial Intelligence Algorithms.
Through DD FreeDish DTH all Doordarshan channels including DD Assam and several private channels have been made available by Prasar Bharati, free of cost with no monthly fees throughout India. Set-top boxes to receive DD FreeDish DTH channels in “free to air mode” may be purchased through the open market as a one-time investment to access more than 120 free to air TV channels including several educational channels as well as more than 40 satellite radio channels of Akashvani.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ପ୍ରସାରଣ ସଂସ୍କାର ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଓ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିବ
09 OCT 2021 10:33AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ପକ୍ଷରୁ ଆକାଶବାଣୀ ଓ ଦୂରଦର୍ଶନରେ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାରବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜାରି ରହିଛି ସେଥିରେ ପୁରୁଣାକାଳିଆ ପ୍ରସାରଣ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ ହଟାଯାଇ ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପୁରୁଣା ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍‌ଲଗ୍ ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଟିଭି ଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ଅନ୍ୟତମ । ସେହିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବା କଣ୍ଟେଣ୍ଟର ମାନବୁଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ଯାହାଫଳରେ ଉଭୟ ଦର୍ଶକ ଓ ଶ୍ରୋତା ଉନ୍ନତମାନର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭଲଭାବେ ଉପଭୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ନିକଟରେ କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶିତ କିଛି ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ଖବର ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ନଜରକୁ ଆସିଛି । ସେହି ଖବର ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଦେଇ ପ୍ରସାରଭାରତୀ କହିଛି ଯେ ଉଭୟ ଦୂରଦର୍ଶନ ଓ ଆକାଶବାଣୀର ପ୍ରସାରଣ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ବିଗତ କେତେବର୍ଷ ଧରି ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି । ଏହି ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପୁରୁଣା କାଳିଆ ପ୍ରସାରଣ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇ ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପୁରୁଣା ଆନାଲଗ୍ ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଟିଭି ଟ୍ରାନ୍ସମିଟରଗୁଡିକୁ ହଟାଇ ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ନିକଟରେ ସିଲଚର ଓ କାଳବୁରାଗି ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ର ସମ୍ପର୍କରେ କେତେକ ଭିତ୍ତିହୀନ ଖବର ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ସେହି ଦୁଇ କେନ୍ଦ୍ର ବିଷୟରେ ଯେଉଁ ତଥ୍ୟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ସେଥିରେ କୌଣସି ସତ୍ୟତା ନାହିଁ ।
ପ୍ରସାରଭାରତୀ ପକ୍ଷରୁ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ଦୁଇ ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ର ପୂର୍ବଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଜାରି ରଖିବେ ଏବଂ ସେସବୁ ଦୂରଦର୍ଶନର ସାଟେଲାଇଟ୍ ଚାନେଲରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବ । ସବୁ ରାଜ୍ୟର ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ନିଜ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୟୁଟ୍ୟୁବ ଓ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଉଛନ୍ତି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ସିଲଚର ଓ କାଳବୁରାଗି ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବେ ଡିଡି ଆସାମ ଓ ଡିଡି ଚନ୍ଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବ ।
ପ୍ରସାରଭାରତୀ କହିଛି ଯେ ସର୍ବସାଧାରଣ ଓ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପୁରୁଣା କାଳିଆ ଆନାଲଗ ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଟିଭି ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ଅବସାନ ଘଟାଯାଇଛି । ଏବେ ୫ଜି ସ୍ୱେକ୍ଟ୍ରମ ଓ ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବାରୁ ପୁରୁଣା କାଳିଅ।। ଓ ବ୍ୟୟବହୁଳ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ସ୍ୱଳ୍ପ ବିଜୁଳି ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବାବେଳେ ପୁରୁଣା ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ଅଧିକ । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୭୦% ଆନାଲଗ୍ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟରକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହର କରାଯାଇସାରିଲାଣି ।ଅବଶିଷ୍ଟକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିଛି । ଏହି ସବୁ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ପରିଚାଳନାରେ ନିଯୁକ୍ତ ଲୋକଶକ୍ତିକୁ ଅନ୍ୟତ୍ର ନିୟୋଜିତ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି । ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ପ୍ରାୟ ୫୦ଟି ଅନାଲଗ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟରକୁ ଛାଡି ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ପୁରୁଣାକାଳିଆ ଆନାଲଗ୍ ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟରକୁ ପ୍ରସାରଭାରତୀ ୨୦୨୨ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ହଟାଇବ ।
ପ୍ରସାରଭାରତୀ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ ପାଇଁ ନୂଆପିଢିର ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଆଇଆଇଟି କାନପୁର ସହ ଚୁକ୍ତିବଦ୍ଧ ହୋଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସିଧାସଳଖ ମୋବାଇଲ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ ସୁବିଧା ମିଳିବ ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଆଲଗରିଦିମ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ନୂଆ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ ।
ଡିଡି ଫି-ଡିଶ୍‌-ଡିଟିଏଚ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଡିଡି ଆସାମ ସହିତ ସବୁ ଦୂରଦର୍ଶନ ଚାନେଲ ଓ କେତେକ ଘରୋଇ ଚାନେଲ ସେବାକୁ ଏବେ ମାଗଣାରେ ପ୍ରସାରଭାରତୀ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । ଭାରତରେ ଏଥିପାଇଁ ମାସିକ ଦେୟ ଉପଭୋକ୍ତାଠାରୁ ଆଦାୟ ହେଉନାହିଁ । ସେଟ୍‌ଟପ୍‌ବକ୍ସ ଏହାକୁ ଫ୍ରି ଟୁ ଏୟାର ମୋଡରେ ରିସିଭ କରି ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ଏହା ସହିତ ୧୨୦ରୁ ଅଧିକ ଫ୍ରି ଟୁ ଏୟାର ଟିଭି ଚାନେଲକୁ ଏକକାଳୀନ ଦେୟ ଭିତ୍ତିରେ ଖୋଲା ବଜାରରୁ ମଧ୍ୟ କିଣାଯାଇପାରିବ । ଏଥିରେ ଅନେକ ଏଡୁକେଶନାଲ ଚାନେଲ ଓ ୪୦ରୁ ଅଧିକ ଆକାଶବାଣୀର ସାଟେଲାଇଟ୍ ରେଡିଓ ଚାନେଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।