Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address at interaction with HCWS and beneficiaries of Covid vaccination programme in Goa
18 SEP 2021 2:04PM by PIB Delhi
The energetic and popular Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant ji, my colleague in the Union Cabinet and the son of Goa, Shripad Nayak ji, my colleague in the Council of Ministers in the Central Government, Dr. Bharati Pravin Pawar ji, all Goa ministers, MPs and MLAs, other public representatives, all Corona warriors, brothers and sisters!
Wishing you all a very Happy Shri Ganesh festival! Tomorrow, on the auspicious occasion of Anant Chaturdashi, we will bid farewell to Bappa and will also tie sacred thread Anant Sutra in our hands. Anant Sutra means happiness, prosperity in life and blessings of long life.
I am happy that the people of Goa have vaccinated themselves ahead of this holy day. Every eligible person in Goa has received one dose of the vaccine. This is a big deal in the fight against Corona. Many congratulations to all the people of Goa for this.
Friends,
Goa is also a state where the strength of India's diversity is visible. The culture, standard of life and food habits of the East and West are seen here. Ganeshotsav is also celebrated here, Deepawali is also celebrated with pomp and Goa glitters during Christmas. In doing so, Goa also follows its tradition. Every achievement of Goa which continuously strengthens the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ gives happiness and pride to the entire nation and not just me.
Brothers and sisters,
On this momentous occasion, the memory of my friend, true Karmayogi, late Manohar Parrikar ji is very natural. The way Goa has fought the biggest crisis in 100 years, Parrikar ji would have been very proud of your achievement if he was among us today.
Goa has been instrumental in the success of the world's largest and fastest vaccination campaign – Free Vaccine for All. In the last few months, Goa has faced natural calamities like heavy rains, cyclones, floods boldly under the leadership of Pramod Sawant ji. Many congratulations to all the corona warriors, health workers, Team Goa, everyone for maintaining the pace of corona vaccination amidst these natural challenges.
The experiences shared with us by many colleagues here show how difficult this campaign was. It takes a sense of duty, devotion to the society and courage to reach far and wide with safe vaccines by crossing the raging rivers. All of you are serving humanity tirelessly without stopping. Your service will always be remembered.
Friends,
The Government, citizens, Corona warriors and the front line workers of Goa have demonstrated that what a wonderful result Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas can ensue. The kind of coordination in dealing with social and geographical challenges is really commendable. Many congratulations to Pramod ji and your team. The faster vaccination in the farthest parts of the state, in all the sub-divisions, is a great proof.
I am glad that Goa has not allowed its pace to slacken. Even at this time when we are talking, ‘Tika’ festival is going on in the state for the second dose. It is with such sincere efforts that Goa is poised to become the leading state in the country in terms of complete immunization. Importantly, Goa is vaccinating not only its population but also the tourists and workers who are coming from outside.
Friends,
On this occasion, I would also like to appreciate all the doctors, medical staff and people associated with the administration of the country. Due to the efforts of all of you, yesterday India made a record of vaccinating more than 2.5 crore people in a single day. Even the countries considered to be rich and powerful have not been able to do this. Yesterday we saw how the country was glued to the CoWIN dashboard, brimming with excitement at the increasing numbers.
Yesterday every hour clocked more than 15 lakh vaccinations, more than 26,000 vaccinations every minute, and every second more than 425 people got the vaccines. This vaccine has been administered to people at more than one lakh vaccination centers spread in every part of the country. India's own vaccines, such a huge network for vaccination and skilled manpower exhibit the capability of India.
Friends,
Yesterday’s achievement is not just the statistics, but the world is going to recognize the capabilities that India has. And, therefore, its glorification is the duty of every Indian.
Friends,
Today I want to speak my mind also. Many birthdays have come and gone, but I have always stayed away from celebrations. But at this age, yesterday was very emotional for me. There are many ways to celebrate a birthday. People also celebrate in different ways. And I am not among those who find fault with celebrations. But yesterday has become a very special day for me because of your efforts.
The record vaccination yesterday by those in the medical field, who have been working day and night for the last one-and-a-half and two years, regardless of their lives, and helping the countrymen in fighting against Corona, is a big deal. Everyone has contributed a lot to this. People associated it with service. It is their compassion and duty that 2.5 crore vaccine doses could be administered.
I believe that every single dose of the vaccine helps save a life. It gives a lot of satisfaction to provide a security cover to more than 2.5 crore people in such a short span of time. Birthdays will come and go, but yesterday has touched my heart, it has become unforgettable. No amount of thanks is sufficient. I salute every countryman from my heart and express my gratitude to all.
Brothers and sisters,
India's vaccination campaign is not only a protective shield for health, but is also the shield for livelihood. Himachal has completed 100 percent vaccination in the case of first dose, so are Goa, Chandigarh and Lakshadweep where all eligible persons have got the first dose. Sikkim is also going to be 100% very soon as far as the first dose is concerned. Andaman and Nicobar, Kerala, Ladakh, Uttarakhand, Dadra and Nagar Haveli are also not far away (from this achievement).
Friends,
Though it was not highlighted, India has given a lot of priority to the states associated with the tourism sector in its vaccination campaign. We did not say this in the beginning as it results in politicking. But it was very important that our tourism destinations open at the earliest. Now Char-Dham Yatra will be possible in Uttarakhand too. In the midst of all these efforts, 100% vaccination in Goa becomes very special.
Goa has an important role in reviving the tourism sector. If the people of the hotel industry, taxi drivers, hawkers, shopkeepers and everyone are vaccinated, the tourists will also come here with a sense of security. Now Goa has joined the very few international tourist destinations in the world where people have got the protective shield of the vaccine.
Friends,
We wish that there are tourist activities as before and tourists from all over the country and the world come and enjoy here in the next tourism season. This is possible only when we pay as much attention to the precautions related to corona as we are giving on vaccination. The infection has subsided but still we do not have to take this virus lightly. The more the focus is on safety and hygiene the more tourists will come here.
Friends,
Recently, the Central Government has also taken several steps to encourage foreign tourists. It has been decided to give free visas to 5 lakh tourists visiting India. Loan up to Rs 10 lakh is being given to the stakeholders related to travel and tourism with 100% government guarantee. Loans up to Rs 1 lakh have also been provided to registered tourist guides. The Central Government is also committed to take every step forward which will help in the rapid progress of the tourism sector of the country.
Friends,
In order to make Goa's tourism sector attractive, the infrastructure is getting the double power of a double engine government for the benefit of the farmers, fishermen and others. Unprecedented work is being done in Goa, especially on infrastructure related to connectivity. The greenfield airport being built in Mopa is going to be ready in the next few months. A six-lane modern highway is being built at a cost of about 12,000 crore rupees to connect this airport with the national highway. Thousands of crores of rupees have been invested in Goa in the last few years only in the construction of national highways.
It is also a matter of great pleasure that the 'Zuari Bridge', which will connect North Goa with South Goa, is also going to be inaugurated in the next few months. As you also know, this bridge connects Panaji with Margao. I am told that the Aguada Fort, a witness to the unique saga of the Goa Liberation War, will also be reopened to the public soon.
Brothers and sisters,
The legacy of Goa's development left by Manohar Parrikar ji is being carried forward by my friend Dr. Pramod ji and his team with full dedication. When the country is moving forward with a new resolve of self-reliance during the epoch of independence, Goa has also taken the pledge of Swayampurna Goa. I have been told that construction of more than 50 components in Goa has started under this resolution of Aatmanirbhar Bharat Swayampurna Goa. This shows the seriousness of Goa in creating new employment opportunities for the youth and to achieve the national goals.
Friends,
Today Goa is not only a leader in Covid vaccination, but also among the leading states of the country in many parameters of development. The rural and urban areas of Goa are becoming completely open defecation free. Satisfactory work is also being done in Goa regarding basic amenities like electricity and water. Goa is the only state in the country where 100% electrification has been done. Goa has done wonders as far as tap water to every household is concerned. The effort of providing tap water to every household in rural Goa is commendable. Under the Jal Jeevan Mission, the country has so far connected about 5 crore families with piped water facilities in the last two years. The way Goa has taken this campaign forward also makes explicit the priority of the Government of Goa towards 'Good Governance' and 'Ease of Living'.
Brothers and sisters,
The Goa government has demonstrated this commitment towards good governance even during the Corona period. Despite facing a myriad of challenges, the Goa team has extended all the assistance sent by the central government to every beneficiary without any discrimination. No stone was left unturned in helping every poor, farmer and fisherman. Free ration is being delivered to the poor families of Goa with utmost sincerity for months together. Many sisters of Goa have found succor in difficult times by getting free gas cylinders.
The farmers of Goa have received crores of rupees directly in their bank accounts from PM Kisan Samman Nidhi. Even during the Corona period, small farmers here have got Kisan Credit Cards on mission mode. Moreover, a large number of farmers and fishermen of Goa have got the facility of Kisan Credit Card for the first time. Under the PM Svanidhi Yojana, street vendors are being given loans in Goa. All these efforts have helped the people of Goa a lot even during the floods.
Brothers and sisters,
Goa is a land of limitless possibilities. Goa is not just a state, but also a strong identity of Brand India. It is the responsibility of all of us to expand this role of Goa. Continuity is very necessary in the good work that is being done in Goa today. Goa is getting the benefits of political stability and good governance after a long time.
With the wish that the people in Goa will continue with the same vein, many congratulations to all of you again! Congratulations to Pramod ji and his entire team.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গৱাদা কোবিদ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী বেনিফিসরীশিং অমদি ঐচ.সি.দবল্যু.এস.কা উনখিবদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
18 SEP 2021 2:04PM by PIB Imphal
মমিং লৈরবা অমদি ইনর্জেতিক ওইরবা গৱাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রমোদ সৱান্ত জি, কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা য়াওরিবা ঐগী কলিগ অমদি গৱাগী মচানুপা, শ্রীপদ নায়ক জি, কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রীশিংগী কাউন্সিলদা য়াওরিবা ঐগী কলিগ, দা. ভারতি প্রবীন পাওয়ার জি, গৱাগী মন্ত্রী, এম.পি.শিং অমদি এম.এল.এ., কোরোনা ৱারিয়র, ইয়াম্বা-ইনাও অমদি ইচল-ইচেশিং পুম্নমক!
নুংঙাইরবা শ্রী গনেশ ফেস্তিবেল অমা ওইরসুনু হায়না নখোয় পুম্নমক্তা য়াইফ-মঙ্গোল পীরি! হয়েং, অনন্ত চতুর্দশিগী য়াইফরবা থৌরমদা, ঐখোয়না বপ্পাদা বিদাই পীরগনি অমদি ঐখোয়গী খুৎশিংদা এনন্ত সুত্তগী তশেং-তশেংলবা লং অদুসু কিরগনি৷ অন্ত সুত্র হায়বগী আর্থদি নুংঙাইরবা, পুন্সিদা চাওখৎপা পুরকপা অমদি পুন্সি-নুংশাংনা হিংননবা মঙ্গোল পীবা হায়বনি৷
মসিগী শেংলবা নুমিৎ অসিগী মাংওইননা গৱাদা লৈরিবা প্রজাশিংনা মখোয় মশামক কোবিদ ভেক্সিন কাপথোকচখিবা অসিদা ঐনা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই৷ গৱাদা লৈরিবা ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা মীওই খুদিংমক্না অহানবা দোজ কাপখ্রে৷ মসিনা কোরোনা লান্থেংনবদা অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরি৷ মসিগীদমক গৱাগী প্রজা মীয়াম পুম্নমক্তা হন্ন-হন্না থাগৎচরি৷
মরুপশিং,
গৱা অসি ভারতকী দাইভর্সিতী স্ত্রেঙ্গ উবা ফংলিবা রাজ্য অমসু ওইরি৷ মফম অসিদা নোংপোক অমদি নোংচুপকী কল্চর, হিংবগী স্তেন্দর্দ অমদি চাবগী হেবিৎশিং উবা ফংলি৷ মফম অসিদা গনেশহোত,বসু পাংথোক্লি, দীপাবলিসু পাংথোক্লি অমদি গৱাদা মঙাল লৈনা খৃস্তমাস পাংথোক্লি৷ অসিগুম্না পাংথোক্তুনা, গৱানা মহাক্কী ত্রেদিসনসু কাইদনা ইল্লি৷ ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী স্পিরিত অসি লেপ্প-লৈতনা মপাঙ্গল হাপ্লিবা গৱাগী এচিবমেন্ত খুদিংমক্না ঐ খক্তনা নত্তনা লৈবাক পুম্বদা নুংঙাই-য়াইফবা অমদি চাওথোকচবা ফাওহল্লি৷
ইয়াম্বা-ইনাওশিং অমদি ইচল-ইচেশিং,
অসিগুম্লবা থৌরম অসিদা, ঐগী মরুপ, অশেংবা কর্ময়োগি, লৈখিদ্রবা মনোহার পরিকার জি নিংশিংবা হায়বসি মহৌশানি৷ চহি ১০০দা খ্বাইদগী চাওবা ক্রাইসিস গৱানা থেংনখি, ঙসি ঐখোয়গী ইরক্তা পরিকার জি লৈরম্বা থোক্লবদি নখোয়না ফংলিবা এচিবমেন্ত অসিদা পরিকার জিনা অদুক্কী মতিক চাওথোকচবা ফাওরমগনি৷
মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাওবা অমদি খ্বাইদগী থুবা ভেক্সিনেসন কেম্পেন্দ চত্থুনা ময়াম পুম্নমক লেম্না ভেক্সিন কাপ্পাদা মাই পাক্লক্লিবা অসিদা গৱানা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখ্রে৷ হৌখিবা থা খরদা, গৱানা প্রমোদ সৱন্ত জিগী লুচিং মখাদা নেচরেল কলামীতিশিং খুদম ওইনা নোং কন্না চুবা, সাইক্লোনশিং, ইশিং-ইচাওগুম্বশিং অসি থৌনা লৈনা লান্থেংনখ্রে৷ অসিগুম্বা নেচরেল চেলেঞ্জশিং অসি থেংন-থেংননা কোরোনা ভেক্সিন কাপ্পগী থবক মাই পাক্না পাংথোকপগীদমক কোরোনা ৱারিয়রশিং, হেল্থ ৱর্করশিং, তীম গৱা অমদি মীপুম খুদিংমক হন্না-হন্না থাগৎচরি৷
ফম অসিদা মরুপ-মপাং কয়া অমনা ঐখোয়দা সেয়র তৌরকখিবা এক্সপরিয়েন্সশিং অসিনা মসিগী কেম্পেন্দ অসি কয়ামুক য়াম্না লুবগে হায়বদু উৎলি৷ মসিদা অরুবা তানফম কয়া লান্দুনা ভেক্সিনশিং সেফ ওইনা পাক হন্না কাপথোক্নবা হোৎনবদা মথৌ মশক খঙবা, সমাজ অসিদা কৎথোকপা অমদি থৌনা দরকার ওই৷ নখোয় পুম্নমক্না লেপ্প-লৈতনা মীওইবা জাতিগীদমক হোৎনরি৷ নখোয়গী সর্ভিস অসি মতম পুম্নমক্তা নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি৷
মরুপশিং,
সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমদি সবকা প্রয়াসনা পীবা ঙম্লিবা ফজরবা ফল অদু গৱাগী সরকার, প্রজাশিং, কোরোনা ৱারিয়রশিং অমদি ফ্রন্ত লাইন ৱর্করশিংনা উৎখ্রে৷ সোসিএল অমদি জিওগ্রাফিকেল চেলেঞ্জশিং অসি থেংননবা হোৎনবদা মতেং পাংনরিবা অসি তশেংনা থাগৎনিংঙাইনি৷ প্রমোদ জি অমদি নখোয়দা তীমদা হন্না-হন্না থাগৎচরি৷ রাজ্য অসিগী খ্বাইদগী লাপথোক্না লৈরিবা মফমশিং, সব-বিভিজন পুম্নমক্তা ভেক্সিন য়াম্না থুংনা কাপখিবা অসিনা অচৌবা খুদম অমা ওইরি৷
ভেক্সিন কাপ্পগী খোঙজেল গৱানা হন্থহনখিদবা অসি ঐ য়াম্না ঙকপা ফাওই৷ ঐখোয়না ৱারি শানরিবা মতম অসি ফাওবদা, অনিশুবা দোজকীদমক রাজ্য অসিদা ‘তিকা’ ফেস্তিবেল পাংথোক্লি৷ অসিগুম্না থমোই শেংনা হোৎনবা অসিনা গৱানা ইম্ম্যুনাইজেসন মপুং ফানা কাপথোক্তুনা লৈবাক অসিগী লমজিংলিবা রাজ্য অমা ওইনবা শেম-শাদুনা লৈরি৷ য়াম্না মরু ওইবা অমনা, গৱানা মহাক্কী মীয়াম খক্তমক ভেক্সিন কাপ্পদা নত্তনা, মপান লমদগী লাক্লিবা লমকোইবশিং অমদি শিন্মীশিংসু ভেক্সিন কাপ্লি৷
মরুপশিং,
থৌরম অসিদা, ঐনা লৈবাক অসিগী এদমিনিস্ত্রেসনদা শরুক য়ারিবা দোক্তরশিং, মেদিকেল স্তাফ অমদি প্রজা মীয়াম পুম্নক্তা থাগৎপা ফোংদোকপা পামজৈ৷ নখোয় পুম্নমক্না হোৎনবিরিবশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ভারতনা নোংম খক্তদা মীওই কোতি ২.৫ হেন্না ভেক্সিন কাপ্পগী রেকোর্দ থম্বা ঙম্লিবনি৷ শেল য়াম্না পাইরবা অমদি শক্তি লৈ হায়না লৌনরিবা লৈবাকশিং ফাওবনা মসি তৌবা ঙম্বা নত্তে৷
ঙরাং,পুং খুদিংগী ভেক্সিনেসন লাখ ১৫ হেন্না, মীনিৎ খুদিংগী ভেক্সিনেসন ২৬,০০০ হেন্না, অমদি সেকেন্দ খুদিংগী মীওই ৪২৫ হেন্না ভাক্সিনশিং কাপখি৷ হায়রিবা ভেক্সিন অসি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা শন্দোক্তুনা লৈরিবা ভেক্সিনেসন সেন্তর লাখ অমা হেনবদা কাপখিবনি৷ ভারত মশাগী ভেক্সিনশিং, ভেক্সিন কাপ্পগী মওং অমদি মেন পৱারগী অসিগুম্না চাওরবা নেতৱার্ক অসিনা ভারতকী তৌবা ঙম্বা অদু উৎথোকই৷
মরুপশিং,
ঙরাংগী এচিবমেন্ত অসি স্তেতিস্তিকশিং খক্তা নত্তে, ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং অদু মালেম অসিনা মশক খঙবা হৌরক্লি৷ মরম অদুনা, লৈবাক অসিগী মিংচৎ লৈহনবা হায়বসিনা ভারত মচা খুদিংমক্কী তৌদবা য়াদ্রবা থৌদাংনি৷
মরুপশিং,
ঙসি, ঐনা ঐগী ওইবা ৱাখল্লোন অদুসু ফোংদোকপা পাম্মী৷ পোকপা নুমিৎ কয়া অমা লাকখ্রে অমদি চৎখ্রে, অদুবু ঐদি মতম পুম্নমক্তা সেলেব্রেসনশিংদগী লাপ্না লৈ৷ অদুবু চহি মতাং অসিদা, ঙরাং অসি ঐগী ওইনা য়াম্না পুক্নিং নুংশি৷ পোকপা নুমিৎ পালন তৌবগী লম্বী কয়া অমা লৈ৷ মীয়াম্না তোঙান তোঙানবা মওংশিংদা পালন তৌনৈ৷ অদুগা ঐদি অদুগুম্না তৌরিবশিংগী মনুংদা অমা নত্তে৷ অদুবু ঙরাং অসি নখোয় পুম্নমক্না হোৎনখিবশিং অদুনা মরম ওইদুনা ঐগী ওইনা অখন্নবা নুমিৎ অমা ওইখ্রে৷
হৌখিবা চহি অমগা মখায় অমদি চহি অনি অসিদা মশাগী পুন্সিশিং খন্দনা কোরোনাগী মাইয়োক্তা লান্থেংনবদা অয়ুক নুমিদাং খাইদনা মথৌ তৌদুনা লৈবাক অসিগী প্রজা মীয়ামগী মতেং পাংলিবা মেদিকেল ফিল্দদা লৈরিবা মীওইশিংনা ঙরাং রেকোর্দ ওইনা ভেক্সিন কাপখিবা অসি অচৌবা থবক অমনি৷ মসিদা মীপুম খুদিংমক্না অচৌবা থৌদাং লৌখ্রে৷ ভেক্সিন দোজ কোতি ২.৫ কাপ্পা হায়বসি মখোয়গী অপাম্বা অমদি থৌদাংনি৷
ভেক্সিনগী সিঙ্গল দোজ খুদিংমক্না মীওই অমগী পুন্সি কল্লি হায়বিসি ঐগী থাজবনি৷ অসিগুম্লবা তেল্লবা মতম অসিদা মীওই কোতি ২.৫ হেনবদা ভেক্সিন কাপ্নবা হোৎনখিবা অসিনা অদুক্কী মতিক অপেনবা পোকহল্লি৷ পোক নুমিৎশিং অসি লাক্কনি অদুগা অমুক চৎখিনি অদুবু ঙরাংগী নুমিৎ অসিনা ঐগী থমোই পেলহনখ্রে, নুমিৎ অসি কাওবা ঙমদনা লৈহৌরগনি৷ ঐনা কয়ারক হন্না থাগৎলবসু অপেনবা নাইররোই৷ লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্তা ঐনা ঐগী থমোইদগী অপেনবা অমদি থাগৎপা ফোংদোকচরি৷
ইয়াম্বা-ইনাওশিং অমদি ইচল-ইচেশিং,
ভারতকী ভেক্সিনেসন কেম্পেন্দ অসি হকশেলগী প্রোতেক্তিব শিল্দ অমা খক্তা নত্তে, মসি মীওইবগী পুন্সিগী প্রোতেক্তিব শিল্দ অমসু ওইরি৷ ভেক্সিনগী অহানবা দোজতা হিমাচল প্রদেশনা ভেক্সিন চাদা ১০০ কাপখ্রে, মসিগুম্না গৱা, চান্দিগর অমদি লক্ষদ্বীপসু মফম অদুদা লৈরিবা ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা মীওই পুম্নমক অহানবা দোজ কাপখ্রে৷ সিক্কিমসু অথুবা মতমদা অহানবা দোজ ভেক্সিন ১০০% কাপ্লগনি৷ মসিগী এচিবমেন্ত অসিদগী ইরাপ-লাপ্তনা অন্দামন অমসুং নিকোবর, কেরলা, লদাখ, উত্তরখন্দ, দদরা অমদি নগর হাভেলিসু লৈরে৷
মরুপশিং,
ময়ামদা পন্দ্রবা তারবসু, ভারতনা মহাক্কী ভেক্সিনেসন কেম্পেন্দদা তুরিজম সেক্তরগা মরী লৈনরিবা রাজ্যশিংদা কা-হেন্না প্রোইয়োরিতী পীখ্রে৷ ঐখোয়গী তুরিজম পন্থুংফমশিং অসি অথুবা মতমদা হেংদোকপা অসি য়াম্না মরু ওই৷ হোজিক্তি, চার-ধাম য়ত্রসু উত্তরখন্দদা হাংদোকপা য়ারগনি৷ হোৎনরিবা ময়াম অসিগী মরক্তা, গৱাদা ১০০% ভাক্সিন কাপখিবা অসি য়াম্না স্পিসিয়েল ওই৷
তুরিজম সেক্তর অসি হিংগৎনবা হোৎনবদা গৱানা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌই৷ হোতেল ইন্দস্ত্রীগী মীয়াম, তেক্সি দ্রাইভরশিং, হোকরশিং, দুকানদারশিং অমসুং মীপুম খুদিংমক অসি ভেক্সিন কাপ্পা তারবদি তুরিস্তশিং অসি সেক্যুরিতী অমা লৈরে হায়বগী ৱাখল্লোনদা মফম অসিদা লাক্লগনি৷ হৌজিক্তি, গৱা হায়রিবা মফম অসিদা মীয়াম্না ভেক্সিনগী প্রোতেক্তিব শিল্দ ফংলবা মালেম অসিদা লৈরিবা ইন্তরনেস্নেল তুরিস্ত দেস্তিনেসন খরগী মনুংদা চনখ্রে৷
মরুপশিং,
মফম অসিদা মমাংগী মতমগুম্না তুরিস্ত এক্তিবিতী কয়া অমা পাংথোক্লগনি অমসিং লৈবাক অসিগী অমদি মালেম অসিগী মফম পুম্নমক্তদগী তুরিস্তশিং মথংগী তুরিজম সিজনদা লাক্লগনি হায়না ঐখোয়না অশা তৌরি৷ ঐখোয়না ভেক্সিন কাপ্লিবা অসিগুম্না কোরোনাদা ঐখোয়না চেকশিন্না মীৎয়েং চংলবা মতম খক্তদা মসি ওইথোক্কনি৷ ঐখোয়না সেফতী অমদি লুবা নাবদা হেন্না-হেন্না মীৎয়েং চংলিঙৈ, মফম অসিদা তুরিস্ত হেন্না-হেন্না লাক্লগনি৷
মরুপশিং,
হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, মপান লমগী তুরিস্তশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নবা কেন্দ্র সরকারনা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে৷ ভারত্তা লাক্লিবা তুরিস্ত লাখ ৫দা ভিসা লেম্না পীননবা ৱারেপ্নখ্রে৷ ১০০% গভর্মেন্ত গরেন্তীগা লোইননা ত্রাবেল অমদি তুরিজমগা মরী লৈনরিবা স্তেকহোল্দরশিংদা লুপা লাখ ১০ য়ৌনা লোন পীরি৷ রেজিস্তর তৌরবা তুরিস্ত গাইদশিংদা লুপা লাখ ১ ফাওবগী লোনশিং ফংহনখ্রে৷লৈবাক অসিদা তুরিস্ত সেক্তর অসি চাওখৎনবা কেন্দ্রগী সরকারনা লেপ্প-লৈতনা য়াম্না কন্না হোৎনরি৷
মরুপশিং,
গৱাগী তুরিজম সেক্তরদা হেন্না পুক্নিং চিংশিন্দুনা লৌমীশিং, ঙামীশিং অমদি অতোপ্পা মীওইশিংদা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি দবল ইঞ্জিন গভর্মেন্তগী দবল পৱার ফংলক্লি৷ গৱাদা মরু ওইনা কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক লেপ্প-লৈতনা চত্থরক্লি৷ মোপাদা শেমগৎলিবা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত অসি লাক্কদৌরিবা থা খরা অসিদা শিজিন্নবা য়ারগনি৷ মসিগী এয়রপোর্ত অসিগা নেস্নেল হাইৱেগা শম্নহন্নবা লুপা কোতি ১২,০০০ থাদদুনা লেন তরুক্কী মোদর্ন হাইৱে অমা শেমগৎলি৷ নেস্নেল হাইৱেজশিং অসি শেম-শাবা খক্তদা, হৌখিবা চহি খরা অসিদা গৱাদা লুপা কোতি লিশিং কয়া থাদখ্রে৷
লাক্কদৌরিবা থা খরা অসিদা শঙ্গাগদৌরিবা ‘জুৱরি ব্রিজ’না অৱাং থংবা গৱাগা খা থংবা গৱাগা শম্নহল্লগনি হায়বসি য়াম্না নুংঙাইবা অমসু ওইরি৷ নখোয়না খঙলিদুঙাই, মসিগী থোং অসিনা পনাজিগা মর্গাউগা শম্নহল্লগনি৷ গৱা লিবরেসন ৱারগী অখন্নবা সেগা অমা ওইরিবা এগ্বাদা ফোর্তসু লৈবাক মীয়ামদা অথুবা মতমদা হাংদোক্লগনি হায়না ঐঙোন্দা খঙহল্লকখ্রে৷
ইয়াম্বা-ইনাওশিং অমদি ইচল-ইচেশিং,
মনোহর পরিকার জিনা থম্লম্বা গৱাগী দিবেলপেমন্ত লিগেসী অসি ঐগী মরুপ দা. প্রমোদ জি অমদি মহাক্কী তীম্না মপুং ফানা কৎথোক্তুনা পুদুনা লাক্লি৷ মনিং-মখা তম্বগী ইতিহাসিক ওইরবা মতম অসিদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী অনৌবা রিসোল্ব অমগা সোইননা লৈবাক অসিনা৩ চংশিল্লকপা মতমদা, গৱানা স্বায়ামপুর্ণ গৱাগী ৱাশক লৌখ্রে৷ অত্মনির্ভর ভারত স্বায়ামপুর্ণ গৱাগী রিজোলুসন অসিগী মখাদা গৱাদা কম্পোনেন্ত ৫০ হেন্না শেম-শাবা হৌখ্রে হায়না ঐঙোন্দা খঙহল্লকখ্রে৷ মসিনা নহাশিংদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনবদা অমদি লৈবাক্কী পান্দমশিং অসি ফংনবা হোৎনবদা গৱানা হকচিন্না লুম্না লৌবগী চাং অদু উৎলি৷
মরুপশিং,
ঙসিদি, গৱা অসি কোবিদ ভেক্সিন কাপ্পদা লুচুংবা অমা খক্তা ওইবতা নত্তনা, দিবেলপমেন্তগী পেরামিতর কয়া অমদা লৈবাক অসিগী লমজিংলিবা রাজ্যশিংগী মরক্তা অমা ওইরি৷ গৱাগী খুঙ্গং অমদি শহরগী মফমশিং অসি ওপন দিফিকেসন ফ্রী মপুং ফানা ওইরক্লি৷ তঙাই ফদনা চংলিবা ইশিং অমদি মৈগী ফিভম অসিগী মতাংদা গৱাদা পেন্নিংঙাই ওইরবা থবকশিংসু পাইখৎলি৷ লৈবাক অসিদা ১০০% মৈ পীবা ঙম্লিবা রাজ্য অসি গৱা খক্তনি৷ তোতিগী ইশিং য়ুমথোং খুদিংদা ফংহন্দুনা গৱানা অঙকপা কয়া অমা তৌখ্রে৷ গৱাগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ইশিং ফংহন্নবা হোৎনরিবা অসি য়াম্না থাগৎনিংঙাইনি৷ জল জীবন মিসনগী মখাদা, হৌখিবা চহি অনিদা লৈবাক অসিনা পাইপকী ইশিংগী খুদোংচাবা ফংহনখিবা ইমুং অসি হৌজিক ফাওবদা ইমুং কোতি ৫ শুখ্রে৷
ইয়াম্বা-ইনাওশিং অমদি ইচল-ইচেশিং,
কোরোনাগী মতম ফাওবদা অফবা লৈঙাক লৈহন্নবা হোৎনখিবশিং অদু গৱা সরকারনা উৎখ্রে৷ চেলেঞ্জ কয়া অমা থেংনরবসু, কেন্দ্র সরকারনা পীরক্লিবা মতেং পুম্নমক তুহৎপিবা অমতা তৌদনা বেনিফিসরী খুদিংমক্তা গৱা তীমনা ফংহনখ্রে৷ লাইরবশিং, লৌমীশিং অমদি ঙামী পুম্নমক অমতা চিথদনা মতেং পাংনবা হোৎনখি৷ থা কয়া পুকচেল শেংনা গৱাগী লাইরবা ইমুংশিংদা লেম্না রেসন পীরি৷ অসিগুম্না লুরবা মতম অসিদা গ্যাস সিলিন্দরশিং লেম্না ফংহন্দুনা গৱাগী ইচল-ইচে কয়া অমদা মতেং পাংখ্রে৷
গৱাগী লৌমীশিংনা পি.এম. কিসান সম্মন নিধিদগী মখোয় মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা কোতি কয়া হকথেংননা ফংখ্রে৷ কোরোনাগী মতম ফাওবদা, মফম অসিদা লৈরিবা অপিক লৌমীশিংনা মিসন মোদতা কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিং ফংখ্রে৷ অদুগীসু মথক্তা, গৱাগী লৌমী অমমদি ঙামি কয়া অমা ইহান হানবা ওইনা কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী ফেসিলিতী অসি ফংখ্রে৷ পি.এম. এস.ভি.এ.নিধিগী মখাদা, গৱাগী স্ত্রিত বেন্দরশিংনা লোনশিং ফংলি৷ ইশিং-ইচাওগী মতম ফাওবদা সরকার অসিনা হোৎনরিবা পুম্নমক অসিনা গৱাগী প্রজাশিং অসি অদুক্কী মতিক মতেং পাংখ্রে৷
ইয়াম্বা-ইনাওশিং অমদি ইচল-ইচেশিং,
গৱা অসি পোজিবিলিতী লোইবা-খম্বা নাইদনা লৈরিবা লমদম অমনি৷ গৱা অসি রাজ্য অমা খক্তা নত্তে, ব্রান্দ ইন্দিগী স্ত্রোঙ্গ আইদেন্তিতী অমসু ওইরি৷ অসিগুম্লবা গৱাগী রোল অসি চাওথোকহনবা অসিনা ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাং ওইরি৷ ঙসি গৱাদা তৌরিবা অসিগুম্না অফবা থবক তৌবদা মখা শমদবা অসি য়াম্না মরু ওই৷ মতম কুইনগী মতুংদা গৱানা পোলিতিকেল স্তেবিলিতীগী অমদি অফবা লৈঙাক্কী কান্নবশিং ফংলি৷
মসিগী থৌনা অসিমক্কা লোইননা গৱাগী প্রজানা মখাতানা হোৎনবা ওইরসনু হায়বা মঙ্গোল অসিগা লোইননা, নখোয় পুম্নমক্তা অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি! প্রমোদ জি অমদি মহাক্কী তীম পুম্নমক থাগৎচরি৷
থাগৎচরি!