প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গোৱাৰ ক’ভিড প্ৰতিষেধক প্ৰদান অভিযানত জড়িত স্বাস্থ্যকৰ্মী আৰু হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
18 SEP 2021 2:04PM by PIB Guwahati
গোৱাৰ শক্তিবান আৰু লোকপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰমোদ সাৱন্ত জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীমণ্ডলৰ মোৰ সতীৰ্থ, গোৱাৰ সু-সন্তান শ্ৰীপদ নায়ক জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ মিত্ৰ ডা০ ভাৰতী...পৱাৰ জী, গোৱাৰ মন্ত্ৰীসকল, সাংসদ আৰু বিধায়কসকল, উপস্থিত জন প্ৰতিনিধি, ‘ক’ৰোনা-যোদ্ধা’ আৰু মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল!
গোঁয়ছ্যা মহজা মোগাল ভাৱা বহীঁনো, তুমছে অভিনন্দন।
আপোনালোক আটাইকে ‘শ্ৰী গণেশ’ পৰ্বৰ বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো! কাইলৈ ‘অনন্ত চতুৰ্দশী’ৰ পবিত্ৰ উপলক্ষত আমি সকলোৱে ‘বাপ্পা’ক বিদায় জনাম, হাতত ‘অনন্ত সূত্ৰ’ও বান্ধিম। ‘অনন্ত সূত্ৰ’, অৰ্থাত্, জীৱনৰ বাবে সুখ-সমৃদ্ধি আৰু সুদীৰ্ঘ আয়ুসৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰিম।
মোৰ ভাল লাগিছে যে এই পবিত্ৰ দিনটোৰ পূৰ্বে গোৱাৰ ৰাইজে নিজৰ হাতত, বাহুত জীৱন ৰক্ষা সূত্ৰ, অৰ্থাত্, প্ৰতিষেধক লোৱাৰো কাম সম্পূৰ্ণ কৰিলে। গোৱাৰ প্ৰতিগৰাকী যোগ্যতা লাভ কৰা ব্যক্তিয়ে প্ৰতিষেধকৰ এটা পালি গ্ৰহণ কৰিলে। ক’ৰোনা বিৰোধী যুঁজখনৰ বাবে এয়া সঁচাকৈ ডাঙৰ কথাই। ইয়াৰ বাবে গোৱাৰ সকলো ব্যক্তিকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
গোৱা এনেকুৱা এখন ৰাজ্য, য’ত ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ দৰ্শন কৰিব পৰা যায়। পূব আৰু পশ্চিমৰ সংস্কৃতি, থকা-মেলা, খোৱা-বোৱাৰ আচাৰ-আচৰণ ইয়াত একত্ৰে দেখিবলৈ পোৱা যায়। ইয়াত গণেশোত্সৱো উদযাপন কৰা হয়, দীপাৱলীও আড়ম্বৰপূৰ্ণ ভাবে পালন কৰা হয়, আৰু খ্ৰীষ্টমাছৰ সময়ত গোৱাৰ সৌন্দৰ্যই বাঢ়ি যায়। এইবোৰ কৰি গোৱাই নিজৰ পৰম্পৰাৰ নিৰ্বহণ কৰে। এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ভাৱনাককো নিৰন্তৰ শক্তিশালী কৰি ৰখা গোৱাৰ প্ৰতিটো উপলব্ধিয়ে কেৱল মোকেই নহয়, সমগ্ৰ দেশকে আনন্দ দিয়ে, গৌৰৱবোধ কৰায়।
ভাই-ভনীসকল,
এই মহত্বপূৰ্ণ উপলক্ষত মোৰ বন্ধু, প্ৰকৃত কৰ্মযোগী, স্বৰ্গীয় মনোহৰ পাৰিকৰ জীৰ স্মৃতি মনলৈ অহাটো নিতান্তই স্বাভাৱিক। ১০০বছৰৰ সবাতোকৈ বৃহত্ সংকটৰে গোৱাই যিধৰণে যুঁজিছে, পাৰিকৰ জী যদি আজি আমাৰ মাজত উপস্থিত থাকিলহেতেন, তেঁৱো আপোনালোকৰ এই সাফল্যৰ বাবে, আপোনালোকৰ এই সিদ্ধিৰ বাবে গৌৰৱবোধ কৰিলেহেতেন!
গোৱাই, পৃথিৱীৰ সকলোতকৈ বৃহত্ আৰু দ্ৰুতগতিত সম্পন্ন হোৱা টীকাকৰণ অভিযান- সকলোকে প্ৰতিষেধক, বিনামূলীয়া প্ৰতিষেধক-ৰ সফলতাত উল্লেখনীয় ভূমিকা পালন কৰিছে। যোৱা কেইটামান মাহত গোৱাই মুষলধাৰ বৰষুণ, ঘূৰ্ণী, বানৰ দৰে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সৈতেও খুউব দক্ষতাৰে যুদ্ধ কৰিছিল। এইসমূহ প্ৰকৃতিক প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো প্ৰমোদ সাৱন্ত জীৰ নেতৃত্বত বহুত পাৰদৰ্শিতাৰে এই যুদ্ধত যুঁজিছে। এইবোৰ প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ মাজতো ক’ৰোনাৰ টীকাকৰণ অভিযানৰ গতিবেগ অব্যাহত ৰখাৰ বাবে প্ৰতিগৰাকী ‘ক’ৰোণা-যোদ্ধা’ৰ লগতে স্বাস্থ্যকৰ্মী, ‘টীম গোৱা’, আৰু এই অভিযানৰে জড়িত প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিকে মই অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো।
এই অনুষ্ঠানত বহু সংখ্যক বন্ধুয়ে আমাৰ সৈতে যিবোৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা বিনিময় কৰিছে, তাৰ পৰা এটা কথা অনুমান কৰিব পাৰিছো যে এই অভিযান দৰাচলতেই এক কঠিন পৰিক্ৰমাই আছিল। বাৰিষাৰ কোবাল নদীয়ো পাৰ হৈ, প্ৰতিষেধকক সুৰক্ষিত ৰাখি, দূৰ-দূৰণি পৰ্যন্ত লৈ যোৱাৰ বাবে নিশ্চয় আন্তৰিকতা-কৰ্তব্যনিষ্ঠাৰ প্ৰয়োজন হয়। সমাজৰ প্ৰতি গভীৰ ভালপোৱা আৰু অপ্ৰতীম সাহস নাথাকিলে এয়া কেতিয়াও সম্ভৱ নহয়। আপোনালোক আটায়ে থমকি নৰৈ, ভাগৰক প্ৰশ্ৰয় নিদি মানৱতাৰ সেৱাত ব্ৰতী হৈ আছে। আপোনালোকৰ এই সেৱাক চিৰদিন মনত ৰখা হ’ব।
বন্ধুসকল,
সকলোৰে সৈতে, সকলোৰে বিকাশ, সকলোৰে বিশ্বাস আৰু সকলোৰে প্ৰয়াস- এই সকলো কথাই কেনেকৈ উত্তম পৰিণাম প্ৰদান কৰিব পাৰে, এই কথা গোৱাৰ চৰকাৰ, গোৱাৰ নাগৰিক, গোৱাৰ ‘ক’ৰোনা-যোদ্ধা’, আগশাৰীত থাকি সেৱা আগবঢ়াওতা কৰ্মীসকলে কৰি দেখুৱালে। সামাজিক আৰু ভৌগলিক প্ৰত্যাহ্বানৰে যুঁজাৰ বাবে যিধৰণৰ সমন্বয়ৰ নিদৰ্শন গোৱাই দাঙি ধৰিলে, সেয়া দৰাচলতেই প্ৰশংসনীয়। প্ৰমোদ জী, আপোনাৰ লগতে আপোনাৰ সমগ্ৰ ‘টীম’টোক আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। ৰাজ্যখনৰ দূৰ-দূৰণিত, সকলো প্ৰান্ততো আন ৰাজ্যসমূহৰ দৰেই যে বহুত গতিবেগৰে টীকাকৰণ চলিছে এয়া তাৰেই ডাঙৰ উদাহৰণ।
মোৰ ভাল লাগিছে যে গোৱাই নিজৰ গতিবেগক লেহেমীয়া হ’বলৈ দিয়া নাই। এইখিনি সময়তো; আমি কথা-পাতি থকা সময়খিনিতো দ্বিতীয়টো পালি প্ৰদানৰ বাবে ৰাজ্যখনত ‘টীকা উত্সৱ’ চলি আছে। এনেধৰণৰ আন্তৰিক আৰু একনিষ্ঠ প্ৰয়াসৰ দ্বাৰাইহে সম্পূৰ্ণ টীকাকৰণৰ ক্ষেত্ৰত গোৱাই দেশৰ অগ্ৰণী ৰাজ্য হোৱাৰ দিশে অগ্ৰসৰ হ’ব পাৰিছে। আৰু এয়াও ভাল কথা হৈছে যে, গোৱাই কেৱল ইয়াৰ স্থায়ী ভাবে বসতি কৰা নাগৰিকসকলকে নহয়, বৰং ইয়ালৈ অহা পৰ্যটক, বাহিৰৰ পৰা অহা শ্ৰমিকসকলকো প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
মই আজি এই সুযোগতে দেশৰ সকলো চিকিত্সক, স্বাস্থ্যকৰ্মী, প্ৰশাসনৰে জড়িত সকলো বিষয়া-কৰ্মচাৰীৰো শলাগ ল’ব খুজিছো। সকলোৰে প্ৰয়াসৰ সুবাদতে কালি ভাৰতে এটা দিনতে আঢ়ৈ কোটিৰো অধিক লোকক প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰি অভিলেখ ৰচনা কৰিছিল। পৃথিৱীৰ ডাঙৰ ডাঙৰ, সমৃদ্ধ আৰু সামৰ্থ্যবান বুলি গণ্য কৰা দেশসমূহেও কৰিব নোৱাৰা কাম ভাৰতে কৰি দেখুৱালে। কালি আমি দেখিছিলো, কেনেকৈ সংখ্যাৰ বিস্তাৰ হৈছিল, কেনেকৈ ‘ক’ভিড-ডেছবৰ্ড’-ৰ তথ্য দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তন হৈছিল। সেয়া দেখি মন উত্সাহৰে উথলি উঠিছিল।
কালি প্ৰতিটো ঘণ্টাত ১৫লাখৰো অধিক প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰা হৈছিল, প্ৰতিটো মিনিটত ২৬হাজাৰৰো অধিক টীকা, প্ৰতিটো ছেকেণ্ডত ৪২৫ৰো অধিক লোকক প্ৰতিষেধক দিয়া হৈছিল। দেশৰ প্ৰান্তে প্ৰান্তে স্থাপন কৰা একলাখৰো অধিক টীকাকৰণ কেন্দ্ৰত ৰাইজক প্ৰতিষেধক প্ৰদানৰ দিহা কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ নিজা প্ৰতিষেধক, প্ৰতিষেধকৰ বাবে ইমান বৃহত্ পৰিসৰৰ নেটৱৰ্ক, দক্ষতাসম্পন্ন মানৱ সম্পদ, এই সকলোবোৰে ভাৰতৰ প্ৰবল সামৰ্থ্যকে প্ৰতীয়মান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কালি আপোনালোকে যি সাফল্য আহৰণ কৰিলে, সেয়াই সমগ্ৰ বিশ্বকে, কেৱল প্ৰতিষেধকৰ সংখ্যাৰেই নহয়, ভাৰতৰ ওচৰত থকা সামৰ্থ্যৰ হিচাপেৰেও তৱধ মনাব। আৰু সেয়ে ইয়াৰ গৌৰৱগাঁথাৰ চৰ্চা কৰাটো প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ কৰ্তব্য হোৱাৰ উপৰি ইয়াক স্বভাৱতো পৰিণত কৰা উচিত।
বন্ধুসকল, মই আজি মোৰ মনৰ কথাও ক’ব খুজিছো। জন্মদিন বহুত আহিল বহুত গ’ল, মই মনৰে সদায়ে এইবোৰ কথাৰ পৰা নিৰ্লিপ্ত হৈয়ে আহিছিলো। কিন্তু, মোৰ জীৱনত কালিৰ দিনটো সঁচাকৈয়ে আৱেগিক কৰি দিয়া দিন আছিল। জন্মদিন হয়তো বিভিন্ন ধৰণে উদযাপনৰ কৰিব পাৰি। মানুহে বেলেগ বেলেগ ধৰণে উদযাপন কৰেও চাগৈ। এয়া ভুল বুলি ভবা বিধৰ মানুহ মই নহয়। পিচে, আপোনালোক আটাইৰে প্ৰয়াসৰ বাবে কালিৰ দিনটো মোৰ বাবে বহুত বিশেষ দিন হৈ উঠিল।
চিকিত্সা ক্ষেত্ৰৰে জড়িত লোকসকল, যিসকলে যোৱা ডেৰটা-দুটা বছৰ কালে দিনে-ৰাতি একাকাৰ কৰিছে, নিজৰ জীৱনৰ কথা চিন্তা নকৰি, ক’ৰোনাৰে যুঁজাৰ ক্ষেত্ৰত দেশবাসীক সহায়ৰ হাত আগবঢ়াই আহিছে, তেওঁলোকেই কালি যি ধৰণে প্ৰতিষেধক প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত অভিলেখ ৰচনা কৰি দেখুৱালে, সেয়া নিতান্তই বহুত ডাঙৰ কথা আছিল। সকলোৱে এইক্ষেত্ৰত বহুত সহযোগিতা আগবঢ়াইছিল। ৰাইজে ইয়াক সেৱা বুলি গ্ৰহণ কৰিছিল। এয়া তেওঁলোকৰ কৰুণাসিক্ত অনুভৱ, কৰ্তব্যবোধ আছিল, যাৰ প্ৰেৰণাৰে আঢ়ৈকোটি টীকা প্ৰদানৰে অসম্ভৱো সম্ভৱ হৈ উঠিছিল।
আৰু মই ভাবো, প্ৰতিষেধকৰ প্ৰতিটো পালিয়ে, একোটা জীৱন ৰক্ষা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব। আঢ়ৈকোটিৰো অধিক গৰাকী ব্যক্তিক ইমান কম সময়ৰ ভিতৰত, ইমান ডাঙৰ সুৰক্ষা কৱচ প্ৰদান কৰা কথাই সঁচাকৈ অনাবিল আনন্দ দান কৰে। জন্মদিন আহিব, যাব, কিন্তু কালিৰ এই দিনটোৱে মোৰ মনটোক বাৰুকৈয়ে চুই গ’ল; ই মোৰ বাবে অবিস্মৰণীয় হৈ উঠিল। মই যিমানেই ধন্যবাদ নিদিও কিয় সেয়া কমেই হ’ব। মই হৃদয়ৰ নিৰ্ভৃতকোণৰ পৰা প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীক প্ৰণিপাত জনাইছো, সকলোকে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল,
ভাৰতৰ টীকাকৰণ অভিযান, কেৱল স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰে কৱচ নহয়, বৰং এক প্ৰকাৰে জীৱিকাৰো সুৰক্ষা কৱচ হয়। এতিয়া আমি যদি চাও হিমাচলত, প্ৰথম পালি প্ৰতিষেধক প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ১০০শতাংশ সম্পূৰ্ণ হৈছে, গোৱাত ১০০শতাংশ সম্পূৰ্ণ হৈছে, চণ্ডীগড় আৰু লাক্ষাদ্বীপতো সকলো যোগ্যতাসম্পন্ন ব্যক্তিকে প্ৰথম পালি প্ৰদান কৰা হৈছে। ছিক্কিমতো অতি সোনকালেই ১০০শতাংশ সম্পূৰ্ণ হ’ব। আন্দামান নিকোবৰ, কেৰালা, লাডাক্ষ, উত্তৰাখণ্ড, দাদ্ৰা আৰু নগৰ হাভেলীও বহুত পিচ পৰি থকা নাই।
বন্ধুসকল,
এই কথাৰ বিশেষ চৰ্চা হোৱা নাই যদিও ভাৰতে নিজৰ টীকাকৰণ অভিযানত পৰ্যটন খণ্ডৰে জড়িত ৰাজ্যসমূহক বহুত প্ৰথমিকতা প্ৰদান কৰিছে। আৰম্ভণিতে আমি এই কথা উল্লেখ কৰা নাছিলো, কিয়নো ইয়াক লৈয়ো ৰাজনীতি হ’লহেতেন। পিচে, আমাৰ পৰ্যটন স্থলীসমূহ যিমান পাৰি সিমান সোনকালে খোলাটো খুবেই জৰুৰী আছিল। এতিয়া উত্তৰাখণ্ডতো ‘চাৰ-ধাম যাত্ৰা’ কৰিব পৰা যাব। আৰু এইবোৰ প্ৰয়াসৰ মাজত, গোৱাত ১০০শতাংশ হোৱাটো খুবেই গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
দেশৰ পৰ্যটন খণ্ডক পুনৰ জাগৃত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গোৱাৰ ভূমিকা বহুতেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। আপোনালোকে ভাবকচোন, ‘হোটেল ইণ্ডাষ্ট্ৰী’ৰ মানুহখিনিয়েই হওক, টেক্সি চালকেই হওক, ফেৰীৱালাই হওক, অথবা দোকানীসকলেই হওক, যেতিয়া এই সকলোৱেই প্ৰতিষেধক গ্ৰহণ কৰিছে, তেতিয়াতো পৰ্যটকসকলেও সুৰক্ষাৰ এক নিশ্চয়তা অনুভৱ কৰি ইয়ালৈ আহিবলৈ সাহস কৰিব পাৰিব। এতিয়া গোৱাই পৃথিৱীৰ আঙুলিৰ মূৰত গণিব পৰা কেইখনমান আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটন স্থলীৰ তালিকাত নাম অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে, য’ত মানুহে প্ৰতিষেধকৰ সুৰক্ষা কৱচ লাভ কৰিব পাৰিছে।
বন্ধুসকল,
আগন্তুক পৰ্যটন ঋতুত ইয়াত আগৰ দৰেই ‘টুৰিষ্ট এক্টিভিটিজ’ হ’ব, দেশ আৰু পৃথিৱীৰ পৰ্যটকে যাতে ইয়াত আনন্দ উপভোগ কৰিবহি পাৰে আমি সকলোৱে তাকেই কামনা কৰিছো। এয়া তেতিয়াহে সম্ভৱ হ’ব, আমি যেতিয়া টীকাকৰণৰ দৰেই ক’ৰোনাৰে জড়িত সৱধানতাসমূহৰ ওপৰতো সিমানেই গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিম। সংক্ৰমণ কমিছে যদিও এতিয়াও আমি এই ভাইৰাছটোক সহজ বুলি গণ্য কৰিলে নহ’ব। সুৰক্ষা আৰু স্বচ্ছতাৰ ক্ষেত্ৰত আমি যিমান গুৰুত্ব দিম, পৰ্যটকো সিমান অধিক হাৰত ইয়ালৈ আহিব।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেও অলপতে বিদেশী পৰ্যটকক উত্সাহিত কৰাৰ বাবে বহুবোৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰতে আগন্তক ৫লাখ পৰ্যটকক ‘বিনামূলীয়া ভিছা’ দিয়াৰ বাবে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। ভ্ৰমণ আৰু পৰ্যটনৰে জড়িত সংশ্লিষ্ট পক্ষসমূহকো ১০লাখ টকা পৰ্যন্ত ঋণ এশ শতাংশ চৰকাৰী ‘গেৰেণ্টী’ৰে দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। পঞ্জীয়ণকৃত ‘টুৰিষ্ট গাইড’সকলকো ১লাখ টকা পৰ্যন্ত ঋণ দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আগলৈও এনেধৰণৰ পদক্ষেপ লোৱাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যিবোৰ পদক্ষেপ দেশৰ পৰ্যটন খণ্ডটোক দ্ৰুতগতিৰে আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হ’ব।
বন্ধুসকল,
গোৱাৰ পৰ্যটন খণ্ডক আকৰ্ষণীয় কৰি তোলাৰ বাবে, ইয়াৰ কৃষক, মাচুৱৈ আৰু আন সকলো লোকৰ সুবিধাৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিৰ ‘ডবল ইঞ্জিন’-ৰ চৰকাৰৰ ‘ডবল’ শক্তি পাই আছে। বিশেষকৈ ‘কানেক্টিভিটী’ৰে জড়িত আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত গোৱাত অভুতপূৰ্ব ৰূপত কাম চলি আছে। মোপা-ত নিৰ্মিত ‘গ্ৰীণফিল্ড এয়াৰপ’ৰ্ট’টো আগন্তুক কেইটামান মাহৰ ভিতৰতে সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিব। এই বিমানবন্দৰক ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰে সংযোজিত কৰিবলৈ প্ৰায় ১২হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰে ৬লেনযুক্ত এটা আধুনিক ‘কানেক্টিং হাইৱে’’ও নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে। গোৱাত কেৱল ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ নিৰ্মাণতেই বিগত বছৰচেৰেকত বহু হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ কৰা হৈছে।
আনন্দৰ কথা যে, ‘নৰ্থ গোৱা’ক ‘ছাউথ গোৱা’ৰে সংযোজিত কৰাৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা ঝুৰী ব্ৰিজ-ৰ উদ্বোধন আগন্তুক কেইটামান মাহৰ ভিতৰতে কৰিব পৰা যাব। আপোনালোকেও হয়তো জানে যে, পাণাজীৰ মাগোৰে ই সংযোজিত হ’ব। মোক জনোৱা মতে, গোৱাৰ মুক্তি সংগ্ৰামৰ অনন্য গাঁথাৰ সাক্ষী অগৌড়া ফৰ্টও অতি সোনকালেই ৰাইজৰ বাবে মুকলি কৰি দিয়া হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
গোৱাৰ বিকাশৰ যি উত্তৰাধিকাৰিত্ব মনোহৰ পাৰিকৰ জীয়ে এৰি থৈ গৈছিল, সেয়া মোৰ বন্ধু ড০ প্ৰমোদ জী আৰু তেওঁৰ টীমে সম্পূৰ্ণ আন্তৰিকতাৰে আগবঢ়াই আনিছে। স্বাধীনতাৰ অমৃতকালত যেতিয়া দেশে আত্মনিৰ্ভৰতাৰ নতুন সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়িব খুজিছে, তেতিয়াই গোৱাইয়ো স্বয়ংপূৰ্ণ গোৱাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে। মোক কোৱা হৈছে যে ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’, ‘স্বয়ংপূৰ্ণ গোৱা’ৰ এই সংকল্পৰ আধাৰত গোৱাত ৫০ৰো অধিক ‘কম্পনেণ্টছ’-ৰ নিৰ্মাণ আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই কথাই ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে গোৱাই যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে কৰ্মসংস্থানৰ নতুন সুযোগ তৈয়াৰ কৰাৰ বাবে কিমান গম্ভীৰতাৰে কাম কৰি আছে সেই কথাকে আঙুলিয়াই দিছে।
বন্ধুসকল,
আজি গোৱা কেৱল ক’ভিডৰ টীকাকৰণতে অগ্ৰণী নহয়, বৰং বিকাশৰ অনেক ক্ষেত্ৰতো দেশৰ অগ্ৰণী ৰাজ্যসমূহৰ অন্যতম হয়। গোৱাৰ গ্ৰামীণ আৰু চহৰাঞ্চলসমূহ সম্পূৰ্ণ ৰূপে ‘মুকলিত শৌচৰ পৰা মুক্ত’ হৈ উঠিছে। বিজুলী আৰু পানীৰ দৰে সা-সুবিধাসমূহৰ ক্ষেত্ৰতো গোৱাত ভালকৈ কাম চলি আছে। গোৱা দেশৰ এনে এখন ৰাজ্য য’ত এশ শতাংশ বিজুলীকৰণ সম্ভৱ কৰা হৈছে। প্ৰতি ঘৰকে নল সংযোজিত পানী যোগানৰ ক্ষেত্ৰতো গোৱাই অদ্ভুত সাফল্য লাভ কৰিছে। গোৱাৰ গাঁও অঞ্চলৰ প্ৰতিটো ঘৰলৈ নলৰে পানী যোগানৰ প্ৰয়াস সঁচায়ে প্ৰশংসনীয় হৈছে। ‘জল জীৱন মিছন’ৰ অধীনত বিগত ২টা বছৰত দেশে এই পৰ্যন্ত প্ৰায় ৫কোটি পৰিয়ালক নল সংযোজিত পানীৰ যোগান দিবলৈ সক্ষম হৈছে। গোৱাই এই অভিযানক যিধৰণে আগুৱাই নিছে, সেয়া গুড গভাৰ্নেন্স আৰু ইজ অব লিভিং-ক লৈ গোৱা চৰকাৰ প্ৰাথমিকতাকে স্পষ্ট কৰি তুলিছে।
ভাই-ভনীসকল,
‘সুশাসন’ৰ এই প্ৰশ্ৰুতিবদ্ধতাকে গোৱা চৰকাৰে ক’ৰোনা কালতো প্ৰদৰ্শিত কৰিছে। সকলো ধৰণৰ প্ৰত্যাহ্বান থকা স্বত্বেও, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে গোৱালৈ যি সহায় আগবঢ়াইছে, তাক দ্ৰুতগতিৰে, কোনো বৈষম্যৰ অৱকাশ নৰখাকৈ প্ৰতিগৰাকী হিতাধিকাৰীক দিয়াৰ বাবে গোৱাৰ ‘টীম’য়ে কাম কৰিছে। প্ৰতিগৰাকী দুখীয়া, কৃষক, মাচুৱৈবন্ধুক সাহায্য দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সকলো উদ্যোগেই গ্ৰহণ কৰিছে। মাহ মাহ ধৰি গোৱাৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহক বিনামূলীয়া ৰেচন সম্পূৰ্ণ সততাৰে দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। বিনামূলীয়া গেছ চীলিণ্ডাৰ পোৱাত গোৱাৰ বহুসংখ্যক বাই-ভনীয়ে সংকটৰ মুহূৰ্তত সকাহ লাভ কৰিব পাৰিছে।
গোৱাৰ কৃষক পৰিয়ালসমূহক ‘পিএম কিষাণ সন্মান নিধি’-ৰ পৰা বহু কোটি টকা পোণপতীয়া ভাবে ‘বেংক একাউণ্ট’ৰ জৰিয়তে পোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ক’ৰোনাকালতে ইয়াৰ ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকলক ‘মিছন মোড’-ত ‘কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড’ প্ৰদান কৰা হৈছে। এয়াই নহয়, গোৱাৰ পশুপালক, মাচুৱৈসকলকো প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিশাল সংখ্যত ‘কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড’ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। ‘পিএম স্বনিধি যোজনা’ৰ অধীনত গোৱাত পথৰ দাঁতিৰ দোকানীসকলক তাত্ক্ষণিক ঋণ দিয়াৰো কাম চলি আছে। এই সকলো প্ৰয়াসৰ সুবাদত গোৱাৰ ৰাইজে বানৰ সময়ত বহুখিনি সকাহ লাভ কৰিলে।
ভাই-ভনীসকল,
গোৱা অসীম সম্ভাৱনাপূৰ্ণ এখন প্ৰদেশ। গোৱা দেশৰ এখন ৰাজ্যই নহয়, বৰং ‘ব্ৰেণ্ড ইণ্ডিয়া’ৰো এক শক্তিশালী পৰিচয়ো হয়। সেয়ে গোৱাৰ এই ভূমিকাক বিস্তাৰিত ৰূপ দিয়াত আমি সকলোৱে হাত উজান দিয়াতো আমাৰ সকলোৰে এক দায়িত্বই হোৱা উচিত। গোৱাত আজি যিবোৰ ভাল কাম হৈ আছে, তাক অব্যাহত ৰখাতো বহুতেই আৱশ্যক হ’ব। বহু দিনৰ পিচত গোৱাই ৰাজনৈতিক স্থিৰতা আৰু সুশাসনৰ লাভ পাবলৈ সক্ষম হৈছে।
এই গতিশীলতাক গোৱাৰ ৰাইজে এনেদৰেই অব্যাহত ৰাখিব, এই কামনাৰেই আপোনালোক আটাইকে পুনৰাই বহুত বহুত শুভকামনা জনালো। প্ৰমোদজী আৰু তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ ‘টীম’টোকো অভিনন্দন জনালো।
সগল্যাঁক দেৱ বৰে কৰু
ধন্যবাদ !

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address at interaction with HCWS and beneficiaries of Covid vaccination programme in Goa
18 SEP 2021 2:04PM by PIB Delhi
The energetic and popular Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant ji, my colleague in the Union Cabinet and the son of Goa, Shripad Nayak ji, my colleague in the Council of Ministers in the Central Government, Dr. Bharati Pravin Pawar ji, all Goa ministers, MPs and MLAs, other public representatives, all Corona warriors, brothers and sisters!
Wishing you all a very Happy Shri Ganesh festival! Tomorrow, on the auspicious occasion of Anant Chaturdashi, we will bid farewell to Bappa and will also tie sacred thread Anant Sutra in our hands. Anant Sutra means happiness, prosperity in life and blessings of long life.
I am happy that the people of Goa have vaccinated themselves ahead of this holy day. Every eligible person in Goa has received one dose of the vaccine. This is a big deal in the fight against Corona. Many congratulations to all the people of Goa for this.
Friends,
Goa is also a state where the strength of India's diversity is visible. The culture, standard of life and food habits of the East and West are seen here. Ganeshotsav is also celebrated here, Deepawali is also celebrated with pomp and Goa glitters during Christmas. In doing so, Goa also follows its tradition. Every achievement of Goa which continuously strengthens the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ gives happiness and pride to the entire nation and not just me.
Brothers and sisters,
On this momentous occasion, the memory of my friend, true Karmayogi, late Manohar Parrikar ji is very natural. The way Goa has fought the biggest crisis in 100 years, Parrikar ji would have been very proud of your achievement if he was among us today.
Goa has been instrumental in the success of the world's largest and fastest vaccination campaign – Free Vaccine for All. In the last few months, Goa has faced natural calamities like heavy rains, cyclones, floods boldly under the leadership of Pramod Sawant ji. Many congratulations to all the corona warriors, health workers, Team Goa, everyone for maintaining the pace of corona vaccination amidst these natural challenges.
The experiences shared with us by many colleagues here show how difficult this campaign was. It takes a sense of duty, devotion to the society and courage to reach far and wide with safe vaccines by crossing the raging rivers. All of you are serving humanity tirelessly without stopping. Your service will always be remembered.
Friends,
The Government, citizens, Corona warriors and the front line workers of Goa have demonstrated that what a wonderful result Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas can ensue. The kind of coordination in dealing with social and geographical challenges is really commendable. Many congratulations to Pramod ji and your team. The faster vaccination in the farthest parts of the state, in all the sub-divisions, is a great proof.
I am glad that Goa has not allowed its pace to slacken. Even at this time when we are talking, ‘Tika’ festival is going on in the state for the second dose. It is with such sincere efforts that Goa is poised to become the leading state in the country in terms of complete immunization. Importantly, Goa is vaccinating not only its population but also the tourists and workers who are coming from outside.
Friends,
On this occasion, I would also like to appreciate all the doctors, medical staff and people associated with the administration of the country. Due to the efforts of all of you, yesterday India made a record of vaccinating more than 2.5 crore people in a single day. Even the countries considered to be rich and powerful have not been able to do this. Yesterday we saw how the country was glued to the CoWIN dashboard, brimming with excitement at the increasing numbers.
Yesterday every hour clocked more than 15 lakh vaccinations, more than 26,000 vaccinations every minute, and every second more than 425 people got the vaccines. This vaccine has been administered to people at more than one lakh vaccination centers spread in every part of the country. India's own vaccines, such a huge network for vaccination and skilled manpower exhibit the capability of India.
Friends,
Yesterday’s achievement is not just the statistics, but the world is going to recognize the capabilities that India has. And, therefore, its glorification is the duty of every Indian.
Friends,
Today I want to speak my mind also. Many birthdays have come and gone, but I have always stayed away from celebrations. But at this age, yesterday was very emotional for me. There are many ways to celebrate a birthday. People also celebrate in different ways. And I am not among those who find fault with celebrations. But yesterday has become a very special day for me because of your efforts.
The record vaccination yesterday by those in the medical field, who have been working day and night for the last one-and-a-half and two years, regardless of their lives, and helping the countrymen in fighting against Corona, is a big deal. Everyone has contributed a lot to this. People associated it with service. It is their compassion and duty that 2.5 crore vaccine doses could be administered.
I believe that every single dose of the vaccine helps save a life. It gives a lot of satisfaction to provide a security cover to more than 2.5 crore people in such a short span of time. Birthdays will come and go, but yesterday has touched my heart, it has become unforgettable. No amount of thanks is sufficient. I salute every countryman from my heart and express my gratitude to all.
Brothers and sisters,
India's vaccination campaign is not only a protective shield for health, but is also the shield for livelihood. Himachal has completed 100 percent vaccination in the case of first dose, so are Goa, Chandigarh and Lakshadweep where all eligible persons have got the first dose. Sikkim is also going to be 100% very soon as far as the first dose is concerned. Andaman and Nicobar, Kerala, Ladakh, Uttarakhand, Dadra and Nagar Haveli are also not far away (from this achievement).
Friends,
Though it was not highlighted, India has given a lot of priority to the states associated with the tourism sector in its vaccination campaign. We did not say this in the beginning as it results in politicking. But it was very important that our tourism destinations open at the earliest. Now Char-Dham Yatra will be possible in Uttarakhand too. In the midst of all these efforts, 100% vaccination in Goa becomes very special.
Goa has an important role in reviving the tourism sector. If the people of the hotel industry, taxi drivers, hawkers, shopkeepers and everyone are vaccinated, the tourists will also come here with a sense of security. Now Goa has joined the very few international tourist destinations in the world where people have got the protective shield of the vaccine.
Friends,
We wish that there are tourist activities as before and tourists from all over the country and the world come and enjoy here in the next tourism season. This is possible only when we pay as much attention to the precautions related to corona as we are giving on vaccination. The infection has subsided but still we do not have to take this virus lightly. The more the focus is on safety and hygiene the more tourists will come here.
Friends,
Recently, the Central Government has also taken several steps to encourage foreign tourists. It has been decided to give free visas to 5 lakh tourists visiting India. Loan up to Rs 10 lakh is being given to the stakeholders related to travel and tourism with 100% government guarantee. Loans up to Rs 1 lakh have also been provided to registered tourist guides. The Central Government is also committed to take every step forward which will help in the rapid progress of the tourism sector of the country.
Friends,
In order to make Goa's tourism sector attractive, the infrastructure is getting the double power of a double engine government for the benefit of the farmers, fishermen and others. Unprecedented work is being done in Goa, especially on infrastructure related to connectivity. The greenfield airport being built in Mopa is going to be ready in the next few months. A six-lane modern highway is being built at a cost of about 12,000 crore rupees to connect this airport with the national highway. Thousands of crores of rupees have been invested in Goa in the last few years only in the construction of national highways.
It is also a matter of great pleasure that the 'Zuari Bridge', which will connect North Goa with South Goa, is also going to be inaugurated in the next few months. As you also know, this bridge connects Panaji with Margao. I am told that the Aguada Fort, a witness to the unique saga of the Goa Liberation War, will also be reopened to the public soon.
Brothers and sisters,
The legacy of Goa's development left by Manohar Parrikar ji is being carried forward by my friend Dr. Pramod ji and his team with full dedication. When the country is moving forward with a new resolve of self-reliance during the epoch of independence, Goa has also taken the pledge of Swayampurna Goa. I have been told that construction of more than 50 components in Goa has started under this resolution of Aatmanirbhar Bharat Swayampurna Goa. This shows the seriousness of Goa in creating new employment opportunities for the youth and to achieve the national goals.
Friends,
Today Goa is not only a leader in Covid vaccination, but also among the leading states of the country in many parameters of development. The rural and urban areas of Goa are becoming completely open defecation free. Satisfactory work is also being done in Goa regarding basic amenities like electricity and water. Goa is the only state in the country where 100% electrification has been done. Goa has done wonders as far as tap water to every household is concerned. The effort of providing tap water to every household in rural Goa is commendable. Under the Jal Jeevan Mission, the country has so far connected about 5 crore families with piped water facilities in the last two years. The way Goa has taken this campaign forward also makes explicit the priority of the Government of Goa towards 'Good Governance' and 'Ease of Living'.
Brothers and sisters,
The Goa government has demonstrated this commitment towards good governance even during the Corona period. Despite facing a myriad of challenges, the Goa team has extended all the assistance sent by the central government to every beneficiary without any discrimination. No stone was left unturned in helping every poor, farmer and fisherman. Free ration is being delivered to the poor families of Goa with utmost sincerity for months together. Many sisters of Goa have found succor in difficult times by getting free gas cylinders.
The farmers of Goa have received crores of rupees directly in their bank accounts from PM Kisan Samman Nidhi. Even during the Corona period, small farmers here have got Kisan Credit Cards on mission mode. Moreover, a large number of farmers and fishermen of Goa have got the facility of Kisan Credit Card for the first time. Under the PM Svanidhi Yojana, street vendors are being given loans in Goa. All these efforts have helped the people of Goa a lot even during the floods.
Brothers and sisters,
Goa is a land of limitless possibilities. Goa is not just a state, but also a strong identity of Brand India. It is the responsibility of all of us to expand this role of Goa. Continuity is very necessary in the good work that is being done in Goa today. Goa is getting the benefits of political stability and good governance after a long time.
With the wish that the people in Goa will continue with the same vein, many congratulations to all of you again! Congratulations to Pramod ji and his entire team.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.