Prime Minister's Office
PM launches digital payment solution e-RUPI
eRUPI voucher will help everyone in targeted, transparent and leakage free delivery: PM
eRUPI voucher will play a huge role in making DBT more effective and will give a new dimension to digital governance: PM
We see technology as a tool to help the poor, a tool for their progress: PM
India has the ability to give global leadership alongside major countries of the world in innovations, use of technology and in service delivery: PM
World is recognizing the impact of the work done in the last 6-7 years for digital infrastructure and digital transactions in the country: PM
02 AUG 2021 5:59PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched digital payment solution e-RUPI, a person and purpose specific digital payment solution, today via video conference. e-RUPI is a cashless and contactless instrument for digital payment.
Addressing the event, the Prime Minister said that the eRUPI voucher is going to play a huge role in making DBT more effective in digital transactions in the country and will give a new dimension to digital governance. This will help everyone in targeted, transparent and leakage free delivery. He said e-RUPI is a symbol of how India is progressing by connecting people’s lives with technology. He also expressed happiness that this futuristic reform initiative has come at a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav on the 75th anniversary of independence.
He said in addition to the government, if any organization wants to help someone in their treatment, education or for any other work, then they will be able to give an eRUPI voucher instead of cash. This will ensure that the money given by him is used for the work for which the amount was given.
The Prime Minister said eRUPI is person as well as purpose specific. eRUPI will ensure that the money is being used for the purpose for which any help or any benefit is being provided.
The Prime Minister recalled that there was a time when technology was considered a domain of the rich people and there was no scope for technology in a poor country like India. He remembered when this government took technology as a mission, it was questioned by the political leaders and certain types of experts. He added that today the country has also denied the thinking of those people, and has proved them wrong. Today the thinking of the country is different, it is new. Today we are seeing technology as a tool to help the poor, a tool for their progress.
The Prime Minister noted how technology is bringing in transparency and integrity in transections and creating new opportunities and making them available to the poor. He mentioned that for reaching today’s unique product, foundation was prepared over the years by creating the JAM system which connected mobile and Aadhaar. Benefits of JAM took some time to be visible to people and we saw how we could help the needy during the lockdown period while other countries were struggling to help their people, said the Prime Minister. He noted that in India, more than seventeen and half lakh crore rupees have been transferred directly to the accounts of the people via Direct Benefit Transfer. More than three hundred schemes are using DBT. 90 crore Indian are being benefited in some way or the other through in areas like LPG, ration, medical treatment, scholarship, pension or wage disbursal. 1 lakh 35 thousand crore rupees have directly been transferred to farmers under PM Kisan Samman Nidhi, 85 thousand crore rupees for government purchase of wheat were also disbursed in this manner. “The biggest benefit of this all is that 1 lakh 78 thousand crore rupees were prevented from going to the wrong hands, '' he added.
The Prime Minister noted that development of digital transactions in India has empowered the poor and deprived, small businesses, farmers and tribal population. This can be felt in the record of 300 crore UPI transactions in the month of July amounting to 6 lakh crore rupees.
The Prime Minister said India is proving to the world that we are second to none in adopting technology and adapting to it. When it comes to innovations, use of technology in service delivery, he said that India has the ability to give global leadership alongside major countries of the world.
The Prime Minister said that the PM Svanidhi Yojana has helped more than 23 lakh street vendors in small towns and large cities of the country. During this pandemic period, about Rs 2300 crore has been disbursed to them.
The Prime Minister said the world is recognizing the impact of the work done in the last 6-7 years for digital infrastructure and digital transactions in the country. Especially in India, a huge base of fintech has been created which is not present even in developed countries, he added.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুকলি কৰিলে ডিজিটেল পৰিশোধ সমাধান 'ই-ৰূপী'
ই-ৰুপী ভাউচাৰে সকলোকে লক্ষ্য, স্বচ্ছ আৰু লিকেজ মুক্ত বিতৰণত সহায় কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ই-ৰুপি ভাউচাৰে ডিবিটিক আৰু অধিক কাৰ্যকৰী কৰাত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব আৰু ডিজিটেল প্ৰশাসনক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি প্ৰযুক্তিক দৰিদ্ৰ লোকসকলক সহায় কৰাৰ এক মাধ্যম, তেওঁলোকৰ প্ৰগতিৰ এক মাধ্যম হিচাপে গ্ৰহণ কৰো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দেশসমূহৰ সহযোগত উদ্ভাৱন, প্ৰযুক্তিব্যৱহাৰ আৰু সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী নেতৃত্ব প্ৰদান কৰাৰ সম্ভাৱনা ভাৰতৰ আছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিশ্বই আজি দেশত ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি আৰু ডিজিটেল লেনদেনৰ বাবে যোৱা ৬-৭ বছৰত কৰা উৎকৃষ্ট কামক গ্ৰহণ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
02 AUG 2021 5:59PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে 'ই-ৰূপী' মুকলি কৰে, যিটো সঁচাকৈয়ে ব্যক্তিগত-নিৰ্দিষ্ট আৰু বস্তুনিষ্ঠ-নিৰ্দিষ্ট ডিজিটেল পৰিশোধ সমাধান। ই-ৰূপী প্ৰকৃততে ডিজিটেল পৰিশোধৰ বাবে এক নগদবিহীন আৰু অ-সম্পৰ্ক সঁজুলি।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে 'ই-ৰুফি' ভাউচাৰে দেশত ডিজিটেল লেনদেনৰ ক্ষেত্ৰত ডিবিটিক আৰু অধিক কাৰ্যকৰী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব আৰু ডিজিটেল শাসনক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব। ই সকলোকে লক্ষ্য, স্বচ্ছ আৰু লিকেজ মুক্ত বিতৰণত যথেষ্ট সহায় কৰিব। তেওঁ কয় যে ই-ৰূপীয়ে প্ৰযুক্তিৰ সৈতে মানুহৰ জীৱনক কেনেদৰে সংযোগ কৰি ভাৰতে আগবাঢ়ি ছে তাৰ প্ৰতীক। তেওঁ লগতে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে এই ভৱিষ্যতবাদী বা অত্যাধুনিক সংস্কাৰৰ পদক্ষেপ এনে এক সময়ত লোৱা হৈছে যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বাৰ্ষিকীত 'অমৃত মহোৎসৱ' উদযাপন কৰিবলৈ লৈছে।
তেওঁ কয় যে চৰকাৰৰ উপৰিও যদি কোনো সংগঠনে কাৰোবাক চিকিৎসা, শিক্ষা বা আন কোনো কামত সহায় কৰিব বিচাৰে, তেন্তে ই নগদ ধনৰ সলনি ই-টকাৰ ভাউচাৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। ই নিশ্চিত কৰিব যে তেওঁৰ ধন কেৱল সেই কামৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে যাৰ বাবে টকা পৰিশোধ কৰা হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই-টকা এজন ব্যক্তি আৰু লগতে এক নিৰ্দিষ্ট উদ্দেশ্য। ই-আৰ.ইউ.পি.আই.-য়ে নিশ্চিত কৰিব যে যি উদ্দেশ্যৰ বাবে যিকোনো সহায় বা যিকোনো লাভালাভ প্ৰদান কৰা হৈছে সেই উদ্দেশ্যৰ বাবে ধন ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে এনে এটা সময় আছিল যেতিয়া প্ৰযুক্তিক ধনী লোকৰ ক্ষেত্ৰ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল আৰু ভাৰতৰ দৰে দৰিদ্ৰ দেশত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কি আছিল। তেওঁ লগতে স্মৰণ কৰে যে যেতিয়া এই চৰকাৰে প্ৰযুক্তিক এক অভিযান হিচাপে লৈছিল, তেতিয়া ৰাজনৈতিক নেতা আৰু কিছুমান বিশেষজ্ঞই ইয়াক প্ৰশ্ন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে আজি দেশখনে সেই লোকসকলৰ চিন্তাধাৰাক প্ৰত্যাখ্যান কৰিছে আৰু তেওঁলোকক ভুল প্ৰমাণ িত কৰিছে। আজি দেশৰ চিন্তাধাৰা বেলেগ, ই নতুন। আজি, আমি প্ৰযুক্তিক দৰিদ্ৰ লোকসকলক সহায় কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকক উন্নত কৰাৰ এক সঁজুলি হিচাপে দেখিছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰযুক্তিয়ে কেনেদৰে লেনদেনত স্বচ্ছতা আৰু সত্যতা আনিছে আৰু নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে আৰু সেইবোৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে উপলব্ধ কৰি তুলিছে। তেওঁ জনায় যে বৰ্তমান বিশেষ সামগ্ৰীৰ প্ৰৱেশাধিকাৰৰ বাবে মোবাইল আৰু আধাৰ সংযোগী জাম প্ৰণালী স্থাপন কৰি বিগত বছৰবোৰত ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জেএএমৰ লাভালাভ সমূহ ৰাইজে চাবলৈ কিছু সময় লৈছিল আৰু আমি দেখিছিলো যে লকডাউনৰ সময়ত আন দেশসমূহে জনসাধাৰণৰ কাষ চাপিবলৈ সংগ্ৰাম কৰি থকাৰ সময়ত আমি দৰিদ্ৰ লোকসকলক সহায় আগবঢ়াবলৈ সক্ষম হৈছিলো।
ভাৰতত প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ স্থানান্তৰৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ ১৭.৫ লাখ কোটি টকা জনসাধাৰণৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হয় বুলি তেওঁ কয়। ৩০০ তকৈও অধিক আঁচনিয়ে ডিবিটি ব্যৱহাৰ কৰি আছে। ৯০ কোটি ভাৰতীয়ই কোনো না কোনো ৰূপত বা এলপিজি, ৰেচন, চিকিৎসা, বৃত্তি, পেঞ্চন বা মজুৰি বিতৰণৰ দৰে ক্ষেত্ৰত লাভান্বিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত কৃষকসকললৈ পোনপটীয়াকৈ ১ লাখ ৩৫ হাজাৰ কোটি টকা স্থানান্তৰ কৰা হৈছে, ঘেঁহু চৰকাৰী ভাৱে ক্ৰয় কৰাৰ বাবে ৮৫,০০০ কোটি টকাও পৰিশোধ কৰা হৈছে। "আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভালাভটো হ'ল যে ১ লাখ ৭৮ হাজাৰ কোটি টকা ভুল হাতলৈ যোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰা হৈছিল। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতত ডিজিটেল লেনদেনৰ বিকাশে দৰিদ্ৰ আৰু বঞ্চিত, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ, কৃষক আৰু জনজাতীয় লোকসকলক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। এইটো জুলাইত ৬ লাখ কোটি টকাৰ অভিলেখ ৩০০ কোটি ইউপিআই লেনদেনৰ পৰা অনুভৱ কৰিব পাৰি।
ভাৰতে প্ৰমাণ কৰিছে যে প্ৰযুক্তিবিদ্যাগ্ৰহণ আৰু সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত ই বিশ্বৰ কাৰো তৰফৰ পৰা দ্বিতীয় নহয়, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে যেতিয়া উদ্ভাৱন, সেৱা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ কথা আহে, তেতিয়া ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দেশসমূহৰ সৈতে বিশ্বব্যাপী নেতৃত্ব দিয়াৰ সম্ভাৱনা আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বানীধি যোজনাই দেশৰ ডাঙৰ চহৰ আৰু সৰু চহৰসমূহত ২৩ লাখতকৈও অধিক পথ বিক্ৰেতাক সহায় কৰিছে। এই মহামাৰীৰ সময়ত, তেওঁলোকৰ মাজত প্ৰায় 2,300 কোটি টকা বিতৰণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ৬-৭ বছৰত সমগ্ৰ বিশ্বই দেশত ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি আৰু ডিজিটেল লেনদেনৰ বাবে কৰা কামৰ প্ৰভাৱ স্বীকাৰ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয়, "বিশেষকৈ ভাৰতত ফিনটেকৰ এক অতি বিস্তৃত আধাৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে, যিটো আনকি উন্নত দেশসমূহতো নহয়।
https://youtu.be/Iu6t4obW7A8