Ministry of Home Affairs
Reinforcing the commitment of the Modi Government to provide safe and secure digital payments eco-system,Union Home Ministry under leadership of Home Minister Shri Amit Shah has operationalised the national Helpline 155260 and Reporting Platform for preventing financial loss due to cyber fraud
The National Helpline and Reporting Platform provides a mechanism for persons cheated in cyber frauds to report such cases to prevent loss of their hard earned money
17 JUN 2021 7:38PM by PIB Delhi
Reinforcing the commitment of the Modi Government to provide safe and secure digital payments eco-system, the Union Home Ministry under the leadership of the Home Minister Shri Amit Shah has operationalised the national Helpline 155260 and Reporting Platform for preventing financial loss due to cyber fraud. The National Helpline and Reporting Platform provides a mechanism for persons cheated in cyber frauds to report such cases to prevent loss of their hard earned money
The Helpline was soft launched on April 01, 2021. The Helpline155260 and its Reporting Platform has been made operational by the Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C) under the Ministry of Home Affairs, with active support and cooperation from the Reserve Bank of India (RBI), all major banks, Payment Banks, Wallets and Online Merchants.
TheCitizen Financial Cyber Fraud Reporting and Management System has been developed in house by I4C to integrate Law Enforcement Agencies and Banks and Financial Intermediaries. It is currently being utilized along with 155260by seven States and Union Territories (Chhattisgarh, Delhi, Madhya Pradesh, Rajasthan, Telangana, Uttarakhand and Uttar Pradesh) covering more than 35 per cent of the country’s population. Roll out in the others States for pan-national coverage is underway to prevent the flow of money siphoned off by fraudsters. Since, its soft launch, in a short span of two months, Helpline155260 has been able to save more than Rs.1.85 crore of defrauded money from reaching the hands of fraudsters, with Delhi and Rajasthan saving Rs.58 lakh and Rs.53 lakh respectively.
The facility empowers both the banks and the police, by leveraging new-age technologies for sharing online fraud related information and taking action in almost real time. The loss of defrauded money in online cheating cases can be stopped by chasing the money trail and stopping its further flow before it is taken out of the digital ecosystem by the fraudster.
The Helpline and its associated platform operate on the following workflow:
1. Victims of cyber fraud call on Helpline no. 155260, which is manned and operated by the concerned State Police.
2. The Police operator notes down the fraud transaction details and basic personal information of the caller and submits them in the form of a Ticket on the Citizen Financial Cyber Frauds Reporting and Management System.
3. The Ticket gets escalated to the concerned Banks, Wallets, Merchants and so on, depending on whether they are the victim’s bank or the bank/wallet in which the defrauded money has gone.
4. An SMS is also sent to the victim with an acknowledgement number of the complaint with direction to submit complete details of the fraud on the National Cybercrime Reporting Portal (https://cybercrime.gov.in/) within 24 hours, using the acknowledgement number.
5. The concerned Bank, which can now see the ticket on its dashboard on the Reporting Portal, checks the details in its internal systems.
6. If the defrauded money is still available, the Bank puts it on hold, ie., the fraudster cannot withdraw the money. If the defrauded money has moved out to another Bank, the Ticket gets escalated to the next Bank to which the money has moved out. This process is repeated until the money is saved from reaching into the hands of the fraudsters.
Currently, the Helpline and its Reporting Platform has all the major public and private sector banks onboard. The notable ones include – State Bank of India, Punjab National Bank, Bank of Baroda, Bank of India, Union Bank, IndusInd, HDFC Bank, ICICI Bank, Axis, Yes and Kotak Mahindra Bank. It also has all major wallets and merchants such as PayTM, PhonePe, Mobikwik, Flipkart and Amazon linked to it.
The success of the Helpline and Reporting Platform can be gauged from the fact that on several occasions, the cheated money has been stopped from reaching fraudsters even after it has been moved by the cheats to five different banks to hide the trail.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
মোদি সরকারনা শাফবা অমসুং সেক্যুর ওইবা দিজিতেল পেমেন্তশিংগী ইকো-সিস্তেম অমা ফংহন্নবা থাজবা পীখিবা অদু থবক ওইনা ওন্থোক্লদুনা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রালয়না গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহগী লুচিং মখাদা নেস্নেল হেল্পলাইন ১৫৫২৬০ অমসুং সাইবর ফ্রোদনা মরম ওইদুনা শেল-থুমগী অমাং অতা থোকপদগী ঙাকথোক্নবা রিপোর্তিং প্লেৎফোর্ম মথৌ তৌবা হৌহনখ্রে
নেস্নেল হেল্পলাইন অমসুং রিপোর্তিং প্লেৎফোর্ম অসিনা সাইবর ফ্রোদকী লাংদা থুখ্রবা মীওইশিংনা মখোয়না ৱানা তাঞ্জবা শেল অদু মাংদনবা অসিগুম্বা কেসশিং রিপোর্ত তৌনবা মেকানিজম অমা ফংহল্লি
17 JUN 2021 7:38PM by PIB Imphal
মোদী সরকারনা শাফনবা অমসুং সেক্যুর ওইনবা দিজিতেল পেমেন্তশিংগী ইকো-সিস্তেম অমা ফংহন্নবা থাজবা পীখিবা অদু থবক ওইনা ওন্থোক্লদুনা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রালয়না গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহগী লুচিং মখাদা নেস্নেল হেল্পলাইন ১৫৫২৬০ অমসুং সাইবর ফ্রোদনা মরম ওইদুনা শেল-থুমগী অমাং অতা থোকপদগী ঙাকথোক্নবা রিপোর্তিং প্লেৎফোর্ম মথৌ তৌবা হৌহনখ্রে। নেস্নেল হেল্পলাইন অমসুং রিপোর্তিং প্লেৎফোর্ম অসিনা সাইবর ফ্রোদকী লাংদা থুখ্রবা মীওইশিংনা মখোয়না ৱানা তানজবা শেল অদু মাংদনবা অসিগুম্বা কেসশিং রিপোর্ত তৌনবা মেকানিজম অমা ফংহল্লি।
হেল্পলাইন অসি এপ্রিল ০১, ২০২১দা সোফ লোঞ্চ তৌখি। হেল্পলাইন ১৫৫২৬০ অমসুং মসিগী রিপোর্তিং প্লেৎফোর্ম অসি রেজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া (আর.বি.আই.), মরুওইবা বেঙ্ক পুম্নমক, পেমেন্ত বেঙ্কশিং, ৱালেৎশিং অমসুং ওনলাইন মর্চেন্তশিংদগী মতেং অমসুং কোওপরেসন চাউনা ফংবগা লোইননা গৃহ মন্ত্রালয়গী মখাদা ইন্দিয়ন সাইবর ক্রাইম কোওর্দিনেসন সেন্তর (আই.৪.সি.)না মথৌ তৌহনখ্রে।
সিতিজেন ফাইনান্সিএল সাইবর ফ্রোদ রিপোর্তিং এন্দ মেনেজমেন্ত সিস্তেম অসি লো এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিং অমসুং বেঙ্কশিং অমদি ফাইনান্সিএল ইন্তরমেদিয়রীশিং পুনশিন্নবা আই.৪.সি.না ইন হাউস ওইনা দিবেলপ তৌখিবনি। হৌজিক্কী ওইনা মসি ১৫৫২৬০গা লোইননা রাজ্য তরেৎ অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা (ছত্তিসগর, দিল্লী, মধ্য প্রদেশ, রাজস্থান, তেলঙ্গনা, উত্তরাখান্দ অমসুং উত্তরপ্রদেশ) শিজিন্নরি অমদি লৈবাক অসিগী মীশিংগী চাদা ৩৫ হেন্না কভর তৌরি। নমথাক তৌবশিংনা শেল লৌথোকপদগী ঙাকথোক্নবা পান-নেস্নেল কবরেজ তৌনবা অতৈ রাজ্যশিংদা রোল আউত তৌনবা থবক পাইখৎলি। মসিগী সোফ লোঞ্চ তৌখ্রবা মতুংদা থা অনিগী অতেনবা মতমগী মনুংদা হেল্পলাইন ১৫৫২৬০ অসিনা দিল্লী অমসুং রাজস্থানদা মথংশিৎনা লুপা লাখ ৫৮ অমসুং লাখ ৫৩ কলহৌবগা লোইননা নমথাক তৌবশিংগী মখুৎতা য়ৌখিগদবা নমথাক তৌদুনা লৌখ্রবা শেল লুপা করোর ১.৮৫ হেন্না কলহৌবা ঙমহৌখি।
ফেসিলিতী অসিনা ওনলাইন্দা নমথাক তৌবগা মরী লৈনবা ই-পাউ সিয়র তৌনবা অমসুং মতম চানা খোঙথাং লৌখৎনবা খ্বাইদগী অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা বেঙ্কশিং অমসুং পুলিস অনিমক্তা শক্তি পীরি। নমথাক তৌরিবা মীওইশিংনা দিজিতেল ইকো-সিস্তেমদগী লৌথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা শেল অদুগী খোঙ্গুল লিদুনা অমসুং মখা তানা লৌথোকপা থিংহৌরবা মতমদা ওনলাইন্দা নমথাক তৌবগী কেসশিংদা নমথাক তৌদুনা লৌখ্রবা শেল মাংবা অসি থিংবা ঙমগনি।
হেল্পলাইন অসি অমদি মসিগা মরী লৈনবা প্লেৎফোর্ম অসি পীরিবা ৱর্কফ্লো অসিদা চল্লাইরি:
1. সাইবর ফ্রোদকী লাংদা থুংখ্রবা বিক্তিমশিংনা মরী লৈনবা রাজ্যগী পুলিসনা চল্লাইরিবা হেল্পলাইন নম্বর ১৫৫২৬০দা কোল তৌবা।
2. পুলিস ওপরেতর অদুনা নমথাক তৌদুনা ত্রাঞ্জেক্সন তৌখিবগী অকুপ্পা ৱারোল অমসুং কোলর অদুগী মরু ওইবা পর্সনেল ইনফোর্মেসন লৌদুনা মদু সিতিজেন ফাইনান্সিএল সাইবর ফ্রোদস রিপোর্তিং এন্দ মেনেজমেন্ত সিস্তেমদা তিক্কেৎ অমগী মওংদা থাগৎখিগনি।
3. বিক্তিম অদুগী বেঙ্ক নত্ত্রগা বেঙ্ক/ৱালেৎ অদুগী মখা পোন্না তিক্কেৎ অদুনা নমথাক তৌদুনা লৌথোকখ্রবা শেল অদুনা চৎখিবা মরী লৈনবা বেঙ্কশিং, ৱালেৎশিং, মর্চেন্তশিং অমসুং অতৈশিংদা য়ৌহনগনি।
4. বিক্তিম অদুদা ৱাকৎ থাংগৎখিবগী একনোলেদজমেন্ত নম্বর অমা লোইননা হায়রিবা একনোলেদজমেন্ত নম্বর অসি শিজিন্নদুনা পুং ২৪গী মনুংদা নেস্নেল সাইবরক্রাইম রিপোর্তিং পোর্তেলদা (https://cybercrime.gov.in/) নমথাক তৌখিবগী মপুং ফাবা অকুপ্পা ৱারোল পীখৎনবা পাউতাকসু য়াওবা এস.এম.এস. অমা থাগনি।
5. মরী লৈনবা বেঙ্কনা রিপোর্তিং পোর্তেলগী দেশবোর্দতা তিক্কেৎ থোরকপা অদু হৌজিক উরগনি, মখোয়গী ইন্তর্নেল সিস্তেমশিংদা অকুপ্পা ৱারোল চেক তৌগনি।
6. করিগুম্বা নমথাক তৌদুনা লৌখ্রবা শেল অদু হৌজিকসু লৈরিবা ওইরগদি বেঙ্কনা মদু হোল্দদা থমগনি হায়বদি নমথাক তৌরিবা মীওই অদুনা শেল লৌথোকপা য়াহল্লোই। করিগুম্বা নমথাক তৌদুনা লৌখ্রবা শেল অদু অতোপ্পা বেঙ্ক অমদা চৎখিবা তারগনি তিক্কেৎ অদু শেল চৎখিবা মথংগী বেঙ্ক অদুদা থাগৎকনি। শেল অদুনা নমথাক তৌরিবশিংগী খুৎতা য়ৌবদগী কলহৌদ্রিবা ফাওবা থৌওং অসি হঞ্জিন-হঞ্জিন মখা চৎথগনি।
হৌজিক্কী ওইনা হেল্পলাইন অমসুং মখোয়গী রিপোর্তিং প্লেৎফোর্ম অসিদা মরুওইবা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তর বেঙ্কশিং হাপ্পি। পনবা য়াবা খরদি – স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া, পঞ্জাব নেস্নেল বেঙ্ক, বেঙ্ক ওফ বরোদা, বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া, য়ুনিয়ন বেঙ্ক, ইন্দসইন্দ, ঐচ.দি.এফ.সি. বেঙ্ক, আই.সি.আই.সি.আই. বেঙ্ক, এক্সিস, য়েস অমসুং কোতাক মহিন্দ্রা বেঙ্ক অসিনি। মসিদা মখোয়গা লিঙ্ক তৌবা পেতি.এম., ফোনপে, মোবিকৱিক, ফ্লিপকার্ত অমসুং এমাজোনগুম্বা মরুওইবা ৱালেৎশিং অমসুং মর্চেন্তশিংসু য়াওরি।
থেংখাং কয়াদা নমথাক তৌখ্রবা শেল অদু নমথাক তৌরিবা অদুনা খোঙ্গুল লিবা ঙমদনবা তোঙান তোঙানবা বেঙ্ক মঙাদা চৎহনখ্রবা মতুংদা ফাওবা নমথাক তৌরিবশিং অদু য়ৌবদগী থিংহৌবা ঙমখিবা অসিনা হেল্পলাইন অমসুং রিপোর্তিং প্লেৎফোর্মগী মাই পাকপা অদু উৎলি।