Ministry of Health and Family Welfare
Centre Reviews Progress of Vaccination with States/UTs and stresses need to accelerate its pace
Flexibilities extended to States/UTs on CoWIN to enable Acceleration
States/UTs will be provided Adequate Vaccine supply as per consumption
Performance of States with respect to vaccination of HCWs, FLWs and other priority population groups and their Vaccine Wastage Highlighted
States advised to Focus on Orientation of Rural Healthcare Workers for containment and surveillance activities as per SoP issued by the Ministry
25 MAY 2021 7:40PM by PIB Delhi
As part of its commitment to pro-actively guide, review and monitor the COVID-19 vaccination drive in collaboration with States/UTs and all stakeholders, Union Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW) today held a review meeting through video conferencing with administrators from States and UTs on the progress of vaccination in States, modifications on the CoWIN software that will provide more flexibility to vaccine administrators,along with the effective implementation of SoPs for containment and management of COVID (particularly in areas underserved by health infrastructure). These steps form the backbone of the Public Health envisaged to contain the pandemic. This meeting was chaired by Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan.
A detailed presentation on the progress of the countrywide vaccination drive across the country was presented, with focus on States/UTs that are lagging behind in providing coverage to the vulnerable population groups. The coverage of 1st and 2nd doses to the Healthcare Workers (HCWs) and Frontline Workers (FLWs) State-wise was reviewed. The scope to substantially speed up vaccination in this category was stressed.
Whereas States has been urged repeatedly to keep vaccine wastage below 1%, many States such as Jharkhand (37.3%), Chhattisgarh (30.2%), Tamil Nadu (15.5%), Jammu and Kashmir (10.8%), Madhya Pradesh (10.7%) are reporting much higher wastage than the national average (6.3%).
Union Health Secretary urged the States/UTs to make complete use of the available flexibilities on CoWIN to enhance pace of vaccination drive.
States/UTs were advised to plan for scaling up of vaccination coverage through available stocks and anticipated supplies till end of June,2021. The visibility of anticipated supplies of each tranche with expected date of delivery up till 15th June’21 for free supply by Govt. of India and till 30th June for directly procured vaccine doses by States has been provided by the Union Health Ministry to all States/UTs. They were advised to constitute a 2/3-member dedicated team to regularly coordinate with vaccine manufacturers for timely supplies of vaccine through ‘Other than Govt. of India channel’ which also includes Pvt. Hospitals (the list of Pvt. Hospital along with doses contracted and supplied is being shared daily with States/UTs).
States/UTs were advised to prepare a district-wise, COVID Vaccination Centre (CVC)-wise plan for administration of COVID-19 vaccine till 15th June 2021 and use multiple media platforms for dissemination of such a plan. They were also advised to prepare and quickly implement decentralized communication strategy to address vaccine hesitancy in rural, tribal or hard-to-reach areas.Lactating women amongst Health Care Workers and Front Line Workers who have not received vaccination are to be prioritized for vaccination.
States/UTs were advised to make proactive efforts for engagement of private sector hospitals in COVID-19 vaccination and ensure monitoring for pace of vaccination and strict adherence to SOPs of COVID-19 vaccination shared by Government of India. It was reemphasised that both Govt. & Private CVCs are required to publish their calendar on CoWIN in advance and should desist from publishing single day calendars to ensure that there is no overcrowding at the CVCs and the process of booking appointments on CoWIN is also hassle-free.
Through a detailed and comprehensive presentation, Shri Vikas Sheel, Additional Secretary (Health), highlighted the new features and functionalities of CoWIN digital platform. Informing about the CVC management, he said that the minimum age can now be set to any value from 18 to 44 years. States were also informed that SPUTNIK has now been added to COWIN portal.
It was reiterated to the states that as per the latest advisory shared with them regarding workplace COVID Vaccination Centres (CVCs), family members as defined by the employers will henceforth be covered for vaccination. Furthermore, there will be Special Sessions for ‘Persons Without Identity Cards’.
Another flexibility added on CoWIN is that there will be the provision for separate sessions for 18-44 and 45+ years. Sessions can now be rescheduled instead of cancellation while recording the reason for the same.
Private hospitals were advised not to allow offline vaccine registration; all registrations should be online. It was also clarified that Industrial organizations and Corporate entities that don’t have a hospital are required to tie up with a private hospital. Private Hospitals were also advised to publish adequately longer schedule of vaccination in terms of days.
Regarding publication of schedule, States have been advised to fix a time duration in a day for publishing the schedule (e.g. between 8 am and 9 am, 9 pm to 10 pm etc.) to make it easier for citizens to see availability and book appointments in a simple and easy manner.
A detailed presentation on SoPs to contain Covid-19 in in peri-urban, rural and tribal areas was made. States were asked to ensure primary care and redesign/reorient block level health infrastructure to manage the situation. Health Ministry emphasized on the need to ensure continuity of Non-COVID essential health care delivery services, Community Mobilization & Behaviour Change Communication and on the need to give continued focus on Vaccination in these areas.
Detailed SoPs have been provided on 5 critical areas, namely, Healthcare Infrastructure, Training and Human Resources, Logistics, Referral and Telemedicine Support and Community Mobilization. States have been urged to focus on implementation of these SoPs.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ଟିକାକରଣ ସଂପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଟିକାକରଣ ମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ
ଟିକାକରଣ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ କୋୱିନ୍‍ ଉପରେ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସରଳୀକରଣ ସୁବିଧା ଯୋଗାଣ
ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉପଯୋଗ ଅନୁସାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଟିକା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ
ଏଚସିଡବ୍ଲୁ, ଏଫଏଲଡବ୍ଲୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜନଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଟିକାକରଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଟିକା ନଷ୍ଟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ଆଲୋଚନା
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପରାମର୍ଶ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ଏସଓପି ଅନୁସାରେ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍‍ ଓ ସର୍ଭେଲାନ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ
25 MAY 2021 7:40PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ଼ ୧୯ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟ , କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ତଥା ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ହିତଧାରକମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା, ସମୀକ୍ଷା ଓ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସ୍ୱରୂପ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆଜି ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଯୋଗେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଶାସକମାନଙ୍କ ସହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଟିକାକରଣ ପ୍ରଗତି, କୋୱିନ୍‍ ସଫ୍ଟୱେରରେ ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହାକି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅଧିକ ସରଳ ଓ ସହଜ ଭାବେ ସଂପାଦନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ତଥା କୋଭିଡ଼ ୧୯ ସଂକ୍ରମଣ ପରିଚାଳନା( ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁସବୁ କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂସାଧନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନୁନ୍ନତ)କୁ ଅନୁପାଳନ ପୂର୍ବକ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍‍ ପ୍ରତିଷ୍ଠ ଏବଂ ସେହିସବୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା । କୋଭିଡ଼ ମହାମାରୀକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଏହା ମେରୁଦଣ୍ଡ ସଦୃଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ପକ୍ଷରୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ ।
ବୈଠକ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ସାରା ଦେଶର ଟିକାକରଣର ପ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କର ବିସ୍ତୃତ ତଥ୍ୟାବଳୀ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ଯେଉଁସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ଟିକାକରଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ପଛୁଆ ରହିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ସେହିସବୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଆପଦାଗ୍ରସ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯେଭଳି ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏହି ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଇଥିଲା । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମୀ (ଏଚସିଡବ୍ଲୁ) ଓ ଛାମୁଆ କର୍ମୀ (ଏଫଏଲଡବ୍ଲୁ)ମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟୱାରୀ ଏବେସୁଦ୍ଧା କେତେ ଲେଖାଏଁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍‍ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍‍ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ସେ ସଂପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ବର୍ଗର କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାର ସୁଯୋଗ ଓ ମାତ୍ରାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ଭୂଷଣ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଟିକା ନଷ୍ଟ ମାତ୍ରାକୁ ୧% ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରଖିବା ସକାଶେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଯଥା, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ (୩୭.୩%), ଛତିଶଗଡ଼ (୩୦.୨%), ତାମିଲ ନାଡ଼ୁ (୧୫.୫%), ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର (୧୦.୮%), ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ (୧୦.୭%) ଜାତୀୟ ନଷ୍ଟ ମାତ୍ରା ଠାରୁ ଢ଼େର୍‍ ଅଧିକ ଟିକା ନଷ୍ଟ କରୁଥିବାରୁ ଉଦ୍‍ବେଗ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା । ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଟିକା ନଷ୍ଟ ମାତ୍ରା ଏବେ ୬.୩% ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ପୁନର୍ବାର ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ କୋୱିନ୍‍ର ସରଳୀକରଣ ସୁବିଧାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ଉଠାନ୍ତୁ ଯଦ୍ୱାରା ଟିକାକରଣ ମାତ୍ରା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିବ ।
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ । ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟ ନିକଟରେ ଯେତିକି ଷ୍ଟକ୍‍ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି ଏବଂ ଜୁନ, ୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ସେମାନେ ଆଉ ଯେତିକି ଷ୍ଟକ୍‍ ପାଇବାର ଆଶା କରୁଛନ୍ତି ତାହାକୁ ନେଇ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟ୍ରେଞ୍ଚ୍‍ର ଆନୁମାନିକ ଯୋଗାଣ ଯାହାକି ଜୁନ,୧୫,୨୦୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଶା କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଯେଉଁ ଟିକାକୁ ଭାରତ ସରକାର ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇଦେବେ ଏବଂ ଆସନ୍ତା ଜୁନ୍‍ ୩୦ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ରାଜ୍ୟମାନେ ଯେଉଁ ଟିକା ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତକାରୀ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ କ୍ରୟ କରିବେ ସେ ସଂପର୍କୀତ ତଥ୍ୟ ସୂଚନା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଟିକା ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ସୟ ନିୟମିତ ଭାବେ ସମନ୍ୱୟ ଓ ଯୋଗସୂତ୍ରରେ ରହିବା ସକାଶେ ରାଜ୍ୟମାନେ ୨/୩ ଜଣିଆ ଏକ ସମର୍ପିତ ଟିମ୍‍ ଗଠନ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ଭୂଷଣ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ କହିଲେ ଯେ ତଦ୍ୱାରା ଏହି ଟିକା “ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମାଧ୍ୟମ ବିନା ଅନ୍ୟ ସୂତ୍ରରୁ” ସହଜରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇପାରିବ । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ଘରୋଇ ହସପିଟାଲ (ଘରୋଇ ହସପିଟାଲମାନଙ୍କୁ ଯେତିକି ଡୋଜର ଟିକା ଦେବାକୁ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଯେତିକି ଟିକା ଯୋଗାଯାଇଛି ତାହାର ତାଲିକା ଓ ସୂଚନା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥାଏ) ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ।
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଜିଲ୍ଲାୱାରୀ କୋଭିଡ଼ ଟିକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ସିଭିସି)ୱାରୀ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦରକାର । ୨୦୨୧ ମସିହା ଜୁନ୍‍ ୧୫ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୋଭିଡ଼ ୧୯ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିମନ୍ତେ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଏହି ଯୋଜନାକୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଏକ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗାଯୋଗ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ ଯଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ, ଆଦିବାସୀବହୁଳ ଇଲାକାରେ କିମ୍ବା ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ଟିକା ନେବା ପାଇଁ ଥିବା ଅନିଚ୍ଛା ଭାବକୁ ସହଜରେ ତୁଟାଯାଇପାରିବ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମୀ ଓ ଛାମୁଆ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମହିଳା ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟିକା ନେଇନାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ ଟିକାକରଣ କରାଯିବା ବାଂଛନୀୟ ।
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ କୋଭିଡ଼ ୧୯ ଟିକାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ହସପିଟାଲମାନେ କିଭଳି ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ସେ ଦିଗରେ ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏଥି ସହିତ ଟିକାକରଣର ପ୍ରଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ଅତି ନିବିଡ଼ ଭାବେ ମନିଟର କରାଯିବା ଦରକାର । ସେହିଭଳି ଟିକାକରଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପୂର୍ବରୁ ଜାରି ସମସ୍ତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା (ଏସଓପି)କୁ ନିଷ୍ଠାର ସହ ଅନୁପାଳନ କରାଯିବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ଉପରେ ପୁନର୍ବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଉଭୟ ସରକାର ଏବଂ ଘରୋଇ ସିଭିସିମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଟିକାଦାନ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରକୁ ଆଗୁଆ କୋୱିନ୍‍ ଆପ୍‍ରେ ପ୍ରକାଶ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଦୈନିକ ଟିକାଦାନ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ପ୍ରକାଶ କରିବା ଅଭ୍ୟାସରୁ ବିରତ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯଦ୍ୱାରା ସିଭିସିରେ ଅଯଥା ଜନଗହଳି ସୃଷ୍ଟି ହେବନାହିଁ ଏବଂ କୋୱିନରେ ବୁକିଂ କରିବା ମଧ୍ୟ ବିନା ଅସୁବିଧାରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇପାରିବ ।
ଏକ ବିସ୍ତୃତ ତଥା ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ ଉପସ୍ଥାପନ ଜରିଆରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ) ଶ୍ରୀ ବିକାଶ ଶିଲ୍‍ କୋୱିନ୍‍ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ନୂତନ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ତଥା ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ସଂପର୍କରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ । ସିଭିସି ପରିଚାଳନା ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ସେ କହିଲେ ଯେ ୧୮ରୁ ୪୪ ବର୍ଷର ଆୟୁସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଏବେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଆୟୁକୁ ଏଥିରେ ସେଟ୍‍ କରାଯାଇପାରିବ । ସ୍ପୁଟନିକ୍‍ ଟିକାକୁ କୋୱନ୍‍ ପୋର୍ଟାଲରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିବା ବିଷୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଇଥିଲ ଯେ ସଦ୍ୟତମ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କୋଭିଡ଼ ଟିକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ, କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ବୋଲି ନିରୂପିତ ସଂଜ୍ଞା ଯାହାକି ଏବେ ଟିକାକରଣ ବେଳେ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ସମସ୍ତେ ଅବଗତ ହେବା ଦରକାର । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ‘ଯେଉଁ ଲୋକମାନଙ୍କର କୌଣସି ପରିଚୟପତ୍ର ନାହିଁ’ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟିକାକରଣ ଅଧିବେଶନ କରାଯିବ ।
କୋୱିନ୍‍ ଆପ୍‍ରେ ଅନ୍ୟ ଯେଉଁ ସରଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି ତାହା ମଧ୍ୟରେ ୧୮-୪୪ ଏବଂ ୪୫+ ଆୟୁବର୍ଗଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପୃଥକ୍‍ ଅଧିବେଶନରେ ଟିକାକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ଏଣିକି ବାତିଲ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଟିକାକରଣ ଅଧିବେଶନକୁ ପୁନଃନିର୍ଘଣ୍ଟ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ କାରଣ ମଧ୍ୟ ଥିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସେହିଭଳି ଘରୋଇ ହସପିଟାଲମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଅଫଲାଇନରେ କୌଣସି ଟିକାକରଣ ପଂଜୀକରଣ କରିବେନାହିଁ । ତେଣୁ ସମସ୍ତ ପଂଜୀକରଣ କେବଳ ଅନଲାଇନରେ ହିଁ ସମ୍ପାଦନ ହେବ । ଏକଥା ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥମାନେ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍‍ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର କି ନିଜସ୍ୱ ହସପିଟାଲ ନାହିଁ ସେମାନେ ଘରୋଇ ହସପିଟାଲ ସହିତ ଅନୁବନ୍ଧିତ ହେବେ । ଘରୋଇ ହସପିଟାଲମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଦିନ କ୍ରମରେ ସେମାନେ ନିଜର ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସୁଦୀର୍ଘ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ପ୍ରକାଶ କରିବେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ପ୍ରକାଶନ ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛିଯେ ସେମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ପ୍ରକାଶ ନିମନ୍ତେ ଦିନର ଗୋଟିଏ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟକୁ ସ୍ଥିର କରିବେ (ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ସକାଳ ୮ଟା, ୯ଟ, ୧୦ଟା ଇତ୍ୟାଦି) ଯଦ୍ୱାରା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସମୟ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ସେମାନେ ସହଜରେ ନିଜର ନାମ ବୁକ୍‍ କରିପାରିବେ ।
ଅର୍ଦ୍ଧ ସହରାଞ୍ଚଳ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁସିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୋଭିଡ଼ ୧୯ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସକାଶେ ଜାରି ଏସଓପି ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଜର ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବ୍ଲକ୍‍ ସ୍ତରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ରିଡିଜାଇନ ନବୀକରଣ କରନ୍ତୁ ଯଦ୍ୱାର ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ସହଜରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ । ସେହିଭଳି ଅଣ କୋଭିଡ଼ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଣକାରୀ ସେବା, ଗୋଷ୍ଠୀ ସଚେତନତା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉନ୍ନତିକରଣ ଓ ସେହିସବୁ ଇଲାକାରେ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯିବା ଉଚିତ ।
ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ୫ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର, ଯଥା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ତାଲିମ ଓ ମାନବ ସମ୍ବଳ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ରେଫେରାଲ ଓ ଟେଲିମେଡ଼ିସିନ୍‍ ସହାୟତା ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ ସକ୍ରିୟତା ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଏସଓପି ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହିସବୁ ଏସଓପିକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ଅନୁପାଳନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।