Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre asks States/UTs to direct all the stockholders millers, traders, importers etc. to declare the stocks of pulses and that the same may be verified by the State/ UTs Governments
States/UTs requested to monitor the prices of pulses on weekly basis
States asked to use the provisions of Essential Commodities Act (EC Act), 1955 to ensure adequate availability of the scheduled essential commodities at fair prices to the common people
17 MAY 2021 6:18PM by PIB Delhi
Department of Consumer Affairs today reviewed the action taken by States/UTs for disclosure of stock of pulses by stockholders like millers, importers, traders etc.A meeting through Video Conferencing was held today with the Principal Secretaries of the Department of Food, Civil Supplies and Consumer Affairs of the States/UTs wherein Ms. Leena Nandan, Secretary, Department of Consumer Affairs, Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution reviewed the availability and price situation of Pulses across the country. Secretary, Food & Public Distribution and Secretary, Agriculture, Government of India were also present in the meeting.
During the meeting, it was reiterated that Essential Commodities Act (EC Act), 1955 is aimed at ensuring adequate availability of the scheduled essential commodities at fair prices to the common people.Participants in that meeting observed that sudden spurt in prices of pulses may be due to hoarding of pulses by the Stock Holders.
Section 3(2)(h) and 3(2)(i) of the Essential Commodities Act(EC Act), 1955 makes a provision for issuance of issue orders for collecting information or statistics to the persons engaged in the production, supply or distribution of or trade and commerce in of any essential commodity and to maintain and produce for inspection such books, accounts and records relating to their business and to furnish such information relating thereto. The powers under this section have been delegated to State Governments vide Central Order GSR 800 dated 09.06.1978.
Accordingly, Department of Consumer Affairs vide letter dated 14th May, 2021 requested States/UTs to use the power under section 3(2)(h) and 3(2)(i) of the EC Act, 1955 and to direct all the Stockholders like Millers, traders, importers etc. to declare the stocks of pulses and that the same may be verified by the State/ UTs Governments.
States/UTs were also requested to monitor the prices of pulses on weekly basis.An online datasheet was also shared with States/UTs to fill the details of millers, wholesalers, importers etc. and the stocks of pulses held by them.
The pulse producing States/UTs were also requested to facilitate procurement as sustained procurement would incentivize farmers to cultivate pulses on a long-term basis. The pulses buffer is maintained by the Department of Consumer Affairs under the Price Stabilisation Fund (PSF) with pulses procured from the farmers. The buffer procurement process supports farmers on the one hand by procuring pulses at MSP, while disposal from the buffer helps in moderating moderate price volatility and thereby mitigate hardships to consumers. The procured pulses are being stored locally to ensure supply of stocks to States at minimal logistic costs and make them available at affordable prices to the consumers.
States/ UTs were requested to monitor the prices of all 22 essential Commodities, especially pulses, oilseeds, vegetables and milk and to look for early signs of any unusual price rise so that timely interventions can be made to ensure that these food items are provided at affordable prices to consumers.
States/UTs were also apprised about the notification dated 15th May, 2021 issued by Department of Commerce regarding amendment of the import policy of Tur /Pigeon Peas; Moong and Urad from “Restricted” to “Free” with immediate effect and for the period up to 31stOctober 2021.
This liberalized regime would enable seamless and timely import of pulses. In order to ensure that all regulatory clearances such as Phyto-sanitary clearances and customs clearances are issued in time, these issues were also discussed and deliberated in a meeting of the Departments of Food, Consumer Affairs, Agriculture, Customs and Commerce held today.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা স্তোকহোলদর, মিল্লর, ত্রেদর, ইম্পোর্তরনচিংবদা মখোয়গী হৱাইগী স্তোক হায়দোকহন্নবা অমসুং হায়রিবশিং অদুগী অচুম-অরান রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী সরকারনা অমুক থিদোক্নবা খঙহনখ্রে
হৱাইগী মমলবু চয়োল খুদিংগী য়েংশিন্নবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা হায়খ্রে
তঙাই ফদবা পোৎলমগী মনুং চনবা পোৎলমশিংবু মতিক চাবা মমলদা মীয়ামদা মরাং কায়না ফংহন্নবগীদমক্তা রাজ্যশিংনা ইসেন্সিএল কম্মোদিতিজ এক্স (ই.সি. এক্ত), ১৯৫৫গী কাংলোনশিং শিজিন্ননবা হায়খ্রে
17 MAY 2021 6:18PM by PIB Imphal
কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগনা মিল চলায়বা, ইম্পোর্তর, লল্লোনবা মীওইগুম্বা স্তোকহোলদরশিংদা লৈরিবা হৱাইগী স্তোক হায়দোকহন্নবা রাজ্যশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিংবু ঙসি হন্না য়েংশিনখ্রে। ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা পাংথোকপা ঙসিগী মীফমদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ফুদ, সিভিল সপ্লাইজ অমসুং কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগকী প্রিন্সিপল সেক্রেতরীশিংনা শরুক য়াখি অমসুং মীফম অসিদা কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়গী কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগকী সেক্রেতরী, মিস লীনা নন্দন্না লৈবাক শিনবা থুংবদা হৱাই ফংবা অমসুং মমলগী ফীভমশিং য়েংশিনখি। ভারত সরকারগী এগ্রিকলচর সেক্রেতরী অমসুং ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী সেক্রেতরীসু মীফম অদুদা শরুক য়াখি।
ইসেন্সিএল কম্মোদিতিজ এক্স (ই.সি. এক্ত), ১৯৫৫গী অসি তঙাই ফদবা পোৎলমগী মনুং চনবা পোৎলমশিংবু মতিক চাবা মমলদা মীয়ামদা মরাং কায়না ফংহন্নবনি হায়বা ৱাফম্বু মীফম অসিদা নৌহৌননা নীংশিংনখি। হৱাইগী মমলদা খঙহেন হেনগৎলক্লিবা অসি স্তোক হোলদরশিংনা লোৎশিন্দুনা থম্বদগীনি হায়না মীফম অসিদা শরুক য়ারিবা মীওইশিংনা য়ানবা পুরকখি।
ইসেন্সিএল কম্মোদিতিজ এক্ত (ই.সি. এক্ত), ১৯৫৫গী সেক্সন ৩(২)(ঐচ.) অমসুং ৩(২)(আই.)না তঙাই ফদবা পোৎলমশিং পুথোকপা, য়েন্থোকপা নত্ত্রগা লল্লোন ইতিক্কীদমক্তা য়েন্থোকপা অমসুং মসিগা মরী লৈনবা কারবারগী হিশাব য়েংশিন্দুনা মরী লৈনবা ই-পাউ পীবগী হীরম শেন্নবা মীওইদা হীরম অসিগা মরী লৈনবা মতিক চাবা ই-পাউ খোমজিন্নবা য়াথং পীবগী ৱাফম য়াওরি। সেক্সন অসিগী মখাদা পীরিবা শক্তি অসি কেন্দ্রগী তাং ৯/৬/১৯৭৮দা থোকপা ওর্দর জি.এস.আর. ৮০০গী মখাদা রাজ্য সরকারশিংদা শিন্নখ্রবনি।
মসিগী মতুং ইন্না, কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগনা মে ১৪, ২০২১দা থোকখিবা ৱারোলদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা ই.সি. এক্ত, ১৯৫৫গী সেক্সন ৩(২)(ঐচ.) অমসুং ৩(২)(আই.)গী মখাদা পীরিবা শক্তি শিজিন্নদুনা মিল চলায়বা, ইম্পোর্তর, লল্লোনবা মীওইগুম্বা স্তোকহোলদরশিংদা লৈরিবা হৱাইগী স্তোক হায়দোকহন্নবা অমসুং মদুগী অচুম-অরানবু রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা অমুক থিদোক্নবা খঙহনখ্রে।
রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা হৱাইগী মমলবু চয়োল খুদিংগী য়েংশিন্নবসু হায়খ্রে। মিল চলায়বা, হোলশেলদা পোৎ য়োনবা, ইম্পোর্তরনচিংবশিংগী অকুপ্পা ৱারোল অমসুং মখোয়দা লৈরিবা হৱাইগী চাং মেনশিন্নবা ওনলাইন দেতাশীৎ অমসু মখোয়দা শিন্নখ্রে।
হৱাই পুথোক্লিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পোত্থোক লৈশিনবগী থবক হৌনবসু খঙহনখ্রে মরমদি তুং কোইনা পোত্থোক লৈশিনবগী থৌওংনা লৌমীশিংনা হৱাইবু মতম শাংনা থানবগীদমক্তা থৌগৎকনি। অহেনবা হৱাইশিং অসি লৌমীশিংদগী লৈশিনবা হৱাইগা লোয়ননা কঞ্জ্যুমর বিভাগনা প্রাইস স্তেবিলাইজেসন ফন্দ (পি.এস.এফ.)কী মখাদা শেন্নগনি। হেন্না লৈশিনবগী থৌওং অসিনা লৌমীশিংদা এম.এস.পি.দা লৈদুনা নাকল অমদা তেংবাংগনি অমসুং অহেনবা চাংবু থাদোকপা অসিনা মমল লেংদনা লৈহন্দুনা কঞ্জ্যুমরশিংগী অৱাবা হন্থহনগনি। লৈশিল্লবা হৱাইশিং অসি মফম-মফমদা থমদুনা রাজ্যশিংদা খ্বাইদগী তাবা মমলদা পীবা ঙমহন্দুনা কঞ্জ্যুমরশিংদা হোঙনা ফংবা ঙমহনগনি।
রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা তঙাই ফদবা পোৎলম ২২ খুদিংমক, মরু ওইনা হৱাই, ওইলসীদ, হেঞ্জাং-নাপী অমসুং শঙ্গোমগী মমল য়েংশিনবগা লোয়ননা মতম চাদনা মমল হেনগৎপা য়েংশিন্দুনা হায়রিবা পোৎলমশিং অসি কঞ্জ্যুমরশিংদা অহোঙবা মমলদা ফংহন্নবা মতিক চাবা থবক পায়খৎনবা খঙহনখ্রে।
রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা মে ১৫, ২০২১দা কম্মর্স বিভাগনা “রেস্ত্রিক্তেদ”তগী “ফ্রী”দা খুদক্তগী অমসুং ওক্তোবর ৩১, ২০২১ ফাওবগী ওনখ্রবা তুর/ পিজন পীজ; মুং অমসুং উরাদ মীরমদগী পুশিল্লকপগী পোলিসীদা অহোংবা লৈবগী মতাংদা খঙহনখি।
মসিগী মীচঙ-মীখায় নাইদবা চৎনবী অসিনা হৱাই নীংথিজনা অমসুং মতম চানা মীরমদগী লৈবদা তেংবাংগনি। ফাইতো-সেনিতরী ক্লিয়ারেন্স অমসুং কস্তম ক্লিয়ারেন্সকুম্বা রিগ্যুলেতরী ক্লিয়ারেন্সশিং মতম চানা পীবগী হীরমশিং অসি ঙসি পাংথোকখিবা ফুদ, কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, এগ্রিকলচর, কস্তম অমসুং কম্মর্সকী মীফমদা খন্নদুনা অহেনবা মিৎয়েং চঙনখি।