Cabinet
Cabinet approves allocation of additional foodgrain to NFSA Beneficiaries under Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (Phase III) for another period of two months – May and June, 2021
05 MAY 2021 12:12PM by PIB Delhi
The Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its ex-post facto approval to the following:
1. Allocation of additional foodgrain under Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana Phase III- for another period of 2 months e. May to June, 2021 @ 5 kg per person per month free of cost for about 79.88 Crore beneficiaries covered under NFSA (AAY & PHH) including those covered under DBT.
2. The State/UT-wise allocation in terms of wheat/rice shall be decided by the Department of Food & Public Distribution on the basis of existing allocation ratio under NFSA. Also, the Department of Food and Public Distribution may decide on the extension of the lifting/distribution period under PMGKAY as per operational requirements keeping in view partial and local lockdown situations, and also arising out of adverse weather conditions like monsoon, cyclones, supply chain and Covid-induced constraints etc.
3. The total outgo in terms of food-grains may be approximately 80 LMT.
The allocation of additional food-grain free of cost to approximately 79.88 Crore individuals under TPDS @ 5 Kg per person per month for two months i.e. May to June, 2021 would entail an estimated food subsidy of Rs. 25332.92Crore taking the estimated Economic Cost of Rs. 36789.2/MT for rice and Rs. 25731.4/ MT for wheat.
Additional allocation will ameliorate the hardships faced by poor due to economic disruption caused by Corona Virus. No poor family will suffer on account of non-availability of food-grains due to disruption in the next two months.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଏନଏଫଏସଏ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଦୁଇ ମାସ-ମେ ଓ ଜୁନ, 2021ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅତିରିକ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
05 MAY 2021 12:12PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ପିଛିଲା ଭାବେ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆହୁରି ଦୁଇ ମାସ ମେ, ଜୁନ, 2021ରେ ଅତିରିକ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା (ଏନଏଫଏସଏ) (ଏଏୱାଇ ଏବଂ ପିଏଚଏଚ)ର 79.88 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଗଣାରେ ମୁଣ୍ଡପିଛା 5 କିଗ୍ରା ଲେଖାଏଁ ରାସନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଡିବିଟି ଅଧୀନରେ ଆସୁଥିବା ହିତାଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇବେ।
ଏନଏଫଏସଏ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଣ୍ଟନ ଅନୁପାତ ଆଧାରରେ ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଗହମ/ଚାଉଳର ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ୱାରୀ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବ । ଏହାଛଡ଼ା ଆଂଶିକ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ଲକଡାଉନ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ମୌସୁମୀ, ବାତ୍ୟା ଭଳି ପ୍ରତିକୂଳ ପାଣିପାଗ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଓ କୋଭିଡ ଜନିତ ବାଧା ଆଦିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପିଏମଜିକେୱାଇ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପରିଚାଳନା ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଉଠାଣ/ବିତରଣ ଅବଧିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ମଧ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ଏଥିପାଇଁ ଆନୁମାନିକ ମୋଟ 80 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିବ ।
ଧାର୍ଯ୍ୟଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଧାରିତ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଟିପିଡିଏସ) ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆନୁମାନିକ 79.88 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦୁଇ ମାସ ମେ, ଜୁନ 2021 ପାଇଁ ମୁଣ୍ଡପିଛା 5 କିଗ୍ରା ଲେଖାଏଁ ଅତିରିକ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମାଗଣାରେ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ସବସିଡି ବାବଦକୁ ଆନୁମାନିକ 25332.92 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ । ପ୍ରତି ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚାଉଳ ପାଇଁ 36789.2 ଟଙ୍କା ଏବଂ ପ୍ରତି ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଗହମ ପାଇଁ 25731.4 ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ବୋଲି ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି ।
ଏହି ଅତିରିକ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଆବଣ୍ଟନ ଫଳରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ କାରଣରୁ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଆର୍ଥିକ ବାଧା ଫଳରେ ଗରିବମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ଦୂର ହୋଇପାରିବ । ଆସନ୍ତା ଦୁଇ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗରିବ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଅଭାବ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ ।