Prime Minister's Office
PM releases Hindi Version of Odisha Itihaas by Dr. Harekrushna Mahtab
Remembers immense contribution of the ‘Utkal Keshari’
Pays tribute to Odisha’s Contribution to the freedom struggle
History evolved with people, foreign thought process turned the stories of dynasties and palaces into history: PM
History of Odisha represents the historical strength of entire India: PM
09 APR 2021 2:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi released the Hindi translation of the book ‘Odisha Itihaas’ written by ‘Utkal Keshari’ Dr. Harekrushna Mahtab. The book, available in Odia and English so far, has been translated into Hindi by Shri. Shankarlal Purohit. Union Minister Shri Dharmendra Pradhan and Shri Bhartruhari Mahtab MP(LS), Cuttack were also present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister recalled that about one and half year ago the country celebrated 120th birth anniversary of ‘Utkal Keshari’ Dr. Harekrushna Mahtab. Dedicating the Hindi edition of his famous ‘Odisha Itihaas’, Shri Modi said that that it is important that diverse and comprehensive history of Odisha should reach people of the country.
The Prime Minister remembered Dr Mahtab’s contribution in the freedom struggle and lauded him for his struggle for the reformation in society. Shri Modi also noted that during the Emergency, Dr Mahtab went to jail opposing the party under which he became Chief Minister. “He went to prison for both independence and for saving the country’s democracy”, the Prime Minister added.
The Prime Minister noted Dr Mahatab’s important role in Indian History Congress and taking history of Odisha to national platform. His contribution made possible museum, archives and archaeology sections in Odisha.
The Prime Minister stressed the need for much wider study of History. He said history should not only be a lesson of the past but should also mirror the future. Country is keeping this in focus while celebrating Azadi ka Amrut Mahaotsava and enlivening the history of our freedom struggle. Shri Modi lamented the fact that many important events and stories of the freedom struggle could not come before the country in proper form. He said in the Indian tradition, history is not limited to kings and palaces. History evolved with people over thousands of years. This is foreign thought process that has turned the stories of dynasties and palaces into history. We are not that type of people, said the Prime Minister, giving example of Ramayana and Mahabharata where most of the description is of the common people. In our lives, common person is the focus point, said the Prime Minister.
The Prime Minister emphasized that with struggles like The Paika Rebellion, Ganjam Revolt to Sambalpur Struggle, land of Odisha always gave new energy to the fire of revolt against the British rule. Surendra Sai of Sambalpur Andolan is a source of inspiration for all of us. The Prime Minister remembered the immense contribution of leaders like Pandit Gopabandhu, Acharya Harihar and Dr. Harekrushna Mahtab. Shri Modi paid tribute to the contribution of Ramadevi, Malti Devi, Kokila Devi and Rani Bhagyawati. The Prime Minister also noted the contribution of the tribal community who always troubled the British with their patriotism and valour. The Prime Minister remembered the great tribal leader of the Quit India Movement, Laxman Nayak ji.
The Prime Minister said that history of Odisha represents the historical strength of entire India. This strength, reflected in the history is connected with the present and future possibilities and work as a guide for us, said the Prime Minister.
Dwelling upon the development of the state, the Prime Minister said that for business and industry, the first requirement is infrastructure. He informed that thousands of kilometres of national highways, coastal highways are being constructed in Odisha which will lead to connectivity of the parts of the state. Also, hundreds of kilometre long rail lines have also been laid in the states in the last 6-7 years. After infrastructure, attention has been given to industry. In this directions industries and companies are being encouraged. Thousands of crores have been invested to realize the vast possibilities in oil sector and steel sector in the state. Similarly, efforts are on to improve the lives of the fishermen of Odisha through blue revolution.
The Prime Minister also talked about the efforts being undertaken in the skill sector. For the benefit of the youth of the state, foundations have been laid for institutes like IIT Bhubaneshwar, IISER Berhampur, Indian Institute of Skills, IIM Sambalpur in the state.
The Prime Minister called for taking the history of Odisha and its grandeur to all parts of the world. He made a call for making the Azadi ka Amrut Mahotsav a truly People’s movement and expressed that this campaign will lead to the flow of similar energy as was witnessed during the independence struggle.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না দা. হারেক্রুষ্ণ মাহতাবনা ইবা ওরিশা ইতিহাসকী হিন্দি বর্জন রিলিস তৌখ্রে
‘উতকল কেসরী’গী অচৌবা কন্ত্রিব্যুসন অদু নিংশিংখ্রে
নিংতম ইহৌদা ওরিশানা লৌখিবা থৌদাং অদুগীদমক ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে
মীওইবগী মতম মতমগী পুন্সি মরেলনা হিস্ত্রী শেম্লকপনি, ফোরেন্দ থোত প্রোসেস অসিনা দাইনেস্তী অমসুং পেলেসকী ৱারিশিং অসি হিস্ত্রী ওইহনখিবনি: পি.এম.
ওরিশাগী হিস্ত্রী অসিনা ভারত লৈবাক অসিগী হিস্তোরিকেল স্ত্রেঙ্গ উৎলি: পি.এম.
09 APR 2021 2:02PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘উতকল কেসরী’ দা. হারেক্রুষ্ণ মাহতাবনা ইবা ‘ওরিশা ইতিহাস’কী হিন্দি লোন্দা হন্দোকপা লাইরিক রিলিস তৌখ্রে৷ হৌজিক ফাওবদা ওরিয়া অমসুং ইংলিস লোন্দা ফংলিবা লাইরিক অসি শ্রী শঙ্করলাল পুরোহিতনা হিন্দি লোন্দা হন্দোকখ্রে৷ থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান অমসুং শ্রী ভার্ত্রুহরি মাহতাব এম.পি. (এল.এস.), কত্তক্তসু শরুক য়াখি৷
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংদুনা, মমাংগী চহী অমগা মখায় অসিদা লৈবাক অসিনা ‘উতকল কেসরী’ দা. হারেক্রুষ্ণ মাহতাব পোকখিবা চহী ১২০ শুরকপগী থৌরম পাংথোকখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পন্দুনা নৌহৌননা নিংশিংখ্রে৷ মহাক্কী মমিং লৈরবা ‘ওরিশা ইতিহাস’কী হিন্দি ইদিসন অদু পল্লদুনা, ওরিশাগী তোঙান তোঙানবা পুৱারি অসি লৈবাক অসিগী মীয়ামশিং অসিদা খঙহনবা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখ্রে৷
নিংতম ইহৌদা দা. মাহতবনা লৌরম্বা থৌদাং অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখ্রে অমসুং সমাজ অসি শেমদোক্নবা হোৎনবদা মহাক্না লৌরম্বা থৌদাং, থেংনখিবা খুদোংথিবা অদুগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মহাকপু থাগৎখ্রে৷ ইমর্জেন্সীগী মতমদা দা. মাহতাবনা মুখ্য মন্ত্রী ওইরিবা পার্তী অদুগী মাইয়োক্তা লৈরুবগীদমক মহাকপু জেলদা লৈখি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখ্রে৷ “লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী দেমোক্রেসী অসি কাইহন্দনা থম্নবগীদমক মহাক্না জেলদা চংখিবনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷
ইন্দিয়ন হিস্ত্রী কংগ্রেসতা দা. মহাতাবনা লৌরম্বা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমসুং ওরিশাগী হিস্ত্রী অসি নেস্নেলগী থাক্তা মহাক্না পুখৎলম্বা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখ্রে৷
হিস্ত্রী অসি কা হেন্না কুপথনা নৈনবা মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ হিস্ত্রী হায়বা অসি হৌখিবা মতমগী ৱারিশিং নৈনবা অদু খক্তা নত্তে, মসিনা মতুং তারকপা তুমগী পুন্সিগী মিংশেলসু ওইগদৌবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ লৈবাক অসিনা ফিভম তাবা মওং অমদা লৈত্রিবফাওবা নিংতম ইহৌগী ৱারিশিং অমসুং মরু ওইবা থৌদোক কয়া অমা লাকপা য়ারোই হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখ্রে৷ ভারতকী চৎনবিদা, হিস্ত্রী হায়বা অসি নিংথৌ অমসুং পেলেসকী ৱারিশিং অদু খক্তা নৈনবা নত্তে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ হিস্ত্রী হায়বা অসি চহী লিশিং কয়াগী মমাংদা লৈরম্লিবা মীওইবা কাংলুপশিং অদুদগী লাক্লিবনি৷ ফোরেন্দ থোত প্রোসেস অসিনা দাইনেস্তী অমসুং পেলেসকী ৱারিশিং অসি হিস্ত্রী ওইহনবনি৷ প্রজাশিংগী মরমদা নিংথীনা পল্লিবা রামায়ন অমসুং মহাভারতপু খুদম ওইনা পীরদুনা ঐখোয়দি অদুগুম্বা মীওইশিং নত্তে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ ঐখোয়গী পুন্সিশিং অসিদা প্রজা মীয়ামশিং অসিনা ঐখোয়গী হেন্না মীৎয়েং চংফম ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷
পাইকা রিবেলিয়ন, গঞ্জম রিবোল্তদগী হৌরগা সম্বালপুর স্ত্রগলগুম্বা ইহৌশিংদা ওরিশা লমদম অসিনা মতম পুম্নমক্তা ব্রিতিশ লৈঙাক শাসন অসিগী মাইয়োক্তা লান হৌখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ সম্বালপুর অন্দোলনগী সুরেন্দ্র সাই অসি ঐখোয় পুম্নমকপু থৌনা পীনবা সোর্চ অমা ওইরি৷ পন্দিৎ গোপাবন্ধু, অচারিয়া হরিহর অমসুং দা. হারেক্রুষ্ণগুম্বা লিদরশিং অসিনা লৌরম্বা অচৌবা থৌদাং অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখ্রে৷ রামাদেবী, মাল্তি দোবী, কোকিলা দেবী অমসুং রানি ভগ্যৱতিনা লৌরম্বা থৌদাং অদুগীদমক মোদীনা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে৷ ত্রাইবেল কম্ম্যিুনিতী ইচিল-ইনাউশিংগী মমা-লৈবাক নুংশিবগী ইহুল অসিনা ব্রিতিশকী মাইয়োক্তা মতম পুম্বদা লেপতুনা মখোয়না লৌরম্বা থৌদাং অদুসু প্রধান মন্ত্রী অসিনা পনক্রে৷ ক্বুইত ইন্দিয়া মুবমেন্ত ত্রাইবেলগী লিদর অমা ওইনা শরুক য়াখিবা মমিং লৈরবা লক্সমন নায়ক জিসু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখ্রে৷
ওরিশাগী হিস্ত্রী অসিনা ভারত লৈবাক অসিগী হিস্ত্রোরিকেল স্ত্রেঙ্গ অদু উৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ হিস্ত্রীদা উরিবা মসিগী স্ত্রেঙ্গ অসিনা মতুং তারকপা তুংগী পুন্সিদা পাংথোক্কদৌরিবা থবক থৌরমশিং অসিদা ঐখোয়বু লমজিংলগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷
রাজ্যগী দিবলপমেন্তগী মতাংদা পল্লদুনা, ব্যুজিনেস অমসুং ইন্দস্ত্রীগী ওইনদি খ্বাইদগী ইহান হানবা শেমগৎপা তঙাই ফদবা অদুদি ইনফ্রাস্ত্রকচরনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ নেস্নেল হাইৱেশিংগী, কোস্তেল হাইৱেশিংগী কিলোমিতর লিশিং কয়া শাংবা লম্বীশিং ওরিশাদা য়াম্না কন্না শারি, মসিনা রাজ্য অসিগী শরুক অয়াম্বা শম্নহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ অসিগীসু মথক্তা, হৌখিবা চহী ৬-৭ অসিদা রাজ্য অসিদা কিলোমিতর চা কয়া শাংবা অশাংবা রেল লাইনশিংসু শেমখ্রে৷ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতুং অসিদা, ইন্দস্ত্রীদা হেন্না মীৎয়েং চংখ্রে৷ মসিগী হিরমশিং অসিদা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং কম্পেনীশিং অসি হেন্না থৌনা পীরি৷ রাজ্য অসিদা লৈরিবা ওইল অমসুং স্তিল সেক্তরদা লুপা কোতি লিশিং কয়াগী শেনফম থাদরি৷ অসিগুম্না, ব্লু রিবোলুসনগী মতেংদগী ওরিশাগী ঙামীশিং অসিগী পুন্সি মরেল অসি হেন্না ফহন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনরি৷
স্তিল সেক্তরদা লৌখৎলিবা থবক থৌরমশিং অদুগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ রাজ্য অসিদা লৈরিবা নহাশিং অসিদা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক , রাজ্য অসিদা আই.আই.তি. ভুবনেস্বর, আই.আই.এস.ই.আর. বর্হমপুর, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ স্কিল্স, আই.আই.তি. সম্বালপুরগুম্বা ইন্সতিত্যুতশিং শেমগৎখ্রে৷
ওরিশাগী হিস্ত্রী অসি মালেম অসিগী মফম পুম্নমক্তা য়ৌহন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে৷ অজাদি কা আমরুত মহোতসব অসি মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবা মহাক্না হায়খ্রে অমসুং মসিগী কেম্পেন্দ অসিনা নিংতম ইহৌগী মতমদা লৈখিবা ইনর্জী অদুগুম্না মান্নবা ইনর্জী লৈহল্লগনি হায়না ফোংদোকখ্রে৷