Ministry of Health and Family Welfare
Centre writes to States Witnessing Spike in Daily New Cases
Increase the proportion of RT-PCR tests and subject Rapid Antigen negative people to mandatory Retest by RT-PCR
Strict and Comprehensive Surveillance, and Stringent Containment highlighted as Critical to curbing Spread of the Disease
21 FEB 2021 11:43AM by PIB Delhi
India has been witnessing a rise in the active caseload over the past few days. India’s total Active Caseload is pegged at 1,45,634 today. It now consists of 1.32% of India’s total Positive Cases.
More than 74% of the Active Cases of the country are in Kerala and Maharashtra. Of late it is seen that there has been a spike in the daily cases in Chhattisgarh and Madhya Pradesh also. Punjab and J&K too are witnessing a surge in daily new cases.
In the last four weeks in Kerala, the average weekly cases have fluctuated between a high of 42,000 to a low of 34,800. Similarly, in the last four weeks, the weekly positivity in Kerala has ranged from 13.9% to 8.9%. In Kerala, the district of Alappuzha is a cause of special concern where the weekly Positivity Rate has increased to 10.7% and weekly cases have increased to 2,833.
In Maharashtra, in the last four weeks, the weekly cases have shown a rising trend and have increased from 18,200 to 21,300; while the weekly positivity has also increased from 4.7% to 8%. The areas of concern are the Mumbai Suburban areas where the weekly cases have risen by 19%. In Nagpur, Amravati, Nashik, Akola and Yavatmal the weekly cases have increased by 33%, 47%, 23%, 55% and 48%, respectively.
Punjab is rapidly assuming critical dimension in respect of the spread of COVID19 infection. In the State, in the last four weeks, the weekly positivity rate has increased from 1.4% to 1.6%, while the weekly cases in the last four weeks have seen a rise from 1300 to 1682. In one district of SBS Nagar alone, the weekly positivity rate has become 4.9% from 3.5% and the weekly cases have more than doubled from 165 to 364.
5 States/UTs have weekly Positivity Rate more than the National Average. The National average is 1.79%. Maharashtra has highest weekly positivity rate with 8.10%.
The Centre has advised all these States to work on five major areas. These are:
1. Improve the overall testing numbers by focusing on increasing the proportion of RT-PCR tests.
2. All negative Rapid Antigen Test results to be mandatorily followed by RT-PCR test and no such negative persons are to be missed.
3. Refocus on strict and comprehensive surveillance as well as stringent containment in selected districts.
4. Regular monitoring of the mutant strains through testing followed by Genome Sequencing, as well as monitoring of the emerging cluster of cases.
5. Focusing on clinical management in districts reporting higher deaths.
On the front of COVID Vaccination, India’s cumulative Vaccination Coverage has crossed 1.10 Cr.
As on 18th February, 2021, till 8:00 AM, a total of 1,10,85,173 vaccine doses have been administered through 2,30,888 sessions, as per the provisional report till 8 am today. These include 63,91,544 HCWs (1st dose), 9,60,642 HCWs (2nd dose) and 37,32,987 FLWs (1st dose).
The 2nd dose of COVID19 vaccination started on 13th February, 2021 for those beneficiaries who have completed 28 days after receipt of the 1st dose. Vaccination of the FLWs started on 2nd Feb 2021.
S.
No.
State/UT
Beneficiaries vaccinated
1stDose
2ndDose
Total Doses
1
A&N Islands
4,846
1,306
6,152
2
Andhra Pradesh
4,07,935
85,536
4,93,471
3
Arunachal Pradesh
19,702
4,041
23,743
4
Assam
1,53,259
11,050
1,64,309
5
Bihar
5,22,379
38,964
5,61,343
6
Chandigarh
12,953
795
13,748
7
Chhattisgarh
3,40,557
20,668
3,61,225
8
Dadra &Nagar Haveli
4,939
244
5,183
9
Daman &Diu
1,735
213
1,948
10
Delhi
2,94,081
17,329
3,11,410
11
Goa
15,070
1,113
16,183
12
Gujarat
8,21,940
60,130
8,82,070
13
Haryana
2,08,308
23,987
2,32,295
14
Himachal Pradesh
94,897
12,076
1,06,973
15
Jammu & Kashmir
2,00,695
6,731
2,07,426
16
Jharkhand
2,52,634
11,325
2,63,959
17
Karnataka
5,40,868
1,13,430
6,54,298
18
Kerala
3,99,064
38,829
4,37,893
19
Ladakh
5,631
600
6,231
20
Lakshadweep
1,809
115
1,924
21
Madhya Pradesh
6,40,805
3,778
6,44,583
22
Maharashtra
8,75,752
46,976
9,22,728
23
Manipur
40,215
1,711
41,926
24
Meghalaya
23,877
629
24,506
25
Mizoram
14,627
2,241
16,868
26
Nagaland
21,526
3,909
25,435
27
Odisha
4,38,127
94,966
5,33,093
28
Puducherry
9,251
853
10,104
29
Punjab
1,22,429
13,859
1,36,288
30
Rajasthan
7,82,701
38,358
8,21,059
31
Sikkim
11,865
700
12,565
32
Tamil Nadu
3,39,686
31,160
3,70,846
33
Telangana
2,80,973
87,159
3,68,132
34
Tripura
82,369
11,587
93,956
35
Uttar Pradesh
10,66,290
85,752
11,52,042
36
Uttarakhand
1,30,908
7,146
1,38,054
37
West Bengal
6,33,271
49,786
6,83,057
38
Miscellaneous
3,06,557
31,590
3,38,147
Total
1,01,24,531
9,60,642
1,10,85,173
As on Day-36 of the vaccination drive (20th February, 2021), a total of 4,32,931 vaccine doses were administered. Out of which, 2,56,488 beneficiaries were vaccinated across 8,575 sessions for 1st dose (HCWs and FLWs) and 1,76,443 HCWs received 2nd dose of vaccine.
60.04% of those who have received the second dose are concentrated in 7 States. Karnataka alone accounts for 11.81% (1,13,430 doses).
A total of 1.06 Cr (1,06,89,715) people has recovered so far. 11,667 patients have recovered and got discharged in the last 24 hours. India’s Recovery Rate at 97.25% is amongst the highest in the world.
81.65% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 5 States.
Kerala has reported the maximum number of single day recoveries with 5,841 newly recovered cases. 2,567 people recovered in Maharashtra in the past 24 hours followed by 459 in Tamil Nadu.
85.61% of the new cases are from 5 States.
Maharashtra continues to report the highest daily new cases at 6,281. It is followed by Kerala with 4,650 while Karnataka reported 490 new cases. Only two states – Maharashtra and Kerala account for 77% of daily new cases reported over the last 24 hours.
Twenty two States/UTs have not reported any COVID19 deaths in the last 24 hours. These are Gujarat, Odisha, J&K(UT), Andhra Pradesh, Himachal Pradesh, Goa, Jharkhand, Puducherry, Assam, Meghalaya, Lakshadweep, Manipur, Mizoram, Sikkim, Ladakh (UT), Nagaland, A&N Islands, Tripura, Uttarakhand, Arunachal Pradesh, D&D and D&N.
101 deaths were reported in the last 24 hours.
Five States account for 80%of the new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (40). Kerala reported 13 deaths. Punjab has reported another 8 casualties.
In last 24 hours, only 1 state has reported more than 20 deaths; 10 to 20 deaths have been reported by just 1 state; 6 to 10 deaths have been reported by 2 states and 10 states have reported 1 to 5 deaths.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিংগী মশিং ৱাংখৎলক্লিবা রাজ্যশিংদা কেন্দ্রনা চে থাখ্রে
আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তশিংগী মশিং হেনগৎহনবা অমসুং রেপিদ এন্তিজেনদা নেগেতিব ওইবা মীওইশিং আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত অমুক হন্না শোইদনা তৌথোকহনবা
লাইনা শন্দোরকপা লাকশিবদা চেকশিন্না অমসুং পাক শন্না সর্ভিলেন্স চত্থবা অমসুং অকনবা মওংদা কন্তেনমেন্ত তৌবা মরু ওই হায়না থমখ্রে
21 FEB 2021 11:43AM by PIB Imphal
ভারতনা হৌখিবা নুমিৎ খরা অসিদা এক্তিব কেসলোদ হেনগৎলকপা উবা ফংখি। ভারতকী অপুনবা এক্তিব কেসলোদ অসি ঙসি ১,৪৫,৬৩৪ শুখ্রে। মসি হৌজিক ভারতকী অপুনবা পোজিতিব কেসশিংগী ১.৩২% ওইরি।
লৈবাক অসিগী এক্তিব কেসশিংগী ৭৪% হেনবদি কেরেলা অমসুং মহারাস্ত্রদগী ওইখি। হন্দক ইনৌ-নৌনা ছত্তিসগর অমসুং মধ্য প্রদেশতসু নুংতিগী ওইনা থেংনবা কেসশিং অসিদা হেনগৎলকপা উবা ফংখি। পঞ্জাব অমসুং জে এন্দ কে অসিদসু নুংতিগী ওইনা নৌনা থেংনবা কেসশিং ৱাংখৎলকপা উবা ফংলি।
হৌখিবা চয়োল মরি অসিদা কেরেলাগী চয়োলগী ওইবা কেসশিংগী চাংচৎ অসি খ্বাইদগী ৱাংবদা ৪২,০০০ অমসুং খ্বাইদগী তাবদা ৩৪,৮০০ ওইদুনা মসিগী মরক্তা হায়দুনা লৈখি। মসিগা চপ মান্ননা হৌখিবা চয়োল মরিদা কেরেলাগী চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইবা অসিসু ১৩.৯%দগী ৮.৯%গী মনুংদা লৈখি। কেরেলাগী এলাপুরা অসি চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইবগী চাং ১০.৭%দা হেনগৎতুনা অমসুং চয়োলগী ওইনা থেংনবা কেস অসি ২,৮৩৩দা হেনগৎতুনা অখন্নবা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাবা অমা ওইখি।
মহারাস্ত্রদা হৌখিবা চয়োল মরি অসিদা চয়োলগী ওইনা থেংনবা কেসশিং অসি ৱাংখৎলক্লি অমসুং ১৮,২০০দগী ২১,৩০০দা হেনগৎখ্রে; অমরোমদা চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৪.৭%দগী ৮%দা হেনগৎখ্রে। মীৎয়েং চংবা মথৌ তারিবা মফমশিং অদুদি চয়োলগী ওইনা কেস ১৯% ফাওবা ৱাংখৎখুবা সবঅর্বানগী মফমশিং অদুনি। নাগপুর, অমরাবতি, নাশিক, অকোলা অমসুং য়বৎমালদা চয়োলগী ওইনা থেংনবা কেসশিং অসি মথং শিৎনা ৩৩%, ৪৭%, ২৩%, ৫৫% অমসুং ৪৮%দা হেনগৎখ্রে।
পঞ্জাবনা কোবিদ১৯ লাইনা অসি শন্দোরকপদা অরুবা ফীভম অমদা লৈরক্লি। রাজ্য অসিদা হৌখিবা চয়োল মরিদা চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ১.৪%দগী ১.৬%দা হেনগৎখি অমরোমদা চয়োলগী ওইনা থেংনবা কেস অসি হৌখিবা চয়োল মরিদা ১৩০০দগী ১৬৮২দা ৱাংখৎলকপা উবা ফংখি। এস.বি.এস. নাগপুরগী জিলা অমদা চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৩.৫% ওইরম্বদগী ৪.৯% ওইখি অমসুং চয়োলগী ওইনা থেংনবা কেসশিং অসি ১৬৫দগী ৩৬৪ ওইদুনা শরুক অনি হেনগৎখি।
লৈবাক্কী লৈরিবা পোজিতিব ওইবগী চাং অসিদগী রাজ্য/য়ু.তি. ৫না হেনখি। লৈবাক্কী লৈরিবা চাংচৎ অসি ১.৭৯%নি। মহারাস্ত্রনা ৮.২০% ওইবগা লোইননা চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি খ্বাইদগী ৱাংখি।
কেন্দ্রনা রাজ্য পুম্নমক্তা মরু ওইবা লম মঙাদা থবক পাইখৎনবা য়াথং পীখ্রে। মখোয় অদুদি:
১. আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তশিংগী মশিং হেনগৎহনবদা মীৎয়েং চংদুনা অপুনবগী তেস্ত তৌবগী মশিংশিং হেনগৎহনবা।
২. রেপিদ এনইজেন তেস্ত রিজলশিং নেগেতিব ওইবা পুম্নমক শুকশোই-শোইদনা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌহনবা অমসুং অসিগুম্বা নেগেতিব ওইখিবা মীওইশিং চিৎথহৌবা তৌরোইদবনি।
৩. চেকশিন্না অমসুং পাক শন্না সর্ভিলেন্স চত্থবগা লোইননা অখন্নবা জিলাশিংদা অকনবা মওংদা কন্তেনমেন্ত তৌবদা অমুক হন্না মীৎয়েং চংবা।
৪. তেস্ত তৌরবা মতুংদা জিনোম সিক্বেন্সিংগী তৌবগী খুত্থাংদা চাং নাইনা ম্যুতেন্ত স্ত্রেনশিং অসি য়েংশিনবা লোইননা ক্লস্তর কেসশিং থোরকপরা য়েংশিনবা।
৫. লৈখিদবগী রিপোর্ত তৌরকপা মশিং য়াম্বা জিলাশিংদা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্তদা মীৎয়েং চংবা।
কোবিদ বেক্সিনেসনগী ওইনা ভারতকী অপুনবা বেক্সিন কাপখিবা অসি করোর ১.১০ হেনখ্রে।
প্রোবিজনেল রিপোর্তকী মতুং ইন্না ঙসি অয়ুক্কী পুং ৮:০০ ফাওবা সেসন ২,৩০,৮৮৮গী খুত্থাংদা ফেব্রুৱারী ১৮, ২০২১গী অয়ুক্কী পুং ৮:০০ ফাওবদা পুন্না বেক্সিন দোজ ১,১০,৮৫,১৭৩ কাপখ্রে। মসিদা ঐচ.সি.দবল্যু. ৬৩,৯১,৫৪৪ (অহানবা দোজ), ঐচ.সি.দবল্যু. ৯,৬০,৬৪২ (অনিশুবা দোজ) অমসুং এফ.এল.দবল্যু ৩৭,৩২,৯৮৭ (অহানবা দোজ) য়াওখি।
অহানবা দোজ কাপখিবা নুমিৎ ২৮শুরবা বেনিফিসরীশিংগী কোবিদ১৯ বেক্সিনেসনগী অনিশুবা দোজ কাপ্পা ফেব্রুৱারী ১৩, ২০২১দগী হৌখি। এফ.এল.দবল্যু. শিংগী বেক্সিন কাপ্পা ফেব্রুৱারী ২, ২০২১দগী হৌখি
মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.
বেক্সিন কাপখ্রবা বেনিফিসরীশিং
অহানবা দোজ
অনিশুবা দোজ
অপুনবা দোজ
এ অমসুং এনগী ঈথৎশিং
৪,৮৪৬
১,৩০৬
৬,১৫২
অন্ধ্র প্রদেশ
৪,০৭,৯৩৫
৮৫,৫৩৬
৪,৯৩,৪৭১
অরুনাচল প্রদেশ
১৯,৭০২
৪,০৪১
২৩,৭৪৩
অসাম
১,৫৩,২৫৯
১১,০৫০
১,৬৪,৩০৯
বিহার
৫,২২,৩৭৯
৩৮,৯৬৪
৫,৬১,৩৪৩
চান্দিগর
১২,৯৫৩
৭৯৫
১৩,৭৪৮
ছত্তিসগর
৩,৪০,৫৫৭
২০,৬৬৮
৩,৬১,২২৫
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
৪,৯৩৯
২৪৪
৫,১৮৩
দামন অমসুং দীয়ু
১,৭৩৫
২১৩
১,৯৪৮
১০
দিল্লী
২,৯৪,০৮১
১৭,৩২৯
৩,১১,৪১০
১১
গোৱা
১৫,০৭০
১,১১৩
১৬,১৮৩
১২
গুজরাত
৮,২১,৯৪০
৬০,১৩০
৮,৮২,০৭০
১৩
হরিয়ানা
২,০৮,৩০৮
২৩,৯৮৭
২,৩২,২৯৫
১৪
হিমাচল প্রদেশ
৯৪,৮৯৭
১২,০৭৬
১,০৬,৯৭৩
১৫
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২,০০,৬৯৫
৬,৭৩১
২,০৭,৪২৬
১৬
ঝার্খন্দ
২,৫২,৬৩৪
১১,৩২৫
২,৬৩,৯৫৯
১৭
কর্নাতকা
৫,৪০,৮৬৮
১,১৩,৪৩০
৬,৫৪,২৯৮
১৮
কেরেলা
৩,৯৯,০৬৪
৩৮,৮২৯
৪,৩৭,৮৯৩
১৯
লদাখ
৫,৬৩১
৬০০
৬,২৩১
২০
লক্ষদীপ
১,৮০৯
১১৫
১,৯২৪
২১
মধ্য প্রদেশ
৬,৪০,৮০৫
৩,৭৭৮
৬,৪৪,৫৮৩
২২
মহারাস্ত্র
৮,৭৫,৭৫২
৪৬,৯৭৬
৯,২২,৭২৮
২৩
মনিপুর
৪০,২১৫
১,৭১১
৪১,৯২৬
২৪
মেঘালয়
২৩,৮৭৭
৬২৯
২৪,৫০৬
২৫
মিজোরাম
১৪,৬২৭
২,২৪১
১৬,৮৬৮
২৬
নাগালেন্দ
২১,৫২৬
৩,৯০৯
২৫,৪৩৫
২৭
ওরিশা
৪,৩৮,১২৭
৯৪,৯৬৬
৫,৩৩,০৯৩
২৮
পুদুচেরী
৯,২৫১
৮৫৩
১০,১০৪
২৯
পঞ্জাব
১,২২,৪২৯
১৩,৮৫৯
১,৩৬,২৮৮
৩০
রাজস্থান
৭,৮২,৭০১
৩৮,৩৫৮
৮,২১,০৫৯
৩১
সিক্কিম
১১,৮৬৫
৭০০
১২,৫৬৫
৩২
তামিল নাদু
৩,৩৯,৬৮৬
৩১,১৬০
৩,৭০,৮৪৬
৩৩
তেলঙ্গনা
২,৮০,৯৭৩
৮৭,১৫৯
৩,৬৮,১৩২
৩৪
ত্রিপুরা
৮২,৩৬৯
১১,৫৮৭
৯৩,৯৫৬
৩৫
উত্তর প্রদেশ
১০,৬৬,২৯০
৮৫,৭৫২
১১,৫২,০৪২
৩৬
উত্তরাখন্দ
১,৩০,৯০৮
৭,১৪৬
১,৩৮,০৫৪
৩৭
ৱেস্ত বেঙ্গল
৬,৩৩,২৭১
৪৯,৭৮৬
৬,৮৩,০৫৭
৩৮
অতোপ্পশিং
৩,০৬,৫৫৭
৩১,৫৯০
৩,৩৮,১৪৭
অপুনবা
১,০১,২৪,৫৩১
৯,৬০,৬৪২
১,১০,৮৫,১৭৩
বেক্সিনেসন দ্রাইভকী ৩৬নি শুবা নুমিৎ (ফেব্রুৱারী ২১, ২০২১) অসিদা পুন্না বেক্সিন দোজ ৪,৩২,৯৩১ কাপখ্রে। মসিগী মনুংদা সেসন ৮,৫৭৫গী খুত্থাংদা বেনিফিসরী ২,৫৬,৪৮৮দা অহানবা দোজ (ঐচ.সি.দবল্যু.শিং অমসুং এফ.এল.দবল্যু.শিং) অমসুং ঐচ.সি.দবল্যু. ১,৭৬,৪৪৩দা অনিশুবা দোজ কাপখ্রে।
ভারত্তা কাপখিবা অপুনবা বেক্সিনগী দোকশিংগী ৬০.০৪% দি রাজ্য ৭তগী ওইখ্রে। কর্নাতকা খক্তদা ১১.৮১% (দোজ ১,১৩,৪৩০) ওইখ্রে।
হৌজিক ফাওবদা পুন্না মীওই করোর ১.০৬ (১,০৬,৮৯,৭১৫) নাবা ফগৎখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা অনাবা মীওই ১১,৬৬৭ নাবা ফগৎতুনা দিসচার্জ তৌখ্রে। ভারতকী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৭.২৫% ওইদুনা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবশিংগী মরক্তা চল্লি।
নৌনা ফগৎলকখিবা কেসশিংগী ৮১.৬৫%দি রাজ্য ৫দগী ওইখ্রে।
নৌনা ফগৎখিবা কেস ৫,৮৪১গা লোইননা কেরেলানা নোংমদা খ্বাইদগী মশিং ৱাংনা ফগৎলকপগী রিপোর্ত তৌরকখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা মহারাস্ত্রদা মীওই ২,৫৬৭ অমসুং তামিল নাদুদা ৪৫৯ ফগৎতুনা মতুং ইন্নখ্রে।
অনৌবা কেসশিংগী ৮৫.৬১%দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৫দগী ওইখ্রে।
কেস ৬,২৮১গা লোইননা মহারাস্ত্রনা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না রিপোর্ত তৌরকখ্রে। কেরেলাদা ৪,৬৫০ অমরোমদা কর্নাতকাদা অনৌবা কেস ৪৯০ থেংনবগী রিপোর্ত তৌদুনা মতুং ইন্নখ্রে। রাজ্য অনি – মহারাস্ত্র অমসুং কেরেলা অসিদা খক্তা হৌখিবা পুং ২৪দা নুংতিগী ওইনা থেংনবা কেসশিংগী ৭৭% রিপোর্ত তৌরকখি।
হৌখিবা পুং ২৪দা রাজ্য/য়ু.তি. ২১দা কোবিদ১৯গা মরী লৈননা লৈখিদবগী রিপোর্ত তৌরকখিদে। মখোয় অদুদা গুজরাত, ওরিশা, জে অমসুং কে (য়ু.তি.), অন্ধ্র প্রদেশ, হিমাচল প্রদেশ, গোৱা, ঝার্খন্দ, পুদুচেরী, অসাম, মেঘালয়, লক্ষদীপ, মনিপুর, মিজোরাম, , সিক্কিম, লদাখ (য়ু.তি.), নাগালেন্দ, এ অমসুং এন ইথৎশিং, ত্রিপুরা, উত্তরাখন্দ, অরুনাচল প্রদেশ, দি অমসুং দি অমদি দি অমসুং এন অসিনি।
হৌখিবা পুং ২৪দা লৈখিদবা ১০১ রিপোর্ত তৌরকখ্রে।
নৌনা লৈখিদবগী ৮০%দি রাজ্য মঙাদগী ওইখ্রে। মহারাস্ত্রদা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈখিদে (৪০)। কেরেলাদানা লৈখিদবা ১৩ অমসুং পঞ্জাবতা নৌবা লৈখিদবা ৮ রিপোর্ত তৌরকখ্রে।
হৌখিবা পুং ২৪দা রাজ্য ১ খক্তদা লৈখিদবা ২০দগী হেন্না রিপোর্ত তৌরকখি; শুপ্নগী রাজ্য ১না লৈখিদবা ১০দগী ২০গী মনুংদা রিপোর্ত তৌরকখি; রাজ্য ২না লৈখিদবা ৬তগী ১০ রিপোর্ত তৌরকখি অমসুং রাজ্য ১০না লৈখিদবা ১দগী ৫গী রিপোর্ত তৌরকখ্রে।