Prime Minister's Office
PM addresses webinar for consultation towards effective implementation of Budget provisions in power and renewable energy sector
Government’s approach to the sector is guided by mantras of Reach, Reinforce, Reform and Renewable energy: PM
18 FEB 2021 5:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed a webinar for consultation towards effective implementation of Union Budget provisions in the power and renewable energy sector. Union MoS (I/C) for Power and New and Renewable Energy; stakeholders and sectoral experts of the power sector, representatives of industries and associations, MDs of DISCOMs, CEOs of state nodal agencies for renewable energy, consumer groups and senior officials of the Ministry of Power and Ministry of New and Renewable Energy were also present during the event.
The Prime Minister said that energy sector plays a big role in the progress of the country and contributes to both ease of living and ease of doing business. The Webinar, the Prime Minister said, is an indication of trust between the government and private sectors and an attempt to find ways for quick implementation of the budget announcement for the sector.
The Prime Minister said that the government’s approach for the sector has been holistic and four mantras have guided the approach i.e Reach, Reinforce, Reform and Renewable energy. For reach, last mile connectivity is needed. This reach needs to be reinforced by installation capacity, for that reforms are needed. Along with all this renewable energy is the demand of the time, said the Prime Minister.
Elaborating further, the Prime Minister said that for reach, the Government is focused on reaching every village and every household. With regard to capacity reinforcement, India has become a power surplus country from power deficit country. In recent years, India has added 139 Giga Watts capacity and reached the goal of one nation-one grid-one frequency. Reforms like UDAY scheme with issue of 2 lakh 32 thousand crore rupees worth bond were undertaken to improve financial and operational efficiencies. For monetising the assets of the Powergrid, Infrastructure Investment Trust –InvIT was established which will soon be open for investors.
The Prime Minister pointed out that renewable energy capacity has been enhanced two and half time in the last six years. Solar Energy capacity increased by 15 times. This year’s Budget has shown unprecedented commitment towards investment in infrastructure. This is evident in Mission Hydrogen, domestic manufacturing of solar cells and massive capital infusion in Renewable Energy Sector.
Referring to PLI scheme, the Prime Minister informed that high efficiency Solar PV module are now part of PLI scheme and Government is committed to invest 4500 crore rupees in that. He hoped for a massive response to the scheme. Under the PLI Scheme, 10 thousand MW capacity integrated solar PV manufacturing plants will be operationalized with estimated investment of 14 thousand crore rupees. This is likely to increase demand for locally produced materials like EVA, Solar glass, Backsheet, Junction box. “We want to see our companies to become global manufacturing champions, not just to fulfil local demands” said the Prime Minister.
The Government has indicated commitment of additional capital infusion worth 1000 crore in Solar Energy Corporation of India to promote investment in Renewable Energy sector. Similarly, Indian Renewable Energy Development Agency will get additional 1500 crore rupees worth investment.
The Prime Minister also touched upon the efforts to improve Ease of Doing Business in the sector. He asserted that with reforms in regulatory and process framework, outlook towards power sector has improved significantly. The Government treats power as a separate sector not as part of the industry sector. This innate importance of power is the reason for the government’s intense focus on making power available everyone. The Government is also working to remove problems in distribution sector. For this a policy and regulatory framework for DISCOMs is in offing. The Prime Minister also said that work is on to free distribution sector of entry barriers and licencing for distribution and supply. Efforts are underway for prepaid smart meter, feeder separation and system upgradation, the Prime Minister informed.
Shri Modi said, under PM KUSUM scheme, farmers are becoming energy entrepreneurs. The goal is to create 30 GW solar capacity through small plants in the farmers’ fields. Already, 4GW solar capacity is installed through rooftop solar projects, 2.5 GW will be added soon. 40 GW solar power is aimed in next one and half years through Rooftop Solar Projects, The Prime Minister concluded.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶକ୍ତି ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଜେଟରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସଫଳ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ନିମନ୍ତେ ଆୟୋଜିତ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରଦତ୍ତ ଭାଷଣ
ପହଞ୍ଚ, ପୁନଃସକ୍ରୀୟକରଣ, ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
18 FEB 2021 5:55PM by PIB Bhubaneswar
ଶକ୍ତି ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସଫଳ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ନିମନ୍ତେ ଆୟୋଜିତ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଶକ୍ତି ଓ ନୂତନ ତଥା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହିତଧାରକ ଏବଂ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର, ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧି, ବିଭିନ୍ନ ସଂଗଠନ, ଡିସକମ୍‍ର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତଥା ରାଜ୍ୟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ସିଇଓଗଣ, ଉପଭୋକ୍ତା ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦ୍‍ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଇଜ୍‍ ଅଫ୍‍ ଲିଭିଂ ଏବଂ ଇଜ୍‍ ଅଫ୍‍ ଡୁଇଂ ବିଜିନେସ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଅବଦାନ ବେଶ୍‍ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏହା ସରକାର ଏବଂ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଆସ୍ଥା ଓ ବିଶ୍ୱାସର ସଂକେତ ତଥା ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବଜେଟରେ କରାଯାଇଥିବା ଘୋଷଣାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ନିମନ୍ତେ ତୁରନ୍ତ ଉପାୟମାନ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଏକ ପ୍ରୟାସ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସମ୍ପୃର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ସରକାର ଚାରିଟି ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଅଭିମନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେହି ଚାରି ମନ୍ତ୍ର ହେଲା: ପହଞ୍ଚ, ପୁନଃସକ୍ରିୟକରଣ, ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି । ପହଞ୍ଚ ନିମନ୍ତେ, ସମାଜର ସର୍ବଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ନିକଟରେ ପହଞ୍ôଚବାକୁୁ ପଡ଼ିବ । ଏଥିପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପୁନଃସକ୍ରିୟକରଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି ଦିଗରେ କ୍ଷମତାର ସଂସ୍ଥାପନକୁ ପୁନଃର୍ଜାଗରିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଓ ସେଥିପାଇଁ ସଂସ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହିସବୁ ସାଧନକୁ ସାଙ୍ଗରେ ଧରି ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ତାହା ହାସଲ କରାଯିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ପୋଷଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଅଧିକ ସରଳ ଭାବେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ପହଞ୍ଚ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ôଚବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରୁଛନ୍ତି । କ୍ଷମତାର ପୁନଃସକ୍ରିୟକରଣ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଏବେ ଏକ ଶକ୍ତି ଉଦବୃତ୍ତ ରାଷ୍ଟରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଯାହାକି ପୂର୍ବରୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନିଅଣ୍ଟିଆ ରାଷ୍ଟ୍ର ଥିଲା । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ତାର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାରେ ୧୩୯ ଗିଗାୱାଟ କ୍ଷମତା ଯୋଗ କରିଛି ଏବଂ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ଗ୍ରୀଡ଼ ଏକ ଫ୍ରିକ୍ୱେନ୍ସି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିଛି । ଉଦୟଯୋଜନା ଭଳି ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ୨ ଲକ୍ଷ ୩୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବଣ୍ଡ୍‍ ଜାରି କରିଛନ୍ତି ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ ଓ ଅପରେସନାଲ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତି କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ପାୱାରଗ୍ରୀଡ଼, ର ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ମନିଟାଇଜ୍‍ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଇନଫ୍ରଷ୍ଟକଚର ନିବେଶ ଟ୍ରଷ୍ଟ (InvIT) ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଖୁବ୍‍ ଶୀଘ୍ର ନିବେଶକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଦେଶର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାକୁ ଗତ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅଢ଼େଇ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପନ୍ଦର ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ପିମନ୍ତେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ମିଶନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍‍, ଘରୋଇ ସୌର ସେଲ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ପୁଞ୍ଜିପ୍ରବେଶ ଭଳି ପ୍ରାବଧାନରୁ ସୁସ୍ପଷ୍ଟ ।
ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ନିଜର ମତ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏବେ ପିଆଇଏଲ ଯୋଜନାର ଅଂଶ ବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଉଚ୍ଚ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ସମ୍ପନ୍ନ ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲକୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସରକାର ଏଥିରେ ୪୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ । ପିଆଇଏ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ୧୦ ହଜାର ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ସମନ୍ୱିତ ସୌର ପିଭି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ଯେଉଁଥିରେ ୧୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରାଯିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଇଭିଏ, ସୌର ଗ୍ଲାସ, ବ୍ୟାକସିଟ୍‍, ଜଙ୍କସନ୍‍ ବକ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି ନିମନ୍ତେ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରେ । ଆମେ ଆମର କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ବୈଶ୍ୱିକ ଉତ୍ପାଦନ ଚାମ୍ପିଅନରେ ପରିଣତ ହେବାର ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁ । ସେମାନେ କେବଳ ସ୍ଥାନୀୟ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନୁହେଁବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତୀୟ ସୌର ଶକ୍ତି ନିଗମ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରବେଶ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକଟର ସଂକେତ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଫଳରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ସେହିଭଳି ଭାରତୀୟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ବିକାଶ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟ ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ରାଶି ଲାଭ କରିବ ।
ଇଜ୍‍ ଅଫ୍‍ ଡୁଇଂ ବିଜିନେସର ବାତାବରଣକୁ ଦେଶରେ ଉନ୍ନତି କରିବା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଥିବା ଦୃଷ୍ଟଭଙ୍ଗୀରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହାସଲ ହୋଇପାରିଛି । ସରକାର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ପୃଥକ୍‍ ସେକ୍ଟର ଭାବେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି । ଏହା ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ନୁହେଁ । ଶକ୍ତି ଉପରେ ସରକାର ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱ ହିଁ କାରଣ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସରକାର ଦେଶର ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ । ସେହିଭଳି ଶକ୍ତି ବିତରଣ ସେକ୍ଟରରେ ଥିବା ସମସ୍ୟାବଳୀକୁ ଦୂର କରିବା ଦିଗରେ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ନୀତି ପାଇଁ ଏବଂ ଡିସକମ୍‍ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଢାଞ୍ଚା ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ନିଜର ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁସାରେ ଚୟନ କରିପାରିବେ ଯାହାକି ଅନ୍ୟ ଯେକୌଣସି ଖୁଚୁରା ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ ଭଳି ହୋଇପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଓ ବଣ୍ଟନ ଓ ଯୋଗାଣ ଲାଇସେନ୍ସ ପାଇଁ ଦେୟମୁକ୍ତ ବିତରଣ ସେକ୍ଟର ଦିଗରେ ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ସେହିଭଳି ପ୍ରିପେଡ୍‍ ସ୍ମାର୍ଟ ମିଟର, ଫିଡ଼ର ପୃଥକୀକରଣ ଏବଂ ସିଷ୍ଟମ ଅପ୍‍ଗ୍ରେଡେସନ୍‍ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୁସୁମ ଯୋଜନା ଅଧୀରେ କୃଷକମାନେ ଏବେ ଶକ୍ତି ଉଦ୍ୟୋଗୀରେ ପରିଣତ ହେଉଛନ୍ତି । କୃଷକମାନଙ୍କ କ୍ଷେତରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟମାନଙ୍କ ଜରିଆରେ ୩୦ ଗିଗାୱାଟ କ୍ଷମତାର ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇପାରିବ । ଏବେସୁଦ୍ଧା ଛାତ ଉପର ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ୪ ଗିଗାୱାଟ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଛି ଏବଂ ସେଥିରେ ଅତିରିକ୍ତ ୨.୫ ଗିଗାୱାଟ ଶକ୍ତି ଖୁବ୍‍ ଶୀଘୟ ଯୋଡ଼ାଯିବ । ଆଗାମୀ ଦେଢ଼ବର୍ଷ ଭିତରେ ଛାତଉପର ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଅତିରିକ୍ତ ଆଗାମୀ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪୦ ଗିଗାୱାଟ ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।