প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পৱার অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি সেক্তরদা বজেত্তা য়াওরিবা খুদোংচাবশিং মপুংফানা পায়খৎনবা খন্ননবা ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
হিরম অসিদা সরকারগী খোঙথাং অসি রিচ, রিইনফোর্স, রিফোর্ম অমসুং রিনিউএবল ইনর্জিগী লাইৱাশিংনা লমজিংলি: প্রধান মন্ত্রী
18 FEB 2021 5:55PM by PIB Imphal
পৱার অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি সেক্তরদা বজেত্তা য়াওরিবা খুদোংচাবশিং মপুংফানা পায়খৎনবা খন্ননবা ঙসি পাংথোকখিবা ৱেবিনার অমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখ্রে। মীফম অদুদা পৱার অমসুং নিউ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জিগী রাজ্য মন্ত্রী(ইন-চার্জ); পৱার সেক্তরগী মরী লৈনবশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিং, ইন্দস্ত্রি অমসুং এসোসিএসনশিংগী মীহুৎশিং, দিসকোমশিংগী এম.দিশিং, রিনিউএবল ইনর্জিগী স্তেৎ নোদেল এজেন্সিশিংগী সি.ই.ওশিং, কঞ্জুমর গ্রুপশিং অমসুং পৱার অমসুং নিউ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মিনিস্ত্রিগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসি চাউখৎপদা ইনর্জি সেক্তরনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং হিংবদা লাইবা অমসুং ললোন-ইতিক পাংথোকপদা লাইহনবদা মতেং পাংলি। ৱেবিনার অসি সরকার অমসুং প্রাইভেদ সেক্তরগী মরক্তা থাজনবা লৈনবগী ইঙ্গিৎ অমনি অমসুং সেক্তর অসিগীদমক বজেত্তা লাউথোকখিবশিং অথুবদা থবক ওইনা পাংথোক্নবা লম্বীশিং থিনবা হোৎনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সেক্তর অসিদা সরকারনা অচুম্বা মাইকৈদা চঙশিল্লি অমসুং খোঙথাং অসি রিচ, রিইনফোর্স, রিফোর্ম অমসুং রিনিউএবল ইনর্জিগী লাইৱাশিংনা লমজিংলি। খ্বাইদগী থাপ্পা মফম ফাওবা মৈ য়ৌহনবা দরকার ওই। মসিগীদমক ইনর্জি পুথোকপা হেনগৎহনবা দরকার ওই অমসুং অওনবশিং পুরকপা দরকার ওই। মসিগা লোয়ন্না রিনিউএবল ইনর্জি অসি মতমগী মতুংইন্না দরকার ওইবা হেনগৎলক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুঙ্গং খুদিং অমসুং য়ুমথোঙ খুদিং ইনর্জি য়ৌহন্নবা সরকারনা মিৎয়েং চঙলে। ইনর্জি পুথোকপা হেনগৎহনবগী মতাংদা মহাক্না হায়খি, পৱার ৱাৎপা লৈবাক অমা ওইরম্বদগী ভারত পৱার হেন্দোক্না পুথোকপা লৈবাক অমা ওইরে। চহি খর অসিদা ভারতনা গিগা ৱাত ১৩৯ হেন্না পুথোক্লে অমসুং লৈবাক অমা-গ্রিদ অমা-ফ্রিক্বেন্সি অমগী পান্দম ফংলে। উদয় স্কিমগী অওনবশিং পুরক্তুনা শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎনবা লুপা কোতি লাখ ২.৩২গী বোন্দ ইসু তৌরে। পৱার গ্রিদকী লন-থুমশিং শেন ওন্থোক্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনভেস্তমেন্ত ত্রস্ত-ইনভিআইতি শেমগৎলে অমসুং মসি অথুবদা ইনভেস্তরশিংগীদমক হাংদোক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৬তা রিনিউএবল ইনর্জি পুথোকপা শরুক ২.৫ হেনগৎলে। সোলার ইনর্জি পুথোকপা শরুক ১৫ হেনগৎলে। চহি অসিগী বজেত্তা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী শেন য়াম্না থাদরে। মসি মিসন হায়দ্রোজেন, লৈবাক অসিদা সোলার সেলশিং শাবা অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি সেক্তরদা কেপিতেল থাদবা অসিনা খুদম ওইরে।
পি.এল.আই স্কিমগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অফবা সোলার পি.ভি মোদুল হৌজিক পি.এল.আই স্কিমগী শরুক অমা ওইরে অমসুং মসিগীদমক লুপা কোতি ৪৫০০ থাদনবা সরকারনা থাজবা পীরে। স্কিম অসি মীয়াম্না পাম্নগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। স্কিম অসিগী মখাদা লুপা কোতি লিশিং ১৪ থাদদুনা মেগা ৱাত লিশিং ১০গী ইন্ত্রেগ্রেতেদ সোলার পি.ভি মেনুফেকচরিং প্লান্তশিং মথৌ পাংথোক্কনি। মসিনা লৈবাক অসিদা পুথোকপা ই.ভি.এ, সোলার গ্লাস, বেকসিত, জঙ্কসন বোক্স দরকার ওইবা হেনগৎলক্কনি। লৈবাক অসিগী দরকার ওইবশিং পুথোকপগী খক নত্তনা ঐখোয়গী কম্পেনিশিং মালেমগী ওইনা মাংজিল থাবা ঐখোয়না উবা পাম্মি।
রিনিউএবল ইনর্জি সেক্তরদা শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা সোলার ইনর্জি কোপোর্রেসন ওফ ইন্দিয়াদা লুপা কোতি ১০০০গী অহেনবা কেপিতেল পীনবা সরকারনা থাজবা পীরে। মসিগা মান্নবা মওংদা, ইন্দিয়ান রিনিউএবল ইনর্জি দিবলপমেন্ত এজেন্সিদা লুপা কোতি ১৫০০গী অহেনবা শেনফম থাদরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সেক্তর অসিদা ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। নিয়মশিং অমসুং থৌরাংশিংদা অওনবশিং পুরক্তুনা পৱার সেক্তর ফিবম য়াম্না ফগৎলে। সরকারনা পৱার সেক্তর অসি তোখাইবা সেক্তর অমা ওইনা লৌরে অমসুং ইন্দস্ত্রি সেক্তরগী শরুক অমা ওইনা লৌদ্রে। পৱারগী দরকার ওইবা অদু খঙবদগী মী খুদিংমক পৱার ফংহন্নবা পৱার পুথোক্নবা সরকারনা অকনবা মিৎয়েং চঙলে। পৱার য়েন্থোকপগী থবকশিংনা থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। মসিগীদমক দিসকোমশিংগী থৌশিল অমা শেম্নবা থৌরাং লোইরে। মখোয়গী থবকশিংগী ফিবম মতুংইন্না কঞ্জুমরনা মখোয়না অপাম্বা মৈ পীনবা কম্পেনি খনবা য়ারগনি। দিস্ত্রিবুসন সেক্তরদা চঙলকপা লৈরম্বা অপনবশিং লৌথোক্নবা অমসুং দিস্ত্রিবুসন অমসুং সপ্লাইগী লাইসেন্স পীনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। প্রিপেত র্স্মা মিতর, ফিদর সেপেরেসন অমসুং সিস্তেম ফগৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে।
শ্রী মোদীনা হায়খি পি.এম কুসুম স্কিমগী মখাদা লৌমশিং ইনর্জি ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র ওইরে। মসিগী পান্দমদি লৌমীশিংগী লৌবুকশিংদা অপীকপা প্লান্তশিং লিংখৎতুনা গিগা ৱাত ৩০গী সোলার ইনর্জি পুথোকপনি। রুপতোপ সোলার প্রোজেকশিংগী মখাদা গিগা ৱাত ৪গী সোলার ইনর্জি পুথোকপা হৌখ্রে অমসুং অথুবদা গিগা ৱাত ২.৫ হাপচিল্লগনি। মথং চহি ১.৫দা রুপতোপ সোলার প্রোজেকশিংগী মখাদা গিগা ৱাত ৪০গী সোলার ইনর্জি পুথোক্নবা পান্দম থম্লি।

Prime Minister's Office
PM addresses webinar for consultation towards effective implementation of Budget provisions in power and renewable energy sector
Government’s approach to the sector is guided by mantras of Reach, Reinforce, Reform and Renewable energy: PM
18 FEB 2021 5:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed a webinar for consultation towards effective implementation of Union Budget provisions in the power and renewable energy sector. Union MoS (I/C) for Power and New and Renewable Energy; stakeholders and sectoral experts of the power sector, representatives of industries and associations, MDs of DISCOMs, CEOs of state nodal agencies for renewable energy, consumer groups and senior officials of the Ministry of Power and Ministry of New and Renewable Energy were also present during the event.
The Prime Minister said that energy sector plays a big role in the progress of the country and contributes to both ease of living and ease of doing business. The Webinar, the Prime Minister said, is an indication of trust between the government and private sectors and an attempt to find ways for quick implementation of the budget announcement for the sector.
The Prime Minister said that the government’s approach for the sector has been holistic and four mantras have guided the approach i.e Reach, Reinforce, Reform and Renewable energy. For reach, last mile connectivity is needed. This reach needs to be reinforced by installation capacity, for that reforms are needed. Along with all this renewable energy is the demand of the time, said the Prime Minister.
Elaborating further, the Prime Minister said that for reach, the Government is focused on reaching every village and every household. With regard to capacity reinforcement, India has become a power surplus country from power deficit country. In recent years, India has added 139 Giga Watts capacity and reached the goal of one nation-one grid-one frequency. Reforms like UDAY scheme with issue of 2 lakh 32 thousand crore rupees worth bond were undertaken to improve financial and operational efficiencies. For monetising the assets of the Powergrid, Infrastructure Investment Trust –InvIT was established which will soon be open for investors.
The Prime Minister pointed out that renewable energy capacity has been enhanced two and half time in the last six years. Solar Energy capacity increased by 15 times. This year’s Budget has shown unprecedented commitment towards investment in infrastructure. This is evident in Mission Hydrogen, domestic manufacturing of solar cells and massive capital infusion in Renewable Energy Sector.
Referring to PLI scheme, the Prime Minister informed that high efficiency Solar PV module are now part of PLI scheme and Government is committed to invest 4500 crore rupees in that. He hoped for a massive response to the scheme. Under the PLI Scheme, 10 thousand MW capacity integrated solar PV manufacturing plants will be operationalized with estimated investment of 14 thousand crore rupees. This is likely to increase demand for locally produced materials like EVA, Solar glass, Backsheet, Junction box. “We want to see our companies to become global manufacturing champions, not just to fulfil local demands” said the Prime Minister.
The Government has indicated commitment of additional capital infusion worth 1000 crore in Solar Energy Corporation of India to promote investment in Renewable Energy sector. Similarly, Indian Renewable Energy Development Agency will get additional 1500 crore rupees worth investment.
The Prime Minister also touched upon the efforts to improve Ease of Doing Business in the sector. He asserted that with reforms in regulatory and process framework, outlook towards power sector has improved significantly. The Government treats power as a separate sector not as part of the industry sector. This innate importance of power is the reason for the government’s intense focus on making power available everyone. The Government is also working to remove problems in distribution sector. For this a policy and regulatory framework for DISCOMs is in offing. The Prime Minister also said that work is on to free distribution sector of entry barriers and licencing for distribution and supply. Efforts are underway for prepaid smart meter, feeder separation and system upgradation, the Prime Minister informed.
Shri Modi said, under PM KUSUM scheme, farmers are becoming energy entrepreneurs. The goal is to create 30 GW solar capacity through small plants in the farmers’ fields. Already, 4GW solar capacity is installed through rooftop solar projects, 2.5 GW will be added soon. 40 GW solar power is aimed in next one and half years through Rooftop Solar Projects, The Prime Minister concluded.