Prime Minister's Office
Text of PM'S address to the Workshop on “Covid-19 Management: Experience, Good Practices and Way Forward" with 10 Neighboring Countries
18 FEB 2021 3:32PM by PIB Delhi
Excellencies,
Namaskar!
I am very happy that the health officials and experts from countries in our immediate and extended neighbourhood are meeting today.Let me start by conveying my best wishes to all of you for very productive discussions today.Let me also congratulate you all for the way our health systems have cooperated during this pandemic.When COVID-19 hit the world last year, many experts voiced special concern about our densely populated region.But, from the very beginning, we all met this challenge with a coordinated response.In March last year, we were the first to come together for recognizing the threat and committing to fight it together. Many other regions and groups followed our early example.
We created the COVID-19 Emergency Response Fund to meet the immediate costs of fighting the pandemic.We shared our resources - medicines, PPE, and testing equipment.And, above all, we shared the most valuable commodity - knowledge-through collaborative training of our health workers. Through webinars, online courses and IT portals, we shared experiences and learned from each other’s best practices in testing, infection control and medical waste management.We developed our own best practices based on what worked best for us. Each one of us contributed immensely to this pooling of knowledge and experience.
Friends,
This spirit of collaboration is a valuable take-away from this pandemic.Through our openness and determination, we have managed to achieve one of the lowest fatality rates in the world.This deserves to be applauded.Today, the hopes of our region and the world are focused on rapid deployment of vaccines.In this too, we must maintain the same cooperative and collaborative spirit.
Friends,
Over the past year, our health cooperation has already achieved so much. Can we now think of raising our ambition further? Allow me to make some suggestions for your discussions today:
• Can we consider creating a special visa scheme for our doctors and nurses, so that they can travel quickly within our region during health emergencies, on the request of the receiving country?
• Can our Civil Aviation ministries coordinate a regional Air Ambulance agreement for medical contingencies?
• Can we create a regional platform for collating, compiling and studying data about the effectiveness of COVID-19 vaccines among our populations?
• Can we similarly create a regional network for promoting technology-assisted epidemiology, for preventing future pandemics?
And, Beyond COVID-19, can we also share our successful public health policies and schemes? From India, our Ayushman Bharat and Jan Arogya schemes may be useful case-studies for our friends in the region.Such collaboration can become the pathway for greater regional cooperation among us in other areas too. After all, we share so many common challenges–climate change; natural disasters, poverty, illiteracy, and social and gender imbalances. But we also share the power of Centuries old cultural and people-to-people linkages. If we focus on all that unites us, our region can overcome not only the present pandemic, but our other challenges too.
Friends,
If the 21st Century is to be the Asian Century, it can not be without greater integration among the countries of South Asia and the Indian Ocean island countries.The spirit of regional solidarity that you have shown during the pandemic has proven that such integration is possible.I once again convey my very best wishes to all of you for fruitful discussions today.
Thank you!
Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১০ চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে “ক’ভিড-১৯ ৰ ব্যৱস্থাপনাঃ অভিজ্ঞতা, উত্তম পন্থা আৰু সন্মুখৰ পথ” শীৰ্ষক কৰ্মশালাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ পূৰ্ণপাঠ
18 FEB 2021 3:32PM by PIB Guwahati
মান্যবৰ,
নমস্কাৰ!
মই অতিশয় সুখী যে আজি আমাৰ অতিশয় চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰকেইখনৰ স্বাস্থ্য বিষয়া-বৰ্গ আৰু বিশেষজ্ঞসকল মিলিত হৈছে। মই আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাই আজিৰ এই ফলপ্ৰসূ আলোচনা আৰম্ভ কৰিব খুজিছো। তদুপৰি, মহামাৰীটোৰ সময়ত আমাৰ স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ সৈতে সহযোগিতা কৰাৰ বাবে মই আটাইকে অভিনন্দন জনাইছো। যোৱা বৰ্ষত ক’ভিড-১৯ এ বিশ্বখনক প্ৰভাৱিত কৰা সময়ত, বহু বিশেষজ্ঞই আমাৰ জনবহুল অঞ্চল সন্দৰ্ভত বিশেষ দুৰ্ভাৱনা ব্যক্ত কৰিছিল। কিন্তু, আৰম্ভণিৰেপৰাই, আমি সমন্বিত সঁহাৰিৰে এই প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে সকলোৱে মোকাবিলা কৰো। যোৱা বৰ্ষৰ মাৰ্চত, আমি ভীতিটোক চিনাক্ত কৰিবৰ বাবে প্ৰথমেই একত্ৰিত হওঁ আৰু ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিবলৈ অংগীকাৰ কৰো। আমাৰ প্ৰাৰম্ভিক উদাহৰণক আন বহু অঞ্চল আৰু গোটে অনুসৰণ কৰে।
আমি মহামাৰীটোৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ অৰ্থে তাৎক্ষণিক ব্যয়ৰ অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ ক’ভিড-১৯ জৰুৰীকালীন সঁহাৰি নিধি গঠন কৰো। আমি আমাৰ সমলসমূহ- মেডিচিন, পিপিই আৰু টেষ্টিং সা-সৰঞ্জামসমূহৰ আদান-প্ৰদান কৰো। আৰু, উক্ত সকলোবোৰ তথা অতিশয় মূল্যবান আহিলা- জ্ঞান আমাৰ স্বাস্থ্য কৰ্মীসকলৰ সমন্বিত প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে আদান-প্ৰদান কৰো। ৱেবিনাৰ, অনলাইন ক’ৰ্ছ আৰু আইটি পৰ্টেলসমূহৰ জৰিয়তে, আমি অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদান কৰো আৰু টেষ্টিং, সংক্ৰমণ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু মেডিকেল আৱৰ্জনাৰ ব্যৱস্থাপনা সন্দৰ্ভত পৰেস্পৰে পৰস্পৰৰপৰা উত্তম পন্থা আয়ত্ত কৰো। আমি আমাৰ বাবে ভালদৰে যিয়ে কাম কৰে তাৰ ভিত্তিতে নিজা উত্তম পন্থাসমূহ প্ৰৱৰ্তন কৰো। এই জ্ঞান আৰু অভিজ্ঞতা আহৰণত আমাৰ প্ৰত্যেকেই প্ৰভূত বৰঙণি যোগায়।
বন্ধুসকল,
সহযোগিতাৰ এই উদ্দীপনা হৈছে মহামাৰীটোৰপৰা লাভ কৰা মূল্যবান ফল। আমাৰ অকপটতা আৰু সংকল্পৰ জৰিয়তে, আমি আমাৰ মৃত্যুৰ হাৰ বিশ্বখনৰ ভিতৰতে অন্যতম সৰ্বনিম্ন কৰি ৰাখিবলৈ সক্ষম হওঁ। এই যোগ্যতা প্ৰশংসনীয়। আজি, আমাৰ অঞ্চল আৰু বিশ্বখনৰ আশা ভেকচিনৰ ক্ষীপ্ৰ প্ৰদানৰ ওপৰত আৰোপিত। ইয়াৰোপৰি, আমি একেই সহযোগিতামূলক উদ্দীপনা অৱশ্যেই অনুসৰণ কৰিব লাগে।
বন্ধুসকল,
যোৱা কেইটামান বছৰত, আমাৰ স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় সহযোগিতাই ইতিমধ্যে বহুদূৰ আগুৱাই আহিল। আমি এতিয়া আমাৰ উচ্চাকাংক্ষাৰ বৰ্ধনৰ কথা চিন্তা কৰিব পাৰোনে? আপোনালোকৰ আজিৰ আলোচনাত মোক কেইটামান পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰকঃ
• আমাৰ ডাক্তৰ আৰু নাৰ্ছসকলৰ অৰ্থে এটি বিশেষ ভিছা আঁচনি প্ৰৱৰ্তনৰ কথা আমি বিবেচনা কৰিব পাৰোনে, যাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে সংশ্লিষ্ট ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ অনুৰোধ মৰ্মে স্বাস্থ্য় সম্পৰ্কীয় জৰুৰীকালীন সময়ত আমাৰ অঞ্চলটোৰ ভিতৰত ক্ষীপ্ৰতাৰে ভ্ৰমণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব?
• মেডিকেল জৰুৰী অৱস্থাৰ বাবে আমাৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়সমূহে এখনি আঞ্চলিক এয়াৰ এম্বুলেন্স চুক্তিৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰে নে?
• আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজত ক’ভিড-১৯ ৰ ভেকচিনৰ ফলপ্ৰসূতা সন্দৰ্ভত তথ্যৰ কোলেটিং, সংগ্ৰহ আৰু অধ্যয়নৰ অৰ্থে আমি এটা আঞ্চলিক প্লেটফৰ্ম গঢ়ি তুলিব পাৰো নে?
• সমান্তৰালভাৱে আমি ভৱিষ্যতৰ মহামাৰীসমূহ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ প্ৰযুক্তি-সহিত এপিডমিঅ’লজীৰ প্ৰোৎসাহনৰ অৰ্থে এটা আঞ্চলিক নেটৱৰ্ক গঢ়ি তুলিব পাৰো নে?
আৰু, ক’ভিড-১৯ ৰ ওপৰিও, আমি আমাৰ সফল জন স্বাস্থ্য নীতি আৰু আঁচনিসমূহ আদান-প্ৰদান কৰিব পাৰো নে? ভাৰতৰপৰা, আমাৰ আয়ুষ্মান ভাৰত আৰু জন আৰোগ্য আঁচনিসমূহ অঞ্চলটোৰ আমাৰ বন্ধুসকলৰ বাবে কেছ-ষ্টাডীসমূহত ব্যৱহাৰযোগ্য হৈ উঠিব পাৰে। এনে সহযোগিতা আন ক্ষেত্ৰসমূহতো আমাৰ মাজত বৃহত্তৰ আঞ্চলিক সহযোগিতাৰ অৰ্থে এটা পথ হৈ উঠিব পাৰে। মুঠৰ ওপৰত, আমাৰ বহু সামূহিক প্ৰত্যাহ্বান আছে যথাঃ জলবায়ু পৰিৱৰ্তন; প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ, দৰিদ্ৰতা, নিৰক্ষৰতা, আৰু সামাজিক আৰু লিংগ ভাৰসাম্যহীনতা। কিন্তু আমি তদুপৰি কেইবা শতিকাজোৰা পুৰণি সাংস্কৃতিক আৰু পাৰস্পৰিক সংযোগসমূহৰ শক্তিৰো আদান-প্ৰদান কৰিছো। যদি এই সকলোবোৰৰ ওপৰত আমি গুৰুত্ব আৰোপ কৰো, তেন্তে আমাক একত্ৰিত কৰিব, আমাৰ অঞ্চলটোৱে কেৱল বৰ্তমানৰ মহামাৰীয়েই নহয় বৰঞ্চ আমাৰ আন প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰেও সমানেই মোকাবিলা কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
যদি ২১ শ শতিকাটো এছিয়ান শতিকা হ’ব লাগে, দক্ষিণ এছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতীয় মহাসাগৰৰ দ্বীপ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত বৃহত্তৰ সংহতি অবিহনে এয়া সম্ভৱ নহয়। আঞ্চলিক ঐক্যৰ উদ্দীপনা এয়াই যাক আপোনালোকে মহামাৰীটোৰ সময়ত প্ৰদৰ্শন কৰিলে যিয়ে এনে সংহতি যে সম্ভৱ সেই কথা প্ৰমাণিত কৰিলে। আজিৰ এই ফলপ্ৰসূ আলোচনাৰ বাবে আপোনালোক আটাইকে পুনৰ এবাৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
ধন্যবাদ!
বহু-বহু ধন্যবাদ!