Ministry of Minority Affairs
Mukhtar Abbas Naqvi addresses orientation programme for officials of State Waqf Boards
The Government has constructed infrastructure on large scale for socio-economic and educational activities and skill development projects on Waqf properties across the country: Mukhtar Abbas Naqvi
“Our diligent campaign of digitisation of Waqf records has made a large number of these Waqf properties free from the clutches of vested interests and Waqf mafia’: Mukhtar Abbas Naqvi
Government has expanded development programmes for Minorities in 308 districts, 870 blocks, 331 towns and thousands of the villages of the country: Mukhtar Abbas Naqvi
The process has been started to establish Waqf Boards in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil: Mukhtar Abbas Naqvi
“Geo Tagging/GPS Mapping of Waqf properties is being done on war footing by prominent institutions of the country”
28 JAN 2021 1:04PM by PIB Delhi
Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi today said here that the “Wave of Development” cannot be stopped by “Waver of Destruction”. The Government’s “Determination for Development”, which is based on “Development with Dignity” and “Development without Discrimination”, has shown revolutionary results and every section of the society has become an equal partner of mainstream development.
Addressing an orientation programme, organised by Central Waqf Council for officials of State Waqf Boards in New Delhi today, Shri Naqvi said that for the first time after the Independence, the Government has constructed infrastructure on large scale for socio-economic and educational activities and skill development projects on Waqf properties across the country. Our diligent campaign of digitisation of Waqf records has made a large number of these Waqf properties free from the clutches of vested interests and Waqf mafia.
During the last about 6 years, the Government has constructed schools, colleges, ITIs, polytechnics, girls hostels, hospitals, multi-purpose community hall “Sadbhav Mandap”, “Hunar Hub”, common service centres, employment oriented skill development centres and other basic infrastructure on Waqf land in needy areas across the country under “Pradhanmantri Jan Vikas Karykram” (PMJVK).
Shri Naqvi said that these basic infrastructure has ensured quality education for needy especially girls and employment opportunities to the youths.
Shri Naqvi said that for the first time since the Independence, Government has provided 100 per cent funding to develop schools, colleges, ITIs, polytechnics, girls hostels, hospitals, multi-purpose community hall “Sadbhav Mandap”, “Hunar Hub”, common service centres, employment oriented skill development centres and other basic infrastructure on Waqf land under “Pradhanmantri Jan Vikas Karykram” in those backward areas across the country which had been deprived of these basic facilities.
Shri Naqvi said that while only 90 districts of the country had been identified for Minority communities’ development earlier; Government has expanded development programmes for Minorities in 308 districts, 870 blocks, 331 towns and thousands of the villages of the country.
Shri Naqvi said that during last about 6 years, the Government has developed socio-economic-educational and employment oriented infrastructure across the country in Minority concentrated areas. These projects include: 1527 New School Buildings; 22877 Additional Class Rooms; 646 Hostels; 163 Residential Schools, 9217 Smart Class Rooms (including those in Kendriya Vidyalayas); 32 Colleges; 95 ITIs; 13 Polytechnics; 6 Navodaya Vidyalayas; 404 Multi-purpose community centre “Sadbhav Mandap”; 574 Market Sheds; 5330 toilet and water facilities; 143 Common Service Centres; 22 Working Women Hostels; 1926 Health Projects; 5 Hospitals; 8 Hunar Hub; 14 various sports facilities, 6014 Anganwadi Centres. Shri Naqvi said that about 6 lakh 64,000 registered waqf properties are there across the country. Digitisation of all the state Waqf boards has been completed. Geo Tagging/GPS Mapping of Waqf properties is being done on war footing by prominent institutions of the country. All the State Waqf Boards have been provided video conferencing facilities.
Shri Naqvi said that the process has been started to establish Waqf Boards in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil. Waqf Boards will ensure proper utilisation of Waqf properties in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil for welfare of the society. The Central Government will provide adequate financial assistance to construct infrastructure for socio-economic and educational activities on Waqf properties in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil under “Pradhanmantri Jan Vikas Karykram” (PMJVK). There are thousands of Waqf properties in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil and the process has been started to register these Waqf properties. Digitisation, Geo Tagging/GPS Mapping of these Waqf properties has also been initiated and the work will be completed soon.
Shri Naqvi further said that, while taking a serious note of bungling and encroachment of Waqf properties by Waqf Mafias in several states, the state governments have been asked to take strict action against such Waqf mafias. A team of Central Waqf Council will visit these states in this regard. On the occasion, Secretary, Ministry of Minority Affairs Shri P K Das; Additional Secretary Shri S K Dev Varman; Secretary, Central Waqf Council Dr. SAS Naqvi, Central Waqf Council Members and other senior officials were present. The one-day orientation programme was organised by the Central Waqf Council for the officials of the State Waqf Boards under “Qaumi Waqf Board Taraqqiati Scheme”.

মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
রাজ্যগী ৱক্ফ বোর্দশিংগী ওফিসিএলশিংগী ওরিয়েন্তেসন প্রোগ্রামদা মুখতার অব্বাস নগবিনা ৱা ঙাংখ্রে
সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংনা ৱক্ফ প্রোপর্তীশিংদা সোসিও-ইকনোমোক অমসুং এজুকেসনগী থবক থৌরমশিং অমদি স্কিল দেবেলপমেন্তগী প্রোজেক্তশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউনা শেমগৎখ্রে: মুখতার অব্বাস নগবি
“ঐখোয়না ৱক্ফ রেকোর্দশিং দিজিতাইজেসন তৌবা অকনবা কেম্পেন পাঙথোকপনা মশিং য়াম্বা ৱক্ফ প্রোপর্তীশিং মশাগী ওইজবা থিবা অমসুং ৱক্ফ মাফিয়াদগী কনবা ঙমহৌখি”: মুখতার অব্বাস নগবি
সরকারনা মাইনোরীশিংগী দেবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অসি লৈবাক অসিগী জিলা ৩০৮, ব্লোক ৮৭০, আউন ৩৩১ অমসুং খুঙ্গং লিশিং কয়াদা য়ৌহনখ্রে: মুখতার অব্বাস নগবি
জম্মু-কাশ্মির অমসুং লেহ-কার্গিলদা ৱক্ফ বোর্দশিং লিংখৎনবা থবক থৌওং হৌখ্রে: মুখতার অব্বাস নগবি
“লৈবাক অসিগী মশক নাইবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা ৱক্ফ প্রোপর্তীশিং জিও তেগ্গিং/ জি.পি.এস. মেপ্পিং খোঙজেল য়াংনা তৌরি”
28 JAN 2021 1:04PM by PIB Imphal
মাইনোরীতী এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী মুখতার অব্বাস নগবিনা “চাউখৎ-থৌরাংগী ইহৌ” অসি “য়েৎখাই-তুখাইবগী ৱাখল্লোন্না” লেপহনবা ঙম্লোই হায়না ঙসি ফোঙদোকখ্রে। “ইকাই খম্নবগা লোইননা চাউখৎহনবা” অমসুং “খেৎনবা লৈতনা চাউখৎহনবা” হায়বদা য়ুম্ফম ওইবা সরকারগী “চাউখৎপা পুরক্নবা অখাং খনবা” অসিনা অওনবা পুরক্লে হায়বা উৎখ্রে অমসুং খুন্নাইদী শরুক খুদিংমক মেনস্ত্রীমগী চাউখৎ থৌরাংগী চপ মান্নবা খোংবু ওইবা ঙমখ্রে।
নই দিল্লীদা স্তেৎ ৱক্ফ বোর্দসকী ওফিদিএলশিংগীদমক্তা সেন্ত্রেল ৱক্ফ কাউন্সিলনা পাঙথোকখিবা ওরিয়েন্তেসন প্রোগ্রাম অমদা ঙসি ৱা ঙাংবদা শ্রী নগবিনা হায় নীংখা তম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংনা ৱক্ফ প্রোপর্তীশিংদা সোসিও-ইকনোমিক অমসুং একুজেসনগী থবক থৌরমশিং অমদি স্কিল দেবেলপমেন্তগী প্রোজেক্তশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউনা শেমগৎখ্রে। ঐখোয়না ৱক্ফ রেকোর্দশিং দিজিতাইজেসন তৌনবা কান্না হোৎনবা অসিনা মশিং য়াম্লবা ৱক্ফ কী প্রোপর্তীশিং মশাগী কান্নবা থিবা অমসুং ৱক্ফ মাফিয়াশিংদগী কনবা ঙমখ্রে।
হৌখিবা চহি ৬রোম অসিদা সরকারনা “প্রধান মন্ত্রী জন বিকাদ কর‍্যক্রম” (পি.এম.জে.ভি.কে.)গী মখাদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা শোত্থরবা মফমশিংগী ৱক্ফ কী লমশিংদা স্কুলশিং, কোলেজশিং, আই.তি.আই.শিং, পোলীতেক্নিকশিং, নুপীমচাগী হোস্তেলশিং, হোস্পিতালশিং, মল্তি-পর্পজ কম্ম্যুনিতী হোল “দবভব মন্দপ”, “হুনার হব”, কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং, ইমপ্লোইমেন্ত ওরিয়েন্তেদ স্কিল দেবেলপমেন্ত সেন্তরশিং অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শাখ্রে।
শ্রী নগবিনা হায় মসিগী তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা মরু ওইনা নুপীমচাশিংদা য়াওনা শোত্থরবশিংদা ক্বালিতী এজুকেসন অমসুং নহারোলশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনবা ঙমখ্রে।
শ্রী নগবিনা হায় নীংখা তম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংনা তঙাই ফদবা ফেসিলিতীশিং ফংদনা লৈরম্বা চাউখৎপা ৱাৎলিবা মফমশিংদা “প্রধান মন্ত্রী জন বিকাদ কর‍্যক্রম”গী মখাদা ৱক্ফ কী লমশিংদা স্কুলশিং, কোলেজশিং, আই.তি.আই.শিং, পোলীতেক্নিকশিং, নুপীমচাগী হোস্তেলশিং, হোস্পিতালশিং, মল্তি-পর্পজ কম্ম্যুনিতী হোল “সদবভব মন্দপ”, “হুনার হব”, কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং, ইমপ্লোইমেন্ত ওরিয়েন্তেদ স্কিল দেবেলপমেন্ত সেন্তরশিং অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শানবা চাদা ১০০ ফন্দিং ফংহনখ্রে।
শ্রী নগবিনা হায় মমাংদা মাইনোইতী কম্ম্যুনিতী দেবেলপমেন্তগীদমক্তা লৈবাক অসিদা জিলা ৯০ খক্তা মশক খঙদোকখি; অদুবু সরকারনা জিলা ৩০৮, ব্লোক ৮৭০, তাউন ৩৩১ অমসুং লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লিশিং জয়াদা মাইনিরিতীশিংগী দেবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম য়ৌহনবা ঙমখ্রে।
শ্রী নগবিনা হায় হৌখিবা চহি ৬ অসিগী মনুংদা সরকারনা লৈবাক অসিগী মাইনোরীতিনা নম্না খুন্দাবা মফমশিংদাT সোসিও-ইকনোমিক-এজুকেস্নেল অমসুং ইমপ্লোইমেন্ত ওরিয়েন্তেদ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা য়াওরিবা অদুদি: অনৌবা স্কুল বিল্দিং ১৫২৭; অহেনবা ক্লাস রুম ২২৮৭৭; হোস্তেল ৬৪৬; রেসিদেন্সিএল স্কুল ১৬৩, স্মার্ত ক্লাস রুম ৯২১৭ (কেন্দ্রিয়া বিদ্যলয়শিংগী য়াওরগা); কোলেজ ৩২; আই.তি.আই. ৯৫; পোলীতেক্নিক ১৩; নভোদয়া বিদ্যলয় ৬; মল্তি-পর্পজ কম্ম্যুনিতী সেন্তর ৪০৪ “সদবভব মন্দপ”; মার্কেৎ শেদ ৫৭৪; তোইলেৎ অমসুং ৱাতর ফেসিলিতী ৫৩৩০; কম্মন সর্ভিস সেন্তর ১৪৩; থবক তৌবি নুপীশিংগী হোস্তেল ২২; হেল্থ প্রোজেক্ত ১৯২৬; হোস্পিতাল ৫; হুনার হব ৮; তোঙান তোঙানবা স্পোর্তস ফেসিলিতী ১৪, অঙ্গনৱাদি সেন্তর ৬০১৪। শ্রী নগবিনা হায় লৈবাক অসিদা রেজিস্তর তৌরবা ৱক্ফ প্রোপর্তী লাখ ৬কা ৬৪,০০০ লৈ। রাজ্য পুম্নমক্কী ৱক্ফ বোর্দশিং দিজিতাইজেসন তৌবা লোইখ্রে। লৈবাক অসিগী মশক নাইবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা খোঙজেল য়াংনা ৱক্ফ প্রোপর্তীশিং জিও তেগ্গিং/জি.পি.এস. মেপ্পিং তৌরি। রাজ্য পুম্নমক্কী ৱক্ফ বোর্দশিংদা ভিদিও কনফরেন্স ফেসিলিতীশিং লৈহনখ্রে।
শ্রী নগবিনা হায় জম্মু-কাশ্মির অমসুং লেহ-কার্গিলদা ৱক্ফ বোর্দশিং লিংখৎনবা থবক হৌখ্রে। ৱক্ফ বোর্দশিংনা জম্মু-কাশ্মির অমদি লেহ-কার্গিলদা ৱক্ফ প্রোপর্তীশিং মপুং ফানা শীজিন্নবা ঙমহনগনি। কেন্দ্র সরকারনা “প্রধান মন্ত্রী জন বিকাদ কর‍্যক্রম” (পি.এম.জে.ভি.কে.)গী মখাদা জম্মু-কাশ্মির অমদি লেহ-কার্গিলদা লৈবা ৱক্ফ প্রোপর্তীশিংদা সোসিও-ইকনোমিক অমসুং একুজেসনগী থবক থৌরমশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শানবা শেলগী মতেং মরাং কাইনা ফংহনগনি। জম্মু-কাশ্মির অমদি লেহ-কার্গিলদা ৱক্ফ প্রোপর্তী লিশিং কয়া লৈ অমসুং ৱক্ফ প্রোপর্তীশিং অসি রেজিস্তর তৌনা থবক পাইখৎপা হৌখ্রে। ৱক্ফ প্রোপর্তীশিং অসিগী দিজিতাইজেসন, জিও তেগ্গিং/জি.পি.এস. মেপ্পিংগী থবক পাইখৎপা হৌখ্রে অমদি থবক অসি অথুবদা লোইশিল্লগনি।
শ্রী নগবিনা মখা আরদুনা হায় তোঙান তোঙানবা রাজ্য কয়াদা ৱক্ফ মাফিয়াশিংনা ৱক্ফ প্রোপর্তীশিং লৌশিনবা অসি হকচিন্না লৌই হায়রদুনা মসিগী মতাংদা রাজ্য সরকারশিংদা অসিগুম্বা ৱক্ফ মাফিয়াশিংগী মায়োক্তা অকনবা খোঙথাং লৌখৎনবা খঙহনখ্রে হায়না ফোঙদোকখ্রে। রাজ্যশিং অসিদা হিরম অসিগা মরী লৈননা সেন্ত্রেল ৱক্ফ কাউন্সিলগী তিম অমনা য়েংশিনবা চৎকনি। থৌরম অসিদা মাইনোরীতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী পি.কে. দাস; এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রী এস. কে. দেব ভর্মন; সেন্ত্রেল ৱক্ফ কাউন্সিলগী সেক্রেতরী দা. এস.এ.এ. নগবি, সেন্ত্রেল ৱক্ফ কাউন্সিলগী মেম্বরশিং অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি। “ক্বামি ৱক্ফ বোর্দ তরাগগিয়তি স্কীম”গী মখাদা রাজ্যগী ৱক্ফ বোর্দশিংগী ওফিসিএলশিংগীদমক্তা সেন্ত্রেল ৱক্ফ কাউন্সিলনা নোংমগী ওরিয়েন্তেসন প্রোগ্রাম অসি পাঙথোকখিবনি।