NITI Aayog
ISRO to adopt 100 Atal Tinkering Labs across the country for mentorship and promoting STEM and Space Education
11 JAN 2021 3:58PM by PIB Delhi
In an exciting online event today, Atal Innovation Mission, NITI Aayog and Indian Space Research Organization (ISRO) announced that ISRO will be adopting 100 Atal Tinkering Labs across the country to promote education in the field of STEM, Space education and space technology related Innovations for school students.
Addressing the virtual event through a special message, NITI Aayog Vice Chairman Dr. Rajiv Kumar said, “I am extremely elated that different departments and ministries of the Government of India are working in synergy to create an ‘Aatmanirbhar Bharat’. The collaboration between NITI Aayog and Indian Space Research Organization is one of the prime examples of such effort.
This is a great opportunity for our young budding space researchers and astronauts to learn from the best minds of our country, and become living inspirations for their school, families and local communities.”
Gracing the occasion, ISRO Chairman Dr K. Sivan expressed hope that the step shall help promoting innovation and the spirit of experiential learning among the school kids compared to traditional learning. He also opined that this project based learning will improve the attitude towards research right from the school days. With today’s adoption of 100 ATLs, distributed geographically in line with ISRO’s presence across the country, the organization is taking a small step in engaging with the students, towards giving them direction in pursuing their space dreams as a part of ‘Atma Nirbhar Bharat’. Scientists and engineers from ISRO centers, in close coordination with Capacity Building Program Office, ISRO Headquarters, shall actively mentor the kids as well as interact with teachers in these ATLs for encouraging experiments, brainstorming ideas and spreading awareness in space activities. Dr. Sivan also announced invitation to the students associated with these Atal Tinkering Labs, to one of the launches as guests, to witness the launch from Sriharikota.
An Atal Tinkering Lab provides a makerspace where young minds can give shape to their ideas through hands on do-it-yourself mode; and learn innovation skills. To foster entrepreneurship and innovation, Atal Innovation Mission, NITI Aayog has established over 7000 ATLs across the country so far enabling over 3 Million+ students between Grade VI to Grade XII acquire a problem solving, tinkering and innovative mindset. Through this collaboration, ISRO will facilitate coaching and mentoring of students in advanced cutting-edge technologies of the 21st century including those related to space. The students will not only gain only theoretical but also practical and application-based knowledge of STEM and Space Education related concepts such as Electronics, Physics, Optics, Space Technology, Material sciences and many more.
“I am proud to share that NITI Aayog is collaborating with ISRO to make advancements in space technology via Atal Innovation Mission and its initiatives, such as ARISE, Atal Incubation Centers, Atal Community Innovation Centers, and Atal Tinkering Labs.
I am glad that to nurture our future space scientists, ISRO in collaboration with their regional research centers are adopting 100 Atal Tinkering Labs, where ISRO scientists and researchers will personally guide and mentor the young innovators in the field of STEM education and Space technology.”, added NITI Aayog CEO Shri Amitabh Kant.
“We currently are witnessing an extremely exciting time in Space Technology. ISRO has been a global pioneer and innovative leader in this area with many crucial landmark achievements for India in the recent past. Recently ISRO has also opened up to startups and private players pitching in, and the future of space industry is very promising. This collaboration with ISRO will add great impetus to the opportunities provided by ATLs to young school students to learn in space technologies and innovate for the country” said Mr. Ramanathan Ramanan, Mission Director, Atal Innovation Mission, adding “By providing access to the latest technologies, it not only aligns with the vision of the NEP 2020 but also paves the way for an Aatmanirbhar Bharat.”
Atal Innovation Mission had earlier collaborated with ISRO for the Aatmanirbhar Bharat ARISE-ANIC Initiative along with four other ministries to spur applied research and innovation in Indian MSMEs and startups.

নীতি আয়োগ
আই.এস.আর.ও.না লৈবাক শিনবা থুংনা অতল তিনকরিং লেব ১০০ এস.তি.ই.এম. অমসুং স্পেস এজুকেসনবু লমজিংবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনবা লৌখৎখ্রে
11 JAN 2021 3:58PM by PIB Imphal
ঙসি য়াম্না নুঙাইরবা ওনলাইন থৌরম অমদা, অতল ইন্নোভেসন মিসন, এন.আই.তি.আই. আয়োগ অমসুং ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্স ওর্গানাইজেসন (আই.এস.আর.ও.)না লাওথোকখ্রে মদুদি আই.এস.আর.ও.না লৈবাক শিনবা থুংনা অতল তিনকরিং লেব ১০০ স্কুলগী ছাত্রশিংগা মরী লৈনবা এস.তি.ই.এম., স্পেস এজুকেসনবু অমসুং স্পেস তেক্নোলোজিগী লমদা পুক্নিং থৌগৎনবা লৌখৎলগনি।
য়াম্না অখন্নবা পাউজেল অমগী খুত্থাংদা ভর্চুএল ওইবা থৌরম অমদা ৱা ঙাংলদুনা, এন.আই.তি.আই. আয়োগগী ভাইস চেয়রমেন দাঃ রাজিব কুমারনা হায় মদুদি, “ঐহাক্না ভারত সরকারগী লৈরিবা মখল কয়াগী দিপার্তমেন্ত অমসুং মিনিস্ত্রীশিংনা ‘আত্মানির্ভর ভারত’ পুথোক্নবা কন্না হোৎনরিবা অসিদা অদুক্কী মতিক হরাওবা ফাওই। এন.আই.তি.আই. আয়োগ অমসুং ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্স ওর্গানাইজেসন অনিনা খুৎশম্নদুনা হোৎনরিবা অসি ময়াম অসিগী অহানবা খুদম অমনি।
মসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী নৌনা মচিন তুমখৎলক্লিবা নহা ওইরিবা স্পেস রিসর্সরশিং অমসুং এস্ত্রোনোৎশিংগীদমক খুদোংচাবা অমনি, অমসুং হায়রিবা অসিনা মখোয়গী স্কুল, ইমুং অমসুং কৈরোই লৈকাইদা ইনোৎ পীবা অমা ওইরগনি”।
থৌরম অসিবু ইকাই খুম্নবা উৎতুনা, আই.এস.আর.ও.গী চেয়রমেন দাঃ কে. সিবন্না আসা অমা ফোংদোকখি মদুদি খোঙথাং অসিনা স্কুলগী অঙাংশিংদা অনৌবা পুথোকপা অমসুং চাংয়েং তৌদুনা লাইরিক তম্নিংবগী ইথিল অমা ফাওহন্দুনা চুম্নগী মহৌশাগী লাইরিক তম্বগী মওংদগী খেন্নবা অমা পুরক্লগনি। ঙসি লৌখৎলিবা এ.তি.এল. শিং ১০০ অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা আই.এস.আর.ও.গী পরিং য়েংলগা য়েন্থোক্কনি, ওর্গানাইজেসন অসিনা ছাত্রশিং অসিগা অপিকপা খোঙথাং লৌখৎতুনা ‘আত্মানির্ভর ভারত’কী শরুক অমা ওইনা মখোয়গী স্পেসকী মংলান অসিগী মাইকৈরোমদা ফংনবা হোৎনগনি। আই.এস.আর.ও.গী সেন্তরগী সাইন্তিস্ত অমসুং ইঞ্জিনিয়রশিংনা কেপাসিতি বিল্দিং প্রোগ্রাম ওফিস আই.এস.আর.ও.গী হেদক্বাতরদগী অঙাংশিং অসি ওজাশিংগা উন্নহন্দুনা লমজিংগনি। দাঃ সিবন্না ছাত্রশিংদা অতল তিনকরিং লেব অসি শ্রীহারিকোতাদা হৌদোক্কদবা অসিগা মরী লৈন্ননা বার্তোন তৌরি।
অতল তিনকরিং লেব অসি মফম অমা পীদুনা নহা ওইরিবশিং অসিনা মখোয়গী ৱাখল্লোল অসি মশা মথন্তদা শেমজনবগী মওং য়াওবা; অমসুং অনৌবা পোৎ পুথোকপগী হৈ-শিংবা তম্নবগী মফম য়াওরি। ইন্ত্রেপ্রেন্যুরশিপ অমসুং ইন্নোভেসন অসি পুক্নিং থৌগৎনবা, অতল ইন্নোভেসন মিসন, এন.আই.তি.আই. আয়োগনা লৈবাক অসিদা এ.তি.এল.শিং ৭০০ লিংখৎলি মসিদা মিল্লিয়ন ৩ হেনবা গ্রেদ ৬ অমসুং গ্রেদ ১২গী ছাত্রশিংনা পাউখুম কয়া অমা থীরি। মসিগী খুৎশম্নবা অসিদা আই.এস.আর.ও. কোচিং অমসুং ছাত্রশিংবু লমজিংদুনা ২১শুবা সেনচুরী অসিগী ওইবা খুমাং চাওশিল্লবা স্পেসকা মরী লৈনবা তেক্নোলোজিশিংগী খুদোংচাবশিং অসি পীগনি। ছাত্রশিংনা থীওরি খক্তা নত্তনা এস.তি.ই.এম. অমসুং স্পেস এজুকেসন মরী লৈনবা হায়বদি ইলেক্ত্রোনিক্স, ফীজিক্স, ওপ্তিক্স, স্পেস তেক্নোলোজি, মেতরিএল সাইন্স অমসুং অতৈ কয়া অমশু ফংবা ঙমগনি।
“ঐহাক্না মসি হায়বদা য়াম্না চাওথোকচৈ মদুদি এন.আই.তি.আই. আয়োগ অসিনা আই.এস.আর.ও.গা খুৎশম্নদুনা স্পেস তেক্নোলোজি অসিবু খুমাং চাওশিন্নবা হোৎনবা লোয়ননা অতল ইন্নোভেসন মিসন অমসুং মসিগী খোঙথাং, হায়বদি এ.আর.আই.এস.ই., অতল ইনক্যুবেসন সেন্তর, অতল কম্ম্যুনিতি সেন্তর অমসুং অতল তিনকরিং লেব অসিনি।
ঐহাক্না হরাওবা ফাওই মদুদি ঐখোয়দী তুংগী সাইন্তিস্ত শেমগৎপা, আই.এস.আর.ও.না ঐখোয়গী রিসর্স সেন্তরগা খুৎশম্নদুনা অতল তিনকরিং লেব ১০০ লৌখৎপা, মখোয়না নহা ওইরিবা ইন্নোভেতরশিংবু লমজিংবা” এন.আই.তি.আই. আয়োগকী সি.ই.ও. শ্রী আমিতাভ কান্তনা মখা তানা হায়খি।
“ঐখোয়না হৌজিক স্পেস তেক্নোলোজিদা অদুক্কী মতিক নুঙাইবা মতম অদু ওইরে। আই.এস.আর.ও. অসি মালেমগী ওইবা লমজিংবা অমা ওইনা অমসুং অনৌবা পুথোকপদা ইন্দিয়াদা মফম চাওনা কন্দুনা লৈরি। আই.এস.আর.ও. অমসুং মসিগী খুৎশম্নবা অসিনা নহা ওইরিবা ছাত্রশিংদা স্পেস তেক্নোলোজি অমসুং অনৌবা কয়া অমা পুথোক্নবগী মফম ওইরগনি” মিস্তর রামানথন রামানন, মিসন দাইরেক্তর, অতল ইন্নোভেসন মিসননা হায়খি, মখা তানা “খ্বায়দগী অনৌবা তেক্নোলোজি অমা পীবা অসিনা, মসিনা এন.ই.পি. ২০২০গী মিয়েং থম্বতা নত্তনা আত্মানির্ভর ভারত লোমদা চংশিল্লি”।