Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Khadi and Village Industries Commission Signs MoU with ITBP
Paramilitary Forces to Use Khadi Durries
06 JAN 2021 3:35PM by PIB Delhi
The big Swadeshi drive in paramilitary forces envisaged by Union Home Minister Shri Amit Shah has gained fresh momentum with a new agreement for supply of Khadi cotton durries to the forces. In another first, Khadi and Village Industries Commission (KVIC) today signed a MoU with ITBP for supply of 1.72 lakh cotton durries every year. The agreement was signed by Deputy CEO KVIC and DIG, ITBP, in presence of KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena and Additional Secretary (Home) Shri Vivek Bhardwaj and other officials of CAPFs.
The agreement has been signed for one year which will be renewed thereafter. The total value of 1.72 lakh durries is Rs 8.74 crore.
The development comes in wake of the instructions of Union Home Minister to the paramilitary forces to encourage local products in a bid to support the “Aatmanirbhar Bharat Abhiyan” initiated by Prime Minister Shri Narendra Modi. Union Minister for MSME, Shri Nitin Gadkari welcomed the move.
As per the specifications, KVIC will provide blue-colour durries of 1.98 m length and 1.07 m width. The cotton durries will be produced by Khadi artisans in Uttar Pradesh, Haryana and Punjab. The next products in the pipeline are Khadi blankets, bed sheets, pillow covers, pickles, honey, papad and cosmetics, etc.
KVIC Chairman termed the development as ‘historic’ saying this would not only encourage the use of Swadeshi products in our forces but also create large scale additional employment for Khadi artisans. “Providing best quality products to our jawans and timely delivery of consignment will be the top priority of KVIC. The purchase orders from the CAPFs is also a matter of pride for Khadi artisans who are serving country’s jawans in their own ways,” Saxena said.
KVIC developed the cotton durries as per the samples provided by ITBP and the same has been approved by agency. The cotton durries prepared by KVIC have also been certified by Northern India Textile Research Association (NITRA), a unit of the Textile Ministry recognized by the Department of Scientific and Industrial Research.
Earlier, on July 31 last year, KVIC had signed an agreement with ITBP for supplying Kacchi Ghani mustard oil which has been successfully supplied. The ITBP is the nodal agency appointed by MHA for the procurement of provisions on behalf of all paramilitary forces.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কম্মিসন্না আই.তি.বি.পি.গা লোয়ননা এম.ও.য়ু.গী খুৎয়েক পীনখ্রে
পেরামিলিতরীনা খাদিগী দরি শিজিন্নরগনি
06 JAN 2021 3:35PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা খঞ্জবা মঙলানগী মতুং ইন্না পেরামিলিতরী ফোর্সশিংদা অচৌবা স্বদেশি দ্রাইব অমা পাংথোক্লিবা অসি ফোর্স অসিদা খাদি কত্তন দরিস পীনবা য়ানচে অমা লৈরকপা অসিদগী অনৌবা পুন্সি অমুক ফংখ্রে। অতোপ্পা অহানবা ওইবা থৌদোক অমদা, খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)না আই.তি.বি.পি.গা লোয়ননা চহি খুদিংগী কত্তন দরি লাখ ৭.৭২ পীবগী এম.ও.য়ু.গী খুৎয়েক পীনখ্রে। য়ানচে অসি দেপ্যুতী সি.ই.ও., কে.ভি.আই.সি. অমসুং আই.তি.বি.পি.গী দি.আই.জি.গগী মরক্তা কে.ভি.আই.সি.গী চেয়রমেন, শ্রী বিনয় কুমার সক্সেনা অমসুং এদিস্নেল সেক্রেতরী (হোম), শ্রী ভিভেক ভারদ্বাজ অমসুং সি.এ.পি.এফ.কী অতোপ্পা ওফিসিএলশিংগী মমাংদা পীনখিবনি।
য়ানচে অসি চহি অমগী ওইনা খুৎয়েক পীনখিবনি অমসুং মতুংদা অমুক নৌনা ইনগদবনি। দরি লাখ ১.৭২গী অপুনবা শেনফম অসি লুপা করোর ৮.৭৪নি।
মসিগী থৌওং অসি কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা পেরামিলিতরী ফোর্সশিংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবা ‘আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান’বু শৌগৎপা ওইনা লোকেলগী পোত্থোকশিং শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎপা অসিগী মতুং ইন্না ওইথোক্লকপনি। এম.এস.এম.ই.গী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নিতিন গদকরীনসু খোঙথাং অসিবু তরাম্না ওকখি।
হায়নখিবগী মতুং ইন্না, কে.ভি.আই.সি.না মীতর ১.৯৮ শাংবা অমসুং মীতর ১.০৭ পাকপা হিগোক মচুগী দরি পীগদবনি। কত্তনগী দরি অসি উত্তর প্রদেশ, হরিয়ানা অমসুং পঞ্জাবকী আর্তিসানশিংনা পুথোক্কনি। মথংদা পীনগদগী ঙাইদুনা লৈরিবা পোত্থোকশিংদি খাদিগী ব্লাঙ্কেৎ, মোম্পাক-ফিদক, মোনখুম, অচার, খোইহী, পাপর অমসুং কোস্মেতিক্সনচিংবনি।
কে.ভি.আই.সি.গী চেয়রমেন্না মসিগী থৌওং অসিবু পুৱারী ওইবনি হায়রদুনা মসিনা ঐখোয়গী ফোর্সতা লমদমসিগী ওইবা পোত্থোক শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎপতা নত্তনা ঐখোয়গী খাদি আর্তিসানশিংদসু থবক পীরগনি হায়খি। “ঐখোয়গী লান্মীশিংদা খ্বাইদগী ফবা মখল পীবা অমসুং পোত্থোকশিং অসিবু মতম চানা য়ৌহনবা হায়বা অসিনা ঐখোয়না খ্বাইদগী অহানবদা পাংথোক্কদবা থবক্নি। সি.এ.পি.এফ.তগী লৈবগী ওর্দর লাকপা অসি মখোয়গী ওইবা মওংদা লান্মীশিং অসিবু তেংবাংলিবা ঐখোয়গী খাদি আর্তিসানশিংগী চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম্নি”, হায়না সক্সেনানা হায়খি।
কে.ভি.আই.সি.না দরিশিং অসি আই.তি.বি.পি.না পীরকখিবা সেম্পলগী মতুং ইন্না শাবনি অমসুং মসিগী পোত্থোক অসিবু এজেন্সী অসিনসু অয়াবা পীরবনি। কে.ভি.আই.সি.না শারিবা কত্তনগী দরি অসি দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীএল রিসর্চনা শকখঙলবা তেক্সতাইল মন্ত্রালয়গী য়ুনিৎ, নোরথর্ন ইন্দিয়া তেক্সতাইল রিসর্চ এসোসিএসন (এন.আই.তি.আর.এ.)না সর্তিফাই তৌবনি।
মমাংদসু, মমাং চহিগী জুলাই ৩১দা, কে.ভি.আই.সি.না মাই পাক্না পীবা ঙমখিবা কাছি ঘানি মস্তার্দ ওইল পীবগী য়ানচে অমসু আই.তি.বি.পি.গা খুৎয়েক পীনখ্রবনি। আই.তি.বি.পি. অসি পেরামিলিতরী ফোর্স খুদিংমক্কী মহুৎ শিন্দুনা পোৎলম কয়া লৈনবগীদমক্তা এম.ঐচ.এ.না খনখিবা নোদেল এজেন্সী অমনি।