Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh addresses the Valedictory Function of 95th Foundation Course at Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration.
PM’s vision for Good Governance is reflected in new initiatives like Mission Karmayogi and Aarambh for Civil Services in the country,Says Dr Jitendra Singh
18 DEC 2020 3:49PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, DrJitendra Singh today said that Prime Minister Narendra Modi’s vision for Good Governance is reflected in new initiatives like Mission Karmayogi and Aarambh for Civil Services in the country. Addressing the Valedictory Function of 95th Foundation Course at Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration, he said that the training found its true virtue out of adversity conducted during the trying times of Corona Pandemic.
Expressing satisfaction that out of a total of 428 Officer Trainees in this Foundation Course, 136 are female that is roughly 32%, DrJitendra Singh said that the trend of women empowerment has gained momentum in the last six-seven years after the assumption of office by Prime Minister Shri Narendra Modi. He also underlined that the presence of large number of officers- 245 from engineering background will go a long way in Good Governance practices as this government had launched various specialized flagship schemes which need special expertise like the Ayushman Bharat, Soil Health Card or the promotion of Inland Waterways.
Dr. Jitendra Singh said that officers have an opportunity to become the architect of New India, the foundation of which was laid down by Prime Minister Shri Narendra Modi. He recalled that in the last 5 to 6 years, a series of new beginnings and innovations were undertaken by Prime Minister to provide a new orientation and direction to bureaucracy in India. He particularly mentioned that a three-month Central Government stint as Assistant Secretaries for IAS officers in the beginning of their career started couple of years back added tremendously in their capacity building.
DrJitendra Singh recalled that in line with the objectives of the mission Karmyogi, online pre-Foundation Course was started with 95th FC and he also appreciated the new modules in the Foundation Course on Social Inclusion which covered aspects such as Gender, Children, Disability, urban labour force, and experiential activities such as breaking the barriers, power walk and visit to nearby worksites and places where people at margins were staying.
He said, with a vision to make the civil servants capable of leading the transformation and work seamlessly across departments and fields, Common Foundation Course (CFC) named Aarambh was started as part of the 94th Foundation course in 2019.
In 2020, for the 95th Foundation course 428 participants from various services started the Foundation Course from 12th October 2020. Because of COVID pandemic, the thematic exercise this year - “Aarambh-2020” – was organised from 14th October to 31st October, 2020, with experts and global thought leaders sharing their knowledge and experience on the theme chosen for this year, “Governance in India @100”.
In his address, Dr. Sanjeev Chopra, Director of LBSNAA said that for conducting the online sessions, the Learning Management System (LMS) known as GYAN is used at LBSNAA. He said that Prime Minister’s Vocal for Local campaign was well imbibed in the course and new things like co-learning in history projects and in other streams were encouraged. He said that this batch has the ability and agility to overcome the adversities like Corona and wished them all success in their future endeavors.
Dr. Jitendra Singh also distributed the President of India Gold Medal and Certificate for the Best Officer Trainee. He also laid the foundation stone of Government Primary School at Charleville, Mussoorie. A short movie made by the officers was also shown on the occasion.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা লাল বহাদুর শাস্ত্রী নেস্নেল একাদেমীদা এদমিনিস্ত্রেসনগী ৯৫শুবা ফাউন্দেসন কোর্সকী ভেলেদিক্তরি ওইবা ফংসন্দা ৱা ঙাংখ্রে
অফবা সরকার অমা লৈনবগীদমক প্রধান মন্ত্রীগী মিয়েং অসিনা অনৌবা খোঙথাং ওইরিবা লৈবাক অসি সিবিল সর্বিসকী মিসন কর্মায়োগী অমসুং আরামভাদা মমি তারি - দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি
18 DEC 2020 3:49PM by PIB Imphal
দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দি.ও.এন.ই.আর.), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোন্নেল, পব্লিক গ্রীভেন্স, পেন্সনস, ওতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর ওফ স্তেত (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায় মদুদি প্রধান মন্ত্রীগী মিয়েং অসিনা অনৌবা খোঙথাং ওইরিবা লৈবাক অসি সিবিল সর্বিসকী মিসন কর্মায়োগী অমসুং আরামভাদা মমি তারি। লাল বহাদুর শাস্ত্রী নেস্নেল একাদেমীদা এদমিনিস্ত্রেসনগী ৯৫শুবা ফাউন্দেসন কোর্সকী কাইনবগী ফংসন্দা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায় মদুদি কোরোনা লায়চৎ অসগী মনুংদা চৎথখিবা চাংয়েং অসিদা অৱা-অনা কয়াদগী অচুম্বা ফিরেপ অমা ফংলি।
ফাউন্দেসন কোর্স অসিগী অপুন্বা ওফিসর ত্রেনীশিং ৪২৮গী মনুংদা নুপীগী মশীং ১৩৬ হায়বদি চাওরাক্না ৩২% ওইবা অসিদা অপেনবা ফোংদোক্লদুনা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওফিসকী ফম পায়খিবদগী নুপীগী শক্তি অসি হেনগৎলক্লি। মহাক্না অমুকশু মখা তানা হায়খি মদুদি মশীং য়াম্লবা ওফিসর কায়া অমা – ২৪৫ অমা ইঞ্জিনিয়রিং বেকগ্রাউন্দ লৈবা অসিনা সরকার অসিনা লৌখৎলিবা অফবা সরকার অমা লৈননবা হোৎনরিবা অসিদা য়াম্না অখন্নবা এক্সপর্তাইজ মদুদি আয়ুশমান ভারত, সোইল হেলথ কার্দ নত্ত্রগা ইন্দলেৱন্দ ৱাতরৱে পুখৎনবা হোৎনবা অসিনি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি ওফিসরশিং অসি অনৌবা ইন্দিয়াগী আর্কিতেক্ত ওইরক্নবগী খুদোংচাবা কয়া অমা লৈরি, হায়রিবা অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উরেপ উয়ুং তম্লম্বনি। মহাক্না অমুলশু নিংশিংলি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা চহি ৫-৬ অসিদা অনৌবা থবক অমসুং অনৌবা পুথোকপা পরিং অমা ব্যুরিয়ুক্রেসিগী অনৌবা ওরিএন্তেসন অমসুং দাইরেক্সন ইন্দিয়াদা পীরি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা নিংশিংলি মদুদি কার্ময়োগী মিসনগী পরিংদা ওনলাইন প্রি-ফাউন্দেসন কোর্স অসি ৯৫শুবা এফ.সি.গা লোয়ননা হৌদোক্লি অমসুং মহাক্না থাগৎপা ফোংদোক্লি মদুদি অনৌবা মোদ্যুল সোসিএল ইনক্লুসন্দা মসিদা কোল্লিবা অসি জেন্দর, অঙাংশিং, নাম্মা শোইরবা, আর্বান লেবর ফোর্স অমসুং এক্সপিরিয়েন্স ওইবা থৌওংশিং হায়বদি খোঙয়েৎশিং থুগাইবা, পাৱর ৱালক অমসুং মনাক নকপা থবক মফংদা চৎপা অসিনি।
মহাক্না হায় মদুদি সিবিল সর্বিসশিং অসি অওনবা অমা অমসুং থবকশিং অসি মখোয়গী দিপার্তমেন্ত অমসুং মফমশিংদা অয়েৎপা য়াওদনা তৌবা ঙম্নবা ২০১৯দা ৯৪শুবা ফাইন্দেসন কোর্স অমগী শরুক অমা ওইনা কম্মন ফাউন্দেসন কোর্স (সি.এফ.সি.) মিং ওইনা আরামভা অসি হৌদোকখি।
২০২০দা, ৯৫শুবা ফাইন্দেসন কোর্সকীদমক শরুকয়াবা ৪২৮ মখল কয়াগী সর্বিসতগী ফাইন্দেসন কোর্স অসি ২০২০গী ওক্তোবরগী ১২দগী হৌখি। কোবিদকী লায়চৎ অসিনা মরম ওইদুনা চহি অসিগা মরী লৈনবা – “আরামভা-২০২০’ অসি ২০২০গী ওক্তোবরগী ১৪দগী ওক্তোবরগী ৩১ ফাওবা এক্সপার্তশিং অমসুং মালেমগী ৱাখল লৈরবা লুচিংবশিংনা মখোয়গী লৌশিং অমসুং থেংনরকপশিংনা হন্দক্কী চহিগী খনগৎলবা থীম , “গবর্নান্স ইন ইন্দিয়া@১০০” দা শিল্লি।
এল.বি.এস.এন.এ.এ.গী দাইরেক্তর, দাঃ সঞ্জিব চোপ্রা, মহাক্না ৱা ঙাংবদা হায় মদুদি ওনলাইন সেসন অসি চৎথবদা, লর্নিং মেনেজমেন্ত সিস্তেম (এল.এম.এস.), জি.ৱাই.এ.এন. হায়না খংনবা অসি এল.বি.এস.এন.এ.এ.দা শিজিন্নৈ। মহাক্না হায় মদুদি প্রধান মন্ত্রীগী ভোকেল ফোর লোকেল কেম্পেন অসি কোর্স অসিদা নিংথিনা য়াওরি অমসুং অনৌবা পোৎলম হায়বদি হিস্ত্রীদা কো-লর্নিংগুম্বা অমসুং অতোপ্পা স্ত্রীমশিংদশু পুক্নিং থৌগৎলি। মহাক্না হায় মদুদি মসিগী বেতস অসিনা কোরোনাগী অৱা-অনা মরক অসিদা ঙম্বা অমসুং য়াম্না থুনা খঙবা ঙম্মী অমসুং মখোয়বু তুংদা লাক্কদৌরিবা হোৎনবা কয়া অমদা মায় পাক্নবা থৌনিখি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা অমুকশু খ্বাইদগী অফবা ওফিসর ত্রেনীদা প্রসিদেন্ত ওফ ইন্দিয়াগী সনাগী তকমান অমসুং সর্তিফিকেৎ য়েন্থোকখি। মহাক্না মুশুরীগী চার্লিভিলদা সরকারগী প্রাইমারী স্কুলগী উরেপ উয়ুং তমখি। থৌরম অসিদা ওফিসরশিং অসিনা শেম্বা অতেনবা মুভি অমশু উৎখি।