Ministry of Jal Shakti
278 Lakh Households Provided Tap Water Connections Under Jal Jeevan Mission
Tap Water Connections Reach Over 6 Crore Rural Households
Over 31 Per Cent Rural Homes Covered
16 DEC 2020 3:43PM by PIB Delhi
278 lakh Households (HHs) have been provided tap water connectionsunder Jal Jeevan Missionwhich was announced on 15 August, 2019.At present 6.01 Crore rural households in the country are getting potable water in their households through taps. 18 districts across the country have provided tap connections to all households and States are competing with each other to ensure tap water supply to every home. A dashboardindicating the progress of the Missionis available at Ministry’s website. (https://ejalshakti.gov.in/jjmreport/JJMIndia.aspx)
The Ministry of Jal Shakti has been implementing Jal Jeevan Mission (JJM), in partnership with States with an aim to provide potable water in adequate quantity of prescribed quality on regular and long-term basis through tap connections to every rural home in the country by 2024.
After the mission came into being, States were requested to undertake a revalidation exercise of baseline data, according towhich there are 19.05 Crore rural households in the country, out of which 3.23 Crore households were already provided tap connections. Remaining 15.81 Crore households are to be provided with tap connections. Thus, the objective is to cover approx. 16 Crore households in a time-bound manner while ensuring the functionality of already provided connections. This means 3.2 Crore households to be covered every year i.e. approx. 88,000 tap connections to be provided on daily basis. With this goal in mind, States/ UTs are making all out efforts to provide tap water connections in rural areas.
In 2020-21, a sum of Rs. 23,500 Crore has been allocated for the implementation of JJM. Besides this, in 2020-21, 50% of 15th Finance Commission Grants to Rural Local Bodies, i.e. Rs. 30,375 Crore as tied grant will be utilized for water supply and sanitation.This will help in better planning, implementation, management, operation and maintenance of drinking water supply systems in villages so as people continue to get potable water on regular and long-term basis.
The mission is exploring partnerships with reputed national and international agencies including UN agencies, NGOs/ CBOs, CSR organizations, trusts, foundations, etc. The Government hopes that water will turn into people’s movement and will become everyone’s business, a transformational change for the sector which has hitherto been seen as only a public sector responsibility.
Various States/ UTs have committed to achieve the goal of the Mission well before 2024. Goa has already ensured tap water supply to all households. In 2021, Bihar, Pudduchery and Telangana have planned to provide tap water connection to all households. Similarly, States/ UTs of Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Ladakh, Meghalaya, Punjab, Sikkimhave planned for 2022.WhileArunachal Pradesh, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland, Tripura, Chhattisgarh have planned for 100% coverage in 2023. States like Assam, Andhra Pradesh, Jharkhand, Maharashtra, Odisha, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Uttarakhand, West Bengal have planned for 2024.
The objective of the Mission is universal coverage and emphasis is on the principle of ‘equity and inclusiveness’ i.e. every family in the village gets tap water connection in their household and ‘none is left behind’. Accordingly, States are giving priority to SC/ ST majority populated villages, aspirational districts, villages in drought prone and desert areas and quality-affected habitations.
Potable water supply to water quality-affected habitations is a top priority under JJM. States have to ensure piped water supply to all households in Arsenic and Fluoride affected habitations before December, 2020.
Being a decentralized programme, Village Water & Sanitation Committees (VWSCs)/ Paani Samiti as sub-committee of Gram Panchayat, with minimum 50% women members, are being formed at village level which is responsible for preparing the 5-year Village Action Plan (VAP) considering the water-sources development, supply, grey-water management and operation and maintenance. JJM also aims at the capacity building of members of Gram Panchayat and/ or its sub-committeeto develop responsive’ and ‘responsible’ leadership at village level, who can manage, plan, operate and maintain in-village water supply infrastructure.
Under JJM, emphasis is given on convergence planning at the lowest level i.e. village/ Gram Panchayat, for source strengthening, water harvesting, aquifer recharge, water treatment and grey-water management, etc., by dovetailing of resources from MGNREGS, 15th Finance Commission Grants for PRIs, SBM (G), District Mineral Development Fund, CSR funds, Local Area Development funds, etc.
‘Skilling’ of villagers on masonry, plumbing, electrical-aspects, motor-repairing, etc. are also given impetus under the mission to have trained human resources at village level.
Monitoring quality of water supplied through drinking water testing laboratories is an important aspect and lot of emphasis is given on strengthening these labs and getting them accredited by NABL. States to open water quality laboratory facilities to general public, so that village lady can come and test the quality of water supplied to her household.
Communities are being enabled to take up surveillance for quality of water-supplied, for which in villages by training five villagers, preferably women, is encouraged so that water supplied in villages could be tested locally. The idea is to make it a reliable and trustworthy arrangement of potable supply.
In line with the appeal of the Prime Minister to ensure ‘ease of living’ in rural areas by providing facilities like financial inclusion, houses, road, clean fuel, electricity, toilets, Jal Jeevan Mission is providing drinking water in every rural household, which will go a long way in improving the lives of rural population. The Mission will also reduce the drudgery of women and girls on whom the primary responsibility of fetching water vests.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসনগী মখাদা য়ুমথোং লাখ ২৭৮অমা ঈশিংগী তেপ কন্নেক্সন পীখ্রে
তেপ ৱাতর কন্নেক্সন অসি খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ৬কী মথক্তা য়ৌখ্রে
খুঙ্গংগী য়ুমথোং ৩১ পর সেন্তগী মথক্তা ফংহনখ্রে
16 DEC 2020 3:43PM by PIB Imphal
জল জীবন মিসনগী মখাদা য়ুমথোং (ঐচ.ঐচ.এস.)লাখ ২৭৮অমা ঈশিংগী তেপ কন্নেক্সন ফংহনখ্রে হায়রিবা অসি ২০১৯গী ওগস্তকী ১৫দা লাওথোকখিবনি। হৌজিক্কী ওইনা লৈবাক অসিদা থক্নবা ঈশিং মখোয়গী য়ুমথোং য়ৌনা তেপকী পাম্বৈনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ৬.০১ ফংহনখ্রে। লৈবাক অসিগী দিস্ত্রীক্ত ১৮ অমদি য়ুমথোং খুদিংদা তেপ কন্নেক্সন অসি ফংহনখ্রে অমসুং স্ততশিং অসিনা মখোয় মখোয়গী স্তেতশিংদা ঈশিংগী তেপ অসি য়ুমথোং খুদিংদা ফংহন্নবা অমগা অমগা তান্নরি। মিনিস্ত্রী অসিগী দাসবোর্দ অমা মিসনশিং অসি য়েংননবা ফংহল্লি। মিসনশিং অসিগী চংশিল্লিবা ফিবম অসি য়েংনবা দাসবোর্দ অমা মিনিস্ত্রী অসিনা ৱেবসাইত অমা ফংহল্লি মদুদি : (https://ejalshakti.gov.in/jjmreport/JJMIndia.aspx)
জল শক্তি মিনিস্ত্রী অসিনা জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) অসি স্তেতশিংগা খুৎশম্নদুনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা থক্নবা ঈশিং মরাং কাইনা অমসুং মতম কুইনা ফংহন্নবগী পান্দমদা হোৎনদুনা লাক্লি।
মিসন অসি হৌরকপগা স্তেতশিংনা বেজলাইন দেতা অমা শেমদুনা লৈবাক অসিদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১৯.০৫ লৈবা অসিদা য়ুমথোং করোর ৩.২৩ অমদি হান্ননা তেপ কন্নেক্সন অসি লৈখ্রে হায়বা অসিদা থবক ওইনা তৌবিনবা হায়জখ্রে। লেমহৌরিবা করোর ১৫.৮১ অমদি তেপ কন্নেক্সন অসি পীগদৌরিবনি। মসিনা তাকপদি য়ুমথোং করোর ৩.২ অমা চহি খুদিংগী য়ৌশিনবা অমা মথৌ তারি হায়রিবা অসিনা তাকপদি নোংমদা তেপ কন্নেক্সন ৮৮,০০০ পীবা তারি। মসিগী পান্দম অসি থম্লগা স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিংনা তেপ কন্নেক্সন অসি খুঙ্গংগী মফমশিংদা ফংহন্নবা অঙম্বা মখৈ হোৎনরি।
২০২০-২১দা জে.জে.এম. অসি ওইহনবা ঙম্নবা শেনফম ওইনা লুপা করোর ২৩,৫০০ অসি পীখি। মসিগী মথক্তা ২০২০-২১দা, ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না ৫০% অমা খুঙ্গংগী লোকেল বোদীদা গ্রান্ত পীদুনা হায়বদি লুপা করোর ৩০,৩৭৫ কী গ্রান্ত অসি ঈশিং পীবা অমসুং সেনিতেসনগীদমক শিজিন্নবা পীখি। হায়রিবা অসিনা হেন্না ফবা থৌরাং, শিজিন্নবা, শিল-লাংবা, থবক হৌবা অমসুং মসিবু শেন্নবা অসিদা মতেং ওইগনি মসিনা মীয়াম্না চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা থক্নবা ঈশিং ফংবা ঙম্লগনি।
মিসন অসি লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী ওইবা শক্নাইরবা এজেন্সিশিং হায়বদি য়ু.এন. এজেন্সিশিং, এন.জি.ও.শিং/সি.বি.ও.শিং, সি.এস.আর. ওর্গানাইজেসনশিং, থ্রস্তশিং, ফাউন্দেসনশিং অসিনচিংবা অসিগা খুৎশম্নদুনা চৎলি। সরকার অসিনা আসা তৌরি মদুদি ঈশিং অসি মীয়ামগী ওইরকপা অমসুং মীপুম খুদিংগী ব্যুজিনেস ওইরকপা, মফমশিং অসি অওনবা অমা পুরকপা অসিনি।
স্ততশিং/য়ু.তি. কয়া অমনা মিসন অসিগী পন্থুং অসি ২০২৪গী মমাংদা পন্থুং য়ৌবা ঙম্নবা ৱা ঙাক্তুনা থম্লি। গৌৱানা হান্ননা য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিংগী তেপ ফংহনখ্রে। ২০২১দা বিহার, পুদুচেরী অমসুং তেলঙ্গানাদা য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিংগী তেপ ফংহন্নবা থৌরাং তৌখ্রে। মসিগা মান্ননা স্তেতশিং/য়ু.তি.শিং হায়বদি গুজরাত, হারিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু অমসুং কাশ্মির, লদাখ, মেঘালায়া, পঞ্জাব, সিক্কিম অসিদনা ২০২২ ফাওবদা পান্দম থম্লি। অদুগা আরুনাচল প্রদেশ, কর্নাতকা, কেরলা, মধ্যা প্রদেশ, মনিপুর, মিজোরাম, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা, ছত্তিসগর অসিদা ২০২৩দা ১০০% লোইশিন্নবা থৌরাং তৌরি। স্তেতশিং হায়বদি আসাম, অন্ধ্র প্রদেশ, ঝরখন্দ, মহারাস্ত্রা, ওরিশা, রাজাস্থান, তামিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গাল অসিদা ২০২৪ ফাওবদা লোইশিন্নবা থৌরাং তৌরি।
মিসন অসিগী পান্দম অসি মালেম পুম্বগী ওইনা কোল্লি অমসুং মরুওইবা পীরিবা অসি চৎনবা য়াবা ‘ইক্যুতি অমসুং ইনক্লুসিবনেস’ মদুদি খুঙ্গংগী ইমুং খুদিং মখোয়গী য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিংগী তেপ শমহনবা অসিনি অমসুং ‘কনাগুম্বা অমত্তা খাক্লমদবা অসিনি’। লোয়ননা, স্তেতশিং অসিনা মরুওইনা অহানবা খুদোংচাবা অসি এস.সি./এস.তি.না মপুং ওইবা খুঙ্গংশিং, আসা লৈরিবা দিস্ত্রীক্তশিং, ইকং তোইনা থোকপা খুঙ্গংশিং অমসুং মরুভুমীগী ওইবা মফমশিং অসিদা পীরি।
থক্নবা ঈশিং অসি অফবা ঈশিং লৈতবা মফমদা পীবা জে.জে.এম.গী মকোক্তা লৈবা পায়খৎকদবা থবক্নি। স্তেতশিংনা ঈশিংগী পাইপ অসি আর্সেনিক অমসুং ফ্লোরাইদনা শোকহল্লবা মফমশিংদা ২০২০গী দিসেম্বরগী মমাংদা য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌহনগদবনি।
জে.জে.এম.গী মখাদা মরুওইবা অসি খ্বাইদগী নেম্বা থাক্তা য়ৌনবা থৌরাং তৌরি মদুদি খুঙ্গং/গ্রাম পনচায়ৎ, ঈশিং য়োকপা, ঈশিং শেংদোকপা অমসুং গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত অসিনচিংবা অসিনি হায়রিবা অসি এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.,১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্ত ফোর পি.আর.আই., এস.বি.এম. (জি), দিস্ত্রীক্ত মিনরেল দিবলপমেন্ত ফন্দ, সি.এস.আর. ফন্দস, লোকেল এরিয়া দিবলপমেন্ত ফন্দ, অসিনচিংবা অসিগা পুন্না তৌমিন্নবনি।
খুঙ্গং অসিগী চেক শুবা, পাইপকী থবক শুবা, ইলেক্ত্রিকেলগী ওইবা, মোতোর-শেম্বা অসিনচিংবা অসিদা ‘হৈ-শিংলবশিং’ অসি মিসন অসিগী মকাদা থবক পীদুনা খুঙ্গংগী থাক্তা ত্রেন তৌরি।
ঈশিং সপ্লাই তৌরিবা অসি থক্ননবা ঈশিংগী লেবোরেতোরীদা তেস্ত তৌদুনা য়েংশিনবা অসি য়াম্না মরু ওইবা অমনি অমসুং অসিগুম্বা লেবশিং অসি হেন্না মপাঙ্গল পীদুনা মরুওইনা লৌরি অমসুং মসি এন.এ.বি.এল.না অয়াবা পীরি। স্তেতশিংনা ঈশিংগী তেস্ত তৌনবগী খুদোংচাবা অসি প্রজা মীয়ামগীদমক হাংদুনা থম্লি হায়রিবা অসিনা খুঙ্গংগী নুপীশিংনা লাক্তুনা মখোয়গী ইমুংগী থক্নবা ঈশিংগীদমক তেস্ত তৌনবগী খুদোংচাবা অসি পীরি।
লৈকাইগী মীওইশিংনা ঈশিংগী ফবগী চাং অসি য়েংশিনবা য়াই, হায়রিবা অসিদা খুঞ্জাশিং মঙাদা, অখন্ননা নুপীদা পীদুনা মখোয়না ঈশিং অসি তেস্ত তৌবা য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি। ৱাখল্লোল অসি থক্নবা ঈশিং অসি থাজবা য়াবা অমা ওইনবনি।
প্রধান মন্ত্রীগী কন্না হায়রিবা ৱাহৈ খর অসি ঙাক্নবা ‘ইজ ওফ লিবিং’ হায়বদি খুঙ্গংগী মফমশিংদা ফাইনান্সিএল ইনক্লুসন, য়ুম, লম্বী, অশেংবা ফ্যুএল, ইলেক্ত্রিসিতি, তোইলেৎ, জল জীবন মিসন্না য়ুমথোং খুদিংদা থক্ননবা ঈশিং ফংহনবা, হায়রিবা অসিনা খুঙ্গংদা লৈরিবা মীশিংগী পুন্সি মহিং য়াম্না শাংনা চাওখৎহনবা অসি ফহনবদা থাজবা পীবা অসিনি। মিসন অসিনা অমুকশু থবক অৱাবা শুরিবা মরুওইনা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংবু ঈশিং শোকপগী থৌদাং অসিদগী হন্থহল্লগনি।