Cabinet
Cabinet approves MoU between India and USA for exchange of information in areas of mutual interest in the electricity sector
16 DEC 2020 3:31PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has given its approval for Central Electricity Regulatory Commission’s proposal for entering into a Memorandum of Understanding between Central Electricity Regulatory Commission (CERC), India and Federal Energy Regulatory Commission (FERC), United States of America (USA) for exchange of information and experiences in areas of mutual interest to both in the electricity sectors.
The MoU will help in improving regulatory and policy framework for developing efficient whole sale power market and enhancing grid reliability.
The activities to be carried out under the MoU include the following:
1. Identify energy-related issues and develop topics and possible agendas for the exchange of information and regulatory practices in areas of mutual interest;
2. Organize visits by Commissioners and/or staff to participate in activities at each other’s facilities;
3. Participate in seminars, visit, and exchanges;
4. Develop programs of mutual interests and where appropriate hold these programs locally to enhance participation;
5. When practical and of mutual interest, provide speakers on energy issues and other personnel (management or technical).

କ୍ୟାବିନେଟ
ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ଆମେରିକା ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ମଞ୍ଜୁରି
16 DEC 2020 3:31PM by PIB Bhubaneswar
ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଜଡିତ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ମଂଜୁରି ମିଳିଛି । ଭାରତର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ ନିୟାମକ ଆୟୋଗ (ସିଇଆରସି) ଆମେରିକାର ଫେଡରାଲ ଏନର୍ଜି ରେଗୁଲେଟରି କମିଶନ (ଏଏଫ୍‌ଇଆରସି) ସହିତ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିବା ପାଇଁ ଦେଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି ।
ଦୁଇପକ୍ଷ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପୂରଣ ପାଇଁ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଏହି ଭାବୀ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେଲେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜ ନିଜର ସଫଳତା, ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତଥ୍ୟାବଳୀ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ । ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ମଧ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରର ନିୟାମକ ଓ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି ସାମଗ୍ରିକ ଶକ୍ତି ବଜାରକୁ ସୁଦକ୍ଷ କରିପାରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଗ୍ରୀଡର ବିଶ୍ୱସନୀୟତାକୁ ବଢାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ଯେଉଁସବୁ ବିଷୟ ସ୍ଥାନ ପାଇବ ସେଗୁଡିକ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା ।
(1) ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଉର୍ଜ୍ଜା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଉଭୟପକ୍ଷ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବ ।
(2) ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଦି କିଛି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ କାର୍ଯ୍ୟ ଥାଏ ସେଥିପାଇଁ ତଥ୍ୟର ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ହେବ ।
(3) ଦୁଇପକ୍ଷ ନିଜ ନିଜ ଦେଶକୁ ଅପରପକ୍ଷଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସହ ନିଜ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସର ବୁଲି ଦେଖାଇବା ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭ୍ରମଣ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମିନାର, ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ଓ ପରିଦର୍ଶନରେ ଭାଗ ନେବେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତିନିଧି ବିନିମୟ କରିବେ ।
(4) ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ତାହାକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ ।
(5) ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ଓ ପରିଚାଳନାଗତ ବିକାଶ ପାଇଁ ବାସ୍ତବ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଜଡିତ ନୀତିରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପରସ୍ପରକୁ ସହଯୋଗ କରିବେ ।