Ministry of Minority Affairs
Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi chairs Central Waqf Council meeting in New Delhi today
Waqf Boards to be established soon in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil: Sh. Mukhtar Abbas Naqvi
04 DEC 2020 3:18PM by PIB Delhi
Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi today said that Waqf Boards will be established soon in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil and the process of establishing the Waqf Boards has been started.
After chairing a Central Waqf Council meeting in New Delhi today, Shri Naqvi said that Waqf Boards will be established in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil for the first time since Independence and it has become possible only after abolition of Article 370.
The Union Minister said that Waqf Boards will ensure proper utilisation of Waqf properties in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil for welfare of the society. The Central Government will provide adequate financial assistance to construct infrastructure for socio-economic and educational activities on Waqf properties in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil under “Pradhanmantri Jan VikasKarykram” (PMJVK).
Shri Naqvi further said that there are thousands of Waqf properties in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil and the process has been started to register these Waqf properties. Digitisation, Geo Tagging/GPS Mapping of these Waqf properties has also been initiated and the work will be completed soon.
Shri Naqvi said that in today’s meeting,while taking a serious note of bungling and encroachment of Waqf properties by Waqf Mafias in several states, the state governments have been asked to take strict action against such Waqf mafias. A team of Central Waqf Council will visit these states in this regard.
The Minority Affairs Minister disclosed thatjust like other parts of the country, the Central Government will construct schools, colleges, ITIs, polytechnics, girls hostels, hospitals, multi-purpose community hall “SadbhavMandap”, “Hunar Hub”, common service centres, employment oriented skill development centres and other basic infrastructure on Waqf land in Jammu-Kashmir and Leh-Kargil under “Pradhanmantri Jan VikasKarykram” (PMJVK). These basic infrastructure will ensure quality education for the needy, especially girls and give employment opportunities to the youths.
Shri Naqvi said that for the first time since Independence, Prime Minister Shri Narendra Modi led Government is providing 100 per cent funding to develop schools, colleges, ITIs, polytechnics, girls hostels, hospitals, multi-purpose community hall “SadbhavMandap”, “Hunar Hub”, common service centres, employment oriented skill development centres and other basic infrastructure on Waqf land under “Pradhanmantri Jan VikasKarykram” in those backward areas across the country which had been deprived of these basic facilities.
Shri Naqvi said that while only 90 districts of the country had been identified for Minority communities’ development earlier; Prime Minister Shri Narendra Modi led Government has expanded development programmes for Minorities in 308 districts, 870 blocks, 331 towns and thousands of the villages of the country.
Shri Naqvi said that about 6 lakh 64,000 registered Waqf properties are there across the country. Digitisation of all the state Waqf boards has been completed. Geo Tagging/GPS Mapping of Waqf properties is being done ona war footing. 32 state Waqf boards have been provided video conferencing facilities.
The Minister said that during last about 6 years, the Modi Government has developed socio-economic-educational and employment oriented infrastructure across the country in Minority concentrated areas. These projects include: 1527 New School Buildings; 22877 Additional Class Rooms; 646 Hostels; 163 Residential Schools, 9217 Smart Class Rooms (including those in KendriyaVidyalayas); 32 Colleges; 95 ITIs; 13 Polytechnics; 6 NavodayaVidyalayas; 403 Multi-purpose community centre “SadbhavMandap”; 574 Market Sheds; 2842 toilet and water facilities; 140 Common Service Centres; 22 Working Women Hostels; 1926 Health Projects; 5 Hospitals; 8 Hunar Hub; 14 various sports facilities, 6014 Anganwadi Centres.

মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
ঙসি ন্যু দিল্লীদা পাংথোকখিবা সেন্ত্রেল ৱাকফ কাউন্সিলদা মাইনোরিতী এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী মুখতার অবাস নকবীনা থৌরম মপু ওইখ্রে
জম্মু-কশ্মীর অমসুং লেহ-কার্গিলদা অথুবা মতমদা ৱাকফ বোর্দশিং শেম্লগনি: শ্রী মুখতার অবাস নকবী
04 DEC 2020 3:18PM by PIB Imphal
জম্মু-কশ্মীর অমসুং লেহ-কার্গিলদা অথুবা মতমদা ৱাকফ বোর্দশিং শেম্লগনি অমসুং ৱাকফ বোর্দশিং শেমগৎপগী থৌওংশিং হৌখ্রে হায়না মাইনোরিতী এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী মুখতার অবাস নকবীনা ঙসি ফোংদোকখ্রে৷
ঙসি ন্যু দিল্লীদা পাংথোকখিবা সেন্ত্রেল ৱাকফ কাউন্সিলদা থৌরম মপু ওইনা শরুক য়ারবা মতুংদা ভারতনা মমিং মখা তম্লবা মতুংদা ইহান হানবা ওইনা জম্মু-কশ্মীর অমসুং লেহ-কার্গিল ৱাকফ বোর্দশিং শেমগৎলগনি অমসুং হায়রিবা অসি আর্তিকল ৩৭০ অসি মুথৎলবা মতম খক্তদা ওইথোক্কনি হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে৷
সমাজ অসিগী য়াইফন্নবগীদমক জম্মু-কশ্মীর অমসুং লেহ-কার্গিলদা লৈরিবা ৱাকফ প্রোপর্তীশিং অসি ৱাকফ বোর্দশিং অসিনা নিংথীজনা শিজিন্নবা য়ারগনি হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রী অদুনা ফোংদোকখ্রে৷ কেন্দ্র সরকার অসিনা “প্রধান মন্ত্রী জন ভিকাস করিক্রম”(পি.এম.জে.ভি.কে.)গী মখাদা জম্মু-কশ্মীর অমসুং লেহ-কার্গিলদা লৈরিবা ৱাকফ প্রোপর্তীশিং অসিদা সোসিয়ো-ইকোনোমিক অমসুং এদজুকেস্নেল এক্তিবিতীশিং অসিগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা দরকার লৈরিবা শেল-থুমগী ওইবা মতেং মদু পীরগনি৷
জম্মু-কশ্মীর অমসুং লেহ-কার্গিলদা ৱাকফ প্রোপর্তী লিশিং কয়ামরোম লৈ অমসুং হায়রিবা ৱাকফ প্রোপর্তীশিং অসি রেজিস্তর তৌননবা থৌওং অদু হৌখ্রে হায়না শ্রী নকবীনা মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷ হায়রিবা ৱাকফ প্রোপর্তীশিং অসিগী দিজিতাইজেসন, জিও তেগিঙ্গ/জি.পি.এস. মেপিং অদুসু হৌখ্রে অমসুং থবক অদু অথুবা মতমদা লোইশিল্লগনি৷
তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা ৱাকফ প্রোপর্তীশিং অসি ৱাকফ মাফিয়াশিং অসিনা লৌশিন্নবা হোন্নরিবা অসিদা অসিগুম্বা ৱাকফ মাফিয়াশিং অসিগী মাইয়োক্তা স্ত্রিক ওইবা এক্সন লৌখৎনবা রাজ্য সরকারশিংদা খঙহনখ্রে হায়না ঙসিগী মীফম অদুদা শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে৷ হিরম অসিদা সেন্ত্রেল ৱাকফ কাউন্সিলগী তীম অমা হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা চৎলগনি৷
লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমদা তৌবা অদুগুম্না জম্মু-কশ্মীর অমসুং লেহ-কার্গিলগী ৱাকফ লেন্দদা কেন্দ্র সরকার অসিনা “প্রধান মন্ত্রী জন ভিকাস করিক্রম”(পি.এম.জে.ভি.কে.)গী মখাদা স্কুলশিং, কোলেজশিং, আই.তি.আই.শিং, পোলীতেক্নিকশিং, নুপীগী হোস্তেলশিং, হোস্পিতালশিং, মল্তি-পর্পোস কম্ম্যুনিতী হোল “সদভাব মন্দপ”, “হুনর হব”, কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং, এমপ্লোইমেন্ত ওরিয়েন্তেদ স্কিল দিভেলপমেন্ত সেন্তরশিং অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেম্লগনি হায়না মাইনোরিতী এফিয়র্সকী মন্ত্রী অদুনা ফোংদোকখ্রে৷ অসিগুম্বা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা তঙাই ফদনা দরকার ওইরিবা মরু ওইনা নুপীশিংদা ক্বলিতী এদজুকেসন ফংহনবা ঙম্লগনি অমসুং নহাশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি৷
লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লবা মতুংদা ইহান হানবা ওইনা তঙাই ফদনা মরু ওইবা খুদোংচাবশিং ফংদ্রিবা লৈবাক অসিদা লৈরিবা কা হেন্না শোত্থরবা মফমশিংদা স্কুলশিং, কোলেজশিং, আই.তি.আই.শিং, পোলীতেক্নিকশিং, নুপীগী হোস্তেলশিং, হোস্পিতালশিং, মল্তি-পর্পোস কম্ম্যুনিতী হোল “সদভাব মন্দপ”, “হুনার হব”, কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং. এমপ্লোইমেন্ত ওরিয়েন্তেদ স্কিল দিভেলপমেন্ত সেন্তরশিং অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ৱাকফ লেন্দ মফমশিং অসিদা শেম্ননবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিনা “প্রধান মন্ত্রী জন ভিকাস করিক্রম”গী মখাদা শেম চাদা ১০০ থাদরগনি হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে৷
মমাংগী মতমদা চাওখৎ থৌরাংগীদমক লৈবাক অসিদা লৈরিবা জিলা ৯০ খক্তমক মাইনোরিতী কম্ম্যুনিতীশিংনি হায়না খন্দোকখি অদুবু প্রাধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিনদি মাইনোরিতীশিংগীদমক লৈরিবা দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং অসি জিলা ৩০৮, ব্লোক ৮৭০, শহর ৩৩১ অমসুং লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লিশিং কয়ামরোমদা য়ৌহনখ্রে হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে৷
লৈবাক অসিদা রেজিস্তর তৌরবা ৱাকফ প্রোপর্তী লাখ ৬ ৬৪,০০০রোম লৈ হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে৷ রাজ্যগী ৱাকফ বোর্দ পুম্নমক্কী দিজিতাইজেসন মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷ ৱার ফুতিং অমদা ৱাকফ প্রোপর্তীশিংগী জিও তেগিং/জি.পি.এস মেপিং তৌরি৷ রাজ্যগী ৱাকফ বোর্দ ৩২দা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুদোংচাবশিং ফংহনখ্রে৷
মমাংগী চহী ৬ অসিদা মোদী সরকার অসিনা লৈবাক অসিগী মাইনোরিতীনা খরা হেন্না কুংনা খুন্দাবা মফমশিংদা সোসিও-ইকোনোমিক-এদজুকেস্নেল অমসুং এমপ্লোইমেন্ত ওরিয়েন্তেদ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমখ্রে হায়না মন্ত্রী অদুনা ফোংদোকখ্রে৷ হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি: অনৌবা স্কুল বিল্দিং ১৫২৭; অহেনবা ক্লাসরুম ২২৮৭৭; হোস্তেল ৬৪৬; রিসাইদেন্সিয়েল স্কুল ১৬৩, স্মার্ত ক্লাসরুম ৯২১৭(কেন্দ্রিয় ভিদ্যলোয়শিং য়াওনা); কোলেজ ৩২; আই.তি.আই. ৯৫; পোলীতেক্নিক ১৩; নবোদয়া ভিদ্যলয় ৬; মল্তি-পর্পোস কম্ম্যুনিতী সেন্তর “সদভাব মন্দপ” ৪০৩; মার্কেৎ সেত ৫৭৪; তোইলেত অমসুং ইশিংগী ফেসিলিতী ২৮৪২; কম্মন সর্ভিস সেন্তর ১৪০; ৱর্কিং ৱুমেন হোস্তেল ২২; হেল্থ প্রোজেক্ত ১৯২৬; হোস্পিতাল ৫; হুনার হব ৮; তোঙান তোঙানবা স্পোর্ত ফেসিলিতী ১৪, অঙ্গনৱাদি সেন্তর ৬০১৪ য়াওরি৷