Ministry of Science & Technology
CSIR-IITR, CSIO and IMD organize IISF-2020 Curtain Raiser events to generate awareness
India International Science Festival-2020 will showcase 41 events highlighting multi-dimensional aspects of science, technology and innovation in India
29 NOV 2020 3:13PM by PIB Delhi
Several curtain raiser events are being organized for generating awareness about the 6thIndia International Science Festival (IISF-2020) to be held virtually this year.
At such an event at CSIR – Indian Institute of Toxicology Research, Lucknow, Dr Shekhar C Mande, Secretary, Department of Scientific and Industrial Research (DSIR), Director General, Council of Scientific and Industrial Research and Chairman, Steering Committee, IISF – 2020, in his key note address, said that this is a much awaited annual event and in spite of the restrictions imposed by the Covid-19 global pandemic the event being organized itself signifies the indomitable spirit of nurturing and celebrating scientific temperament among all the stake holders.The theme of IISF 2020: “Science for Self Reliant India and Global Welfare is expected to deliberate on the role of Science, Technology and Innovation to build an Atmanirbhar Bharat and also provide solutions to global problems, he said.
Smt Neelima Katiyar, Minister of State for Higher Education and Science & Technology, Government of Uttar Pradesh was the Chief Guest of the function and Smt.Sanyukta Bhatia, Mayor of Lucknow graced the event as the Guest of Honour.
Earlier welcoming the participants, Dr Saroj K Barik, Director, CSIR – IITR said that the festival is an opportunity for young scientists to interact, share ideas and collaborate for greater global benefits.
Shri Jayant Sahasrabudhe, National Organizing Secretary and Sri Shreyansh Mandloi, Organizing Secretary Awadh Prant, Vijnana Bharti also interacted with the participants through the online mode and urged the schools and colleges to participate in large numbers and use the IISF platform to understand the intrinsic role of science and technology in our daily lives.
In another function, CSIR-National Botanical Research Institute (NBRI), Lucknow organised an online curtain raiser ceremony. In this programme, Dr. S.K. Barik, Director, CSIR-NBRI gave opening remarks and the Organizing Secretary, VIBHA-Awadh Prant, U.P. Er. ShreyanshMandloi delivered a lecture about the significance of the IISF. Dr. Shekhar C. Mande, Director General, CSIR and Secretary, DSIR delivered the keynote address. Shri Brijesh Pathak, Cabinet Minister, Govt. of Uttar Pradesh, was the Chief Guest of this event.
In Chandigarh, CSIR-Central Scientific Instruments Organisation (CSIO), also organised a pre-event curtain raiser to IISF-2020. Dr. Suresh Kumar Chaudhari, Deputy Director General, ICAR, New Delhi was the chief guest of this virtual event. Dr. Nagendra Prabhu, Associate Professor, S.D. College, Allepy, Kerala and Dr. Brajendra Parmar, Principal Scientist, ICAR-Indian Institute of Rice Research, Hyderabad delivered the key note lectures. The central theme of this program was “Science for Sustainable Agriculture and Environment”.
Similarly, India Meteorological Department (IMD), Ministry of Earth Sciences (MoES) organised the IISF’s Curtain Raiser event on YouTube Channel. MoES is one of the organisers of 6th India International Science Festival. Dr. M. Mohapatra, DGM, IMD delivered welcome address. Dr. Shailesh Nayak, Former Secretary, MoES was the chief guest of this event. Theme of this programme was “Weather and Climate Services for Self Reliant India & Global Welfare”. Dr. Sathi Devi, Dr. D.S. Pai, Dr. R.K. Jenamani, Shri K.N. Mohan, Dr. A.K. Mitra, Dr. S.D. Attri, Dr. Ashok Kumar Das and Dr. R.K. Giri were the other speakers of this programme.
India International Science Festival is a unique combination of seminars, workshops, exhibitions, discussions and debates with several interactive forms of engagement including hands on demonstrations, dialogues with experts and scientific theatre, music and Poetry. 41 events have been identified to be held at IISF-2020.This year the festival begins on December 22, 2020 and culminates on December 25, 2020, the birthdays of world renowned Indian Mathematician Srinivas Ramanujan and former Prime Minister of the country Sri Atal Bihari Vajpayee, respectively. Both these stalwarts were deeply committed to the belief that Science and Technology will always be at the core of the nation’s progress.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর.-আই.আই.তি.আর., সি.আই.এস.ও. অমসুং আই.এম.দি.না মীয়ামদা খঙহন্নবগীদমক আই.আই.এস.এফ.-২০২০ য়ুখল হাইদোকপগী থৌরম পাঙথোকখ্রে
ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিভেল-২০২০দা ভারতকী সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইনোভেসনগী মায়কৈ কয়া লোঙবা মওং মতৌশিং উৎপা থৌরম ৪১ লৈগনি
29 NOV 2020 3:13PM by PIB Imphal
চহীসিদা ভর্চুএল ওইনা পাঙথোক্কদবা ৬শুবা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিভেল (আই.আই.এস.এফ.-২০২০)কী মরমদা মীয়ামদা খঙহন্নবগীদমক তোঙান তোঙানবা য়ুখল হাইদোকপগী থৌরমশিং পাঙথোক্লি‍।
সি.এস.আই.আর. – ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তোক্সিকোলোজী রিছর্চ, লখনৌদা পাঙথোকপা অসিগুমবা থৌরম অমদা দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছর্চ (দি.এস.আই.আর.) সেক্রেতরী, কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছর্চকী দাইরেক্তর জেনেরেল অমসুং স্তিরিং কম্মিতী, আই.আই.এস.এফ. – ২০২০গী চেয়রমেন দোক্তর সেখর সি. মন্দেনা থৌরমসি চহীসিগী খ্বাইদগী খৌরাংনা ঙাইনবা থৌরম অমনি অমসুং কোবিদ-১৯ মালেমগী লাইচৎনা পীরিবা অথিংবা কয়া লৈদুনসু থৌরম অসি পাঙথোক্লিবা অসিনা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা লৈরিবা সাইন্তিফিক তেম্পরেমেন্ত য়োকখৎপগী নমথবা ঙমদ্রবা ৱাখল্লোন অদু তাক্লিবনি‍। আই.আই.এস.এফ.-২০২০গী হীরম: “মরোমদোম লেপচবা ভারত অমসুং মালেমগী য়াইফনবগীদমক সাইন্স” হায়রিবা অসিনা আত্মনিরভর ভারত শাগৎনবা অমদি মালেমগী খুদোংচাদবা ৱাফমশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইনোভেসনগী থৌদাং নৈননবা পান্দম থম্লি, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
উত্তর প্রদেশ লৈঙাক্কী হাইয়র এজুকেসন অমসুং সাইন্স অমদি তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতি নীলিমা কতিয়ারনা থৌরমদুগী অথোইবা মীথুং ওইনা শরুক য়াখি অমদি লখনৌগী মেয়র শ্রীমতি সনয়ুক্তা ভাতিয়ানা ইকায় খুম্নবা মীথুং ওইনা শরুক য়াখি‍।
ঙল্লিঙৈদা শরুক য়ারিবশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা, সি.এস.আই.আর.-আই.আই.তি.আর.গী দাইরেক্তর দোক্তর সরোজ কে. বারিকনা থৌরম অসি নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংনা মালেমগী কান্ননবগীদমক্তা ৱারী ৱাতায় শাননবা, ৱাখল্লোনশিং পুথোক্ননবা অমদি পুনশিন্ননবা তাঞ্জা অমনি হায়না হায়খি‍।
নেসনেল ওর্গনাইজিং সেক্রেতরী শ্রী জয়ন্ত সহাস্রাবুধে অমসুং অৱধ প্রান্ত, বিগ্যান ভারতিগী ওর্গনাইজিং সেক্রেতরী শ্রী শ্রেয়ান্স মন্দলোইসু শরুক য়ারিবশিংগা ওনলাইন্দা ৱারী ৱাতায় শাখি অমদি স্কুল অমসুং কলেজশিংনসু মশিং য়াম্না শরুক য়াদুনা ঐখোয়গী নুংতিগী পুন্সিদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীনা লৌরিবা থৌদাংশিংগী মরমদা মমুৎ তানা খঙননবা আই.আই.এস.এফ. ফম্পাক শীজিন্ননবা ৱাফম থমখি‍।
অতোপ্পা থৌরম অমদা, সি.এস.আই.আর.-নেসনেল বোতনিকেল রিছর্চ ইন্সতিত্যুৎ (এন.বি.আর.আই.), লখনৌনা ওনলাইন্দা য়ুখল হাইদোকপগী থৌরম অমা পাঙথোকখি‍। থৌরম অসিদা, সি.এস.আই.আর.-এন.বি.আর.আই.গী দাইরেক্তর দোক্তর এস.কে. বারিকনা হৌদোকপগী ৱারোল পীখি অমদি ভিভা-অৱধ প্রান্ত, য়ু.পি.গী ওর্গনাইজিং সেক্রেতরী দোক্তর শ্রেয়ান্স মন্দলোইনা আই.আই.এস.এফ.কী মশক মওংশিংগী মতাঙদা ৱা ঙাঙখি‍। সি.এস.আই.আর. দাইরেক্তর জেনেরেল অমসুং দি.এস.আই.আর. সেক্রেতরী দোক্তর সেখর সি. মন্দেনা মরুওইবা ৱারোল পীখি‍। উত্তর প্রদেশকী কেবিনেত মন্ত্রী শ্রী ব্রিজেশ পাথকনা থৌরমদুদা অথোইবা মীথুং ওইনা শরুক য়াখি‍।
চান্দিগরদা সি.এস.আই.আর.- সেন্ত্রেল সাইন্তিফিক ইন্সত্রুমেন্তস ওর্গনাইজেসন (সি.এস.আই.ও.)নসু আই.আই.এস.এফ.-২০২০গী মাঙওইননা য়ুখল হাইদোকপগী থৌরম অমা পাঙথোকখি‍। ভর্চুএল ওইনা পাঙথোকখিবা থৌরমদুদর আই.সি.এ.আর., নই দিল্লীগী দিপুতী দাইরেক্তর জেনেরেল দোক্তর সুরেস কুমার চৌধরিনা অথোইবা মীথুং ওইনা শরুক য়াখি‍। এস.দি. কলেজ, এলেপী, কেরলাগী এসোসিএত প্রোফেসর দোক্তর নাগেন্দ্র প্রভু অমসুং আই.সি.এ.আর.-ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ রাইস রিছর্চ হাইদরবাদকী প্রিন্সিপাল সাইন্তিস্তনা মরুওইবা ৱারোলশিং পীখি‍। থৌরম অসিগী নুংগী ওইবা হীরমদি “তুং কোইগদবা লৌউ শিংউ অমসুং অকোইবগী ফীভমগীদমক সাইন্স” হায়বসিনি‍।
অসুম্না, ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.), আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এস.)নসু য়ুত্যুব চেনেলদা আই.আই.এম.এফ.কী য়ুখল হাইদোকপগী থৌরম পাঙথোকখি‍। এম.ও.ই.এস. অসি ৬শুবা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিভেল শীল্লিবশিংগী মরক্তা অমনি‍। আই.এম.দি.গী দি.জি.এম. দোক্তর এম. মোহাপত্রানা তরাম্না ওকপগী ৱারোল পীখি‍। এম.ও.ই.এস.কী হান্নগী সেক্রেতরী দোক্তর সাইলেস নায়কনা থৌরমদুগী অথোইবা মীথুং ওইনা শরুক য়াখি‍। থৌরম অদুগী হীরমদি “মরোমদোম লেপচবা ভারত অমসুং মালেমগী য়াইফনবগীদমক ৱেদর অমসুং ক্লাইমেত সর্ভিসশিং” হায়বসিনি‍। থৌরমদুদা ৱা ঙাঙখিবা অতৈ মীওইশিংদি দোক্তর সাথি দেবী, দোক্তর দি.এস. পাই, দোক্তর আর.কে. জেনামনি, শ্রী কে.এন. মোহন, দোক্তর এ.কে. অত্রি, দোক্তর অশোক কুমার দাস অমসুং দোক্তর আর.কে. গিরিনি
ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিভেল অসি হকথেংননা মওং মতৌ তাকপা, এক্সপর্তশিংগা ৱারী ৱাতায় শাবা অমসুং সাইন্তিফিক থিএতর, ঈশৈ নোংমাই অমসুং শৈরেং য়াওনা অমগা অমগা পুনশিন্নদুনা ৱারী ৱাতায় শানবগী তোঙান তোঙানবা মওংশিং য়াওরবা সেমিনার, ৱর্কসোপ, একজিবিসন, খন্ন-নৈনবা অমদি ৱায়েৎনবশিং পুনশিল্লবা তোপ তোপ্পা থৌরম অমনি‍। আই.আই.এস.এফ.-২০২০দা পাঙথোক্কদবা থৌরম ৪১ শকখঙলে‍। চহীসিগী ওইনা কুমহৈ অসি মমীং লৈরবা ভারতকী অঙ্ক হোৎপা স্রিনিবাস রামানুজনগী মপোক নুমিৎ দিসেম্বর ২২, ২০২০দগী হৌগনি অমদি লৈবাকসিগী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপায়িগী মপোক নুমিৎ দিসেম্বর ২৫, ২০২০দা লোইশিনগনি‍। হায়রিবা মীওই অনি অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীনা লৈবাকসিগী চাউখৎ লমজেলগী য়াংলেন শরু ওইগদবনি হায়না চেৎনা থাজরমবা মীওইশিংনি‍।