Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of multi-storeyed flats for MPs via video conferencing
23 NOV 2020 1:42PM by PIB Delhi
Namaskar,
Lok Sabha Speaker Shri Om Birla ji, my Cabinet colleagues Shri Prahlad Joshi ji, Shri Hardeep Puri ji, chairman of this committee Shri C.R. Patil ji, parliamentarians, ladies and gentlemen!! Many many congratulations to all of you for this new housing facility for public representatives in Delhi. There is also a pleasing coincidence today. Today is also the birthday of our committed and soft-spoken Speaker Shri Om Birla ji. Many many best wishes to Om ji. I pray to God that you remain healthy, live long and continue to serve the country.
Friends,
The houses for MPs were readied in North Avenue last year. And these three towers at B.D. Road are ready for allotment. I wish that the confluence of these three towers – Ganga, Yamuna and Saraswati – keep the public representatives living here healthy, engaged and content. These flats have been provided with all the facilities which will help the MPs in discharging their duty. MPs will find it much easier since it is close to Parliament House.
Friends,
Accommodation for the Members of Parliament in Delhi has been a long standing problem. As Birla ji was saying just now that the MPs have to put up in hotels for a long time. It also leads to economic burden. They also did not enjoy this, but were under compulsion. But serious efforts to overcome this problem began especially after 2014. The decades-old problems can be resolved by finding solutions to them and not by avoiding. Not only the accommodation for MPs, there were several projects in Delhi which had been lying incomplete for many years, and were in limbo. Construction of several buildings began during this government itself and was completed in the stipulated time, even before the scheduled time. When there was the government of Atal Bihari Vajpayee ji, discussion began on the Ambedkar National Memorial. It took several years for its construction and it was completed only after the formation of this government. The Doctor Ambedkar International Centre was built by this government after a long wait of 23 years. The new building of the Central Information Commission was completed by this government. The country was, for decades, discussing a proposal of the War Memorial. The brave soldiers of our country were expecting and demanding this for a long time. Our government also had the privilege of constructing a war memorial near India Gate in memory of the country's martyrs. Thousands of policemen in our country have sacrificed their lives to maintain law and order. Thousands of policemen have been martyred. The National Police Memorial in their memory was also built by this government. The inauguration of the new houses for MPs today is also an urgent and important step in the same series.I am glad that a long wait of our MPs is now going to be over. Environment has been taken care of while building these flats. Energy conservation measures, solar plants, sewage treatment plants, these concepts of green buildings make these flats more modern.
Friends,
I congratulate everybody, including the Lok Sabha Speaker, Lok Sabha Secretariat, the Urban Development Ministry and other departments involved in its construction that they have made this good facility possible in such a short time. And we all are very aware that our Lok Sabha Speaker believes in quality and savings. In the Parliament, he ensures saving of time and quality of debates. All those things have been meticulously implemented in its construction. We all remember when we saw a glimpse of the working style of the Speaker in the monsoon session also. The Parliament session happened amid a slew of precautions and new arrangements during the Corona period. All the colleagues in the ruling and opposition parties made good use of each and every moment. Everyone cooperated whether the alternate work by both the Houses and even holding proceedings on Saturdays and Sundays. All parties cooperated.
Friends,
There is another major reason behind the energy that has soared in our Parliament. It has also started from 2014 in a way. The country wanted to move towards a new direction then, wanted change and therefore more than 300 first time MPs were elected in the country’s Parliament, and I was also one among those who were elected for the first time. In this 17th Lok Sabha also, there are 260 MPs who have been elected for the first time. That is, there are more than 400 MPs who have either come for the first time or have reached Parliament for the second time this time. Not only this, the 17th Lok Sabha has also registered a record by electing the highest number of woman MPs. This young mindset of the country, this new mood is also reflected in the proceedings of Parliament. This is the reason that today one finds a new mindset and a new approach in the working style and governance of the country. This is the reason that today the country’s Parliament is taking a new step for a new India and is taking fast decisions. The last 16th Lok Sabha passed 15 percent more bills compared than before. In the first session of the 17th Lok Sabha, 135 percent work was done in the stipulated time. The Rajya Sabha also worked 100 percent. This is the highest performance in the last two decades. In the last winters, the productivity of Lok Sabha was more than 110 percent.
Friends,
All the MPs have taken care of both the products and the process in the productivity of Parliament. The MPs of both the Lok Sabha and Rajya Sabha have attained a new height in this direction. And indeed there is also the contribution of those MPs who are no longer with the Parliament. You see, how much we have attained. So much new has been done together. If we only talk about the last one and one-and-a-half years, the country has worked to liberate farmers from the clutches of middlemen. The country has undertaken historic labour reforms and has ensured protection of workers. The country has also worked to connect the people of Jammu and Kashmir with the mainstream of development and many laws. For the first time, such laws against corruption have been made in Jammu Kashmir.
The country has also given freedom to women from social evils like triple talaq.
In the meantime, the death penalty has also been provided for those who rape innocent girls. Several important decisions like GST, Insolvency and Bankruptcy Code have been taken for the modern economy. Similarly, we have together passed the Citizenship Amendment Act by fulfilling the commitment of India’s sensitive identity. If these works, these successes are products then the process to implement them has been equally brilliant. Perhaps, not many people may have taken note of it, but there has been on an average 2-3 hours debate to pass 60 percent bills in the 16th Lok Sabha. We passed more bills than the previous Lok Sabha, but still we have debated more than ever.
It shows that we have also focused on the product and also improved the process. And all this has been done by all of you honourable MPs. It has happened because of you. I publicly congratulate all the Members of Parliament for this.
Friends,
In general, it is said that the age of 16-17-18 for the youths, when they are in 10th-12th class, is very important. This age of 16-17-18 is also equally important for any young democracy. You see, now, with the 2019 elections, we have completed the term of the 16th Lok Sabha. This period has been very historic for the development and progress of the country. The term of 17th Lok Sabha has started after 2019. This Lok Sabha has also made history with the decisions and steps taken in the country during this period. There will be 18th Lok Sabha after this. I am sure the next Lok Sabha will also play a very important role to take the country forward in the new decade. Therefore, I have presented before you the importance of this 16-17-18. There are so many things before the country which we have to achieve during this period. We have to achieve all these, whether it is Atmanirbhar Bharat mission, goals related to economy and similar other resolutions, during this period. Therefore, this period encompassing the 16th, 17th and 18th Lok Sabha is very important for our young country. We are fortunate to become part of this important period for the country. And, therefore, it is our collective responsibility to see that whenever there is study of different terms of Lok Sabha in the history, this period should be remembered as a golden chapter for the development of the country.
Friends,
It is said here -- “क्रियासिद्धि: सत्वेभवति महताम् नोपकरणे”
It means that we can attain karma through our true resolutions and our intentions.
Today, we have resources and also firm determination. The more hard work we put in for our resolutions, the sooner and bigger the accomplishment. I am sure that we will all together fulfil the dreams of 130 crore countrymen, will meet the goal of self-reliant India. With these good wishes, once again, congratulations to all of you.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না এম.পি.শিংগী মথোল লোংবা ফ্লেৎশিং শঙ্গাবগী থৌরমদা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা পীখিবা ৱারোল
23 NOV 2020 1:42PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
লোকসভাগী স্পীকর শ্রীমান ওম বিরলাজী, মন্ত্রিমন্দলগী ঐগী খোংলোই শ্রীমান প্রহলাদ জোশীজী, শ্রী হরদীপ পুরীজী, সমিতী অসিগী চিয়রমেন শ্রীমান সি.আর. পাতিলজী, এম.পি.শিং, ইবুংঙো অমদি ইবেম্মশিং!! দিল্লীদা মীয়ামগী মীহুৎশিংগীদমক্তা লৈননবা য়ুমগী অনৌবা খুদোংচাবা অসিগীদমক্তা অদোম পুম্নমক্তা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি! ঙসি অসি অতোপ্পা নুংঙাইরবা নুমিৎ অমসুনি। ঙসি ঐখোয়গী মথৌ খঙবা, ৱাহৈ-ৱাতা হৈবা, ঐখোয়গী স্পীকর শ্রীমান ওম বিরলাজীগী মপোক নুমিৎসুনি। ওমজীদা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অদোম হকচাং ফবা, পুন্সি নুংশাংবা ওইরসনু, অমসুং লৈবাক্কী সেবা অসুম্না তৌবীবা ওইরসনু, ইশ্বরদা ঐনা থৌনীজরি।
মরূপশা,
এম.পি.শিংগীদমক্তা হৌখিবা চহিদা নোর্থ এভেন্যুগী য়ুম শাবা লোইখ্রে। অমসুং ঙসি বি.দি. রোদতসু মথোল অহুম অসি লৈননবা শেম শারে। ঐনা নীংজরি মদুদি গঙ্গা, য়মুনা অমসুং সরস্বতী, হায়রিবা তাৱর অহুম অসিগী ইতিনফম অসিনা, মসিদা লৈগদৌরিবা মীয়ামগী মীহুৎশিংবু মতম পুম্নমক্তা মশা-মউ ফনা, মথৌ পাংথোকহন্দুনা নুংঙাইনা থম্বীবা ওইরসনু। ফ্লেৎশিং অসিদা এম.পি.শিংনা মখোয়গী মথৌ তৌরকপদা মতেং ওইগদবা খুদোংচাবা পুম্নমক ফংহল্লি। পার্লিয়ামেন্ত হাউসকী মনাক্তা লৈবা মরমনসু মসিদা লৈগদৌরিবা এম.পি.শিংদা য়াম্না অরাইবা ওইহল্লগনি।
মরূপশা,
দিল্লীদা এম.পি.শিংগী লৈননবগী অৱাবা অসি কুইনদগী লৈরক্লবনি। অমসুং হৌজিক বিরলাজীনা হায়বীখিবা অদুগুম্না মতম কুইনদগী এম.পি.শিংনা হোতেলদা লৈবা তারক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা শেন-থুমগী অৱাবসু ওইরি, মখোয়সু মসি নুংঙাইবা ওইদে অদুবু তঙাফদনা তৌবা তাখি। অদুবু সমস্যা অসি কোকহন্নবা লুম্না লৌদুনা ২০১৪গী মতুংদা অখন্নবা মওংদা চৎথবা হৌখি। চহি কয়াদগী লৈরক্লবা সমস্যাশিংবু য়ৈথোক্তুনা থম্বগী মহুত্তা মদুগী পাম্বৈ পুথোক্লবতদা লোইশিনবা ঙম্মি। শুপ্নগী এম.পি.শিংগী লৈফম খক্তা নত্তনা দিল্লীদা অসিগুম্বা চহি কয়া কয়াদগী পন্দুনা প্রোজেক্ত কয়া লৈরমখি। বিল্দিং কয়া সরকার অসিগী মতমদা শাবা হৌখি অমসুং লেপখিবা মতমগী মনুংদা, লেপখিবা মতমগী মাংওইননা লোইশু লোইশিনখি। অতল বিহারী ভাজপেয়ীজীগী সরকার লৈরিঙৈদা অতলজীগী মতমদা ঙাংনখিবা অম্বেদকর নেস্নেল মেমোরিয়েল অদু শাবদা চহি কয়া চংখি, সরকার অসি শেম্লবা মতুংদা মদুগী থবক হৌখি। চহি ২৩ শাংনা ঙাইরক্লবা মতুংদা দাক্তর অম্বেদকর ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর শাবগী থবক সরকার অসিনা হৌখি। সেন্ত্রেল ইনফোর্মেসন কমিশনগী অনৌবা বিল্দিং শাবগী থবকসু সরকার অসিনা তৌখি। লৈবাক অসিদা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী ৱার মেমোরিয়েলগী মতাংদা ঙাংনদুনা লাকখি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী থৌনা ফরবা জৱানশিংনা মতম কুইনদগী মসিবু ঙাইজরকখি, মসিবু তান্নজরকখি। লৈবাক অসিগী মথৌনা ফবা অথৌবশিংগী স্মৃতিদা ইন্দিয়া গেৎকী মনাক্তা ৱার মেমোরিয়েল শারিবা অসিসু, মসি পাংথোক্নবগী লাইবক ফবা তাঞ্জা অদুসু ঐখোয়গী সরকারনা ফংজখি।
মরূপশা,
ঐনা লোকসভাগী স্পীকর, লোকসভা সেক্রেতরিয়েৎ অমসুং মসি শাবগা মরী লৈনবা অর্বান দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়বু ওইরো, অতৈ দিপার্তমেন্তশিংবু ওইরো, পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি মদুদি মখোয়না অসুক তেনখ্রবা মতমগী মনুংদা চাউখ্রবা খুদোংচাবা অসিবু শাবীখি। অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না মসি নীংথিজনা খঙই। ঐখোয়গী লোকসভাগী স্পীকরজীদি ক্বালিতী অমদি সেবিংদসু থাজবা থম্বী। অমসুং মসি শাবা মতমদসু হায়রিবশিং অসি নীংথিজনা ফংখি। ঐখোয় পুম্নমক্না নীংশিংলি মদুদি হৌজিক ঐখোয়না নোংজু মীফমদসু স্পীকরজীগী অসিগুম্বা থৌওং অসিগী মমি উবা ফংখি। কোরোনাগী মতমদা মখল কয়াগী চেকশিন-থৌরাং মরক্তা, অনৌবা থৌরাংশিংগা লোইননা পার্লিয়ামেন্তকী মীফম পাংথোকখি। রুলিং অমসুং ওপিজিসনগী মরূপ পুম্নমক্না মিৎকুপ অমমম্বু নীংথিজনা শিজিন্নখি। হাউস অনিমক্না মথং মথং ওইনা থবক তৌববু ওইরো নত্ত্রগা থাংজা অমসুং নোংমাইজিংদসু থবক তৌবদা, পুম্নমক্না তেংবাং পীখি। দল পুম্নমক্না মতেং পাংখি।
মরূপশা,
ঐখোয়গী পর্লিয়ামেন্তকী ইনর্জী হেনগৎলক্লিবা অসিগী মরুমদা য়াম্না চাউবা মরম অমসু লৈরি। মসিসু অমরোমদা ২০১৪দগী হৌখ্রে। মতমদুদা লৈবাক অসি অনৌবা মায়কৈ অমদা চখৎপা পামখি, অহোংবা পামখি অমসুং মরম অসিনা মতম অদুদা লৈবাক অসিগী পার্লিয়ামেন্ততা এম.পি. ৩০০দগী হেন্না, অহানবা ওইনা খন্দুনা লাকখি অমসুং ঐসু অহানবা ওইনা লাকখিবশিংগী মনুংদা য়াওখি। ১৭শুবা লোকসভাদসু অহানবা ওইনা এম.পি. ২৬০ খন্দুনা য়ৌরকখি। হায়বদি, হন্দক্কী ৪০০দগী হেনবা এম.পি.শিং অসি অহানবা ওইনা খন্দুনা লাকখিবা নত্ত্রগা অনিরকশুবা ওইনা পর্লিয়ামেন্ততা লাকখিবা ঙাক্তনি। মসিদসু নত্তনা, ১৭শুবা লোকসভাগী মিং অসি নুপী এম.পি. খ্বাইদগী য়াম্না খন্দুনা থারকখিবগী রিকোর্দসু থমখি। লৈবাক্কী নহা ওইবা ৱাখল, অসিগুম্বা অনৌবা মচৎ অসি পর্লিয়ামেন্তকী শক্তমদসু উবা ফংই। মরম অসিননি ঙসি লৈবাক অসিগী থবক্কী পরিংদা, গভর্নেন্সতা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা অমসুং অনৌবা লোনচৎ অমা উবা ফংলিবসি। মমাংগী ১৬শুবা সোকসভানা অহানবগা চাংদম্নবদা চাদা ১৫ বিল পাস তৌখি। ১৭শুবা লোকসভাগী অহানবা মীফমদা অপীবা মতমদগী চাদা ১৩৫ থবক পাংথোকখি। রাজ্যসভানসু চাম্মদা চাম্মা থবক পাংথোকখি। পর্ফোর্মেন্স অসি হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অনিদা খ্বাইদগী হেল্লবনি। হৌখিবা চহি চাদসু লোকসভাগী প্রদক্তিবিতী চাদা ১১০দগী হেল্লি।
মরূপশা,
পার্লিয়ামেন্তকী প্রদক্তিবিতী অসিদা অদোম এম.পি. পুম্নমক্না প্রদক্ত অমসুং প্রোসেস অনিমক্তা পুক্নীং চংখি। ঐখোয়গী লোকসভা অমসুং রাজ্যসভা অনিমক্কী এম.পি.শিংনা মায়কৈ অসোমদা অনৌবা মতোল অমা লোম্বা ঙমখ্রে। অমসুং তশেংবা মওংদা মসিদা হৌজিক এম.পি. ওইদ্রবা অদুগুম্বা এম.পি.শিং অদুগী শরুকসু য়াওরিবনি। অদোম য়েংবীয়ু, ঐখোয়না কয়াদা মায় পাকপা ফংলিবনো? পুন্না অমত্তা ওইনা অনৌবা কয়া তৌরে। শুপ্নগী হৌখিবা চহি অমা মখাই রোমতগী মতাংদা পল্লবদা, লৈবাক অসিনা লৌমীশিংবু ময়াই চাবশিংগী খুবাম নুংদগী মনীং তমহনবগী থবক তৌখ্রে। লৈবাক অসিগী পুৱারী ওইবা মওংদা লেবর রিফোর্ম তৌখ্রে, শিন্মীশিংগী য়াইফনবা তৌখ্রে। লৈবাক অসিনা জম্মু-কশ্মীরগী মীয়াম্বুসু চাউখৎপগী মরুওইবা ইচেলদা অমসুং অতৈ কাংলোন কয়াগা লোইনহন্নবা থবক পায়খৎলে। অহানবা ওইনা হৌজিক জম্মু কশ্মীরদা করপ্সনগী মায়োক্তা থবক পাইখৎপা ঙম্নবা অসিগুম্বা কাংলোন শেম্বা ঙম্লে।
লৈবাক অসিনা নুপীশিংবু তিন তলাক্কুম্বা খুন্নাইগী ফত্তবা চৎনবীশিংদগীসু নীং খা তম্বা ফংহল্লে।
মসিগী মমাংগী ৱারী পল্লবদি, নৌজরিবা অঙাংশিংদা নমজা-নমথেক্নবশিংবু শিবগী চৈরাক পীবগী থৌরাংসু মতম অসিদা তৌখিবনি। অনৌবা শেন্মিৎলোনগীদমক্তা জি.এস.তি., ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেংক্রপ্সী কোদকুম্বা অচৌবা অচৌবা ৱারেপ কয়া লৌখ্রে। মতৌ অসুম্না, ভারতকী অসিগুম্বা কমিৎমেন্তশিং অসিবু মপুং ফাহল্লদুনা ঐখোয় পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা সিতিজেন এমেন্দমেন্ত বিলসু পাস তৌখ্রে। ঐখোয়গী থবক অসি, মায় পাকপশিং অসি করিগুম্বা ঐখোয়গী প্রদক্ত ওইরবদি মখোয়শিং অসিগী প্রোসেসসু অদুক্কী মতিক অঙকপনি। মীওই কয়ানা মসিদা পুক্নীং চংলমদবা য়াই, অদুবু ১৬শুবা লোকসভাদা বিল চাদা ৬০দি পাস তৌনবগীদমক্তা অমমমদা পুং ২দগী অহুম ফাওবা মরৈ য়েৎনখি। ঐখোয়না হৌখিবা লোকসভাদগী বিল হেন্না পাস তৌখি, অদুবু অদুমওইনমক ঐখোয়না হান্নদগী হেন্না মরৈ য়েৎনখি।
মসি উৎলে মদুদি ঐখোয়না প্রদক্ততসু ফোকস তৌই অমসুং অমসুং প্রোসেসতসু নীংথিজহল্লি। অমসুং পুম্নমক অসি ইকাই খুম্নজরবা অদোম এম.পি. ময়াম্না তৌবীখিবনি। অদোমগী মরমদগী ওইথোক্লিবনি। ঐনা মসিগীদমক অদোম এম.পি. পুম্নমক্কী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি, নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশা,
মহৌশানা মসি হায়নৈ মদুদি নহাশিংগীদমক্তা চহি ১৬-১৭-১৮ অসি, ১০-১২শুবা তম্লিঙৈ মতম অসি য়াম্না মরুওইবা মতম্নি। হৌজিক ২০১৯গী মীখলগা লোইননা ১৬শুবা লোকসভাগী মতমসু মপুং ফারে। মতম অসি লৈবাক অসিগী খোংজেলগী, লৈবাক্কী চাউখৎপগীদমক্তা য়াম্নমক পুৱারী ওইরি। ২০১৯গী মতুংদগী ১৭শুবা লোকসভাগী মতম হৌরে। মতম অসিদসু লৈবাক অসিনা লৌখিবা ৱারেপশিং অদুনা, থাংখিবা খোংথাংশিং অদুনা, হৌজিক লোকসভা অসি পুৱারীদা য়াওখ্রে। মসিগী মতুংদা ১৮শুবা লোকসভা লৈরগনি। ঐনা থাজৈ, মথংগী লোকসভাসু লৈবাক অসিবু অনৌবা চহি তরাগী খুজিংদা মাংদা পুখৎনবা য়াম্না মরুওইবা থৌদাং লৌগনি।
মরম অসিনা ঐনা ১৬-১৭-১৮গী মগুন অদোমগী মাংদা অখন্নবা মওংদা থম্লিবনি। লৈবাক্কী মাংদা তাদুনা লৈরিবা ময়াম অসি, ঐখোয়না মতম অসিদা ফংহৌগদৌরিবনি। আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানবু ওইরো, শেন্মিৎলোনগী মরী লৈনবা পান্দমশিংবু ওইরো, নত্ত্রগা অসিগুম্বা ৱাশক কয়ামরুম, পুম্নমকশিং অসি ঐখোয়না মতম অসিগী মনুংদা পাংথোক্কদৌরিবনি অমসুং মরম অসিনা ১৬শুবা, ১৭শুবা, ১৮শুবা লোকসভাগী মতম অসি ঐখোয়গী নহা ওইরিবা লৈবাক অসিগী য়াম্না মরুওই। লৈবাক্কীদমক্তা মরুওইবা মতম অসিগী শরুক অমা ওইজবগী লাইবক ফবা তাঞ্জা ঐখোয়না ফংজরি। অমসুং মরম অসিনা, পুৱারীদা লোকসভাগী তোঙান তোঙানবা মতম নৈনরকপদা হায়রিবা মতম অসি লৈবাক্কী খোংজেলদা সনাগী ময়েক্না ইরবা তাঙ্ক ওইনা নীংশিংনহৌনবা হোৎনবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি।
মরূপশা,
ঐখোয়গী অসিদা হায়নৈ – “ক্রিয়াসিদ্ধিঃ সত্বেফবতি মহতাম নোপকরনে”
হায়বদি, থবক্কী মহৈ অদু ঐখোয়গী অচুম্বা ফিরেপ, ঐখোয়গী অনীংবা অদুগী মখা পোল্লি।
ঙসি ঐখোয়গী পাম্বৈসু লৈরে, অমসুং অচেৎপা ফিরেপসু লৈরে। ঐখোয় ঐখোয়গী ফিরেপ অসিগীদমক হেন্না কন্না নোমলবদি, মহৈ অদু অদুক্কী মতিক থুনা অমদি চাউগনি। ঐনা থাজৈ মদুদি ঐখোয় পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা পুনশিন্দুনা ইরৈবাকচা করোর ১৩০গী মঙলান অসি শোইদনা মপুং ফাহনগনি। আত্মনির্ভর ভারতগী পান্দম অসি মপুং ফাহনগনি। য়াইফ-পাউজেলশিং অসিগা লোইননা অমুক্কা হন্না অদোম ময়ামদা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি!