প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে সাংসদসকলৰ বাবে বহুমহলীয়া ভৱন মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
23 NOV 2020 1:42PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
লোকসভাৰ মাননীয় অধ্যক্ষ শ্রী ওম বিৰলাজী, আমাৰ মন্ত্রীসভাৰ সহযোগী শ্রী প্রহ্লাদ যোশীজী, শ্রী হৰদীপ সিং পুৰীজী, এই সমিতিৰ অধ্যক্ষ শ্রী চি আৰ পাটিলজী, আমাৰ প্রিয় সাংসদসকল, ভদ্রমহিলা তথা ভদ্রপুৰুষসকল!!! দিল্লীত জন প্রতিনিধিসকলৰ বাবে আৱাসৰ এই নতুন পৰিক্ষেত্ৰৰ বাবে আপোনালোক সকলোলৈ অনেক অনেক শুভেচ্ছা থাকিল। আৰু এটি সুন্দৰ সংযোগ হ’ল, আজি আমাৰ কর্তব্যবান, মিতভাষী আমাৰ লোকসভাৰ অধ্যক্ষ শ্রী ওম বিৰলাজীৰ জন্মদিনো। ওমজীক তাৰ বাবে অনেক অনেক শুভকামনা জনালো। আপুনি সুস্থ হৈ থাকক, দীর্ঘায়ু হওক আৰু এইভাৱেই দেশক সেৱা কৰি যাওক, ঈশ্বৰৰ ওচৰত আমাৰ এটাই প্রার্থনা।
বন্ধুসকল,
সাংসদসকলৰ বাবে বিগত বছৰত নর্থ এভিনিউতে ঘৰ তৈয়াৰ কৰা হৈছিল। আৰু আজি বি ডি ৰোডত এই তিনিটা টাৱাৰ আপোনালোকৰ বসবাসৰ বাবে প্রস্তুত কৰা হৈছে। মোৰ প্রার্থনা, গংগা-যমুনা-সৰস্বতী - এই তিনিটা টাৱাৰৰ সংগম এই ফ্লেটসমূহত যিসকল জন প্রতিনিধি থাকিব, তেওঁলোক সর্বদা সুস্থ হৈ থাকক, কর্মৰত হৈ থাকক আৰু আনন্দত থাকক। এই ফ্লেটসমূহত সেই সমস্ত সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে যাতে সাংসদসকলে নিজৰ দায়িত্ব নির্বাহত সাহায্য লাভ কৰিব পাৰে। সংসদ ভৱনৰ অতিশয় নিকটৱৰ্তী হোৱাৰ ফলত এই ফ্লেটসমূহত যিসকল সাংসদ থাকিব তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন যাতায়াত খুব সহজ হ’ব।
বন্ধুসকল,
অনেক বছৰ ধৰি দিল্লীত সাংসদসকলৰ বাবে আৱাসৰ সমস্যা আছিল। আৰু অলপ আগেয়েই বিৰলাজীয়ে যিদৰে ক’লে, দীর্ঘকাল ধৰি সাংসদসকলে হোটেলতে থাকিবলগীয়া হৈছিল। সেইবাবে চৰকাৰে অনেক আর্থিক দায়িত্বও বহন কৰিবলগীয়া হৈছিল। আৰু সাংসদসকলেও বাধ্য হৈ থাকিবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু এই সমস্যাক দূৰ কৰাৰ বাবে যি প্রচেষ্টা, সেয়া ২০১৪ চনৰ পৰাই বিশেষভাৱে গ্ৰহণ কৰা হৈছে। অনেক দশক ধৰি যি সমস্যাসমূহ আছিল, সেইসমূহক বিলম্বিত কৰিলে নহ’ব। সেইবোৰৰ সমাধান বিচাৰিলেই সেই সমস্যাসমূহ দূৰ হ’ব পাৰে। কেৱল সাংসদৰ বাসস্থানেই নহয়, এই দিল্লীত এই ধৰণৰ অনেক প্রকল্প আছে যিসমূহ অনেক বছৰ ধৰি অসম্পূর্ণ হৈ আছিল৷ এই ধৰণৰ অনেক ভৱন বর্তমানৰ চৰকাৰৰ সময়তেই আৰম্ভ হৈছে আৰু নির্দিষ্ট সময়ৰ ভিতৰতেই অথবা নির্দিষ্ট সময়ৰ মাজতেই সম্পূর্ণ হৈছে। যেতিয়া অটল বিহাৰী বাজপেয়ীজীৰ নেতৃত্বাধীন চৰকাৰ আছিল, তেতিয়া অটলজীয়ে আম্বেদকাৰ নেচনেল মেমোৰিয়েল নির্মাণৰ পৰিকল্পনা গ্ৰহণ কৰিছিল, সেয়াও তৈয়াৰ হওতে ইমান বছৰ লাগিছে। বর্তমানৰ চৰকাৰৰ আমোলত এই কাম সম্পন্ন হৈছে। ২৩ বছৰৰ দীর্ঘ অপেক্ষাৰ অন্তত ডঃ আম্বেদকাৰ ইন্টাৰনেচনেল চেণ্টাৰ-ৰ নির্মাণ বর্তমানৰ চৰকাৰৰ শাসনকালতেই হৈছে। চেণ্ট্ৰেল ইনফৰমেচন কমিচনৰ নতুন ঘৰটোও বর্তমানৰ চৰকাৰৰ সময়তেই নির্মিত হৈছে। দেশত অনেক দশক ধৰি যুদ্ধ মেমোৰিয়েল নির্মাণৰ প্রস্তাৱ উত্থাপিত হৈছিল। আমাৰ দেশৰ বীৰ যোৱানসকলৰ বাবে দীর্ঘকাল ধৰি এই ধৰণৰ স্মৃতিসৌধৰ কল্পনা কৰা হৈছিল, আশা কৰা হৈছিল, দাবী জনোৱা হৈছিল। দেশৰ বীৰ শ্বহীদৰ স্মৃতিত ইণ্ডিয়া গেটৰ কাষতেই এই যুদ্ধ মেমোৰিয়েল নির্মাণ কৰাৰ সৌভাগ্য আমাৰ চৰকাৰৰ হৈছে। আমাৰ দেশত হাজাৰ হাজাৰ পুলিচকর্মীয়ে আইন আৰু শৃংখলা বজাই ৰাখোতে আত্মবলিদান দিবলগীয়া হৈছে। পুলিচৰ হাজাৰ হাজাৰ যোৱান শ্বহীদ হৈছে। তেওঁলোকৰ স্মৃতিতো নেচনেল পুলিচ মেমোৰিয়েল নির্মাণ বর্তমানৰ চৰকাৰৰ সময়তেই হৈছে। আজি সাংসদসকলৰ বাবে নতুন আৱাসৰ উদ্বোধনো এই প্রক্রিয়াৰেই এটি জৰুৰী তথা গুৰুত্বপূর্ণ পদক্ষেপ। মই অত্যন্ত আনন্দিত কিয়নো আমাৰ সাংসদসকলৰ এটা দীর্ঘ প্রতীক্ষাৰ কাল এতিয়া সমাপ্ত হৈছে। এই ফ্লেটসমূহৰ নির্মাণৰ সময়ত পৰিবেশৰ দিশত লক্ষ্য ৰখা হৈছে। শক্তি সংৰক্ষণৰ বিভিন্ন উপায়ৰ কথা ভবা হৈছে। সৌৰ প্ৰকল্পৰ পৰা আৰম্ভ কৰি নৰ্দমা ব্যৱস্থাপনা প্ৰকল্প আৰু গ্রীণ বিল্ডিং কনচেপ্ট অনুসৰণ কৰি এই আৱাসসমূহ আৰু আধুনিক কৰি তোলা হৈছে।
বন্ধুসকল,
মই লোকসভাৰ অধ্যক্ষজীক আৰু লোকসভা সচিবালয়ক এই ভৱন নির্মাণৰ সৈতে জড়িত আৰবান ডেভেলপমেন্ট মন্ত্ৰালয় তথা সংশ্লিষ্ট সমস্ত বিভাগক ধন্যবাদ জনাবলৈ বিচাৰিঠো কাৰণ তেওঁলোকে ইমান কম সময়ত এই উন্নত সুবিধাসম্পন্ন ফ্লেটসমূহত তৈয়াৰ কৰিছে। আৰু আমি সকলোৱে খুব ভালদৰেই জানো, আমাৰ লোকসভাৰ অধ্যক্ষজীয়ে উকর্ষ তথা সাশ্রয় – এই দুটা বিষয়ত খুউব আস্থা ৰাখে। সদনৰ ভিতৰত নির্ধাৰিত সময়ত যেন সাশ্রয় হয় আৰু বিতর্কৰ উকর্ষ যেন বৰ্তাই ৰাখে - তেওঁ এয়া সুনিশ্চিত কৰিছে ।
এই গৃহ নির্মাণৰ ক্ষেত্রতো তেওঁৰ এই নীতিসমূহ অত্যন্ত সাফল্যৰ সৈতে অনুসৰণ কৰা হৈছে। আমি সকলোৱে মনত ৰাখিব লাগিব যে, বিগত বৰ্ষাকালীন অধিবেশনতো অধ্যক্ষজীৰ এই কর্মক্ষমতা, এই কর্মকুশলতা আমি দেখিছো। ক’ৰোনাৰ সংকটকালত অনেক ধৰণৰ সাৱধানতাৰ মাজেৰে নতুন ব্যৱস্থাৰে সংসদৰ অধিৱেশন হৈছে। চৰকাৰী পক্ষ তথা বিপক্ষৰ সমস্ত বন্ধুৰ এটা এটা মুহূর্তেৰ সদ্ব্যৱহাৰ হৈছে। উভয় সদনতে অনুক্রমে কাম কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি শনি তথা দেওবাৰেও কাম চলাই যোৱাৰ ক্ষেত্রত চৰকাৰ পক্ষ তথা বিৰোধী পক্ষৰ প্রত্যেকেই সহযোগিতা কৰিছে। সমস্ত দলে সহযোগিতা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সংসদৰ এই প্রাণশক্তি বৃদ্ধিৰ পোৱাৰ বহুকেইটি ডাঙৰ কাৰণ আছে। ইয়াৰ সূত্রপাতো এক প্রকাৰে ২০১৪ চনৰ পৰাই আৰম্ভ হৈছে। তেতিয়া দেশে এটি নতুন লক্ষ্যৰ দিশত আগবাঢ়িবলৈ চাইছিল, পৰিৱর্তন বিচাৰিছিল। সেই সময়ত দেশৰ সংসদ ভৱনত ৩০০ জনৰো আধিক সাংসদ প্রথমবাৰলৈ নির্বাচিত হৈছিল। আৰু মইও সেই প্রথমবাৰ নির্বাচিত হৈ অহা সাংসদসকলৰ মাজৰে এজন আছিলো। বর্তমানৰ সপ্তদশ লোকসভাতো ২৬০ জন সাংসদ প্রথমবাৰলৈ নির্বাচিত হৈ আহিছে। অর্থা, এইবাৰ ৪০০ জনৰো আধিক সাংসদ এনেকুৱা আছে যি প্রথমবাৰলৈ অথবা দ্বিতীয়বাৰলৈ নির্বাচিত হৈ আহিছে। কেৱল এয়াই নহয়, সপ্তদশ লোকসভাত স্বাধীনতাৰ পিছত সৰ্বাধিক মহিলা সাংসদ নির্বাচিত হৈ এক অভিলেখৰ সৃষ্টি কৰিছে। দেশেৰ এই নবীন ভাৱনা, এই নতুন মেজাজ সংসদ গঠনৰ ৰসায়নতো দেখা গৈছে। এই বাবেই আজি দেশৰ সমস্ত কাম-কাজত সুশাসনৰ এটি নতুন ভাৱনা তথা নতুন নতুন পদ্ধতি দেখা গৈছে। এই কাৰণতেই দেশৰ সংসদে আজি এক নতুন ভাৰতৰ বাবে দৃঢ় পদক্ষেপ লৈ আগবাঢ়ি গৈছে। অত্যন্ত দ্রুতগতিত সিদ্ধান্তসমূহ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। বিগত ষোড়শ লোকসভাৰ তুলনাত ১৫ শতাংশ অধিক বিধেয়ক গৃহীত হৈছে, সপ্তদশ লোকসভাৰ প্রথম অধিৱেশনৰ নির্দিষ্ট সময়তকৈও ১৩৫ শতাংশ অধিক সময় কাম হৈছে। ৰাজ্যসভাতো নির্দিষ্ট সময়ৰ ১০০ শতাংশ কাম হৈছে। এই কর্মদক্ষতা বিগত দুই দশকৰ সর্বাধিক বুলি বিবেচিত হৈছে। বিগত শীতকালীন অধিবেশনতো লোকসভাৰ কাৰ্যকাল ১১০ শতাংশৰো আধিক আছিল।
বন্ধুসকল,
সংসদৰ এই উপাদনশীলতা আপোনালোকৰ দৰে প্রত্যেক সাংসদৰ কর্মক্ষমতা তথা কর্মদক্ষতাৰ দ্বাৰা সম্পন্ন হৈছে। আমাৰ লোকসভা তথা ৰাজ্যসভা উভয়ৰ সাংসদসকলে এই লক্ষ্যত এটি নতুন উচ্চতা অর্জন কৰিছে। আৰু নিশ্চিতভাৱেই এই ক্ষেত্রত সেই সাংসদসকলৰো অৱদান আছে যি এতিয়া এই সংসদৰ সদস্য নহয়। আপোলোকে চাব পাৰে, আমি কি অর্জন কৰিছো। একত্ৰিতভাৱে কিমান নতুন কাম কৰিছো। কেৱল বিগত ১-১.৫ বছৰৰ উদাহৰণ যদি লক্ষ্য কৰে, দেশৰ কৃষকসকলক আমি দালালৰ হাতৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ কাম সফলভাৱে সম্পন্ন কৰিব পাৰিছো। দেশত ঐতিহাসিক শ্রম আইনৰ সংস্কাৰ হৈছে। শ্রমিকসকলৰ হিত সুৰক্ষিত কৰা হৈছে। দেশৰ মূলসুঁতিৰ সৈতে জম্মু-কাশ্মীৰৰ লোকসকলক লৈ অহাৰ ক্ষেত্রত আমি সফল হৈছো, আৰু তাৰবাবে অনেক আইন গৃহীত কৰা হৈছে। এই ধৰণৰ আইন প্রণয়নৰ ফলত প্রথমবাৰলৈ এতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰত দুর্নীতিৰ বিৰুদ্ধে নানা পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি কাণ কৰা সম্ভৱ হৈছে।
দেশৰ মহিলাসকলক তিনি তালাকৰ দৰে সামাজিক কু-ৰীতিৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে।
ইয়াৰ আগৰ কথা যদি কও, নির্দোষ শিশু কন্যাৰ ধর্ষণকাৰীৰ মৃত্যুদণ্ডৰ ব্যৱস্থাও আমাৰ কার্যকালতেই কৰা হৈছে। আধুনিক অর্থনীতিৰ বাবে জিএছটি, ইনচলভেন্সি এণ্ড বেংকৰাপ্টচি কোড-ৰ দৰে অনেক ডাঙৰ ডাঙৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এইদৰেই ভাৰতৰ সংবেদনশীলতাৰ পৰিচয় অব্যাহত ৰখাৰ বাবে সেই দায়ৱদ্ধতাৰে আমি সকলোৱে নাগৰিকত্ব সংশোধন আইন গৃহীত কৰিছো। আমাৰ এই কাম, এই সাফল্য যদি আমাৰ উপাদিত পণ্য হয়, তেন্তে এইসমূহ সম্পাদন কৰাৰ প্রক্রিয়াও সিমানেই উন্নত মানৰ আছিল। সম্ভৱতঃ অনেকেই হয়তো লক্ষ্য কৰিছে, ষোড়শ লোকসভাতো ৬০ শতাংশ বিধেয়ক এনেকুৱা আছিল যিমসূহ গৃহীত কৰাৰ বাবে গড়ে ২ ৰ পৰা ৩ ঘন্টা ধৰি বিতর্ক হৈছে। আমি বিগত লোকসভাত অধিক বিধেয়ক গৃহীত কৰিছো, কিন্তু আমি আগতকৈও অধিক বিতর্কও কৰিছো।
এতিয়া দেখা যায় যে আমি উপাদনক অধিক বল দিছো, আমাৰ প্রক্রিয়াও সঠিকভাৱে পালন কৰা হৈছে। আৰু এই সমস্ত সম্ভৱ হৈছে আপোনালোকৰ দৰে মাননীয় সাংসদসকলৰ উদ্যোগত। আপোনালোকেই কৰিছে। আপোনালোকৰ বাবেই হৈছে। মই সেইবাবে আপোনালোক সকলোকে সার্বজনিকভাৱে সমস্ত সাংসদকে ধন্যবাদ জনাইছো, শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
সাধাৰণতে কোৱা হয় যে নতুনসকলৰ বাবে ১৬, ১৭, ১৮ বছৰ বয়সত যেতিয়া তেওঁলোকে দশমৰ পৰা দ্বাদশ শ্রেণীতে পঢ়ে, সেই সময়টো অত্যন্ত গুৰুত্বপূর্ণ। সেই সময়ৰ যুৱক-যুৱতীসকলো গণতন্ত্রৰ বাবেও সিমানেই গুৰুত্বপূর্ণ। আপোনালোকে দেখিব, এইবাৰৰ ২০১৯-ৰ নির্বাচনত আমি যি ষোড়শ লোকসভাৰ কর্মকাল সম্পন্ন কৰিছো, এই সময়খিনি দেশৰ উন্নতিৰ বাবে, দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে অত্যন্ত ঐতিহাসিক আছিল। ২০১৯-ৰ পিছত সপ্তদশ লোকসভাৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। তাৰ পিছতো দেশে যিবোৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে তাৰ জৰিয়তেও লোকসভাত এতিয়াও নতুন নতুন ইতিহাসৰ সৃষ্টি হৈছে। তাৰ পিছত আহিব অষ্টদশ লোকসভা। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস, আগন্তুক লোকসভাই দেশক নতুন দশকলৈ আগুৱাই নিয়াৰ বাবে অনেক গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। আৰু সেই বাবে আমি আপোনালোকৰ সন্মুখত বিশেষকৈ এই ১৬, ১৭, ১৮ সংখ্যাৰ গুৰুত্ব তুলি ধৰিলো। দেশৰ সন্মুখত কি কি আছে সেয়া আমি সেই সময়তেই অর্জন কৰিব লাগিব। আত্মনির্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি অর্থনীতিৰ অগ্রগতিৰ যি লক্ষ্য, এইসমূহৰ উপৰিও আৰু বহুতো সংকল্প আমি এই সময়ত বাস্তৱায়িত কৰিব লাগিব। আৰু তাৰ বাবেই ষোড়শ, সপ্তদশ আৰু অষ্টাদশ লোকসভাৰ এই কার্যকাল আমাৰ যুৱ দেশৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্বপূর্ণ। দেশৰ বাবে এই গুৰুত্বপূর্ণ সময়ৰ অংশ হৈ উঠাৰ সৌভাগ্য আমাৰ হৈছে। আৰু তাৰবাবে আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব হ’ল, লোকসভাৰ ভিন্ন ভিন্ন কর্মকালৰ ইতিহাসকে সুন্দৰভাৱে অধ্যয়ন কৰা। আৰু এইদৰে অধ্যয়ন কৰিলে আমি দেখিম, ষোড়শ লোকসভাৰ কর্মকাল দেশৰ প্রগতিৰ বাবে এক সোণালী অধ্যায় হিচাবে স্মৰণ কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত কথিত আছে - “ত্রিয়াসিদ্ধিঃ সত্বেভবতি মহতাম নোপকৰণে”
অর্থা, কর্মৰ সিদ্ধি আমাৰ সত্য সংকল্পৰ জৰিয়তে, আমাৰ ইচ্ছাশক্তিৰ জৰিয়তে সম্পন্ন হয়।
আজি আমাৰ সম্পদ আছে, দৃঢ়সংকল্পও আছে। আজি আমি সংকল্প সাধনৰ বাবে যিমানেই বেছি পৰিশ্রম কৰিম, সিদ্ধি সিমানেই দ্রুত তথা বৃহ হৈ আহিব। আমাৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে আমি সকলোৱে মিলি ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ স্বপ্নক অৱশ্যেই বাস্তৱায়িত কৰিম। আত্মনির্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্যক অর্জন কৰিম। এই শুভেচ্ছা জনাই পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ অশেষ শুভেচ্ছা থাকিল।
অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of multi-storeyed flats for MPs via video conferencing
23 NOV 2020 1:42PM by PIB Delhi
Namaskar,
Lok Sabha Speaker Shri Om Birla ji, my Cabinet colleagues Shri Prahlad Joshi ji, Shri Hardeep Puri ji, chairman of this committee Shri C.R. Patil ji, parliamentarians, ladies and gentlemen!! Many many congratulations to all of you for this new housing facility for public representatives in Delhi. There is also a pleasing coincidence today. Today is also the birthday of our committed and soft-spoken Speaker Shri Om Birla ji. Many many best wishes to Om ji. I pray to God that you remain healthy, live long and continue to serve the country.
Friends,
The houses for MPs were readied in North Avenue last year. And these three towers at B.D. Road are ready for allotment. I wish that the confluence of these three towers – Ganga, Yamuna and Saraswati – keep the public representatives living here healthy, engaged and content. These flats have been provided with all the facilities which will help the MPs in discharging their duty. MPs will find it much easier since it is close to Parliament House.
Friends,
Accommodation for the Members of Parliament in Delhi has been a long standing problem. As Birla ji was saying just now that the MPs have to put up in hotels for a long time. It also leads to economic burden. They also did not enjoy this, but were under compulsion. But serious efforts to overcome this problem began especially after 2014. The decades-old problems can be resolved by finding solutions to them and not by avoiding. Not only the accommodation for MPs, there were several projects in Delhi which had been lying incomplete for many years, and were in limbo. Construction of several buildings began during this government itself and was completed in the stipulated time, even before the scheduled time. When there was the government of Atal Bihari Vajpayee ji, discussion began on the Ambedkar National Memorial. It took several years for its construction and it was completed only after the formation of this government. The Doctor Ambedkar International Centre was built by this government after a long wait of 23 years. The new building of the Central Information Commission was completed by this government. The country was, for decades, discussing a proposal of the War Memorial. The brave soldiers of our country were expecting and demanding this for a long time. Our government also had the privilege of constructing a war memorial near India Gate in memory of the country's martyrs. Thousands of policemen in our country have sacrificed their lives to maintain law and order. Thousands of policemen have been martyred. The National Police Memorial in their memory was also built by this government. The inauguration of the new houses for MPs today is also an urgent and important step in the same series.I am glad that a long wait of our MPs is now going to be over. Environment has been taken care of while building these flats. Energy conservation measures, solar plants, sewage treatment plants, these concepts of green buildings make these flats more modern.
Friends,
I congratulate everybody, including the Lok Sabha Speaker, Lok Sabha Secretariat, the Urban Development Ministry and other departments involved in its construction that they have made this good facility possible in such a short time. And we all are very aware that our Lok Sabha Speaker believes in quality and savings. In the Parliament, he ensures saving of time and quality of debates. All those things have been meticulously implemented in its construction. We all remember when we saw a glimpse of the working style of the Speaker in the monsoon session also. The Parliament session happened amid a slew of precautions and new arrangements during the Corona period. All the colleagues in the ruling and opposition parties made good use of each and every moment. Everyone cooperated whether the alternate work by both the Houses and even holding proceedings on Saturdays and Sundays. All parties cooperated.
Friends,
There is another major reason behind the energy that has soared in our Parliament. It has also started from 2014 in a way. The country wanted to move towards a new direction then, wanted change and therefore more than 300 first time MPs were elected in the country’s Parliament, and I was also one among those who were elected for the first time. In this 17th Lok Sabha also, there are 260 MPs who have been elected for the first time. That is, there are more than 400 MPs who have either come for the first time or have reached Parliament for the second time this time. Not only this, the 17th Lok Sabha has also registered a record by electing the highest number of woman MPs. This young mindset of the country, this new mood is also reflected in the proceedings of Parliament. This is the reason that today one finds a new mindset and a new approach in the working style and governance of the country. This is the reason that today the country’s Parliament is taking a new step for a new India and is taking fast decisions. The last 16th Lok Sabha passed 15 percent more bills compared than before. In the first session of the 17th Lok Sabha, 135 percent work was done in the stipulated time. The Rajya Sabha also worked 100 percent. This is the highest performance in the last two decades. In the last winters, the productivity of Lok Sabha was more than 110 percent.
Friends,
All the MPs have taken care of both the products and the process in the productivity of Parliament. The MPs of both the Lok Sabha and Rajya Sabha have attained a new height in this direction. And indeed there is also the contribution of those MPs who are no longer with the Parliament. You see, how much we have attained. So much new has been done together. If we only talk about the last one and one-and-a-half years, the country has worked to liberate farmers from the clutches of middlemen. The country has undertaken historic labour reforms and has ensured protection of workers. The country has also worked to connect the people of Jammu and Kashmir with the mainstream of development and many laws. For the first time, such laws against corruption have been made in Jammu Kashmir.
The country has also given freedom to women from social evils like triple talaq.
In the meantime, the death penalty has also been provided for those who rape innocent girls. Several important decisions like GST, Insolvency and Bankruptcy Code have been taken for the modern economy. Similarly, we have together passed the Citizenship Amendment Act by fulfilling the commitment of India’s sensitive identity. If these works, these successes are products then the process to implement them has been equally brilliant. Perhaps, not many people may have taken note of it, but there has been on an average 2-3 hours debate to pass 60 percent bills in the 16th Lok Sabha. We passed more bills than the previous Lok Sabha, but still we have debated more than ever.
It shows that we have also focused on the product and also improved the process. And all this has been done by all of you honourable MPs. It has happened because of you. I publicly congratulate all the Members of Parliament for this.
Friends,
In general, it is said that the age of 16-17-18 for the youths, when they are in 10th-12th class, is very important. This age of 16-17-18 is also equally important for any young democracy. You see, now, with the 2019 elections, we have completed the term of the 16th Lok Sabha. This period has been very historic for the development and progress of the country. The term of 17th Lok Sabha has started after 2019. This Lok Sabha has also made history with the decisions and steps taken in the country during this period. There will be 18th Lok Sabha after this. I am sure the next Lok Sabha will also play a very important role to take the country forward in the new decade. Therefore, I have presented before you the importance of this 16-17-18. There are so many things before the country which we have to achieve during this period. We have to achieve all these, whether it is Atmanirbhar Bharat mission, goals related to economy and similar other resolutions, during this period. Therefore, this period encompassing the 16th, 17th and 18th Lok Sabha is very important for our young country. We are fortunate to become part of this important period for the country. And, therefore, it is our collective responsibility to see that whenever there is study of different terms of Lok Sabha in the history, this period should be remembered as a golden chapter for the development of the country.
Friends,
It is said here -- “क्रियासिद्धि: सत्वेभवति महताम् नोपकरणे”
It means that we can attain karma through our true resolutions and our intentions.
Today, we have resources and also firm determination. The more hard work we put in for our resolutions, the sooner and bigger the accomplishment. I am sure that we will all together fulfil the dreams of 130 crore countrymen, will meet the goal of self-reliant India. With these good wishes, once again, congratulations to all of you.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.