Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Diwali celebration with Indian Armed Forces at Longewala in Jaisalmer
14 NOV 2020 4:14PM by PIB Delhi
On behalf of 130 crore countrymen, I once again congratulate all the bravehearts who have stood round the clock for the service and safety of MaaBharati. Be it on the borders of the country, the skies or the seas; the snowy peaks or the dense forests, I salute every valiant son and daughter defending the nation, our forces, BSF, ITBP, CISF, security forces and police personnel on this auspicious festival of Deepawali.
The safety of the nation, the happiness of the people and these festivals of the country are because of you. Today I have brought the greetings of every Indian. I have brought the love of crores of Indians. I have come with the blessings of every senior citizen. I extend my heartfelt greetings to those brave mothers and sisters today, and salute their sacrifice whose own sons/daughters or brothers/sisters are posted on the borders even during the festival. I salute all the family members. Once again close both fists and speak loudly along with me: Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
Friends,
I remember that I had visited Siachenon the occasion ofDeepawali for the first time in 2014 after becoming the Prime Minister to celebrate Diwali with the soldiers. A lot of people were surprised. What is the Prime Minister doing on a festive day? But, now you also know my feelings. How can I stay away from my own people on the festival of Diwali? And that's why I am here with you today even this year on Deepawali. I have come to my loved ones. Whether you are on the snowy hills, or in the desert, Diwali feels complete to me only when I am with you! When I see the brightness and happiness on your faces, it multiplies the level of my joy. For this happiness and also for the joy of my countrymen, today once again I have come here to be with you in a desert. And one more thing, I have brought some sweets for you on this festive occasion. But it is not just the Prime Minister of the country who has come with sweets. I have also brought the love of all the countrymen along with the sweets. You can taste the sweetness of the hands of every mother in the country. In these sweets, you have the blessings of every brother, sister and father. And therefore, I have not come here alone. I have also brought with me the love, affection and blessings that the country has for you.
And friends,
Today I am here on this post of Longewala and the country is watching you, the sons and the daughters of MaaBharati who bring glory to my country. I believe that the name of a post most remembered by the people of the country and several generations is the Longewala post - a post, where the temperature touches 50 degrees in summer and goes below zero degrees in winter; and one cannot even see each other's face due to the way in which the sand blows in May and June. At this post, your colleagues have written a saga of valour that fills the heart of every Indian with a lot of zeal even today. As soon as we speak of Longewala, the slogan of 'जोबोलेसोनिहाल, सतश्रीअकाल' starts ringing in the ears.
Friends,
Whenever the history of military skill will be written & read, and the military might will be discussed, the Battle of Longewala will certainly be remembered. This was the time when the Pakistan Army was persecuting, torturing and massacring innocent civilians of Bangladesh. They were committing inhumane atrocities on sisters and daughters. The disgusting face of Pakistan was being exposed by these atrocities. Pakistan was emerging in a horrifying form before the world. In order to divert the attention of the world from all that, Pakistan opened a front on the western borders of our country. Pakistan felt that by doing so, it would blame India and put India in a bad light before the world. Pakistan thought that in doing so, all the sins committed on Bangladesh would be concealed. But our soldiers had given a befitting reply to Pakistan.
Friends,
The echo of the might shown on this post had shattered the spirits of the enemy. Hardly did they knew that they were to face the ferocious sons and daughters of MaaBharati here. Indian heroes, led by Major Kuldeep Singh Chandpuri, had decimated the enemies armed with tanks and had destroyed their plans. Sometimes I feel that Kuldeepji's parents might have named him Kuldeep with the thought that he is the lamp of their Kul (family) but Kuldeepji had made that name so meaningful that he had become the lamp of the entire nation,Rastra deep not just a family.
Friends,
That historic battle of Longewala is not only a symbol of the valour of the Indian military, but also of the amazing coordination of the Army, BSF and Air Force. This battle has shown that no matter what appears before the organized military power of India, the enemies will not be able to thrive under any circumstances. Now that the battle of 1971 and battle of Longewala are going to complete 50 years in a few weeks, we are going to celebrate the 50th anniversary or this glorious & golden page in history. That is why I wanted to come here today so that the whole country will be proud to hear the stories of victory, valour and those heroes; the nation will be confident and it will inspire the lives of the new generations and the generations to come. For such heroic sons, a poet from the land of Rajasthan, Narayan Singh Bhati has written in the day to day language - इनजैसेघर, इनजैसेगगन, इनजैसेसह-इतिहास! इनजैसीसह-पीढ़ियाँ, प्राचीत्रणेप्रकाश !! That is, this earth is proud of the sacrifices of its brave sons, the sky is proud of the sacrifices of its brave sons and the whole history is proud of the sacrifices of its brave sons. As the sunlight descends on this earth to drive away the darkness, generations to come will continue to be proud of this sacrifice.
Friends,
Be it the highlands of the Himalayas, the heaps of sand in the desert, the dense forests or the depths of the sea, your valour has always prevailed over every challenge. Even if most of you are here in the desert today, you also have the experience of the heights of the Himalayas. Whatever the situation might be, your might and valour is unparalleled. Consequently, today, the enemy has realized that they are no match to India's bravehearts. Saluting your valour, the 130 crore countrymen of India are standing firmly with you today. Today every Indian is proud of the strength and bravery of his soldiers. They are proud of your invincibility. No force in the world can stop our brave soldiers from protecting the country's border.
Friends,
The history of the world tells us that only those nations have remained safe, only those nations have moved forward, which had the ability to fight the invaders. If we look at today's scenario, no matter how far international cooperation has come, how many equations have changed, but we can never forget that vigilance is the way to safety, vigilance is the power of peace. Strength is the basis to victory and competence is the reward of peace. India is safe today because India has the power to protect itself, India has its brave sons and daughters like you.
Friends,
Whenever the need arises, India has shown the world that it has the strength and the political will to give a befitting reply. Our military strength has increased; our negotiating power has improved manifold by their might and resolve. Today India hits terrorists and their mastersin their own houses. Today the world knows and understands that this country is not going to compromise its interests at any cost. This status of India, this stature, is due to your power and might. You have protected the country, that's why India today speaks with immense confidence on global forums.
Friends,
Today the whole world is troubled by the expansionist forces. Expansionism is, in a way, a perversion and reflects eighteenth-century mindset. India is also raising its strong voice against this thinking.
Friends,
Today, India is moving at a very fast pace to make its defense sector self-reliant. Recently, our forces have decided that they will not rely on foreign countries for over 100 different types of requirements, especially weapons and defence equipment. They will use only the products manufactured in India. This is not a small decision. It takes a lot of courage. It requires a firm belief in your soldiers. Today, on this occasion and from this land of sacrifice and penance, I congratulate my forces for this crucial decision. This is not a small decision, I know. The decision was taken by the army; a very encouraging decision for Aatmnirbhar India. With this decision of the Army, the message of 'vocal for local' has reached the 130 crore countrymen. A decision of the army has inspired the 130 crore countrymen to be vocal for local. Today, the youth of the country will manufacture such products one after the other within the country that it will benefit the youth, the army of the country, the security forces, para-medical forces. It will strengthen our army personnel and the soldiers. In recent times, many start-ups have come forward to cater to the needs of the forces. New start-ups in the defense sector by the youth will take the country further in terms of self-sufficiency.
Friends,
Self-reliant India in the defense sector; the goal of this growing strength of the country is peace on the border. Today India's strategy is clear. Today's India believes in the policy of understanding and making others understand but if anyone tries to test us, then the reply will be equally fierce.
Friends,
The integrity of the country depends on the unity of the countrymen. Peace, unity, goodwill boosts the integrity of the country. The security of the border is associated with the strength of the security forces. Our brave men on the borders have immense courage, their morale remains high, so their every need, every requirement, is among the highest priorities of the country. Taking care of his family is the responsibility of the country. In the past, many decisions have also been taken regarding the education and employment of the children of the soldiers. When I was sworn in for the second time last year, the first decision was related to the education of the children of the martyrs. Under this, the scholarship available under the National Defence Fund has been increased.
Friends,
Along with the facility, unprecedented efforts are going on in the country to honour the heroes. The National War memorial or the National Police Memorial is inspiring the new generation of our countrymen by emerging as the supreme symbols of the country's valour.
Friends,
Your behaviour and teamwork amidst difficult challenges teaches the country to fight with the same spirit on every front. Today the country is also fighting the war against the Corona pandemic in the same spirit. Thousands of doctors, nurses, helpers and support staff of the country are working day and night ceaselessly and tirelessly. Countrymen are also fighting this war like frontline warriors. For so many months, our countrymen have been following complete discipline, taking precautions like wearing masks and protecting the lives of themselves and their loved ones. But we also realise that if we feel a lot of discomfort wearing masks, then how you must be carrying the weight of these safety jackets and what not on your bodies. It must be difficult to wear so many things. With this sacrifice, the country is learning about discipline and alsoinculcating the spirit of service.
Friends,
The sacrifices you make while staying at the border, creates an atmosphere of trust in the country. It instils a new confidence in every Indian. It is believed that the biggest challenge can be overcome if we are together. Seeking inspiration from you, the country is busy protecting the lives of every citizen in this difficult time of the pandemic. For so many months, the country has been arranging food for more than 80 crore citizens. But at the same time, the country is also trying its best to give the economy a boost once again. As a result of this zeal and courage shown by the countrymen today record recovery and growth is seen again in several sectors. The credit for all these different types of battles, successes goes to our soldiers at the border; it goes to you.
Friends,
Every time, on every occasion whenever I am with you or the more time I spend with all of you, the more I get involved in your happiness and sorrow, the stronger my resolve becomes for national defence and service to the nation. I want to reassure you that you can follow your path of duty without any worries. Every Indian is with you. Yes, on this day I want to request you three things as a friend and a companion. I am sure that my request to you may become your resolve. First- make it a habit of innovating something, doing something new or inventing new things. Make it a part of life and I have seen that the creativity of our soldiers living in this way can help the country get a lot of new things. Try to bring some innovation. Look at our security forces because they innovate on the basis of experience. You innovate out of your daily lives as you have to struggle daily. My second request to you is to make yoga a part of your lives under every situation and thirdly we all have our own mother tongue; some of us speak Hindi, some speak English etc. I can see one mini India in front of me. Youngsters from every corner of the country are sitting here. As the youth with different mother tongues are sitting here, They know their mother tongue Hindi and English. I urge you to adopt one more language from your friends. You will see that it will be one of your biggest strengths. You will definitely realise that these things will infuse a new energy in you.
Friends,
As long as you are there, your courage and enthusiasm is there, your sacrifice is there, no one can shake the confidence of 130 crore Indians. As long as you are there, the country will continue to light up like this on Diwali. From this mighty land of Longewala, from the land of valour and courage, from the land of sacrifice, once again my best wishes to all of you and the people of the country on Diwali. Raise both your fists and say loudly with me- Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Thanks a lot!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জয়ছালমেৰৰ লোংগেৱালাত ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ জোৱানসকলৰ সৈতে দীপাৱলি উদযাপনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ পাঠ
14 NOV 2020 4:14PM by PIB Guwahati
মা ভাৰতীৰ সেৱা আৰু সুৰক্ষাৰ বাবে চৌবিশ ঘণ্টাই সজাগ হৈ থকা আপোনালোক সকলো বীৰক আকৌ এবাৰ মোৰ ফালৰ পৰা ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ হৈ দীপাৱলিৰ বহুত বহুত অভিনন্দন। দেশৰ সীমান্তত হওক, আকাশত বা সাগৰৰ বিস্তাৰত, বৰফাবৃত শিখৰত হওক অথবা গহন অৰণ্যত, ৰাষ্ট্ৰ ৰক্ষাত জড়িত প্ৰতিজন বীৰ পুত্ৰ-কন্যা, আমাৰ সেনাসকল, বিএছএফ, আইটিবিপি, চিআইএছএফ, প্ৰতিটো সুৰক্ষা বাহিনী, আমাৰ পুলিচৰ জোৱান, সকলোকে মই আজি দীপাৱলিৰ এই পৱিত্ৰ উসৱত সাদৰেৰে নমন কৰিছো।
আপোনালোক আছে বাবেই দেশখন আছে, দেশৰ জনসাধাৰণৰ আনন্দ আছে, দেশৰ এই উসৱ আছে। মই আজি আপোনালোকৰ মাজলৈ প্ৰতিজন ভাৰতবাসীৰ শুভকামনা লৈ আহিছো। আপোনালোকৰ বাবে কোটি-কোটি দেশবাসীৰ মৰম লৈ আহিছো। প্ৰতিজন জ্যেষ্ঠৰ মই আপোনালোকৰ বাবে আশীৰ্বাদ লৈ আহিছো। মই আজি সেই বীৰ মাতৃ-ভগ্নী আৰু শিশুসকলক দীপাৱলিৰ হিয়াভৰা শুভেচ্ছা জনাইছো, তেওঁলোকৰ ত্যাগক নমন কৰিছো যাৰ নিজৰ পুত্ৰ বা কন্যা, আজি উসৱৰ দিনাও সীমান্তত নিয়োজিত হৈ আছে তেওঁলোকো পৰিয়ালৰ সকলো লোকো অভিনন্দনৰ অধিকাৰী। আকৌ এবাৰ দুয়োটা মুঠি বন্ধ কৰি সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে মোৰ সৈতে কওক ভাৰত মাতা কী জয়, ভাৰত মাতা কী জয়, ভাৰত মাতা কী জয়।
বন্ধুসকল মোৰ মনত আছে প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত প্ৰথমবাৰ ২০১৪ত দীপাৱলি উসৱত মই সিয়াচিনলৈ গুছি গৈছিলো। জোৱানৰ সৈতে দেৱালী পালন কৰিবলৈ, তেতিয়া বহুত মানুহ অলপ আচৰিত হৈছিল। উসৱৰ দিনা এয়া কি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰি আছে। কিন্তু, এতিয়াতো আপোনালোকেও মোৰ ভাব বুজি পায়। যদি দেৱালী উসৱত আপোনসকলৰ মাজলৈয়েতো যাম, নিজতকৈ আঁতৰত ক'ত থাকিম। আৰু সেইবাবেই আজিও দীপাৱলিৰ দিনা আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো। আপোনসকলৰ মাজলৈ আহিছো। আপোনালোক যদিও বৰফাবৃত পাহাৰৰ ওপৰত থাকক, বা ৰেগিস্তানত থাকক, মোৰ দেৱালীতো আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিহে সম্পূৰ্ণ হয়। আপোনালোকৰ চেহেৰাৰ দীপ্তি দেখা পাওঁ। আপোনালোকৰ চেহেৰাৰ আনন্দ দেখা পাওঁ। তেতিয়া ময়ো কেইবাগুণ আনন্দিত হৈ পৰো। মোৰ আনন্দ বাঢ়ি যায়। এই আনন্দৰ বাবেই, দেশবাসীৰ উল্লাস আপোনালোকক দিবৰ বাবে আজি মই আকৌ এবাৰ, এই ৰেগিস্তানলৈ আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো। আৰু এটা কথা, আপোনালোকৰ বাবে মই উসৱৰ দিন বুলি অলপমান মিঠায়ো লৈ আহিছো। কিন্তু এয়া কেৱল দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মিঠাই লৈ অহা নাই। এয়া অকল মোৰেই নহয় সকলো দেশবাসীৰ প্ৰেম আৰু আপোনত্বৰ সোৱাদো ইয়াৰ লগতে আনিছো। এই মিঠাইবিলাকত আপোনালোকে দেশৰ প্ৰতিগৰাকী মাতৃৰ হাতৰ সোৱাদ অনুভৱ কৰিব পাৰে। এই মিঠাইত আপোনালোকে প্ৰতিজন ভাই, ভগ্নী আৰু পিতৃৰ আশীৰ্বাদ অনুভৱ কৰিব পাৰে। আৰু সেইবাবেই মই আপোনালোকৰ মাজলৈ অকলে অহা নাই। মই নিজৰ লগত দেশৰ আপোনালোকৰ প্ৰতি থকা প্ৰেম, আপোনালোকৰ প্ৰতি স্নেহ আৰু আপোনালোকৰ বাবে আশীৰ্বাদো লগতে লৈ আহিছো।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত লোংগেৱালাৰ এই পোষ্টত আছো, সেয়ে সমগ্ৰ দেশৰ দৃষ্টি আপোনালোকৰ ওপৰত আছে, মা ভাৰতীৰ সন্তান, মোৰ এই জীয়ৰীসকল, মোৰ দেশক গৌৰৱ প্ৰদান কৰা এই জীয়ৰীসকল যি মোৰ সন্মুখত বহি আছে, তেওঁলোকৰ ওপৰত দেশৰ দৃষ্টি আছে। মই ভাবোঁ যে দেশৰ সীমান্তত যদি কোনো এটা পোষ্টৰ নাম দেশৰ সবাতোকৈ অধিক মানুহৰ মনত থাকিব, অনেক প্ৰজন্মৰ মনত থাকিব, তেনেহ'লে সেই পোষ্টৰ নাম হৈছে লোংগেৱালা পোষ্ট, সকলোৰে মুখে মুখে। এনেকুৱা এটা পোষ্ট, য'ত গৰমত তাপমাত্ৰাই ৫০ ডিগ্ৰী স্পৰ্শ কৰাৰ বিপৰীতে ঠাণ্ডা দিনত শূন্যৰ তললৈ যায়। আৰু মে'-জুনত এই বালি যেনেকৈ আহে এজনে আনজনৰ চেহেৰাও দেখা নাপায়। এই পোষ্টত আপোনালোকৰ সতীৰ্থসকলে সৌৰ্যৰ এনেকুৱা এটা গাঁথা লিখি দিলে, যি আজিও প্ৰত্যেক ভাৰতীয়ৰ অন্তৰ উসাহেৰে ভৰাই তোলে। লোংগেৱালাৰ নাম ল'লেই হৃদয়ৰ নিভৃতৰ পৰা মন মন্দিৰৰ পৰা এইটোৱেই প্ৰকট হয়, 'जो बोले सो निहाल, सत श्री अकाल’ এই জয়ধ্বনি কাণত গুঞ্জৰিত হ'বলৈ ধৰে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়াই সৈন্যৰ কুশলতাৰ ইতিহাসৰ বিষয়ে লিখা-পঢ়া যাব, যেতিয়া সৈন্যৰ পৰাক্ৰমৰ চৰ্চা হ'ব, তেতিয়া বেটেল অফ লোংগেৱালাক জৰুৰ মনত পেলোৱা হ'ব। এইটো সেই সময় আছিল যেতিয়া পাকিস্তানৰ সেনাই বাংলাদেশৰ নিৰ্দোষী নাগৰিকৰ ওপৰত অত্যাচাৰ কৰি আছিল, জুলুম কৰি আছিল, নৰ সংহাৰ কৰি আছিল। ভগ্নী-কন্যাৰ ওপৰত অমানৱীয় অত্যাচাৰ কৰি আছিল, পাকিস্তানৰ সেনাৰ মানুহে কৰি আছিল। এই ঘটনাৰ জৰিয়তে পাকিস্তানৰ ঘৃণনীয় চেহেৰা পৰিস্ফুট হৈছিল। ভয়ংকৰ ৰূপ পৃথিৱীৰ সন্মুখত পাকিস্তানৰ প্ৰকট হৈ পৰিছিল। এই সকলোৰে পৰা বিশ্বৰ মনোযোগ আঁতৰাবলৈ পাকিস্তানে আমাৰ দেশৰ পশ্চিম সীমান্তত মৰ্চা খুলি দিলে। পাকিস্তানে ভাবিছিল যে ভাৰতৰ পশ্চিম সীমান্তত মৰ্চা খুলি দিম, বিশ্বত ভাৰতে এইটো কৰিলে, ভাৰতে সেইটো কৰিলে বুলি কান্দি থাকিম আৰু বাংলাদেশৰ সকলো পাপ তেওঁলোকৰ লুকাই যাব। কিন্তু আমাৰ সৈনিকসকলে যি মুখভঙা প্ৰত্যুত্তৰ দিলে, পাকিস্তানে ভৰিবলগীয়া হ'ল।
বন্ধুসকল,
ইয়াত এই পোষ্টত দেখুউৱা পৰাক্ৰমৰ প্ৰতিধ্বনি, এই প্ৰতিধ্বনিয়ে শত্ৰুৰ পৰাক্ৰম ভাঙি দিলে। তেওঁলোকে কি জানিছিল যে ইয়াত তেওঁলোকৰ মুখামুখি মা ভাৰতীৰ শক্তিশালী পুত্ৰ-কন্যাৰে হ'ব লাগিব। মেজৰ কুলদীপ সিংহ চান্দপুৰীৰ নেতৃত্বত ভাৰতীয় বীৰসকলে টেংকেৰে সজ্জিত হৈ শত্ৰুক পহুখেদা দিলে, তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য নাকাম কৰি দিলে। কেতিয়াবা মোৰ ভাব হয় যে কুলদীপজীৰ পিতৃ-মাতৃয়ে তেওঁৰ নাম কুলদীপ ঠিকেই ৰাখিছিল, তেওঁলোকে চাগৈ ভাবিছিল এওঁ কুলৰ দীপক, কিন্তু সেয়া কুলদীপজীয়ে নিজৰ পৰাক্ৰমেৰে সেই নামক এনেকৈ সাৰ্থক কৰিলে যে তেওঁ কেৱল কুলদীপ নহয়, তেওঁ ৰাষ্ট্ৰদ্বীপ হৈ গ'ল।
বন্ধুসকল,
লোংগেৱালাৰ সেই ঐতিহাসিক যুদ্ধ ভাৰতীয় সৈন্য বাহিনীৰ সৌৰ্যৰ প্ৰতীকতো হয়েই, স্থলসেনা, বিএছএফ আৰু বায়ুসেনাৰ অদ্ভূত ক'-অৰ্ডিনেচনৰো প্ৰতীক। এই যুদ্ধই দেখুৱাই দিলে যে ভাৰতৰ সংগঠিত সৈন্য শক্তিৰ সন্মুখলৈ যোনেই নাহক কিয়, তেওঁ কোনো অৱস্থাতে তিকিব নোৱাৰে। এতিয়া যেতিয়া চন '৭১ত হোৱা যুদ্ধৰ, লোংগেৱালাত হোৱা যুদ্ধৰ ৫০ বছৰ হ'বলৈ গৈ আছে, কেইসপ্তাহ মানতে আমি ইয়াৰ ৫০ বছৰ, এই গৌৰৱপূৰ্ণ স্বৰ্ণিল পৃষ্ঠাক আমি পালন কৰিম আৰু সেইবাবেই মোৰ ইয়ালৈ আহিবলৈ মন গ'ল। সেয়ে সমগ্ৰ দেশে নিজৰ সেই বীৰসকলৰ বিজয় গাঁথা শুনি গৌৰৱান্বিত হ'ব, তেওঁলোকৰ সাহস উথলি উঠিব, নতুন প্ৰজন্ম আৰু আহিবলগীয়া প্ৰজন্মই এই পৰাক্ৰমৰ লগতে প্ৰেৰণাও ল'বলৈ এই সুযোগ তেওঁলোকৰ জীৱনৰ এটা বহুত ডাঙৰ মহত্বপূৰ্ণ হ'ব। এনেকুৱা বীৰ সু-সন্তানৰ বাবে ৰাজস্থানৰ মাটিৰেই এজন কবি নাৰায়ণ সিংহ ভাটীয়ে লিখিছে আৰু এই গীতকে কথা-বতৰাৰ ভাষাত লিখিছে, তেওঁ লিখিছে এনেকুৱা ঘৰ, এনেকুৱা আকাশ, এনেকুৱা সহ-ইতিহাস! এনেকুৱা সহ-প্ৰজন্ম, প্ৰাচী ত্ৰণে প্ৰকাশ!! অৰ্থা নিজৰ বীৰ সু-সন্তানৰ বলিদানৰ ওপৰত এই পৃথিৱীয়ে গৌৰৱ কৰে, আকাশে গৌৰৱ কৰে আৰু সম্পূৰ্ণ ইতিহাসে গৌৰৱ কৰে। যেতিয়া সূৰ্যৰ প্ৰকাশে এই পৃথিৱীত আন্ধাৰ আঁতৰাবলৈ অবতৰিত হ'ব, অহা প্ৰজন্মসমূহে এই বলিদানক লৈ গৌৰৱ কৰি থাকিব।
বন্ধুসকল,
হিমালয়ৰ উচ্চতা হওক, ৰেগিস্তানত বালিৰ বিস্তাৰ হওক, গহন অৰণ্য হওক বা সমুদ্ৰৰ গভীৰতা হওক, সকলো প্ৰত্যাহ্বানতে আপোনালোকৰ বীৰত্ব প্ৰতিপন্ন হৈ আহিছে। আপোনালোকৰ মাজৰ অনেক সতীৰ্থ যদি আজি ইয়াত ৰেগিস্তানত নিয়োজিত, তেনেহ'লে আপোনালোকৰ হিমালয়ৰ উচ্চতাৰো অনুভৱ আছে। স্থিতি-পৰিস্থিতি যেনেকুৱাই নহওক, আপোনালোকৰ পৰাক্ৰম, আপোনালোকৰ সৌৰ্য অতুলনীয়। ইয়াৰ প্ৰভাৱতে আজি শত্ৰুৱেও বুজি পায় যে ভাৰতৰ বীৰসকলৰ সমান কোনো নাই। আপোনালোকৰ এই সৌৰ্যক নমন কৰি আজি ভাৰতৰ ১৩০ কোটি দেশবাসী আপোনালোকৰ সৈতে শক্তিশালীভাৱে থিয় দি আছে। আজি প্ৰত্যেক ভাৰতবাসী নিজৰ সৈনিকৰ শক্তি আৰু সৌৰ্যক লৈ গৰ্বিত। তেওঁলোকে আপোনালোকৰ অজেয়তাৰ ওপৰত, আপোনালোকৰ অপৰাজেয়তাৰ ওপৰত গৰ্বিত। পৃথিৱীৰ কোনো শক্তিয়ে আমাৰ বীৰ জোৱানসকলক দেশৰ সীমান্তৰ সুৰক্ষা কৰাত বাধা দিবও নোৱাৰে, বিচলিতও কৰিব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
পৃথিৱীৰ ইতিহাসে আমাক এই কথা কয় যে কেৱল সেইখন ৰাষ্ট্ৰহে সুৰক্ষিত হৈ থাকে, সেইখন ৰাষ্ট্ৰহে অগ্ৰসৰ হয়, যাৰ ভিতৰত আক্ৰমণেৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষমতা আছিল। যদি আজিৰ দৃশ্যলৈ লক্ষ্য কৰে, যদিও ইণ্টাৰনেচনেল ক'-অপাৰেচন কিমান আগলৈ নাহক কিয়, সমীকৰণ যিমানেই সলনি নহওক কিয়, কিন্তু আমি কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো যে সতৰ্কতাই সুৰক্ষাৰ পথ, সজাগতাই সুখ-শান্তিৰ সম্বল। সামৰ্থ্যই বিজয়ৰ বিশ্বাস, সক্ষমতাই শান্তিৰ পুৰস্কাৰ। ভাৰত আজি সুৰক্ষিত কিয়নো ভাৰতৰ নিজক সুৰক্ষিত কৰাৰ শক্তি আছে, ভাৰতৰ আপোনালোকৰ দৰে পুত্ৰ-কন্যা আছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়াই প্ৰয়োজন হৈছে, ভাৰতে বিশ্বক দেখুৱাইছে যে ইয়াৰ ওচৰত শক্তিও আছে আৰু সঠিক উত্তৰ দিয়াৰ ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিও আছে। আমাৰ সৈন্য শক্তি, ই আজি আমাৰ নেগচিয়েটিং পাৱাৰো অনেকগুণ বঢ়াই দিলে, ইয়াৰ পৰাক্ৰমেৰে বাঢ়িছে, ইয়াৰ সংকল্প শক্তিৰে বাঢ়িছে। আজি ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদীক, সন্ত্ৰাসসৰ প্ৰভুহঁতক ঘৰত সোমাই মাৰে। আজি পৃথিৱীয়ে এই কথা গম পাই আছে, বুজি পাই আছে যে এই দেশখনে নিজৰ হিতৰ ক্ষেত্ৰত কোনো মূল্যৰ বিনিময়তে সামান্যতমো আপোচ কৰাবিধৰ নহয়। ভাৰতৰ এই স্থিতি, এই উচ্চতা, আপোনালোকৰ শক্তি, আপোনালোকৰ পৰাক্ৰমৰ কাৰণেই। আপোনালোকে দেশৰ সুৰক্ষা কৰিছে সেয়ে আজি ভাৰতে বৈশ্বিক মঞ্চত প্ৰখৰতাৰে নিজৰ কথা উত্থাপন কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্ব সম্প্ৰসাৰণবাদী শক্তিৰ দ্বাৰা চিন্তিত। সম্প্ৰসাৰণবাদ এফালৰ পৰা মানসিক বিকৃতি আৰু অষ্টাদশ শতিকাৰ ধাৰণা প্ৰতিফলিত কৰে। এই ধাৰণাৰ বিৰুদ্ধেও ভাৰত প্ৰখৰ আৱাজ হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে বহুত দ্ৰুতগতিত নিজৰ ডিফেঞ্চ ছেক্টৰক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ দিশত পদক্ষেপ লৈছে, আগবাঢ়ি আছে। সম্প্ৰতি আমাৰ সেনাই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে যে তেওঁলোকে ১০০তকৈ অধিক বেলেগ বেলেগ প্ৰকাৰৰ যি আৱশ্যকতা আছে, বিশেষকৈ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু সাজ-সজ্জাৰ সামগ্ৰী এতিয়া বিদেশৰ পৰা নলয়, ভাৰতত উপাদিত সামগ্ৰীহে ল'ব। ইয়াৰ উপাদন আৰু তাৰবাবে যি আৱশ্যক হয় কৰিম। এই সিদ্ধান্ত সৰু নহয়। ইয়াৰ বাবে বুকুত বহুত ডাঙৰ সাহস লাগে। নিজৰ জোৱানসকলৰ ওপৰত বিশ্বাস লাগে। মই আজি এই সুযোগতে আৰু ত্যাগ আৰু তপস্যাৰ এই মহত্বপূৰ্ণ ভূমিৰ পৰা, মই নিজৰ সেনাক তেওঁলোকৰ এই মহত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তৰ বাবে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। এই সিদ্ধান্ত সৰু নহয়, মই জানো। সিদ্ধান্ত সেনাই লৈছে, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ এটা বহুত ডাঙৰ উসাহ বঢ়োৱা সিদ্ধান্ত লৈছে। কিন্তু সেনাৰ এই সিদ্ধান্তৰ জৰিয়তে দেশবাসীৰ মাজতো, ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ মাজলৈ এনেকুৱা মেছেজ গৈছে, সকলো দূৰলৈ গুছি গৈছে আৰু সেই মেছেজ কৰা হৈছে লোকেলৰ বাবে ভোকেল হোৱা, সেনাৰ এটা সিদ্ধান্তই ১৩০ কোটি দেশবাসীক লোকেলৰ বাবে ভোকেল হ'বলৈ প্ৰেৰণা দিছে। মই আজি দেশৰ ন-জোৱানসকলক, দেশৰ সৈনিকসকলক, সুৰক্ষা বাহিনীসমূহক, পেৰামেডিকেল ফ'ৰ্চেছক, এটাৰ পিছত এটা এনেকুৱা সিদ্ধান্তৰ অনুকূল ভাৰততো মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এনেকুৱা সামগ্ৰী নিৰ্মাণ কৰিব, এনেকুৱা সামগ্ৰী বনাই আনিব, আমাৰ সেনাৰ জোৱানসকলৰ, আমাৰ সুৰক্ষা বাহিনীৰ জোৱানসকলৰ শক্তি বাঢ়িব। বৰ্তমানৰ দিনবোৰত অনেক ষ্টাৰ্ট আপে সেনাৰ আৱশ্যকতা পূৰণ কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে। ডিফেঞ্চ ছেক্টৰত ন-জোৱানৰ নতুন ষ্টাৰ্ট আপছে দেশক আত্মনিৰ্ভৰতাৰ ক্ষেত্ৰত আৰু দ্ৰুতগতিত আগবঢ়াই নিব।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষা ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত, দেশৰ বৰ্ধিত এই সামৰ্থ্যৰ লক্ষ্য হৈছে-সীমান্তত শান্তি। আজি ভাৰতৰ ৰণনীতি পৰিষ্কাৰ, ভাৰতৰ ৰণনীতি স্পষ্ট। আজিৰ ভাৰতে বুজা আৰু বুজোৱাৰ নীতিত বিশ্বাস কৰে, বুজি পোৱাৰো বুজাই দিয়াৰো, কিন্তু যদি আমাক ব্যৱহাৰ কৰাৰ চেষ্টা কৰে, তেনেহ'লে প্ৰত্যুত্তৰো সিমানেই প্ৰচণ্ড পাব।
বন্ধুসকল,
দেশৰ অখণ্ডতা, দেশবাসীৰ একতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। শান্তি, একতা, সদ্ভাৱনাই দেশৰ ভিতৰতে দেশৰ অখণ্ডতাক শক্তি দিয়ে। সীমাৰ সুৰক্ষা, সুৰক্ষা বাহিনীৰ শক্তিৰ সৈতে জড়িত। সীমান্তত আমাৰ বীৰসকলৰ উসাহ অক্ষুণ্ণ থাকক, তেওঁলোকৰ মনোবল আকাশতকৈও ওখ হৈ থাকক, সেয়ে তেওঁলোকৰ প্ৰতিটো আৱশ্যকতা, প্ৰতিটো প্ৰয়োজন, আজি দেশৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতাসমূহৰ মাজত আছে। তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ চোৱাচিতা দেশৰ দায়িত্ব। যোৱা সময়ত, সৈনিকৰ শিশুৰ শিক্ষা আৰু কৰ্ম সংস্থাপনক লৈও অনেক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। যোৱা বছৰ যেতিয়া মই দ্বিতীয়বাৰ শপত লৈছিলো তেতিয়া প্ৰথম সিদ্ধান্তটোৱেই শ্বহীদসকলৰ সন্তানৰ শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত আছিল। ইয়াৰ জৰিয়তে নেচনেল ডিফেঞ্চ ফাণ্ডৰ অধীনত পাবলগীয়া স্কলাৰশ্বিপ বঢ়োৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
সুবিধাৰ সমান্তৰালকৈ বীৰসকলৰ সন্মানৰ বাবেও দেশত অভূতপূৰ্ব প্ৰয়াস চলি আছে। নেচনেল ৱাৰ মেমৰিয়েল, ৰাষ্ট্ৰীয় সমৰ স্মাৰক বা নেচনেল পুলিচ মেমৰিয়েলেই হওক, এই দুয়োটা স্মাৰকে দেশৰ সৌৰ্যৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰতীক হৈ দেশবাসীক, আমাৰ নতুন প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
কঠিন প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজত আপোনালোকৰ ব্যৱহাৰে, আপোনালোকৰ টীমৱৰ্কে, দেশখনক প্ৰতিটো সংকটতত এই সংকল্পৰে যুঁজ দিয়াৰ শিক্ষা দিয়ে। আজি দেশ এই ভাবনাৰে কৰোণাৰ দৰে মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধেও যুঁজ দি আছে। দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ ডাক্তৰ, নাৰ্ছ, হেল্পাৰ আৰু ছাপৰ্ট ষ্টাফে দিনে-ৰাতিয়ে, নোৰোৱাকৈ, ভাগৰি নপৰাকৈ কাম কৰি আছে। দেশবাসীয়েও এই যুঁজখন ফ্ৰণ্টলাইন ৱাৰিয়ৰ্ছৰ দৰে যুঁজি আছে। ইমান মাহৰ পৰা আমাৰ দেশবাসীয়ে সম্পূৰ্ণ অনুশাসন পালন কৰি আছে, মাস্কৰ দৰে সাৱধানতা পালন কৰি আছে আৰু নিজৰ তথা আপোন মানুহৰ জীৱনো ৰক্ষা কৰি আছে। কিন্তু আমি এই কথাও ধাৰণা কৰো যে যদি আমি মাস্ক পিন্ধোতেই ইমান কষ্ট হয়, তেনেহ'লে আপোনালোকৰ বাবে এই সুৰক্ষা জেকেটবিলাক, নাজানো আপোনাৰ শৰীৰৰ ওপৰত কিমান বস্তু আপুনি কঢ়িয়াবলগীয়া হয়। ইমানবোৰ পিন্ধাটো কিমান কঠিন হ'ব। আপোনালোকৰ এই ত্যাগৰ ফলত দেশে অনুশাসনো শিকি আছে আৰু সেৱা ধৰ্মও পালন কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
সীমান্তত থাকি আপোনালোকে যি ত্যাগ কৰি আছে, তপস্যা কৰিছে, সি দেশত এক বিশ্বাসৰ বাতাবৰণ সৃষ্টি কৰে, প্ৰত্যেক হিন্দুস্তানীৰ ভিতৰলৈ এক নতুন কনফিডেঞ্চ লেবেল আনে। এই বিশ্বাস হয় যে লগ লাগি ডাঙৰ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিব পাৰি। আপোনালোকৰ পৰা পোৱা এই প্ৰেৰণাৰে দেশে মহামাৰীৰ এই কঠিন সময়ত নিজৰ প্ৰত্যেক নাগৰিকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাত ব্ৰতী হৈ আছে। ইমান মাহৰ পৰা দেশে নিজৰ ৮০ কোটিতকৈও অধিক নাগৰিকৰ ভোজনৰ ব্যৱস্থা কৰি আছে। কিন্তু ইয়াৰ লগে লগে দেশে, অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাক আকৌ এবাৰ গতি দিবলৈও পূৰ্ণোদ্যমে প্ৰয়াস কৰি আছে। দেশবাসীৰ এই উদ্যমৰ পৰিণাম স্বৰূপেই আজি কেইবাটাও ছেক্টৰত পুনৰ ৰেকৰ্ড ৰিক'ভাৰী আৰু গ্ৰ'থ পৰিলক্ষিত হৈছে। এই বেলেগ বেলেগ প্ৰকাৰৰ সকলো যুঁজ, এই সকলো সফলতা, ইয়াৰ শ্ৰেয় সীমান্তত নিয়োজিত আমাৰ জোৱানসকলৰ প্ৰাপ্তি, আপোনালোকৰ প্ৰাপ্তি।
বন্ধুসকল,
প্ৰত্যেকবাৰ, প্ৰতিটো উসৱত যেতিয়াই মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহো, যিমান সময় আপোনালোকৰ মাজত কটাওঁ, যিমান আপোনালোকৰ সুখ-দুখত চামিল হওঁ, ৰাষ্ট্ৰৰক্ষাৰ, ৰাষ্ট্ৰসেৱাৰ মোৰ সংকল্প সিমানেই শক্তিশালী হয়। মই আপোনালোকক পুনৰ আশ্বস্ত কৰিছো যে আপোনালোকে নিশ্চিন্ত হৈ নিজৰ কৰ্তব্য পথত অগ্ৰসৰ হৈ থাকক, প্ৰত্যেক দেশবাসী আপোনালোকৰ লগত আছে। হয়, আজিৰ দিনটোত মই আপোনালোকৰ সৈতে এজন মিত্ৰ হিচাপে, এজন বন্ধু হিচাপে তিনিটা কথাৰ আহ্বান জনাম আৰু মোৰ বিশ্বাস আছে যে মোৰ এই আহ্বান আপোনালোকৰ বাবেও হয়তো সংকল্প হ'ব পাৰে। প্ৰথম-কিবা নহয় কিবা নতুন ইন'ভেচন কৰাৰ অভ্যাসক, নতুন ধৰণেৰে কৰাৰ অভ্যাস, নতুন বস্তু বিচাৰি কৰাৰ অভ্যাস, ইয়াক জীৱনৰ অংশ কৰি লওক আৰু মই দেখিছো যে এনেকৈ জীৱন অতিবাহিত কৰা আমাৰ জোৱানসকলৰ সৃষ্টিশীলতাই দেশৰ বাবে বহুত কিবা নতুন বস্তু আনিব পাৰে। আপোনালোকে অলপ মনোযোগ দিয়ক কিবা নহয় কিবা ইন'ভেট কৰাৰ। চাওক, আমাৰ সুৰক্ষা বাহিনীসমূহক, কিয়নো আপোনালোকে অনুভৱৰ আধাৰত ইন'ভেট কৰে। দৈনন্দিনতাৰ সৈতে আপোনালোকে যেনেকৈ যুঁজ দিয়ে তাৰ পৰা ওলায়, বহুত ডাঙৰ লাভ হয়। দ্বিতীয়টো মোৰ আহ্বান হৈছে, আৰু সি আপোনালোকৰ বাবে বহুত জৰুৰী, আপোনালোকে যিকোনো অৱস্থাত যোগক নিজৰ জীৱনৰ অংশ কৰি ৰাখক আৰু তৃতীয় আমাৰ সকলোৰে নিজৰ নিজৰ মাতৃভাষা, আমাৰ মাজৰ বহুতে হিন্দীও কয়, আমাৰ মাজৰ কিছুসংখ্যকে ইংৰাজীও কয়, এই সকলোৰে সৈতেতো আমাৰ স্বাভাৱিক সম্পৰ্ক থাকে। কিন্তু যেতিয়া এনেকুৱা সামূহিক জীৱন হয়, এখন মোৰ সন্মুখত ক্ষুদ্ৰ ভাৰত বহি আছে। দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ ন-জোৱান বহি আছে। বেলেগ বেলেগ মাতৃভাষাৰ ন-জোৱান বহি আছে, সেয়ে মই আপোনালোকক আৰু এটা আহ্বান জনাওঁ যে মাতৃভাষাতো আপোনালোকে জানেই, হিন্দী জানে, ইংৰাজী জানে, আপোনালোকে নিজৰ কোনোবা এজন বন্ধুৰ পৰা ভাৰতৰ আন যিকোনো এটা ভাষা আপোনালোকে জৰুৰ আত্মসাত কৰক। শিকক, আপুনি চাব সি আপোনাৰ এটা বহুত ডাঙৰ শক্তি হৈ পৰিব। আপুনি নিশ্চিতভাৱে দেখিব, এই কথাই আপোনাৰ মাজত এটা নতুন শক্তিৰ সঞ্চাৰ কৰিব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়ালৈকে আপোনালোক আছে, আপোনালোকৰ এই উদ্যম আছে, আপোনালোকৰ এই ত্যাগ আৰু তপস্যা আছে, ১৩০ কোটি ভাৰতবাসীৰ আত্মবিশ্বাস কোনেও নাশ কৰিব নোৱাৰে। যেতিয়ালৈকে আপোনালোক আছে, তেতিয়ালৈকে দেশৰ দেৱালী এনেদৰেই উদ্ভাসিত হৈ থাকিব। লোংগেৱালাৰ এই পৰাক্ৰমী ভূমিৰ পৰা, বীৰতা আৰু সাহসৰ ভূমিৰ পৰা, ত্যাগ আৰু তপস্যাৰ ভূমিৰ পৰা মই আকৌ এবাৰ, আপোনালোকৰ সকলোৰে লগতে দেশবাসীকো দীপাৱলিৰ অলেখ শুভ কামনা জনাইছো। মোৰ সৈতে, সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে দুয়োটা মুঠি ওপৰলৈ কৰি সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কওক, ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়!
বহুত বহুত ধন্যবাদ!