প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জৈসলমেরগী লোঙ্গেৱালাদা আর্ম ফোর্সকী লান্মীশিংগা দিৱালীগী থৌরম পাংথোকপদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
14 NOV 2020 4:14PM by PIB Imphal
ইমা ভারতকী সেবা অমসুং ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা পুং কুনমরি মথৌ পাংথোক্লিবা ঐখোয়গী অথৌবা পুম্নমক্তা অমুক্কা হন্না ঐগী মায়কৈদগী ইরৈবাকচা ১৩০গী মায়কৈদগী দিৱালীগী হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। লৈবাক অসিগী ঙমখৈদা ওইরবসু, অতিয়াদা নত্ত্রগা সমুদ্রগী ইপাক্তা ওইরবসু, উন্তনা য়োম্লবা চিংদোন্দা ওইরবসু নত্ত্রগা শুক্লবা উংদা ওইরবসু, লৈবাক্কী ঙাক-শেলগী থবক্তা শরুক য়ারিবা মপারী-মমোম পুম্নমক, ঐখোয়গী লান্মীশিং, বি.এস.এফ., আই.তি.বি.পি., সি.আই.এস.এফ., সেক্যুরিতী ফোর্স পুম্নমক, ঐখোয়গী পুলিসকী জৱানশিং, পুম্নমক্কী মফমদা ঐনা ঙসি দিপাবলীগী শেংলবা থৌরম অসিদা ইকাই খুম্নবগা লোইননা নোলুকচরি।
অদোম লৈবগী লৈবাক্না অসিনা লৈরিবনি, লৈবাক অসিনা মসিগীদমক শেম-শাবা ঙমজরিবনি। ঙসি ঐনা অদোমগী নরক্তা ভারত মচা পুম্নমক্কী য়াইফ-পাউজেল পুদুনা লাকচরি। অদোমগীদমক্তা ইরৈবাকচা কোতি কয়াগী নুংশিবা পুদুনা লাকচরি। অহন ওইরবা মীওই পুম্নমক্কী ঐনা অদোমগীদমক্তা থৌজাল পুদুনা লাকচরি। ঐনা ঙসি অদুগুম্বা থৌনা ফরবা/বী মমা-মপা অমসুং মচাশিংদা দীপাবলীগী হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি, মখোয়গী কৎথোকপা অদুদা ইকোক নোঞ্জরি, ঙসিগী কুম্মৈগী মতম অসিদসু মখোয়গী মচা-মসু ঙমখৈদা মথৌ তৌরিবা অদুগুম্বা ইমুংগী মীওই পুম্নমক্তুসু ইকাই খুম্নবদা মতিক চাই। অমুক্কা হন্না খুত্তুম তাশিন্দুনা পাঙ্গল পুথোক্তুনা ঐগা লোইননা হায়বীয়ু ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে।
মরূপশা ঐ নীংশিংলি মদুদি প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা অহানবা ওইনা ২০১৪দা দীপাবলীগী থৌরমদা ঐ সিয়াচিন্দা চৎখি। জৱানশিংগা লোইননা দিৱালী পাংথোক্নবা মদুদা মীওই কয়ানা অঙকপা ফাওনখি। কুম্মৈ নুমিত্তা প্রধান মন্ত্রীনা তৌরিবসি করিনো। অদুবু, হৌজিক্তি অদোমসু ঐগী ৱাখল খঙবীরে। দিৱালীগী থৌরমদা ইশাগী মীওইগী মরক্তা চত্তনা কনাগী মনাক্তা চৎলুনি। অমসুং মরম অসিনা ঙসিসু দীপাবলী অসিদা অদোমগী নাক্তা লাক্লিবনি। ঐগী মীওইশিংগী মরক্তা লাক্লিবনি। অদোম উন্না কুপ্পা চিংদোন্দা লৈজরবসু, নত্ত্রগা লৈঙোই মরক্তা, ঐগী দিৱালীদি অদোমগী নাক্তা লাক্লগা মপুং ফাজৈ। অদোমগী মায়থোংদা মঙান উজৈ। অদোমগী মায়থোংদা হরাও-তয়াম্বা উজৈ। মদুদা ঐসু অদুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওজৈ। ঐগী নুংঙাইবা হেনগৎচৈ। নুংঙাইবা অসিগীদমক্তা, লৈবাক মীয়ামগী হরাও-তয়াম্বা অসি অদোমদা য়ৌহন্নবগীদমক ঙসি ঐ অমুক্কা হন্না, লৈঙোই লম অসিদা অদোমগী নরক্তা লাকচরিবনি। অমসুং ৱাফম অমনা, অদোমগীদমক্তা ঐনা কুম্মৈগী নুমিৎ ওইবনিনা অথুম-অহাও খরসু পুদুনা লাকচরি। অদুবু মসি শুপ্নগী লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীনা অথুম-অহাও পুদুনা লাকপা অদুখক নত্তে। মসি ঐ খক্তগী নত্তে মসি ইরৈবাকচা পুম্নমক্কী নুংশিবা অমসুং ইশাগী ওইবা মতৌগী মহাও অদুসু য়াওরবনি। অথুম অহাও অসিদা অদোম্না লৈবাক অসিগী ইমা খুদিংগী খুৎকী মহাও অদু ফাওবীগনি। অথুম-অহাও অসিদা অদোম্না ইচিন-ইনাও, ইচে-ইচল অমসুং ইপা-ইপু পুম্নমক্কী থৌজাল অদু ফংবীগনি। অমসুং মরম অসিনা ঐহাক অদোমগী নরক্তা ইথন্তা লাকপা নত্তে। ঐনা ঐগা লোইননা লৈবাক অসিনা অদোমগী মফমদা থম্লিবা নুংশিবা অমসুং অদোমগীদমক্তা থৌজাল অদুসু পুদুনা লাকচরি অমসুং মরূপশা,
ঙসি লোঙ্গেৱালাগী পোস্ত অসিদা লৈরি, অদুনা লৈবাক অপুনবনা অদোমদা মিৎয়েং থমলি, ইমা ভারতীগী মপারীশিং, ঐগী মমোমশিং, ঐগী লৈবাক্না চাউথোকচবা ঙমহল্লিবা ইমোমশিং ঐগী মাংদা ফম্লিবীশিং, মখোয়দা লৈবাক অসিনা মিৎয়েং থমলি। ঐনা খল্লি মদুদি লৈবাক্কী ঙমখৈদা করিগুম্বা পোস্ত অমগী মমিং লৈবাক অসিনা খ্বাইদগী নীংশিংনবা তারবদি, মীরোল কয়ানা নীংশিংনবা তারবদি, অদুগুম্বা পোস্ত অদু লোঙ্গেৱালা পোস্তনি, পুম্নমক্না মসি শোন্নরি। অসিগুম্বা পোস্ত অমা, কালেন্থাগী মতমদা দিগ্রী ৫০ য়ৌরিবা অদুগা নিংথম থাদনা জিরোদগী হন্থরিবা অমসুং মে জুন্দনা লৈঙোইনা অমনা অমগী মশক উনবা ফংদবমখৈ শিৎলিবা মফমনি। পোস্ত অসিদা অদোমগী মরূপশিংনা থৌনা ফবগী অসিগুম্বা ৱারী অমা ইখ্রে, মদু ঙসিসু ভারত মচা পুম্নমক্কী থমোইবু মথুম-মরাং হৌহল্লি। লোঙ্গেৱালাগী মমিং তাবতদা থমোইগী কাচিন্দগী মসি থোরকই ‘জো বোলে সো নিহাল, সত শ্রী অকাল’ মসিগী খোল্লাও অসি নাকোংদা খোন্থাং য়ৈরি।
মরূপশা,
লান্মীশিংগী লৌশিংগী পুৱারীগী মতাংদা পারু-তারুবা মতমদা, লান্মীশিংগী মথৌনাগী মতাংদা ৱারী শান্নরকপদা, বেতল ওফ লোঙ্গেৱালা অসি শোইদনা নীংশিংনরগনি। মসি পাকিস্তানগী লান্মীনা বঙ্গলাদেশকী মীচম-মীয়ামদা মীনোৎ-মীনৈ চৎথখিবা মতম অদুনি, ওৎপী-নৈবীখিবা মতম অদুনি, মীহাৎ থিনা হাৎতোকপীখিবা মতম অদুনি। ইচল-ইচেশিংদা মীওইবগী মচৎ নত্তবা লমচৎ চৎথখিবা মতম অদুনি। অদুগুমবা মচৎ অদুনা পাকিস্তানগী তুকচ্চনীংঙাই ওইরবা মশক অদু ফোংদোরকখি। পাকিস্তানগী তমথিবা মশক মালেমগী মাংদা উৎথোরকখি। পুম্নমক অসিদগী মালেমগী পুক্নীং থৈদোকহনখিনবা পাকিস্তান্না ঐখোয়গী লৈবাক্কী নোংচুপ থংবা ঙমখৈশিংদা লানবন শাজিনখি। পাকিস্তান্না খনখি মদুদি ভারতকী নোংচুপ থংবা ঙমখৈদা লানবন শারবদি, মালেমদা ভারতনা অদু তৌখ্রে, ভারতনা অসি তৌখ্রে হায়জিন্দুনা কপশিন-লাওশিন্নগনি অমসুং বঙ্গলাদেশতা তৌখিবা পাপ খুদিংমক লোৎশিনগনি। অদুবু ঐখোয়গী লান্মীশিংনা মতিক চাবা পাউখুম পীখিদুনা, পাকিস্তানগী থৌরাং অরেম্বদা তাহনখি।
মরূপশা,
পোস্ত অসিদা উৎখিবা থৌনা ফবগী খোঞ্জেল অদুনা য়েক্নবগী থৌনা মাংহনখি। মখোয়না করম্নদি খঙগনি মসিদা মখোয়না ইমা ভারতীগী থৌনা লৈরবা/বী অথৌবা মপারী-মমোশিংগা মায়োক্নগনি হায়বসে। মেজর কুলদীপ সিংহ চান্দপুরীগী লুচিং মখাদা ভারতকী অথৌবশিংনা তেঙ্কশিংনা য়োম্লবা য়েক্নবগী লান্মীশিংবু মায়থিবা পীখি, মখোয়গী ফত্ত্রবা ৱাখল্লোনশিং অদু উৎ ওলহনখি। করিগুম্বা মতমদা ঐনা খল্লি মদুদি কুলদীপজীগী ইমা-পাবুংনা মহাক্কী মমিং কুলদীপ হায়না থোনজরবসু, মহাক শাগৈগী মৈরানি হায়না মখোয়না খনজরবসু কুলদীপজীনা মহাক্কী মপাঙ্গলনা মিং অদুগী ৱাহন্থোক অদু অসুম্না চান্নহনখি, অসুম্না চান্নহনখি মদুদি শুপ্নগী শাগৈগী মৈরা খক্তা নত্তনা মহাক লৈবাক অসিগী মৈরা ওইখি।
মরূপশা,
হিমালয়গী মতোন্দবু ওইরবসু, লৈঙোই লমগী লৈঙোই মরক্তবু ওইরবসু, শুক্লবা উমংবু ওইরবসু নত্ত্রগা সমুদ্রগী লুরবা ইরোন্নুংদবু ওইরবসু, শিংনবা খুদিংমক্তা অদোমগী থৌনা অদোমগী পাঙ্গলনা শিংনরিবা অদুদা পোৎলুম অমা ওইহন্দুনা লাক্লি। ঙসি লৈঙোই লমদম অসিদা য়াওরিবা অদোমগী মরক্তগী খোংলোই কয়ামরুম্না হিমালয়গী অৱাংবা মতোন য়ৌরুরবা য়াওরি। ফিভম অমা হেক্তা ওইরবসু, অদোমগী থৌনা, অদোমগী পাঙ্গল, চাংদমনীংঙাই লৈতবনি। মসিগী মরমদগীনি ঙসি য়েক্নবনসু মসি ফাওরি মদুদি ভারতকী থৌনাফবশিংগী লাম্বা অমত্তা লৈতে। অদোমগী থৌনা অসিদা কোক নোঞ্জরদুনা ভারতকী ইরৈবাকচা করোর ১৩০না অদোমগা লোইননা লেপ্লি।
মরূপশা,
মালেমগী পুৱারীনা ঐখোয়দা মসি তাক্লি মদুদি লান্দারকপশিংগা মায়োক্ননবা থৌনা লৈবা লৈবাকশিং অদুখক্তনা শোইদ-ঙামদবা ওই, মাংদা চখৎপা ওই। করিগুম্বা ঙসিগী শক্তম অসি য়েংলুরগদি, ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন অদুক্কী মতিক লৈজদুনসু, ঐখোয়না কৈদৌঙৈদসু মসি কাওবা য়ারোই মদুদি চেকশিনবতনা ঙাক-শেলগী লম্বীনি, চেকশিনবতনা হরাও-তয়াম্বগী শম্বলনি। ভারত অসি ঙসিদি শোইদ-ঙামদবা ওইরি মরমদি ভারত্তা মশাবু ঙাক-শেন্নবগী থৌনা লৈজৈ, ভারতকী অদোমগুম্বা থৌনা ফবা/বী মপারী-মমোশিং লৈরি।
মরূপশা,
মথৌ হেক তারকপদা, ভারতনা মালেমদা উৎলি মদুদি মসিদা থৌনাসু লৈ অমসুং অচুম্বা পাউখুম পীনবা রাজনীতিগী ওইবা পাঙ্গলসু লৈ। ঐখোয়গী লান্মীগী পাঙ্গল অদুনা ঙসি ঐখোয়গী নেগোসিএতিং পাৱর অসিসু শরুক কয়া হেনগৎহল্লে, মখোয়গী থৌনা হেনগৎহল্লে, মখোয়গী খাংবা কনবগী পাঙ্গলনা হেনগৎহল্লে। ঙসি ভারতনা তেরোরিজম্বু, তেরোরিজম য়োকখৎপশিংবু মখোয়গী ময়ুমদা চংদুনা খুৎ থারে। ঙসি মালেম্না মসি খঙলে মদুদি লৈবাক অসিনা মসিগী কান্ননবগীদমক্তা মতৌ অমত্তদসু য়াশিন্নবা পুরক্কদা লৈতে। ভারতকী মতৌ অসি, অদোমগী পাঙ্গল অমসুং অদোমগী থৌনা অদুগী মরমদগী ওইরিবনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু শোইদ-ঙামদনা থম্বীবদগী ঙসি ভারতনা মালেমগী ফম্বাক্তা ময়েক শেংনা ঐখোয়গা ৱা ফোংদোকপা ঙম্লি।
মরূপশা,
ঙসি মালেম পুম্বনা লম শন্দোকপশিংদগী অৱাবা মায়োক্নরি। লম শন্দোকপা, মসি অমরোমদা ৱাখল্লোন অমনি অমসুং তরানিপাল শুবা চহি চাগী ৱাখল্লোন অদুবু ফোংদোক্লি। ৱাখল্লোন অসিগী মায়োক্তসু ভারত অকনবা খোঞ্জেল অমা ওইরি।
মরূপশা,
ঙাক-শেলগী লমদা আত্মনির্বর ভারত, লৈবাক অসিগী অসিগুম্বা থৌনা অসিগী পান্দমনি – ঙমখৈদা শান্তি। ঙসি ভারতকী লাল্লোং অসি ময়েক শেংলি, ভারতকী লাল্লোং তরু তরুরি। ঙসিগী ভারত খঙবা অমসুং খঙহনবা হায়বা মওং অসিদা থাজবা থম্লি, খঙবগীসু অমসুং খঙহনবগীসু, অদুবু ঐখোয়বু চাং য়েংননবা হোৎনরক্লবদি, পাউখুম অদুসু চপ চানা ফংগনি।
মরূপশা,
লৈবাক্কী অপুনবা, লৈবাক মচাশিংগী অমত্তা ওইবা অসিগী মখা পোল্লি। শান্তি, অপুনবা, নুংশি-চান্নবা অসিনা লৈবাক মনুংদা লৈবাক্কী অমত্তা অপুনবা অসিদা থৌনা হাপ্লি। ঙমখৈ ঙাকপা, সেক্যুরিতী ফোর্সকী পাঙ্গলগী মখা পোল্লি। ঙমখৈদা ঐখোয়গী পাঙ্গলবশিংগী থৌনা লেংদনা লৈনবা, মখোয়গী পুক্নীংগী পাঙ্গল অতিয়াদগীসু হেন্না ৱাংবা ওইনবা, মখোয়গী মথৌ তাবা খুদিংমক্তা, তঙাইফদবা খুদিংমক, ঙসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা ওইরি। মখোয়গী ইমুং-মনুং য়েংশিনবা অসি লৈবাক্কী থৌদাংনি। হৌখিবা মতমদা, লান্মীশিংগী মচা-মশুশিংগী মহৈ-মশিং অমসুং থবক পীবগী মতাংদসু ৱারেপ কয়া লৌখ্রে। হৌখিবা চহিদা ঐনা অনিরকশুবা ওইনা ৱাশক লৌখিবদা অহানবা ৱারেপ অদু অথৌবশিংগী মচা-মশুশিংগী মহৈ-মশিং তম্বগা মরী লৈনখি। মসিগী মখাদা নেস্নেল দিফেন্স ফন্দগী মখাদা ফংবা স্কোলরশিপসু হেনগৎহনখ্রে।
মরূপশা,
খুদোংচাবগা লোইননা অথৌবশিংবু ইকাই খুম্ননবসু লৈবাক অসিনা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা হোৎনরি। নেস্নেল ৱার মেমোরিয়েল, নেস্নেল সমর মেমোরিয়েল নত্ত্রগা নেস্নেল পুলিস মেমোরিয়েল, মেমোরিয়েল অনি অসি লৈবাক্কী খৌনা ফবগী খ্বাইদগী অথোইবা খুদম ওইদুনা ইরৈবাকচাশিংদা, ঐখোয়গী অনৌবা মীরোলদা ইথিন পীনবীরি।
মরূপশা,
অরুবা শিংনবশিংগী মরক্তা, অদোমগী লমচৎ, অদোমগী তীম ৱর্ক, লৈবাক অসিগী লানফম খুদিংদা থৌনা অসিগা লোইননা মায়োক্ননবগী পারা তম্বীরি। ঙসি লৈবাক অসিনা ৱাখল্লোন অসিদগী কোরোনাগুম্বা লাইচৎ অসিগী মায়োক্তসু লান্থেংনরি। লৈবাক অসিগী দোক্তর, নর্স, হেল্পর অমসুং সপোর্ত স্তাফ লিশিং কয়ানা, অহিং-নুংথিল, লেপ্পা লৈতনা, চোকথবা লৈতনা থবক তৌরি। ইরৈবাকচাশিংসু লানফম অসিদা ফ্রন্তলাইন ৱারিয়র ওইনা লান্থেংনরি। থা কয়া অসিদগী ঐখোয়গী ইরৈবাকচাশিংনা থক্সি-খাসি অসি মপুং ফানা ঙাক্লক্লি, মাস্ককুম্বা চেকশিন থৌরাং পায়খৎলি অমসুং মশাবু অমসুং ইমুং মনুংগী পুন্সিবুসু ঙাক-শেল্লি। অদুবু ঐখোয়না মসিসু খঙই মদুদি করিগুমবা ঐখোয়না মাস্ক উপ্পদা ৱারিবা অসিগুম্না অদোমগীদমক্তা ঙাকশেলগী জেকেৎ, অদোমগী হকচাংদা পোৎশক কয়া হাপ্লিবনো হায়বা খঙদবমখৈ, অসিগুম্বা ময়াম অসি শেৎপদা কয়াদা ৱারমগদবা। অদোমগী কৎথোকপা অসিদগী লৈবাক অসিদা থক্সি-খাসিসু তম্বীরি অমসুং সেবা ধর্মসু ঙাক্লি।
মরূপশা,
ঙমখৈদা লৈরগা অদোম্না কৎথোকপীরিবা, অদোম্না লাইনীং ওইবীরিবা, মদুনা লৈবাক অসিদা থাজবগী ফিভম অমা শেমগৎলি, হিন্দুস্তান্নী খুদিংমক্কী নুংদা অনৌবা কনফিদেন্স লেভেল অমা পুরক্লি। মসিনা থাজহল্লি মদুদি অমত্তা ওইনা পুন্না খ্বাইদগী চাউবা শিংনবা মায়োক্নবা ঙম্মি। অদোমদগী ফংজবা ইথিল অসিদগী লৈবাক অসিনা লাইচৎ অসিগী অৱাবা মতম অসিদা ঐখোয়গী মীপুম খুদিংমক্কী ঙাক-শেলগীদমক হোৎনরি। থা কয়া অসিদগী লৈবাক অসিনা মীওই করোর ৮০ হেনবগী চান-থক্নবগী থৌরাং তৌরক্লি। অদুবু মসিগা লোইননা, শেন্মিৎলোনবুসু অমুক হন্না খোংজেল হাপ্ননবসু অদুক্কী মতিক কন্না হোৎনরি। লৈবাক মচাশিংগী অসিগুম্বা হোৎনবা অসিনা মরম ওইদুনা ঙসি সেক্তর কয়াদা অমুকহন্না রিকোর্দ রিকভরী অমসুং গ্রোথ উবা ফংলে। অসিগুম্বা মখলগী তোঙান তোঙানবা লানফমশিং, মায় পাকপা পুম্নমক অসিগী মরম ঙমখৈ ঙাক্লিবা লান্মীশিংনা ওইরি, অদোম্না ওইরি।
মরূপশা,
অদোম লৈরিমখৈ, অদোমগী থৌনা, অদোমগী কৎথোকপা অমসুং অদোমগী লাইনীং লৈরিমখৈ, ভারত মচা করোর ১৩০গী থাজবা অসি কনানসু কাইহনবা ঙম্লোই। অদোম লৈরিমখৈ, লৈবাক অসিগী দীপাবলী মতৌ অসুম্না মঙাল নাইদুনা লৈখিগনি। লোঙ্গেৱালাগী অসিগুম্লবা থৌনা ফবগী লমদম অসিদগী, অথৌবা অমদি পাঙ্গলবগী লমদম অসিদগী, কৎথোকপা অমদি লাইনীংগী লমদম অসিদগী ঐনা অমুক্কা হন্না, অদোম ময়াম্বুসু অমসুং লৈবাক মীয়াম্বুসু দীপাবলীগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐগা লোইননা, পাঙ্গল পুথোক্তুনা খুত্তুম তাশিন্দুনা অদু্ক্কী মতিক কন্না লাওবীয়ু, ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে!
হন্না হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Diwali celebration with Indian Armed Forces at Longewala in Jaisalmer
14 NOV 2020 4:14PM by PIB Delhi
On behalf of 130 crore countrymen, I once again congratulate all the bravehearts who have stood round the clock for the service and safety of MaaBharati. Be it on the borders of the country, the skies or the seas; the snowy peaks or the dense forests, I salute every valiant son and daughter defending the nation, our forces, BSF, ITBP, CISF, security forces and police personnel on this auspicious festival of Deepawali.
The safety of the nation, the happiness of the people and these festivals of the country are because of you. Today I have brought the greetings of every Indian. I have brought the love of crores of Indians. I have come with the blessings of every senior citizen. I extend my heartfelt greetings to those brave mothers and sisters today, and salute their sacrifice whose own sons/daughters or brothers/sisters are posted on the borders even during the festival. I salute all the family members. Once again close both fists and speak loudly along with me: Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
Friends,
I remember that I had visited Siachenon the occasion ofDeepawali for the first time in 2014 after becoming the Prime Minister to celebrate Diwali with the soldiers. A lot of people were surprised. What is the Prime Minister doing on a festive day? But, now you also know my feelings. How can I stay away from my own people on the festival of Diwali? And that's why I am here with you today even this year on Deepawali. I have come to my loved ones. Whether you are on the snowy hills, or in the desert, Diwali feels complete to me only when I am with you! When I see the brightness and happiness on your faces, it multiplies the level of my joy. For this happiness and also for the joy of my countrymen, today once again I have come here to be with you in a desert. And one more thing, I have brought some sweets for you on this festive occasion. But it is not just the Prime Minister of the country who has come with sweets. I have also brought the love of all the countrymen along with the sweets. You can taste the sweetness of the hands of every mother in the country. In these sweets, you have the blessings of every brother, sister and father. And therefore, I have not come here alone. I have also brought with me the love, affection and blessings that the country has for you.
And friends,
Today I am here on this post of Longewala and the country is watching you, the sons and the daughters of MaaBharati who bring glory to my country. I believe that the name of a post most remembered by the people of the country and several generations is the Longewala post - a post, where the temperature touches 50 degrees in summer and goes below zero degrees in winter; and one cannot even see each other's face due to the way in which the sand blows in May and June. At this post, your colleagues have written a saga of valour that fills the heart of every Indian with a lot of zeal even today. As soon as we speak of Longewala, the slogan of 'जोबोलेसोनिहाल, सतश्रीअकाल' starts ringing in the ears.
Friends,
Whenever the history of military skill will be written & read, and the military might will be discussed, the Battle of Longewala will certainly be remembered. This was the time when the Pakistan Army was persecuting, torturing and massacring innocent civilians of Bangladesh. They were committing inhumane atrocities on sisters and daughters. The disgusting face of Pakistan was being exposed by these atrocities. Pakistan was emerging in a horrifying form before the world. In order to divert the attention of the world from all that, Pakistan opened a front on the western borders of our country. Pakistan felt that by doing so, it would blame India and put India in a bad light before the world. Pakistan thought that in doing so, all the sins committed on Bangladesh would be concealed. But our soldiers had given a befitting reply to Pakistan.
Friends,
The echo of the might shown on this post had shattered the spirits of the enemy. Hardly did they knew that they were to face the ferocious sons and daughters of MaaBharati here. Indian heroes, led by Major Kuldeep Singh Chandpuri, had decimated the enemies armed with tanks and had destroyed their plans. Sometimes I feel that Kuldeepji's parents might have named him Kuldeep with the thought that he is the lamp of their Kul (family) but Kuldeepji had made that name so meaningful that he had become the lamp of the entire nation,Rastra deep not just a family.
Friends,
That historic battle of Longewala is not only a symbol of the valour of the Indian military, but also of the amazing coordination of the Army, BSF and Air Force. This battle has shown that no matter what appears before the organized military power of India, the enemies will not be able to thrive under any circumstances. Now that the battle of 1971 and battle of Longewala are going to complete 50 years in a few weeks, we are going to celebrate the 50th anniversary or this glorious & golden page in history. That is why I wanted to come here today so that the whole country will be proud to hear the stories of victory, valour and those heroes; the nation will be confident and it will inspire the lives of the new generations and the generations to come. For such heroic sons, a poet from the land of Rajasthan, Narayan Singh Bhati has written in the day to day language - इनजैसेघर, इनजैसेगगन, इनजैसेसह-इतिहास! इनजैसीसह-पीढ़ियाँ, प्राचीत्रणेप्रकाश !! That is, this earth is proud of the sacrifices of its brave sons, the sky is proud of the sacrifices of its brave sons and the whole history is proud of the sacrifices of its brave sons. As the sunlight descends on this earth to drive away the darkness, generations to come will continue to be proud of this sacrifice.
Friends,
Be it the highlands of the Himalayas, the heaps of sand in the desert, the dense forests or the depths of the sea, your valour has always prevailed over every challenge. Even if most of you are here in the desert today, you also have the experience of the heights of the Himalayas. Whatever the situation might be, your might and valour is unparalleled. Consequently, today, the enemy has realized that they are no match to India's bravehearts. Saluting your valour, the 130 crore countrymen of India are standing firmly with you today. Today every Indian is proud of the strength and bravery of his soldiers. They are proud of your invincibility. No force in the world can stop our brave soldiers from protecting the country's border.
Friends,
The history of the world tells us that only those nations have remained safe, only those nations have moved forward, which had the ability to fight the invaders. If we look at today's scenario, no matter how far international cooperation has come, how many equations have changed, but we can never forget that vigilance is the way to safety, vigilance is the power of peace. Strength is the basis to victory and competence is the reward of peace. India is safe today because India has the power to protect itself, India has its brave sons and daughters like you.
Friends,
Whenever the need arises, India has shown the world that it has the strength and the political will to give a befitting reply. Our military strength has increased; our negotiating power has improved manifold by their might and resolve. Today India hits terrorists and their mastersin their own houses. Today the world knows and understands that this country is not going to compromise its interests at any cost. This status of India, this stature, is due to your power and might. You have protected the country, that's why India today speaks with immense confidence on global forums.
Friends,
Today the whole world is troubled by the expansionist forces. Expansionism is, in a way, a perversion and reflects eighteenth-century mindset. India is also raising its strong voice against this thinking.
Friends,
Today, India is moving at a very fast pace to make its defense sector self-reliant. Recently, our forces have decided that they will not rely on foreign countries for over 100 different types of requirements, especially weapons and defence equipment. They will use only the products manufactured in India. This is not a small decision. It takes a lot of courage. It requires a firm belief in your soldiers. Today, on this occasion and from this land of sacrifice and penance, I congratulate my forces for this crucial decision. This is not a small decision, I know. The decision was taken by the army; a very encouraging decision for Aatmnirbhar India. With this decision of the Army, the message of 'vocal for local' has reached the 130 crore countrymen. A decision of the army has inspired the 130 crore countrymen to be vocal for local. Today, the youth of the country will manufacture such products one after the other within the country that it will benefit the youth, the army of the country, the security forces, para-medical forces. It will strengthen our army personnel and the soldiers. In recent times, many start-ups have come forward to cater to the needs of the forces. New start-ups in the defense sector by the youth will take the country further in terms of self-sufficiency.
Friends,
Self-reliant India in the defense sector; the goal of this growing strength of the country is peace on the border. Today India's strategy is clear. Today's India believes in the policy of understanding and making others understand but if anyone tries to test us, then the reply will be equally fierce.
Friends,
The integrity of the country depends on the unity of the countrymen. Peace, unity, goodwill boosts the integrity of the country. The security of the border is associated with the strength of the security forces. Our brave men on the borders have immense courage, their morale remains high, so their every need, every requirement, is among the highest priorities of the country. Taking care of his family is the responsibility of the country. In the past, many decisions have also been taken regarding the education and employment of the children of the soldiers. When I was sworn in for the second time last year, the first decision was related to the education of the children of the martyrs. Under this, the scholarship available under the National Defence Fund has been increased.
Friends,
Along with the facility, unprecedented efforts are going on in the country to honour the heroes. The National War memorial or the National Police Memorial is inspiring the new generation of our countrymen by emerging as the supreme symbols of the country's valour.
Friends,
Your behaviour and teamwork amidst difficult challenges teaches the country to fight with the same spirit on every front. Today the country is also fighting the war against the Corona pandemic in the same spirit. Thousands of doctors, nurses, helpers and support staff of the country are working day and night ceaselessly and tirelessly. Countrymen are also fighting this war like frontline warriors. For so many months, our countrymen have been following complete discipline, taking precautions like wearing masks and protecting the lives of themselves and their loved ones. But we also realise that if we feel a lot of discomfort wearing masks, then how you must be carrying the weight of these safety jackets and what not on your bodies. It must be difficult to wear so many things. With this sacrifice, the country is learning about discipline and alsoinculcating the spirit of service.
Friends,
The sacrifices you make while staying at the border, creates an atmosphere of trust in the country. It instils a new confidence in every Indian. It is believed that the biggest challenge can be overcome if we are together. Seeking inspiration from you, the country is busy protecting the lives of every citizen in this difficult time of the pandemic. For so many months, the country has been arranging food for more than 80 crore citizens. But at the same time, the country is also trying its best to give the economy a boost once again. As a result of this zeal and courage shown by the countrymen today record recovery and growth is seen again in several sectors. The credit for all these different types of battles, successes goes to our soldiers at the border; it goes to you.
Friends,
Every time, on every occasion whenever I am with you or the more time I spend with all of you, the more I get involved in your happiness and sorrow, the stronger my resolve becomes for national defence and service to the nation. I want to reassure you that you can follow your path of duty without any worries. Every Indian is with you. Yes, on this day I want to request you three things as a friend and a companion. I am sure that my request to you may become your resolve. First- make it a habit of innovating something, doing something new or inventing new things. Make it a part of life and I have seen that the creativity of our soldiers living in this way can help the country get a lot of new things. Try to bring some innovation. Look at our security forces because they innovate on the basis of experience. You innovate out of your daily lives as you have to struggle daily. My second request to you is to make yoga a part of your lives under every situation and thirdly we all have our own mother tongue; some of us speak Hindi, some speak English etc. I can see one mini India in front of me. Youngsters from every corner of the country are sitting here. As the youth with different mother tongues are sitting here, They know their mother tongue Hindi and English. I urge you to adopt one more language from your friends. You will see that it will be one of your biggest strengths. You will definitely realise that these things will infuse a new energy in you.
Friends,
As long as you are there, your courage and enthusiasm is there, your sacrifice is there, no one can shake the confidence of 130 crore Indians. As long as you are there, the country will continue to light up like this on Diwali. From this mighty land of Longewala, from the land of valour and courage, from the land of sacrifice, once again my best wishes to all of you and the people of the country on Diwali. Raise both your fists and say loudly with me- Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Thanks a lot!