Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan reviews COVID and public health measures with Health Ministers and senior State officials of 9 States
Stresses on giving impetus to Prime Minister’s Jan Andolan
“COVID Appropriate Behaviour still best bet against COVID and it is no Rocket Science”
09 NOV 2020 4:01PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare today interacted with the State Health Ministers and Principal Secretaries/ Additional Chief Secretaries of 9 states. These states included Andhra Pradesh, Assam, West Bengal, Rajasthan, Himachal Pradesh, Telangana, Punjab, Haryana and Kerala. Ms.K. K. Shailaja, Health Minister (Kerala), Sh. Pijush Hazarika, Health Minister (Assam), Sh. Balbir Singh Sidhu, Health Minister (Punjab), Sh. Etela Rajendra, Health Minister (Telangana), Sh. Rajiv Saizal, Health Minister (Himachal Pradesh) attended the meet on behalf of their States.
The States/ some districts in the States have been reporting a rise in the number of cases, high average daily cases on a seven day average, decline in testing, high rate of mortality within the first 24/48/72 hours of hospitalisation, high doubling rate, higher death among the vulnerable population groups.
Dr. Harsh Vardhan started by reminding everyone that the country had stepped into the 11th month of the pandemic with the first meeting on COVID being held on 8th of January. Restating his concern that the coming winter and the long festive season pose a significant risk that could threaten the gains made collectively till now against COVID-19, he said, “We all need to bemore vigilant for the entire festive season that started with Dussehra and would continue onto Diwali, Chhat Puja, Christmas and then onto Makar Sankranti in the next year. Respiratory virus also spreads rapidly in the winter months.”
Sharing the nation’s journey through COVID, he spoke how the country increased the numbers of labs from one in NIV, Pune in January to 2074 today thereby increasing the testing capacity to 1.5 million per day. He also mentioned about the increased number of general, oxygenated and ICU beds at each level of COVID care hierarchy. He informed everyone that of the total active cases, only 0.44% are on ventilator support,2.47% are in ICU and just 4.13%occupy oxygen supported beds. He also added that India has the highest recovery rate and one of the lowest fatality rate, globally.
Briefing the audience about his recent interaction with State Health Ministers and senior health officials of Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat, Delhi, Tamil Nadu, Karnataka and Chhattisgarh, he assured everyone that the trajectory of the disease is being monitored personally by the Prime Minister: “The Prime Minister has addressed the nation on various issues of COVID several times. He has held intense discussions with all CMs and Heads of UTs. His latest address was only of ten minutes but had the important message of continued adherence to COVID Appropriate Behaviour and its transformation to a Jan Andolan”. He also elaborated steps taken by the government to promote Jan Andolan, like dissemination of the message through caller tune and other IEC activities. He concluded by saying that COVID Appropriate Behaviour still the best bet against COVID and that following it was easy.
Dr. Sujeet K Singh, Director, National Centre for Disease Control (NCDC) apprised everybody on the trajectory of COVID and the Public Health Response efforts/interventionsin the respective States. He highlighted the issues and regions/districts of continued concern.
The State Health Ministers shared a brief snapshot of the actions taken for containment, surveillance and treatment of the COVID positive cases. They also highlighted the best practices being followed.
ShriRajesh Bhushan, Union Health Secretaryrequested all the States to focus on ten key areas to contain COVID and gain an upper hand over its trajectory: increasing testing; targeted testing at market-places, workplaces, religious congregations which could have the potential to become super spreaders; increasing the share of RT-PCR in testing; compulsory testing of symptomatic RAT negatives; completion of contact tracing within the first 72 hours; tracing of an average of 10-15 contacts per new case detected; promotion of health seeking behaviour to curb the percent of deaths within the first 24-72 hours of hospitalization; conduct of hospital wise death analysis every day and intervene, if necessary, to bring mortality below 1%; protection of vulnerable groups such as those above 60 years of age and those with co-morbidities; promotion of COVID appropriate behaviour through Behaviour Change Campaign where elected representatives of panchayati raj institutions, urban local bodies, MPs, MLAs and local influencers appeal to people to follow COVID appropriate behaviour.
Smt. Arti Ahuja, Addl. Secretary (Health), Sh.Lav Agarwal,Jt. Secretary (Health) and other senior officials of the Ministry were present in the meeting.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না রাজ্য ৯গী হকশেল মন্ত্রীশিং অমসুং মকোক থোংবা রাজ্যগী ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা কোবিদ অমসুং পব্লিক হেল্থকী খোঙথাংশিং য়েংশিনখ্রে
প্রধান মন্ত্রীগী জন অন্দোলনবু পাঙ্গল হাপ্নবা ফোঙদোকখি
“কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎপা অসিনা কোবিদতগী ঙাকথোক্নবা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ ওইরি অমসুং মসি লায়না ঙাক্না চৎপা য়াই”
09 NOV 2020 4:01PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না রাজ্য ৯গী রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিং অমসুং প্রিন্সিপল সেক্রেতরীশিং/এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরীশিংগা লোয়ননা ঙসি ৱারী শাখ্রে। রাজ্যশিং অসিদা অন্ধ্র প্রদেশ, অসাম, ৱেস্ত বেঙ্গল, রাজাস্থান, হিমাচল প্রদেশ, তেলঙ্গনা, পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং কেরেলা য়াওখি। রাজ্যশিং অসিগী মহুৎ শিন্দুনা কুমারি কে. কে. শাইলেজা, হকশেল মন্ত্রী (কেরেলা), শ্রী পিয়ুশ হজারিকা, হকশেল মন্ত্রী (অসাম), শ্রী বালবির সিংহ সিধু, হকশেল মন্ত্রী (পঞ্জাব), শ্রী ইতেলা রজেন্দ্র, হকশেল মন্ত্রী (তেলঙ্গনা), শ্রী রাজিব সাইজল, হকশেল মন্ত্রী (হিমাচল প্রদেশ)না মীফম অসিদা শরুক য়াখি।
রাজ্যশিং/ রাজ্যশিং অসিগী জিলা খরদা কেসশিংগী মশিং ৱাংখৎলকপা, নুমিৎ তরেৎনিগী চাংচৎতা য়েংবদা নুংতিগী থেংনবা কেসশিংগী চাংচৎ অসি ৱাংবা, তেস্ত তৌবা হন্থরকপা, হোস্পিতালদা পুখৎলকপগী অহানবা পুং ২৪/৪৮/৭২গী মনুংদা শীবগী চাং ৱাংবা, দব্লিং রেৎ ৱাংবা, খুদোংথিবা য়াবা মীওই কাংলুপশিংগী মরক্তা শীবা হেনগৎলকপগী রিপোর্ত তোরক্লি।
দা. হর্শ বর্ধন্না লৈবাক অসিনা লাইচৎ অসিগা লোইন্দুনা লাকপা থা ১১ শুখ্রে অমদি জনুৱারী ৮দা অহানবা কোবিদকী মতাংদা মীফম ফমখি হায়না মীপুম খুদিংমক্তা নীংশিংখি। লাক্কদৌরিবা নীংথমথা অমসুং মতম শাংনা পাঙথোক্কদবা কুমহৈ অসিনা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯দগী পুন্না ফগৎলকপা ঙমখ্রবশিং অসিদা অকাইবা পীবা য়াবা অচৌবা খুদোংথিবা অমা থোহল্লকপা য়াই হায়না মহাক্না হায়খি, “দশেরাদগী হৌরগা মখা তানা দিৱালী, চাৎ পুজা, খ্রিস্তমাস অমসুং মথংগী চহিদা মকর শঙ্ক্রাতি ফাওবা হরাও কুমহৈগী শাংলবা পন্থা অসিগী মনুংদা ঐখোয়না হেন্না চেকশিনবা মথৌ তাই। নীংথমথা মতমদা রেস্পিরেতরী ভাইরস অসিসু হেন্না য়াংনা শন্দোকই।”
লৈবাক অসিনা কোবিদ লান্থেংন্দুনা চংশিল্লিবা খোঙজং অসিগী মতাংদা মহাক্না ৱা ঙাংলদুনা লৈবাক অসিনা জনুৱারীদা পুনেগী এন.আই.ভি.দা লেব অমা খক্তমক লৈরম্বদগী ঙসি লেব মশিং ২০৭৪দা হেনগৎতুনা তেস্ত তৌবগী কেপাসিতী অসি নোংমদা মিলিয়ন ১.৫দা করম্না হেনগৎখিবগে হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না জেনরেল বেদ, ওক্সিজেন য়াওবা বেদ অমসুং আই.সি.য়ু. বেদশিং কোবিদ কিয়রগী মথং মনাও নাইবা মওং অসিগী থাক অমমমদা মশিং হেনগৎখিবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা অপুনবা এক্তিব কেসশিংগী ০.৪৪% খক্তনা ভেন্তিলেতর সপ্পোর্ত শীজিন্নরি, ২.৪৭%না আই.সি.য়ু.দা লৈরি অমসুং ৪.১৩% খক্তনা ওক্সিজেন সপ্পোর্ত বেদশিং শীজিন্নরি হায়না খঙহনখি। মহাক্না ভারত অসি মালেমগী ওইনা নাবা ফগৎলকপগী চাং খ্বাইদগী ৱাংবা অমসুং শীখিবগী মশিং খ্বাইদগী নেম্বা ওইরি হায়না পাউদমখি।
তিল্লিবা মীয়ামদা মহাক্না হন্দক উত্তর প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, গুজরাত, দিল্লী, তামিল নাদু, কর্নাতকা অমসুং ছত্তিসগরগী রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিং অমসুং মকোক থোংবা হকশেলগী ওফিসিএলশিংগা লোইননা ৱারী শাখিবগী মতাংদা পাউদম্লদুনা মহাক্না মীপুম খুদিংদা লাইনা অসিগী ত্রেজেক্তরী অসি প্রধান মন্ত্রীনা মশানা হকথেংননা য়েংশিল্লি হায়না থাজবা পীখি: “প্রধান মন্ত্রীনা কয়ারক হন্না কোবিদকী তোঙান তোঙানবা সমস্যাশিংগী মতাংদা লৈবাক অসিদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না সি.এম.শিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী মকোকশিংগা লোয়ননা কুপ্না খন্ন-নৈনখি। হন্দক্কী মহাক্কী খ্বাইদগী নৌবা ৱারোল অদু মিনিৎ তরা খক্তা ওইখি অদুবু মখা তানা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎনবা অমসুং মসি জন অন্দোলন অমা ওইহন্নবা মরু ওইবা পাউজেল পীখি”। কোলর ত্যুনগী খুত্থাংদা পাউজেল পীবা অমসুং অতোপ্পা আই.ই.সি.গী থবক থৌরমশিং অসিগুম্বা জন অন্দোলন খুমাং চাউশিন্নবা সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা মহাক্না কুপ্না পাউদমখি। কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎপা অসিনা কোবিদকী লান্থেংনবদা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ ওইরি অমসুং মসি লায়না ঙাক্না চৎপা য়াই হায়না আয়রদুনা মহাক্না ৱা ঙাংবা লোইশিনখি।
নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোল (এন.সি.দি.সি.)গী দিরেক্তর দা. সুজীৎ কে সিংহনা রাজ্যশিং অসিগী কোবিদকী ত্রেজেক্তরী অমসুং পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্সকী খোংথাংশিংগী মতাংদা মীপুম খুদিংদা খঙহনখি। মহাক্না সমস্যাশিং অমসুং রিজনশিং/জিলাশিংদা মখা তানা মীৎয়েং চংগদবা হিরমশিংগী মতাংদা পাউদমখি।
রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিংনা কোবিদ পোজিতিব কেসশিংগী কন্তেনমেন্ত, সর্ভিলেন্স, অমসুং লায়েং চত্থনবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগী স্নেপশোৎ উৎখি। মখোয়না ঙাক্না চৎলিবা খ্বাইদগী অফবা খোঙথাংশিং অদুসু পাউদমখি।
কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশনন্না রাজ্য পুম্নমক্তা কোবিদ লাকশিন্নবা অমসুং ত্রেজেক্তরীদা হন্থহনবা ঙম্নবা মরু ওইবা লম তরাদা মীৎয়েং চংনবা খঙহনখি: তেস্ত তৌবা হেনগৎপা; হেন্না শন্দোকপা থুগদবা মফমশিং ওইরিবা কৈথেলশিং, থবক মফমশিং, ধর্মগী ওইবা মী পুনবদা তার্গেতেদ তেস্তিং তৌবা; তেস্ত তৌবদা আর.তি.-পি.সি.আর.গী চাং হেনগৎহনবা; আর.এ.তি.দা নেগেতিব ওইবা লাইওংদি উৎবশিং শোইদনা তেস্ত তৌবা; অহানবা পুং ৭২গী মনুংদা কন্তেক্ত ত্রেসিং মপুং ফানা তৌবা; অনৌবা কেস অমা থেংনবদা চাংচৎতা কন্তেক্ত ১০-১৫ ত্রেসিং তৌবা; হোস্পিতালদা পুখৎলকপগী অহানবা পুং ২৪-৭২গী মনুংদা শীবগী চাং অসি হন্থহন্নবা হকশেলগী মরী লৈনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎনবা থৌগৎপা; মনুংদা কন্তেক্ত ত্রেসিং মপুং ফানা লোইক্তা মরু ওইবা লম তরাদা শীবগী চাং অসি ১%গী মখাদা থম্নবা নুমিৎ খুদিংগী হোস্পিতাল অমমমগী শীবগী এনালাইসিস তৌবা অমসুং মথৌ তারবদি খোঙথাং লৌখৎপা; চহি ৬০গী মথক অমসুং কো-মোর্বিদিতী ওইবা অসিগুম্বা খুদোংথিবা য়াবা মীওই কাংলুপশিং চেকশিন্না থম্বা; পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং,আর্বান লোকেল বোদীশিংগী খনগৎলবা মীহুৎশিং, এম.পি.শিং. এম.এল.এ.শিংগী অমসুং শকনাইরবা মীওইশিংনা চৎন-লোনচৎ হোংদোক্নব কেম্পেনগী খুত্থাংদা মীয়ামদা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎনবা অপীল তৌদুনা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎনবা থৌগৎপা।
মীফম অসিদা শ্রীমতি আর্তি অহুজা, এদিস্নেল সেক্রেতরী (হকশেল), শ্রী লব অগর্বাল, জোইন্ত সেক্রেতরী (হকশেল) অমসুং মন্ত্রালয় অসিগী অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।