Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of Ro-Pax terminal at Hazira
08 NOV 2020 3:18PM by PIB Delhi
This is an ideal example of how ease of doing business also increases with the start of a single project and how ease of living grows at the same time. I had the opportunity to talk to four-five brothers and sisters just now and the way they shared their experience, whether it is about pilgrimage, or discussion on minimum loss to the vehicle, or discussion on saving time, or about saving waste of production in farming, or taking fruits and vegetables to markets in Surat. I think there is a very happy atmosphere that the increase in speed will also facilitate the trade. Everybody, including businessmen, traders, employees, workers, farmers and students, are going to be benefited through this excellent connectivity.One gets a lot of satisfaction when distance between one’s own gets reduced.
In a way, the people of Gujarat are getting this great gift of Diwali today. Present on this happy occasion, Gujarat Chief Minister, Shri Vijay Rupaniji, my cabinet colleague in the central government, Mansukh Bhai Mandaviyaji, Gujarat unit president of the Bharatiya Janata Party and my colleague in parliament, Shri C.R. Patilji, all the ministers in Gujarat government, parliamentarians, legislators, all other public representatives and my dear brothers and sisters gathered in different places in large numbers!The years of dream have been realized and the wait for years has ended for the people of Saurashtra and South Gujarat with the start of the Ro-Pax service between Hazira and Ghogha. A new terminal has also been inaugurated at Hazira. Many many congratulations and best wishes to all of you for the establishment of this new maritime link between Bhavnagar and Surat.
Friends,
This service will reduce the present road distance of 375 kilometres between Ghogha and Hazira to only 90 kilometres through the sea. It will now take only 3-4 hours to cover the distance which earlier used to take 10-12 hours. This will not only save time, but will also reduce your expenses. Moreover, the less traffic on road will also help in reducing pollution. As it has been told here, the figure is very huge, that about 80,000 passenger cars and almost 30,000 trucks will be able to take advantage of this new service in a year. Imagine the saving on petrol and diesel.
Friends,
Above all, the connectivity of Saurashtra with a large business centre in Gujarat is going to change the life of the region. Now, it will be much easier for the farmers and herders of Saurashtra to transport fruits, vegetables and milk to Surat. Severe damage is caused to fruits, vegetables and milk due to the long journey by road. Now all this will stop. Now the produce of herders and farmers will reach the markets faster and safely through the maritime route. Similarly, the commute and transportation will be much easier and cheaper for the trader and worker friends.
Friends,
It was not that easy, many people have labored for the development of facilities like Ro-Pax ferry service. There were many problems and challenges in developing this facility. I am associated with these projects from early days, and therefore, I am aware of all the problems. Sometimes, there used to be doubts whether it will be achieved or not, because this was a new experience for us in Gujarat. Therefore, everybody who has put in efforts for this deserves commendation. I offer my gratitude especially to all the engineers and workers who remained courageous to realize this dream. It is because of the hard work and courage which has resulted in this facility and new opportunities for lakhs of Gujaratis.
Friends,
Gujarat has a rich heritage of maritime trade. Mansukh Bhai was just informing us how we were connected to maritime trade thousands of years ago. It is a matter of pride for every Gujarati the way Gujarat has realized its maritime potential in the last two decades and gave priority to port-led development. During this time, special attention has been given to infrastructure in coastal areas of Gujarat and other development projects. Priority has been given to development of every infrastructure, be it the state’s ship-building policy, or the development of ship-building park, or the specialized terminals. For example, solid cargo, chemical and LNG terminal in Dahej and coal terminal in Mundra. Alongside, we have encouraged vessel traffic management system and ground-breaking connectivity project. With these initiatives, the port sector in Gujarat has got a new direction.
Friends,
Efforts have been made to make the life of people living around the ports easier besides developing physical infrastructure of ports. We have focused on the modernization of the entire ecosystem of the coastal area, be it the SagarKhedu scheme on mission mode, or to provide employment to the local youths by developing their skills. There has been a huge scope for port-led development in Gujarat. The government has ensured the development of all kinds of infrastructure in the coastal area.
Friends,
It is the result of such efforts that Gujarat has been established today as a sea gate of India in a way. Gateway is being built, the gateway of prosperity. Over the last two decades, a unique model of integrated port has evolved from traditional port operations in Gujarat. This model has been developed as a benchmark today. Today, Mundra is India's largest multipurpose port and Sikka is the largest captive port. The result of these efforts is that the ports of Gujarat have emerged as major maritime centers of the country. Last year, Gujarat accounted for more than 40 percent of the country's total maritime trade. I am telling this to the people of Gujarat perhaps for the first time.
Friends,
Today, work on maritime business-related infrastructure and capacity building in Gujarat is going in full swing. Many facilities are getting ready in Gujarat like Gujarat Maritime Cluster, Gujarat Maritime University and the country’s first CNG Terminal at Bhavnagar. Gujarat Maritime cluster ports to be built in GIFT city will be a dedicated system to address ports to sea based logistics. These clusters will help in strengthening the cooperation between the government, industry and educational institutions and will also help in value addition in this sector.
Friends,
In the recent past, India’s first chemical terminal was established in Dahej, the first LNG terminal was established. Now, India's first CNG terminal is going to be installed at Bhavnagar Port. In addition, facilities like Ro-Ro terminal at Bhavnagar port, liquid cargo terminal and a new container terminal are being prepared. With the addition of these new terminals, the capacity of Bhavnagar port will increase manifold.
Friends,
The government is making efforts to restart the ferry service between Ghogha-Dahej very soon. Many natural challenges have arisen in this project and efforts are being made to remove them through modern technology. I am hopeful that people of Ghogha and Dahej will soon be able to take advantage of this facility again.
Friends,
Gujarat Maritime University is a big center for getting trained manpower and experts for maritime trade. This is the country’s first institute to provide professional education for the needs associated with this sector. Today, this University provides opportunities to pursue maritime law and international trade law and also MBA in Maritime Management, Shipping and Logistics. Apart from the university, work is also going on to build the first National Museum to preserve the country's maritime heritage in Lothal as was briefly explained by Mansukh Bhai.
Friends,
Facilities like today's Ro-Pax ferry service or sea plane inaugurated a few days ago, are giving a lot of momentum to water-resource based economy. And you see, Gujarat has made a huge jump in water, land and sky these days. A few days ago, I got an opportunity to inaugurate the ropeway in Girnar which will also give a boost to tourism, will improve facilities of tourists and will provide a new way to reach the sky. After that, I had the opportunity to inaugurate the sea-plane, to fly from one place to another in the waters, and you can imagine the momentum that will take place by navigating through the water.
Friends,
When it comes to the sea, or water, its spread spans the fish-related business, the sea-weed cultivation water transport and tourism. Over the years, serious efforts have also been made to strengthen the Blue Economy in the country. Earlier, there was a talk of ocean economy and today we are also talking about blue economy.
Friends,
Many schemes have been made over the years to help the entire eco-system of seashore and fishermen friends, whether it is the financial aid to fishermen through modern trawlers, or navigation systems that provide accurate information of weather and sea routes. Our priority is safety and prosperity of fishermen. Recently, the Pradhan MantriMatsyaSampadaYojanahas been launched to promote fish related trade. Under this scheme, Rs 20,000 crorewill be spent for infrastructure related to fisheries in the coming years. This will ensure huge benefits to lakhs of fishermen families in Gujarat and to the country’s blue economy.
Friends,
Today, the capacity of the ports is also being increased across the nation and construction of new ports is also going on at a faster pace. Efforts are being made to put maximum use of about 21,000 km of waterway in the country for the development of the country. Under the Sagarmala project, work is going on over 500 projects across the country. Many projects worth lakhs and crore rupees have been completed.
Friends,
Whether it is sea waterways or river waterways, India has the resources and there is no shortage of expertise. This is also a fact that transportation by waterways is many times cheaper than road and railways and also causes less damage to the environment. Yet, work has been done in this direction with a holistic approach only after 2014. These rivers and seas did not come after Modi became prime minister. It was all there, but that vision was not there which the country is experiencing today after 2014. Today work is going on in inland rivers across the country, to connect many land-locked states to the sea. Today we are developing our capabilities unprecedentedly in the Bay of Bengal and in the Indian Ocean. Constant work is in progress so that the maritime part of the country emerges as an important part of the self-reliant India. One more step is being taken to provide momentum to these efforts of the government. Now this ministry will be known as the Ministry of Ports, Shipping and Waterways and it is being expanded. In most of the developed countries, the Ministry of Shipping handles Ports and Waterways. The shipping ministry has been doing several works related to ports and waterways. Now with more clarity in name, there will be more clarity in the work.
Friends,
In order to strengthen the blue economy’s stake in the self-reliant India, it is very necessary to strengthen the maritime logistics. This is very necessary because the money spent on logistics takes a huge toll on our economy. The cost of carrying goods from one part of the country to another is more in India than in other countries. The cost of logistics can be reduced significantly through water transport. Therefore, our focus is to create an ecosystem where there can be seamless movement of cargo. Today, we are moving forward to work on a single window system for a better infrastructure as well as better maritime logistics, and preparations are underway.
Friends,
The country is now moving in the direction of multimodal connectivity with a holistic view and with long-term plans to reduce logistics costs. Efforts are being made to improve connectivity between road, rail, air and shipping infrastructure and also to overcome the silos. Multimodal Logistics Parks are being developedin the country. Multimodal connectivity is being developednot only in the country but also in the neighbouring countries also. I believe that we will be able to reduce the logistic costs with these measures. The measures that are being taken to keep the cost of logistics in check will give impetus to the economy.
Friends,
There is a lot of shopping taking place during festivals. Therefore, I will request the people of Surat, because it is routine for them to visit different parts of the world, not to forget the mantra of Vocal for Local at this time of the festive season. I have seen, people feel that if they buy earthen lamps then we become self-reliant. No, you have to keep in mind on everything. It is good that you buy earthen lamps. But if you look at yourself and your house, you will find several products which are imported and these products are made by our people and artisans. Then, why should not we give an opportunity to them. Friends, if we have to take the country ahead, then buy the products which are being made by our small traders, artisans, artists and our sisters in villages. You take pride in it and tell the world that this has been made by our people living in villages, districts and the country. You will be filledwith pride. The fun of celebrating Diwali will be more and therefore you will not compromise with Vocal for Local.
The nation is going to celebrate 75 years of the Independence. Till then, this mantra should become the mantra of our life and our family. The emphasis should be on developing this sentiment in every member of the family. Therefore, I am asking from my brothers and sisters of Gujarat that the Vocal for Local should become a turning point this Diwali. And I know, you will not disappoint me. Nandlalji was just telling us how he implemented something which I said many years ago. How satisfied I am today that he listened to me and implemented it. All of you are like Nandlal to me. Let’s make efforts to do something for the poor of the country. You celebrate Diwali, but ensure that Diwali is also celebrated in their homes. Light the lamp, but also ensure to light the lamp at the house of the poor man. Take this mantra of Vocal for Local forward. I believe all of you will celebrate festivals carefully during this period of corona, because your safety is the country’s safety. I extend my many many best wishes to my dear brothers and sisters of the country for the upcoming Dhanteras, Diwali, the New Year of Gujarat and for every festival.
Many many thanks!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হাজিৰাত ৰ’-পেক্স টার্মিনেলৰ উদ্বোধন উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্রীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
08 NOV 2020 3:18PM by PIB Guwahati
যি কোনো প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ হ’লে কিদৰে ‘ইজ অফ ডুয়িং বিজনেছ’ৰ লগতে ‘ইজ অফ লিভিঙো’ বৃদ্ধি পাই ইয়াৰ উৎকৃষ্ট উদাহৰণ হ’ল এই প্ৰকল্পটো৷ ইয়াত আহি যি ৪-৫গৰাকী ভাই-ভনীৰ সৈতে কথা কোৱাৰ সুযোগ পাইছো, তেওঁলোকে যিদৰে নিজৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা ক’লে, তীর্থযাত্রাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি যান-বাহনৰ ন্যূনতম লোকচান, সময় ৰাহি অথবা কৃষি উৎপাদন বৃদ্ধি, অপচয় হ্রাস, সতেজ ফল আৰু শাক-পাছলি সৰবৰাহ দ্রুতগতিত ছুৰাটৰ দৰে ডাঙৰ বজাৰলৈ নিয়াৰ ইমান ভাল ব্যৱস্থা এই সকলো বন্ধুসকলৰ জীৱনত এক নতুন মাত্রা যোগ হোৱাত তেওঁলোক অতিশয় আনন্দিত হৈছে৷ তেওঁলোকে মোক জনায় যে এই প্ৰকল্পৰ ফলত কিদৰে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়-বাণিজ্যৰ কাম সুগম হ’ব, গতি বৃদ্ধি পাব৷ মই ভাৱো সেইবাবেই আজি আপোনালোক ইমান আনন্দিত হৈছে৷ আজি এই আনন্দময় পৰিৱেশত ব্যৱসায়ী, শ্ৰমিক, কর্মচাৰী, কৃষক, ছাত্ৰ-ছাত্রী প্ৰত্যেকৰ জীৱনত এই অভূতপূর্ব যোগাযোগ ব্যৱস্থাই ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব৷ যেতিয়া নিজৰ মাজত দূৰত্ব কমে, তেতিয়া মনটোও আনন্দৰে ভৰি পৰে৷
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই প্ৰকল্পটো গুজৰাটৰ জনসাধাণৰ জীৱনত একপ্ৰকাৰ দীপাৱলী উৎসৱৰ উপহাৰ স্বৰূপে হৈছে৷ এই সর্বব্যাপী আনন্দৰ পৰিৱেশত মঞ্চত উপস্থিত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী শ্রী বিজয় ৰূপানীজী, মোৰ কেন্দ্রীয় মন্ত্রিসভাৰ সদস্য ভাই মনসুখভাই মাণ্ডভিয়াজী, ভাৰতীয় জনতা পার্টিৰ গুজৰাটৰ ৰাজ্যিক সভাপতি আৰু সাংসদ সদস্য শ্রী চি আৰ পাটিলজী, গুজৰাট চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্রী, সাংসদ, বিধায়ক আৰু অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধিসকলৰ লগতে বিভিন্ন স্থানৰ পৰা বিপুল সংখ্যাত ইয়ালৈ অহা মোৰ প্রিয় ভাই-ভনীসকল৷ আজি ঘোঘা আৰু হাজিৰাৰ মাজত ৰ’-পেক্স সেৱা আৰম্ভ হোৱাত সৌৰাষ্ট্ৰ আৰু দক্ষিণ গুজৰাট উভয় অঞ্চলৰ জনগণৰ বহু বছৰৰ সপোন বাস্তবায়িত হৈছে৷ হাজিৰাত আজি নতুন টার্মিনেল উদ্বোধন কৰাৰ জৰিয়তে ভাৱনগৰ আৰু ছুৰাটৰ মাজত স্থাপিত এই নতুন সামুদ্রিক যোগাযোগৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
ঘোঘা আৰু হাজিৰাৰ মাজত পথৰ দূৰত্ব প্রায় ৩৭৫ কিলোমিটাৰ, কিন্তু সমুদ্ৰপথেৰে সেয়া মাত্ৰ ৯০ কিলোমিটাৰ৷ ফলত, এই সেৱাৰ জৰিয়তে ১০-১২ ঘণ্টাৰ পৰিৱর্তে এতিয়া ৩-৪ ঘণ্টাতে এই দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰিব পৰা যাব৷ ইমান সময় ৰাহি হোৱাৰ লগতে আপোনালোকৰ ব্যয়ো হ্ৰাস পাব৷ তদুপৰি, পথত যান-জঁট হ্ৰাস পালে প্ৰদূষণৰ মাত্রাও হ্রাস পাব৷ অলপ সময়ৰ পূৰ্বে যেনেকৈ কোৱা হৈছে, এবছৰত প্রায় ৮০,০০০ যাত্রী অর্থাৎ ৮০,০০০ যাত্রীৰ গাড়ী আৰু প্রায় ৩০ হাজাৰ ট্রাক এই সেৱাৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব৷ ভাৱক, কিমান পৰিমাণৰ ইন্ধন ৰাহি হ’ব!
বন্ধুসকল,
আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল গুজৰাটৰ এক ডাঙৰ বাণিজ্য কেন্দ্রৰ সৈতে সৌৰাষ্ট্রৰ এই যোগাযোগ ব্যৱস্থা এই অঞ্চলৰ লোকসকলৰ জীৱনত বহুত পৰিবর্তন আনিব৷ এতিয়া সৌৰাষ্ট্ৰৰ কৃষক আৰু পশুপালকসকলে অতি সহজে ফল-মূল, শাক-পাছলি আৰু গাধীৰ নি ছুৰাটত বিক্ৰী কৰিব পাৰিব৷ আগতে এই দীর্ঘ পথ অতিক্ৰম কৰিবলগীয়া হৈছিল বাবে ট্রাকৰ ডালাৰ জোকাৰণিত বহু শাক-পাছলি নষ্ট হৈছিল৷ বিশেষকৈ, ফল আৰু শাক-পাছলিৰ যথেষ্ট লোকচান হৈছিল৷ এতিয়া সমুমপথেৰে পশুপালক আৰু কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী লৈ নিৰাপদে বজাৰ পাব পাৰিব৷ এইদৰে ছুৰাটৰ ব্যৱসায়ী বন্ধুসকল আৰু শ্ৰমিক বন্ধুসকলৰ যাতায়াত আৰু সহজ তথা ব্যয়সাধ্য হ’ব৷
বন্ধুসকল,
গুজৰাটত ৰ’-পেক্স ফেৰীৰ এই সেৱাৰ উন্নয়ন বহুত লোকৰ দিন-ৰাতিৰ পৰিশ্ৰমৰ ফল৷ ইমান সহজে এই সাফল্য পোৱা নাযায়৷ ইয়াৰ বাবে বহুত সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰিলগীয়া হৈছে৷ আৰম্ভণিৰে পৰা মই এই প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত আছিলো৷ সেইবাবে সকলো সমস্যা সম্পর্কে জানিছিলো৷ কিদৰে সেইবোৰ সমাধান কৰা হৈছে, কেতিয়াবা এনেকৈও ভৱা হৈছে –হয়তো এই প্ৰকল্প আৰু সফল নহ’ব৷ কিন্তু আমাৰ বাবে ই এটা মধুৰ অভিজ্ঞতা৷ গুজৰাটত মই এনে বহু সাফল্যৰ কাহিনী দেখিছো৷ কিন্তু ইয়াত যি পৰিশ্ৰম কৰিবলগীয়া হৈছে, সেয়া অতুলনীয়৷ মই সেই সকলো ইঞ্জিনিয়াৰ আৰু শ্ৰমিকৰ প্ৰতি আজি বিশেষভাবে কৃতজ্ঞতা জনাইছো, যিসকলে সাহস কৰি এই কামত লাগি আহিছে আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলৰ লোকসকলৰ এই সপোন বাস্তবায়িত কৰি দেখুৱালে, তেওঁলোকৰ এই পৰিশ্ৰম আৰু সাহসে লাখ লাখ গুজৰাটীৰ বাবে এই নতুন সেৱা সম্ভৱ হৈছে, তেওঁলোক সকলোকে মই অভিনন্দন জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
গুজৰাটত সামুদ্রিক বাণিজ্যৰ এক সমৃদ্ধ ঐতিহ্য আছে৷ অলপ সময়ৰ পূৰ্বে মনসুখভায়ে বিস্তৃতভাৱে কৈছিল, কিদৰে আমি যুগ যুগ ধৰি সামুদ্রিক বাণিজ্যৰ সৈতে জড়িত৷ কিন্তু বিগত দুই দশক ধৰি গুজৰাটত যিদৰে এই সামুদ্রিক সামর্থ্যক অনুধাৱন কৰি বন্দৰকেন্দ্রিক উন্নয়নক অগ্রাধিকাৰ দিয়া হৈছে, সেয়া প্ৰত্যেক গুজৰাটবাসীৰ বাবে এক গৌৰৱৰ বিষয়৷ এই কামৰ জৰিয়তে গুজৰাটৰ উপকূলৱর্তী অঞ্চলত পৰিকাঠামো উন্নয়নৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ কাম আগুৱাই গৈছে৷ ৰাজ্যত জাহাজ নির্মাণৰ নীতি-প্ৰণয়ন, জাহাজ নিৰ্মাণ পার্ক নির্মাণ অথবা বিশেষীকৃত পার্ক নির্মাণৰ দৰে প্ৰতিটো আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নক অগ্রাধিকাৰ দিয়া হৈছে৷যেনে-দহেজ এলেকাত গোটা কার্গ’, কেমিকেল আৰু এলএনজি টার্মিনেল আৰ মুন্দ্রাত ক’ল টার্মিনেল নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে ভেচেল ট্ৰেফিক মেনেজমেণ্ট ছিষ্টেম আৰু গ্রাউণ্ড ব্রেকিং যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ প্ৰকল্পকো আমি সম্পূর্ণৰূপে উৎসাহ যোগাই আহিছো৷ এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ ফলত গুজৰাটৰ বন্দৰ ক্ষেত্ৰই নতুন লক্ষ্য উপনীত হ’ব পাৰিছে৷
বন্ধুসকল,
কেৱল বন্দৰত আন্তঃগাঁথনি নির্মাণেই নহয়, সেই বন্দৰসমূহৰ সমীপৰ এলেকাত বসবাস কৰা জনগণৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাৰ বাবে বহু কাম কৰা হৈছে৷ উপকূলৱৰ্তী এলেকাৰ সম্পূর্ণ বাস্তৱ ব্যৱস্থাক আধুনিক কৰি তুলিবলৈ আমি যথেষ্ট কাম কৰিছো৷ সেয়া জাহাজ নির্মাণ উদ্যোগৰ কাম কৰাৰ বাবে স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে দক্ষতা বিকাশ কৰি তেওঁলোকৰ কর্মসংস্থাপন সুনিশ্চিত কৰা ইত্যাদি প্ৰচেষ্টাই গুজৰাটত বন্দৰকেন্দ্রিক উন্নয়নৰ পৰিধিক বহুত প্ৰসাৰিত কৰিছে৷ আমাৰ চৰকাৰে উপকূলৱৰ্তী এলেকাত সকলো ধৰণৰ বুনিয়াদী সেৱাৰ উন্নয়ন সুনিশ্চিত কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
এই ধৰণৰ বহু প্ৰচেষ্টাৰ ফলত গুজৰাট আজি একপ্ৰকাৰ ভাৰতৰ সামুদ্রিক সিংহদ্বাৰ ৰূপে প্ৰতিষ্ঠিত হৈছে; সমৃদ্ধিৰ সিংহ দুৱাৰ! বিগত দুই দশকত পৰম্পৰাগত সমুদ্ৰ বন্দৰ পৰিচালন ব্যৱস্থাৰ বিপৰীতে সমগ্ৰ গুজৰাটত এক সংহত ঐক্যবদ্ধ মডেল আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ এই মডেলে আজি এক মানদণ্ড ৰূপে বিকশিত হৈছে৷ বর্তমান মুন্দ্রা হ’ল ভাৰতৰ বৃহত্তম বহুমুখী বন্দৰ৷ ছিক্কা আটাইতকৈ ডাঙৰ সমুদ্ৰই আৱৰি থকা বন্দৰ৷ এই প্ৰচেষ্টাৰ ফলত গুজৰাটৰ বন্দৰসমূহে আজি দেশৰ প্ৰধান সামুদ্রিক কেন্দ্ৰ ৰূপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে৷ বিগত বৰ্ষত দেশত মুঠ সামুদ্রিক বাণিজ্যৰ ৪০ শতাংশতকৈও অধিক এই গুজৰাট বন্দৰসমূহৰ জৰিয়তে সম্পন্ন হৈছে৷ এই তথ্য আজি মই প্ৰথম গুজৰাটবাসীক অৱগত কৰিছো৷
বন্ধুসকল,
আজি গুজৰাটত সামুদ্রিক বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ জৰিয়তে সংশ্লিষ্ট আন্তঃগাঁথনি আৰু সক্ষমতা গঢ়াটো ত্বৰান্বিত কৰাৰ কাম চলিছে৷ যেনে গুজৰাটৰ মেৰিটাইম ক্লাষ্টাৰ, গুজৰাট মেৰিটাইম ইউনিভাৰ্চিটী, ভাৱনগৰত বিশ্বৰ প্ৰথম চিএনজি টার্মিনেল ইত্যাদি এই ধৰণৰ বহু সেৱা গুজৰাটত সৃষ্টি কৰা হৈছে৷ গিফট চিটীত নির্মীয়মান গুজৰাট মেৰিটাইম ক্লাস্টাৰ সমুদ্ৰ বন্দৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সমুদ্ৰভিত্তিক সামগ্ৰী পৰিবহণত সমর্পিত এক উন্নত ব্যৱস্থা গঢ় লৈ উঠিব৷ এই ক্লাস্টাৰে চৰকাৰ, উদ্যোগ আৰু শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতাক গুৰুত্ব দিব৷ ইয়াৰ ফলত এই ক্ষেত্রত মূল্য সংযোজনৰ জৰিয়তে কামৰ গতিও উৎকর্ষ বৃদ্ধি পাব৷
বন্ধুসকল,
বিগত বছৰসমূহত দহেজত ভাৰত প্ৰথম ৰাসায়নিক টার্মিনেল গঢ় লৈ উঠিছে৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে প্ৰথম এলএনজি টার্মিনেলো গঢ় লৈ উঠিছে৷ এতিয়া ভাৱনগৰ বন্দৰত বিশ্বৰ প্ৰথম চিএনজি টার্মিনেল গঢ় লৈ উঠিছে৷ চিএনজি টার্মিনেলৰ উপৰি ভাৱনগৰ বন্দৰত ৰ’ ৰ’ টার্মিনেল আৰু লিকুইড কার্গ’ টার্মিনেল আৰু কণ্টেনাৰ টার্মিনেলৰ দৰে সেৱাও প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷ এই সকলো টার্মিনেল গঢ় লৈ উঠিলে ভাৱনগৰ বন্দৰৰ ক্ষমতা বহুতগুণে বৃদ্ধি পাব৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে ঘোঘা আৰু দহেজৰ মাজত ফেৰী সেৱাও দ্রুতগতিত আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰে কাম কৰি আহিছে৷ এই প্ৰকল্প সম্পূর্ণ কৰাৰ ক্ষেত্রত বহুত প্রাকৃতিক বাধা-বিঘিনিৰ সন্মুখীণ হ’বলগীয়া হৈছে৷ আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে সেই বাধা-বিঘিনি অতিক্ৰম কৰাৰ চেষ্টা কৰা হৈছে৷ মই ভাৱো অতিশীঘ্ৰে আমি ঘোঘা আৰু দহেজৰ মাজত এই ৰ’ ৰ’ সেৱা আৰম্ভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম৷
বন্ধুসকল,
সামুদ্রিক বাণিজ্যৰ বাবে দক্ষতা বিকাশৰ জৰিয়তে বিশেষজ্ঞ গঢ় দিয়া, প্ৰশিক্ষিত মানৱ সম্পদৰ যোগান অব্যাহত ৰাখিবলৈ গুজৰাটৰ মেৰিটাইম ইউনিভাৰ্চিটী এক ডাঙৰ কেন্দ্ৰ৷ এয়া এই ধৰণৰ বিশেষজ্ঞ প্ৰশিক্ষণৰ উপযোগী দেশৰ প্ৰথম শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান৷ আজি ইয়াত সামুদ্রিক আইন আৰু আন্তর্জাতিক বাণিজ্যৰ আইন-কানুন সম্পর্কে পঢ়াশুনাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মেৰিটাইম মেনেজমেণ্ট, জাহাজ আৰু লজিষ্টিক্স বিষয়ত এমবিএলৈকে পঢ়াৰ সুবিধা আছে৷ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপৰি মনসুখভায়ে অলপ সময়ত পূৰ্বে যি লোথালৰ কথা কৈছে তাত দেশৰ সমুদ্ৰ বাণিজ্যৰ ইতিহাস আৰু ঐতিহ্য সংৰক্ষণকাৰী দেশৰ প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় গঢ় দিয়াৰ লক্ষ্যৰে কাম কৰি থকা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
আজিৰ ৰ’-পেক্স ফেৰী সেৱাই হওক অথবা কেইদিনমান পূৰ্বে আৰম্ভ কৰা ছী-প্লেন সেৱাৰ জৰিয়তে জলসম্পদভিত্তিক অর্থনীতি যথেষ্ট পৰিমাণে বিকশিত হৈ উঠিব৷ আপোনালোক দেখিছে কিমান ক্ষিপ্ৰতাৰে গুজৰাটে জল-স্থল-আকাশ-এই তিনিটা ক্ষেত্রৰ অর্থনীতিত আগুৱাই গৈছে৷ কেইদিনমান পূৰ্বে গিৰনাৰত ৰ’পৱে উদ্বোধনৰ মোৰ সৌভাগ্য হৈছে, এই সুবিধাই গুজৰাটলৈ অহা পর্যটকসকলৰ সেৱা প্ৰদানৰ জৰিয়তে পর্যটন উদ্যোগক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব৷ আকাশীপথেৰে পর্যটনৰ এয়া এক নতুন মাধ্যম৷ তদুপৰি, ছী-প্লেন সেৱা উদ্বোধনৰো সৌভাগ্য হৈছে৷ এই উৰাজাহাজসমূহ এক পানীৰ পৰা উৰি আকৌ আন ঠাইত গৈ পানীতে অৱতৰণ কৰে৷ আজি সমুদ্রৰ মাজত বহু সময় কটোৱাৰ সুযোগ পাই গুজৰাটলৈ পর্যটক অহাৰ গতি কিমান বৃদ্ধি পাব, সেয়া আপোনালোক খুব ভালদৰে অনুমান কৰিব পাৰিছে৷
বন্ধুসকল,
যেতিয়া সমুদ্রৰ প্ৰসংগ উত্থাপন হৈছে, পানীৰ কথা উঠিছে, সেয়েহে আপোনালোকক কও মীনপালনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মৎস ব্যৱসায় আৰু ছী-উইড’ৰ খেতি আৰু নদী আৰু সমুদ্ৰপথত পৰিবহণ ব্যৱস্থা আৰু পর্যটন এই সকলো ক্ষেত্রত বিগত বছৰসমূহত বহুত ঐকান্তিক প্ৰচেষ্টাৰে দেশৰ নীল অর্থনীতিক বিকাশ সাধনৰ চেষ্টা কৰা হৈছে৷ আগতে সমুদ্ৰ অর্থনীতিৰ কথা কোৱা হৈছিল আৰু আজি আমি নীল অর্থনীতিৰ কথা কৈছো৷
বন্ধুসকল,
সমুদ্ৰ উপকূলৱৰ্তী সম্পূর্ণ ব্যৱস্থা আৰু মৎস্যজীৱি বন্ধুসকলৰ সহায়ৰ বাবে বিগত বৰ্ষত বহুত প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ মৎস্যজীৱিসকলৰ আধুনিক ট্ৰলাৰ প্ৰদান কৰাই হওক বা আর্থিক সহায় বা পৰিৱেশ বা সমুদ্ৰপথৰ সঠিক তথ্য প্ৰদানকাৰী নেভিগেচন ছিষ্টেম সেই ট্ৰলাৰগুসমূহ স্থাপনৰ জৰিয়তে আমি মৎস্যজীৱিসকলৰ নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিক অগ্রাধিকাৰ দিছো৷ বৰ্তমান মৎস্য বাণিজ্যক উৎসাহ প্ৰদানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্রী মৎস্য সম্পদা যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে অহা বছৰসমূহ মীনপালনৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি নির্মাণত ২০,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ’ব৷ এই বিনিয়োগৰ জৰিয়তে গুজৰাটৰ লাখ লাখ মীন পালক পৰিয়াল উপকৃত হ’ব৷ দেশৰ অর্থনীতিও সমৃদ্ধ হ’ব৷
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ দেশৰ সমুদ্ৰ সীমাত বন্দৰসমূহৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু দ্রুতগতিত বহু নতুন নতুন বন্দৰ নির্মাণৰ কামো চলি আছে৷ দেশৰ আভ্যন্তৰত যি প্রায় ২১,০০০ কিলোমিটাৰ জলপথ আছে, সেই জলপথক দেশৰ উন্নয়নত কিদৰে সৰ্বাধিক কামত লগোৱা হয়, সেই ক্ষেত্ৰত সুপৰিকল্পিতভাৱে কাম কৰা হৈছে৷ সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে আজি সমগ্ৰ দেশত ৫০০তকৈও অধিক প্ৰকল্পৰ কাম চলিছে৷ ইতিমধ্যে লক্ষাধিক টকাতকৈ অধিক বিনিয়োগেৰ জৰিয়তে বহু প্ৰকল্পৰ কাম সম্পূর্ণ হৈছে৷
বন্ধুসকল,
সামুদ্রিক জলপথেই হওক বা নদীপথ; ভাৰতৰ কোনো দিনেই সম্পদ আৰু দক্ষতাৰ অভাৱ নাছিল৷ এইটো সকলোৱে জানে যে পথ বা ৰেলপথৰ তুলনাত জলপথ পৰিবহণ বহু সস্তা আৰু পৰিৱেশৰ বাবে কম ক্ষতিকাৰক হয়৷ সেয়েহে এই লক্ষ্যত এক সামগ্রিক দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰাটো ২০১৪ৰ পাছত সম্ভৱ হৈছে৷ এই নদীসমূহ, এই সমুদ্ৰ মোদী প্ৰধানমন্ত্রী হোৱাৰ পাছত অহা নাই, এইবোৰ আগৰ পৰাই আছিল৷ কিন্তু সেই দৃষ্টি নাছিল৷ যিটো ২০১৪ চনৰ পাছৰ পৰা দেশবাসীয়ে আজি অনুভৱ কৰিব পাৰিছে৷ আজি সমগ্ৰ দেশত নদীসমূহ যি অভ্যন্তৰীণ জলপথ গঢ়ি তোলাৰ কাম চলিছে, সেইবোৰৰ জৰিয়তে বহুত স্থলবেষ্টিত ৰাজ্যক সমুদ্রৰ সৈতে যুক্ত কৰা হৈছে৷ আজি বংগোপসাগৰ, ভাৰত মহাসাগৰ আৰু আৰৱ সাগৰত আমাৰ ক্ষমতা অভূতপূর্বধৰণে বিকাশ হোৱা পৰিলক্ষিত হৈছে৷ দেশৰ সমুদ্রিক জলসীমা যাতে আত্মনির্ভৰ ভাৰত এক গুৰুত্বপূর্ণ অংশ হৈ উঠে, সেই লক্ষ্যৰে নিৰন্তৰ কাম চলি আছে৷ চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাসমূহ আৰু অধিক গতি প্ৰদান কৰিবলৈ এক ডাঙৰ পদক্ষেপ লোৱা হৈছে৷ জাহাজ মন্ত্ৰালয়ৰ নাম সলনি কৰি এতিয়া ইয়াৰ নাম বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয় ৰখা হৈছে৷ তাৰ মানে এই মন্ত্ৰালয়ৰ কামৰ পৰিধি বিস্তাৰ কৰা হৈছে৷ উন্নত অর্থনীতিৰ দেশসমূহৰ মাজত অধিকাংশ দেশে জাহাজ পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে বন্দৰ আৰু জলপথৰ দায়িত্ব চম্ভালে৷ ভাৰতেও জাহাজ মন্ত্ৰালয়ে বন্দৰ আৰু জলপথ উন্নয়নৰ বহুত কাম কৰি আহিছে৷ কিন্তু এতিয়া নাম পৰিৱর্তনৰ জৰিয়তে কামতো অধিক স্পষ্টতা পৰিলক্ষিত হ’ব বুলি মোৰ বিশ্বাস৷
বন্ধুসকল,
আত্মনির্ভৰ ভাৰতত নীল অর্থনীতি সমৃদ্ধ কৰিবলৈ সমুদ্ৰপথত সামগ্ৰী পৰিবহণো শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে৷ কাৰণ, আমাৰ অর্থনীতিতো সামগ্ৰীপৰিবহণৰ ব্যয় সৰ্বাধিক৷ অর্থাৎ দেশৰ অটা অঞ্চলৰ পৰা অন্য এটা অঞ্চললৈ সামগ্ৰী পৰিবহণৰ ক্ষেত্রত ব্যয় অন্যান্য দেশৰ তুলনাত আমাৰ দেশত বেছি হয়৷ জলপথ পৰিবহণৰ জৰিয়তে এই সামগ্ৰী পৰিবহণৰ খৰচো বহুতপৰিমাণে কম কৰিব পাৰে৷ সেই বাবে আমি এনে ধৰণৰ পৰিকাঠামো উন্নয়নক গুৰুত্ব দিছো য’ত কার্গৰ বাধাহীন পৰিবহণ সুনিশ্চিত হ’ব৷ আজি এক উন্নত পৰিকাঠামোৰ সমান্তৰালভাৱে উন্নত মেৰিটাইম লজিষ্টিক্সৰ বাবে ছিংগল উইণ্ড ছিষ্টেমত কাম কৰাৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে৷
বন্ধুসকল,
সামগ্ৰী পৰিবহণত ব্যয় হাস্ৰ কৰিবলৈ এতিয়া দেশত বহুমুখী যোগাযোগ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে এক সংহত দৃষ্টিভংগী আৰু সুদূৰপ্ৰসাৰী ভাৱনা লৈ আগুৱাই গৈছে৷ আমি চেষ্টা কৰিছো, যাতে পথ, ৰে’লপথ, আকাশীপথ আৰু জাহাজ পৰিবহণৰ দৰে পৰিকাঠামোৰ পাৰস্পৰিক যোগাযোগ আৰু উন্নত কৰা যায় আৰু সেয়া কৰিবলৈ আমি যি ধৰণৰ শিথিলতা বা বাধা-বিঘিনিৰ সন্মুখীন হও, সেইবোৰো কিদৰে দূৰ কৰিব পৰা যায়, সেই চেষ্টা চলিছে৷ দেশত বহু মাল্টিমডেল লজিষ্টিক পার্ক গঢ়ি তোলা হৈছে যাতে কেৱল আভ্যন্তৰীণ সামগ্ৰী পৰিবহণেই নহয়, আমাৰ প্ৰতিৱেশী দেশসমবহৰ সৈতে বহুমুখী যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নয়নৰ ক্ষেত্রত মিলি কাম চলিছে৷ মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ ফলত আমি প্ৰতিবেশী দেশসমূহৰ পৰিবহণ ব্যয় বহুত হ্ৰাস কৰাত আমি সফল হ’ম৷ সামগ্ৰী পৰিবহণত ব্যয় নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ জৰিয়তে আমাৰ অর্থনীতিয়েও নতুন প্রাণ সঞ্চাৰ হ’ব৷
বন্ধুসকল,
উৎসৱৰ এই দিনসমূহ দেশত যথেষ্ট পৰিমাণে কিনা-বেচা চলিছে৷ এই বেচা-কিনাৰ সময়ত মই ছুৰাটৰ জনগণক এক অনুৰোধ জনাও যে ছুৰাটৰ মানুহে নিয়মীয়াকৈ সমগ্ৰ পৃথিৱীত তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়িক লেনদেনৰ বাবে প্ৰসিদ্ধ৷ সেইবাবে তেওঁলোকে যেন এই বেচা-কিনাৰ সময়ত ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ মন্ত্ৰ নাপাহৰে৷ মই দেখিছো বহুতে মাটিৰ চাকি বিক্ৰীৰ জৰিয়তে আত্মনির্ভৰ হৈ উঠে৷ আমি কেৱল ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰা চাকি কিনিম৷ কিন্তু আপোনালোকে যি যি সাজ পৰিধান কৰে, ঘৰৰ বা বাহিৰত যিবোৰ সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰে, সেইবোৰৰ অধিকাংশই আমাৰ দেশৰ ক্ষুদ্ৰ শিল্পীসকলে নির্মাণ কৰিবলৈ সক্ষম৷ আমি তেওঁলোকক সুযোগ দিব নোৱাৰোনে? দেশক আগুৱাই নিয়াৰ দায়িত্বতো আমাৰ সকলোৰে আছে বন্ধুসকল৷ সেইবাবে আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ হস্তশিল্পীসকল, গাঁৱৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলে প্ৰস্তুত কৰা সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰিম আৰু সগৌৰৱে বিশ্ববাসীক কও যে এইবোৰ মোৰ গাঁৱৰ মানুহে বনাইছে, মোৰ জিলাৰ মানুহে বনাইছে, আমাৰ দেশৰ গাঁৱৰ লোকসকলে বনাইছে৷ দেখিব, আপোনালোকৰ বুকু গৌৰৱত উঠলি উঠিব৷ দীপাৱলী উৎসৱৰ আনন্দই বেলেগ গৈ পৰিব৷ সেইবাবে মই কও যে ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ ক্ষেত্রত কোনো ধৰণৰ আপোচ নকৰিব৷
দেশে স্বাধীনতা লাভ কৰাৰ ৭৫সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি পালনৰ লক্ষ্যে আগুৱাই গৈছে৷ তাৰপূৰ্বে আমি এই মন্ত্ৰক জীৱনৰ মূল মন্ত্ৰ হিচাপে পালন কৰিব লাগিব৷ আমাৰ পৰিয়াল, ঘৰৰ প্ৰত্যেক ব্যক্তিৰ মনত এই ভাৱ জগাই তুলিব লাগিব৷ সেই বাবে এইবাৰৰ দীপাৱলী যেন আমাৰ সকলোৰে প্ৰচেষ্টাত ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ এক টার্নিং পইণ্ট হৈ উঠে-এই প্রার্থনা মই মোৰ গুজৰাটৰ ভাই-ভনীসকলৰ প্ৰতি কৰিছো৷ মই জানো এই অনুৰোধ কৰাৰ অধিকাৰ মোৰ আছে৷ আৰু এইটোও জানো আপোনালোক মোক হতাশ নকৰে৷ অলপ সময়ৰ পূৰ্বে নন্দলালজীয়ে কৈছিল, আপোনালোক মোক যি অনুৰোধ কৰিছিল, মই সেইবোৰ আখৰে আখৰে পালন কৰিছো৷ মই অতিশয় আনন্দিত যে মইও এদিন নন্দলালজীক যি কৈছিলো, সেয়া তেৱোঁ আখৰে আখৰে পালন কৰিছে৷ আপোনালোক সকলোৱেই মোৰ বাবে একো একোজন নন্দলাল৷ আহক, কষ্ট কৰো৷ আমি দেশৰ দুখীয়া লোকসকলৰ বাবে কিবা এটা কৰো৷ এনেদৰে দীপাৱলী পালন কৰো, যাতে তেওঁলোকৰ ঘৰতো দীপাৱলী উৎসব পালনৰ পৰিৱেশ গঢ়ি লৈ উঠে৷ এনেদৰে চাকি জ্বলাও যাতে দেশৰ প্ৰতিগৰাকী দুখীয়াৰ ঘৰত চাকি জ্বলে৷ ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ মন্ত্ৰ পালনৰ জৰিয়তেহে এইটো সম্ভৱ৷ মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস ক’ৰোনাৰ এই সংকটৰ সময়ত আপোনালোক সকলোৱেই অধিক সতর্কতাৰে উৎসৱ পালন কৰিব৷ আপোনালোক সকলো নিৰাপদে থাকিলেহে দেশো নিৰাপদে থাকিব৷
মোৰ প্রিয় ভাই-ভনীসকল, দেশৰ সকলো ভাই-ভনীসকলক মই আগতীয়াকৈ ধনতেৰাছ আৰু দীপাৱলীৰ শুভেচ্ছা জনাইছো৷ গুজৰাটৰ জনসাধৰণক নতুন বছৰৰ বহু বহু শুভকামনা জনাইছো৷ আপোনালোকৰ সকলোকে প্ৰতিটো উৎসৱৰ বাবে বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ৷