Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of Ro-Pax terminal at Hazira
08 NOV 2020 3:18PM by PIB Delhi
This is an ideal example of how ease of doing business also increases with the start of a single project and how ease of living grows at the same time. I had the opportunity to talk to four-five brothers and sisters just now and the way they shared their experience, whether it is about pilgrimage, or discussion on minimum loss to the vehicle, or discussion on saving time, or about saving waste of production in farming, or taking fruits and vegetables to markets in Surat. I think there is a very happy atmosphere that the increase in speed will also facilitate the trade. Everybody, including businessmen, traders, employees, workers, farmers and students, are going to be benefited through this excellent connectivity.One gets a lot of satisfaction when distance between one’s own gets reduced.
In a way, the people of Gujarat are getting this great gift of Diwali today. Present on this happy occasion, Gujarat Chief Minister, Shri Vijay Rupaniji, my cabinet colleague in the central government, Mansukh Bhai Mandaviyaji, Gujarat unit president of the Bharatiya Janata Party and my colleague in parliament, Shri C.R. Patilji, all the ministers in Gujarat government, parliamentarians, legislators, all other public representatives and my dear brothers and sisters gathered in different places in large numbers!The years of dream have been realized and the wait for years has ended for the people of Saurashtra and South Gujarat with the start of the Ro-Pax service between Hazira and Ghogha. A new terminal has also been inaugurated at Hazira. Many many congratulations and best wishes to all of you for the establishment of this new maritime link between Bhavnagar and Surat.
Friends,
This service will reduce the present road distance of 375 kilometres between Ghogha and Hazira to only 90 kilometres through the sea. It will now take only 3-4 hours to cover the distance which earlier used to take 10-12 hours. This will not only save time, but will also reduce your expenses. Moreover, the less traffic on road will also help in reducing pollution. As it has been told here, the figure is very huge, that about 80,000 passenger cars and almost 30,000 trucks will be able to take advantage of this new service in a year. Imagine the saving on petrol and diesel.
Friends,
Above all, the connectivity of Saurashtra with a large business centre in Gujarat is going to change the life of the region. Now, it will be much easier for the farmers and herders of Saurashtra to transport fruits, vegetables and milk to Surat. Severe damage is caused to fruits, vegetables and milk due to the long journey by road. Now all this will stop. Now the produce of herders and farmers will reach the markets faster and safely through the maritime route. Similarly, the commute and transportation will be much easier and cheaper for the trader and worker friends.
Friends,
It was not that easy, many people have labored for the development of facilities like Ro-Pax ferry service. There were many problems and challenges in developing this facility. I am associated with these projects from early days, and therefore, I am aware of all the problems. Sometimes, there used to be doubts whether it will be achieved or not, because this was a new experience for us in Gujarat. Therefore, everybody who has put in efforts for this deserves commendation. I offer my gratitude especially to all the engineers and workers who remained courageous to realize this dream. It is because of the hard work and courage which has resulted in this facility and new opportunities for lakhs of Gujaratis.
Friends,
Gujarat has a rich heritage of maritime trade. Mansukh Bhai was just informing us how we were connected to maritime trade thousands of years ago. It is a matter of pride for every Gujarati the way Gujarat has realized its maritime potential in the last two decades and gave priority to port-led development. During this time, special attention has been given to infrastructure in coastal areas of Gujarat and other development projects. Priority has been given to development of every infrastructure, be it the state’s ship-building policy, or the development of ship-building park, or the specialized terminals. For example, solid cargo, chemical and LNG terminal in Dahej and coal terminal in Mundra. Alongside, we have encouraged vessel traffic management system and ground-breaking connectivity project. With these initiatives, the port sector in Gujarat has got a new direction.
Friends,
Efforts have been made to make the life of people living around the ports easier besides developing physical infrastructure of ports. We have focused on the modernization of the entire ecosystem of the coastal area, be it the SagarKhedu scheme on mission mode, or to provide employment to the local youths by developing their skills. There has been a huge scope for port-led development in Gujarat. The government has ensured the development of all kinds of infrastructure in the coastal area.
Friends,
It is the result of such efforts that Gujarat has been established today as a sea gate of India in a way. Gateway is being built, the gateway of prosperity. Over the last two decades, a unique model of integrated port has evolved from traditional port operations in Gujarat. This model has been developed as a benchmark today. Today, Mundra is India's largest multipurpose port and Sikka is the largest captive port. The result of these efforts is that the ports of Gujarat have emerged as major maritime centers of the country. Last year, Gujarat accounted for more than 40 percent of the country's total maritime trade. I am telling this to the people of Gujarat perhaps for the first time.
Friends,
Today, work on maritime business-related infrastructure and capacity building in Gujarat is going in full swing. Many facilities are getting ready in Gujarat like Gujarat Maritime Cluster, Gujarat Maritime University and the country’s first CNG Terminal at Bhavnagar. Gujarat Maritime cluster ports to be built in GIFT city will be a dedicated system to address ports to sea based logistics. These clusters will help in strengthening the cooperation between the government, industry and educational institutions and will also help in value addition in this sector.
Friends,
In the recent past, India’s first chemical terminal was established in Dahej, the first LNG terminal was established. Now, India's first CNG terminal is going to be installed at Bhavnagar Port. In addition, facilities like Ro-Ro terminal at Bhavnagar port, liquid cargo terminal and a new container terminal are being prepared. With the addition of these new terminals, the capacity of Bhavnagar port will increase manifold.
Friends,
The government is making efforts to restart the ferry service between Ghogha-Dahej very soon. Many natural challenges have arisen in this project and efforts are being made to remove them through modern technology. I am hopeful that people of Ghogha and Dahej will soon be able to take advantage of this facility again.
Friends,
Gujarat Maritime University is a big center for getting trained manpower and experts for maritime trade. This is the country’s first institute to provide professional education for the needs associated with this sector. Today, this University provides opportunities to pursue maritime law and international trade law and also MBA in Maritime Management, Shipping and Logistics. Apart from the university, work is also going on to build the first National Museum to preserve the country's maritime heritage in Lothal as was briefly explained by Mansukh Bhai.
Friends,
Facilities like today's Ro-Pax ferry service or sea plane inaugurated a few days ago, are giving a lot of momentum to water-resource based economy. And you see, Gujarat has made a huge jump in water, land and sky these days. A few days ago, I got an opportunity to inaugurate the ropeway in Girnar which will also give a boost to tourism, will improve facilities of tourists and will provide a new way to reach the sky. After that, I had the opportunity to inaugurate the sea-plane, to fly from one place to another in the waters, and you can imagine the momentum that will take place by navigating through the water.
Friends,
When it comes to the sea, or water, its spread spans the fish-related business, the sea-weed cultivation water transport and tourism. Over the years, serious efforts have also been made to strengthen the Blue Economy in the country. Earlier, there was a talk of ocean economy and today we are also talking about blue economy.
Friends,
Many schemes have been made over the years to help the entire eco-system of seashore and fishermen friends, whether it is the financial aid to fishermen through modern trawlers, or navigation systems that provide accurate information of weather and sea routes. Our priority is safety and prosperity of fishermen. Recently, the Pradhan MantriMatsyaSampadaYojanahas been launched to promote fish related trade. Under this scheme, Rs 20,000 crorewill be spent for infrastructure related to fisheries in the coming years. This will ensure huge benefits to lakhs of fishermen families in Gujarat and to the country’s blue economy.
Friends,
Today, the capacity of the ports is also being increased across the nation and construction of new ports is also going on at a faster pace. Efforts are being made to put maximum use of about 21,000 km of waterway in the country for the development of the country. Under the Sagarmala project, work is going on over 500 projects across the country. Many projects worth lakhs and crore rupees have been completed.
Friends,
Whether it is sea waterways or river waterways, India has the resources and there is no shortage of expertise. This is also a fact that transportation by waterways is many times cheaper than road and railways and also causes less damage to the environment. Yet, work has been done in this direction with a holistic approach only after 2014. These rivers and seas did not come after Modi became prime minister. It was all there, but that vision was not there which the country is experiencing today after 2014. Today work is going on in inland rivers across the country, to connect many land-locked states to the sea. Today we are developing our capabilities unprecedentedly in the Bay of Bengal and in the Indian Ocean. Constant work is in progress so that the maritime part of the country emerges as an important part of the self-reliant India. One more step is being taken to provide momentum to these efforts of the government. Now this ministry will be known as the Ministry of Ports, Shipping and Waterways and it is being expanded. In most of the developed countries, the Ministry of Shipping handles Ports and Waterways. The shipping ministry has been doing several works related to ports and waterways. Now with more clarity in name, there will be more clarity in the work.
Friends,
In order to strengthen the blue economy’s stake in the self-reliant India, it is very necessary to strengthen the maritime logistics. This is very necessary because the money spent on logistics takes a huge toll on our economy. The cost of carrying goods from one part of the country to another is more in India than in other countries. The cost of logistics can be reduced significantly through water transport. Therefore, our focus is to create an ecosystem where there can be seamless movement of cargo. Today, we are moving forward to work on a single window system for a better infrastructure as well as better maritime logistics, and preparations are underway.
Friends,
The country is now moving in the direction of multimodal connectivity with a holistic view and with long-term plans to reduce logistics costs. Efforts are being made to improve connectivity between road, rail, air and shipping infrastructure and also to overcome the silos. Multimodal Logistics Parks are being developedin the country. Multimodal connectivity is being developednot only in the country but also in the neighbouring countries also. I believe that we will be able to reduce the logistic costs with these measures. The measures that are being taken to keep the cost of logistics in check will give impetus to the economy.
Friends,
There is a lot of shopping taking place during festivals. Therefore, I will request the people of Surat, because it is routine for them to visit different parts of the world, not to forget the mantra of Vocal for Local at this time of the festive season. I have seen, people feel that if they buy earthen lamps then we become self-reliant. No, you have to keep in mind on everything. It is good that you buy earthen lamps. But if you look at yourself and your house, you will find several products which are imported and these products are made by our people and artisans. Then, why should not we give an opportunity to them. Friends, if we have to take the country ahead, then buy the products which are being made by our small traders, artisans, artists and our sisters in villages. You take pride in it and tell the world that this has been made by our people living in villages, districts and the country. You will be filledwith pride. The fun of celebrating Diwali will be more and therefore you will not compromise with Vocal for Local.
The nation is going to celebrate 75 years of the Independence. Till then, this mantra should become the mantra of our life and our family. The emphasis should be on developing this sentiment in every member of the family. Therefore, I am asking from my brothers and sisters of Gujarat that the Vocal for Local should become a turning point this Diwali. And I know, you will not disappoint me. Nandlalji was just telling us how he implemented something which I said many years ago. How satisfied I am today that he listened to me and implemented it. All of you are like Nandlal to me. Let’s make efforts to do something for the poor of the country. You celebrate Diwali, but ensure that Diwali is also celebrated in their homes. Light the lamp, but also ensure to light the lamp at the house of the poor man. Take this mantra of Vocal for Local forward. I believe all of you will celebrate festivals carefully during this period of corona, because your safety is the country’s safety. I extend my many many best wishes to my dear brothers and sisters of the country for the upcoming Dhanteras, Diwali, the New Year of Gujarat and for every festival.
Many many thanks!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହାଜିରାଠାରେ ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
08 NOV 2020 3:18PM by PIB Bhubaneswar
କୌଣସି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମତା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ସହାବସ୍ଥାନ ସୁଗମତା ମଧ୍ୟ କିପରି ବଢିଥାଏ, ଏହା ହେଉଛି ତାହାର ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ । ଏବେ ମୋତେ ଯେଉଁ ଚାରି-ପାଞ୍ଚ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଆଉ ସେ ନିଜର ଅନୁଭବକୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିଲେ, ସେ ତୀର୍ଥ ଯାତ୍ରାର କଳ୍ପନା ହେଉ, ଯାନବାହାନକୁ କମରୁ ଅତି କମ୍ କ୍ଷତି ପହଂଚୁଥିବା ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉ, ସେ ସମୟ ବଂଚାଇବା ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉ, ଚାଷବାସରୁ ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି ସେ ବିଷୟରେ ହେଉ, ଫସଲ ନଷ୍ଟକୁ କିପରି ବଂଚାଯାଇ ପାରିବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ହେଉ, ତାଜା ଫଳ, ପନିପରିବା, ସୁରତ ଭଳି ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବାରେ ଏତେ ଭଲ ଉପାୟରେ ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହାର ଯେତେ ଉପାୟ ଅଛି, ତାହାକୁ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ ଏବଂ ଏହା ଯୋଗୁଁ ବ୍ୟବସାୟରେ ଯେଉଁ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ବହୁମାତ୍ରାରେ ବେଗ ବଢ଼ିଯିବ, ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଏହା ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ଖୁସିର ବାତାବରଣ । ବ୍ୟବସାୟୀ, କାରବାର କରୁଥିବା ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, କର୍ମଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଶ୍ରମିକ ହୁଅନ୍ତୁ, କୃଷକ ହୁଅନ୍ତୁ, ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଏହି ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଲାଭ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ଯେତେବେଳେ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୂରତା ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମନକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିଥାଏ ।
ଆଜି ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦୀପାବଳି ପର୍ବର ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ ଉପହାର ଭାବେ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି । ଖୁସିର ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବିଜୟ ରୂପାଣୀ ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରରେ ମୋର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳର ସହଯୋଗୀ, ଭାଇ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ମହାଶୟ, ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ଗୁଜରାଟ ପ୍ରଦେଶର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ସଂସଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ସି.ଆର. ପାଟିଲ ମହାଶୟ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରର ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏକାଠି ହୋଇଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ! ଆଜି ଘୋଘା ଏବଂ ହାଜିରା ମଧ୍ୟରେ ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟ, ଉଭୟ ଅଂଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କର ବର୍ଷ-ବର୍ଷ ଧରି ଥିବା ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଛି, ବର୍ଷ-ବର୍ଷ ଧରି ରହିଥିବା ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ଘଟିଛି । ହାଜିରାରେ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲର ମଧ୍ୟ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି । ଭାୱନଗର ଏବଂ ସୁରଟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିବା ଏହି ନୂତନ ସାମୁଦ୍ରିକ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା, ଅନେକ-ଅନେକ ଶୁଭକାମନା!!
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ସେବା ଦ୍ୱାରା ଘୋଘା ଏବଂ ହାଜିରା ମଧ୍ୟରେ ଏବେ ଯେଉଁ ସଡ଼କପଥର ଦୂରତା ତିନି ଶହ ପଞ୍ଚସ୍ତରୀ କିଲୋମିଟରର ଅଛି, ତାହା ସମୁଦ୍ରପଥରେ କେବଳ 90 କିଲୋମିଟର ହୋଇଯିବ । ଅର୍ଥାତ ଯେଉଁ ଦୂରତାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାରେ 10ରୁ 12 ଘଣ୍ଟାର ସମୟ ଲାଗୁଥିଲା, ଏବେ ସେହି ଯାତ୍ରା କେବଳ 3-4 ଘଣ୍ଟା ଲାଗିବ । ଏହା ସମୟକୁ ବଂଚାଇବା ସହିତ, ଆପଣଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମ୍ ହେବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସଡ଼କରେ ଯେଉଁ ଟ୍ରାଫିକ ତାହା ମଧ୍ୟ କମ୍ ହେବ, ଏହା ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରିବ । ଯାହା ଏବେ ଏଠାରେ କୁହାଗଲା, ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟା, ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ 80 ହଜାର ଯାତ୍ରୀ ଅର୍ଥାତ 80 ହଜାର ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଗାଡ଼ି, କାର ପ୍ରାୟ 30 ହଜାର ଟ୍ରକ୍ ଏହି ନୂତନ ସେବାର ଲାଭ ନେଇ ପାରିବେ । ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ କେତେ ଅଧିକ ପେଟ୍ରୋଲ-ଡିଜେଲର ମଧ୍ୟ ସଂଚୟ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ଏହା ହେଉଛି ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ଏକ ବଡ଼ ବ୍ୟବସାୟିକ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଏହି ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହି ଅଂଚଳର ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ପଶୁପାଳକଙ୍କ, ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ସୁରଟ ପହଂଚାଇବାରେ ଅଧିକ ସହଜ ହେବ । ସଡ଼କ ପଥରେ ପୂର୍ବରୁ ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ଏତେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ହେବା କାରଣ ଏବଂ ଟ୍ରକ୍ ମଧ୍ୟରେ ଉଠା-ପକା ଜାରି ରହିଥାଏ ତେବେ ବହୁତ କିଛି ନଷ୍ଟ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ବିଶେଷ କରି ଫଳ, ପନିପରିବା ବହୁତ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ, ଏବେ ଏହା ସବୁ ବନ୍ଦ ହୋଇଯିବ । ଏବେ ସମୁଦ୍ର ପଥରେ ପଶୁପାଳକ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରଣାଳୀରେ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚି ପାରିବ । ଏହିଭଳି ଭାବେ ସୁରଟରେ ବ୍ୟବସାୟ-କାରବାର କରୁଥିବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଶ୍ରମିକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯାତାୟାତ ଏବଂ ପରିବହନ ବହୁତ ସହଜ ଏବଂ ଶସ୍ତା ହୋଇଯିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୁଜରାଟରେ ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ଫେରି ସେବା ଏଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କରିବାରେ ବହୁତ ଲୋକଙ୍କର ଶ୍ରମ ଲାଗିଛି, ଏହା ଏପରି ସହଜରେ ହୋଇ ନାହିଁ । ଏହାକୁ କରିବା ପଥରେ ଅନେକ କଷ୍ଟ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି, ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ଆସିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ମୁଁ ବହୁତ ପୂର୍ବରୁ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ମୋତେ ସେହିସବୁ ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ବହୁତ ତଥ୍ୟ ମିଳିଛି, କିଭଳି ଓ କିପରି ସମସ୍ୟାରୁ ସମାଧାନ ବାହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, କେବେ କେବେ ଏପରି ଲାଗୁଥିଲା ଯେ କରି ପାରିବୁ କି କରି ପାରିବୁ ନାହିଁ, କାରଣ ଆମପାଇଁ ଏହା ନୂଆ ଅନୁଭବ ଥିଲା । ଗୁଜରାଟରେ ମୁଁ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ କଥାକୁ ଦେଖିଛି । ଏଥି ନିମନ୍ତେ, ଏହା ପାଇଁ ଯେଉଁ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ସେ ସମସ୍ତେ ହେଉଛନ୍ତି ଅଭିନନ୍ଦନର ପାତ୍ର । ସେ ସମସ୍ତ ଇଂଜିନିୟରମାନଙ୍କୁ, ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଜି ବିଶେଷ ଭାବେ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି, ଯେଉଁ ସାହସର ସହିତ ଲାଗି ରହିଲେ ଆଉ ଆଜି ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ଆଜି ସେହି ପରିଶ୍ରମ, ସେହି ସାହସ, ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ଗୁଜରାଟୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁବିଧା ନେଇକରି ଆସିଛି, ନୂତନ ସୁଯୋଗ ନେଇକରି ଆସିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୁଜରାଟ ପାଖରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ବ୍ୟବସାୟ-କାରବାରର ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ରହିଛି । ଏବେ ମନସୁଖ ଭାଇ ଶହଶହ-ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଇତିହାସ ଓ ପରମ୍ପରା ସମ୍ପର୍କରେ କହୁଥିଲେ କିଭଳି-କିପରି ଆମେ ସାମୁଦ୍ରିକ ବ୍ୟବସାୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିଲେ । ଗୁଜରାଟ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ବିଗତ ଦୁଇ ଦଶକରେ ନିଜର ସାମୁଦ୍ରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୁଝିପାରି ବନ୍ଦର ଆଧାରିତ ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି, ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୁଜରାଟୀଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ଗର୍ବର ବିଷୟ । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ଉପକୂଳ ଅଂଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିକାଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟରେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ହେଉ, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ହେଉ ଅବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧରଣର ଟର୍ମିନାଲର ନିର୍ମାଣ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଇଛି । ଯେପରି ଦହେଜରେ କଠିନ କାର୍ଗୋ, ରାସାୟନିକ ଏବଂ ଏଲଏନଜି ଟର୍ମିନାଲ ଏବଂ ମୁନ୍ଦ୍ରାରେ କୋଇଲା ଟର୍ମିନାଲ । ଏହା ସହିତ ହିଁ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପରିବହନ ଟ୍ରାଫିକ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସ୍ଥଳପଥରେ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛୁ । ଏହିପରି ହିଁ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଗୁଜରାଟରେ ବନ୍ଦର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ଦିଗ ମିଳିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
କେବଳ ବନ୍ଦରରେ ବ୍ୟବହାରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର କେବଳ ନିର୍ମାଣ ହିଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେହି ବନ୍ଦରର ଆଖପାଖରେ ରହୁଥିବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କର ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେଉ, ସେହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଉପକୂଳ ଅଂଚଳର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ହେଉ, ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ନିଜର ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଛୁ । ସେ ସାଗରଖେଡୁ ଭଳି ଆମର ମିଶନ ମୋଡ ଯୋଜନା ହେଉ, ଅବା ପୁଣି ବନ୍ଦର ଉଦ୍ୟୋଗରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେବା ହେଉ, ଗୁଜରାଟରେ ବନ୍ଦର ଆଧାରିତ ବିକାଶର ପରିସର ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ସରକାର ଉପକୂଳ ଅଂଚଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହିଭଳି ହିଁ ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ, ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ଦ୍ୱାର ଭାବେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରବେଶ ପଥ ପାଲଟୁଛି, ବିକାଶର ପ୍ରବେଶ ପଥ, ବିଗତ ଦୁଇ ଦଶକରେ ପାରମ୍ପରିକ ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନାରୁ ବାହାରି ଏକିକୃତ ବ୍ୟାପକ ପରିଚାଳନାର ଅନନ୍ୟ ମଡେଲ ଗୁଜରାଟରେ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ଏହି ମଡେଲ ଆଜି ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ ଭାବେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଆଜି ମୁନ୍ଦ୍ରା ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବହୁମୁଖୀ ବନ୍ଦର ଏବଂ ସିକ୍କା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବନ୍ଦି ବନ୍ଦର । ଏହି ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ଗୁଜରାଟର ବନ୍ଦରଗୁଡିକ, ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ବିଗତ ବର୍ଷ ଦେଶର ମୋଟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବ୍ୟାପାରରେ 40 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଭାଗିଦାରୀ, ଗୁଜରାଟର ବନ୍ଦର ଗୁଡିକର ରହିଛି, ଏହା ବୋଧହୁଏ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଜି ପ୍ରଥମଥର କହୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ, ସାମୁଦ୍ରିକ କାରବାରରେ, ତାହା ସହିତ ଜଡିତ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଯେପରି ଗୁଜରାଟର ନୌବାଣିଜ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି, ଗୁଜରାଟ ନୌବାଣିଜ୍ୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାରିଟାଇମ୍ ୟୁନିଭରସିଟି, ଭାୱନଗରରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ସିଏନଜି ଟର୍ମିନାଲ, ଏଭଳି ଅନେକ ସୁବିଧାଗୁଡିକ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ଗୁଜରାଟ ନୌବାଣିଜ୍ୟ ପୁଞ୍ଜ, ବନ୍ଦରରୁ ନେଇ ସମୁଦ୍ର ଆଧାରିତ ପଣ୍ୟ ସମସ୍ୟାକୁ ସମାଧାନ କରିବାର ଏକ ସମର୍ପିତ ନେଟୱାର୍କ ହେବ । ଏହି ପୁଞ୍ଜ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସରକାର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଶିକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥାନଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଶକ୍ତି ଦେବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ସହାୟତା ମିଳିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ, ଦହେଜରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ରାସାୟନିକ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ହେଲା, ପ୍ରଥମ ଏଲଏନଜି ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ହେଲା । ଏବେ ଭାୱନଗର ବନ୍ଦରରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ସିଏନଜି ଟର୍ମିନାଲ ସ୍ଥାପିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସିଏନଜି ଟର୍ମିନାଲ ବ୍ୟତୀତ ଭାୱନଗର ବନ୍ଦରରେ ରୋ-ରୋ ଟର୍ମିନାଲ, ତରଳ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ଏବଂ କଂଟେନର ଟର୍ମିନାଲ ଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଏହି ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ିବାରେ ଭାୱନଗର ବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା କେତେ ଅଧିକ ଗୁଣ ବଢ଼ିଯିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରୟାସ, ଘୋଘା-ଦହେଜ ମଧ୍ୟରେ ଫେରି ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପୁଣି ଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଯୋଜନା ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସାମ୍ନାରେ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ଆଗକୁ ଆସି ଠିଆ ହୋଇଛି । ତାକୁ ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଦୂର କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ, ଘୋଘା ଏବଂ ଦହେଜର ଲୋକ ଶୀଘ୍ର ହିଁ ଏହି ସୁବିଧାର ଲାଭ ପୁଣି ନେଇ ପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସାମୁଦ୍ରିକ ବ୍ୟାପାର – କାରବାର ପାଇଁ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏକ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ମାନବ ସମ୍ବଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ଗୁଜରାଟରେ ନୌବାଣିଜ୍ୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବହୁତ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍ଥାନ । ଆଜି ଏଠାରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଆଇନ ଏବଂ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ଆଇନର ଶିକ୍ଷାଠାରୁ ନେଇ ନୌବାଣିଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା, ଜାହାଜ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପରିବହନ ମଧ୍ୟ ସେଥିରେ ସାମିଲ ଅଛି, ଏମବିଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବ୍ୟତୀତ ଲୋଥଲରେ ଯାହା ସମ୍ପର୍କରେ ଏବେ ମନସୁଖ ଭାଇ ଟିକେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଲୋଥଲରେ ଦେଶର ସାମୁଦ୍ରିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଧାର କରି ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିର ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ଫେରି ସେବା ହେଉ, ଅବା ପୁଣି କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସି-ପ୍ଲେନ ଭଳି ସୁବିଧା, ଏହାଦ୍ୱାରା ଜଳ ସମ୍ପଦ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବହୁତ ଗତି ମିଳୁଛି ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଜଳ, ସ୍ଥଳ, ଆକାଶ ତିନୋଟିରେ ଏବେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟ ବହୁତ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା ଗିରନାରରେ ରୋପ୍-ୱେର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର, ତାହା ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତି ଦେବ, ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ବଢ଼ାଇବ ଏବଂ ଆକାଶରେ ଯାତ୍ରା କରିବାର ଏକ ନୂତନ ପଥ ଦେବ । ଏହା ପରେ ମୋତେ ସି-ପ୍ଲେନର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଜଳରେ ଉଡ଼ିବା, ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ପାଣିରେ ଓହ୍ଲାଇବା ଏବଂ ଆଜି ସମୁଦ୍ର ପଥରେ ପାଣି ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ଅର୍ଥାତ ଏକ ସଙ୍ଗେ କେତେ ପ୍ରକାରର ଗତି ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି, ଏହା ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଅନୁମାନ କରି ପାରୁଥିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସମୁଦ୍ରର କଥା ଆସିଥାଏ, ପାଣିର କଥା ଆସିଥାଏ, ତେବେ ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ମତ୍ସ୍ୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟବସାୟ, କାରବାର ଠାରୁ ନେଇ ସାମୁଦ୍ରିକ ଘାସ ଚାଷଠାରୁ ନେଇ ଜଳପଥ ପରିବହନ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେଉ । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଦେଶରେ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଥମେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅର୍ଥନୀତିର କଥା ହେଉଥିଲେ ଆଉ ଆଜି ଆମେ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିର କଥା ମଧ୍ୟ କହୁଛୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସମୁଦ୍ର ତଟର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସାଥୀମାନଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଅନେକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ସେ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରଲର୍ସ ପାଇଁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ହେଉ, ଅବା ପୁଣି ପାଣିପାଗ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପଥର ସଠିକ ସୂଚନା ଦେବା ଭଳି ନ୍ୟାଭିଗେସନ୍ ସିଷ୍ଟମ ହେଉ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା । ନିକଟରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟବସାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟସମ୍ପଦା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଅଧୀନରେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ 20 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ । ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ଗୁଜରାଟର ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ପରିବାରଙ୍କୁ ମିଳିବ, ଦେଶର ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମିଳିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୀମାରେ ବନ୍ଦରର ଦକ୍ଷତାକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି ଏବଂ ନୂତନ ବନ୍ଦରର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଦେଶ ପାଖରେ ପ୍ରାୟ 21 ହଜାର କିଲୋମିଟରର ଯେଉଁ ଜଳମାର୍ଗ ରହିଛି, ତାହା ଦେଶର ବିକାଶରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବ, ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ସାଗରମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ 500ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ସାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସାମୁଦ୍ରିକ ଜଳମାର୍ଗ ହେଉ, ଅବା ପୁଣି ନଦୀ ଜଳମାର୍ଗ, ଭାରତ ପାଖରେ ସଂସାଧନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର ଯେ ଜଳମାର୍ଗରେ ହେଉଥିବା ପରିବହନ ସଡ଼କ ଏବଂ ରେଳପଥ ଠାରୁ ହେଉଛି ଅନେକ ଗୁଣ ଶସ୍ତା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣକୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ । ପୁଣି ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ବୌଦ୍ଧିକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ସହିତ 2014 ପରେ ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ ପାରିଲା । ଏହି ନଦୀଗୁଡ଼ିକ, ଏହି ସମୁଦ୍ର, ଏହା ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ଆସିନାହିଁ, ଏହାସବୁ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ନଥିଲା ଯାହା 2014 ପରେ ଆଜି ଦେଶ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଆଜି ସାରା ଦେଶର ନଦୀଗୁଡ଼ିକରେ ଯେଉଁ ଅନ୍ତର୍ଦ୍ଦେଶୀୟ ଜଳପଥ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଜଳବନ୍ଦୀ ଅବା ଦ୍ୱୀପାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟକୁ ସମୁଦ୍ର ସହିତ ଯୋଡ଼ା ଯାଉଛି । ଆଜି ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ, ଭାରତ ମହାସାଗରରେ ନିଜର କ୍ଷମତାଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଭାବେ ବିକଶିତ କରୁଛୁ । ଦେଶର ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ଭାବେ ବିକଶିତ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଗତି ଦେବାପାଇଁ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଏବେ ଜାହାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନାମ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି । ଏବେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନାମରେ ପରିଚିତ ହେବ, ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି । ବିକଶିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ଅଧିକାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ଜାହାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହିଁ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଜଳପଥର ମଧ୍ୟ ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇଥାଏ । ଭାରତରେ ଜାହାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଜଳପଥ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆସୁଛି । ଏବେ ନାମରେ ଅଧିକ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଆସିବା ଦ୍ୱାରା କାମରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଆସିଯିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତରେ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଂଶୀଦାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସମୁଦ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହା ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କାରଣ ଆମର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ବାବଦରେ ହେଉଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚର ଅଧିକ ପ୍ରଭାବ ରହିଥାଏ । ଅର୍ଥାତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଦେଶର ଗୋଟିଏ ଭାଗରୁ ଅନ୍ୟ ଭାଗକୁ ନେଇ ଯିବାରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ତୁଳନାରେ ଆମ ଦେଶରେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥାଏ । ଜଳପଥରେ ପରିବହନ ଦ୍ୱାରା ଲଜିଷ୍ଟିକ ପରିବହନ ବାବଦୀୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହୁତ କମ୍ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଏଥିପାଇଁ ଆମର ଦୃଷ୍ଟି ଏକ ଏଭଳି ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ କରିବା ଉପରେ ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଲଜିଷ୍ଟିକକୁ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ପହଂଚାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇ ପାରିବ । ଆଜି ଏକ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଉନ୍ନତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏକକ ବାତାୟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛେ, ଏହାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲୁ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏବେ ଦେଶ ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦିଗରେ ବହୁତ ବୌଦ୍ଧିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ହିଁ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଏହା ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି କି ସଡ଼କ, ରେଳ, ଆକାଶ ଏବଂ ଜାହାଜ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ଧରଣର ହେଉ ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ଶୀଥିଳତା ଆସି ଯାଇଥାଏ, ତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରାଯାଇ ପାରିବ । ଦେଶରେ ବହୁମୁଖୀ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଆଉ ଦେଶ ଭିତରେ ହିଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ନିଜ ପଡୋଶୀ ଦେଶ ସହିତ ମଧ୍ୟ ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗର ବିକାଶ ପାଇଁ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ନିଜର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କମ୍ କରାଇ ପାରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇ ପାରିବା । ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ର ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ହେଉ, ଯେଉଁ ପ୍ରଯତ୍ନ କରାଯାଉଛି, ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଗତି ମିଳିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ସବର ଏହି ସମୟରେ ଅଧିକ କିଣାକିଣି ମଧ୍ୟ ହେଉଛି । ଏହି କିଣାକିଣି ସମୟରେ, ଟିକେ ସୁରଟର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା-ଆସିବା କରିବାର ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ରହିଥାଏ । ମୁଁ ଏହି କିଣାକିଣି ସମୟରେ ଭୋକାଲ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍, ଏହି ଭୋକାଲ ଫର୍ ଲୋକାଲର ମନ୍ତ୍ର ଭୁଲିବାର ନୁହେଁ । ଭୋକାଲ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଲାଗୁଛି କି ଦୀପ କିଣି ନେବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇଗଲେ, ଆଜ୍ଞା ନୁହେଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଅଛି ନଚେତ୍ ଏହି ଦିନମାନଙ୍କରେ କେବଳ ଦୀପକୁ ହିଁ, ଆରେ ଭାଇ ଆମେ ଭାରତର ଦୀପ ନେବା, ଏହା ହେଉଛି ଭଲ କଥା, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ନିଜେ ଦେଖିବେ, ନିଜ ଶରୀରରେ, ନିଜ ଘରେ, ଏତେ ଜିନିଷ ବାହାରର ଥିବ, ଯାହା ଆମ ଦେଶର ଲୋକ ନିର୍ମାଣ କରିଥାଆନ୍ତି, ଆମର ଛୋଟ-ଛୋଟ ଲୋକମାନେ ତିଆରି କରିଥାଆନ୍ତି, ଆମେ କାହିଁକି ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ନ ଦେବା । ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାର ଅଛି ନା ବନ୍ଧୁଗଣ, ତେବେ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଏହି ଛୋଟ-ଛୋଟ ଲୋକଙ୍କୁ, ଛୋଟ-ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ, ଛୋଟ-ଛୋଟ କାରିଗରଙ୍କୁ, ଛୋଟ-ଛୋଟ କଳାକାରଙ୍କୁ, ଗାଁର ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, ଏମାନେ ଯେଉଁ ଜିନିଷ ତିଆରି କରନ୍ତି, ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଜିନିଷ ତିଆରି କରନ୍ତି । ଥରେ ନେଇକରି ଦେଖନ୍ତୁ ତେବେ ସଠିକ୍ ଏବଂ ଗର୍ବର ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ କହିବେ, ଏହା ଆମ ଗାଁର ଲୋକମାନେ ତିଆରି କରିଛନ୍ତି, ଆମ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକ ତିଆରି କରିଛନ୍ତି, ଆମ ଦେଶର ଲୋକ ତିଆରି କରିଛନ୍ତି । ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ଛାତି ମଧ୍ୟ ଗର୍ବରେ ଚଉଡ଼ା ହୋଇଯିବ । ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିବାର ମଜା ଆହୁରି ଅଧିକ ହୋଇଯିବ, ଏଥିପାଇଁ ଭୋକାଲ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍, କୌଣସି ବୁଝାମଣା କରିବା ନାହିଁ ।
ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଆମ ଜୀବନର ମନ୍ତ୍ର ଭାବେ ମାନିନେବା, ଆମ ପରିବାରର ହୋଇଯାଉ, ଆମ ଘରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମନରେ ଏହି ଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହେଉ, ଏହା ଉପରେ ଆମକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏହି ଦୀପାବଳି, ଏହି ଦୀୱାଲି ଭୋକାଲ ଫର୍ ଲୋକାଲର ଏକ ନୂତନ ମୋଡ଼ ପାଲଟିଯାଉ, ମୁଁ ମୋର ଗୁଜରାଟର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଟିକେ ଅଧିକାରର ସହିତ ମଧ୍ୟ ଦାବୀ କରୁଛି ଆଉ ମୋତେ ଜଣାଅଛି ଯେ ଆପଣମାନେ କେବେ ନିରାଶ କରିବେ ନାହିଁ, ଏବେ ନନ୍ଦଲାଲ ମହାଶୟ କହୁଥିଲେ ନା, ଆପଣ ବହୁତ ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ କହିଥିଲେ, ମୁଁ ଏହାକୁ ଲାଗୁ କଲି, ଦେଖନ୍ତୁ ମୋତେ କେତେ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷ ମିଳିଛି ଯେ କେବେ ନନ୍ଦଲାଲ ମହାଶୟଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିଥିଲି, ଯାହା ସେ ଶୁଣିଥିବେ, ସେ ଆଜି ତାହାକୁ ଲାଗୁ କରିଦେଲେ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ମୋ ପାଇଁ ତ ହେଉଛନ୍ତି କୌଣସି ଜଣେ ନନ୍ଦଲାଲ, ଆସନ୍ତୁ, ପରିଶ୍ରମ କରିବା, ମୋ ଦେଶର ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି କରିବା । ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ମଧ୍ୟ ଦୀପାବଳି ପାଳନ ହେଉ । ଦୀପ ଜଳାଇବା, ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ମଧ୍ୟ ଦୀପ ଜଳୁ, ଭୋକାଲ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ କରୋନାର ଏହି ସମୟରେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସତର୍କତାର ସହିତ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବେ କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ରକ୍ଷା ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ହିଁ ରକ୍ଷା । ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ, ସାରା ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଗାମୀ ଧନତେରସ ହେଉ, ଦୀପାବଳି ହେଉ, ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ନୂଆ ବର୍ଷ ଆସିବ, ସମସ୍ତ କଥା ପାଇଁ, ସମସ୍ତ ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!