প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম. মোদীনা হজীরাদা রো-পেক্স তর্মিনেল শঙ্গাবদা পীখিবা ৱারোল
08 NOV 2020 3:18PM by PIB Imphal
করিগুম্বা প্রোজেক্ত অমা হৌবদা করিগুম্বা ইজ ওফ দোইং বিজিনেসসু হেনগৎলকই অমসুং মসিগা লোইননা ইজ ওফ লিবিংসু করম্না হেনগৎলকপগে, হায়বদুগী মসি খ্বাইদগী হেনবা খুদম্নি। হৌজিক ঐনা অদুগুম্বা ইচিল-ইনাও, ইচে-ইচল মরি-মঙাগা ৱারী শানবগী তাঞ্জা ফংজখি অমসুং মখোয়না মখোয়গী খঙলু-উরুবশিং অদু, মখোয়না তীর্থ চৎপগী ৱাখলবু খনবা ওইরো, ভেহিকলবু খ্বাইদগী য়াম্না শোকহন্দনবগী মতাংদা খন্নববু ওইরো, মতম কন্নবগী মতাংদবু ওইরো, লৌবুক্তা থাবা মহৈ-মরোং মাংহন্দনবগী মতাংদা খন্নববু ওইরো, ফ্রেশ ফ্রুইৎ, ভেজিতেবল, সুরতকুম্বা কৈথেল ফাওবা পুনবগী অদুক্কী মতিক ফবা মওংদা মরূপ পুম্নমক্না মখল অমরোমদা মসিগী য়েংবা য়াবা মিৎয়েংশিং, মদু ঐগী মাংদা থমখি অমসুং মদুনা মরম ওইদুনা ললোন-ইতিক তৌবদা কান্নবা ফংগদবশিং অদুনা, স্পীদ য়াম্না হেনগৎহল্লগনি, ঐনা খল্লি মদুদি য়াম্না নুংঙাইরবা ফিভম অমনি। ললোন ইতিক তৌববু ওইরো, থৌমীবু ওইরো, শিন্মীবু ওইরো, লৌমী ওইরো, স্তুদেন্তশিং ওইরো, পুম্নমক্না কনেক্তিবিতী অসিগী কান্নবা ফংগদৌরিবনি। ঐখোয় মশেলগী মরক্তা লাপ্নবা হন্থরগদি, পুক্নীংদসু য়াম্না পেঢ্জবা ফাওই। ঙসি অমরোমদা গুজরাতকী মীয়াম্না দীপাবলীগী কুহ্মৈগী অচৌবা খুদোল অসি ফংলি। নুংঙাইবগী তাঞ্জা অসিদা লেংশিনবীরিবা গুজরাতকী মুখ্যমন্ত্রী শ্রীমান বিজয় রুপানীজী, কেন্দ্র সরকারদা ঐগী মন্ত্রীমন্দলগী খোংলোই, ভাই মানসুখ ভাই মান্দবিয়াজী, ভারতীয় জনতা পার্তীগী গুজরাত প্রদেশকী অধ্যক্ষ অমসুং সংসদতা ঐগী খোংলোই ওইবীরিবা শ্রীমান সি.আর. পাতিলজী, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক, সাংসদ পুম্নমক, বিধায়ক পুম্নমক, অতৈ মীয়ামগী মীহুৎ পুম্নমক অমসুং তোঙান তোঙানবা মফমদা মশিং য়াম্না পুনবীররিবা ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাও, ইচল-ইচেশিং! ঙসি ঘোঘা অমসুং হজীরাগী মরক্তা রো-পেক্স সর্বিস হৌদোকপদগী, সৌরাস্ত্রীয় অমসুং খা গুজরাত, মফম অনিমক্কী মীয়ামগী মতম কুইনদগী মঙজরক্লবা মঙলান অদু মপুং ফারে, মতম কুইনদগী ঙাইজরকপা অদু লোইশিল্লে। হজীরাদা ঙসি অনৌবা তর্মিনেলসু মীয়ামদা কৎথোক্কনি। ভাবনগর অমসুং সুরতকী মরক্তা শাবা মসিগী অনৌবা সমুদ্রগী কনেক্তিবিতী অসিগীদমক্তা অদোম পুম্নমক্তা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি, হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি!!
মরূপশা,
সর্বিস অসিদগী ঘোঘা অমসুং হজীরাগী মরক্তা লম্বীগী অরাপ্পা অসি কিলোমীতর চাহুম হুম্ফুতরানি, মদু সমুদ্রগী লম্বীদা শুপ্নগী কিলোমীতর ৯০ খক্তা ওইরগনি। হায়বদি অরাপ্পা অদু কভর তৌবদা পুং ১০দগী ১২ ফাওবা চংলম্বা অদু হৌজিক শুপ্নগী পুং ৩-৪তম চংলগনি। মসিনা মতমবুসু কনগনি, অদোমগী চাদিংসু হন্থহনগনি। মসিদা নত্তনা লম্বীদা ত্রাফিকসু হন্থহনগনি, নুংশিৎ মোৎশিনবা হন্থহনবদসু মতেং ওইরগনি। হৌকি হায়খিবা অদুগুম্না, চহি অসিগী মনুংদা, দেতা অসি মশানা য়াম্না চাউবা দেতা অমা ওইজরবনি, চহি অসিদা চাউরাক্না পেসেঞ্জর লিশিং ৮০ হায়বদি পেসেঞ্জর-গারী লিশিং ৮০, চাউরাক্না ত্রক লিশিং ৩০ অনৌবা সর্বিস অসিগী কান্নবা লৌবা ফংলগনি। খনবীয়ু, পেত্রেল-দিজলসু কয়া য়াম্না কনবা ঙমগদৌরিবনো।
মরূপশা,
খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফমদি মসিনি, মদুদি গুজরাতকী য়াম্না চাউবা বিজিনেস সেন্তর অমগা লোইননা, সৌরাস্ত্রগী কনেক্তিবিতী অসি লমদম অসোমগী পুন্সি হোংদোক্কদৌরিবনি। হৌজিক সৌরাস্ত্রগী লৌমীশিং অমসুং যা-শন য়োকপশিংনা উহৈ-ৱাহৈ, ইঞ্ছাং-নাপী অমসুং শঙ্গোম সুরত ফাওবা য়ৌহনবদা য়াম্না লাইনা থোক্লগনি। শরক্কী লম্বীদা হান্না উহৈ-ৱাহৈ, ইঞ্ছাং-নাপী অমসুং শঙ্গোমগুম্বা পোৎলমশিং য়াম্না কুইনা চংবনা মরম ওইদুনা অমসুং ত্রক্কী মনুংদা নিকথোক-খোৎতোক তৌবনা মরম ওইদুনা য়াম্না অমাং-অতাসু থোকহনখি মরুওইনা অহৈ-ৱাহৈ, ইঞ্ছাং-নাপীদা য়াম্না অমাং অতা থোকহল্লবা অদু হৌজিক ফরগনি। হৌজিক সমুদ্রগী লম্বীদা শা-শন য়োকপশিং অমসুং লৌমীশিংগী পোৎথোকশিং খোংজেল য়াংনা, হেন্না শাফবা মওংদা কৈথেল ফাওবা য়ৌবা ঙম্লগনি। মতৌ অসুম্না সুরত্তা ললোন-ইতিক তৌবা মরূপ-মপাংশিং অমসুং শিন্মী মরূপশিংগীদমক্তা চৎথোক-চৎশিন অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন য়াম্না লাইনা অমসুং হোংনা ফংলগনি।
মরূপশা,
গুজরাত্তা রো-পেক্স ফেলী সর্বিসকী খুদোংচাবশিং অসি শেমগৎপদা মীওই কয়ামরুমগী অৱামল য়াওরি, মসি অদু লাইনা ওইখিবা নত্তে। মসি তৌবদা লম্বীদা খুদোং থিবা কয়া থেংনখি, শিংনবা কয়া থেংনখি। অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়াগা ঐ হান্নদগী লোইনদুনা লাক্লে মরম অদুনা অদুগুম্বা সমস্যাশিং অদুগী মতাংদা ঐ য়াম্না খঙই, করম করম্বা খুদোংথিবশিংদগী করম্না নান্থোক্কনি, করি করিগুম্বা মতমদা ওইথোকপা ঙমগদ্রা ঙমলোইদ্রা হায়না খনবা ফাওবা য়াওরকই মরমদি ঐখোয় ময়ামগীদি অনৌবা থেংনবনি গুজরাত্তা অদুনা ঐনা পোৎুলম পুম্নমক উখ্রে অদুনা মসিগীদমক্তা হোৎনখিবা পুম্নমক্তু ইকাই খুম্ননীংঙাইগী মশক্নি। ইঞ্জীনিয়র্স পুম্নমকপু, শিন্মীশিংবু ঐনা ঙসি অখন্নবা মওংদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি, থৌনা ফবগা লোইননা হোৎনবীদুনা অমসুং ঙসি মঙলান অসিবু মঙফাওনহন্দুনা উৎলরে। ঙসি অদুগুম্বা হোৎনখিবশিং অদুনা, থৌনাশিং অদুনা, গুজরাতীশিংগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবা পুদুনা লাক্লে, অনৌবা তাঞ্জা পুদুনা লাক্লে।
মরূপশা,
গুরাতকী সমদ্রগী ললোন-ইতিক তৌবগী ৱাৎত-পাদবা লন অমা লৈজরক্লি। হৌজিক মানসুখ ভাইনা চহি লিশিং কয়াগী ৱারী লিবীখ্রে করম্না ঐখোয়না সমুদ্রগী ললোন-ইতিক অসিগা লোইনরকখিবগে হায়বদো। ভারতনা মতৌ করম্না হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অনিরোমসিদা মসিগী সমুদ্রগী ৱাৎত-পাদবা অসিবু খঙজদুনা পোর্ত লেদ দিবেলপমেন্তবু মরু ওইনা লৌখিবগে, মসি গুজরাতী পুম্নমক্কীদমক চাউথোকচনীংঙাইনি। মতম অসিদা গুজরাতকী কোস্তেলগী মফমশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিবেলপমেন্তকী অতোপ্পা প্রোজেক্তশিংদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্লি। রাজ্য অসিদা শিপবিল্দিং পোলিসী শেমববু ওইরো, শিপবিল্দিং পার্ক শাববু ওইরো, নত্ত্রগা স্পিসিএলাইজ তৌরবা তর্মিনেলশিং শেমগৎপবু ওইরো, ইনফ্রাস্ত্রকচর খুদিংমক্তা মরু ওইনা লৌদুনা লাক্লি। খুদম ওইনা দহেজদা সোলিদ কার্গো, কেমিকেল অমসুং এল.এন.জি. তর্মিনেল অমসুং মুন্দ্রাদা কোল তর্মিনেল। মসিগা লোইননা, ভেসেল ত্রাফিক মেনেজমেন্ত সিস্তেম অমসুং গ্রাউন্দ ব্রেকিং কনেক্তিবিতী প্রোজেক্তপুসু ঐখোয়না মপুং ফানা পুখৎলি। অসুম্না হোৎনবশিং অসিতনা গুজরাতকী পোর্ত সেক্তরনা অনৌবা মায়কৈ অমা ফংলিবনি।
মরূপশা,
শুপ্নগী পোর্ত্তা ফিজিকেল ইফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা নত্তনা, পোর্তশিং অদুগী অকোইবদা লৈরিবা মরূপশিংগী পুন্সিসু লাইহন্নবা, মসিগীদমক্তসু থবক তৌরি। কোস্তেল এরিয়া অসিগী ইকোসিস্তেম অপুনবা অসিমক অনৌবা মওংগী ওইনা ঐখোয়না মিৎয়েং থম্লি। মদু সাগরখেদুগুম্বা ঐখোয়গী মিশন-মোদ স্কিম ওইরো নত্ত্রগা শিপিং ইন্দস্ত্রীদা মফম অদুগী নহাশিংগী স্কিল দিবেলপমেন্ত তৌদুনা মখোয়বু থবক পীববু ওইরো, গুজরাত্তা পোর্ত লেদ দিবেলপমেন্তকী অকোইবা য়াম্না চাউনা লৈরি। সরকারনা কোস্তেল এরিয়াদা মখল খুদিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবশিং শেমগৎলি।
মরূপশা,
অসিগুম্না হোৎনবশিংগী ফল ওইনা গুজারত ঙসি অমরোমদা ভারতকী সমুদ্রগী থোঙ্গাল ওইনা শেমগৎলি। গেৎৱে ওইররি, গেৎৱে ওফ প্রোসপরিতী, হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং ২দা থাইনগী চৎনবী হিথাংফম চলাইবগী মওংদগী হোংদোক্তুনা অপুনবা কম্প্রিহেন্সিবকী অমত্তা ঙাইরবা মোদেল অমা গুজরাত্তা চৎনরে। মোদেল অসি ঙসি বেঞ্চমার্ক অমা ওইনা শেমগৎলি। ঙসি মুন্দ্রা ভারতকী খ্বাইদগী মল্তিপর্পোজ হিথাংফম অমসুং সিক্কানা খ্বাইদগী চাউবা কেপ্তিব হিথাংফম ওইরি। হোৎনবশিং অসিগী ফল ওইনা গুজরাতকী হিথাংফম, লৈবাক অসিগী অথোইবা সমুদ্রগী সেন্তরশিং ওইনা ফাওগৎলক্লি। হৌখিবা চহিদা লৈবাক অসিগী অপুনবা সমুদ্রগী ললোন ইতিক তৌবগী শরুক চাদা ৪০দগী হেন্না, গুজরাতকী হিথাংফমশিংগী ওইরি, মসি গুজরাতকী মীয়ামদসু ঙসি ঐনা অহানবা ওইনা ফোংদোক্লবনি।
মরূপশা,
ঙসি গুজরাত্তা, সমুদ্রগী ললোন ইতিক তৌবদগী, মসিগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংদা খোংজেল য়াংনা থবক পাইখৎলি। খুদম ওইনা গুজরাত মেরীতাইম ক্লস্তর, গুজরাত মেরীতাইম য়ুনিভর্সিতী, ভাবনগরদা মালেমগী অহানবা সি.এন.জি. তর্মিনেলগুম্বা খুদোংচাবা ময়াম অমা গুজরাত্তা শেম শারি।
গিফ সিতীদা শাবা গুজরাত মেরীতাইম ক্লস্তর অসি হিথাংফমশিংদগী পুরক্তুনা সী বেজ লোজিস্তিক্সপু এদ্রেস তৌগদবা কৎথোক্লবা সিস্তেম অমা ওইরগনি। ক্লস্তর অসি অমরোমদা সরকার, ইন্দস্ত্রী অমসুং এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনগনি। মসিদগী সেক্তর অসোমদা ভেল্যু এদিশন্দসু মতেং য়াম্না ওইনগনি।
মরূপশা,
হৌখিবা চহিদা, দহেজদা ভারতকী অহানবা কেমিকেল তর্মিনেল শাখ্রে, অহানবা এল.এন.জি. তর্মিনেল শাখ্রে। হৌজিক ভাবনগর পোর্ত্তা মালেমগী অহানবা সি.এন.জি. তর্মিনেল শাগদৌরি। সি.এন.জি. তর্মিনেলদা নত্তনা ভাবনগর হিথাংফমদা রো-রো তর্মিনেল, লিক্বিদ কার্গো তর্মিনেল অমসুং কন্তেনর তর্মিনেলগুম্বা খুদোংচাবশিংসু শাগৎলি। অনৌবা তর্মিনেলশিং অসিগা শম্নহল্লকপদগী ভাবনগর হিথাংফমগী তৌবা ঙম্বা অসি শরুক কয়া হেনগৎলগনি।
মরূপশা,
সরকারগী হোৎনবা অসিনা, ঘোঘা-দহেজগী মরক্তা ফেরী সর্বিসসু অথুবা মতমদা অমুক হন্না হৌরগনি। প্রোজেক্ত অসিগী মাংদা মহৌশাগা মরী লৈনবা শিংনবা কয়া মায়োক্নখি। মখোয়বু অনৌবা তেক্নোলোজীগী থোংদা লোইশিন্নবা হোৎনরি। ঐনা থাজৈ মদুদি, ঘোঘা অমসুং দহেজগী মীয়াম্না য়াম্না থুনা অমুক হন্না ফংলগনি।
মরূপশা,
সমুদ্রগী ললোন-ইতিক তৌবগীদমক্তা এক্সপর্ত শেম-শানবা, ত্রেন্দ তৌরবা মেনপাৱর লৈনবা, গুজরাত্তা মেরীতাইম য়ুনিভর্সিতী অসি য়াম্না চাউবা সেন্তর অমনি। সেক্তর অসিগা মরী লৈনবা তঙাইফদবশিংগীদমক্তা প্রোফেস্নেল এজুকেসন পীগদবা লৈবাক অসিগী অহানবা ইন্সতিত্যুৎনি। ঙসি মফম অসিদা সমুদ্রগী আইন অমসুং মালেমগী ললোন-ইতিক তৌবগী আইন তম্বদগী হৌরগা মরীতাইম মেনেজমেন্ত, শিপিং, লোজিস্তিক্স মসিদসু এম.বি.এ. ফাওবা তম্বগী খুদোংচাবা য়াওরি। য়ুনিভর্সিতী অসিদা নত্তনা লোথলদা, হৌজিক মানসুখ ভাইনা হাইফেৎ পনবীরম্বা, লোথলদা লৈবাক অসিগী সমুদ্রগী লনবু খোমজিনগদবা অহানবা নেস্নেল ম্যুজিয়ম শেম্নবগী মায়কৈদসু থবক চৎথরি।
মরূপশা,
ঙসিগী রো-পেক্স ফেরী সর্বিসপু ওইরো নত্ত্রগা মতম খরগী মমাংদা হৌদোকখিবা সী প্লেনগুম্বা খুদোংচাববু ওইরো, মসিদগী ৱাতর-রিসোর্সেস বেজ ইকোনোমীদা খোংজেল য়াম্না হাপ্লি অমসুং অদোম য়েংবীয়ু, ঈশিং, কংফাল অমসুং অতিয়া অহুমদা মতম অসিদা গুজরাতনা য়াম্না চাউবা জম্প অমা তৌরি। মতম খরগী মমাংদা ঐহাক্না গিরনারদা রোপৱেগী মায়খুম হাংদোকখিবা অদুনা তুরিজমদসু শাফু পীরগনি, পেসেঞ্জরশিংগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং অতিয়াদা চৎপগী অনৌবা লম্বী অমা পীরগনি। মসিগী মতুংদা ঐহাক সী-প্লেনগী খুদোংচাবা ফংখি, মফম অমদগী ঈশিংদগী পাইবা, অতোপ্পা মফম অমদা ঈশিংদা কুম্বা অমসুং ঙসি সমুদ্র মনুংদা ঈশিংগী থোংদা চৎপা হায়বদি অমুক্তদা মখল কয়াগী খোংজেল হেনগৎকদৌরিবনো, মসি অদোম তশেংনা ৱাখলনা লাম্বা ফংবীগনি।
মরুপশা,
সমুদ্রগী ৱারী শারকপা অসিদা, ঈশিংগী ৱারী শারকপদা মসিগী পাক-চাউবা, ঙাগা মরী লৈনবা ললোন-ইতিক্তগী হৌরগা সী-বীদগী লৌউদগী হৌরগা ৱাতর ত্রান্সপোর্ত অমসুং তুরিজম ফাওবা য়াওরি। হৌখিবা চহি কয়াদা লৈবাক অসিদা ব্লু ইকোনোমীবু মপাঙ্গল কলহন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনখি। অহানবদা ওসীন ইকোনোমীগী মতাংদা ঙাংনরম্মি অমসুং হৌজিক্তি ঐখোয় ব্লু ইকোনোমীগী মতাংদসু ঙাংনরি।
মরুপশা,
ঙসি লৈবাক অপুনবগী সমুদ্রগী ঙমখৈদা পোর্তশিংগী কেপাসিতীসু হেনগৎহল্লি অমসুং অনৌবা পোর্তশিং শেমগৎপগী থবকসু খোংজেল য়াংনা পায়খৎলি। লৈবাক অসিদা চাউরাক্না লৈরিবা কিলোমীতর লিশিং ২১গী ঈশিংগী লম্বী অসি, লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা করম্না অদুক্কী মতিক শিজিন্নবা য়াগনি, হায়বসিগী মতাংদা হোৎনরি। সাগরমালা প্রোজেক্তকী মখাদা ঙসি লৈবাক অপুনবদা প্রোজেক্ত ৫০০দগী হেন্না পায়খৎলি। লুপা লাখ কয়াগী প্রোজেক্তশিং অসিদগী খরদি মপুং ফাখ্রে।
মরূপশা,
আত্মনির্ভর ভারত্তা ব্লু ইকোনোমীগী শরুক অসি মপাঙ্গল কলহন্নবগীদমক্তা সমুদ্রগা মরী লৈনবা লোজিস্তিক্সপু মপাঙ্গল কলহনবা য়াম্না মথৌ তাই। মসি করিগীনো হায়বদা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন অসিদা লোজিস্তিক্সতা তৌরিবা চাদিংগী শাফু কনবননি। হায়বদি পোৎ-চৌশিংবু লৈবাক্কী মফম অমদগী অতোপ্পা মফম অমদা পুবদা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা য়েংনরুবদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ঙসিসু হেন্না চাদিং তৌরি। ৱাতর ত্রান্সপোর্ততগী কোস্ত ওফ লোজিস্তিক্স অসি য়াম্না হন্থহনবা য়াই। মরম অসিনা ঐখোয়গী ফোকস অসি কার্গোগী সীমলেস মুবমেন্ত ফংহনবা ঙমগদবা ইকোসিস্তেম অমা শাবদা থম্লি। ঙসি হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোইননা মেরীতাইম লোজিস্তিক্সকীদমক্তা সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেমদসু ঐখোয় থবক পায়খৎনবগীদমক্তা মাংদা চংশিল্লি, মসিগীদমক শেম শারি।
মরূপশা,
কুহ্মৈগী মতম অসিদা লৈবা-য়োনবসু নীংথিজনা পাংথোক্লি। লৈব-য়োনবগী মতম অসিদা, ঐ সুরতকী মীয়ামদা করিগুম্বা খরা হায়জনীংই মদুদি মখোয়গীদি তাইবং অসিদা চৎথোক-চৎশিন তৌবগী রুতিন লৈ ঐনা লৈব-য়োনবগী মতম অসিদা ভোকেল ফোর লোকেল, ভোকেল ফোর লোকেলগী মন্ত্র অসি কাওবীগনু। ভোকেল ফোর লোকেল অমসুং ঐনা উরে মদুদি মীয়াম্না খল্লি মদুদি থাওমৈ লৈরবদি ঐখোয় আত্মনির্ভর ওইরে, মদু নত্তে, পোৎলম খুদিংমক্তা পুক্নীং চংগদবনি নত্ত্রবদি মতম অসিদা থাওমৈ খক্তদা, হোয় ঐখোয় ভারতকী থাওমৈ লৈবা অসিসু অফবা ৱাফম্নি। অদুবু করিগুম্বা অদোম ইশামক্তা য়েংবীরগদি, ইশাগী হকচাংদা, ইশাগী য়ুমদা, পোৎ কয়ামরুমদি মপানগী পোৎ ওইরমগনি।
ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীওইনা শাবা, ঐখোয়গী অপীক অপীকপা মীওইশিংনা শাবা, ঐখোয়না মদুদা খুদোংচাবা করিগী পীরোইদৌরিবনো। লৈবাক অসি মাংদা চখৎহনগদৌরিবা নত্ত্রা মরূপশা, অদুনা মদুগীদমক্তা ঐখোয়গী অপীক অপীকপা মীওইশিংবু, অপীক অপীকপা ললোনবা মীওইশিংবু, অপীক অপীকবা শিন্মীশিংবু, অপীক অপীকপা আর্তিস্তশিংবু, খুঙ্গংগী ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংবু, অসিগুম্বা মখলগী পোৎ শারিবশিং অসি মখোয়গী ওইবা মওংদা পোৎ শারিবশিং অসি অমুক্তং লৈরগা য়েংবীরগা চুম্না অমসুং চাওথোকচনা মালেম অসিদা হায়বীয়ু ঐখোয়গী খুঙ্গংদা শাবনি, ঐখোয়গী জিলাগী মীয়াম্না শাবনি, ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীওইনা শাবনি। য়েংবীয়ু অদোমসু চাউথোকচবা শোইদনা পোক্কনি। দিৱালী পাংথোকপগী নুংঙাইবা হেন্না ফংগনি মরম অসিনা ভোকেল ফোর লোকেল, কৈদৌঙৈদসু কম্প্রমাইজ তৌরোইদবনি। লৈবাক অসিনা নীং খা তম্বা চহি ৭৫ পাংথোক্কদৌরি, মতম অদু ফাওবা মন্ত্র অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী মন্ত্র ওইহনগদবনি, ঐখোয়গী ইমুংগী মন্ত্র ওইহনগদবনি, ঐখোয়গী য়ুমগী মীপুম খুদিংমক্কী পুক্নীংদা ৱাখল্লোন অসি পোকহন্নবা ঐখোয়দা থৌনা লৈগদবনি মরম অসিনা দিৱালী অসি, দিৱালী অসি ভোকেল ফোর লোকেলগী তর্নিং পোইন্ত অমা ওইহন্নবাবা, ঐনা ঐগী গুজরাতকী ইচিল-ইনাওশিংদা হক লৈনা নীজবা ঙম্মি অমসুং ঐ খঙই মদুদি অদোম কৈদৌঙৈদসু য়াদবা তৌরোই, হৌজিক নন্দলালজীনা হায়বীখিদনা অদোম্না য়াম্না ঙন্না ঐঙোন্দা হায়বীখি, ঐনা মদু চৎনহনখি, য়েংবীয়ু ঐহাক কয়াদা পেনজরবনো মদুদি নন্দলালজীদা ৱাফম অমা হায়বীরমগনি, মদু মহাক্না তাবীরমগনি, মহাক্না ঙসি হৌদোকখ্রে। অদোম পুম্নমকসু ঐগীদমক্তদি নন্দলালনি, লাকলো, ঐখোয় হোৎনরসি, ঐগী লৈবাক্কী লাইরবশিংগীদমক করিগুম্বা খরা তৌরসি। দিৱালী পাংথোকসি, মখোয়গী য়ুমদসু দিৱালী পাংথোকহনসি। থাওমৈ থানসি, লাইরবগী ইমুংদসু থাওমৈ থালহনসি, ভোকেল ফোর লোকেলগী মন্ত্র অসি মাংদা পুখৎসি। ঐনা থাজৈ মদুদি কোরোনাগী মতম অসিদা অদোম পুম্নমকসু মপুং ফানা চেকশিনবগা লোইননা কুহ্মৈশিং পাংথোক্কনি মরমদি অদোমগী ঙাক-শেনবা অদুসু লৈবাক অসিগী ঙাক-শেনবনি। ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং, লৈবাক অপুনবগী ইচিল-ইনাওশিংদা ঐনা ঙসি লাক্কদৌরিবা ধনতেরসপু ওইরো, দীপাবলীবু ওইরো, গুজরাতকীদমক্তা অনৌবা চহিবু ওইরো, ৱাফম পুম্নমক্কীদমক্তা, কুহ্মৈ পুম্নমক্কীদমক্তা হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of Ro-Pax terminal at Hazira
08 NOV 2020 3:18PM by PIB Delhi
This is an ideal example of how ease of doing business also increases with the start of a single project and how ease of living grows at the same time. I had the opportunity to talk to four-five brothers and sisters just now and the way they shared their experience, whether it is about pilgrimage, or discussion on minimum loss to the vehicle, or discussion on saving time, or about saving waste of production in farming, or taking fruits and vegetables to markets in Surat. I think there is a very happy atmosphere that the increase in speed will also facilitate the trade. Everybody, including businessmen, traders, employees, workers, farmers and students, are going to be benefited through this excellent connectivity.One gets a lot of satisfaction when distance between one’s own gets reduced.
In a way, the people of Gujarat are getting this great gift of Diwali today. Present on this happy occasion, Gujarat Chief Minister, Shri Vijay Rupaniji, my cabinet colleague in the central government, Mansukh Bhai Mandaviyaji, Gujarat unit president of the Bharatiya Janata Party and my colleague in parliament, Shri C.R. Patilji, all the ministers in Gujarat government, parliamentarians, legislators, all other public representatives and my dear brothers and sisters gathered in different places in large numbers!The years of dream have been realized and the wait for years has ended for the people of Saurashtra and South Gujarat with the start of the Ro-Pax service between Hazira and Ghogha. A new terminal has also been inaugurated at Hazira. Many many congratulations and best wishes to all of you for the establishment of this new maritime link between Bhavnagar and Surat.
Friends,
This service will reduce the present road distance of 375 kilometres between Ghogha and Hazira to only 90 kilometres through the sea. It will now take only 3-4 hours to cover the distance which earlier used to take 10-12 hours. This will not only save time, but will also reduce your expenses. Moreover, the less traffic on road will also help in reducing pollution. As it has been told here, the figure is very huge, that about 80,000 passenger cars and almost 30,000 trucks will be able to take advantage of this new service in a year. Imagine the saving on petrol and diesel.
Friends,
Above all, the connectivity of Saurashtra with a large business centre in Gujarat is going to change the life of the region. Now, it will be much easier for the farmers and herders of Saurashtra to transport fruits, vegetables and milk to Surat. Severe damage is caused to fruits, vegetables and milk due to the long journey by road. Now all this will stop. Now the produce of herders and farmers will reach the markets faster and safely through the maritime route. Similarly, the commute and transportation will be much easier and cheaper for the trader and worker friends.
Friends,
It was not that easy, many people have labored for the development of facilities like Ro-Pax ferry service. There were many problems and challenges in developing this facility. I am associated with these projects from early days, and therefore, I am aware of all the problems. Sometimes, there used to be doubts whether it will be achieved or not, because this was a new experience for us in Gujarat. Therefore, everybody who has put in efforts for this deserves commendation. I offer my gratitude especially to all the engineers and workers who remained courageous to realize this dream. It is because of the hard work and courage which has resulted in this facility and new opportunities for lakhs of Gujaratis.
Friends,
Gujarat has a rich heritage of maritime trade. Mansukh Bhai was just informing us how we were connected to maritime trade thousands of years ago. It is a matter of pride for every Gujarati the way Gujarat has realized its maritime potential in the last two decades and gave priority to port-led development. During this time, special attention has been given to infrastructure in coastal areas of Gujarat and other development projects. Priority has been given to development of every infrastructure, be it the state’s ship-building policy, or the development of ship-building park, or the specialized terminals. For example, solid cargo, chemical and LNG terminal in Dahej and coal terminal in Mundra. Alongside, we have encouraged vessel traffic management system and ground-breaking connectivity project. With these initiatives, the port sector in Gujarat has got a new direction.
Friends,
Efforts have been made to make the life of people living around the ports easier besides developing physical infrastructure of ports. We have focused on the modernization of the entire ecosystem of the coastal area, be it the SagarKhedu scheme on mission mode, or to provide employment to the local youths by developing their skills. There has been a huge scope for port-led development in Gujarat. The government has ensured the development of all kinds of infrastructure in the coastal area.
Friends,
It is the result of such efforts that Gujarat has been established today as a sea gate of India in a way. Gateway is being built, the gateway of prosperity. Over the last two decades, a unique model of integrated port has evolved from traditional port operations in Gujarat. This model has been developed as a benchmark today. Today, Mundra is India's largest multipurpose port and Sikka is the largest captive port. The result of these efforts is that the ports of Gujarat have emerged as major maritime centers of the country. Last year, Gujarat accounted for more than 40 percent of the country's total maritime trade. I am telling this to the people of Gujarat perhaps for the first time.
Friends,
Today, work on maritime business-related infrastructure and capacity building in Gujarat is going in full swing. Many facilities are getting ready in Gujarat like Gujarat Maritime Cluster, Gujarat Maritime University and the country’s first CNG Terminal at Bhavnagar. Gujarat Maritime cluster ports to be built in GIFT city will be a dedicated system to address ports to sea based logistics. These clusters will help in strengthening the cooperation between the government, industry and educational institutions and will also help in value addition in this sector.
Friends,
In the recent past, India’s first chemical terminal was established in Dahej, the first LNG terminal was established. Now, India's first CNG terminal is going to be installed at Bhavnagar Port. In addition, facilities like Ro-Ro terminal at Bhavnagar port, liquid cargo terminal and a new container terminal are being prepared. With the addition of these new terminals, the capacity of Bhavnagar port will increase manifold.
Friends,
The government is making efforts to restart the ferry service between Ghogha-Dahej very soon. Many natural challenges have arisen in this project and efforts are being made to remove them through modern technology. I am hopeful that people of Ghogha and Dahej will soon be able to take advantage of this facility again.
Friends,
Gujarat Maritime University is a big center for getting trained manpower and experts for maritime trade. This is the country’s first institute to provide professional education for the needs associated with this sector. Today, this University provides opportunities to pursue maritime law and international trade law and also MBA in Maritime Management, Shipping and Logistics. Apart from the university, work is also going on to build the first National Museum to preserve the country's maritime heritage in Lothal as was briefly explained by Mansukh Bhai.
Friends,
Facilities like today's Ro-Pax ferry service or sea plane inaugurated a few days ago, are giving a lot of momentum to water-resource based economy. And you see, Gujarat has made a huge jump in water, land and sky these days. A few days ago, I got an opportunity to inaugurate the ropeway in Girnar which will also give a boost to tourism, will improve facilities of tourists and will provide a new way to reach the sky. After that, I had the opportunity to inaugurate the sea-plane, to fly from one place to another in the waters, and you can imagine the momentum that will take place by navigating through the water.
Friends,
When it comes to the sea, or water, its spread spans the fish-related business, the sea-weed cultivation water transport and tourism. Over the years, serious efforts have also been made to strengthen the Blue Economy in the country. Earlier, there was a talk of ocean economy and today we are also talking about blue economy.
Friends,
Many schemes have been made over the years to help the entire eco-system of seashore and fishermen friends, whether it is the financial aid to fishermen through modern trawlers, or navigation systems that provide accurate information of weather and sea routes. Our priority is safety and prosperity of fishermen. Recently, the Pradhan MantriMatsyaSampadaYojanahas been launched to promote fish related trade. Under this scheme, Rs 20,000 crorewill be spent for infrastructure related to fisheries in the coming years. This will ensure huge benefits to lakhs of fishermen families in Gujarat and to the country’s blue economy.
Friends,
Today, the capacity of the ports is also being increased across the nation and construction of new ports is also going on at a faster pace. Efforts are being made to put maximum use of about 21,000 km of waterway in the country for the development of the country. Under the Sagarmala project, work is going on over 500 projects across the country. Many projects worth lakhs and crore rupees have been completed.
Friends,
Whether it is sea waterways or river waterways, India has the resources and there is no shortage of expertise. This is also a fact that transportation by waterways is many times cheaper than road and railways and also causes less damage to the environment. Yet, work has been done in this direction with a holistic approach only after 2014. These rivers and seas did not come after Modi became prime minister. It was all there, but that vision was not there which the country is experiencing today after 2014. Today work is going on in inland rivers across the country, to connect many land-locked states to the sea. Today we are developing our capabilities unprecedentedly in the Bay of Bengal and in the Indian Ocean. Constant work is in progress so that the maritime part of the country emerges as an important part of the self-reliant India. One more step is being taken to provide momentum to these efforts of the government. Now this ministry will be known as the Ministry of Ports, Shipping and Waterways and it is being expanded. In most of the developed countries, the Ministry of Shipping handles Ports and Waterways. The shipping ministry has been doing several works related to ports and waterways. Now with more clarity in name, there will be more clarity in the work.
Friends,
In order to strengthen the blue economy’s stake in the self-reliant India, it is very necessary to strengthen the maritime logistics. This is very necessary because the money spent on logistics takes a huge toll on our economy. The cost of carrying goods from one part of the country to another is more in India than in other countries. The cost of logistics can be reduced significantly through water transport. Therefore, our focus is to create an ecosystem where there can be seamless movement of cargo. Today, we are moving forward to work on a single window system for a better infrastructure as well as better maritime logistics, and preparations are underway.
Friends,
The country is now moving in the direction of multimodal connectivity with a holistic view and with long-term plans to reduce logistics costs. Efforts are being made to improve connectivity between road, rail, air and shipping infrastructure and also to overcome the silos. Multimodal Logistics Parks are being developedin the country. Multimodal connectivity is being developednot only in the country but also in the neighbouring countries also. I believe that we will be able to reduce the logistic costs with these measures. The measures that are being taken to keep the cost of logistics in check will give impetus to the economy.
Friends,
There is a lot of shopping taking place during festivals. Therefore, I will request the people of Surat, because it is routine for them to visit different parts of the world, not to forget the mantra of Vocal for Local at this time of the festive season. I have seen, people feel that if they buy earthen lamps then we become self-reliant. No, you have to keep in mind on everything. It is good that you buy earthen lamps. But if you look at yourself and your house, you will find several products which are imported and these products are made by our people and artisans. Then, why should not we give an opportunity to them. Friends, if we have to take the country ahead, then buy the products which are being made by our small traders, artisans, artists and our sisters in villages. You take pride in it and tell the world that this has been made by our people living in villages, districts and the country. You will be filledwith pride. The fun of celebrating Diwali will be more and therefore you will not compromise with Vocal for Local.
The nation is going to celebrate 75 years of the Independence. Till then, this mantra should become the mantra of our life and our family. The emphasis should be on developing this sentiment in every member of the family. Therefore, I am asking from my brothers and sisters of Gujarat that the Vocal for Local should become a turning point this Diwali. And I know, you will not disappoint me. Nandlalji was just telling us how he implemented something which I said many years ago. How satisfied I am today that he listened to me and implemented it. All of you are like Nandlal to me. Let’s make efforts to do something for the poor of the country. You celebrate Diwali, but ensure that Diwali is also celebrated in their homes. Light the lamp, but also ensure to light the lamp at the house of the poor man. Take this mantra of Vocal for Local forward. I believe all of you will celebrate festivals carefully during this period of corona, because your safety is the country’s safety. I extend my many many best wishes to my dear brothers and sisters of the country for the upcoming Dhanteras, Diwali, the New Year of Gujarat and for every festival.
Many many thanks!