Ministry of Law and Justice
Tele-Law touches a new milestone; 4 Lakh beneficiaries received legal advice under the initiative through CSC
2.05 lakh advices have been enabled during the first seven months of FY-20-21 as against total 1.95 lakh advices given till April 2020
03 NOV 2020 3:17PM by PIB Delhi
Tele-Law has touched a new milestone on 30th October 2020 with 4 Lakh beneficiaries having received legal advice under this through CSCs (Common Service Centres). As against total 1.95 lakh advices given till April 2020 since the launch of the programme, 2.05 lakh advices have been enabled during the first seven months of this financial year.
Embarking on the “Digital India Vision” of the Government of India, Department of Justice has been harnessing “emerging” and “indigenous” digital platforms to accelerate and make access to justice a reality for all. In meeting this objective, Tele-Law programme was launched in 2017 to address cases at pre–litigation stage. Under this programme, smart technology of video conferencing, telephone /instant calling facilities available at the vast network of Common Service Centres at the Panchayat level are used to connect the indigent, down-trodden, vulnerable, unreached groups and communities with the Panel Lawyers for seeking timely and valuable legal advice.
Especially designed to facilitate early detection, intervention and prevention of the legal problems, the Tele-Law service is proactively outreached to groups and communities through a cadre of frontline volunteers provided by NALSA and CSC- e Gov. These grassroot soldiers have been additionally equipped with a mobile application to pre-register and schedule appointment of the applicants during their field activity. Dedicated pool of lawyers has been empanelled to provide continued legal advice and consultation to the beneficiaries. Enriching IEC has been uploaded on its public portal that may be accessed on https://www.tele-law.in/. Separate Dashboard has been developed for capturing real time data and nature of advice rendered. In order to ensure district level granularity in the near future, data is also being pushed to the PMO Prayas Portal.

ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଟେଲି-ଆଇନ ନୂଆ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଛୁଇଁଲା; ସିଏସ୍‌ସି ପ୍ରୟାସରେ 4 ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମିଳିଲା ଆଇନଗତ ପରାମର୍ଶ
• 2020-21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ 7 ମାସ ମଧ୍ୟରେ 2.05 ଲକ୍ଷ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
• 2020 ଏପ୍ରିଲ ସୁଦ୍ଧା ଏଭଳି ପରାମର୍ଶର ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା ଥିଲା 1.95ଲକ୍ଷ
03 NOV 2020 3:17PM by PIB Bhubaneswar
2020 ଅକ୍ଟୋବର 30 ସୁଦ୍ଧା ଟେଲି-ଆଇନ ଦେଶରେ ଏକ ନୂଆ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିଛି । କମନ୍‌ ସର୍ଭିସ ସେଣ୍ଟର ବା ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ 4 ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କାଳରୁ 2020 ଏପ୍ରିଲ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମୋଟ 1.95 ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏଭଳି ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ 7 ମାସ ମଧ୍ୟରେ 2.05 ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ପ୍ରୟାସରେ ନ୍ୟାୟ ବିଭାଗ ଉତ୍‌ଥାନମୁଖୀ ଓ ଦେଶୀ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଳାଟଫର୍ମଗୁଡିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ନ୍ୟାୟ ପହଞ୍ଚାଇବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ଟେଲି ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 2017ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ପ୍ରାକ୍‌ ବିବାଦସ୍ତରରେ ଥିବା ମାମଲାଗୁଡିକ ସମାଧାନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ଭଳି ସ୍ମାର୍ଟ ଟେକ୍ନୋଲଜି, ଟେଲିଫୋନ ଇନ୍‌ଷ୍ଟାଣ୍ଟ କଲିଂ ଫାସିଲିଟି ଭଳି ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯାହା ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି, ତାହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଯାଉଛି । ପଞ୍ଚାୟତସ୍ତରରେ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏସବୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲଜି ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବାରୁ ତାହାର ସାହାଯ୍ୟ ନେଇ ଦୁଃସ୍ଥ, ଦଳିତ, ଅବହେଳିତ, ଉପେକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅପହଞ୍ଚ ଇଲାକାରେ ରହୁଥିବା ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମୟୋଚିତ ଆଇନଗତ ପରାମର୍ଶ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆଇନଜିବୀମାନଙ୍କର ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ପରାମର୍ଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଉଛି । ଟେଲି-ଆଇନ ସେବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅବସ୍ଥାରେ ମାମଲାକୁ ଚିହ୍ୱଟ କରି ଏଥିରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବା ସହିତ ଏହାର ଅବସାନ ଘଟାଇ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କୁ ମାଲିମକଦ୍ଦମା ଜନିତ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ବେଶ୍‌ ସକ୍ରିୟତାର ସହ ଏହି ଆଇନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କାରାଯାଉଛି । ଏନ୍‌ଏଏଲ୍‌ଏସ୍‌ଏର ଆଗଧାଡିର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଏବଂ ସିଏସ୍‌ସି-ଇଗଭ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଟେଲି ଆଇନ ସେବା ସଂପୃକ୍ତ ବର୍ଗ ଓ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ନିକଟରେ ସକ୍ରିୟତାର ସହିତ ପହଞ୍ଚାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ସମାଜର ତଳସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଏହି ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କର ବିବାଦଜନିତ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ ତାରିଖ ଆଦି ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ କରି ରଖୁଛନ୍ତି । ସେହି ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଦିଆଯାଉଛି । ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଇନଜୀବିମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ପ୍ୟାନେଲ ଏସବୁ ମାମଲାରେ ସଂପୃକ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଇନଗତ ପରାମର୍ଶ ଓ ସହାୟତା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ଏକ ପବ୍ଳିକ ପୋର୍ଟାଲ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି; ଯାହା https://www.tele-law.in/ରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ସର୍ବଶେଷ ଏବଂ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟାବଳୀ ତଥା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ପରାମର୍ଶ ଆଦିର ବିବରଣୀ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଜିଲାସ୍ତରୀୟ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର ଏହି ତଥ୍ୟାବଳୀକୁ ପିଏମ୍‌ ପ୍ରୟାସ ପୋର୍ଟାଲରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ ।