Ministry of Jal Shakti
Ministry of Jal Shakti assesses mid-term progress of States/UTs under Jal Jeevan Mission
Mid-term review meeting held with Sikkim which aims to saturate SC/ ST dominated villages & aspirational districts by 2021 and provide Universal Coverage by 2022
21 OCT 2020 2:35PM by PIB Delhi
The Ministry of Jal Shakti is in the process of assessing the progress made by all the States and Union Territories towards achievement of the goal of universal coverage under Jal Jeevan Mission (JJM), the flagship programme of Union Government which aims to provide tap water connection to every rural household of the country by 2024. In order to assess the progress of implementation, a mid-year review is underway through video conferencing. All States and UTs are presenting the status of the provision of tap water connection to rural households as well as the institutional mechanisms in place and the way forward to ensure universal coverage under JJM.
Sikkim presented their mid-term progress today to the National Jal Jeevan Mission. Sikkim has around 1.05 lakh households, out of which 70,525 (67%) households have tap water connections. State has planned to provide 100% tap connections in all households by the year 2021-22. The State also has a good water supply infrastructure and has water supply schemes in 411 villages. The State plans to saturate all the SC/ ST dominated villages and villages in aspirational districts by year 2020-21. Out of the villages with PWS systems, only 81 have achieved the status ‘Har Ghar Jal’ Village. By providing 7,798 tap water connections, around 211 more villages will become 100% tap connections enabled. State needs to plan to complete this task at earliest, so that all PWS Villages become 100% saturated with tap water connections.
The issues like preparation of Village Action Plan, constitution of Village Water & Sanitation Committee (VWSC) were highlighted in the meeting. Emphasis was given on engaging voluntary organizations, NGOs, women SHGs as implementation support agencies to handhold the local community for planning, implementation and operation & maintenance of water supply systems. State was asked to organize training for capacity building of Gram Panchayat functionaries as well as other stakeholders and also to focus on skill development training in villages to create a pool of trained human resources at village level, which will be very helpful in implementation as well O&M of water supply systems. The State was advised to carry out the mandatory chemical testing and bacteriological testing of drinking water sources.
In 2020-21, Sikkim has been allocated Rs 31.36 Crore for implementation of Jal Jeevan Mission, out of which Rs 7.84 Crore has been released. To avail the second tranche of first release, the State has to expedite their fund utilization. Sikkim has also been allocated ₹ 42 Crore under 15th Finance Commission Grants to rural local bodies and 50% of it is to be used for water supply and sanitation i.e. water supply, grey-water treatment and re-use and most importantly for ensuring long-term operation and maintenance of water supply schemes.
Sikkim is known for its substantial water resources. But rapid population growth and urbanisation are affecting the water both in quantitative & qualitative ways. The State has a good water supply system in place; the need to capitalise on it so as to ensure every rural home of the State gets tap water connection, thereby improving the lives of people.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জিবন মিসনগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী চহি তঙ্খাইদা পাংথোকখিবা থবকশিংগী ফিবম জল শক্তি মিনিস্ত্রিনা য়েংশিনখ্রে
২০২১ ফাওবদা সিক্কিমদা এস.সি/এস.তিনা মশিং য়াম্বা খুঙ্গংশিং অমসুং এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিংদা মপুংফানা ঈশিং ফংহন্নবা অমসুং ২০২২ ফাওবা মী খুদিংমক কোনশিন্নবা পান্দমদা চহি তঙ্খাইগী হন্না য়েংশিনবা মীফম পাংথোকপনি
21 OCT 2020 2:35PM by PIB Imphal
২০২৪ ফাওবদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা পান্দমদা কেন্দ্র সরকারগী মাংজিল থাবা থবক জল জিবন মিসনগী মখাদা মী খুদিংমক কোনশিন্নবা পান্দম ফংনবা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংদা পায়খৎলিবা থবকশিংগী ফিবম য়েংশিনবগী থবক জল শক্তি মিনিস্ত্রিনা পায়খৎলি। পায়খৎলিবা থবকশিংগী খুমাং চাউশিনবা য়েংশিন্নবা, ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা চহি তঙ্খাইগী হন্না য়েংশিন্নবা অমা চৎথরি। খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী হৌজিক ওইরিবা ফিবম অমসুং ইন্সতিতুসনশিংনা পাংথোক্লিবা থবকশিং অমসুং জল জিবন মিসনগী মখাদা মী খুদিংমক ঈশিং ফংহন্নবা মাঙলোমদা চংশিল্লিবা অদু রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা খঙহনখি।
চহি তঙ্খাইদা মখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিংগী ফিবম ঙসি সিক্কিমনা নেসনেল জল জিবন মিসনদা পাউদমখি। সিক্কিমগী য়ুমথোং লাখ ১.০৫ রোমগী মনুংদা য়ুমথোং ৭০,৫২৫(চাদা ৬৭) তোতি ঈশিং শম্লে। ২০২১-২২ ফাওবগী মনুংদা য়ুমথোং চাদা ১০০ তোতি শম্নবা রাজ্য অসিনা থৌরাং তৌরি। রাজ্য অসিদা ঈশিং পীনবা অফবা মচাক-মথুমশিং লৈরি অমসুং খুঙ্গং ৪১১দা ঈশিং পীনবা স্কিমশিং লৈরে। ২০২০-২১ ফাওবদা এস.সি/এস.তিনা মশিং য়াম্বা খুঙ্গংশিং অমসুং এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিংদা লৈবা খুঙ্গংশিং ঈশিং ফংহন্নবা রাজ্য অসিনা থৌরাং তৌরি। পি.দব্লিউ.এস সিস্তেমশিং লৈরিবা খুঙ্গংশিংগী মনুংদা, খুঙ্গং ৮১ খক ‘হর ঘর জল’ খুঙ্গংগী থাক য়ৌবা ঙম্লে। য়ুমথোং ৭,৭৯৮তা তোতি ঈশিং শমদুনা অহেনবা খুঙ্গং ২১১ রোম চাদা ১০০ তোতি ঈশিং শম্বা ঙম্লগনি। মসিগী থবক অসি অথুবা মতমদা মপুংফানা পাংথোক্নবা রাজ্য অসি থৌরাং তৌবা দরকার ওই, থবক অসিদগী পি.দব্লিউ.এস খুঙ্গংশিং চাদা ১০০ তোতি ঈশিং ফংলগনি।
মীফম অদুদা ভিলেজ এক্সন প্লানগী থৌরাং তৌবা, ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কম্মিতি(ভি দব্লিউ এস সি) শেম্বগী মতাংদা খন্নখি। ঈশিং ফংহন্নবা থবকশিং থৌরাং তৌবা, থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং মখা তানা য়েংশিনবগী থবকশিংদা ভোলুন্তরি ওর্গনাইজেসনশিং, এন.জি.ওশিং, নুপী সেল্প হেল্প গ্রুপশিং শরুক য়াহন্নবা মরুওইনা খন্নখি। গ্রাম পঞ্চায়তকী থৌমীশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিং হৈশিংবা হেনগৎহন্নবা ত্রেনিং পীনবা রাজ্যদা খঙহনখি অমসুং ঈশিং ফংহনবগী থবকশিং পাংথোক্নবা অমসুং মখা তানা য়েংশিন্নবা খুঙ্গংগী থাক্তা ত্রেনিং ফংলবা মীওইশিংগী কাংবু অমা শেমগৎনবা স্কিল ত্রেনিং পীনবা খঙহনখি। থক্নবা ঈশিং ফংফমশিংদা তঙাইফদনা কেমিকেল তেস্ত অমসুং বেক্তোরিওলোজিকেল তেস্ত পাংথোক্নবা রাজ্যদা খঙহনখ্রে।
জল জিবন মিসন পায়খৎনবা ২০২০-২১দা সিক্কিমগী লুপা করোর ৩১.৩৬ কাইথোকখ্রে, মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৭.৮৪ থাদোকখ্রে। অনিসুবা তাঙ্কক্কী শেনফম ফংনবা রাজ্য অসিনা মখোয়গী ফন্দ অথুবদা শীজিন্নগদবনি। ১৫সুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মখাদা সিক্কিমগী খুঙ্গংগী লোকেল বোদিশিংগী লুপা করোর ৪২ কাইথোকখ্রে অমসুং মসিগী চাদা ৫০ ঈশিং পীনবা অমসুং সেনিতেসনগী থবকশিং হায়বদি ঈশিং পীবা, গ্রে-ৱাতর ত্রিৎমেন্ত অমসুং ঈশিং অমুক হন্না শীজিন্নবা অমসুং ঈশিং পীনবা থবকশিং মতম শাংনা পাংথোক্নবা অমসুং মখা তানা য়েংশিন্নবা শীজিন্নগনি।
সিক্কিম অসি ঈশিং মরাং কাইনা ফংবগী মমিং চৎলি। য়াম্না য়াংনা মীশিং হেনগৎলকপা অমসুং সহর পাকথোক-চাউথোরকপদগী অফবা ঈশিং মরাংকাইনা ফংবদা অকাইবা থোকহল্লে। রাজ্য অসিদা ঈশিং ফংহন্নবা অফবা খুদোংচাবা লৈরি, মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা রাজ্য অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং তোতি ঈশিং শম্নবা মসি শীজিন্নবা দরকার ওইরে।