Ministry of Education
Union Education Minister virtually attends 8th Convocation of IIT Indore
The Minister also inaugurated various buildings in IIT Indore campus
Students will spread their knowledge as a brand ambassador of the mission of knowledgeable India : Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank'
19 OCT 2020 7:31PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually attends 8th Convocation of IIT Indore today. The Minister also inaugurated the five buildings of KendriyaVidyalaya, Computer and Information Technology Center, Central Workshop, Abhinandan Bhavan and Takshshila Lecture Hall Complex. The Chairman, Board of Governors, Professor Deepak B. Phatak presided over the ceremony and Chairman, Senate Prof. Neelesh Kumar Jain awarded the degrees.
While congratulating all the graduating students, the Minister said that the knowledge possessedshould beutilized for the betterment of the society. The real examination of the student starts when he uses theoretical knowledge in practical life. Shri Pokriyal hoped that students will progress and spread their knowledge as a brand ambassador of the mission of knowledgeable India.
The Minister informed that IIT Indore is doing a good work in the field of research with 2740 research papers and 35 books and 175 chapters written by its teachers. It has the highest citation index per faculty on second and third generation IIT institutions. The institute has filed 61 patents and one of its patents has also been approved. He appreciated the efforts of IIT Indore to reduce the gap between the academy and the industry, and for a self-reliant India and innovation. The Minister expressed his happiness that the institute for securing 10th position in the NIRF rankings of the year 2020, 55th rank in Asian University Rankings -2020 and 64th rank in Young University Rankings by Times Higher Education.
The Minister congratulated IIT Indore for its new buildings (Kendriya Vidyalaya, Computer and Information Technology Center, Central Workshop, Abhinandan Bhavan and Taxila Lecture Hall Complex), innovative programs and convocation. He assured that the Ministry of Education of India will stand with them for all possible support for such all-round development efforts.
Professor Deepak B. Phatak, Chairman, Board of Governors, IIT Indore said “I congratulate all the students who are graduating today and am sure that you reach newer grow heights and would like you to focus on the following things. Seeing the present pandemic of COVID 19, it is advised that we should have patience and maintain our composure and fight the pandemic. Knowledge is an ever evolving process. I urge you all to gain knowledge continuously not only in your subject but also on other subjects as well. From now onwards you will have new relation with Institute which is much more than being a student. You should remain connected to you Institute, and contribute to the growth of the Institute. Finally I would advise you all to think good, do good work and become a good human.”
A total of 412 degrees were awarded to students in various streams and courses at the convocation ceremony. Of the graduating students, 233were B.Tech, 58were M.Sc., 57were M.Tech.,6 MS (Research) and 58were Ph.D.The B.Tech students included the first batch of 34 & 31 BTech students graduating in Civil Engineering,and Metallurgy Engineering and Materials Science respectively. The M.Tech students included the first batch of 10 students each,with specialization in Mechanical Systems Design, and Metallurgy Engineering.58 M.Sc students include the first batch of 7 students in Astronomy. The first batch of 6 MS (Research) students in Computer Science and Engineeringalso graduated in this convocation. Amongst the PhD students, Mr. Anand Petare is the first staff member of the Institute to have completed his PhD under the Institute Staff category.
The President of India Gold Medal for the best academic performance among all the graduating UG students was awarded to Mr. Saptarshi Ghosh from Computer Science and Engineering. Arushi Jain of Computer Science and Engineering, Khushboo Ahuja of Electrical Engineering, Agam Gupta of Mechanical Engineering, Shalay Gupta of Civil Engineering and Ashutosh Gupta of Metallurgy Engineering & Materials Science were the recipients of the Institute Silver medals for the best academic performance among all the graduating UG students of a particular Discipline. Manish Badole of M.Tech and Anchal Saxena of M.Sc program also received the Institute Silver medals for the best academic performance among all the graduating PG students of a particular Discipline. Ms. Srija Tewari received the ‘Buti Foundation Gold Medal’ for the best female student securing the highest CPI among all the graduating students of all the two years Masters’ Programs. Chaitanya Mehta received the award for the best B.Tech Project for “Design and Development of a Tree Climbing Quadruped Robot”. Whilst all the students would be joining the function through online mode, the award winners would be physically present to receive the degree and awards.
All the medalists received their medals from the Chief Guest whereas Best BTP award and the degrees will be given by the Director.
Some details of the newly inaugurated buildings are as follows:
1- Kendriya Vidyalaya
This 3-storeyed building has an area of 8,628 square meter and construction cost of Rs. 23.35 Cr.
2. Computer and Information Technology Center
This two storyed building has an area of 2,000 square meter and construction cost Rs. 4.90 Cr. It was constructed by M/s N.H. Brothers Mumbai. This building house such as high-end performance computing (HPC) facilitites, email, internet and academic servers, other computing servers, CCTV control center of the security, emergency operation room, communication room, DBM, Integrated Building Management Systems (IBMS), electrical panel, battery and UPS rooms, and offices of the staff members involved in providing computing and information technology and its enabled services.
3. Central Workshop
This was building has an area of 2,594 Sqm with construction cost of Rs. 8.02 Cr. The main portion of the building has fully functional Mechanical Engineering Workshop having Machining Section, Foundry Section, Welding Section, Forming Section, Plastic Parts Manufacturing Section, Carpentry Section, Fitting Section. The planning and execution of the entire Central Workshop was done by Prof. Neelesh Kumar Jain during 2011-12. Different machines available in the Central Workshop are used the students of different academic programs to manufacture and/or fabricate their apparatus, setup, equipment, etc. for their experimental research and projects. They are used to fabricate different accessories, equipment i.e. UV based disinfection, padel operated sanitizer dispenser, dustbins, key chains, etc.
4.Abhinandan Bhavan
This is ten-storeyed building having an area of 7,347 Sqm with an estimated cost ofRs. 46.96 Cr.It the tallest building of IIT Indore. The consultant for this building M/s Pithavadian and Partners, Chennai and it is constructed through Central Public Works Department (CPWD). This building will be used for offices of different sections of the administratations, offices of different Deans, Associate Deans, Joint/Deputy/Assistant Registrars, Office of the Registrar, Office of the Director and other Institute functionaries. Following are the details of different administrative offices in this building:
5. Takshshila Lecture Hall Complex
The Lecture Hall Cluster consists of following three buildings with an area of 19,706 Sqm. Consultant for this building is M/s AKA Consultants India Pvt. Ltd. and it is being constructed through Central Public Works Department (CPWD) on the deposit basis for an estimated cost of Rs. 125.56 Cr.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রীনা ভর্চ্যুএল ওইনা আই.আই.তি. ইন্দোরগী ৮শুবা কনভোকেসন্দা শরুক য়াখ্রে
মন্ত্রীনা আই.আই.তি. ইন্দোরগী কেম্পস্তা তোঙান তোঙানবা বিল্দিংশিংসু শঙ্গাখ্রে
লৌশিং লৈরবা অমদি খঙহৈরবা ভারত ওইহন্নবা মিসনগী ব্রান্দ এম্বেসেদর অমা ওইনা মহৈরোয়শিংনা মখোয়গী লৌশিং শন্দোক্কনি: শ্রী রেমেশ পোখ্রিয়ল ‘নিশঙ্ক’
19 OCT 2020 7:31PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল ‘নিশঙ্ক’না ঙসি আই.আই.তি ইন্দোরগী ৮শুবা কনভোকেসন্দা ভর্চ্যুএল ওইনা শরুক য়াখি। মন্ত্রীনা কেন্দ্রিয়া বিদ্যলয়, কম্প্যুতর এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী সেন্তর, সেন্ত্রেল ৱার্কশোপ, অভিনন্দন ভাবন অমসুং তক্সশিলা লেকচর হোল কম্প্লেক্স বিল্দিং মঙা অসিসু শঙ্গাখি। থৌরম অসিদা বোর্দ ওফ গভর্নর্সকী চিয়রমেন প্রোফেসর দীপক বি. ফাতকনা ময়াই তাংবল লৌখি অমদি সিনেৎকী চিয়রমেন প্রোফেসর নীলেশ কুমার জেন্না দিগ্রীশিং পীখি।
গ্রেজ্যুৎ লোইরবা মহৈরোয় পুম্নমক্তা থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা মন্ত্রীনা হায়খি খঙহৈরিবা লৌশিং অদু খুন্নাইগী অফবা তৌবদা শীজিন্নগদবনি। মহৈরোয়শিংগী তশেংবা চাংয়েংদি তানশিল্লুরিবা লৌশিং অদু তশেংনা পুন্সিদা শীজিন্নবা মতমদগী হৌই। শ্রী পোখ্রিয়লনা মহৈরোয়শিংনা খুমাং চাউশিন্দুনা মখোয়গী লৌশিং অদু ভারতপু লৌশিং লৈবা ওইহন্নবা মিসন্দা ব্রান্দ এম্বেসেদর অমা ওইদুনা শন্দোরক্কনি হায়না আশা তৌরি ।
মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি আই.আই.তি. ইন্দোরনা রিসর্চ পেপর ২৭৪০ অমসুং লাইরিক ৩৫ অমদি মশাগী ওজানা ইখিবা চেপতর ১৭৫ লৈবগা লোয়ননা রিসর্চকী লমদা অফবা থবক তৌরি। অনিশুবা অমসুং অহুমশুবা জেনরেসন আই.আই.তি. ইন্সতিত্যুসনশিংদা সাইতেসন ইন্দেক্স পর ফেকল্তী খ্বাইদগী ৱাংলি। ইন্সতিত্যুত অসিনা পেতেন্ত ৬১ ফাইল তৌখ্রে অমসুং মখোয়গী পেতেন্ত অমা অয়াবা পীখ্রে। একাদেমী অমদি ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা হন্থহন্নবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ওইনবা অমসুং ইনোবেসনগীদমক আই.আই.তি.ইন্দোরনা হোৎনরিবশিং অসি মহাক্না থাগৎখি। মন্ত্রীনা ইন্সতিত্যুত অসিনা ইং কুমজা ২০২০গী এন.আই.আর.এফ. রেঙ্কিংদা ১০শুবা মফম কনবা ঙমখিবা, এসিয়ন য়ুনিবর্সিতী রেঙ্কিং-২০২০দা ৫৫শুবা রেঙ্ক অমসুং তাইম্স হায়র এজুকেসনগী য়ং য়ুনিবর্দিতী রেঙ্কিংদা ৬৪শুবা রেঙ্ক ফংখিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
মন্ত্রীনা আই.আই.তি. ইন্দোরগী অনৌবা বিল্দিংশিং (কেন্দ্রিয়া বিদ্যলয়, কম্প্যুতর এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী সেন্তর, সেন্ত্রেল ৱার্কশোপ, অভিনন্দন ভাবন অমসুং তক্সশিলা লেকচর হোল কম্প্লেক্স), ইনোবেতিব ওইবা প্রোগ্রামশিং অমসুং কনভোকেসন অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হিরম পুম্নমক্তা ফগৎনবা হোৎনরিবা অসিদা অঙম্বা মতেং পুম্নমক এজুকেসন মন্ত্রালয়না পাংদুনা মখোয়গীদমক লেপকনি হায়না থাজবা পীখি।
প্রোফেসর দীপক বি. ফাতক, চিয়রমেন, বোর্দ ওফ গভর্নর্স, আই.আই.তি. ইন্দোরনা হায়খি, “ঙসি গ্রেজ্যুৎ লোইরবা মহৈরোয় পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোক্লি অমসুং নখোয়না হেন্না অফবা অৱাংবা ফংবা ঙমগনি হায়না থাজৈ অমসুং নখোয়বু হিরমশিং অসিদা মীৎয়েং চংহনবা পাম্মি। হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসি য়েংলগা , ঐখোয়না অখাং কন্দুনা অমসুং পুকচেল ফাথদুনা লায়চৎ অসি লান্থেংমিন্নসি। লৌশিং হায়বা অসি লেপ্তনা অওনবা নাইবা প্রোসেস অমনি। ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্তা নখোয়গী সবজেক্ততা খক্তা নত্তনা মখা তানা অতোপ্পা সবজেক্তশিংদসু লৌশিং তানশিন্নবা হায়জরি। ঙসিদগী হৌদুনা নখোয়না ইন্সতিত্যুত অসিগা মহৈরোয় অমা ওইবগী মরী অদু নত্তনা অহেনবা অনৌবা মরী থম্লগনি। নখোয়না ইন্সতিত্যুত অসিগা মরী তৎনরোইদবনি অমসুং ইন্সতিত্যুত অসি ফগৎহনবদা শরুক য়াগদবনি। অরোইবদা ঐহাক্না নখোয়দা পীনীংবা পাউতাক অদুদি অফবা ৱাখল খল্লু, অফবা থবক তৌ অমসুং অফবা মীওইবা অমা ওইবা ঙম্নবা হোৎনৌ হায়বা অসিনি। ”
কনভোকেসনগী থৌরম অসিদা তোঙান তোঙানবা স্ত্রীমশিং অমসুং কোর্সশিংগী মহৈরোয়শিংদা পুন্না দিগ্রী ৪১২ পীখি। গ্রেজ্যুৎ লোইরবা মহৈরোয়শিং অদুদা ২৩৩না বি.তেক, ৫৮না এম.এসসি., ৫৭না এম.তেক, ৬না এম.এস. (রিসর্চ) অমসুং ৫৮না পিঐচ.দি. ওইখি। বি.তেক্কী মহৈরোয়শিংদা অহানবা বেচকী ৩৪ অমসুং ৩১না মথং শিৎনা সিবিল ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং মেতল্লর্জী ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং মেতরিএল্স সাইন্স ওইখি। এম.তেক মহৈরোয়শিংদা মেকানিকেল সিস্তেম্স দিজাইন অমসুং মেতল্লর্জী ইঞ্জিনীয়রিংদা স্পেসিএলাইজেসন ওইবা অহানবা বেচকী মহৈরোয় ১০-১০ য়াওখি। এম.এসসি. মহৈরোয় ৫৮দা এস্ত্রোনোমীগী অহানবা বেচকী মহৈরোয় ৭ য়াও্খি। কম্প্যুতর সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনীয়রিংগী অহানবা বেচকী এম.এস. (রিসর্চ)কী মহৈরোয় ৬সু কনভোকেসন অসিদা গ্রেজ্যুৎ লোইশিনখি। পিঐচ.দি মহৈরোয়শিংগী মরক্তা মিস্তর অনন্দ পেতরেনা ইন্সতিত্যুত অসিগী স্তাফ কেতগোরীগী মখাদা পি.ঐচ.দি লো‌ইখিবা ইন্সতিত্যুত অসিগী অহানবা স্তাফ মেম্বর ওইখি।
গ্রেজ্যুৎ লোইরবা য়ু.জি. মহৈরোয় পুম্নমক্কী মরক্তা বেস্ত একাদেমিক পর্ফোর্মেন্সকী প্রসিদেন্ত ওফ ইন্দিয়া গোল্দ মেদল অসি কম্প্যুতর সাইন্স এন্দ ইঞ্জিনীয়রিংদগী মিস্তর সপতার্শি ঘোশনা ফংখি। অকক্নবা দিসসিপ্লিন অমগী গ্রেজ্যুৎ লোইরবা য়ু.জি. মহৈরোয় পুম্নমক্কী মরক্তা ইন্সতিত্যুতকী বেস্ত একাদেমিক পর্ফোর্মেন্সকী সিলবর মেদল অসি কম্প্যুতর সাইন্স এন্দ ইঞ্জিনীয়রিংগী অরুশি জেন, ইলেক্ত্রিক ইঞ্জিনীয়রিংগী খুশবু অহুজা, মেকানিকেল ইঞ্জিনীয়রিংগী অগম গুপ্তা, সিবিল ইঞ্জিনীয়রিংগী শালে গুপ্তা অমসুং মেতল্লর্জী ইঞ্জিনীয়রিংগী অশুতোশ গুপ্তানা ফংখি। অকক্নবা দিসসিপ্লিন অমগী গ্রেজ্যুৎ লোইরবা পি.জি. মহৈরোয় পুম্নমক্কী মরক্তা ইন্সতিত্যুতকী বেস্ত একাদেমিক পর্ফোর্মেন্সকী সিলবর মেদল অসি এম.তেককী ওইনা মনিশ বদোলে অমসুং এম.এস.সি. প্রোগ্রামগী ওইনা অনচল সক্সেনানা ফংখি। চহি অনিগী মাস্তরগী প্রোগ্রাম অসিগী গ্রেজ্যুৎ লোইরবা মহৈরোয় পুম্নমক্কী মরক্তা খ্বাইদগী ৱাংবা সি.পি.আই. ফংবা নুপী মহৈরোয়গী ওইনা ‘বুতি ফাউন্দেসন গোল্দ মেদল’ মিস স্রিজা তেৱারিনা ফংখি। চাইতন্য মেহতানা “দিজাইন এন্দ দিবেলপমেন্ত ওফ এ ত্রী ক্লাইম্বিং ক্বাদ্রুপ রোবোত”কীদমক বেস্ত বি.তেক প্রোজেক্তা মনা ফংখি। লোয়ননা মহৈরোয় পুম্নক্না থৌরম অসি ওনলাইন মোদকী খুত্থাংদা য়াওখি, মনা ফংলনা মকোক ওইরবশিংনা দিগ্রী অমসুং মনা লৌনবা মশা লাকখি।
মেদল ফংখ্রবা পুম্নমক্না অথোইবা মীথুংলেন্দগী মেদলশিং লৌখি অমরোমদা বেস্ত বি.তি.পি.গী মনা অমসুং দিগ্রীশিংনা দিরেক্তরনা পীগনি।
নৌনা শঙ্গাখিবা বিল্দিংশিংগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
১- কেন্দ্রিয়া বিদ্যলয়
মথোল ৩গী বিল্দিং অসিগী পাক চাউবা স্ক্যের মিতর ৮,৬২৮নি অমসুং শাবদা চংখিবা শেনফম্না লুপা করোর ২৩.৩৫নি।
২. কম্প্যুতর এন্দ ইনফোর্মসন তেক্নোলোজী সেন্তর
মথোন অনিগী বিল্দিংগী পাক চাউবা অসি স্ক্যের মিতর ২,০০০ ওই অমসুং শাবদা চংখিবা শেনফম লুপা করোর ৪.৯০ ওইখি। মসি এম/এস এন.ঐচ. ব্রদর্স মুম্বাইনা শাখি। কম্প্যুতিং অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী ফংহন্নবা অমসুং সর্ভিসশিং ফংহন্নবা বিল্দিং অসিদা হায়-এন্দ পর্ফোর্মেন্স কম্প্যুতিং (ঐচ.পি.সি.) ফেসিলিতীশিং, ইমেল, ইন্তর্নেৎ অমসুং একাদেমিক সর্ভরশিং, অতোপ্পা কম্প্যুতিং সর্ভরশিং, সেক্যুরিতীগী সি.সি.তি.ভি. কন্ত্রোল সেন্তর, ইমর্জেন্সী ওপরেসন রুম, কম্ম্যুনিকেসন রুম, দি.বি.এম., ইন্তিগ্রেতেদ বিল্দিং মেনেজমেন্ত সিস্তেমশিং (আই.বি.এম.এস.), ইলেক্ত্রিকেল পেনেল, বেত্তরী অমসুং য়ু.পি.এস. রুমশিং, অমসুং স্তেফ মেম্বরশিংগী ওফিসশিং লৈরি।
৩. সেন্ত্রেল ৱার্কশোপ
বিল্দিং অসি পাক চাউবা স্ক্যের মিতর ২,৫৯৪ ওইবগা লোয়ননা লুপা করোর ৮.০২ চংনা শাখি। বিল্দিং অসিগী মরু ওইবা শরুক্তা মেছিনিং সেক্সন, ফাউন্দ্রী সেক্সন, ৱেল্দিং সেক্সন, ফোর্মিং সেক্সন, প্লাসতিক পার্তশিং শানবা সেক্সন, কার্পেন্তরী সেক্সন, ফিত্তিং সেক্সন য়াওবা মপুং ফানা মথৌ তৌবা মেকানিকেল ইঞ্জিনীয়রিং ৱার্কশোপ লৈরি। ২০১১-১২গী মনুংদা প্রোফেসর নীলেশ কুমার জেন্না সেন্ত্রেল ৱার্কশোপ অপুনবগী ওইবা প্লানিং তৌখি অমসুং থবক লৌখৎখি। সেন্ত্রেল ৱার্কশোপ অসিদা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা মেছিনশিং অসি তোঙান তোঙানবা একাদেমিক প্রোগ্রামশিংগী মহৈরোয়শিংনা শীজিন্নদুনা মখোয়গী এপ্পেরেতস, সেৎ-অপ, ইক্বিপমেন্ত অসিনচিংবা মেন্যুফেকচর অমসুং/নত্ত্রগা ফেব্রিকেৎ তৌরি। মসি শীজিন্নদুনা তোঙান তোঙানবা এসেসরীশিং, ইক্বিপমেন্ত মদুদি য়ু.ভি.দা বেজ তৌবা দিসইনফেক্সন, পেদেল ওপরেতেদ সেনিতাইজর দিস্পেন্সর, দস্তবিনশিং, কী চেনশিং অসিনচিংবা ফেব্রিকেৎ তৌখি।
৪. অভিনন্দন ভাবন
মসি পাক চাউবা স্ক্যের মিতর ৭,৩৪৭ ওইবা মথোল তরাগী বিল্দিংনি লোয়ননা শাবদা চংবা শেনফমনা লুপা করোর ৪৬.৯৬নি। মসি আই.আই.তি. ইন্দোরদা খ্বাইদগী ৱাংবা বিল্দিং ওইরি। বিল্দিং অসিগী কনসল্তেন্ত অসি এম/এস পিথাভদিয়ন এন্দ পার্তনর্স, চেন্নাইনা ওইখি অমদি সেন্ত্রেল পব্লিক ৱার্কস দিপার্তমেন্তগী (সি.পি.দবল্যু.দি) খুত্থাংদা শাখি। বিল্দিং অসি এদমিনিস্ত্রেসনশিংগী তোঙান তোঙানবা সেক্সনশিংগী ওফিসশিং, তোঙান তোঙানবা দীনশিং, এসোসিএৎ দীনশিং, জোইন্ত/দিপুতী/এসিস্তেন্ত রেজিস্তারশিংগী ওফিসশিং, রেজিস্তারগী ওফিস, দিরেক্তরগী ওফিস ওইনা অমসুং ইন্সতিত্যুত অসিগী ফঙ্কসনরীশিংদা শীজিন্নগনি।
৫. তক্সশিলা লেকচর হোল কম্প্লেক্স
লেকচর হোল ক্লস্তর অসি পাক চাউবা স্ক্যের মিতর ১৯,৭০৬ ওইবা মথোল অহুমগী বিল্দিংন। বিল্দিং অসিগী কনস্তেন্ত অসি এম/এস একা কনসল্তেন্তস ইন্দিয়া প্রাইবেৎ লিমিতেদনা ওইখি অমসুং লুপা করোর ১২৫.৫৬কী শেনফমদা দিপোজিৎ বেসিস্তা সেন্ত্রেল পব্লিক ৱার্কস দিপার্তমেন্তগী (সি.পি.দবল্যু.দি) খুত্থাংদা শাখি।