Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh dedicates to The Nation 44 Bridges Built by BRO across seven States and UTs;
Shri Rajnath Singh Lays Foundation Stone for Nechiphu Tunnel in Arunachal Pradesh
12 OCT 2020 12:44PM by PIB Delhi
Heralding in a new era in the connectivity of roads and bridges in sensitive areas close to Western, Northern and North Eastern Borders, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh today dedicated 44 major permanent bridges to the Nation. He also laid the Foundation Stone for Nechiphu Tunnel in Arunachal Pradesh. These bridges are of strategic importance and provide connectivity to remote areas. The 44 bridges are spread over seven states / union territories. The dedication ceremony was conducted through a Video Conference in the presence of Union Minister Dr Jitendra Singh, Chief of Defence Staff, Gen Bipin Rawat, Chief of Army Staff, Gen MM Naravane and Defence Secretary, Sh Ajay Kumar at New Delhi. Union Minister, Shri Kiren Rijiju, Chief Ministers of Arunachal Pradesh, Himachal Pradesh, Punjab, Sikkim & Uttarakhand, Lt Governor of J&K, with Hon’ble Members of Parliament, civil / military dignitaries along with members of the public at various sites in respective States/ Union Territories attended through a video link.
In his address, Raksha Mantri congratulated DG and all ranks of Border Roads Organisation (BRO) for their achievements and said that dedication of 44 bridges in one go in itself was a record. Shri Rajnath Singh said in the challenging times of COVID-19 and despite the border tensions and disputes caused by Pakistan and China, the country was not only resolutely facing them but also bringing about historical changes in all sectors of development under the able leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
Lauding the BRO for its role in improving the border infrastructure, Shri Rajnath Singh these bridges improved connectivity in the far flung areas of Western, Northern and North East sectors and fulfilled the aspirations of local people. They would also meet the transport and logistics requirements of the armed forces throughout the year, he added.
Raksha Mantri said that roads and bridges are the lifeline of any nation and play a vital role in the socio-economic development of far flung regions. Reiterating the Central Government’s commitment to boost development activities in border areas, he said that progress of all projects is regularly being monitored and adequate funds are being provided for their timely execution.
He said that the annual budget of BRO that varied from Rs 3,300 Crores to Rs 4,600 Crores in years 2008-2016, saw a substantial rise and is pegged at over Rs 11,000 Crores in 2020-21. There was no reduction of this budget despite COVID-19.
Raksha mantra also announced that the government has sanctioned high altitude clothing to BRO engineers and workers.
Shri Rajnath Singh also laid the Foundation Stone of the strategically important Nechiphu Tunnel on the road to Tawang in Arunachal Pradesh. This 450 mtrs long, bi-lane tunnel would ensure all weather connectivity across Nechiphu Pass besides providing a safe and secure passage through accident prone areas.
Briefing the dignitaries, Lt Gen Harpal Singh, DG BRO, said the 44 bridges of various spans ranging from 30 mtrs to 484 mtrs are located in J&K (10), Ladakh (08), Himachal Pradesh (02), Punjab (04), Uttarakhand (08), Arunachal Pradesh (08) and Sikkim (04). They are of strategic importance and have been designed to facilitate movement of heavy civil & military traffic in border areas. In line with the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi, these bridges will contribute towards the overall economic growth of remote border areas and will also assist in speedy deployment of Armed Forces in strategically important sectors.
He said that in addition to expediting road construction, the BRO has laid special emphasis on construction of bridges by completing 28 major bridges last year while 102 major bridges are being completed this year. 54 of these bridges have already been completed. Over 60 Bailey Bridges have also been constructed by BRO to meet immediate requirements of armed forces and people living in remote areas.
BRO has worked relentlessly even during the ongoing COVID-19 pandemic restrictions continuing with works of strategic importance like Construction of Major Bridges & Roads, Atal Tunnel Rohtang, Sela Tunnel etc, and Snow Clearance for opening of Strategic Mountain Passes.
In spite of unprecedented snowfall breaking a 60 years record, all strategic passes & roads were cleared for traffic about one month before their average yearly opening dates. This brought relief to people of border areas and ensured rapid & early movement of troops & logistics.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা বি.আর.ও.না রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৭ শিনবা থুংনা শাবা থোং ৪৪ লৈবাক্তা শিন্নখ্রে
শ্রী রাজনাথ সিংহনা অরুনাচল প্রদেশতা লৈবা নেচিফু শুরুংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
12 OCT 2020 12:44PM by PIB Imphal
লৈবাক্কী নোংচুপ, অৱাং অমসুং অৱাং-নোংপোক থংবা ঙমখৈগা নক্ননা লৈবা মরু ওইবা মফমশিংদা লৈবা শোরোক অমসুং থোংশিং শম্নহনবগী অনৌবা য়ুগ অমা পুরকপগা মরী লৈননা ঙসি শ্রী রাজনাথ সিংহনা মতম শাংনা লৈহৌরগদবা মরু ওইবা থোং ৪৪ লৈবাক্তা শিন্নখ্রে। মহাক্না অরুনাচল প্রদেশতা লৈবা নেচিফু শুরুংগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। মসিগী থোংশিং অসি স্ত্রেতজিক ওইবা অমসুং য়াম্না মরু ওইবনি অমসুং মসিনা মনুং চঙশিনবা মফম কয়া অমা শম্নহল্লি। থোং ৪৪ অসি রাজ্য/য়ু.তি. ৭তা শন্দোক্লগা লৈবনি। লৈবাক্তা থোং শিন্নবগী থৌরম অসি নই-দিল্লীদগী ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা কেন্দ্র মন্ত্রী দাঃ জিতেন্দ্র সিংহ; দিফেন্স স্তাফকী চীফ জেন. বিপিন রাৱৎ; আরমী স্তাফকী চীফ জেন. এম.এম. নরাবানে অমসুং দিফেন্স সেক্রেতরী শ্রী অজয় কুমার য়াওবা থৌরম অমদা পাঙথোকখিবনি। কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজু, অরুনাচল প্রদেশ, হিমাচল প্রদেশ, পঞ্জাব, সিক্কিম অমসুং উত্তরাখন্দগী মুখ্য মন্ত্রীশিং, জম্মু অমসুং কশ্মিরগী লেফতেনেন্ত রাজ্যপালগা লোয়ননা পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং, সিবিল/মিলিতরীগী মীওইশিংগা লোয়ননা মরী লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংগী মীয়াম্না ভিদিও লিঙ্ক অমগী খুত্থাংদা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
ঙাক-শেল মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা বোর্দর রোদস ওর্গনাইজেসন (বি.আর.অ.)গী দি.জি. অমসুং রেঙ্ক খুদিংগী থৌমীশিংবু মখোয়গী মাই-পাকপা থৌওং অসিগীদমক্তা থাগৎখি অমসুং অমুক্তদা থোং ৪৪বু লৈবাক্তা শিন্নবা অসি মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রিবা থৌওংনি হায়খ্রে। শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খিবদা কোবিদ-১৯গী লুরবা মতম অসিগী মনুংদা অমসুং পাকিস্তান অমসুং চাইনানা ঙমখৈদা চমম্নবা অমসুং অয়েৎপা থৌওং কয়া থোকহল্লবসু লৈবাক অসিনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা মখোয়শিং অসিবু থেংননবা খোঙফম চেৎপদা নত্তনা সেক্তর খুদিংদা চাউখৎপা পুরকপগী পুৱারী ওইরবা অহোংবা কয়া পুরক্লি হায়খি।
বি.আর.ও.না বোর্দরগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎহন্নবা পাঙথোক্লিবা থৌদাংশিং অসিবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খিবদা মসিগী থোংশিং অসিনা নোংচুপ, অৱাং অমসুং অৱাং-নোংপোক থংবা সেক্তরগী মনুং হঞ্জীন্না লৈবা মফমশিংবু হেন্না নীংথিজনা শম্নহন্দুনা মফমশিগী মীয়ামগী অপাম্বশিংবু মনিং থুংহল্লে হায়খি।
ঙাক-শেল মন্ত্রীনা থোং অমসুং শোরোকশিং অসিনা লৈবাক অমগী লাইফলাইন ওইরিবনি অমসুং মনুং হঞ্জীনবা মফমশিংগী সোসিও-ইকোনোমিক্কী ফিভমশিং চাউখৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি হায়খি। ঙমখৈগী মফমশিং চাউখৎহনবা হায়দুনা কেন্দ্র সরকারনা খোঙফম চেৎনা লেপ্লিবা অসিবু নৌহৌননা নীংশিংলদুনা মহাক্না হায়খিবদা প্রোজেক্ত খুদিংগী হৌজিক্কী ওইরিবা ফিভম অসি চাং নাইনা য়েংশিল্লি অমসুং মতম চানা লোইশিনবা ঙম্নবা মতিক চাবা শেনফমশিংসু পীরি হায়খি।
মহাক্না হায়খিবদা বি.আর.ও.দা ইং ২০০৮-২০১৬দা লুপা করোর ৩৩০০ দগী ৪৬০০ ফাওবগী অহোংবা লৈবা চহিগী ওইনা কাইথোক্লিবা শেনফম অসি ইং ২০২০-২১দা মশক থোক্না হেনগত্তুনা লুপা করোর ১১,০০০ য়ৌখ্রবনি হায়খি। কোবিদ-১৯ লৈজরবসু মসিগী শেনফম অসিদা হন্থবগী ৱাফমদি লৈতে।
ঙাক-শেল মন্ত্রীনা বি.আর.ও.গী ইঞ্জিন্যার অমসুং থৌমীশিংদা সরকারনা অৱাংবা মফমদা শেৎ-চানবা ফিরোলসু য়েন্থোকখ্রে হায়না লাওথোকখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা অরুনাচল প্রদেশকী তৱাং চৎপগী লম্বীদা লৈবা স্ত্রেতজিক অমসুং মরু ওইবা নেচিফু শুরুংগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। মসিগী মীতর ৪৫০ শাংবা, লেন অনি ওইবা শুরুং অসিনা অইং-অশাগী ফিভম খুদিংদা নেচিফু পাসকী মফমশিং শম্নহনগনি অমসুং খুদোংথীবা য়াম্না থোক্কনবা মফম অসিদা তেক্ত-কায়দবা অমসুং শাফবা লম্বী অমা পীগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়ারিবা মরু-ওইবা মীওইশিংদা ৱা ঙাংবদা লেফতেনেন্ত জেন. হরপাল সিংহ, দি.জি. বি.আর.ও.না হায়খিবদা মীতর ৩০দগীনা মীতর ৪৮৪ ফাওবা শাংবা তোঙানবা ময়ুংগী থোং ৪৪ অসি জম্মু অমসুং কশ্মির (১০), লদাখ (৮), হিমাচল প্রদেশ (২), পঞ্জাব (৪), উত্তরাখন্দ (৮), অরুনাচল প্রদেশ (৮) অমসুং সিক্কিম (৪)দা লৈবনি হায়খি। মখোয়শিং অসি স্ত্রেতজীগী হীরমদা য়াম্না মরু ওইবা ঙাক্তনি অমসুং মসিনা ঙমখৈগী মফমশিংদা সিবিল অমসুং মিলিতরী ত্রাফিক ময়াম অমা চত্থোক-চৎশিন তৌহনবা ঙম্নবা মওংদা শেম-শাবনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েং অসিগী মরী লৈননা মসিগী থোংশিং অসিনা মনুং হঞ্জিনবা মফমশিং অসিগী শেন্মিৎলোনগী মপুং ওইবা শাহৌ লৌবা ঙমহনবদা তেংবাংগনি অমসুং মসিনা স্ত্রেতজীগী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা সেক্তরশিংদা আর্ম্দ ফোর্সশিং মীওইশিং অথুবা খোঙজেলদা য়ৌহনবদসু তেংবাংগনি।
মহাক্না হায়খিবদা শোরোক শেম্বগী থবক পাঙথোকপগী মথক্তা বি.আর.ও.না থোং শাবগী হীরমদসু অহেনবা মীৎয়েং চংদুনা মমাং চহিদা মরু ওইবা থোং ২৮ শাবা লোইশিনখি অমসুং হন্দক্কী চহিসিদা মরু ওইবা থোং ১০২ শাবা লোইশিন্নবা হোৎনরি। মসিগী মনুংদগী থোং ৫৪দি শাবা লোইরবনি। আর্ম্দ ফোর্স অমসুং মনুং-হঞ্জিন্না লৈবা মীওইশিংগী খুদক্কী ওইবা তঙাই ফদবশিং থেংনবা ঙম্নবা হায়দুনা বি.আর.ও.না বেলী থোং ৬০ হেন্নসু শাখ্রে।
হৌজিক চৎলিবা কোবিদ-১৯গী লায়চৎকী মনুংগী ওইবা অথিংবা কয়া লৈরবসু বি.আর.ও.না মরু ওইবা থোং অমসুং লম্বী-শোরোক শাবা, অতল শুরুং, রোহতাং সেলা শুরুংনচিংবা অমসুং স্ত্রেতজিক ওইবা চীঙজাউগী পাসশিং হাংদোক্নবা উন কোৎপগী থৌওং কয়া লেপ্তনা চত্থরি।
চহি ৬০গী মনুংদা অমুক্তা তাখিদ্রিবা মওংদা উন তাখিবগী থৌওং কয়া থোক্লবসু স্ত্রেতজিক ওইনা মরু ওইবা পাস অমসুং শোরোকশিং অসি চহিগী ওইনা চত্থোক-চৎশিন তৌবা য়াবগী মতমগী চাংচত্তগী থা অমামুক্কী মমাংদগী হান্না হাংদোকপা ঙমহনখি। মসিনা ঙমখৈগী মীয়ামদা য়াম্না নুংঙাইহনখি অমসুং লান্মীশিং অমসুং পোত্থোক-পুথোক নীংথিজনা চত্থোক-চৎশিন তৌবসু য়াহনখি।