প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
৭ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰশাসিত অঞ্চলত সীমান্ত পথ সংস্থাৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত ৪৪ টা সেঁতু জাতিৰ উদ্দেশ্যে উৎসৰ্গা কৰে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে
অৰুণাচলৰ নেচিফু সুৰঙ্গৰ আধাৰশিলা স্থাপন ৰাজনাথ সিঙৰ
12 OCT 2020 12:44PM by PIB Guwahati
দেশৰ পশ্চিম, উত্তৰ আৰু উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলীয় সীমান্ত সংলগ্ন সংবেদনশীল অঞ্চলত পথ আৰু দলং যোগাযোগ ক্ষেত্ৰত এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিলে কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে। তেওঁ আজি ৪৪ খন স্থায়ী দলং জাতিৰ উদ্দেশ্যে উৎসৰ্গা কৰে। তেওঁৰ লগতে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ নেচিফু সুৰঙ্গৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। এই দলংবোৰ কৌশলগত দিশৰ পৰা খুবেই গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু প্ৰত্যন্ত অঞ্চলৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। ৭খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰশাসিত অঞ্চলত এই ৪৪ খন দলং নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমেৰে আয়োজিত এই উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত দিল্লীত কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীৰ উপৰিও উপস্থিত আছিল কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ডঃ জীতেন্দ্ৰ সিং, চীফ অফ ডিফেন্স ষ্টাফ জেনেৰেল বিপিন ৰাৱাট, সেনাপ্ৰধান এম এম নাৰাভানে, প্ৰতিৰক্ষা সচিব শ্ৰী অজয় কুমাৰ। ভিডিঅ’ লিংকৰ মাধ্যমেৰে এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেন ৰিজিজু, অৰুণাচল প্ৰদেশ, হিমাচল প্ৰদেশ, পঞ্জাৱ, ছিকিম আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকল আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ উপৰাজ্যপাল। ইয়াৰ উপৰিও সংশ্লিষ্ট অঞ্চলৰ সাংসদ আৰু একাধিক জনপ্ৰতিনিধিও এই উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
অনুষ্ঠানত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে এই সাফল্যৰ বাবে সীমান্ত পথ সংস্থাৰ সকলো বিষয়ববীয়াকে ধন্যবাদ জনায়। তেওঁ কয়, একেলগে এই ৪৪ খন দলং উদ্বোধনৰ যোগেদি এক ৰেকৰ্ড সৃষ্টি হৈছে। শ্ৰী সিঙে কয়, ক’ভিড-১৯ ৰ দৰে সংকটময় সময়ত আৰু পাকিস্তান আৰু চীনে যিদৰে সীমান্তত উত্তেজনা আৰু বিৰোধ সৃষ্টি কৰিছে তাৰ দৃঢ়তাৰে মোকাবিলা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত সকলো উন্নয়ন ক্ষেত্ৰতেই এক ঐতিহাসিক পৰিবৰ্তন অনা হৈছে।
সীমান্ত পথ সংস্থাই সীমান্তত পৰিকাঠামো উন্নয়নত যি ভূমিকা পালন কৰি চলিছে তাৰো প্ৰশংসা কৰি শ্ৰী সিঙে কয়, এই দলংবোৰে দেশৰ পশ্চিম, উত্তৰ আৰু উত্তৰ-পূৱ ক্ষেত্ৰৰ প্ৰান্তীয় অঞ্চলবোৰৰ সৈতে যোগাযোগ ব্যৱস্থাপনাত উন্নতি সাধন কৰিব আৰু স্থানীয় লোকসকলৰ দীৰ্ঘদিনৰ আকাঙ্খা পূৰণ হ’ব। তেওঁ লগতে কয়, এই দলংবোৰে সমগ্ৰ বছৰধৰি সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ পৰিবহণ আৰু প্ৰয়োজনীয় ৰচদ পাতিৰ সৰবৰাহত বিশেষ সাহায্য কৰিব।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে কয়, পথ আৰু দলঙে যিকোনো দেশৰ জীৱনদায়িনী আৰু প্ৰান্তীয় অঞ্চলৰ সামাজিক, অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভুমিকা পালন কৰে। সীমান্ত অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ কাম কাজ বৃদ্ধিত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ কয়, দেশত সকলো প্ৰকল্পৰ অগ্ৰগতি নিয়মিতভাৱে পৰ্যবেক্ষণ কৰা হৈছে আৰু সময়মতে সেই কাম-কাজ সম্পন্ন কৰাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত ধনৰেও সহায় কৰা হৈছে।
তেওঁ কয়, ২০০৮-১৬ পৰ্যন্ত সীমান্ত পথ সংস্থাৰ বাৰ্ষিক বাজেট ৩ হাজাৰ ৩০০ কোটি টকাৰ পৰা ৪ হাজাৰ ৪০০ কোটি টকা আছিল। বৰ্তমান চৰকাৰে ২০২০-২১ বিত্তীয় বৰ্ষত সেয়া বৃদ্ধি কৰি ১১ হাজাৰ কোটি টকা কৰিছে। ক’ভিড-১৯ মহামাৰী সত্ত্বেও এই ক্ষেত্ৰত কোনো বাজেট হ্ৰাস কৰা হোৱা নাই।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী লগতে ঘোষণা কৰে যে চৰকাৰে সীমান্ত পথ সংস্থাৰ ইঞ্জিনিয়াৰ্ছ আৰু কৰ্মীসকলৰ বাবে ওখ এলেকাত কাম কৰিবৰ বাবে উন্নতমানৰ পোছাক ক্ৰয় কৰিবৰ বাবে পুঁজি মঞ্জুৰ কৰিছে।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ টাৱাং যোৱাৰ পথত কৌশলগতভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ নেচিফু সুৰঙ্গৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ৪৫০ মিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দুটা লেনৰ সুৰঙ্গ পথটো যিকোনো পৰিৱেশ বা বতৰতেই অহাযোৱাৰ বাবে উপযোগী। তাৰ লগতে দূৰ্ঘটনাজনিত শংকাপূৰ্ণ অঞ্চলত নিৰাপদ আৰু সুৰক্ষা ব্যৱস্থাপনাও আছে এই সুৰঙ্গত।
অনুষ্ঠানত সীমান্ত পথ সংস্থাৰ মহানিৰ্দেশক লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল হৰপাল সিঙে কয়, জম্মু-কাশ্মীৰত ১০, লাডাখত ৮, হিমাচল প্ৰদেশত ২, পঞ্জাৱত ৪, উত্তৰাখণ্ডত ৮, অৰুণাচল প্ৰদেশত ৮ আৰু ছিকিমত ৪ অৰ্থাৎ মুঠ ৪৪ খন দলং ৩০ মিটাৰৰ পৰা ৪৮৪ মিটাৰ পৰ্যন্ত বিভিন্ন উচ্চতাত অৱস্থিত। এই দলংবোৰ সীমান্ত অঞ্চলত নাগৰিকসকলৰ যোগাযোগ আৰু সামৰিক বাহিনীক অহা-যোৱাৰ বিশেষ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভঙ্গীৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি এই দলংবোৰ প্ৰত্যন্ত সীমান্ত অঞ্চলত সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক শ্ৰীবৃদ্ধিত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াব। তেওঁ লগতে কয়, বিগত বছৰত ২৮ খন দলং নিৰ্মাণ কৰিছিল সীমান্ত পথ সংস্থাই, তাৰ পৰিৱৰ্তে এই বছৰত ১০২ খন দলং নিৰ্মাণৰ কাম সম্পন্ন কৰিছে সংস্থাটোৱে।
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ মাজতো সুনিৰ্দিষ্ট নিয়ম মানি এই ধৰণৰ কাম চলাই নিয়া হৈছে বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে। এই দলংবোৰ সীমান্ত অঞ্চলৰ নাগৰিকসকলৰ জীৱনলৈ স্বস্তি আনি দিছে আৰু সেনা বাহিনীৰ অহা-যোৱা আৰু ৰচদ পাতিৰ সৰবৰাহ সুনিশ্চিত কৰিছে বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে।

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh dedicates to The Nation 44 Bridges Built by BRO across seven States and UTs;
Shri Rajnath Singh Lays Foundation Stone for Nechiphu Tunnel in Arunachal Pradesh
12 OCT 2020 12:44PM by PIB Delhi
Heralding in a new era in the connectivity of roads and bridges in sensitive areas close to Western, Northern and North Eastern Borders, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh today dedicated 44 major permanent bridges to the Nation. He also laid the Foundation Stone for Nechiphu Tunnel in Arunachal Pradesh. These bridges are of strategic importance and provide connectivity to remote areas. The 44 bridges are spread over seven states / union territories. The dedication ceremony was conducted through a Video Conference in the presence of Union Minister Dr Jitendra Singh, Chief of Defence Staff, Gen Bipin Rawat, Chief of Army Staff, Gen MM Naravane and Defence Secretary, Sh Ajay Kumar at New Delhi. Union Minister, Shri Kiren Rijiju, Chief Ministers of Arunachal Pradesh, Himachal Pradesh, Punjab, Sikkim & Uttarakhand, Lt Governor of J&K, with Hon’ble Members of Parliament, civil / military dignitaries along with members of the public at various sites in respective States/ Union Territories attended through a video link.
In his address, Raksha Mantri congratulated DG and all ranks of Border Roads Organisation (BRO) for their achievements and said that dedication of 44 bridges in one go in itself was a record. Shri Rajnath Singh said in the challenging times of COVID-19 and despite the border tensions and disputes caused by Pakistan and China, the country was not only resolutely facing them but also bringing about historical changes in all sectors of development under the able leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
Lauding the BRO for its role in improving the border infrastructure, Shri Rajnath Singh these bridges improved connectivity in the far flung areas of Western, Northern and North East sectors and fulfilled the aspirations of local people. They would also meet the transport and logistics requirements of the armed forces throughout the year, he added.
Raksha Mantri said that roads and bridges are the lifeline of any nation and play a vital role in the socio-economic development of far flung regions. Reiterating the Central Government’s commitment to boost development activities in border areas, he said that progress of all projects is regularly being monitored and adequate funds are being provided for their timely execution.
He said that the annual budget of BRO that varied from Rs 3,300 Crores to Rs 4,600 Crores in years 2008-2016, saw a substantial rise and is pegged at over Rs 11,000 Crores in 2020-21. There was no reduction of this budget despite COVID-19.
Raksha mantra also announced that the government has sanctioned high altitude clothing to BRO engineers and workers.
Shri Rajnath Singh also laid the Foundation Stone of the strategically important Nechiphu Tunnel on the road to Tawang in Arunachal Pradesh. This 450 mtrs long, bi-lane tunnel would ensure all weather connectivity across Nechiphu Pass besides providing a safe and secure passage through accident prone areas.
Briefing the dignitaries, Lt Gen Harpal Singh, DG BRO, said the 44 bridges of various spans ranging from 30 mtrs to 484 mtrs are located in J&K (10), Ladakh (08), Himachal Pradesh (02), Punjab (04), Uttarakhand (08), Arunachal Pradesh (08) and Sikkim (04). They are of strategic importance and have been designed to facilitate movement of heavy civil & military traffic in border areas. In line with the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi, these bridges will contribute towards the overall economic growth of remote border areas and will also assist in speedy deployment of Armed Forces in strategically important sectors.
He said that in addition to expediting road construction, the BRO has laid special emphasis on construction of bridges by completing 28 major bridges last year while 102 major bridges are being completed this year. 54 of these bridges have already been completed. Over 60 Bailey Bridges have also been constructed by BRO to meet immediate requirements of armed forces and people living in remote areas.
BRO has worked relentlessly even during the ongoing COVID-19 pandemic restrictions continuing with works of strategic importance like Construction of Major Bridges & Roads, Atal Tunnel Rohtang, Sela Tunnel etc, and Snow Clearance for opening of Strategic Mountain Passes.
In spite of unprecedented snowfall breaking a 60 years record, all strategic passes & roads were cleared for traffic about one month before their average yearly opening dates. This brought relief to people of border areas and ensured rapid & early movement of troops & logistics.