Prime Minister's Office
PM delivers Keynote address at Invest India Conference in Canada
India has the most favourable investment climate says PM
India has political stability, investment friendly policies, transparency, skilled talent pool: PM
The India Story is Strong Today and will be Stronger Tomorrow: PM
Trinity of reforms in Agriculture, Labour and Education Sectors opens wide investment opportunities in India: PM
India is undergoing a rapid change in mindsets as well as markets: PM
08 OCT 2020 8:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at Invest India Conference in Canada through video conference today.
The Prime Minister said India is undisputedly the only country shining in all their investment parameters like having political stability, investment and business friendly policies, transparency in governance, skilled talent pool and a large market. He said there is an opportunity for everyone including Institutional Investors, manufacturers, supporters of innovation ecosystems and infrastructure companies.
The Prime Minister said in the post-Covid world, India showed resilience and emerged as a land of solutions to overcome various kinds of problems related to manufacturing, supply chains, etc. He added, despite disrupted logistics, money was directly delivered into bank accounts of over 400 million farmers, women, poor and needy people within a matter of days. He listed various initiatives taken by the Government to overcome the disruption owing to the pandemic and stressed that this shows the strength of governance structures and systems that have been built over the last few years.
The Prime Minister said while the entire country was in a stringent lockdown, India was providing medicine to around 150 countries and played the role of the pharmacy to the world. He added during March-June of this year, agricultural exports rose by 23%. He said before the pandemic, India hardly manufactured PPE kits but today not only does India manufacture millions of PPE kits every month, it exports them too. He committed to ramping up production and helping the entire world in vaccine production for Covid-19.
The Prime Minister explained how India's story is growing stronger by listing the initiatives of the Government in creating a business friendly environment. He listed initiatives like liberalizing the FDI regime, creating a friendly tax regime for Sovereign Wealth and Pension Funds, bringing significant reforms for developing a robust Bond market, Incentive schemes for Champion sectors. He said schemes in sectors like Pharma, Medical Devices and Electronics Manufacturing are already in operation. He added for ensuring high-level attention and effective hand-holding for investors, a dedicated Empowered Group of Secretaries has been formed. He emphasized proactive monetization of assets across sectors like Airports, Railways, Highways, Power Transmission lines, etc. He said Real Estate Investment Trusts and Infrastructure Investment Trusts have been fully enabled for monetization of both public and private assets.
The Prime Minister said today India is undergoing a rapid change in mindsets as well as markets. It has embarked on a journey of deregulation and decriminalization of various offences under the companies act. He said India has risen from 81 to 48 in the Global Innovation Index rankings and risen from 142 to 63 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings in the last 5 years.
The Prime Minister said due to these improvements, India received around USD 70 Billion from Institutional Investors between January 2019 to July 2020. This is almost equal to that received in four years between 2013 and 2017. He stressed that continuing confidence of the global investor community in India is seen by the fact that FDI into India went up by 20% in 2019 when global FDI inflows fell by 1%.
The Prime Minister said India has already received over USD 20 Billion during the first 6 months of this year from across the globe when Covid-19 has been at peak globally. He said India has adopted a unique approach posed by the Covid-19 pandemic. He said relief and stimulus packages were given to the poor and the small businesses and at the same time this opportunity to undertake structural reforms which will ensure more productivity and prosperity.
The Prime Minister said India has undertaken a trinity of reforms in the field of education, labour and agriculture. Together, they impact almost every Indian. He said India has ensured reforms of old laws in the field of labour and agriculture. They ensure greater participation of the private sector while also strengthening the government’s safety nets and will lead to a win-win situation for entrepreneurs as well as for our hard-working people. He said the reforms in the field of education will further harness the talent of our youth and have set the stage for more foreign universities to come to India.
The Prime Minister said the reforms in the labour laws greatly reduce the number of Labour codes and are both employee and employer friendly and will further increase ease of doing business. He added the reforms in the field of agriculture are far-reaching and will not only give more choice to farmers but will boost exports. He said these reforms will support our efforts to build an AatmaNirbhar Bharat or self reliant India and by working towards self-reliance, we seek to contribute to global good and prosperity. He highlighted that India is the place to partner in the field of education, to invest in manufacturing or services and to collaborate in the field of agriculture.
The Prime Minister said India-Canada bilateral ties are driven by shared democratic values and many common interests. He said the trade and investment linkages between us are integral to our multifaceted relationship. He highlighted that Canada is home to some of the largest and most experienced infrastructure investors. He said Canadian Pension Funds were the first ones to start investing directly in India. Many of them have already discovered great opportunities in a range of areas like highways, airports, logistics, telecom and real estate. He said Mature Canadian investors who have been in India for many years now can be our best brand ambassadors. Their experience, their plan to expand and diversify can be the most credible evidence for other Canadian investors to come here too. He promised no barriers for the Canadian investors in India.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কানাডাত ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া কনফাৰেন্সত মুল ভাষণ আগবঢ়ালে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ভাৰতত বিনিয়োগৰ আটাইতকৈ ভাল পৰিৱেশ আছে বুলি ক’লে প্ৰধামন্ত্ৰীয়ে
ভাৰতত ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতা, বিনিয়োগ অনুকূল নীতি, জবাহদিহিতা, দক্ষ প্ৰতিভাৰে ভৰপুৰঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত আজি শক্তিশালী আৰু আৰু ভৱিষ্যতে আৰু অধিক শক্তিশালী হ’বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
কৃষি, শ্ৰম আৰু শিক্ষা এই তিনিটা খণ্ডত কৰা সংস্কাৰে ভাৰতত ব্যাপক বিনিয়োগৰ সূযোগ বৃদ্ধি কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতত বজাৰৰ লগতে মনোভাৱৰো দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
08 OCT 2020 8:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে কানাডাত অনুষ্ঠিত ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া কনফাৰেন্সত মুল ভাষণ আগবঢ়ায়৷
এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰত হৈছে একমাত্ৰ দেশ, য’ত ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতা, বিনিয়োগ আৰু ব্যৱসায় অনুকূল নীতি, প্ৰশাসনিক দিশত জবাবহদিহিতা, দক্ষ প্ৰতিভাৰে পৰিপূৰ্ণ আৰু এক বৃহ বজাৰৰ দৰে বিনিয়োগৰ সকলো মাপকাঠি বিদ্যমান৷ তেওঁ কয় যে ইয়াত প্ৰতিষ্ঠানিক বিনিয়োগকাৰী, নিৰ্মাণকাৰী, অভিনৱ পৰিস্থিতি তন্ত্ৰ আৰু আন্তঃগাঁথনিমূলক কোম্পানীৰ সমৰ্থককে ধৰি সকলোৰে বাবে সূযোগ আছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ক’ভিডৰ পাছৰ বিশ্বত ভাৰতে ধৈৰ্য প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লগতে নিৰ্মাণকাৰী, যোগান শৃংখলা ইত্যাদি সম্পৰ্কীয় বিভিন্ন সমস্যাৰ সমাধানৰ এক অন্যতম ঠাই৷ তেওঁ লগতে কয় যে কেতবোৰ বাধাই দেখা দিলেও ভাৰতত এদিনতে ৪০০ মিলিয়নতকৈ অধিক কৃষক, মহিলা, দুখীয়া আৰু অভাৱগ্ৰস্ত লোকক প্ৰত্যক্ষভাৱে বেংক একাউণ্টযোগে ধন হস্তান্তৰ কৰাৰ সুবিধা হৈছে৷ তেওঁ মহামাৰীৰ সময়ত দেখা দিয়া বাধাক অতিক্ৰম কৰাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ তালিকা উল্লেখ লগতে কয় যে ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰশাসনিক পৰিকাঠামো আৰু পদ্ধতি প্ৰদৰ্শিত হৈছে, যিটো বিগত বছৰকেইটা গঢ়ি তোলা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিসময়ত সমগ্ৰ দেশত এক কঠোৰ লকডাউন ঘোষণা কৰা হৈছিল, সেইসময়ত ভাৰতে প্ৰায় ১৫০খন দেশত ঔষধ যোগান ধৰাৰ লগতে বিশ্বৰ ফাৰ্মাচীৰ দৰে ভূমিকা পালন কৰিছিল৷ তেওঁ কয় যে চলিত বৰ্ষৰ মাৰ্চ-জুন মাহত কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিৰ হাৰ ২৩% বৃদ্ধি পাইছিল৷ তেওঁ কয় যে মহামাৰীৰ পূৰ্বে ভাৰতত পিপিই কিট প্ৰস্তুতেই কৰা হোৱা নাছিল৷ কিন্তু এতিয়া ভাৰতে প্ৰতি মাহত লাখ লাখ পিপিই কিট প্ৰস্তুত কৰাই নহয়, ৰপ্তানিও কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ তেওঁ ক’ভিড-১৯ৰ ভেকচিনৰ উপাদন বৃদ্ধিয়েই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বক এই ভেকচিন উপাদন কৰাত সহায় কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতি ব্যক্ত কৰে৷
চৰকাৰে ভাৰতত কিদৰে বিভিন্ন প্ৰচেষ্টাৱলীৰ জৰিয়তে এক ব্যৱসায় অনুকূল পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ লগতে ইয়াক অধিক শক্তিশালী কৰিছে সেই বিষয়েও ব্যাখ্যা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷ তেওঁ এফডিআই ব্যৱস্থাৰ উদাৰীকৰণ, সাৰ্বভৌম সম্পত্তি আৰু পেন্সন পুঁজিৰ বাবে এক বন্ধুত্বসুলভ কৰ ব্যৱস্থা গঢ় দিয়া, বণ্ড মাৰ্কেটৰ উন্নয়নত গুৰুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰ সাধন, চেম্পিয়ন খণ্ডৰ বাবে উদ্গনিমূলক আঁচনি ইত্যাদিৰ দৰে প্ৰচেষ্টাৱলীৰ সন্দৰ্ভত উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ কয় যে ফাৰ্মা, চিকিসা সঁজুলি আৰু বৈদ্যুতিক সামগ্ৰী উপাদন ইত্যাদিৰ দৰে খণ্ডত গ্ৰহণ কৰা আঁচনি বৰ্তমান চলি আছে৷ তেওঁ লগতে কয় যে বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে উচ্চপৰ্যায়ৰ মনোযোগ আৰু কাৰ্যকৰী পৰিচালনা সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে এক সমৰ্পিত কৰ্তৃত্বপ্ৰাপ্ত সচিব গোট গঠন কৰা হৈছে৷ তেওঁ বিমানবন্দৰ, ৰে’লৱে, হাইৱে, বিদ্যু সংবহন লাইন ইত্যাদিৰ দৰে খণ্ডৰ সম্পদৰ সক্ৰিয় মুলধনীকৰণত জোৰ দিয়ে৷ তেওঁ কয় ৰিয়েল ইষ্টেট বিনিয়োগ পুঁজি আৰু আন্তঃগাঁথনিমূলক বিনিয়োগ পুঁজিক চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত সম্পদৰ মুলধনীকৰণৰ বাবে সম্পূৰ্ণ কাৰ্যক্ষম কৰি তোলা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমান ভাৰতত বজাৰৰ লগতে মানুহৰ মনোভাৱৰ দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন হৈছে৷ ই কোম্পানী অধিনিয়মৰ অধীনত বিভিন্ন অপৰাধ নিৰ্মূল আৰু বৈমষ্যহীনতাৰ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছে৷ তেওঁ কয় যে ভাৰতে বিগত পাঁচ বছৰত বিশ্ব অভিনৱ সূচকাংকৰ ৰেংকিঙত ৮১ৰ পৰা ৪৮লৈ আৰু ব্যৱসায়ৰ সহজ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ১৪২ৰ পৰা ৬৩সংখ্যক স্থানলৈ উন্নীত হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইবোৰৰ উন্নয়নৰ ফলতে ভাৰতে ২০১৯ৰ জানুৱাৰীৰ পৰা ২০২০ৰ জুলাইলৈকে প্ৰতিষ্ঠানিক বিনিয়োগকাৰীৰ পৰা প্ৰায় ৭০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ এয়া ২০১৩ৰ পৰা ২০১৭ চনৰ মাজৰ সময়ছোৱাত লাভ কৰা ধনৰ সমান৷ তেওঁ কয় যে বিশ্ব বিনিয়োগকাৰীসকলে ভাৰতত বিশ্বাস অটুট ৰখাটো পৰিলক্ষিত হৈছে, কিয়নো বিশ্ব এফডিআই প্ৰবাহ ১% হ্ৰাস হোৱাৰ সময়ত ভাৰতৰ এফডিআই প্ৰবাহ ২০% বৃদ্ধি পাইছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিসময়ত বিশ্বত ক’ভিডৰ আক্ৰমণ শিখৰত উপনীত হৈছিল, সেই সময়তে বিগত ৬মাহত ভাৰতে ইতিমধ্যে ২০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ বিদেশী বিনিয়োগ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ তেওঁ কয় যে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰতে এক ব্যতিক্ৰমী দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছে৷ তেওঁ কয় যে দুখীয়া আৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যয়সায়ীসকলক ক্ৰমে সাহায্য আৰু উদ্দীপনা পেকেজ প্ৰদান কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে গাঁথনিগত সংস্কাৰো সাধন কৰা হৈছে, যিটোৱে অধিক উপাদনশীলতা আৰু সমৃদ্ধি সুনিশ্চিত কৰিব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে শিক্ষা, শ্ৰম আৰু কৃষি এই তিনিটা খণ্ডত সংস্কাৰ সাধন কৰিছে৷ একেসময়তে এইবোৰে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়কে প্ৰভাৱিত কৰিছে৷ তেওঁ কয় যে ভাৰতে শ্ৰম আৰ কৃষি খণ্ডৰ পুৰণি আইনসমূহৰ সংস্কাৰ সুনিশ্চিত কৰিছে৷ এইবোৰত চৰকাৰক নিৰাপত্তাজনিত দিশবোৰ অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বিপৰীতে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰি তোলা হৈছে, যাতে উদ্যোগীসকলৰ সমান্তৰালভাৱে আমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰা লোকসকল উপকৃত হয়৷ তেওঁ কয় যে শিক্ষা খণ্ডত কৰা সংস্কাৰে আমাৰ যুৱ প্ৰজন্ম প্ৰতিভাক অধিক বিকশিত কৰাৰ লগতে বিদেশী বিশ্ববিদ্যালয়সমূহ ভাৰতলৈ আহিব পৰা এক সুবিধা গঢ়ি তোলা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শ্ৰম আইনসমূহৰ সংস্কাৰে শ্ৰম ক’ডৰ সংখ্যা হ্ৰাস কৰাৰ লগতে কৰ্মচাৰী আৰু নিয়োগকৰ্তা উভয়ৰে অনুকূল পৰিৱেশ গঢ় দিছে যিটোৱে ব্যৱসায়ৰ পৰিৱেশ অধিক সহজ কৰি তুলিব৷ কৃষি খণ্ডক সংস্কাৰে কৃষকসকলক পচন্দৰ অধিকাৰ দিয়াই নহয়, ৰপ্তানি বৃদ্ধিতো উদ্গনি যোগাব৷ তেওঁ কয় যে এই সংস্কাৰসমূহে আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গঢ়াৰ প্ৰচেষ্টাত সহায় কৰিব আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত কাম কৰাৰ জৰিয়তে আমি বিশ্বৰ ভাল তথা সমৃদ্ধিত অৱদান আগবঢ়াব বিচাৰো৷ তেওঁ ভাৰতক শিক্ষা খণ্ডৰ সহযোগী তথা নিৰ্মাণ আৰু সেৱা খণ্ডত বিনিয়োগৰ লগতে কৃষি খণ্ডত সহযোগিতাৰ এক স্থলী হিচাপে আলোকপাত কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰত-কানাডা দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক মিলিত গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ দ্বাৰা পৰিচালিত আৰু দুয়ো দেশৰ মাজত বহুখিনি সাদৃশ্য আছে৷ তেওঁ কয় যে দুয়োখন দেশৰ মাজৰ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ যোগসুত্ৰ আমাৰ বহুপাক্ষিক সম্পৰ্ক এক অবিচ্ছেদ্য অংগ৷ তেওঁ কানাডাক বৃহ আৰু সৰ্বাধিক আন্তঃগাঁথনিমূলক বিনিয়োগকাৰীৰ জন্মভূমি বুলি উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ কয় যে কানাডিয়ান পেন্সন ফাণ্ড ভাৰতত প্ৰত্যক্ষভাৱে বিনিয়োগ কৰা প্ৰথম বিনিয়োগ আছিল৷ তেওঁ কয় যে ইয়াৰে বহুতে ইতিমধ্যে ঘাইপথ, বিমানবন্দৰ, সামগ্ৰী, দূৰসংযোগ আৰু ৰিয়েল ইষ্টেটৰ দিশত ব্যাপক সূযোগৰ সন্ধান কৰিছে৷ তেওঁ কয় যে ভাৰতত দীৰ্ঘদিন ধৰি থকা পৰিপক্ক কানাডিয়ান বিনিয়োগকাৰী এতিয়া আমাৰ বাবে ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ হ’ব পাৰে৷ তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা, তেওঁলোকৰ পৰিকল্পনা ভাৰতলৈ আহিবলগীয়া অন্যান্য বিনোয়োগকাৰীৰ বাবে উপযুক্ত বিশ্বাসযোগ্য প্ৰমাণ হ’ব পাৰে৷ তেওঁ ভাৰতত কানাডিয়ান বিনিয়োগকাৰীয়ে কোনো বাধাৰ সন্মুখীন নহয় বুলি প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে৷