NITI Aayog
NITI Aayog, MNRE & Invest India Hold Symposium on Solar PV Manufacturing
India PV Edge-2020 Promotes Cutting-Edge Solar Manufacturing in India
07 OCT 2020 2:18PM by PIB Delhi
NITI Aayog, Ministry of New and Renewable Energy (MNRE), and Invest India organized a symposium on solar PV manufacturing, “India PV Edge-2020”, on 6 October to inform the global PV industry of opportunities in India.
Addressing the ‘Plenary Session’, R.K. Singh, Union Minister of State (Independent Charge), ministries of Power and New and Renewable Energy, said, “India has the fastest-growing renewable energy capacity addition in the world and the power demand has been witnessing continuous growth. Renewables are supplementing electricity supply to a significant extent. Under the leadership of Hon’ble Prime Minister Narendra Modi, India is committed to transition to clean energy. In addition to the vision of 450 GW installed renewables capacity by 2030, India has a plan not only for grid-connected solar and renewables, but also an ambitious vision for mobility, followed by electricity-based cooking. As a result of the government’s measures to achieve Aatmanirbhar Bharat, already EoIs for 20 GW of module and cell manufacturing have been issued. India will continue to be the fastest and largest-growing market for investment in renewables.”
Around 60 prominent Indian and global CEOs attended the event, along with a number of global PV manufacturers, developers, investors, think tanks and top policymakers. An investor’s roundtable was also organized after the pitching sessions to deliberate on ways to mobilize affordable capital into solar manufacturing.
The event discussed the potential of making India a global hub for solar PV manufacturing with breakthrough technologies and providing an ecosystem for setting up giga-scale factories by local and global firms.
The participating companies also had the opportunity to interact with Indian policymakers involved in developing manufacturing schemes.
India now has the third-largest solar installed capacity in the world. It is one of the few countries on track to meet its three key NDC targets – achieve 40% non-fossil-fuel-based installed power capacity, reduce 33%–35% emissions, and create a carbon sink of 2.5 to 3 billion tons of carbon dioxide – by 2030. India is likely to achieve these goals much earlier.
Solar deployment has been the flagship green growth story of the last decade, and will be instrumental in building a climate-resilient world. Solar PV manufacturing is one of the strategic champion sectors announced by the government as part of Aatmanirbhar Bharat.
The symposium consisted of three sessions. India’s most prominent policymakers participated in the Plenary Session and highlighted the country’s strong impetus on renewable energy, the investment climate and India’s ambition and opportunities in solar manufacturing.
“We are convinced that PV technology improvements will exceed general market expectations and will be the key anchor towards reducing solar deployment costs. India, with its huge market and relevant manufacturing advantages, can be a giga-scale manufacturing destination for cutting-edge PV technologies across the entire value chain. It is the perfect time under the current leadership to bring together global technology providers, equipment makers, and champion PV companies to present their technologies to Indian industry, said NITI Aayog CEO Amitabh Kant.
Ministry of New and Renewable Energy Secretary Indu Shekhar Chaturvedi said, “India’s installed renewables capacity has gone up by 2.5 times and installed solar capacity by 13 times in the last six years. We expect 30 GW of solar capacity to be added every year over the next few years. Boosting domestic manufacturing would be crucial to reduce our import dependence and the government is looking at implementing various supply and demand side interventions for manufacturing of solar cells, wafers and ingots. It is important to keep in view the critical role and changes in technology can possible play in making solar power firmer and cheaper.”
Invest India MD and CEO Deepak Bagla emphasized that special cells have been set up by the Government of India to handhold investors through their investment journey. He said, “At the end of FY1920, India attracted an FDI of USD74 billion, the highest ever in the country’s history. This was when the global FDI was going down by 8% but India’s share of FDI went up by 18%. Today, there is an exponential global interest in investment in India. The key is the investor’s journey, which has been made easier over the last few years. One of the largest solar projects has been established in under eight months in India the fastest anywhere in the world. This is a great example of a change in the policy framework, which has made the investor’s journey easier. Special cells have been set up in every ministry. One of the roles of these cells is to facilitate investments and remove roadblocks, if any. The second is to create ready, on-the-shelf projects. Third, is to create plug-and-play infrastructure facilities for investors.”
The second session included three parallel pitching sessions on wafer/cell manufacturing, module/production equipment and supply chain and Bill of Materials (BoM). Over 20 R&D companies and experts from across the world provided a snapshot of the future of solar manufacturing and presented their unique technologies to Indian stakeholders. The sessions even brought forward new indigenous technologies, which are patented by Indian companies. The pitching sessions highlighted that giga-scale solar manufacturing stands on three pillars: (i) disruptive PV chemistries; (ii) manufacturing by custom-engineered advanced production equipment; (iii) utilization of innovative BoM components such as special glasses and coatings.
NITI Aayog Additional Secretary Dr Rakesh Sarwal emphasized that, “India’s energy consumption is just one-third of the world’s average, which has enormous scope for expansion. Even at such low levels, 73% of the country’s greenhouse gas emissions result from energy production, calling for aggressive electrification from cleaner fuels and greening of our economy.”
Ministry of New and Renewable Energy Joint Secretary Amitesh Kumar Sinha highlighted the ongoing measures India is taking in leading the world’s largest renewables expansion plan and mentioned that “to promote solar PV manufacturing, schemes such as production-linked incentives to scale cutting-edge solar PV tech-based new manufacturing units and interest subvention scheme to offset higher lending cost in India, are under active consideration by the government”. He also assured investors of all possible support from the ministry and emphasized the suitability and openness of Indian market for investment.
During the third session, ‘Investment Conclave’, officials from Tamil Nadu and Andhra Pradesh state governments shared their efforts to attract investments. The session highlighted what makes India’s solar manufacturing sector attractive to global institutional investors and included a high-profile panel discussion with executives from international finance corporations, major developers and Coal India Limited on how to catalyse investment momentum in breakthrough PV technologies.
India’s Nationally Determined Contributions under the Paris Agreement in 2015 call for extraordinary vision, leadership, compassion, and wisdom to combat climate change. India PV Edge-2020 has served as a small step towards that ambition by bringing together cutting-edge R&D companies, RE developers, policymakers and investors under one platform and will go a long way in making India the giga-scale manufacturing destination for breakthrough PV technologies.

নীতি আয়োগ
নিতি আয়োগ, এম.এন.আর.ই. অমসুং ইনবেস্ত ইন্দিয়ানা সোলর পি.ভি. মেন্যুফেকচরিংদা সিম্পোজিয়ম পাঙথোকখ্রে
ইন্দিয়া পি.ভি. এদজ-২০২০না ভারত্তা কত্তিং এদজ সোলর মেন্যুফেকচরিং খুমাং চাউশিলহল্লি
07 OCT 2020 2:18PM by PIB Imphal
নিতি আয়োগ, ন্যু এন্দ রিন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয় (এম.এন.আর.ই.) অমসুং ইনবেস্ত ইন্দিয়ানা শিন্দুনা ভারত্তা মালেমগী পি.ভি. ইন্দস্ত্রীদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং অসি খঙহন্নবা ওক্তোবর ৬তা সোলর পি.ভি. মেন্যুফেকচরিংদা সিম্পোজিয়ম অমা, “ইন্দিয়া পি.ভি. এদজ-২০২০” পাঙথোকখ্রে।
‘প্লেনরী সেসন’দা ৱারোল পীরদুনা আর.কে. সিংহ, পাৱর অমসুং ন্যু অমদি রিন্যূএবল ইনর্জী মন্ত্রালয়শিং অসিগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ)না হায়খি, মালেমদা ভারতনা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংনা রিন্যুএবল ইনর্জীনা কেপাসিতীনা শরুক তম্লি অমসুং পাৱরগী দিমান্দগী গ্রোথ অসি মখা তানা হেনগৎলকপা উবা ফংলি।” “ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারতনা ক্লিন ইনর্জীদা ওন্থোক্নবা হোৎনরি। ২০৩০ ফাওবদা ৪৫০ জি.দবল্যু.গী রিন্যুএবল কেপাসিতী ইনস্তোল তৌনবা মঙলানগী মথক্তা ভারতনা গ্রিদ-কন্নেক্ত তৌবা সোলর অমসুং রিন্যুএবলশিংগী থৌরাং খক তৌবা নত্তনা মোবিলিতীগী অচৌবা মঙলান, মতুংদা ইলেক্ত্রিসিতীনা চাক থোংবা অসিনি। সরকারনা আত্মানির্ভর ভারত মাই পাক্নবা লৌখৎপা খোঙথাংশিংগী ফল অমা ওইনা ২০ জি.দবল্যু.গী মোদ্যুল অমসুং সেল মেন্যুফেকচরিংগীদমক ই.ও.আই.শিং হান্না পীথখ্রে। ভারতনা মখা তানা রিন্যুএবলশিংগী লমদা ইনবেস্তমেন্ত তৌবা য়াবা খ্বাইদগী থুনা অমসুং খ্বাইদগী চাউনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা কৈথেল ওইরগনি।”
মালেমগী পি.ভি./ মেন্যুফেকচরর, দিবেলপর, ইনবেস্তর, থিঙ্ক তেঙ্ক অমসুং মকোক থোংবা পোলিসীমেকর মশিং কয়াগা লোয়ননা ভারতকী অমসুং মালেমগী মমিং লৈরবা সি.ই.ও. ৬০রোমনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। সোলর মেন্যুফেকচরিংদা কেপিতেল থাদহন্নবা লম্বীশিং কুপ্না খন্ননবা পিৎচিং সেসনগী মতুংদা ইনবেস্তরশিংগী রাউন্তেবল অমসু শীনখি।
থৌরম অসিদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংগা লোয়ননা ভারতপু সোলর পি.ভি. মেন্যুফেকচরিংদা মালেমগী হব অমা ওইহন্নবা অমসুং লমদম অসিগী অমদি মালেমগী ফর্মশিংনা গিগা-স্কেল ফেক্তরীশিং লিংখৎনবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপগী মতাংদা খন্নখি।
শরুক য়ারিবা কম্পনীশিংনসু মেন্যুফেকচরিং স্কিমশিং পুথোকপদা য়াওরিবা ভারতকী পোলিসীমেকরশিংগা লোয়ননা ৱারী ৱাতাই শাবগী খুদোংচাবা ফংখি।
মালেমদা হৌজিক ভারতনা খ্বাইদগী চাউনা সোলর ইনস্তোল তৌবগী কেপাসিতীদা অহুম শুবদা লৈরি। ২০৩০ ফাওবদা - নন-ফোসিল-ফ্যুলদা য়ুম্ফম ওইরবা পাৱর ইনস্তোল তৌবগী কেপাসিতীদা ৪০% ফংবা ঙম্বা, ইমিসন ৩৩%-৩৫% হন্থহনবা, অমসুং কার্বোন দাইওক্সাইদকী ২.৫তগী ৩ বিলিয়নগী কার্বোন সিঙ্ক অমা শাবা- মরু ওইবা এম.দি.সি.গী তর্গেৎ অহুম ফংহন্নবা হোৎনরিবা লৈবাক খরগী মরক্তা অমা ওইরি। ভারতনা পান্দমশিং অসি অথুবদা ফংবা ঙমগনি হায়না থাজৈ।
হৌখিবা চহি তরা অসিদা সোলর দিপ্লোইমেন্ত অসি মরু ওইবা গ্রীন গ্রোথকী স্তোরী ওইদুনা লাক্লি, অমসুং মালেমদা ক্লাইমেৎ-রিজিলেন্ত অমা শেমগৎনবা হোৎনবদা কান্নগনি।সোলর পি.ভি. মেন্যুফেকচরিং অসি আত্মানির্ভর ভারতকী শরুক ওইনা সরকারনা লাউথোকখিবা খ্বাইদগী কান্নবা মকোক থোংবা সেক্তরশিংগী মরক্তা অমনি।
সিম্পোজিয়ম অসিদা সেসন অহুম য়াওরি। প্লেনরী সেসনদা ভারতকী খ্বাইদগী মমিং লৈবা পোলিসীমেকরশিংনা শরুক শাখি অমসুং লৈবাক অসিনা রিন্যু্এবল ইনর্জীদা লৈরিবা অচৌবা মপাঙ্গল, ইনবেস্তমেন্ত ক্লাইমেৎ অমসুং ভারতকী সোলর মেন্যুফেকচরিংদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং অদু থমখি।
“ঐখোয়না থাজৈ পি.ভি. তেক্নোলোজীনা চাউখৎলকপনা কৈথেলদা লৈরিবা অসিদগী হেল্লকনি অমসুং সোলর দিপ্লোই তৌবদা চংবা শেলশিং হন্থহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি। লৈরিবা অচৌবা কৈথেল অমসুং মরী লৈনবা মেন্যুফেকচরিংগী খুদোংচাবশিং অসিগা লোয়ননা ভারতনা লৈরিবা অপুনবা ভেল্যু চেন অসিদা অনৌবা পি.ভি. তেক্নোলোজীশিংগী গিগা-স্কেল মেন্যুফেকচরিংগী মফম অমা ওইবা ঙমগনি।ভারতকী ইন্দস্ত্রীদা মখোয়গী হৌজিক লৈরিবা তেক্নোলোজীশিং অসি উৎনবা মালেমগী তেক্নোলোজী প্রোবাইদরশিং, ইক্বিপমেন্ত মেকরশিং অমসুং মকোক থোংবা পি.ভি. কম্পনীশিং পুনশিন্নবা লৈরিবা লুচিংবা অসিগী মখাদা মতাং য়াম্না চারে,” হায়না নিতি আয়োগকী সি.ই.ও. অমিতাব কান্তনা ফোঙদোকখি।
ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী ইন্দু শেখর চতুর্বেদীনা হায়খি, “হৌখিবা চহি তরুক অসিদা ভারতনা ইনস্তোল তৌখিবা রিন্যুএবলশিংগী কেপাসিতী অসি শরুক ২.৫ অমসুং ইনস্তোল তৌখিবা সোলরগী কেপাসিতী অসি শরুক ১৩ হেনগৎখ্রে। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা চহি খুদিংগী ৩০ জি.দবল্যুগী সোলর কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা আশা থম্লি। ঐখোয়না ইম্পোর্ত তৌদুনা মীপাল তাংবা অসি হন্থহন্নবা দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিং ফগৎহনবা মরু ওই অমসুং সরকারনা মখল কয়াগী সপ্লাই ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা অমসুং সোলর সেলশিং, ৱেফরশিং অমসুং ইনগোৎশিং শাবগী খোঙথাংশিং লৌখৎলি।তেক্নোলোজীগী লমনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অমসুং অহোংবশিংনা সোলর পাৱর মরা চেৎহনবা অমসুং হোংদোকহনবদা মরু ওইগনি হায়বা খঙজিন্নবা মথো তাই।”
ইনবেস্ত ইন্দিয়া এম.দি. অমসুং সি.ই.ও. দীপক বাগ্লানা হায় ইনবেস্তরশিংগী ইনবেস্তমেন্ত খোংচৎতা মখোয়বু লমজিংনবা অখন্নবা সেলশিং সরকারনা লিংখৎখ্রে। মহাক্না হায়, “এফ.ৱাই.১৯-২০গী অরোইবদা ভারতনা লৈবাক অসিগী পুৱারীদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইনা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৭৪গী এফ.দি.আই. অমা ফংগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মসি মালেমগী এফ.দি.আই.না ৮%দা হন্থরগা ভারতকী এফ.দি.আই.গী সিয়রনা ১৮%দা হেনগৎপা মতমদনি। ঙসি মালেমনা ভারত্তা চাউনা ইনবেস্তমেন্ত তৌনিংবগী অপাম্বা অমা লৈরে। মসিগী মরুওইবা মরমদি হৌখিবা চহি খরা অসিদা লাইথোকহনখিবা ইনবেস্তরগী খোংচৎননি। মালেমদা খ্বাইদগী থুবা ওইনা সোলার প্রোজেক্তশিংগী খ্বাইদগী চাউবা অমা ভারত্তা থা নিপালদা লিংখৎখি। মসি ইনবেস্তরগী খোংচৎ লাইথোকহনবা পোলিসী ফ্রেমৱার্কতা অহোংবা অমা পুরকপগী অচৌবা খুদম অমনি। মিনিস্ত্রী খুদিংমক্তা অখন্নবা সেলশিং হাংদোকখ্রে। মসিগী সেলশিং অসিগী মথৌশিংগী মরক্তা অমদি ইনবেস্তমেন্ত তৌহনবনি অমসুং করিগুম্বা অথিংবা লৈরবদি মদু লৌথোকপনি। অনিশুবদা প্রোজেক্তশিং তাঙ্কক নায়না শেম শাহনবনি। অহুমশুবদা ইনবেস্তরশিংগী প্লগ এন্দ প্লে ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী খুদোংচাবা পীবনি”।
অনিশুবা সেসন্দা ঈশিং/সেল মেন্যুফেকচরিং, মোদ্যুল/প্রদক্সন ইকুইপমেন্ত অমসুং সপ্লাই চেন অমসুং বিল ওফ মেতরিএলস (বি.ও.এম.)দা থংনবা পিৎচিং সেসন অহুম য়াওই। আর এন্দ দি কম্পনী ২০ মথক্তা অমসুং মালেম পুম্বদগী এক্সপর্তশিংনা সোলর মেন্যুফেকচরিংগী তুংদা ওইরক্কদবা ফীভম উৎখি অমসুং মখোয়গী তোপ-তোপ্পা তেক্নোলিজীশিং ভারতকী স্তেকহোল্দরশিংদা উৎখি। সেসনশিং অসিদা ভারতকী কম্পনীশিংনা পেতেন্ত পীখিবা অনৌবা ইন্দিজিনস তেক্নোলোজীশিং উৎখি। পিৎচিং সেসনশিং অসিদা গিগা-স্কেল সোলর মেন্যুফেকচরিং অসি য়ুম্বী অহুমদা য়ুম্ফম ওই হায়বা উৎখি: (i) দিসরপ্তিব পি.ভি. কেমিস্ত্রীজ; (ii) কস্তম ইঞ্জিনিয়র এভান্স প্রদক্সন ইকুইপমেন্তনা মেন্যুফেকচর তৌব; (iii) অখন্নবা গ্লাসশিং অমসুং কোতিংশিংগুম্বা ইনোবেতিব বি.ওএম. কম্পোনে্তশিং শিজিন্নবা।
নিতি আয়োগকী এদিস্নেল সেক্রেতরী দা. রাকেশ সর্ৱালনা হায়খি মদুদি “ভারতকী ইনর্জী শিজিন্নবগী চাং অসি মালেমগী চাংচৎকী শরুক অহুম থোকপগী অমখক্তনি অমসুং য়াম্না চাউনা চাউথোকপা য়াবগী স্কোপ লৈ। অসিগুম্বা অনেম্বা থাক অসিদা লৈবাক অসিগী গ্রীনহাউস গ্যাস ইমিসনশিংগী ৭৫% অসি ইনর্জী পুথোকপদগীনি, অফবা ফ্যুলশিংদগী চাউনা ইলেক্তিফিকেসন তৌনবা অমসুং ঐখোয়গীশেন্মীৎলোন হেগৎহন্নবা পুক্নিং চিংশিল্লি”।
ন্যু অমসুং রিন্যুৱেবল ইনর্জী মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী অমিতেশ কুমার সিনহানা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা রিন্যুৱেবলস এক্সপান্সন প্লান মাংজিন থানা পুবদা ভারতনা হৌজিক লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা থমখি অমসুং “ সোলার পি.ভি. মেন্যুফেকচরিং প্রমোৎ তৌনবা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিবসতগী স্কেল কত্তিং এজ সোলর পি.ভি. তেক-বেজ ন্যু মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎস অমসুং ইন্তরেস্ত সববেন্সন স্কিমদগী ওফসেত হাইয়র লেন্দিং কোস্ত ইন ইন্দিয়াগুম্বা স্কিমশিং অসি সরকারনা এক্তিব কন্সিদরেসনগী মখাদা থম্মি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি”। মহাক্না মন্ত্রালয়দগী ইনবেস্তরশিংদা পাংবা য়াবা মতেং খুদিংমক পাংগনি অমসুং ইনবেস্তমেন্তকীদমক ভারতকী কৈথেল অসি চান্নবা অমসুং অথিংবা লৈতবা ওই হায়না ফোঙদোকখি।
অহুমশুবা সেসন ‘ইনবেস্তমেন্ত কনক্লেব’দা তামিল নাদু অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ রাজ্যশিং অসিগী সরকারশিংগী ওফিসিএলশিংনা ইনবেস্তমেন্তশিং লাক্নবা মখোয়না হোৎনরিবশিং অদু ফোঙদোকখি। সেসন অসিনা ভারতকী সোলর মেন্যুফেকচিং সেক্তর অসিনা মালেমগী ইন্সতিত্যুসনেল ইনবেস্তরশিংগী পুক্নিং করম্না চিংশিনবগে হায়বা উৎখি অমসুং মসিদা অনৌবা পি.ভি. তেক্নোলোজীশিংদা ইনবেস্তমেন্ত তৌবা করম্না হেনগৎহনগনি হায়বগী মতাংদা ইন্তরনেস্নেল ফাইনান্স কোর্পরেসনশিং, অচৌবা দিবেলপরশিং অমসুং কোইল ইন্দিয়া লিমিতেদকী একজিক্যুতিবশিং য়াওবা অৱাংবা থাক্কী পেনেল দিসকসন অমা য়াওখি।
২০১৫গী পেরিস এগ্রীমেন্তগী মখাদা ভারতনা তৌখিবশিং অদুনা অঈং-অশাগী থোক্লিবা অহোংবা অসি লাকশিন্নবা থোইদোক হেন্দোকপা মঙলান, লুচিংবা, মীনুংশি অমসুং লৌশিং উবা ফংখি। ইন্দিবা পি.ভি. এদজ-২০২০না মঙলান অসিদা খোঙথাং মচা অমা মতেং পাংদুনা কত্তিং-এদজ আর এন্দ দি কম্পনীশিং, আর.ই. দিবেলপরশিং, পোলিসীমেকরশিং অমসুং ইনবেস্তরশিং পুনশিনদুনা প্লেৎফোর্ম অমগী মখাদা পুশিল্লক্লি অমসুং ভারতপু অনৌবা পি.ভি. তেক্নোলোজীশিংগী গিগা-স্কেল মেন্যুফেকচরিংগী মদম ওইহনবদা চাউনা মতেং পাংলগনি।