Prime Minister's Office
PM inaugurates Six Major Projects in Uttarakhand to make River Ganga Nirmal and Aviral
Sewage treatment capacity of Uttarakhand increased 4 times in the last 6 years due to Namami Gange Mission
Over 130 drains flowing into River Ganga closed in the last 6 years
Inaugurates ‘Ganga Avalokan’, the first of its kind museum on River Ganga
Announces a special 100-day campaign from October 2nd to ensure drinking water connection to every school and Anganwadi in the country
Lauds Uttarakhand Government for providing drinking water connection to more than 50 thousand families even during the period of Corona
29 SEP 2020 2:51PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated 6 mega development projects in Uttarakhand under the Namami Gange Mission today through video conference.
Shri Modi also inaugurated the Ganga Avalokan Museum, the first of its kind on the River Ganga at Haridwar. He released a book “Rowing Down the Ganges” and the new logo for the Jal Jeevan Mission. The Prime Minister also unveiled the ‘Margadarshika for Gram Panchayats and Paani Samitis under Jal Jeevan Mission’ (Guidelines for the Village Panchayats and Water Committees) on the occasion.
Speaking on the occasion the Prime Minister said the Jal Jeevan Mission aims at providing every rural household in the country with piped-water connection. Shri Modi said that the new logo of the Mission shall continue to inspire the need to save every drop of water.
Referring to the Margadarshika, the Prime Minister said that they are equally important for the Gram Panchayats, people living in rural areas as well as for the Government machinery.
Describing the book “Rowing Down the Ganges” he said it explains in details how the River Ganges stands as a glowing symbol of our Culture, Faith and Heritage.
Shri Modi highlighted the importance of keeping the River Ganga clean as it plays a significant role in sustaining the lives of about 50 percent of the country’s population from its origin in Uttarakhand till West Bengal.
He termed the Namami Gange Mission as the largest integrated river conservation mission which not only aims at the cleanliness of River Ganga but also focuses on comprehensive upkeep of the River. Prime Minister said this new thinking and approach had made the River Ganga return back to life. Had the old methods been adopted, the situation would have been equally bad today. Old methods lacked public participation and foresight.
The Prime Minister said the government moved forward with a four pronged strategy to achieve its objective.
First- started laying a network of Sewage Treatment Plants (STPs) to prevent the waste water from flowing into the Ganges.
Second, The STPs were built by keeping in mind the demands for the next 10 - 15 years.
Third - By making around hundred big towns/cities and five thousand villages along the River Ganga Open Defecation Free (ODF).
And Fourth - By making an all-out effort to stop the pollution in the tributaries of River Ganga.
Shri Modi highlighted the fact that under Namami Gange, projects worth more than Rs 30,000 Crores are either in progress or have been completed. He pointed out that due to these projects the sewage treatment capacity of Uttarakhand has increased 4 times in the last 6 years.
The Prime Minister listed the efforts taken to close more than 130 drains in Uttarakhand from flowing into the River Ganga. He referred specially to the Chandreshwar Nagar drain which turned as an eyesore to visitors and rafters at Muni Ki Reti, in Rishikesh. He applauded the closing of the drain and the construction of a four storied STP at Muni Ki Reti.
Prime Minister said that as it was experienced by the pilgrims at Prayagraj Kumbh, the visitors to Haridwar Kumbh would also experience the clean and pure status of the River Ganga at Uttarakhand. Shri Narendra Modi referred to the beautification of the hundreds of ghats at Ganges and the development of a modern riverfront at Haridwar.
Prime Minister said the Ganga Avalokan Museum would be a special attraction to pilgrims and it would further enhance the understanding of the heritage associated with Ganga
The Prime Minister said apart from the cleanliness of the Ganges, the Namami Gange is focussing on development of the economy and environment of the entire Gangetic belt. He said the Government has made comprehensive plans to promote Organic farming and Ayurvedic farming.
Prime Minister said that the project would also strengthen the Mission Dolphin which was announced on the 15th of August this year.
The Prime Minister said owing to fragmentation of work- on an important subject like water- into various ministries and departments, led to lack of clear guidelines & coordination. As a result, problems related to irrigation and drinking water continued to persist. He lamented that even after so many years of independence, piped drinking water has not reached more than 15 crore households in the country.
Shri Modi said the Ministry of Jal Shakti was formed to bring in a synergy and give impetus to dealing with these challenges. He said the ministry is now engaged in the mission of ensuring access to piped drinking water to every house in the country.
Today, about 1 lakh households are being provided piped water supply connections every day under the Jal Jeevan Mission. He said drinking water connections have been provided to 2 crore families of the country in just 1 year.
He lauded the Government of Uttarakhand for providing drinking water connections to more than 50 thousand families even during the period of Corona in the last 4-5 months.
The Prime Minister said unlike the previous programmes, Jal Jeevan Mission adopts a bottom to top approach, where the users and Paani Samitis (Water Committees) in the villages envision the whole project from its implementation to maintenance and operation. He said the mission has also ensured that at least 50% of the members of the water committee would be women. He said the Mardarshika Guidelines released today will guide the members of the Water Committee and Gram Panchayats in taking the right decisions.
Prime Minister said a special 100-day campaign is being launched on 2nd Oct this year under Jal Jeevan Mission to ensure drinking water connection to every school and Anganwadi in the country.
The Prime Minister said the Government has brought in major reforms recently for the farmers, the industrial labour and in the health sector.
Shri Modi lamented that those who are opposing these reforms are opposing only for the sake of opposing them. He said those who ruled the country for decades have never cared about empowering the workers, youth, farmers and women of the country.
Prime Minister said that these people want the farmers not to sell their produce at a profitable price to anyone and anywhere in the country.
The Prime Minister listed various initiatives of the Government like Jan Dhan bank accounts, Digital India Campaign, International Yoga Day which were opposed by the opposition in spite of the benefits accrued to the people at large.
He said it is the same people who opposed modernisation of the Air Force and provision of modern fighter planes to it. The very same people also opposed the One Rank One Pension policy of the Government, whereas the Government already paid dues of over Rs 11,000 Crores in the form of arrears to the pensioners of the armed forces.
He said these are the very same people who criticised the surgical strike and asked the soldiers to prove that there was a surgical strike. Shri Modi said this makes clear to the whole country what their actual intentions are.
He added with passage of time these people who oppose and protest are becoming irrelevant.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গংগা নৈক নিৰ্মল আৰু নিৰবধি কৰি ৰাখিবলৈ উত্তৰাখণ্ডত ছটা বৃহৎ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
নমামি গংগা অভিযানৰ ফলশ্ৰুতিত যোৱা ৬ বছৰত উত্তৰাখণ্ডৰ চেৱেজ ট্ৰিটমেন্ট ক্ষমতা ৪ গুণ বৃদ্ধি
যোৱা ৬ বছৰত ১৩০ টাৰো অধিক নলা গংগা নৈলৈ বোঁৱাই নিয়া হয়
গংগা নৈ সন্দৰ্ভত প্ৰথমটো সংগ্ৰহালয় ‘গংগা অৱলোকন’ উদ্বোধন
দেশখনৰ সকলো বিদ্যালয় আৰু অংগনৱাড়ীলৈ খোৱা পানীৰ সংযোগ নিশ্চিত কৰিবলৈ ২ অক্টোবৰৰ পৰা বিশেষ ১০০-দিনীয়া অভিযান ঘোষণা
ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত ৫০ হাজাৰৰো অধিক পৰিয়াললৈ খোৱা পানীৰ সংযোগ আগবঢ়াবলৈ সক্ষম হোৱা উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰক প্ৰশংসা
29 SEP 2020 2:51PM by PIB Guwahati
আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নমামি গংগা অভিযানৰ অধীনত উত্তৰাখণ্ডত ৬ টা বৃহৎ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে তদুপৰি হৰিদ্বাৰত গংগা নদী সন্দৰ্ভত প্ৰথমটো সংগ্ৰহালয় গংগা অৱলোকন উদ্বোধন কৰে। তেখেতে “ৰ’ৱিং ডাউন দ্য গংগা” শীৰ্ষক এখনি গ্ৰন্থ আৰু জল জীৱন অভিযানৰ নতুন প্ৰতীক উন্মোচন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তদুপৰি এই কাৰ্যসূচীত ‘মাগদৰ্শিকা ফৰ গ্ৰাম পঞ্চায়ত এণ্ড পানী সমিতি আণ্ডাৰ জল জীৱন মিশ্যন’ (গাঁও পঞ্চায়ত আৰু পানী সমিতিসমূহৰ অৰ্থে নীতি-নিৰ্দেশনা) মুকলি কৰে।
এই কাৰ্যসূচীত ভাষণ আগবঢ়াই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, জল জীৱন অভিযানটোৰ লক্ষ্য হৈছে দেশখনৰ প্ৰতিঘৰ গ্ৰাম্য গৃহস্থীলৈ পাইপড-ৱাটাৰ সংযোগ আগবঢ়োৱা। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে অভিযানৰ নতুন প্ৰতীকটোৱে প্ৰতি টোপাল পানী সংৰক্ষণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি জনসাধাৰণক উৎসাহ যোগাই থাকিব।
মাগদৰ্শিকাৰ প্ৰসংগত, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰী ব্যৱস্থাটোৰ লগতে গাওঁ পঞ্চায়ত, গ্ৰামাঞ্চলত বসবাস কৰা লোক সকলৰ কাৰণেও এয়া সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।
“ৰ’ৱিং ডাউন দ্য গংগা” শীৰ্ষক গ্ৰন্থখনি সন্দৰ্ভত ব্যক্ত কৰি তেওঁ কয়, এই গ্ৰন্থখনিয়ে কিদৰে আমাৰ সংস্কৃতি, বিশ্বাস আৰু ঐতিহ্যৰ উজ্জ্বল প্ৰতীক হৈ গংগা নৈখন প্ৰৱাহিত হৈ আছে, তাৰ সৱিশেষ ব্যাখ্যা আগবঢ়াইছে।
গংগা নৈখনিক পৰিস্কাৰ কৰি ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা সদৰী কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ই উত্তৰাখণ্ডৰপৰা পশ্চিম বংগলৈকে দেশৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ প্ৰায় ৫০ শতাংশ লোকৰ জীৱন-যাত্ৰাত এটা বিশেষ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে।
তেখেতে নমামী গংগা অভিযানক সৰ্ববৃহৎ সংহত নদী সংৰক্ষণ অভিযান হিচাপে আখ্যা দি ইয়াৰ লক্ষ্য মাথোন গংগা নৈক পৰিস্কাৰ কৰি তোলাই নহয়, বৰঞ্চ নৈখনৰ বিস্তৃত ৰক্ষণাবেক্ষণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে বুলি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, এই নতুন ভাৱনা আৰু প্ৰচেষ্টাই গংগা নদীক পুনৰ জীৱন প্ৰদান কৰিব। যদি পুৰণা পদ্ধতি প্ৰয়োগ কৰা হ’লহেঁতেন, আজিও পৰিস্থিতি সমানেই বেয়া হৈ থাকিলহেঁতেন। পুৰণি পদ্ধতিত ৰাজহুৱা অংশগ্ৰহণ আৰু দূৰদৃষ্টিৰ অভাৱ ঘটিলহেঁতেন।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, চৰকাৰখনৰ উদ্দেশ্যত সফলতা অৰ্জন কৰিবলৈ চাৰিটা বিশেষ ব্যৱস্থাৰে ই আগবাঢ়িছে।
প্ৰথমে- গংগালৈ লেতেৰা পানী বৈ যোৱাত বাধা প্ৰদান কৰিবলৈ চেৱেজ ট্ৰিটমেন্ট প্লান্ট (STP)ৰ এটা নেটৱৰ্কৰ পাৰিতকৰণ।
দ্বিতীয়তে, পৰৱৰ্তী ১০-১৫ বছৰত সৃষ্টি হ’বলগীয়া চাহিদাৰ কথা মনত ৰাখি এই এছটিপিসমূহ নিৰ্মাণ।
তৃতীয়তে – গংগা নৈৰ সমীপৱৰ্তী প্ৰায় এহাজাৰ বৃহৎ চহৰ/মহানগৰ আৰু পাঁচ হাজাৰখন গাঁৱক মুকলিত মলত্যাগ মুক্ত (ODF) কৰি তোলা।
আৰু চতুৰ্থতে – গংগা নদীৰ উপনৈসমূহৰ প্ৰদূষণ নোহোৱা কৰিবলৈ সৰ্বত্ৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে নমামী গংগাৰ অধীনত, ৩০,০০০ কোটি টকাৰো অধিক প্ৰকল্পৰ ৰূপায়ণ হৈ আছে বা সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিছে। তেখেতে কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহৰ ফলশ্ৰুতিতে যোৱা ৬ বছৰত উত্তৰাখণ্ডৰ চেৱেজ ট্ৰিটমেন্ট ক্ষমতা ৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে উত্তৰাখণ্ডৰপৰা ১৩০ নলা গংগা নৈ বোঁৱাই নিয়া হৈছে। তেখেতে বিশেষভাৱে উল্লেখ কৰে যে চন্দ্ৰেশ্বৰ নগৰৰ নলা হৃষীকেশৰ মুনি কী ৰেটিত দৰ্শনকাৰীসকলৰ বাবে চকুলো হৈ উঠিছিল। তেখেতে নলাটো ৰূদ্ধ কৰাৰ বাবে আৰু মুনি কী ৰেটিত এটা চাৰি মহলীয়া এছটিপি নিৰ্মাণৰ শলাগ লয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰয়াগৰাজ কুম্ভত তীৰ্থযাত্ৰীসকলে লাভ কৰা অভিজ্ঞতাৰ ওপৰিও, হৰিদ্বাৰ কুম্ভৰ দৰ্শনাৰ্থীসকলেও উত্তৰাখণ্ডত গংগা নৈৰ স্বচ্ছ আৰু বিশুদ্ধ স্থিতিৰ অভিজ্ঞতা আহৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে গংগাৰ শ-শ ঘাটৰ সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন আৰু হৰিদ্বাৰত এটা আধুনিক ৰিভাৰফ্ৰন্টৰ উন্নয়ন সাধনৰ কথা সদৰী কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ বাবে গংগা অৱলোকন সংগ্ৰহালয়টি বিশেষ আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ উঠিব আৰু ই গংগা সম্পৰ্কীয় ঐতিহ্য বুজি উঠাত সহায়ক হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে গংগাৰ পৰিস্কৰণৰ ওপৰিও, নমামী গংগাই সমগ্ৰ গঙ্গেয় বেল্টৰ অৰ্থনীতি আৰু পৰিবেশৰ ওপৰত লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। তেখেতে কয়, চৰকাৰখনে জৈৱিক কৃষি আৰু আয়ুৰ্বেদীয় কৃষিৰ প্ৰোৎসাহনৰ অৰ্থে বিস্তৃত পৰিকল্পনা যুগুত কৰি উলিয়াইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই প্ৰকল্পই এই বৰ্ষৰ ১৫ আগষ্টত ঘোষণা কৰা মিশ্যন ডলফিনকো শক্তিশালী কৰি তুলিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, পানীৰ দৰে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত কামৰ বিভাজনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত – ভিন্ন মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগৰ অৰ্থে, স্পষ্ট নীতি-নিৰ্দেশনা ও সমন্বয়ৰ অভাৱ ঘটে। যাৰ ফলস্বৰূপে, জলসিঞ্চন আৰু খোৱা পানী সম্পৰ্কীয় সমস্যা অব্যাহত থাকে। খেদ প্ৰকাশ কৰি তেখেতে কয় যে স্বাধীনতাৰ বহু বছৰৰ পাছতো, দেশখনৰ ১৫ কোটিৰো অধিক গৃহস্থীয়ে পাইপেৰে খোৱা পানী লাভ কৰিবলৈ সক্ষম নহ’ল।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, সমন্বয় সাধন আৰু এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ সুবিধাৰ অৰ্থে জল শক্তি মন্ত্ৰালয় গঠন কৰা হয়। তেখেতে কয়, এই মন্ত্ৰালয়টোৱে এতিয়া দেশখনৰ প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীলৈ পাইপেৰে খোৱা পানী যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ অভিযান অব্যাহত ৰাখিছে।
আজি, জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত প্ৰতিদিনে প্ৰায় ১ লাখ গৃহস্থীক পাইপেৰে পানী যোগানৰ সংযোগ প্ৰদান কৰি থকা হৈছে। তেখেতে কয়, মাত্ৰ ১ বছৰতে দেশখনৰ ২ কোটি পৰিয়াললৈ খোৱা পানীৰ সংযোগ আগবঢ়োৱা হৈছে।
ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত যোৱা ৪-৫ মাহত ৫০ হাজাৰৰো অধিক পৰিয়াললৈ খোৱা পানীৰ সংযোগ আগবঢ়াবলৈ সক্ষম হোৱাৰ বাবে তেখেতে উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, পূৰ্ববৰ্তী কাৰ্যক্ৰমসমূহতকৈ পৃথক, জল জীৱন অভিযানে তলৰ পৰা ওপৰলৈকে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে, য’ত গাঁওসমূহৰ ব্যৱহাৰকাৰী আৰু পানী সমিতিসমূহ সমগ্ৰ প্ৰকল্পটোৰ ৰূপায়ণৰপৰা পৰিচালনা আৰু অভিযানলৈকে জড়িত হৈ পৰিছে। তেখেতে কয়, এই অভিযানৰ জৰিয়তে পানী সমিতিসমূহত অতি কমেও ৫০% মহিলা সদস্য থকাটো নিশ্চিত কৰা হৈছে। তেখেতে কয়, আজি উন্মোচন কৰা মাৰ্গদৰ্শিকা নীতি-নিৰ্দেশনাই সঠিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণত পানী সমিতি আৰু গাঁও পঞ্চায়তসমূহক পৰামৰ্শ আগবঢ়াব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, দেশখনৰ সকলো বিদ্যালয় আৰু অংগনৱাড়ীলৈ খোৱা পানীৰ সংযোগ নিশ্চিত কৰিবলৈ এই বৰ্ষৰ ২ অক্টোবৰত জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত বিশেষ ১০০-দিনীয়া অভিযান ঘোষণা কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, চৰকাখনে শেহতীয়াভাৱে কৃষক, ঔদ্যোগিক শ্ৰমিক আৰু স্বাস্থ্য খণ্ডটোৰ বাবে গুৰু সংস্কাৰ সাধন কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে সমালোচনা কৰি কয় যে এই সংস্কাৰক বিৰোধিতা কৰাসকলে মাত্ৰ বিৰোধিতাৰ নামত বিৰোধিতা কৰিছে। তেখেতে কয়, যিয়ে দেশখন দশক-দশক ধৰি শাসন কৰিছিল তেওঁলোকে দেসখনৰ শ্ৰমিক, যুৱ সমাজ, কৃষক আৰু মহিলাসকলৰ সৱলীকৰণৰ কথা কেতিয়াও নাভাবিলে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁলোকে দেশখনৰ যিকোনো লোককে আৰু যিকোনো স্থানতে কৃষকে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত পণ্য লাভজনক মূল্যত বিক্ৰী কৰাটো বিচৰা নাছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জন ধন বেংক একাউন্ট, ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযান, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ দৰে চৰকাৰখনৰ বহু ব্যৱস্থাই বৃহৎ সংখ্যক লোকক লাভান্বিত কৰা সত্বেও বিৰোধীয়ে ইয়াৰ বিৰোধিতা কৰি আহিছে বুলি উল্লেখ কৰে।
তেখেতে কয়, একেখিনি লোকেই বায়ু সেনাৰ আধুনিকীকৰণ আৰু ইয়াত আধুনিক ফাইটাৰ প্লেনৰ ব্যৱস্থাৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। একেখিনি লোকেই চৰকাৰখনৰ ওৱান ৰেংক, ওৱান পেঞ্চন পলিচীৰো বিৰোধিতা কৰিছিল, যাৰ অধীনত চৰকাৰখনে ইতিমধ্যে সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ পেঞ্চনাৰসকললৈ ১১,০০০ কোটি টকাৰ বকেয়া পৰিশোধ কৰিছে।
এইসকল লোকেই চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইকক সমালোচনা কৰিছিল আৰু চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইকৰ প্ৰমাণ দিবলৈ জোৱানসকলক কৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ইয়াৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ অভিপ্ৰায়ৰ কথা সকলোৱে গম পালে।
এইসকলৰ বিৰোধিতা আৰু প্ৰতিবাদ সময় আগবঢ়াৰ লগে-লগে অপ্ৰাসংগিক হৈ পৰিব বুলি শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।