Ministry of Road Transport & Highways
Notification allowing use of H-CNG issued
28 SEP 2020 12:44PM by PIB Delhi
In a major step toward adopting alternative clean fuel for transportation, the Ministry of Road Transport and Highways has allowed use of H-CNG (18% mix of hydrogen) in CNG engines. The Ministry has been notifying various alternate fuels under Clean Fuels for transportation. The Bureau of Indian Standards (BIS) has also developed specifications (IS 17314:2019) of Hydrogen enriched Compressed Natural Gas (H-CNG) for automotive purposes, as a fuel. Certain CNG-engine were tested to understand the emission reduction using H-CNG as compared to ‘neat’ CNG.
A notification for amendments to the Central Motor Vehicles Rules 1989, for inclusion of H-CNG as an automotive fuel has been published vide GSR 585 (E) dated 25th Sept 2020 by the Ministry. The draft rules in this respect were made available to the public on the 22nd July last. No objections and suggestions were received from the public in this respect.

রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
ঐচ.-সি.এন.জি. শিজিন্নবা য়াহনবগী ৱারোল থোকপা
28 SEP 2020 12:44PM by PIB Imphal
মীওইশিং পুথোক পুশিন তৌবদা অলতর্নেতিব ফুএল শিজিন্নবগী মতাংদা থাংজিনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইনা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়না সি.এন.জি. ইঞ্জিনশিংদা ঐচ.-সি.এন.জি. (হাইদ্রোজেন ১৮% য়ানবা) শিজিন্নবগী অয়াবা পীখ্রে। মন্ত্রালয় অসিনা মীওইশিং পুথোক পুশিন তৌবদা অশেংবা ফুএল শিজিন্নবগী মখাদা তোঙান তোঙানবা অলতর্নেতিব ফুএলগী ৱারোল কয়া থোক্তুনা লাক্লি। ব্যুরো ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দ (বি.আই.এস.)না ওতোমোতিবকী থৌওংশিংদা ফুএল ওইনা শিজিন্ননবা হাইদ্রোজেন য়াওবা কম্প্রেসদ নেচরেল গ্যাস (ঐচ.-সি.এন.জি.)গী অখন্নবা মওং (আই.এস. ১৭৩১৪:২০১৯) অমা পুথোকখ্রবনি। “অনানবা” সি.এন.জি.গা চাংদম্নবদা ঐচ.-সি.এন.জি. শিজিন্নদুনা মৈখু থাদোকপা হন্থবগী থৌওংবু মমুৎ তানা খঙবা ঙম্নবা অখন্নবা সি.এন.জি.-ইঞ্জিন কয়া অমা চাংয়েং তৌখি।
সেন্ত্রেল মোতোর ভেহিকল রুলস ১৯৮৯দা ঐচ.-সি.এন.জি.বু ওতোমোতিব ফুএল ওইনা শিজিন্ননবা য়াওহন্নবা শেমদোকপগী ৱারোল অমা মন্ত্রালয়না সেপ্তেম্বর ২৫, ২০২০দা জি.এস.আর. ৫৮৫ (ই.)গী মখাদা থোকখি। মসিগী মরী লৈননা শেম্লবা কাঙলোন অসি হৌখিবা জুলাই ২২দা মীয়ামদা ফংহনখি। হীরম অসিগা মরী লৈননা মীয়ামদগী অয়েৎপা অমসুং পাউতাক অমত্তা পীরকপা লৈখিদ্রি।