Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the virtual meeting with the Chief Ministers and Health Ministers of seven COVID high burden States/UTs
23 SEP 2020 8:05PM by PIB Delhi
Friends,
It is a coincidence that today, when we are discussing about the Corona crisis, is a very important day in the history of the country’s health.
Two years ago, on this day, the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan AarogyaYojanawas launched.
In these two years, more than 1.25 crore poor patients have received free treatment under the scheme.
I use the occasion to inspire all the doctors and medical staff specially;who have been serving the poor through the Ayushman Bharat Yojana.
Friends,
During our discussion today, there are several issues that have come up and which will help us in charting out a clear future strategy.
This is true that there has been a steady increase in the infection cases in India. But today, we are conducting more than 10 lakh tests and the number of people recovering is also increasing rapidly.
Best practices are being witnessedin many states and at local levels in states.
We will have to promote these experiences more.
Friends,
The facilities that we have developed in the last few months for the treatment of Corona are greatly helping us in the fight against Corona.
On the one hand, while we have to further strengthen the infrastructure related to Corona, we also have to improve the network of tracking and tracing and ensure better training
Today itself, an important decision has been taken for the use of State Disaster Response Fund (SDRF) regarding Corona specific infrastructure.
Several states had made a request regarding this.
Now, it has been decided that the limit of using the SDRF be increased from 35 percent to 50 percent.
This decision will help the states to have more finances at their disposal in the fight against Corona.
I want to tell you one important thing.
Every state needs to analyse the efficacy of local lockdowns of 1-2 days to prevent the Corona.
Is it not that you may be facing problems to kickstartthe economic activities in your state due to this?
My request is that all the states think about it seriously.
Friends,
We will need to increase focus on effective testing, tracing, treatment, surveillance and clear messaging.
Effective messaging is also necessary because most infections are without symptoms which lead to spread of rumours. Doubt creeps among the common man whether the testing is not faulty. Not only this, people tend to commit the mistake of underestimating the seriousness of the infection.
Several studies have shown that the mask plays an important role in preventing infections. It is very difficult to develop the habit of a mask, but we will not be able to get the meaningful results if it is not made an essential part of everyday life.
Friends,
The third point from past experiencesshows that the disruption of the movement of services and goods from one state to another causes unnecessary distress to the common citizens.
It also affects normal life and the livelihood.
For example, some states faced difficulties in procuring oxygen supply recently.
We will need to take all necessary steps in ensuring uninterrupted supply of life-saving oxygen.
India has ensured supply of life-saving drugs across the entire world even during the difficult time. We will have to ensure that there is easy availability of medicines across the nation.
Friends,
We have to continue with the restraint, compassion, dialogue and cooperation that the country has demonstrated during this corona period.
Along the fight against infection, we now have to move forward with full force on the economic front.
With thiswish that our joint efforts will be a success, thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଭିଡର ଅଧିକ ପ୍ରଭାବ ଥିବା ସାତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଭର୍ଚୁଆଲ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
23 SEP 2020 8:05PM by PIB Bhubaneswar
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଏକ ସଂକେତ ଅଟେ ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ କରୋନା ସଙ୍କଟ ବିଷୟରେ କହୁଛୁ, ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଇତିହାସରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ ।
2 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହି ଦିନ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ।
ମାତ୍ର 2 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 1.25 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ରୋଗୀ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ମୁଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କର ସେବା କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ବିଶେଷ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମର ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ଏହିପରି ଅନେକ ଜିନିଷ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି, ଯାହା ଆଗକୁ ରଣନୀତି ପାଇଁ ରାସ୍ତା ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ।
ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ଭାରତରେ ସଂକ୍ରମଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରମାଗତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟୁଛି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ ପ୍ରତିଦିନ 10 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ ଏବଂ ଆରୋଗ୍ୟ ହେଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ତଥା ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ଆମକୁ ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ କରୋନା ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ଜଡିତ ଥିବା ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଆମକୁ କରୋନାକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆମକୁ କରୋନା-ସଂଯୁକ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଅପର ପକ୍ଷେ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ନେଟୱାର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ଆଜି କରୋନା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ STATE DISASTER RESPONSE FUND- SDRFର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏହା ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ SDRFର ବ୍ୟବହାରକୁ 35 ପ୍ରତିଶତରୁ 50 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ସହିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଲାଗି କରୋନା ବିପକ୍ଷରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ ।
ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ଯେଉଁ ଗୋଟିଏ ଦୁଇ ଦିନର ସ୍ଥାନୀୟ ଲକଡାଉନ୍ ହେଉଛି, ତାହା କରୋନାକୁ ରୋକିବାରେ କେତେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେଉଛି, ସେ ନେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏହାକୁ ନିଜ ସ୍ତରରେ ଅନୁଶୀଳନ କରିବା ଦରକାର ।
ଏହି କାରଣରୁ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆରମ୍ଭ ହେବାରେ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି କି?
ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଏହି ବିଷୟରେ ଗମ୍ଭୀର ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରୀକ୍ଷଣ, ଚିହ୍ନଟ, ଚିକିତ୍ସା, ନୀରିକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ମେସେଜିଂ, ଏହା ଉପରେ ଆମକୁ ଆମର ଧ୍ୟାନ ଆହୁରି ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ ।
ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମେସେଜିଂ ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ, କାରଣ ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂକ୍ରମଣର ଲକ୍ଷଣ ନାହିଁ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଗୁଜବ ବଢିବା ଆରମ୍ଭ କରେ । ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ସନ୍ଦେହ ବଢିବାକୁ ଲାଗେ ଯେ, ପରୀକ୍ଷଣ ଠିକ ନାହିଁ କି? କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, କେତେକ ଲୋକ ସଂକ୍ରମଣର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ଆକଳନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଭୁଲ କରନ୍ତି ।
ସମସ୍ତ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବାରେ ମାସ୍କଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକ ଭୂମିକା ରହିଛି । ମାସ୍କର ଅଭ୍ୟାସ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର, କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ମନେ ନକଲେ ଆମକୁ ଉତ୍ତମ ଫଳାଫଳ ମିଳିବ ନାହିଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅତୀତର ଅନୁଭୂତିରୁ ତୃତୀୟ କଥା ବାହାରିଛି ଯେ, ସେବା ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀର ପରିବହନ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯିବାରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନାବଶ୍ୟକ ଅସୁବିଧା ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ ।
ଏହା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଜୀବିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ ।
ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅମ୍ଳଜାନ ଯୋଗାଣ ନେଇ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଇଛି ।
ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଅମ୍ଳଜାନର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ହେବ ।
କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱରେ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ ଯୋଗାଣକୁ ଭାରତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଔଷଧ ସହଜରେ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରୁ ଯେପରି ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ପହଞ୍ଚିବ ତାହା ଆମକୁ ମିଳିମିଶି ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ ଏହି କରୋନା ଅବଧିରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ସଂଯମତା, କରୁଣା ଏବଂ ସହଯୋଗର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପଡିବ ।
ସଂକ୍ରମଣ ବିରୋଧରେ ଲଢେଇ ସହିତ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଅର୍ଥନୈତିକ ମୋର୍ଚ୍ଚାରେ ଆମକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ପଡିବ ।
ଆମର ସହଭାଗୀ ପ୍ରୟାସ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସଫଳ ହେବ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!