Prime Minister's Office
PM Modi's address to the United Nations General Assembly
22 SEP 2020 9:46AM by PIB Delhi
Your Excellency, Mr Volkan Bozkir, President of the General Assembly, Excellencies, Ladies and Gentlemen, Namaste!
Seventy-five years ago, a new hope arose from the horrors of war. For the first time in human history, an institution was created for the entire world. As a founding signatory of the UN Charter, India was part of that noble vision. It reflected India’s own philosophy of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ - which sees all creation as a family.
Our world today is a better place because of the United Nations. We pay tribute to all those who have advanced the cause of peace and development under the UN flag. Including in UN peacekeeping Missions, where India has been a leading contributor.
However, while much has been achieved, the original Mission remains unfulfilled. And the far-reaching declaration that we are adopting today acknowledges that work still needs to be done: in preventing conflict, in ensuring development, in addressing climate change, in reducing inequalities, and in leveraging digital technologies. The declaration also acknowledges the need for reform of the United Nations itself.
We cannot fight today’s challenges with outdated structures. Without comprehensive reforms, the UN faces a crisis of confidence. For today’s inter-connected world, we need a reformed multilateralism: That reflects today’s realities; Gives voice to the all stakeholders; Addresses contemporary challenges; and Focuses on human welfare.
India looks forward to working with all other nations towards this end.
Thank you.
Namaste!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
22 SEP 2020 9:46AM by PIB Bhubaneshwar
ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ବଲ୍କାନ ବୋଜକିର, ମହାସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ମାନ୍ୟବର ଭଦ୍ରମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ,
ନମସ୍କାର!
75 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯୁଦ୍ଧର ବିଭୀଷିକା ମଧ୍ୟରୁ ଏକ ନୂତନ ଆଶାର କିରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ମାନବ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ସାରା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ସଂସ୍ଥା ଗଢା ଯାଇଥିଲା । ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ସ୍ୱାକ୍ଷରକାରୀ ଭାବେ ଭାରତ ସେହି ମହାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଅଂଶୀଦାର ଥିଲା । ସମୁଦାୟ ସୃଷ୍ଟିକୁ ଏକ ପରିବାର ଭାବେ ବିବେଚନା କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଦର୍ଶନ ‘ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ’ ଏଥିରେ ପ୍ରତିବିମ୍ବିତ ହୋଇଥିଲା ।
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଉନ୍ନତ ହୋଇପାରିଛି । ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ପତାକା ତଳେ ଶାନ୍ତି ଓ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥିବା ସଭିଙ୍କୁ ଆମେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛୁ । ଭାରତର ବିଶେଷ ଅବଦାନ ଥିବା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଶାନ୍ତି ମିଶନ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ ରହିଛି ।
ତେବେ, ଆମେ ଅନେକ କିଛି ହାସଲ କରିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ମୂଳ ମିଶନ ଏବେ ବି ଅପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି । ଆମେ ଯେଉଁ ବ୍ୟାପକ ଘୋଷଣା ପତ୍ର ଆପଣାଇଛୁ ସେଥିରୁ ଜଣାପଡୁଛି ଯେ, ବିବାଦ ରୋକିବା, ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ପରିବେଶ ପରିବର୍ତନ ରୋକିବା, ତାରତମ୍ୟ ଦୂର କରିବା ଓ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗୁଡିକର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବେ ବି ଅନେକ କିଛି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଘୋଷଣା ପତ୍ରରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇଛି ।
ଆମେ ଆଜିର ଆହ୍ୱାନକୁ ପୁରୁଣା ଢାଂଚାରେ ମୁକାବିଲା କରିପାରିବା ନାହିଁ । ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ବିନା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ସଙ୍କଟ ଭୋଗୁଛି ।
ଆଜିର ପରସ୍ପର ସହ ଜଡିତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବାସ୍ତବିକତାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା, ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବା, ସମସାମୟିକ ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବା ଓ ମାନବ କଲ୍ୟାଣରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଥିବା ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଏହି ମର୍ମରେ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଦେଶଙ୍କ ସହିତ କାମ କରିବାକୁ ଭାରତ ତତ୍ପର ଅଛି ।