Ministry of Health and Family Welfare
Suo-Moto statement by Dr. Harsh Vardhan, Minister for Health & Family Welfare on 14thseptember 2020 in Lok Sabha/Rajya Sabha regarding COVID pandemic and the steps taken by the Government of India
14 SEP 2020 12:20PM by PIB Delhi
The full text of the suo-moto statement by Dr. Harsh Vardhan, Minister for Health & Family Welfare today in Lok Sabha/Rajya Sabha regarding COVID pandemic and the steps taken by the Government of India is as follows:
1. I have briefed this august house on two earlier occasions once in February and again in March this year on the Covid Pandemic. I would again like to brief the Hon’ble members on the current situation of Covid-19 Pandemic and the actions taken by the Government of India.
2. Since my last briefing, WHO declared COVID-19 a pandemic and asked all countries to take urgent and aggressive action against this public health crisis.
3. As on 11thSeptember, 2020, 215 countries/territories worldwide are affected. As per WHO, there are more than 2.79crore confirmed cases across the world with more than 9.05 lakh deaths, with a case fatality rate of 3.2%.
4. As on 11thSeptember, 2020, a total of 45,62,414 confirmed cases and 76,271 deaths (Case Fatality Rate 1.67%) have been reported in India. As many as 35,42,663 (77.65%) cases have recovered. The maximum cases and deaths have been primarily reported from Maharashtra, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka, Uttar Pradesh, Delhi, West Bengal, Bihar, Telangana, Odisha, Assam , Kerala & Gujarat. All these States have reported more than one lakh cases. With our endeavor to manage COVID-19 through a whole of government & whole of society approach, India has been able to limit its cases and deaths per million to 3,328 cases per million and 55 deaths per million population respectively , which is one of the lowest in the world as compared to similarly affected countries.
5. Many of the epidemiological parameters such as mode of transmission, subclinical infection, period of virus shedding, role of immunity etc. are still being researched. Once a person is exposed to the infection, the disease may develop anytime between 1-14 days. The main symptoms of Covid are fever, cough, and difficulty in breathing. In our country about 92% of the cases are reported to be having mild disease. In only about 5.8 % of cases where oxygen therapy is required and the disease may be severe enough to require intensive care in only1.7% cases.
6. The increasing magnitude of this outbreak in India called for a pre-emptive, pro-active, graded, whole-of-government, whole-of-society approach, built around a comprehensive strategy to prevent infections, save lives and minimize impact.
7. The Government of India undertook the COVID-19 challenge with the highest level of political commitment. The nationwide lockdown, a bold decision, undertaken by Government duly involving community, initiated as self-imposed Junta Curfew as per the call given by Hon’ble Prime Minister is testimony to the fact that India has collectively stood up to manage COVId-19 and successfully blunted the aggressive progression of COVID. It has been estimated that this decision prevented approximately 14–29 lakh cases and 37–78 thousand deaths. Further, these four months were utilized to create additional health infrastructure, enhance human resource and produce within India critical elements such as PPEs, N-95 masks and ventilators. A case in point is increase in dedicated isolation beds 36.3 times and dedicated ICU beds above 24.6 times to what existed in March 2020. Whereas there was no indigenous manufacturing of PPE, with the requisite standards, at that point in time, we are now self-sufficient and, in a position, to even export the same. On behalf of our countrymen, I take this opportunity to congratulate our Hon’ble Prime Minister, Sh. Narendra Modi, who personally continues to monitor the situation and provided his leadership.
8. Government of India has initiated a series of actions to prevent entry of the disease and to contain it. I am daily reviewing the situation. Hon’ble Prime Minister himself has interacted with the Chief Ministers of all States and UT administrations and all stakeholders to regularly understand issues and collaborate with the States for effective Covid management. Group of Ministers under my Chairmanship consisting of Minister of External Affairs, Minister of Civil Aviation and Minister of State for Home Affairs, Minister of State for Shipping and Minister of State for Health & Family Welfare have met 20 times since its inception on 3rdFebruary, 2020. Committee of Secretaries under Cabinet Secretary has taken regular reviews with all related Ministries of Health, Defence, Ministry of External Affairs, Civil Aviation, Home, Textiles, Pharma, Commerce and other officials including with State Chief Secretaries.
Under the overall guidance of Hon’ble Prime Minister, Ministry of Home Affairs, Govt. of India has constituted 11 Empowered Groups on 29th March 2020 on different aspects of COVID-19 management in the country to take informed decisions on issues ranging from (i) medical emergency planning, (ii) availability of hospitals, isolation and quarantine facility, disease surveillance and testing, (iii) ensuring availability of essential medical equipment, (iv) augmenting human resource and capacity building, (v) supply chain and logistic management, (vi) coordination with private sector, (vii) economic and welfare measures, (viii) information, communications and public awareness, (ix) technology and data management, (x) public grievance and (xi) strategic issues related to lockdown. These groups have recently been restructured on 10th September based on the need and evolving scenario.
My own Ministry is constantly reviewing the evolving scenario. Video conferences are being held with States regularly. We have held 63 video conferences so far with State Health Ministers, Health functionaries and district level officials. The Joint Monitoring Group (JMG) under the Chairmanship of DGHS which advises MoHFW on technical matters has met 40 times till now to assess the risk, review the preparedness & response mechanisms and finalize technical guidelines.
9. Government of India, based on its experience of successfully managing pandemics and epidemics in the past, provided the requisite strategy, plans and procedures to the State Governments and UT administrations. This includes containment plans and guidelines on a wide range of subjects related to travel, behavioral& psycho-social health, surveillance, laboratory support, hospital infrastructure, clinical management, rational use of Personal Protective Equipment (PPE) etc. including inspirational guidance for healthcare personnel.
10. Government of India has also taken several other measures to contain/suppress the transmission of Covid. First Travel Advisory was issued on 17thJanuary, 2020 and as situation evolved, the travel advisories were revised in a graded manner. Universal screening of passengers from all countries was introduced and up to 23rd March, 2020 (till suspension of all commercial flights), a total of 14,154 flights with 15,24,266 passengers were screened at the airports. In addition to airports, about 16.31 lakh persons were screened at land border crossings and about 86,379persons were screened at 12 major, 65 minor sea ports.
11. Presently Government of India has advised no scheduled international commercial passenger aircraft be allowed to take off from any foreign airport for any airport in India, from March 22, 2020 except under Vande Bharat Mission on May 7th 2020, which aims to bring home stranded Indians in many countries due to Covid-19 pandemic. Temporary air travel arrangements (Transport Bubbles) between India and 9 other mutually consenting countries aimed at restarting commercial passenger services have commenced. They are reciprocal in nature, meaning airlines from both countries enjoy similar benefits. A ‘Guidelines for International arrivals’ has also been issued by the Ministry on 24th May, 2020, which were revised on 2nd August, 2020.
Prior to the lockdown 1.0, Government of India evacuated Indian nationals from Wuhan inChina, Diamond Princess Cruise Ship, Japan, Iran, Italy and Malaysia. Under Vande Bharat Mission, as reported on 11th September, 2020, a total of 12,69,172 passengers have been brought back to India.
12. Community surveillance was initiated initially for travel related cases and subsequently for cases being reported from community by Integrated Disease Surveillance Programme (IDSP).As on 11thSeptember 2020, a total of about 40 lakh persons have been kept under surveillance and extensive contact tracing of all positive cases is regularly being undertaken through disease surveillance network so as to break the chain of transmission.
Ministry of Health & Family Welfare released containment plans to contain cluster and large outbreaks on 2nd March and 4thApril, 2020 respectively and these plans were updated from time to time. The containment plans envisage a strategy of breaking the chain of transmission by (i) defining containment and buffer zones, (ii) applying strict perimeter control, (iii) intensive active house to house search for cases and contacts, (iv) isolation and testing of suspect cases and high risk contacts, (v) quarantine of high risk contacts, (vi) intensive risk communication to raise community awareness on simple preventive measures and need for prompt treatment seeking and (vii) strengthening of passive Influenza Like Illness (ILI)/ Severe Acute Respiratory Illness (SARI) surveillance in containment and buffer zones.
13. With the evolving scenario, laboratory network is continuously being strengthened. From a situation of a single laboratory equipped to undertake testing for Covid in January, presently 1705 laboratories are conducting COVID-19 Testing. Laboratories have been established in difficult terrains like Ladakh, Sikkim, Arunachal Pradesh, Nagaland as well as other North Eastern states, Lakshadweep and Andaman & Nicobar island. Currently the testing is about 1 million tests a day (which translates to 720 tests per million population per day), much higher than that stipulated by WHO which is 140 tests per million population per day. A total of 5,51,89,226samples have been tested so far as on 11thSeptember 2020.While there were no indigenous manufacturers of laboratory diagnostics or testing machines for Covid, today we have an indigenous production capacity of more than 10 lakh kits/day.
14. For appropriate management of COVID-19 cases, a three tier arrangement of health facilities [(i) COVID Care Center with isolation beds for mild or pre-symptomatic cases; (ii) Dedicated COVID Health Centre (DCHC) with oxygen supported isolation beds for moderate cases and (iii) Dedicated COVID Hospital (DCH) with ICU beds for severe cases] has been implemented. Tertiary care hospitals under ESIC, Defence, Railways, paramilitary forces, Steel Ministry etc. have been leveraged for case management.
As on 12th September, 2020, a total of 15,284 COVID treatment facilities with 13,14,646 dedicated isolation bed without O2 have been created. Also, a total of 2,31,093 oxygen supported isolation beds and 62,717 ICU beds (including32,575 ventilator beds)have been created. Constant monitoring of the disease trend, analysis of available infrastructure and planning in advance for the future has averted a major crisis as was faced by many developed countries. In addition, a total of 12,826 quarantine centres with 5,98,811 beds have been created.
15. Guidelines on Clinical management of COVID-19 were issued and regularly updated &widely circulated. These include case definition, prevention of infection control, laboratory diagnosis, early supporting therapy, management of severe cases and complications. No specific antivirals have been proven effective so far. Symptomatic treatment for fever and cough, appropriate rehydration, supplemental oxygen therapy remains the mainstay of treatment. We have re-purposed the drug Hydroxychloroquine for mild (but high-risk cases) and for moderate cases. This was done with limited scientific evidence but well acknowledging that this drug has been used widely in India for other ailments where it is used for prolonged periods of time, with good safety profile.
In addition, provisions for investigational therapies has also been made for using Remdesivir, Convalescent plasma and Tocilizumab for managing severe cases under close medical supervision.
With the intent to ensure dissemination of these standard treatment protocols and reduce mortality to maximum extent, a number of initiatives have been launched. An AIIMS Corona helpline 9971876591 has been started to guide the doctors on medical management. AIIMS Delhi is running the COVID-19 National Tele-consultation Centre (CoNTeC) which can be reached by calling +91-9115444155. It is catering to doctors, from anywhere in the country, who want to consult AIIMS faculty for the management of COVID-19 patients, as well as to the public in general. Telemedicine guidelines have been issued on 25.03.2020 to provide tele-consultation to patients for mitigation of their illness and prevention of crowding in clinics. It may also help in triage, treatment and counseling for care of ill patients by healthcare providers in areas with limited access.
A clinical Center of Excellence (CoE) initiative has also been launched by Ministry of Health & FW with AIIMS, Delhi as apex nodal institution and State level CoEs to provide guidance on clinical management protocols. Weekly webinars are being organized by AIIMS to guide these State level CoEs on crucial clinical issues that doctors may require guidance on managing Covid cases. These State level CoEs are expected to further disseminate these in their districts.
To ensure accessibility of quality treatment for both Covid and non-Covid health issues, to far flung areas, use of telemedicine has been promoted in a big way. 'eSanjeevani', a web-based comprehensive telemedicine solution is being utilized (in23states) to extend the reach of specialized healthcare services to masses in both rural areas and isolated communities.
ICMR is establishing a National Clinical Registry on COVID that will provide insights into clinical course of COVID-19 disease, its spectrum and outcome of patients.
16. Thirteen clinical trials of repurposed drugs and harnessing of traditional knowledge using the modern medicine approach are building a portfolio of therapeutic options for Covid-19 patients. Phase 2 clinical trial of immunomodulator Sepsivac has been completed successfully. Phase 2 clinical trial of the first-ever phytopharmaceutical ACQH is underway. One prophylactic trial of Aswagandha and three trials of Guduchi + Pippali; Yashtimadhu; and polyherbal AYUSH drug (AYUSH-64) are planned on moderately ill Covid19 patients.
An effective vaccine would be the sure shot tool in armamentarium against this disease. On this front, globally, there are around 145 candidate vaccines in preclinical evaluation and currently 35 vaccines in clinical trial. In India, a major focus has been on facilitating the development of COVID19 vaccine. More than 30 vaccine candidates have been supported which are in different stages of development, 3 candidates are in advanced stage of Phase I/II/III trials and more than 4 are in advanced pre-clinical development stage.
COVID19 Biorepositories have been setup, which have collected more than 40,000 samples which have been made available to researchers and industry for developing diagnostics, therapeutics and vaccines.
To coordinate procurement and distribution of Covid vaccine, Government of India has constituted a National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19 on 7th August, 2020, under the Chairmanship of Member (Health), NITI Aayog.
17. Ministry of AYUSH has contributed through various measures for the management and mitigation of Covid-19. The Ministry recommended guidelines of self-care for preventive health measures and boosting immunity. Ministry of AYUSH has also issued health advisories from different systems of medicine on prophylaxis and immunity promotion which was translated into eight foreign languages and circulated to Indian Embassies. Various AYUSH Hospitals were designated as quarantine centres, isolation centres, Covid Care Centres and Covid Health Centres. Around 8.5 lakh Ayush healthcare professionals have been registered on covidwarriors.gov.in. Ministry of AYUSH has formed an “Inter-disciplinary AYUSH R&D Task Force”. The Task Force has formulated and designed clinical research protocols for AYUSH prophylactic studies and add-on interventions in COVID-19 positive cases. AYUSH-CSIR collaborative studies were initiated with AYUSH medicines for prophylaxis/treatment. A large scale population-based study through AYUSH Research Councils and National Institutes under the Ministry on prophylaxis of AYUSH interventions in targeted populations in containment zones is underway. Ministry of AYUSH has also initiated impact assessment of effectiveness, acceptance and usage of AYUSH advisories & measures in prevention of COVID 19 through a mobile application app known as AYUSH-Sanjivani app.
18. States have been requested to assess the stock of their logistic, particularly Personal Protective Equipment and procure the same. Total orders for 1.92 crore PPEs have been placed by the Central Government so far. The Ministry has already supplied 1.39 Crore PPE Kits and 3.43 crore N95 masks to States (as on 11thSeptember, 2020).
Department of Pharmaceuticals increased the production of drug hydroxychloroquine manifold. As on 11thSeptember, 2020, MoHFW has issued 10.84 crore tablets of Hydroxychloroquine to States/UTs. India has also exported it to more than 140 countries.
The Central Government has already issued orders to purchase 60,948 ventilators to meet any contingencies. As on 11th September 2020, 32,109 ventilators have been allocated to States of which 30,170 have been delivered. The country is self-sufficient in oxygen and oxygen cylinders. Ministry of Health &Family Welfare has procured & supplied 1,02,400 oxygen cylinders to various States/UTs so far. In addition, oxygen concentrators are also being supplied to States.
19. One of the major challenges was to identify and train a large number of Covid warriors across sectors and departments that can be involved in not only COVID related work but also for ensuring maintenance of other essential medical services. Pooling manpower resources has been done from Defence, AYUSH, NCC, NSS, NYK, public sector enterprises, and private sector.
In spite of various constraints and challenges, the Covid warriors rose to the occasion in serving humanity. The country feels indebted to the doctors, nurses, paramedics, frontline field workers, security and police personnel, sanitary workers, volunteers and journalists who have worked tirelessly to protect our countrymen from Covid. I would request the August House to place on record the appreciation for the yeoman services delivered by them.
There had been instances where healthcare service personnel had to face harassment, acts of violence, intimidation and danger to life during discharge of their duties. To overcome this and support their efforts, Government of India promulgated Epidemic Diseases (Amendment) Ordinance, 2020 on 22ndApril 2020.
To build the capacities of human resources including the medical manpower who help managing patients in hospitals; as well as non-medical personnel and field workers involved in surveillance, logistics etc., modules have been made available on iGOT - Diksha (online platform) by DOPT (https://igot.gov.in/igot/). The training modules have been translated to regional languages. Close to 29.15 lakh people have registered for various courses. This includes 5,699 doctors, 86,018 Ayush Professionals, 4,102 Nurses, 963 Allied Health Professionals, 5,881 frontline workers, 2,70,736 volunteers and 25,42,892 other participants. About 18.96 lakh course completions have taken place on iGOT – Diksha platform. Training Resources for medical and non-medical personnel have also been made available on the website of Ministry of Health & Family Welfare.
We have now moved from ‘managing travel related cases’ to containing clusters and large outbreaks due to local transmission to wide spread of infection to urban, peri-urban and rural areas. This would require concerted effort by the Government with people’s participation to prevent large scale morbidity and mortality. Equally crucial is to maintain the success achieved in management of reproductive maternal and child health, vaccine preventable diseases, non-communicable diseases, tuberculosis, vector borne diseases such as Kala Azar and Malaria. Hence there is an increased thrust for managing non-Covid essential services.
20. MoHFW website is being updated daily to provide general public with information on current status of COVID-19 spread in India. Regular press releases are being issued and press briefings are being held.
Communication material and toolkits have been developed (pamphlets, poster, audio and AV films) and provided to the States/UTs on COVID-19 disease, preventive steps required to be taken by the communities, handling of myths and stigma related to disease and to widely publicize the helpline numbers available. Communication material is also being hosted on MoHFW website and through social media. Dos and Don’ts are being widely circulated through SMS (550 crore SMSs have been sent). Caller-tune messages are being sent to telecom subscribers in 13 languages and 117 crore subscribers have been reached.
A dedicated call center / helpline (1075) had been started in the initial days to guide community at large which is being used by the citizens very effectively and on a regular basis. A total of 41.04 lakh calls have been received so far.
21. Department of Bio Technology, Department of Science and Technology, CSIR and Department of Health Research covered the entire chain of scientific and technological solutions holistically for COVID-19 through academia, R&D labs, industry, startups and NGOs. These solutions include basic scientific studies on the behavior, transmission and effects of virus, mathematical modeling of the pandemic, and products such as the world class ventilators, diagnostic kits, vaccines, therapeutics, antiviral coatings, disinfectants, PPEs, masks, mobile testing booths and hospitals, artificial intelligence based tools, and information dissemination to masses.
For these purposes, a comprehensive mapping of our entire startup ecosystem was done to identify and support over 110 technology startups and over 20 industries for commercial production. Over 150 projects in all areas of virus behavior have been initiated.
22. Government of India is regularly coordinating with WHO headquarters, regional office and country office to get updates on evolving scenario. Government of India has also provided support to other countries in tackling the challenge posed by the Covid. India has played a major role in shaping up G20 and BRICS response to Covid. India is also extending support wherever required to neighboring SAARC countries.
23. The Government is proactively identifying gaps and building an Atmanirbhar Bharat that will be able to take challenges of similar pandemics, epidemics and disasters in future. An Expenditure Finance Memorandum of Rs. 65,560.98 Crores under Prime Minister Atmanirbhar Swasth Bharat Yojana for strengthening is under consideration. This includes investment in research, healthcare and public health infrastructure with particular focus on pandemic management.
24. I would urge all Hon’ble members of Parliament that battle for Covid is still far from over. On one hand, when we are in stage of Unlock so as to revive economy, and have a balanced approach, it is important that sustained community support is ensured consistently to control the spread of Covid infection & break its chain of transmission.
Your support is crucial to create awareness in your respective constituencies for Covid Appropriate Behaviour. The simple public health measures of wearing of mask/face covers, frequent hand washing, respiratory etiquettes, and physical distancing “2-gaj kidoori” as a social vaccine, if practiced in a responsible manner, will help us control/suppress the transmission of Covid.
25. I wish to inform this house that the Government is taking all necessary measures to prevent spread of the COVID in India.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶରେ କରୋନା ମହାମାରୀର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସଂପର୍କରେ ଲୋକସଭା ଓ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନଙ୍କ ବିବୃତି
14 SEP 2020 12:20PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ କରୋନା ମହାମାରୀର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସଂପର୍କରେ ସେପ୍‌ଟେମ୍ବର 14ରେ ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ସ୍ୱତଃପ୍ରବୃତ୍ତଭାବେ ଦେଇଥିବା ବିବୃତି ନିମ୍ନମତେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
1. ପୂର୍ବରୁ ଦୁଇଥର ଏହି ପବିତ୍ର ଗୃହରେ ଗତ ଫେବୃୟାରୀ ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ କରୋନା ମହାମାରୀ ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲି । ମୁଁ ପୁନର୍ବାର ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏହି ମହାମାରୀର ସାଂପ୍ରତିକ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସଂପର୍କରେ ସୂଚୀତ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ।
2. ମୋର ଶେଷ ସୂଚନା ପରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ କୋଭିଡ୍‌ 19କୁ ଏକ ମହାମାରୀଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା । ଏଭଳି ଏକ ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂକଟ ବିରୋଧରେ ଜରୁରୀ ଏବଂ ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସବୁ ଦେଶର ସରକାରଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲା ।
3. 2020 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 11 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ପୃଥିବୀରେ 215 ଦେଶ/ଅଞ୍ଚଳ କରୋନା ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ବିଶ୍ୱରେ ଏଥିରେ 2.79 କୋଟି ଲୋକ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଥିବାବେଳେ 9.05 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି । ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୃତ୍ୟୁହାର 3.2 ଶତାଂଶ ରହିଛି ।
4. 2020 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 11 ସୁଦ୍ଧା ଭାରତରେ ମୋଟ 45,62,414 ରୋଗୀ କରୋନା ପଜିଟିଭ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିଲେ । ଏହି ସମୟରେ 76271 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁହାର 1.67 ଶତାଂଶ ରହିଛି । ଭାରତରେ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 35,42,663 ଜଣ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏମାନଙ୍କ ଅନୁପାତ 77.65 ଶତାଂଶ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ତାମିଲନାଡୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଦିଲ୍ଲୀ, ପଶ୍ଚିମବଂଗ, ବିହାର, ତେଲଙ୍ଗାନା, ଓଡ଼ିଶା, ଆସାମ, କେରଳ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଆଦି ରାଜ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି । ଏସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ଲକ୍ଷାଧିକ ଲୋକ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । କୋଭିଡ୍‌ 19ର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଆମେ ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖିଛୁ । ଏଥିରେ ସମଗ୍ର ସରକାର ଓ ସମଗ୍ର ସମାଜ ନୀତି ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଉଛି । ଫଳରେ ଭାରତରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଓ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଛି । ଭାରତରେ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 10 ଲକ୍ଷରେ 3328 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଥିବାବେଳେ ଲୋକସଂଖ୍ୟା ହିସାବରେ ଏହି ହାର ନିୟୁତ ପିଛା 55 ଜଣ ରହିଛି । ଏହି ହାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଯଥେଷ୍ଟ କମ୍‌ ।
5. ସଂକ୍ରମଣର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର, ସବ୍‌କ୍ଲିନିକାଲ ସଂକ୍ରମଣ, ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣର ପ୍ରକୋପ ହ୍ରାସ ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକର ଭୂମିକା ଆଦି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ମହାମାରୀ ଜନିତ ମାନ ଉପରେ ସରକାର ଏବେ ମଧ୍ୟ ଗବେଷଣା ଚଳାଇଛନ୍ତି । ଥରେ ଜଣେ କେହି ବ୍ୟକ୍ତି ସଂକ୍ରମଣ ପ୍ରଭାବରେ ଆସିଲେ 1ରୁ 14 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସେ କରୋନାରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେବା ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଜ୍ୱର, କାଶ, ଶ୍ୱାସପ୍ରଶ୍ୱାସରେ କଷ୍ଟ ଆଦି କରୋନା ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷଣ । ଆମ ଦେଶରେ ବ୍ୟାପିଥିବା କରୋନା ମହାମାରୀରେ ପ୍ରାୟ 91 ଶତାଂଶ ଲୋକ ସ୍ୱଳ୍ପ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି । କେବଳ ମାତ୍ର 5.8 ଶତାଂଶ ମାମଲାରେ ଅକ୍ସିଜେନ ଥେରାପିର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡୁଛି । ଏହାଛଡା ମାତ୍ର 1.7 ଶତାଂଶ ମାମଲାରେ ଅତି ଗୁରୁତର ଆକ୍ରାନ୍ତ ରୋଗୀଙ୍କୁ ସଘନ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହୁଛି ।
6. ଭାରତରେ ଏହି ବ୍ୟାଧି ବ୍ୟାପୁଥିବାରୁ ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମିକ ପ୍ରାକ୍‌ ଏବଂ ସମର୍ପିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ସହିତ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକରି ରୋଗର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସମଗ୍ର ସରକାର ଓ ସମଗ୍ର ସମାଜ ସାମିଲ ହୋଇଛି ।
7. ଭାରତ ସରକାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରର ରାଜନୈତିକ ଅଙ୍ଗୀକାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି କରୋନା ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରାଷ୍ଟ୍ରବ୍ୟାପୀ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଲକ୍‌ଡାଉନ ଏକ ଦୃଢ ପଦକ୍ଷେପ । ଏଥିରେ ଜନସମୁଦାୟ ଓ ସଂପ୍ରଦାୟଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତଭାବେ ସଂଶ୍ଲିଷ୍ଟ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନକ୍ରମେ ଲୋକେ ଏହାକୁ ଏକ ଆତ୍ମଘୋଷିତ ଜନତା କଫୁ୍ର୍ୟଭାବେ ପାଳନ କରିଥିଲେ । ସମଗ୍ର ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହି ଆହ୍ୱାନରେ ଏକଜୁଟ ହୋଇ କରୋନାର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଏହାର ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ ସଂପ୍ରସାରଣକୁ ରୋକିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ । ଏକଥା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଯାଇଛି ଯେ ଏକ ଆକଳନ ଅନୁସାରେ ଲକ୍‌ଡାଉନ ଲାଗୁ ଯୋଗୁଁ ଭାରତରେ 14ରୁ 29 ଲକ୍ଷ ସଂକ୍ରମଣ ଏବଂ 37ରୁ 78 ହଜାର କରୋନାଜନିତ ମୃତ୍ୟୁକୁ ରୋକାଯାଇପାରିଛି । ଲକ୍‌ଡାଉନର ଏହି 4 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଅତିରିକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମୟରେ ଆବଶ୍ୟକ ମାନବ ସମ୍ବଳ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ଯଥା ପିପିଇ, ଏନ୍‌ 95 ମାସ୍କ ଏବଂ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଆଦି ତିଆରିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଫଳତାର ସହ କରାଯାଇପାରିଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ 2020 ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଦେଶରେ ଆଇସିୟୁ ବେଡ୍‌ ସଂଖ୍ୟା ଯେତିକି ଥିଲା ଏହି 4 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ତାହାକୁ 24.6 ଗୁଣ ଏବଂ ସମର୍ପିତ ଆଇସୋଲେସନ ବେଡ୍‌ ସଂଖ୍ୟା 36.3 ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ସେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଆବଶ୍ୟକ ମାନର ପିପିଇ ଉତ୍ପାଦନ ନ ଥିଲା । ଏବେ ଆମେ ସେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ । ଏପରିକି ଏହାକୁ ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନୀ କରିବା ସ୍ଥିତିରେ ରହିଛୁ । ଦେଶବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତଭାବେ କରୋନା ମହାମାରୀ ସ୍ଥିତି ନିରୀକ୍ଷଣ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ସଫଳ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ ଜାରି ରଖିଥିଲେ ।
8. ଭାରତ ସରକାର ଦେଶରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ପ୍ରବେଶକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଏହାର ସଂକ୍ରମଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପମାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଦୈନିକ ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରୁଛି । ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସବୁ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଶାସନ ତଥା ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତଭାବେ କରୋନା ସ୍ଥିତି ନେଇ ଯୋଗସୂତ୍ର ରଖିଛନ୍ତି । ନିଜେ ସମସ୍ୟାକୁ ବୁଝି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ମିଳିମିଶି କରୋନା ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତଭାବେ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ମୋ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ବିଭାଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଭାଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସଦସ୍ୟ ଅଛନ୍ତି । ଏହି କମିଟି 2020 ଫେବୃୟାରୀ 3 ତାରିଖରେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ମଧ୍ୟରେ କମିଟିର ବୈଠକ 20ଥର ବସିସାରିଲାଣି । ସେହିଭଳି କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ସଚିବସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଗଠିତ ହୋଇଛି । ଏହି କମିଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର, ବୟନ, ଫାର୍ମା, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କ ସହିତ ନିୟମିତ ବୈଠକ କରି କରୋନା ପରିସ୍ଥିତିର ଅନୁଧ୍ୟାନ କରୁଛନ୍ତି । ତଦନୁସାରେ ରୋଗ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ସର୍ବୋଚ୍ଚସ୍ତରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଜରିଆରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 11ଟି କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ 2020 ମାର୍ଚ୍ଚ 31ରେ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୋଷ୍ଠୀ କୋଭିଡ୍‌ ପରିଚାଳନାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିବାକୁ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ (1) ମେଡିକାଲ ଏମର୍ଜେନ୍ସି ପ୍ଲାନିଂ (2) ହସ୍ପପିଟାଲର ଉପଲବ୍ଧତା, ଆଇସୋଲେସନ ଓ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ ସୁବିଧା, ବ୍ୟାଧି ତଦାରଖ ଏବଂ ଟେଷ୍ଟିଂ (3) ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା (4) ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ମାନବସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ (5) ଲଜିଷ୍ଟିକ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଓ ସପ୍ଲାଇଚେନ (6) ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା (7) ଆର୍ଥିକ ଓ କଲ୍ୟାଣକର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (8) ସୂଚନା, ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ଜନସଚେତନତା (9) ଟେକ୍‌ନୋଲଜି ଓ ଡାଟା ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ (10) ଲୋକଙ୍କ ଆପତ୍ତି ଅଭିଯୋଗର ଶୁଣାଣି ଏବଂ (11) ଲକ୍‌ଡାଉନ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରଣକୌଶଳ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଆଦି କାମ ଏହି ଉଚ୍ଚକ୍ଷମତାସଂପନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା । ଗତ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 10 ତାରିଖରେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ପୁର୍ନଗଠିତ କରାଯାଇଛି । ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖି ଏବଂ ନୂଆ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ।
ମୋ ନିଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନିରନ୍ତର ତର୍ଜମା କରାଯାଉଛି । ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହ ନିୟମିତ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସରେ ସ୍ଥିତି ସଂପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି । ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ସହ ଇତିମଧ୍ୟରେ 63ଟି ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଜିଲାସ୍ତରୀୟ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରାଯାଉଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ମହାନିର୍ଦେଶକଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ ଯୁଗ୍ମ ତଦାରଖ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥାଏ । ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀର ବୈଠକ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 40 ଥର ବସିସାରିଲାଣି । ରୋଗର ଆକଳନ, ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା, ମୁକାବିଲା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଟେକ୍ନିକାଲ ଗାଇଡଲାଇନ ଚୂଡାନ୍ତ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
9. ଭାରତ ସରକାର ଅତୀତରେ ମହାମାରୀ ଓ ମଡ଼କ ଆଦିର ସଫଳ ମୁକାବିଲାର ଯେଉଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିଥିଲେ ତାହାକୁ ଭିତ୍ତିକରି କରୋନା ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ରଣନୀତି, ଯୋଜନା, ପଦ୍ଧତି ଓ ଉପାୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ତାହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି । ଏଥିରେ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାନ ଓ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟକ ନିର୍ଦେଶାବଳୀ ରହିଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ବା ଗମନାଗମନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କଟକଣା, ବ୍ୟବହାର ଜନିତ ନିର୍ଦେଶାବଳୀ, ମନସ୍ତାତ୍ତ୍ୱିକ-ସାମାଜିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ତଦାରଖ, ଲାବରେଟୋରୀ ସହାୟତା, ହସପିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି, କ୍ଲିନିକାଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ, ପିପିଇର ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଣରେ ସହାୟତା କରୁଥିବା କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଣ ଆଦି ଅନ୍ୟତମ ।
10. କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଦମନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଥମକରି 2020 ଜାନୁୟାରୀ 17 ତାରିଖରେ ପ୍ରଥମ ଟ୍ରାଭେଲ ଆଡଭାଇଜରି ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା । ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖି ଏହି ଆଡଭାଇଜରିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଥିଲା । ସବୁ ଦେଶରୁ ଭାରତକୁ ଆସୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷାକୁ 2020 ମାର୍ଚ୍ଚ 23ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ବ୍ୟାବସାୟିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବନ୍ଦ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲୁ ରହିଥିଲା । ଏଥିରେ 14154 ବିମାନ ଏବଂ 15,24,266 ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଥିଲା । ଦେଶରେ ସ୍ଥଳ ପ୍ରବେଶ ପଥରେ 16.31 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଥିଲା । ସେହିଭଳି ଦେଶର 12ଟି ପ୍ରମୁଖ ଓ 65ଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ବନ୍ଦରରେ ମୋଟ 86379 ଲୋକଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସ୍କ୍ରିନିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଥିଲା ।
11. ଭାରତ ସରକାର ବିମାନ ଉଡାଣ ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ଯେକୌଣସି ବ୍ୟାବସାୟିକ ପାସେଞ୍ଜର ବିମାନ ଭାରତକୁ ଆସିପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ନିର୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିଥିଲେ । ମାର୍ଚ୍ଚ 22, 2020ରେ ଏହା ଲାଗୁ ହୋଇଥିଲା । ତେବେ କେବଳ ବନେ୍ଦ ଭାରତ ମିଶନରେ 2020 ମେ 7ରେ ବିଦେଶରେ ଅଟକି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିମାନ ଚଳାଚଳର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା । ଭାରତ ଏବଂ 9ଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଯେଉଁ ବୁଝାମଣା ହୋଇଛି (ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ବବ୍‌ଲ) ତଦନୁସାରେ ଏହିସବୁ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପୁନର୍ବାର ବ୍ୟାବସାୟିକ ଯାତ୍ରୀ ବିମାନ ଉଡାଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ସଂପୃକ୍ତ ସଭ୍ୟଦେଶର ବିମାନଗୁଡିକ ଭାରତକୁ ଆସିପାରୁଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବିମାନ ସେଠାକୁ ଯାଇପାରୁଛି । ଏହାଛଡା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ଅବତରଣ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ନିର୍ଦେଶାବଳୀ ମେ 24ରେ ଜାରି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ତାହାକୁ ଅଗଷ୍ଟ 2ରେ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଛି ।
ଲକ୍‌ଡାଉନ 1.0 ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ସରକାର ଚୀନର ଉହାନ୍‌, ଡାଇମଣ୍ଡ ପ୍ରିନସେସ୍‌ କ୍ରୁଜସିପ୍‌, ଜାପାନ, ଇରାନ, ଇଟାଲୀ ଏବଂ ମାଲେସିଆରେ ଅଟକି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ଆଣିଥିଲେ । ବନେ୍ଦ ଭାରତ ମିଶନରେ ସେପ୍‌ଟେମ୍ବର 11 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ 12,69,172 ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଛି ।
12. ଯାତ୍ରାଜନିତ ଘଟଣାରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ତଦାରଖ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରାରମ୍ଭିକଭାବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଆଇଡିଏସ୍ପି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯେଉଁମାନେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେଉଥିବା ସନେ୍ଦହ ହେଉଥିଲା ସେ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଉଥିଲା । ସେପ୍‌ଟେମ୍ବର 11 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 40 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସର୍ଭେଲାନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରଖାଯାଇଛି । ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂପର୍କରେ ଯେଉଁମାନେ ଆସିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଠାବ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ 2 ଓ 4 ତାରିଖରେ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବାକୁ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାନ ଓ କ୍ଲଷ୍ଟର ଯୋଜନା ଯଥାକ୍ରମେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହାକୁ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖି ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଉଛି । ସଂକ୍ରମଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଏହାଛଡା ବଫର ଜୋନ୍‌ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଉଛି । କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଏରିଆରେ ପ୍ରବେଶ ଓ ପ୍ରସ୍ଥାନକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଡାକଡି କରାଯାଇଛି । ଘରକୁ ଘର ବୁଲି ଲୋକଙ୍କର ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ସନ୍ଦିଗ୍ଧଙ୍କୁ ଠାବ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ ସନ୍ଦିଗ୍ଧଙ୍କୁ ଆଇସୋଲେସନରେ ରଖିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପରୀକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷା କରାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଇଛି । ଯେଉଁମାନେ ସଂକ୍ରମିତ ହେବାର ଅଧିକ ଆଂଶକା ରହିଛି ସେମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ତରରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ସହ ସରଳ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି । ସେହିଭଳି ଇନ୍‌ଫ୍ଲେଜା ଭଳି ଅସୁସ୍ଥତା ଗୁରୁତର ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ଜନିତ ବ୍ୟାଧି ଏବଂ ସେହିଭଳି ସମାନ ଲକ୍ଷଣ ଥିବା ରୋଗ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଏବଂ ବଫର ଜୋନ୍‌ରେ ଦେଖାଦେଲେ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରତିକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
13. ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଲାବରେଟୋରୀ ନେଟୱାର୍କକୁ ନିରନ୍ତରଭାବେ ସୁଦୃଢ କରାଯାଉଛି । ଗତ ଜାନୁୟାରୀ ମାସରେ କୋଭିଡ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଲ୍ୟାବ ଥିବାବେଳେ ଏବେ 1705ଟି ଲ୍ୟାବରେ କୋଭିଡ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି । ଲଦାଖ, ସିକ୍କିମ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଭଳି ଅଗମ୍ୟ ଓ ପାହାଡ ପର୍ବତ ଘେରା ଅଞ୍ଚଳରେ କୋଭିଡ୍‌ ପରୀକ୍ଷାଗାର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏବେ ଭାରତରେ ଦୈନିକ 10 ଲକ୍ଷ କୋଭିଡ୍‌ ପରୀକ୍ଷା ହେଉଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ଦୈନିକ 10 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 720 ଜଣଙ୍କର ଏହି ପରୀକ୍ଷା କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ନିୟମ ଅନୁସାରେ 10 ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଦୈନିକ 140 କୋଭିଡ୍‌ ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବା କଥା । ସେହି ହିସାବରେ ଭାରତ ବହୁ ଆଗରେ ରହିଛି । 11 ସେପ୍‌ଟେମ୍ବର ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 5,51,89, 226 ସାମ୍ପୁଲ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ଆଗରୁ ଆମର ଏହି ପରୀକ୍ଷାର ଦେଶୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନଥିଲା ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ଅଭାବ ମଧ୍ୟ ରହିଥିଲା । ଏବେ ଭାରତ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭଶୀଳ ହୋଇଛି । ଦୈନିକ ଦେଶରେ 10ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କିଟ୍‌ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ।
14. କୋଭିଡ୍‌ ଉପଯୁକ୍ତ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସେଥିରେ ପ୍ରଥମଟି ହେଲା ସ୍ୱଳ୍ପ ବା ପ୍ରାକ୍‌ ସଂକ୍ରମଣ କରୋନା ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କୋଭିଡ୍‌ କେୟାର ସେଣ୍ଟର ଯେଉଁଥିରେ ଆଇସୋଲେସନ ବେଡ୍‌ର ସୁବିଧା ରହିଛି । ଦ୍ୱିତୀୟଟି ହେଲା ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କୋଭିଡ୍‌ ହେଲ୍‌ଥ ସେଣ୍ଟର ଯେଉଁଥିରେ ଅକ୍ସିଜେନ ସୁବିଧା ସହିତ ଆଇସୋଲେସନ ବେଡ୍‌ ରହିଛି । ଏହିସବୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଇଛି । ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କୋଭିଡ୍‌ ହସପିଟାଲମାନ ରହିଛି । ଏଥିରେ ଆଇସିୟୁ ବେଡ୍‌ ଗୁରୁତର ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍‌ଧ । ଏହାଛଡା ଏସିକ୍‌, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ରେଳବାଇ, ଅର୍ଦ୍ଧସାମରିକ ବଳ, ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଦି ପକ୍ଷରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୋଭିଡ କେୟାର ହସପିଟାଲ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ସେପ୍‌ଟେମ୍ବର 12 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ମୋଟ 15284 କରୋନା ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପଲବ୍‌ଧ ଥିଲା । ସେଥିରେ 13,14,646 ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଇସୋଲେସନ ବେଡ୍‌ ଅଣଅକ୍ସିଜେନ ସୁବିଧା ସହ ଉପଲବ୍‌ଧ । ସେହିଭଳି ଅକ୍ସିଜେନ ସୁବିଧା ଥିବା ଆଇସୋଲେସନ ବେଡ୍‌ର ସଂଖ୍ୟା 2,31,093 ଥିବାବେଳେ ଆଇସିୟୁ ବେଡ୍‌ ସଂଖ୍ୟା 62,717 । ଏହାଛଡା ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ସୁବିଧା ଥିବା 32575 ବେଡ୍‌ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏହା ସହିତ ମୋଟ 12,826 କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ ସେଣ୍ଟରରେ 598811 ବେଡ୍‌ର ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା କରାଯାଇଛି । ସରକାର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଛନ୍ତି । କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଭଳି ଅସୁବିଧା ନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
15. କୋଭିଡ୍‌ର କ୍ଲିନିକାଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଓ ଗାଇଡଲାଇନ ଜାରି କରାଯିବା ସହ ନିୟମିତ ଏହାକୁ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ ସଂକ୍ରମଣର ସଂଜ୍ଞା, ସଂକ୍ରମଣ, ନିରାକରଣ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ଲାବରେଟୋରୀ ଡାଇଗ୍ନୋସିସ, ସର୍ପୋଟିଂ ଥେରାପି, ଗୁରୁତର ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଜଟିଳତା ଆଦି ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି । ରୋଗକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ଆଣ୍ଟି ଭାଇରାଲ ସଫଳ ହେଉନଥିବାରୁ ଲକ୍ଷଣ ଦେଖି ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କରିବାକୁ ଚିକିତ୍ସକଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଜ୍ୱର ଓ କାଶ ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ଉପଯୁକ୍ତ ରିହାଇଡ୍ରେସନ ଏବଂ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟାଲ ଅକ୍ସିଜେନ ଥେରାପି ଏଯାବତ୍‌ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ଚିକିତ୍ସା ନିର୍ଦେଶାବଳୀଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଆମେ ହାଇଡ୍ରୋସ୍କିକ୍ଲୋରୋକୁଇନ ଔଷଧକୁ ସ୍ୱଳ୍ପ ସଂକ୍ରମଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିକଳ୍ପ ଔଷଧଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ । ଏହି ଔଷଧ ମୂଳତଃ କୋଭିଡ୍‌ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ତେବେ ଏହା ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ତାହାର ଫଳାଫଳ ଏବଂ ସଫଳତାକୁ ଦେଖି ବିଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ ବିଚାରରେ ଏହାକୁ ପୁନଃଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରାଯାଇ କରୋନା ରୋଗୀଙ୍କଠାରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଉଛି । ସେହିଭଳି ରେମ୍‌ଡେସିଭିର୍‌ ବ୍ୟବହାରକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନମୂଳକ ପ୍ରୟୋଗଭାବେ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଅତି ଗୁରୁତର ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ମେଡିକାଲ ସୁପରଭିଜନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କନ୍‌ଭାଲସେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଜମା ଓ ଟୋସିଲିଜୁମାବ ବ୍ୟବହାରକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏହି ଯେଉଁ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ରୋଟକଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ତାହାରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖା ଯଥାସମ୍ଭବ ହ୍ରାସ କରିବା । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏମ୍‌ସ ପକ୍ଷରୁ କରୋନା ହେଲ୍‌ପ ଲାଇନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହାର ନମ୍ବର 9971876591 । ଏହାଛଡା ଦିଲ୍ଲୀ ଏମ୍‌ସ ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ 19 ନ୍ୟାସନାଲ ଟେଲି କନ୍‌ସଲଟାଣ୍ଟ ସେଣ୍ଟର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହାର ଯୋଗାଯୋଗ ନମ୍ବର +91-9115444155 । ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ କିଛି ପରାମର୍ଶ ମାଗିଲେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ପରାମର୍ଶ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ମାର୍ଚ୍ଚ 25 ତାରିଖରୁ ମଧ୍ୟ ରୋଗୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଟେଲି କନ୍‌ସଲଟେସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ।
ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଓ ଅଗମ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉତ୍ତମମାନର କୋଭିଡ୍‌ ଓ ଅଣକୋଭିଡ୍‌ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଟେଲିମେଡିସିନ ସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ଦେଶରେ 23ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଟେଲି ମେଡିସିନ ସେବା ଉପଲବ୍‌ଧ ହେଉଛି । ଆଇସିଏମ୍‌ଆର ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ୍‌ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ କ୍ଲିନିକାଲ ରେଜିଷ୍ଟି୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ।
16. ଏହା କରୋନାର କ୍ଲିନିକାଲ କୋର୍ସ, ଏହାର ପରିସର ଏବଂ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାର ଫଳାଫଳ ସଂପର୍କରେ ଗବେଷଣା କରୁଛି । ପୁନଃଉଦେ୍ଦ୍ୟଶିତ (ରିପର୍ପସଡ୍‌) ହୋଇଥିବା ଔଷଧଗୁଡିକର 13ଟି କ୍ଲିନିକାଲ ପରୀକ୍ଷା ସରିଲାଣି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧର ଉପଯୋଗ ଉପରେ ପରୀକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷା ଚାଲିଛି । ଇତିମଧ୍ୟରେ ଇମିନୋମଡୁ୍ୟଲେଟର ସ୍ପେଶିଭ୍ୟାକ୍‌ର ଦ୍ୱିତୀୟ କ୍ଲିନିକାଲ ଟ୍ରାଏଲ ସଫଳତାର ସହ ସରିଛି । ଫାଇଟୋଫାର୍ମାସୁ୍ୟଟିକାଲ ଏସିକୁ୍ୟଏଚ୍‌ର ଦ୍ୱିତୀୟ କ୍ଲିନିକାଲ ଟ୍ରାଏଲ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏଥିରେ ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧାର ପ୍ରଥମ ପରୀକ୍ଷା, ଗୁଡୁଚି, ପିପ୍ପଳି, ଯଷ୍ଟିମଧୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଔଷଧୀୟ ଗୁଳ୍ମରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଆୟୂଷ ଔଷଧର ପରୀକ୍ଷଣ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଏସବୁକୁ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର କୋଭିଡ୍‌ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କୁ ଦେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ।
କରୋନା ବିରୋଧରେ ବିଜୟୀ ହେବାକୁ ହେଲେ ସଫଳ ଟିକାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏବେ 145 ପ୍ରକାର ଟିକା ପ୍ରାକ୍‌ ପରୀକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରହିଛି । ଏହାଛଡା 35ଟି ଟିକାର କ୍ଳିନିକାଲ ପରୀକ୍ଷା ଚାଲିଛି । ଭାରତ ମଧ୍ୟ କୋଭିଡ୍‌ 19 ଟିକା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଉଦ୍ୟମଶୀଳ । ଦେଶରେ 30ରୁ ଅଧିକ କରୋନା ଟିକା ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପରୀକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 3ଟି ଅତି ଅଗ୍ରଣୀ ପରୀକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି ।
କୋଭିଡ୍‌ 19 ବାୟୋରିପୋଜିଟରିଜ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ 40 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସାମ୍ପୁଲ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ଏହାକୁ ବିଭିନ୍ନ ଭେଷଜ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଗବେଷକ ଗବେଷଣା, ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ଔଷଧ ତିଆରି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ।
କୋଭିଡ୍‌ ଟିକାର ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଆବଣ୍ଟନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଆଣିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀ 7 ଅଗଷ୍ଟରେ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି । ନୀତି ଆୟୋଗର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏହା ଗଠିତ ହୋଇଛି ।
17. ଆୟୂଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି କରୋନା ମୁକାବିଲାରେ ସହାୟତା କରୁଛି । ଲୋକଙ୍କ ରୋଗ ପ୍ରତିଷେଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହା ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ 8ଟି ଭାଷାରେ ଏଥିପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଦିଆଯାଉଛି । କୋଭିଡ୍‌ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 8.5 ଲକ୍ଷ ଆୟୂଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଓ ପେଶାଦାର ଅଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଆନ୍ତଃ ବିଷୟକ ଆୟୂଷ ଗବେଷଣା ଓ ଉନ୍ନୟନ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଆୟୂଷ ପଦ୍ଧତିରେ କୋଭିଡ୍‌ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏହି ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଔଷଧ ପ୍ରଦାନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପରାମର୍ଶ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଦ୍ଧତିର ଚିକିତ୍ସାର ପ୍ରଭାବ ଓ ଉପଯୋଗିତା ସଂପର୍କରେ ନିୟମିତ ଆକଳନ କରୁଛି । ଏକ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଯାହା ଆୟୂଷ ସଞ୍ଜିବନୀ ଆପ୍‌ ନାମରେ ପରିଚିତ ।
18. କରୋନା ଚିକିତ୍ସା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଶେଷକରି ଉପକରଣ ଆଦି ସଂପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି । ପିପିଇ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 1.92 କୋଟି ପିପିଇ ପାଇଁ ନିର୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେପ୍‌ଟେମ୍ବର 11 ସୁଦ୍ଧା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ 1.39 କୋଟି ପିପିଇ କିଟ୍‌, 3.43 କୋଟି ଏନ୍‌95 ମାସ୍କ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଇତିମଧ୍ୟରେ ଫାର୍ମାସୁ୍ୟଟିକାଲ ବିଭାଗ ହାଇଡ୍ରୋସ୍କିକ୍ଲୋରୋକୁଇନ ଉତ୍ପାଦନକୁ ବହୁ ଗୁଣିତ କରିଛି । ସେପ୍‌ଟେମ୍ବର 11 ସୁଦ୍ଧା କେନ୍ଦ୍ର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ 10.84 କୋଟି ହାଇଡ୍ରୋସ୍କିକ୍ଲୋରୋକୁଇନ ଟାବଲେଟ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । ଏହାଛଡା 140 ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଇଛି ।
କୌଣସି ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ 60948 ଭେଣ୍ଟିଲେଟର କିଣିବା ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଇତିମଧ୍ୟରେ ନିର୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ସେପ୍‌ଟେମ୍ବର 11 ସୁଦ୍ଧା ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ 32,109 ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 30170ଟି ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ପଠାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଦେଶ ଏବେ ଅକ୍ସିଜେନ ଏବଂ ଅକ୍ସିଜେନ ସିଲିଣ୍ଡର ଉପରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 102400 ଅକ୍ସିଜେନ ସିଲିଣ୍ଡର ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଠାଯାଇଛି ।
19. ଦେଶରେ କୋଭିଡ୍‌ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟକ କୋଭିଡ୍‌ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ଥିଲା । ଏଥିସହିତ ଆହୁରି ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ଥିଲା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମେଡିକାଲ ସେବା ଯୋଗାଣକୁ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବା ପାଇଁ ଲୋକବଳ ଯୋଗାଡ କରିବା । ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଆୟୂଷ, ଏନ୍‌ସିସି, ଏନ୍‌ଏସଏସ୍‌, ଏନ୍‌ୱାଇକେ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ ତଥା ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗରୁ ଆବଶ୍ୟକ ଲୋକଶକ୍ତି ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇପାରିଛି । କୋଭିଡ୍‌ ଯୋଦ୍ଧାମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସତ୍ତ୍ୱେ ମାନବ ସେବାରେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ଚିକିତ୍ସକ, ନର୍ସ, ପାରାମେଡିକ୍ସ, ସମ୍ମୁଖରେ ଥିବା କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରୀୟ କର୍ମଚାରୀ, ପୁଲିସ ଓ ସୁରକ୍ଷାକର୍ମୀ, ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସବୀ ଏବଂ ସାମ୍ବାଦିକମାନେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କୋଭିଡ୍‌ରୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଅବିଶ୍ରାନ୍ତଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ଯେଉଁ ମହାନ୍‌ ସେବା କରିଛନ୍ତି ତାହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଗୃହ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ।
କେତେକ ଘଟଣାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଉଥିବା କର୍ମଚାରୀ ହଇରାଣ ହରକତ, ହିଂସା ଓ ଦୁର୍ବବ୍ୟହାରର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି । ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ ବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନ ବିପନ୍ନ ହୋଇଛି । ଏହାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏପ୍ରିଲ 22 ତାରିଖରେ ମହାମାରୀ ବ୍ୟାଧି ସଂଶୋଧନ ଅଧ୍ୟାଦେଶ ଜାରି କରଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ମେଡିକାଲ ଲୋକଶକ୍ତି ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମାନବ ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି ନିମନ୍ତେ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ମଡୁ୍ୟଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି; ଯାହା ଆଇଗଟ୍‌-ଦୀକ୍ଷା ଅନ୍‌ଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍‌ଧ । ଏହି ତାଲିମ ମଡୁ୍ୟଲ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍‌ଧ । ବିଭିନ୍ନ ପାଠ ପଢିବା ପାଇଁ ଇତିମଧ୍ୟରେ 29.15 ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏଥିରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେଥିମଧ୍ୟରେ 5699 ଡାକ୍ତର, 86018 ଆୟୂଷ ବୃତ୍ତିଧାରୀ, 4102 ନର୍ସ, 963 ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ, 5881 ଫ୍ରଣ୍ଟଲାଇନ ୱାର୍କର, 270736 ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ, 2542892 ଅନ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏଥିରେ ରହିଛନ୍ତି । ଆଇଗଟ୍‌ ଦୀକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପ୍ରାୟ 18.96 ଲକ୍ଷ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି ।
ଏବେ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ କରୋନାର ଭୟାଭୟତା ବଢିଛି । ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସହରତଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହା ଗୁରୁତର ଆକାର ଧାରଣ କରିଛି । କେତେକ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ତେଣୁ ଏହାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆମେ ଜନସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଯେଉଁମାନଙ୍କର ପୁରୁଣା ରୋଗ ସବୁ ରହିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଶିଶୁ, ବୃଦ୍ଧବୃଦ୍ଧା ଆଦିଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ଅଣକୋଭିଡ୍‌ ରୋଗକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଟିକାକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅବ୍ୟାହତ ରହିଛି । ଏଥିରେ ଗର୍ଭବତୀ, ପ୍ରସୂତି, ଶିଶୁଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହାଛଡା ଟିବି, କୀଟାଣୁବାହିତ ବ୍ୟାଧି, ଯଥା କଳାଜ୍ୱର, ମ୍ୟାଲେରିଆ ଆଦିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ।
20. ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ୱେବସାଇଟକୁ ଦୈନିକ ଅପ୍‌ଡେଟ କରାଯାଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ କୋଭିଡ୍‌ ସଂକ୍ରମଣ ସଂପର୍କରେ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି । ପ୍ରେସ ଇସ୍ତାହାର ଏବଂ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମଧ୍ୟ ନିୟମିତ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଏହାଛଡା ଯୋଗାଯୋଗ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଟୁଲ୍‌ କିଟ୍ସ ମାନ ବିକଶିତ କରାଯାଇ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ତାହା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏଥିରେ ପାମ୍ପ୍ଳେଟ, ପୋଷ୍ଟର, ଅଡିଓ ଏବଂ ଏଭି ଫିଲ୍ମସ୍‌ ଆଦି ରହିଛି । କରୋନା ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । କରୋନାବେଳେ କଣ କରାଯିବ କଣ ନକରାଯିବ ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ନିୟମିତ ତଥ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଇତିମଧ୍ୟରେ 550 କୋଟି ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଏସ୍‌ ପଠାଯାଇଛି । ଟେଲିକମ୍‌ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଖକୁ 13ଟି ଭାଷାରେ କଲର ଟୁ୍ୟନ ମେସେଜ ପଠାଯାଇଛି । 117 କୋଟି ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଖରେ ଏହା ପହଞ୍ଚିଛି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଖୋଲାଯାଇଥିବା ଏକ ଡେଡିକେଟର କଲ୍‌ ସେଣ୍ଟର (1075) ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନରେ ନାଗରିକଙ୍କ ସେବାରେ ବେଶ୍‌ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା । ମୋଟ 41.04 ଲକ୍ଷ କଲ୍‌ ଏହି ହେଲ୍‌ପ ଲାଇନକୁ ଆସିଥିଲା ।
21. ବାୟୋ ଟେକ୍‌ନେଲଜି, ସାଇନ୍ସ ଟେକ୍‌ନୋଲଜି, ସିଏସ୍‌ଆଇଆର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା ବିଭାଗ ଏ ସମସ୍ତେ ମିଶି କୋଭିଡ୍‌ ମୁକାବିଲା ଜନିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିରେ କିଛି ଏନ୍‌ଜିଓ, ଉଦ୍ୟୋଗ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ଓ ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଭୂତାଣୁର ଗତିବିଧି ଓ ଲକ୍ଷଣ ସଂକ୍ରମଣ ପ୍ରକି୍ରୟା ଆଦି ସଂପର୍କରେ ଗବେଷଣା ଚାଲିଛି । ଏହାଛଡା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ ତିଆରି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏସବୁ ସଂସ୍ଥା ଗବେଷଣାତ୍ମକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଡାକ୍ତରୀ ସାମଗ୍ରୀ ନିର୍ମାଣ ଓ ଯୋଗାଣରେ 110ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌, 20ରୁ ଅଧିକ ଉଦ୍ୟୋଗ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଭୂତାଣୁର ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଲକ୍ଷଣ ସଂପର୍କରେ 150ଟି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଗବେଷଣା ଚାଲିଛି ।
22. ଭାରତ ସରକାର ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଦପ୍ତର ଏବଂ ଭାରତରେ ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ନିରନ୍ତରଭାବେ ସମନ୍ୱୟ ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶକୁ କୋଭିଡ୍‌ ମୁକାବିଲାରେ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି । ଜି20, ବି୍ରକ୍ସ ଏବଂ ସାର୍କ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡିକୁ ଭାରତ ଏ ସଂପର୍କରେ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରୁଛି । ଏହି ମହାମାରୀରୁ ଭାରତ ଅନେକ କଥା ଶିଖୁଛି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଭଳି ଯଦି ମହାମାରୀ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାକୁ ଯେଉଁସବୁ ଆବଶ୍ୟକତା ନିହାତି ଦରକାର ତାହାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବାକୁ ସରକାର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ।
23. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ 65,560.98 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରିବାର ପରିକଳ୍ପନା ରହିଛି । ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ଏହାର ମୌଳିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ବିଶେଷକରି ଭବିଷ୍ୟତରେ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲାରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ ।
24. କରୋନା ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଆମର ଲଢେଇ ଶେଷ ହୋଇନାହିଁ । ମୁଁ ଆମର ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଏହି ଲଢେଇ ସହିତ ଆମକୁ ଆମର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପୁର୍ନଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସମାନ୍ତରଳ ଭାବେ ମହାମାରୀ ସହ ଲଢିବାକୁ ହେବ । ତେଣୁ ଉଭୟରେ ଭାରସାମ୍ୟ ଲୋଡା । ଆମକୁ ସମତା ରକ୍ଷାକରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । କୋଭିଡ୍‌ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଏହାର ଜଞ୍ଜିରକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ଲୋଡା । ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଜନସମୁଦାୟର ସହଯୋଗ ବିନା ଏହା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ।
ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନଙ୍କର ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀରେ ବ୍ୟାପକ ଜନ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । କେତେକ ସାଧାରଣ ନିୟମ ପାଳନ କଲେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ରୋକିହେବ । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ମାସ୍କ ଓ ଫେସ୍‌କଭର ବ୍ୟବହାର, ବାରମ୍ବାର ହାତଧୋଇବା, ଶ୍ୱାସପ୍ରଶ୍ୱାସ ଜନିତ ଆଚରଣବିଧି ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଗଜ ଦୂରତ୍ୱ ରକ୍ଷା କରିବା, କରୋନା ରୋକିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମାଜିକ ଟିକା ସଦୃଶ୍ୟ ଏହାକୁ ଯେତେ ସଫଳତାର ସହ ଆମେ ପାଳନ କରିବା କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ସେତେ ଦୁର୍ବଳ ହେବ ।
25. ମୁଁ ଏହି ଗୃହକୁ ସୂଚାଇବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ସରକାର ଭାରତରେ କରୋନାର ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବାକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ।