Ministry of Commerce & Industry
APEDA signs MoUs with AFC India Limited and National Cooperative Union of India to synergize the activities in the interest of agriculture and allied sectors
25 AUG 2020 11:45AM by PIB Delhi
Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), under the Ministry of Commerce and Industry, has signed MoUs with AFC India Limited, and National Cooperative Union of India (NCUI), Delhi. The objective is to utilise their expertise by mutually working together to synergize the activities in the interest of agriculture and allied sectors for bringing better value to the stakeholders.
APEDA has been focusing on collaborative approach to bring synergy with number of organisations and institutions having inherent professional and specialised expertise in different areas for capacity building of various stakeholders and providing solutions for addressing some of the identified interventions for the development of Agriculture and its export enhancement in consonance with the objectives set under Agri Export Policy announced by Government of India. The Agriculture Export Policy was framed with a focus on agriculture export oriented production, export promotion, better price realization to farmer and synchronization within policies and programmes of Government of India. It focuses on “Farmers’ Centric Approach” for improved income through value addition at source itself to help minimize losses across the value chain. Policy therefore suggests to adopt the approach of developing product specific clusters in different agro climatic zones of the country to help in dealing with various supply side issues viz., soil nutrients management, higher productivity, adoption of market oriented variety of crop, use of Good Agriculture Practices etc.
APEDA has relentlessly been engaged with State Governments for the implementation of AEP. The states of Maharashtra, U.P., Kerala, Nagaland, Tamil Nadu, Assam, Punjab, Karnataka, Gujarat, Rajasthan, Andhra Pradesh, Telangana, Manipur and Sikkim have finalized the State-specific Action Plan while the action plans of other states are at different stages of finalization. 26 States & 3 UTs have nominated Nodal agencies. State level Monitoring Committees under the Chairmanship of State Chief Secretary have been formed in 21 States.
Twenty Cluster level committees have been formed in the cluster district(s) of Potato in Punjab, U.P. (two separate districts), Isabgol in Rajasthan, Orange, Pomegranate, Grapes, Banana (3 districts) in Maharashtra, Banana in Tamil Nadu, Kerala, Mango in U.P., Dairy products in Gujarat, U.P., Rose onion in Karnataka, Fresh vegetables in U.P., Orange in M.P. and Potato in Gujarat (2districts). Two round of meetings have been conducted in the clusters for sensitization of the stakeholders and discussion on the interventions required.
It is in this background that APEDA has signed MoUs with institutions like AFC India Limited and National Cooperative Union of India (NCUI).
Mr. Diwakar Nath Misra, Chairman APEDA and Mr. B.Ganeshan, Managing Director, AFC India Ltd. (formerly Agricultural Finance Corporation Ltd.) signed the MoU. AFC India Ltd., is a deemed to be Govt. organization, wholly owned by Commercial Banks, NABARD and EXIM Bank, established in 1968. It is a multi-disciplinary cross-functional development organization providing consulting, policy advisory and implementation support for agriculture, rural development and other strategic socio-economic sectors in India.
Areas of Cooperation
1. AFC India Ltd. shall identify and introduce the critical technology intervention requirement for organic production system as well as chemical/ residue free production system and at the same time also maintain/ enhance the present per unit area production level of the different Crops / Fruits & Vegetables.
2. AFC shall facilitate and support for developing the Common Processing Centers in compliance with guidelines of APEDA as per the international market requirements.
3. AFC shall endeavor to effectively support the entire value chain system and do the necessary hand holding for commercial viability initially, until these clusters and value chain will become self-sufficient in the shortest possible time.
4. AFC shall undertake the ground level implementation of all the activities under export oriented clusters notified under Agri Export Policy and other clusters recommended by APEDA in project mode by seeking the presently available subsidies through different Central Sectors and State sponsored programmes.
5. APEDA shall encourage AFC for developing Pre-Production, Production, Post Harvesting, Primary Processing, Secondary Processing and transportation/ distribution guidelines for all the stakeholders (including farmers) to meet international compliance.
6. AFC shall work towards the development of cluster identified by APEDA for implementation of various projects in the entire value chain dovetailing and converging schemes of various line Ministries.
The other MoU was signed by Dr. Tarun Bajaj, Director APEDA and Mr. N.Satyanarayana, Chief Executive, NCUI. NCUI is the apex organization of the Cooperative Movement of India registered under the Multi-State Cooperative Societies Act, 2002 whose main objective is to promote and to develop the cooperative movement in India, to educate, guide and assist the people in their efforts to build up and expand the cooperative sector and to serve as an exponent of cooperative opinion in accordance with cooperative principles.
Areas of Cooperation
1. To work together to achieve the goal of Doubling the Farmers Income as set out by the Government in its Agri Export Policy (AEP) by providing the benefit for export opportunities to farmers.
2. To work towards engaging Cooperatives involved in agricultural production for improving the quality of agri-produce and its consolidation for better price realization to the farmer. APEDA would facilitate exports by the cooperatives identified and trained by NCUI.
3. APEDA shall facilitate necessary certifications of agri-produce, organic produce/ farm lands by the cooperatives identified by NCUI.
4. To work towards Capacity Development of Agri-Processing and Allied Cooperative Societies/SHGs by organizing various Awareness Programmes, Skill Development Programmes and Workshops at regional, state and national levels.
5. Work together to showcase to the Indian and global markets, the products and services being produced/offered by Agri-Produce/Processing Cooperatives by organizing Exhibitions/Trade Fairs/B2B meetings in various parts of the country as mutually decided by both the parties from time to time at regional/state/national levels.
6. To compile a Nation-wide Directory of Agri-Produce/Processing Cooperatives.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা থবকশিং চাউখৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎনবা অপেদানা এ.এফ.সি ইন্দিয়া লিমিতেৎ অমসুং নেস্নেল কোওপেরেতিপ য়ুনিয়ন ওফ ইন্দিয়াগা এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনখ্রে
25 AUG 2020 11:45AM by PIB Imphal
কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা এগ্রিকলচরেল এন্দ প্রোসেস ফুদ প্রদক্স এক্সপোর্ত দিবলপমেন্ত ওথোরিতি(অপেদা)না এ.এফ.সি ইন্দিয়া লিমিতেৎ অমসুং নেস্নেল কোওপেরেতিপ য়ুনিয়ন ওফ ইন্দিয়া, নিউ দিল্লিগা এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনখ্রে।মসিগী পান্দমদি মরী লৈনবশিংদা খুদোংচাবা হেন্না ফংহন্দুনা লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা থবকশিং চাউখৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবনি।
ভারত সরকারনা লাউথোকখিবা এগ্রি এক্সপোর্ত পোলিসিগী মখাদা লৌউ-শিংউ চাউখৎহন্নবা অমসুং মসিগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা লুপশিং অমসুং ইন্সতিতুসনশিংগা পু্ন্না থবক তৌমিন্ননবা অপেদানা পান্দম থম্লি।
এগ্রিকলচর এক্সপোর্ত পোলিসি অসি লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা, লৌমীশিংনা চুনবা মমলদা য়োনবা ঙম্নবা অমসুং ভারত সরকারগী থৌশিলশিং অমসুং থবকশিংগা চুন্নবা শেমখিবনি। পোলিসি অসিনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবকশিং পায়খৎতুনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা ঈশিং-নুংশিৎকা চুনবা অখন্নবা মহৈ-মরোংশিং পুথোক্নবা, কৈথেলদা পাম্নবা পোৎথোক য়েংলগা পুথোক্নবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং পায়খৎনবা এগ্রি এক্সপোর্ত পোলিসি অসিনা পান্দম থম্লি।
এগ্রিকলচর এক্সপোর্ত পোলিসি থবক ওইনা পায়খৎনবা অপেদানা রাজ্য সরকারশিংগা লেপ্তনা পাউ ফাওনরি। মহারাস্ত্রা, য়ু.পি, কেরলা, নাগালেন্দ, তামিল নাদু, অসাম, পঞ্জাব, কর্নাতাকা, গুজরাত, রাজস্থান, অন্ধ্র প্রদেস, তেলঙ্গানা, মনিপুর অমসুং স্কিমগী ওইনা রাজ্য অদুগী অকক্নবা এক্সন প্লানশিং শেম্বা লোইখ্রে অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংগী এক্সন প্লানশিং তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরি। রাজ্য ২৬ অমসুং য়ু.তি ৩গী নোদেল এজেন্সিশিং হাপখ্রে। রাজ্য ২১দা রাজ্যগী চীফ সেক্রেতরিনা চেয়রমেন ওইবা রাজ্য থাক্কী মোনিতরিং কমিতিশিং শেমখ্রে।
ক্লস্তর লেবেল কমিতি ২২ শেমখ্রে; পঞ্জাব অমসুং য়ু.পিদা আলুগী ক্লস্তর দিস্ত্রিকশিং, রাজস্থানদা ইসাবগোলগী, মহারাস্ত্রাগী জিলা অহুমদা কোম্লা, কফোই, অঙ্গুর অমসুং লফোইগী, তামিল নাদুদা লফোইগী, য়ু.পিদা হৈনৌগী, য়ু.পি অমসুং গুজরাত্তা শঙ্গোমগী, কর্নাতাকাদা তিলহৌগী, য়ু.পিদা মনা-মশিংগী, মৈধ্য প্রদেসতা কোম্লাগী অমসুং গুজরাত্তা(জিলা ২) আলুগী ক্লস্তর দিস্ত্রিকশিং শেম্লে।
মসিগী ফিবম অসিদা অপেদানা এ.এফ.সি ইন্দিয়া লিমিতেৎ অমসুং নেস্নেল কোওপেরেতিপ য়ুনিয়ন ওফ ইন্দিয়া, নিউ দিল্লিগা এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনখিবনি।
অপেদাগী চেয়রমনেন, দিৱাকর নাথ মিশ্রা অমসুং এ.এফ.সি ইন্দিয়া লিমিতেৎকী মেনেজিং দিরেক্তর বি গনেসন্না এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনখি। এ.এফ.সি ইন্দিয়া লিমিতেৎ অসি ১৯৬৮দা লিংখৎখিবা কমর্সিএল বেঙ্কশিং, নাবার্দ অমসুং একজিম বেঙ্কনা মপু ওইবা সরকারগী দিম ওর্গনাইজেসন অমনি। মসি ভারতকী লৌউ-শিংউ, খুঙ্গং চাউখৎহনবা অমসুং খুন্নাইগী শেন-থুমগী থবকশিং শৌগৎনবগী লমদা ৱা তান্নবা, থৌশিল শেম্বা অমসুং থবক ওইনা পায়খৎনবা লৈবা লুপ অমনি।
মতেং পাংনগদবা হিরমশিং
১. ওর্গনিক ওইবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং পায়খৎতুনা তোঙান-তোঙানবা মহৈ-মরোংশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈশিং পুথোক্নবা মরুওইবা তেক্নোলোজিশিং এ.এফ.সি ইন্দিয়া লিমিতেৎনা মশক খঙদোক্কনি অমসুং চৎনবা হৌগনি।
২. অপেদাগী চৎন-কাংলোনশিংগী মতুংইন্না, কমসন প্রোসেসিং সেন্তরশিং শেমগৎনবা এ.এফ.সি ইন্দিয়া লিমিতেৎনা মতেং পাংগনি।
৩. হায়রিবা ক্লস্তরশিং অমসুং ভেলু চেন মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমদ্রি ফাওবা দরকার ওইবা মতেং পাংবা অমসুং শৌগৎপা এ.এফ.সি ইন্দিয়া লিমিতেৎনা পাংথোক্কনি।
৪. এগ্রি এক্সপোর্ত পোলিসিগী মখাদা মশক খঙলবা মপান্দা থাদোক্নবা পোৎ-চৈ পুথোকপা ক্লস্তরশিং অমসুং অপেদানা রিকমেন্দ তৌবা অতোপ্পা ক্লস্তরশিংনা তশেংনা থবক ওইনা পাংথোক্নবা এ.এফ.সি ইন্দিয়া লিমিতেৎনা হোৎনগনি।
৫. পোৎথোক পুথোকপা হৌদ্রিঙৈ, পুথোকপা, লোকপা লোইরবা মতুং, শেম-শাবা অমসুং পুথোক-পুশিনগী থবকশিং মালেমগী থাক য়ৌবা ঙম্নবা অপেদানা এ.এফ.সি ইন্দিয়া লিমিতেৎ পুক্নিং থৌগৎকনি।
৬. তোঙান-তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিংগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকসিং পায়খৎনবা অপেদানা মশক খঙদোক্লবা ক্লস্তরশিং চাউখৎহন্নবা থবক এ.এফ.সি ইন্দিয়া লিমিতেৎনা পাংথোক্কনি।
অতোপ্পা এম.ও.য়ু অদু অপেদাগী দিরেক্তর, দোক্তর তরুন বাজাজ অমসুং এন.সি.য়ু.আইগী চীফ ইজুকিউতিপ দিরেক্তর, এন.সত্যনারয়ননা খুৎয়েক পীনখি। এন.সি.য়ু.আই অসি মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিপ সোসাইতিস এক্ত, ২০০২গী মখাদা রেজিস্তার তৌবা ভারতকী কোওপরেতিপ ইহৌগী মাংজিল থাবা লুপ অমনি। মসিনা পান্দমদি ভারত্তা কোওপরেপতিপকী ইহৌ কনখৎহনবা, মীয়ামদা খঙহনবা অমসুং কোওপরেতিপগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহনবনি।
মতেং পাংনগদবা হিরমশিং
১. সরকারগী এগ্রিকলচর এক্সপোর্ত পোলিসিগী মখাদা লৌমীশিংদা মপান্দা পোৎথোকশিং য়োন্নবগী খুদোংচাবশিং পীদুনা লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনি হেনগৎহন্নবা পান্দম ফংনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা।
২. মগুন লৈবা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং পুথোকপা হেনগৎহন্নবা অমসুং লৌমীশিংনা মমল ৱাংনা য়োনবা ঙম্নবা লৌউ-শিংউগী থবক তৌরিবা কোওপরেতিপশিংগা থবক তৌমিন্নবা। এন.সি.য়ু.আইনা মশক খঙলবা অমসুং ত্রেনিং পীরবা কোওপরেতিপশিংনা মপান্দা পোৎ থাদোকপদা অপেদানা মতেং পাংগনি।
৩. এন.সি.য়ু.আইনা মশক খঙলবা কোওপরেতিপশিংগী পোৎথোকশিং, ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিং/লৌবুকশিং সর্তিফিকেত পীবগী দরকার ওইবশিং অপেদানা পাংথোক্কনি।
৪. রাজ্য অমসুং জাতিগী থাকশিংদা এৱারনেস প্রোগ্রামশিং, স্কিল দিবলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং অমসুং ৱার্কসোপশিং পাংথোক্তুনা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং শেম-শারিবা কোওপরেপতিপ সোসাইতিশিং অমসুং সেল্প হেল্প গ্রুপশিং চাউখৎহন্নবা হোৎনবা।
৫. লৈবাক্কী মফম কয়াদা একজিবিসনশিং/ত্রেদ ফিয়ারশিং/বি২বি মিতিংশিং পাংথোক্তুনা লৌউ-শিংউগী পোৎথোক পুথোক্লিবা অমসুং পোৎথোক শেম-শারিবা কোওপরেতিপশিংগী পোৎথোকশিং অমসুং থবকশিং ভারত অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা উৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা।
৫. লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা লৌউ-শিংউগী পোৎথোক পুথোক্লিবা অমসুং পোৎথোক শেম-শারিবা কোওপরেতিপশিংগী দিরেক্তোরি অমা শেম্বা।