Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister addressing Team ISRO on success of Chandrayaan-3 mission
26 AUG 2023 11:13AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
Today, I am feeling a new kind of joy amidst you all. Perhaps one feels such joy on very rare occasions. Often such incidents happen in a person's life when one's mind is absolutely filled with joy, and he becomes restless as a result. Something similar happened to me this time, and I was extremely restless. I was in South Africa, and later there was a programme in Greece. So I had to be there but my mind was completely focused on you. But sometimes I feel that I am doing injustice to you all. My restlessness creates a problem for you. You had to be here early in the morning but I just wanted to come and salute you. It must have been inconvenient to you, but I wanted to see you as soon as I landed in India. I wanted to salute you all, salute your hard work, salute your patience, salute your passion, salute your vitality, and salute your spirit. The height to which you have taken the country is not an ordinary success. This is the declaration of India's scientific potential in infinite space.
India is on the Moon. We have our national pride placed on the Moon. We reached the spot where no one had ever reached before. We did what no one had ever done before. This is today's India, fearless India, warrior India. This India thinks in a new way and spreads the beam of light in the world even after getting into the dark zone. In the 21st century, this India will solve the biggest problems of the world. That day of 23rd August is flashing again and again before my eyes, every second. No one can forget that scenario when the touchdown was confirmed and the people jumped with joy here in the ISRO centre and all over the country! Some memories become eternal. That moment has become eternal. That moment is one of the most inspirational moments of this century. Every Indian felt that victory as his own. Every Indian felt as if he had passed a major exam. Even today, people are congratulating and messages are flowing in and all this has been made possible by all of you. The scientists of my country have made this possible. No matter how much I praise you, it will always fall short.
Friends,
I have seen the photo in which our Moon Lander has firmly set its foot on the Moon like Angad. On one hand is the confidence of Vikram while on the other hand is the bravery of Pragyan. Our Pragyan is continuously leaving its footprints on the Moon. The pictures taken from different cameras which have just been released, and I have had the privilege of seeing, are indeed amazing. For the first time since the beginning of human civilization, for the first time in the history of lakhs of years on the earth, man is looking at the pictures of that place with his own eyes. And India has done the work of showing these pictures to the world! All the scientists like you have done it. Today the whole world is acknowledging the significance of India's scientific spirit, our technology and our scientific temperament. Chandrayaan Maha Abhiyan is a success not only for India but for the entire humanity. The region that our mission will explore will open up new avenues for the missions for all countries. It will not only reveal the secrets of the moon, but will also help in solving the challenges of the earth. I once again congratulate all the scientists, technicians, engineers and all the members associated with Chandrayaan Mahabhiyan for this success of yours.
My family members,
You are well aware that there is a scientific tradition of naming the touchdown point of space missions. India has decided to name the part of the moon on which our Chandrayaan has landed. The point where Chandrayaan-3's moon lander has landed will now be known as 'Shiv Shakti'. Shiva contains the resolution for the welfare of humanity and 'Shakti' gives us the ability to fulfil those resolutions. The 'Shiv Shakti' point of the Moon gives the sense of a connection between Kanyakumari and the Himalayas. Our sages have said –
येन कर्माण्यपसो मनीषिणो यज्ञे कृण्वन्ति विदथेषु धीराः। यदपूर्व यक्षमन्तः प्रजानां तन्मे मनः शिव-संकल्प-मस्तु। That is, the mind with which we perform our duties, give motion to thoughts and science, and which is present within everyone, that mind should be associated with auspicious and beneficial resolutions. To fulfil these auspicious resolutions of the mind, the blessings of Shakti are essential. And this power is our women-power; our mothers and sisters. It has been said here – सृष्टि स्थिति विनाशानां शक्तिभूते सनातनि। That is, from creation to destruction, the basis of the entire universe is women-power. You all have seen the major role played by our women scientists, the women power of the country in Chandrayaan-3. The 'Shiv Shakti' point of the moon will witness this scientific and philosophical thinking of India for centuries. This Shivshakti Point will inspire the upcoming generations to use science only for the welfare of humanity. The welfare of humanity is our supreme commitment.
Friends,
Another task of naming has been pending for a long time. Four years ago, when Chandrayaan-2 had reached close to the Moon, it was proposed to name the place that was touched by it. But instead of taking a decision in those circumstances, we took a vow that when Chandrayaan-3 successfully reaches the moon, we will name both the points together. And today I feel that, when every house and every mind is painted in the spirit of tricolour, and there is a tricolour on the moon, then what better name could be given to the spot associated with Chandrayaan 2 than 'Tiranga'? Therefore, the point on the Moon where Chandrayaan 2 left its footprints will now be called 'Tiranga'. This Tiranga point will become the inspiration for every effort of India. This Tiranga point will teach us that no failure is final. If there is a strong will then success is bound to come. Let me repeat. The spot where Chandrayaan 2's footprints are, that spot will be called Tiranga Point from today. And the spot where Chandrayaan 3's moon lander has touched, that spot will be called Shiv-Shakti Point from today.
Friends,
Today India has become the fourth country in the world to touch the surface of the moon. This success becomes even greater when we look at the place from where India had started its journey. There was a time when India did not have the required technology and there was no support either. We used to be among the 'Third World' countries, standing in the 'Third Row'. From there, today India has become the fifth largest economy in the world. Today, from trade to technology, India is among the countries standing in the first row. That is, in this journey from 'Third Row' to 'First Row', institutions like our 'ISRO' have played a major role. Today you have taken 'Make in India' to the moon.
My family members,
Today, with my presence amidst you, I would like to particularly tell the countrymen about your hard work. What I am telling you is not new to you. But the countrymen should also know what you have done, and have accomplished. Chandrayaan's journey from the southern part of India to the south pole of the Moon was not an easy one. To ensure soft landing of the Moon Lander, our scientists even created an artificial moon in ISRO's research facility. Vikram Lander was tested on this artificial moon by landing it on different surfaces. Now our Moon Lander has reached the spot after passing so many exams. So it was bound to be successful.
Friends,
Today, when I see that the young generation of India is full of energy regarding science, space and innovation, it is due to the success of our similar space missions. The success of Mangalyaan, the success of Chandrayaan, the preparation for Gaganyaan has given a new mood to the young generation of the country. Today, the name of Chandrayaan is on the lips of small children of India. Today every child of India can see his future in you, the scientists. That's why your achievement is not just limited to hoisting the tricolor on the moon. But you have achieved another great feat. And that achievement is to awaken the entire generation of India and to give it a new energy. You have left a deep impression of your success on an entire generation. From today onwards, when any child will look at the moon at night, he will have the conviction that he has the same courage and spirit within him with which his country has reached the moon. The seeds of aspirations that you have sown in the children of India today, will grow into banyan trees tomorrow and become the foundation of a developed India.
Another decision has been taken so that our young generation continues to get inspired. August 23rd, when India hoisted the tricolor on the Moon, India will now celebrate that day as National Space Day. Now every year the country will celebrate National Space Day in the spirit of science, technology and innovation, so that it will continue to inspire us forever.
My family members,
You also know that the potential of the space sector is much greater than just launching satellites or exploring space. One of the great strengths of the space sector, which I see, is Ease of Living and Ease of Governance. A lot of work has been done in the country in the direction of connecting space applications with every aspect of governance. When you all entrusted me with the responsibility of working as the Prime Minister, I had conducted a workshop with space scientists of the Joint Secretary level officers of the Government of India after assuming the office. And the purpose of that was to explore the ways to make maximum use of the power of the space sector in governance, and in bringing transparency in the governance system. At that time probably Kiran ji used to work with us. As a result, when the country started the Swachh Bharat Abhiyan, started the construction of toilets and the campaign to build crores of houses, space science helped a lot in monitoring all this and for its progress.
Today, the space sector plays a major role in providing education, communication and health services to the remote areas of the country. These days, for the 'Azaadi Ka Amrit Mahotsav', Amrit Sarovars are being built in every district. Tagging and monitoring of the same is being done through space technology only. Without space technology, we cannot even imagine tele-medicine and tele-education. Space science has also helped a lot in the optimum utilization of the country's resources. Every farmer of the country knows that the space sector helps in forecasting the weather, and strengthening the agriculture sector of our country. Today the farmer can check on his mobile the condition of the weather next week. The accurate information that crores of fishermen of the country are getting today from the 'NAVIC' system is also due to your contribution. Today, when there is a flood in the country, a natural calamity, an earthquake, you are the first to find out the seriousness of the situation. When a cyclone hits, our satellites inform us about its entire route, all the timings, and as a result people's lives are saved and property is also saved and if we add up the cost of the property that is saved from the cyclones alone, that is more than the money invested in the space technology. Space technology is also the basis of our PM Gatishakti National Master Plan. And today the world is studying this Gati Shakti platform of India which is so useful in planning and management. This is helping a lot in planning, execution and monitoring of projects. This scope of space application, which is increasing with time, is also increasing opportunities for our youth. And that's why today I want to give a suggestion. And I believe that the retired people from your institution can help a lot in this matter. Now please don't complain that Modi ji came here early in the morning and is leaving after assigning us some task.
Friends,
I would like ISRO to organize a National Hackathon on 'Space Technology in Governance' in collaboration with various Central Government Ministries and State Governments. Maximum number of youngsters should participate in this hackathon. I am confident that this National Hackathon will make our governance more effective and provide modern solutions to the countrymen.
And friends,
Apart from you, I want to give one more task separately to our young generation. And kids don't enjoy working without homework. You all know that India is that country, which had started looking beyond the earth and studying infinite space thousands of years ago. We had Aryabhatta, Brahmagupta, Varahamihira and Bhaskaracharya of the research tradition centuries ago. When there was confusion about the shape of the earth, Aryabhata wrote in detail about the sphericity of the earth in his great treatise Aryabhatiya. He also wrote about the rotation of the earth on the axis and the calculation of its circumference. Similarly, it has also been said in texts like Surya Siddhanta –
सर्वत्रैव महीगोले, स्वस्थानम् उपरि स्थितम्। मन्यन्ते खे यतो गोलस्, तस्य क्व ऊर्ध्वम क्व वाधः॥
That is, some people on earth consider their place to be at the top. But, this spherical earth is located in the sky, what could be above and below it? This information was written at that time. I have mentioned only one verse. Countless such compositions have been written by our forefathers. The information about the eclipse caused due to the alignment of the Sun, Moon and Earth is found in many of our texts . Apart from the size of the Earth, calculations of the sizes of other planets, information related to their movements are also found in our ancient texts. We had achieved the ability to make such precise calculations regarding the movement of planets and satellites, and that's why calendars were started hundreds of years ago. That's why I want to give a task related to this to our new generation, school & college students. I want the new generation to come forward to scientifically prove the astronomical formulas in the scriptures of India, to study them afresh. It is important both for our heritage and for science.
Today, there are two responsibilities for the students from schools, colleges, universities, and researchers. The treasure of scientific knowledge that India has, was buried and hidden during the long period of slavery. In this ‘Azaadi Ka Amritkaal', we have to explore this treasure, conduct research on it and also tell the world about it. The second responsibility is that our young generation has to give new dimensions to today's modern sciences, modern technology, from the depths of the ocean to the heights of the sky, from the heights of the sky to the depths of space; there is a lot to do for you. You need to explore both the Deep Earth and the Deep Sea. You need to not only develop the Next Generation Computer but also excell in Genetic Engineering. New opportunities are constantly opening up for you in India. In this period of the 21st century, the country which takes the lead in science and technology will be ahead of the rest.
Friends,
Today, great experts are saying that in the next few years, India's space industry will increase from $8 billion to $16 billion. Realizing the seriousness of this matter, the government is continuously carrying out reforms in the space sector. Our youngsters are also gearing up. You will be pleasantly surprised to know that in the last four years the number of startups working in the space sector has increased from 4 to around 150. We can imagine the endless possibilities waiting for India in the endless skies. After a few days, from 1st September, MyGov is about to launch a massive quiz competition on our Chandrayaan mission. Students of our country can start from there as well. I would urge the students across the country to participate in it in large numbers.
My family members,
Your guidance is extremely necessary for the future generation of the country. You are working on several important missions; and it is the coming generation that will take these missions forward. You are a role model for all of them. Your research and your years of hard work have proved that what you decide, you do. The people of the country have faith in you, and earning trust is not a small thing, friends. You have earned this trust with your hard work. The blessings of the people of the country are with you. With the power of these blessings, with this dedication towards the country, India will become a global leader in science and technology. And I can tell you with great confidence that the same spirit of innovation that we have, will make the dream of a developed India come true in 2047. With this belief, I have once again become blessed to have met all of you. The countrymen are full of pride. Dreams are fast turning into resolutions and your hard work is a great motivation to take those resolutions to fruition. I can't congratulate you enough. My heartiest thanks and best wishes to you all from my side and also on behalf of crores of countrymen, as well as the scientific community around the world.
Bharat Mata Ji Jai,
Bharat Mata Ji Jai
Bharat Mata Ji Jai,
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ୩ ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ଉପରେ ଟିମ ଇସ୍ରୋକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
26 AUG 2023 11:13AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଗହଣରେ ଆସି ଆଜି ଏକ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ବୋଧହୁଏ, ଏଭଳି ଖୁସି ବହୁତ ବିରଳ ଘଟଣାରେ ହିଁ ମିଳିଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଦେହ ମନ ଖ୍‌ୁସିରେ ଭରିଯାଇଥାଏ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିର ଜୀବନରେ ଅନେକଥର ଏଭଳି ଘଟଣା ଘଟିଥାଏ କି ତାହା ଉପରେ ଉତ୍କଣ୍ଠାର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ହୋଇଯାଏ । ଏଥର ମୋ ସାଥିରେ ମଧ୍ୟ ଏହିଭଳି ହିଁ ହୋଇଛି, ଏତେ ଉତ୍କଣ୍ଠା । ମୁଁ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରେ ଥିଲି । ପୁଣି ଗ୍ରୀସ୍‌ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା । ତେଣୁ ସେଠାକୁ ଚାଲିଗଲି । କିନ୍ତୁ ମୋ ମନ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବେଳେ ବେଳେ ମତେ ଅନୁଭବ ହୁଏ ଯେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଅନ୍ୟାୟ କରି ଦେଉଛି । ଉତ୍କଣ୍ଠା ମୋର କିନ୍ତୁ କଷ୍ଟ ଆପଣଙ୍କର । ଏତେ ସକାଳୁ ସକାଳୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ବାସ୍ ମନ ଚାହୁଁଥିଲା ଯିବାକୁ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିବାକୁ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ହୋଇଥିବ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଭାରତରେ ପହଂଚିବା ମାତ୍ରେ ହିଁ ଶୀଘ୍ର ଶୀଘ୍ର ଆପଣମାନଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଲାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି । ସଲାମ ଆପଣଙ୍କ ପରିଶ୍ରମକୁ, ସଲାମ ଆପଣଙ୍କ ଧୈର୍ଯ୍ୟକୁ, ସଲାମ ଆପଣଙ୍କ ନିଷ୍ଠାକୁ, ସଲାମ ଆପଣମାନଙ୍କ ଜୀବନ୍ତତାକୁ, ସଲାମ ଆପଣମାନଙ୍କ ଆବେଗକୁ । ଆପଣମାନେ ଦେଶକୁ ଯେଉଁ ଶିଖର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯାଇଛନ୍ତି, ଏହା କୌଣସିି ସାଧାରଣ ସଫଳତା ନୁହେଁ । ଏହା ଅନନ୍ତ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷରେ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଶଙ୍ଖନାଦ ଅଟେ ।
ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ । ଆମର ଜାତୀୟ ଗୌରବ ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ ସ୍ଥାନିତ ହୋଇଛି । ଆମେ ସେଠାରେ ପହଂଚିଲୁ । ଯେଉଁଠି କେହି ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚି ନ ଥିଲେ । ଆମେ ତାହା କରିଛୁ, ଯାହାକୁ ପୂର୍ବରୁ କେବେ କେହି କରି ନ ଥିଲା । ଏହା ଆଜିର ଭାରତ ଅଟେ, ନିର୍ଭୀକ ଭାରତ ଅଟେ, ସଂଗ୍ରାମୀ ଭାରତ ଅଟେ । ଇଏ ସେହି ଭାରତ ଅଟେ ଯାହା ନୂଆ ଚିନ୍ତା କରୁଛି । ନୂଆ ଉପାୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛି । ଯିଏ ଡାର୍କ ଜୋନରେ ପହଂଚି ମଧ୍ୟ ଆଲୋକର କିରଣ ବିଂଚି ଦେଉଛି । ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀରେ, ଏଇ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ବଡ ବଡ ସମସ୍ୟାଗୁଡିକର ସମାଧାନ କରିବ । ମୋ ଆଖି ଆଗରେ ୨୩ ଅଗଷ୍ଟର ସେହି ଦିନ, ତାହାର ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ସେକେଣ୍ଡ, ବାରମ୍ବାର ଘୁରି ବୁଲୁଛି । ଯେତେବେଳେ ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠକୁ ଛୁଇଁବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେଲା ସେତେବେଳେ ଯେଉଁଭଳି ଏଠାରେ ଇସ୍ରୋ କେନ୍ଦ୍ରରେ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଲୋକମାନେ ଖୁସିରେ ଝୁମି ଉଠିଲେ, ସେହି ଦୃଶ୍ୟ କିଏ ବା ଭୁଲିପାରିବ, କିଛି ସ୍ମୃତି ଅମର ହୋଇଯାଇଥାଏ । ସେହି ମୁହୂର୍ତ ଅମର ହୋଇଗଲା, ସେହି ମୁହୂର୍ତ ଏଇ ଶତାଦ୍ଦୀର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ମୁହୂର୍ତ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ପ୍ରତି ଭାରତୀୟକୁ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ, ବିଜୟ ତାର ନିଜର ଅଟେ । ନିଜେ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲା । ପ୍ରତି ଭାରତୀୟକୁ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ ଯେପରି ସେ ନିଜେ ଏକ ବହୁତ ବଡ ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛାର ସୁଅ ଛୁଟିଛି, ଶୁଭେଚ୍ଛା ବାର୍ତା ପଠା ଚାଲିଛି, ଏବଂ ଏସବୁ ସମ୍ଭବ କରିଛନ୍ତି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ । ମୋ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଏହା ସମ୍ଭବ କରାଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଯେତେ ବି ଗୁଣଗାନ କରିବି ତାହା କମ୍ ଅଟେ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଯେତେ ବି ପ୍ରଶଂସା କରିବି ତାହା କମ୍ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ସେହି ଫଟୋ ଦେଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ମୁନ୍‌ଲାଣ୍ଡର ଅଙ୍ଗଦ ଭଳି ଚନ୍ଦ୍ରମା ପୃଷ୍ଠରେ ଦୃଢ ଭାବରେ ନିଜର ପାଦ ଥାପି ରହିଛି । ଗୋଟିଏ ପଟରେ ବିକ୍ରମର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ତ, ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ପ୍ରଜ୍ଞାନର ପରାକ୍ରମ । ଆମର ପଜ୍ଞାନ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଚନ୍ଦ୍ରମା ପୃଷ୍ଠରେ ନିଜର ପଦଚିହ୍ନ ଆଙ୍କି ଚାଲିଛି । ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ୟାମେରାରୁ ଯେଉଁ ଚିତ୍ରସବୁ ନିଆଯାଇଛି, ଏବେ ତାହା ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ମତେ ଦେଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି ତାହା ଅଦ୍ଭୁତ ଅଟେ । ମାନବ ସଭ୍ୟତାରେ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଧରିତ୍ରୀର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବର୍ଷର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ସେହି ସ୍ଥାନର ଛବି ମନୁଷ୍ୟ ନିଜର ଆଖିରେ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଏହି ଛବି ଦୁନିଆକୁ ଦେଖେଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତ କରିଛି, ଆପଣ ସମସ୍ତ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବନାକୁ, ଆମର ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଏବଂ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ମନୋଭାବକୁ ଶକ୍ତିମନ୍ତ ରୂପେ ସ୍ୱୀକାର କରିସାରିଛି । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ମହାଅଭିଯାନ କେବଳ ଭାରତର ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ମାନବତାର ସଫଳତା ଅଟେ । ଆମର ଅଭିଯାନ ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବ ସେଥିରୁ ସବୁ ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ଚନ୍ଦ୍ର ଅଭିଯାନଗୁଡିକ ପାଇଁ ମୂଳ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ । ଏହା ଚନ୍ଦ୍ରର ରହସ୍ୟଗୁଡିକୁ ତ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ ଏଥିସହିତ ଧରିତ୍ରୀର ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ସମାଧାନରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ । ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥିରେ ସବୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଟେକ୍ନିସିଆନ ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟର୍ସମାନଙ୍କୁ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ମହାଅଭିଯାନ ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୋର ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ମହାକାଶ ଅଭିଯାନଗୁଡିକର ଟଚ୍ ଡାଉନ୍ ପଏଂଟକୁ ଗୋଟିଏ ନାଁ ଦିଆଯିବାର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରମ୍ପରା ରହିଛି । ଚନ୍ଦ୍ରମାର ଯେଉଁ ଭାଗ ଉପରେ ଆମ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଅବତରଣ କରିଛି, ଭାରତ ସେହି ସ୍ଥାନର ମଧ୍ୟ ନାମକରଣର ନିଷ୍ପତି ନେଇଛି । ଯେଉଁ ସ୍ଥାନ ଉପରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ୩ ର ମୁନ୍ ଲାଣ୍ଡର ଅବତରଣ କରିଛି, ଏବେ ସେହି ପଏଂଟ ‘ଶିବଶକ୍ତି’ ନାମରେ ପରିଚିତ ହେବ । ଶିବଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣର ସଙ୍କଳ୍ପ ସମାହିତ ରହିଛି ଏବଂ ଶକ୍ତିରୁ ଆମକୁ ସେହି ସଙ୍କଳ୍ପଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ମିଳିଥାଏ । ଚନ୍ଦ୍ରମାର ‘ଶିବଶକ୍ତି’ ପଏଂଟ, ହିମାଳୟରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିବାର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରାଇଥାଏ । ଆମର ଋଷିମୁନି ମାନେ କହିଛନ୍ତି, ‘ୟେନ କର୍ମାଣ୍ୟପସୋ ମନୀଷିଣୋ ୟଜେ୍ଞ କୃଣ୍ୱନ୍ତି ବିଦଥେଷୁ ଧୀରାଃ । ୟଦପୂର୍ବ ୟକ୍ଷମନ୍ତଃ ପ୍ରଜାନାଂ ତନ୍ମେ ମନଃ ଶିବ – ସଙ୍କଳ୍ପ – ମସ୍ତୁ ।’ ଅର୍ଥାତ୍‌, ଯେଉଁ ମନରୁ ଆମେ କର୍ତବ୍ୟ – କର୍ମ କରୁଛୁ, ବିଚାର ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ଭିତରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛି, ସେହି ମନ ଶୁଭ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ସଙ୍କଳ୍ପସବୁ ସହ ଯୋଡି ହୋଇ ଯାଉ । ନଚେତ୍ ମନର ଏହି ଶୁଭ ସଙ୍କଳ୍ପ ସବୁକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଶକ୍ତିର ଆଶୀର୍ବାଦ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ । ଏବଂ ଏହି ଶକ୍ତି ଆମର ନାରୀ ଶକ୍ତି ଅଟେ । ଆମର ମାଆମାନେ, ଭଉଣୀମାନେ ଅଛନ୍ତି । ଆମର ଏଠି କୁହାଯାଇଛି – ସୃଷ୍ଟି ସ୍ଥିତି ବିନାଶାନାଂ ଶକ୍ତିଭୂତେ ସନାତନି । ଅର୍ଥାତ୍‌, ନିର୍ମାଣଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସୃଷ୍ଟିର ଆଧାର ହିଁ ନାରୀ ଶକ୍ତି ଅଟେ । ଆପଣମାନେ ସମେସ୍ତ ଦେଖିଛନ୍ତି, ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ୩ରେ ଆମ ଦେଶର ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ, ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତି କିପରି ବୃହତ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି । ଚନ୍ଦ୍ରମାର ‘ଶିବଶକ୍ତି’ ପଏଂଟ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଭାରତର ଏହି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଦାର୍ଶନିକ ଚିନ୍ତନର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇ ରହିବ । ଶିବଶକ୍ତି ପଏଂଟ, ଆଗାମୀ ପିଢୀଗୁଡିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଯେ ବିଜ୍ଞାନର ଉପଯୋଗ ଆମକୁ ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ହିଁ କରିବାର ଅଛି । ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ହିଁ ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରତିଶୃତିବଦ୍ଧତା ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଉ ଏକ ନାମକରଣ ଅନେକ ଦିନ ଧରି ଅଟକି ରହିଛି । ଚାରି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ୨ ଚନ୍ଦ୍ରମାର ନିକଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିଥିଲା, ଯେଉଁଠି ତାର ପଦଚିହ୍ନ ପଡିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ଥିଲା ଯେ ସେହି ସ୍ଥାନର ନାମ ରଖାଯାଉ । କିନ୍ତୁ ସେହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ନିଷ୍ପତି ନେବାର ସ୍ଥାନରେ ଆମେ ପଣ କରିଥିଲୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ୩ ସଫଳତାର ସହିତ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ପହଂଚିବ ସେତେବେଳେ ଯାଇ ଆମେ ଦୁଇଟିଯାକ ପଏଂଟର ନାମ ଏକ ସଙ୍ଗେ ରଖିବା ଏବଂ ଆଜି ମତେ ଲାଗୁଛି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡୁଛି, ପ୍ରତି ମନରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ରହିଛି ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ବିଦ୍ୟମାନ ସେତିକିବେଳେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ବ୍ୟତୀତ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ୨ ସହ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ଆଉ ବା କେଉଁ ନାମ ଦିଆଯାଇପାରିବ? ଏଥିପାଇଁ, ଚନ୍ଦ୍ରମାର ଯେଉଁ ସ୍ଥାନ ଉପରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ୨ ନିଜର ପଦଚିହ୍ନ ଆଣି ଆଙ୍କିଛି, ସେହି ପଏଂଟ ଏବେ ‘ତ୍ରିରଙ୍ଗା’ ଭାବେ ପରିଚିତ ହେବ । ଏହି ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପଏଂଟ, ଭାରତର ପ୍ରତି ପ୍ରୟାସର ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିବ । ଏହି ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପଏଂଟ, ଆମକୁ ଶିଖାଇବ ଯେ କୌଣସି ବିଫଳତା ଅନ୍ତିମ ନୁହେଁ, ଯଦି ଦୃଢ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ରହିଛି, ତେବେ ସଫଳତା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ମିଳିଥାଏ । ଅର୍ଥାତ୍‌, ମୁଁ ପୁଣି ଦୋହରାଉଛି ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ୨ର ପଦଚିହ୍ନ ଯେଉଁଠି ଅଛି, ସେହିସ୍ଥାନ ଆଜିଠାରୁ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପଏଂଟ ଭାବେ ପରିଚିତ ହେବ । ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ୩ର ମୁନ୍ ଲାଣ୍ଡର ପହଂଚିଛି ସେହି ସ୍ଥାନ ଆଜିଠାରୁ ଶିବଶକ୍ତି ପଏଂଟ ଭାବେ ପରିଚିତ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏଭଳି ଚତୁର୍ଥ ଦେଶ ପାଲଟି ସାରିଛି, ଯିଏ ଚନ୍ଦ୍ରମାର ପୃଷ୍ଠକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିଛି । ଏହି ସଫଳତା ସେତେବେଳେ ଆହୁରି ଅଧିକ ବଢିଯାଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହା ଦେଖୁ ଯେ ଭାରତ ନିଜର ଯାତ୍ରା କେଉଁଠୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିକଟରେ ଆବଶ୍ୟକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ନ ଥିଲା, ସହଯୋଗ ମଧ୍ୟ ନ ଥିଲା । ଆମର ଗଣନା ‘ତୃତୀୟ ବିଶ୍ୱ’ ଅର୍ଥାତ୍‌, ‘ତୃତୀୟ ପଂକ୍ତି’ରେ ଛିଡା ହୋଇଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଉଥିଲା । ସେହିଠାରୁ ବାହାରି ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପଂଚମ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଲଟିଛି । ଆଜି ବାଣିଜ୍ୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତର ଗଣନା ‘ପ୍ରଥମ ପଂକ୍ତି’ରେ ଛିଡା ହୋଇଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଉଛି । ଅର୍ଥାତ ‘ଥାର୍ଡ ରୋ’ରୁ ‘ଫାଷ୍ଟ ରୋ’ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆମର ‘ଇସ୍ରୋ’ ଭଳି ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକର ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଆସିଛି । ଆପଣମାନେ ଆଜି ମେକ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଚନ୍ଦ୍ରମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମୋର ପରିବାରଗଣ,
ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ଆସି ବିଶେଷକରି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ବିଷୟରେ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ଯେଉଁ କଥା ଜଣାଉଛି ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ନୂଆ କଥା ନୁହେଁ । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ଯାହା କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ସାଧନା କରିଛନ୍ତି ତାହା ଦେଶବାସୀ ମଧ୍ୟ ଜାଣିବା ଉଚିତ୍ । ଭାରତର ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗରୁ ଚନ୍ଦ୍ରମାର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ଏହି ଯାତ୍ରା ସହଜ ନ ଥିଲା । ମୁନ୍ ଲାଣ୍ଡରର ମୃଦୁ ଅବତରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଇସ୍ରୋର ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରରେ କୃତ୍ରିମ ଚନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗଢି ଦେଇଥିଲେ । ଏହି କୃତ୍ରିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ବିକ୍ରମ ଲାଣ୍ଡରକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ଏହାର ପୃଷ୍ଠ ଉପରେ ଅବତରଣ କରାଇ ତାହାର ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଏବେ ଏତେ ସବୁ ପରୀକ୍ଷା ଦେଇ ଆମର ମୁନ୍ ଲାଣ୍ଡର ସେଠାକୁ ଯାତ୍ରା କରିଛି, ତେଣୁକରି ତାକୁ ସଫଳତା ମିଳିବାର ହିଁ ଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଭାରତର ଯୁବପିଢୀ, ବିଜ୍ଞାନକୁ ନେଇ, ମହାକାଶକୁ ନେଇ, ନବସୃଜନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏତେ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଭରି ଉଠିଛି, ତା ପଛର କାରଣ ହେଉଛି ଆମର ଏହିଭଳି ମହାକାଶ ଅଭିଯାନର ସଫଳତା । ମଙ୍ଗଳଯାନର ସଫଳତା, ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା । ଗଗନଯାନର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଦେଶର ଯୁବପିଢୀର ମନରେ ଏକ ନୂଆ ଭାବନା ସଂଚାର କରିଛି । ଆଜି ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ନାଆଁ
ଭାରତର ଛୋଟ ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କ ଜିଭ ଅଗରେ ରହିଛି । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତି ପିଲା, ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଭିତରେ ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଉପଲବଧି କେବଳ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ଆପଣମାନେ ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡାଇଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ଆଉ ଏକ ବଡ ଉପଲବଧି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ସେହି ଉପଲବଧି ହେଉଛି ଭାରତର ସମଗ୍ର ପିଢୀକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବାର, ତାକୁ ନୂଆ ଉର୍ଜା ଦେବାର । ଆପଣମାନେ ଗୋଟିଏ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ପିଢୀ ଉପରେ ନିଜର ଏହି ସଫଳତାର ଗଭୀର ଛାପ ଛାଡିଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜିଠାରୁ କୌଣସି ପିଲା, ରାତିରେ ଯେତେବେଳେ ଚନ୍ଦ୍ରମାକୁ ଦେଖିବ, ସେତେବେଳେ ତାକୁ ବିଶ୍ୱାସ ହେବ ଯେ, ଯେଉଁ ଅଦମ୍ୟ ସାହସର ସହ ମୋ ଦେଶ ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ ପହଂଚିଛି, ସେହି ଆବେଗ, ସେହି ପିଲା ମନ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ସେହି ଯୁବକର ମନ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆଜି ଆପଣମାନେ ଭାରତର ପିଲାମାନଙ୍କ ମନରେ ଆକାଂକ୍ଷାର ଯେଉଁ ବୀଜ ବପନ କରିଛନ୍ତି, କାଲି ତାହା ବଟବୃକ୍ଷ ପାଲଟିବ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିବ ।
ଆମର ଯୁବପିଢୀକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରେରଣା ମିଳିଚାଲୁ, ଏଥିପାଇଁ ଆଉ ଏକ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି । ୨୩ ଅଗଷ୍ଟକୁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରମା ଉପରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡାଇଲା, ସେହି ଦିନକୁ ଏବେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିବ । ଏବେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଦେଶ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନବସୃଜନର ଭାବନାକୁ ଉତ୍ସବ ଭାବେ ପାଳନ କରିବ । ତାହାହେଲେ ଯାଇ ଏହା ଆମକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇ ଚାଲିବ ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ଯେଉଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି, ତାହା ଉପଗ୍ରହ ପ୍ରେରଣ କରିବା କିମ୍ବା ଅନ୍ତରୀକ୍ଷର ଅନୁସନ୍ଧାନଠାରୁ ଅନେକ ବଡ ଅଟେ । ମହକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ବହୁତ ବଡ ସାମର୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି, ଯାହା ମୁଁ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛି, ତାହା ହେଉଛି ସହଜରେ ଜୀବନ ଧାରଣ ଏବଂ ସହଜ ଶାସନ । ଆଜି ଦେଶରେ ମହାକାଶ ପ୍ରୟୋଗକୁ ଶାସନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗ ସହିତ ଯୋଡିବାର ଦିଗରେ ବହୁତ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଆପଣମାନେ ଯେତେବେଳେ ମତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ସେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ମୁଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ସ୍ତରର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କର ମହାକାଶ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ କର୍ମଶାଳାର ଆୟୋଜନ କରାଇଥିଲି । ଏବଂ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏହା ଥିଲା ଯେ ଶାସନରେ, ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ, ପାରଦର୍ଶିତା ଆଣିବାରେ, ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ସାମର୍ଥ୍ୟର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗ କିଭଳି କରାଯାଇପାରିବ । ସେତେବେଳେ କିରଣ ଜୀ ବୋଧହୁଏ ଆମମାନଙ୍କ ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ । ଏହାର ଫଳାଫଳ ଏହା ଥିଲା ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କଲା, ଶୌଚାଳୟର ନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ କଲା, କୋଟି କୋଟି ଗୃହ ନିର୍ମାଣର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଲା, ସେତେବେଳେ ଏ ସବୁର ତଦାରଖ ପାଇଁ, ତାହାର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ବେଶ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା । ଆଜି ଦେଶରେ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତ ଇଲାକାରେ ଶିକ୍ଷା, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପହଂଚାଇବାରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏବେ ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ଜିଲ୍ଲା ଜିଲ୍ଲାରେ ଯେଉଁ ଅମୃତ ସରୋବର ତିଆରି ଚାଲିଛି ତାହାର ଟ୍ୟାଗିଂ, ତାହାର ତଦାରଖ ମଧ୍ୟ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ହିଁ କରାଯାଉଛି । ମହାକାଶ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବିନା ଆମେ ଟେଲି ମେଡିସିନ ଏବଂ ଟେଲି ଏଜୁକେସନର କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରି ପାରିବୁ ନାହିଁ । ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ଦେଶର ସମ୍ବଳର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସହାୟତା କରିଛି । ଆମ ଦେଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେବାରେ, ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାଭାଷ କରିବାରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁ ସହାୟତା ଯୋଗାଉଛି, ତାହା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ ଜାଣିଛି । ଆଜି ସେ ଦେଖିନେଉଛି ନିଜର ମୋବାଇଲରେ ଆଗାମୀ ସପ୍ତାହର ସ୍ଥିତି କ’ଣ ରହିବ । ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ଆଜି ନାବିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ସଠିକ ସୂଚନା ମିଳିଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କର ହିଁ ଦାନ ଅଟେ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ବନ୍ୟା ଆସୁଛି, କୌଣସି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସୁଛି, ଭୂମିକମ୍ପ ଆସୁଛି, ସେତେବେଳେ ପରିସ୍ଥିତିର ଗମ୍ଭୀରତା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ଆପଣମାନେ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଆଗକୁ ଆସନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଝଡ ଆସେ, ସେତେବେଳେ ଆମ ଉପଗ୍ରହ ତାହାର ସମସ୍ତ ମାର୍ଗ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ । ତାର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଜଣାଇଥାଏ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କର ଧନ ଜୀବନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଥାଏ । ଏବଂ କେବଳ ବାତ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ ସମ୍ପତିର ସୁରକ୍ଷା ହୋଇଥାଏ ଯଦି ଆମେ ତାର ହିସାବ କରିବା ତାହାହେଲେ ଆଜି ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେତିକି ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି ସେଥିରୁ ତାହା ଅଧିକ ହେଉଥିଲା । ଆମର ପି. ଏମ. ଗତିଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନର ଆଧାର ମଧ୍ୟ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହିଁ ଅଟେ । ଏବଂ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଏହି ଗତିଶକ୍ତି ମଂଚର ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛି ଯେ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ପରିଚାଳନାରେ ଏହି ମଂଚ କେତେ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇପାରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକର ଯୋଜନା, କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ତଦାରଖରେ ଅନେକ ସହାୟତା ମିଳିପାରୁଛି । ସମୟ ସହିତ ଆଗେଇ ଚାଲିଥିବା ମହାକାଶ ପ୍ରୟୋଗର ଏହି ପରିସର ଆମର ଯୁବବର୍ଗ ପାଇଁ ଅପରଚ୍ୟୁନିଟିଜ ମଧ୍ୟ ବଢାଇ ଚାଲିଛି, ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବଢାଇ ଚାଲିଛି । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ମୁଁ ଗୋଟିଏ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଏଠାରୁ ଯେଉଁ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏଥିରେ ବେଶ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ପାରିବେ । ଏବେ ଏକଥା କହିବେ ନାହିଁ ଯେ ଏତେ ସକାଳୁ ସକାଳୁ ମୋଦି ଜୀ ଏଠାକୁ ଆସିଲେ ଏବଂ କିଛି କାମ ମଧ୍ୟ ଦେଇକରି ଯାଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଇସ୍ରୋ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରୁ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ଶାସନରେ ମହାକାଶ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ହେକାଥନର ଆୟୋଜନ କରୁ । ଏହି ହେକାଥନରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବବର୍ଗ, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବଶକ୍ତ. ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନବଯୁବକ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତୁ, ଯୋଡି ହୁଅନ୍ତୁ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ଜାତୀୟ ହେକାଥନ, ଆମ ଶାସନକୁ ଆହୁରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବ, ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ମୁଁ ମୋର ଯୁବପିଢୀକୁ ଆଉ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ପୃଥକ ଭାବେ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ହୋମ ୱାର୍କ କରିବା ବିନା ପିଲାମାନଙ୍କୁ କାମ କରିବାରେ ମଜା ଆସେ ନାହିଁ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସେହି ଦେଶ ଅଟେ, ଯିଏ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଧରିତ୍ରୀର ବାହାରେ ଅନନ୍ତ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ଆଡକୁ ଦେଖିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଥିଲା । ଆମର ଏଠି ଯୁଗ ଯୁଗ ପୂର୍ବରୁ ଗବେଷଣା ପରମ୍ପରାର ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ, ବ୍ରହ୍ମଗୁପ୍ତ, ବରାହମିହିର ଏବଂ ଭାସ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଭଳି ଋଷିମୁନି ଜନ୍ମ ନେଇଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଧରିତ୍ରୀର ଆକାରକୁ ନେଇ ଭ୍ରମ ଥିଲା ସେତେବେଳେ ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ ନିଜର ମହାନ ଗ୍ରନ୍ଥ ‘ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟିୟ’ରେ ଧରିତ୍ରୀ ଗୋଲାକାର ହୋଇଥିବା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ରୂପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ସେ କକ୍ଷ ପଥରେ ପୃଥିବୀକୁ ଘୂର୍ଣ୍ଣୟନ ଏବଂ ତାର ପରିଧିର ଗଣନା ମଧ୍ୟ ଲେଖି ଦେଇଥିଲେ । ସେହିଭଳି ସୂର୍ଯ୍ୟ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଭଳି ଗ୍ରନ୍ଥରେ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି – ସର୍ବତ୍ରୌବ ମହୀ ଗୋଲେ, ସଂସ୍ଥାନମ ଉପରି ସ୍ଥିତମ, ମନ୍ୟନ୍ତେ ଖେ ୟତୋ ଗୋଲସ, ତସ୍ୟ କ୍ୱ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱମ କ୍ୱ ବାଧଃ । । ଅର୍ଥାତ୍‌, ପୃଥିବୀ ଉପରେ କିଛି ଲୋକ ନିଜର ସ୍ଥାନକୁ ସବୁଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ମାନିଥାଆନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହି ଗୋଲାକାର ପୃଥିବୀ ତ ଆକାଶରେ ସ୍ଥିତ ଅଟେ, ତାହାର ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଓ ଅଧଃରେ କ’ଣ ହୋଇଥାଇପାରେ? ଏହା ସେହି ସମୟରେ ଲେଖାଯାଇଥିଲା । ମୁଁ କେବଳ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଶ୍ଳୋକ ଶୁଣାଇଛି । ଏଭଳି ଅସଂଖ୍ୟ ରଚନା ଆମର ପୂର୍ବଜମାନେ ଲେଖିଯାଇଛନ୍ତି । ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଚନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପୃଥିବୀ ପରସ୍ପର ଗୋଟିଏ ସରଳ ରେଖାରେ ରହିବା ଫଳରେ ଗ୍ରହଣର ସୂଚନା ଆମର କେତେ ଯେ ଗ୍ରନ୍ଥରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ପୃଥିବୀ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ଗ୍ରହଗୁଡିକର ଆକାରର ଗଣନା, ସେଗୁଡିକର ଚଳାଚଳ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ନେଇ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡିକରେ ମିଳିଥାଏ । ଆମେ ଗ୍ରହ ଓ ଉପଗ୍ରହଗୁଡିକର ଗତିବିଧିକୁ ନେଇ ଏତେ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଗଣନା କରିବାର ସେହି ଦକ୍ଷତା ହାସଲ କରିଥିଲୁ, ଯେ ଆମର ଏଠାରେ ଶହ ଶହ କୋଟି କୋଟି ବର୍ଷ ଆଗର ପଂଚାଙ୍ଗ, ଅର୍ଥାତ୍ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଥିଲା । ଏଣୁ ମୁଁ ଏଥିସହ ଜଡିତ ଏକ ଟାସ୍କ ମୋର ନୂଆ ପିଢୀକୁ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସ୍କୁଲ କଲେଜର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଭାରତର ଶାସ୍ତ୍ରଗୁଡିକରେ ଯେଉଁ ନଭମଣ୍ଡଳୀୟ ସୂତ୍ର ରହିଛି, ସେସବୁକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ପ୍ରମାଣିତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଭାବରେ ସେସବୁର ଅଧ୍ୟୟନ ନିମନ୍ତେ ନୂଆ ପିଢୀ ଆଗକୁ ଆସୁ । ଏହା ଆମର ଉତରାଧିକାର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ, ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଆଜି ଯେଉଁ ସ୍କୁଲର, କଲେଜର, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଅଛନ୍ତି, ଗବେଷକ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏହା ଗୋଟେ ପ୍ରକାର ଦୁଇଗୁଣା ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ଭାରତ ନିକଟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଜ୍ଞାନର ଯେଉଁ ସମ୍ପତି ରହିଛି, ତାହା ଦାସତ୍ୱର ଦୀର୍ଘ କାଳଖଣ୍ଡରେ ଚାପି ହୋଇ ରହିଯାଇଛି, ଲୁଚି ରହିଯାଇଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଆମକୁ ଏହି ସମ୍ପତିକୁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଖୋଜିବାର ଅଛି, ତାହା ଉପରେ ଗବେଷଣା କରିବାର ଅଛି, ଏବଂ ଦୁନିଆକୁ ମଧ୍ୟ ଜଣାଇବାର ଅଛି । ଦ୍ୱିତୀୟ ଦାୟିତ୍ୱ ଏହା ଯେ ଆମର ଯୁବପିଢୀକୁ ଆଜିର ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନ, ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାକୁ ନୂଆ ଦିଗ ଦେବାର ଅଛି, ସମୁଦ୍ରର ଗଭୀରତାରୁ ନେଇ ଆକାଶର ଶିଖର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପୁଣି ଆକାଶର ଉଚ୍ଚତାରୁ ନେଇ ମହାକାଶର ଅସୀମତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗବେଷଣା କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବହୁତ କିଛି କରିବାର ଅଛି । ଆପଣମାନେ ଗଭୀର ପୃଥିବୀକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଥିସହିତ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୱେଷଣ କରନ୍ତୁ । ଆପଣମାନେ ସର୍ବାଧୁନିକ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ତିଆରି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଥିସହିତ ଜେନେଟିକ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପାରଙ୍ଗମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ଭାରତରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ନିରନ୍ତର ଉନ୍ମୁକ୍ତ ରହିଛି । ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀର ଏହି କାଳଖଣ୍ଡରେ ଯେଉଁ ଦେଶ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିରେ ଆଗେଇଯିବ, ସେହି ଦେଶ ସବୁଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢିଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବଡ ବଡ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ, ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷରେ ଭାରତର ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପ ୮ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୬ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଂଚିଯିବ । ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି କଥାର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରି ମହକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସଂସ୍କାର ଆଣୁଛନ୍ତି । ଆମର ଯୁବବର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଅଂଟା ଭିଡି ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ଜାଣି ସୁଖଦ ଭାବେ ଆଚମ୍ବିତ ହେବେ ଯେ ଗତ ୪ ବର୍ଷରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ୪ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପ୍ରାୟ ଦେଢ ଶହରେ ପହଂଚିଛି । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯେ ଅନନ୍ତ ଆକାଶରେ କେତେ ଯେ ସମ୍ଭାବନା ଭାରତର ଅପେକ୍ଷା କରି ରହିଛି । ଏମିତି ତ କିଛି ଦିନ ପରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧ ତାରିଖରୁ ମାଇ ଗଭ ଆମର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଅଭିଯାନକୁ ନେଇ ବହୁତ ବଡ କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର ଅଛି । ଆମ ଦେଶର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଏହିଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ । ମୁଁ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏହା ସହିତ ଯୋଡି ହୁଅନ୍ତୁ ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଦେଶର ଭାବି ପିଢୀକୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆପଣମାନେ ଯେଉଁଭଳି ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ଆଗାମୀ ପିଢୀଙ୍କୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବ । ଆପଣମାନେ ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କର ଆଦର୍ଶ ଅଟନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କର ଗବେଷଣା, ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କର ବର୍ଷ ବର୍ଷର୍ର ତପସ୍ୟା, ପରିଶ୍ରମ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ଯାହା ପଣ କରିନିଅନ୍ତି ତାହା ଆପଣମାନେ କରିକି ଦେଖାନ୍ତି । ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି । ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅର୍ଜନ କରିବା ସାମାନ୍ୟ କଥା ହୋଇ ନଥାଏ । ଆପଣମାନେ ନିଜର ତପସ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି ।
ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି । ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦର ଶକ୍ତି ବଳରେ, ଦେଶ ପ୍ରତି ଏହି ସମର୍ପଣ ଭାବ ବଳରେ ଭାରତ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେବ । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ଖୁବ ବିଶ୍ୱାସର ସହ କହୁଛି ନବସୃଜନର ଆମର ଏହି ଭାବନା ହିଁ ୨୦୪୭ରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରି ପବିତ୍ର ହୋଇଛି । ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବରେ ଭରିଯାଇଛି । ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡିକ ବହୁତ ଦୃତ ଗତିରେ ସଙ୍କଳ୍ପ ପାଲଟୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ସେହି ସଙ୍କଳ୍ପଗୁଡିକୁ ସିଦ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟୁଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେତେ ବି ଶୁଭେଚ୍ଛା ଦେବି ତାହା କମ ଅଟେ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେତେ ବି ଅଭିନନ୍ଦନ ଦେବି ତାହା କମ ଅଟେ । ମୋ ତରଫରୁ, କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୁଦାୟ ତରଫରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ । ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ଭାରତମାତା କି - ଜୟ,
ଭାରତମାତା କି - ଜୟ,
ଭାରତମାତା କି - ଜୟ,
ଧନ୍ୟବାଦ!