Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister addressing Team ISRO on success of Chandrayaan-3 mission
26 AUG 2023 11:13AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
Today, I am feeling a new kind of joy amidst you all. Perhaps one feels such joy on very rare occasions. Often such incidents happen in a person's life when one's mind is absolutely filled with joy, and he becomes restless as a result. Something similar happened to me this time, and I was extremely restless. I was in South Africa, and later there was a programme in Greece. So I had to be there but my mind was completely focused on you. But sometimes I feel that I am doing injustice to you all. My restlessness creates a problem for you. You had to be here early in the morning but I just wanted to come and salute you. It must have been inconvenient to you, but I wanted to see you as soon as I landed in India. I wanted to salute you all, salute your hard work, salute your patience, salute your passion, salute your vitality, and salute your spirit. The height to which you have taken the country is not an ordinary success. This is the declaration of India's scientific potential in infinite space.
India is on the Moon. We have our national pride placed on the Moon. We reached the spot where no one had ever reached before. We did what no one had ever done before. This is today's India, fearless India, warrior India. This India thinks in a new way and spreads the beam of light in the world even after getting into the dark zone. In the 21st century, this India will solve the biggest problems of the world. That day of 23rd August is flashing again and again before my eyes, every second. No one can forget that scenario when the touchdown was confirmed and the people jumped with joy here in the ISRO centre and all over the country! Some memories become eternal. That moment has become eternal. That moment is one of the most inspirational moments of this century. Every Indian felt that victory as his own. Every Indian felt as if he had passed a major exam. Even today, people are congratulating and messages are flowing in and all this has been made possible by all of you. The scientists of my country have made this possible. No matter how much I praise you, it will always fall short.
Friends,
I have seen the photo in which our Moon Lander has firmly set its foot on the Moon like Angad. On one hand is the confidence of Vikram while on the other hand is the bravery of Pragyan. Our Pragyan is continuously leaving its footprints on the Moon. The pictures taken from different cameras which have just been released, and I have had the privilege of seeing, are indeed amazing. For the first time since the beginning of human civilization, for the first time in the history of lakhs of years on the earth, man is looking at the pictures of that place with his own eyes. And India has done the work of showing these pictures to the world! All the scientists like you have done it. Today the whole world is acknowledging the significance of India's scientific spirit, our technology and our scientific temperament. Chandrayaan Maha Abhiyan is a success not only for India but for the entire humanity. The region that our mission will explore will open up new avenues for the missions for all countries. It will not only reveal the secrets of the moon, but will also help in solving the challenges of the earth. I once again congratulate all the scientists, technicians, engineers and all the members associated with Chandrayaan Mahabhiyan for this success of yours.
My family members,
You are well aware that there is a scientific tradition of naming the touchdown point of space missions. India has decided to name the part of the moon on which our Chandrayaan has landed. The point where Chandrayaan-3's moon lander has landed will now be known as 'Shiv Shakti'. Shiva contains the resolution for the welfare of humanity and 'Shakti' gives us the ability to fulfil those resolutions. The 'Shiv Shakti' point of the Moon gives the sense of a connection between Kanyakumari and the Himalayas. Our sages have said –
येन कर्माण्यपसो मनीषिणो यज्ञे कृण्वन्ति विदथेषु धीराः। यदपूर्व यक्षमन्तः प्रजानां तन्मे मनः शिव-संकल्प-मस्तु। That is, the mind with which we perform our duties, give motion to thoughts and science, and which is present within everyone, that mind should be associated with auspicious and beneficial resolutions. To fulfil these auspicious resolutions of the mind, the blessings of Shakti are essential. And this power is our women-power; our mothers and sisters. It has been said here – सृष्टि स्थिति विनाशानां शक्तिभूते सनातनि। That is, from creation to destruction, the basis of the entire universe is women-power. You all have seen the major role played by our women scientists, the women power of the country in Chandrayaan-3. The 'Shiv Shakti' point of the moon will witness this scientific and philosophical thinking of India for centuries. This Shivshakti Point will inspire the upcoming generations to use science only for the welfare of humanity. The welfare of humanity is our supreme commitment.
Friends,
Another task of naming has been pending for a long time. Four years ago, when Chandrayaan-2 had reached close to the Moon, it was proposed to name the place that was touched by it. But instead of taking a decision in those circumstances, we took a vow that when Chandrayaan-3 successfully reaches the moon, we will name both the points together. And today I feel that, when every house and every mind is painted in the spirit of tricolour, and there is a tricolour on the moon, then what better name could be given to the spot associated with Chandrayaan 2 than 'Tiranga'? Therefore, the point on the Moon where Chandrayaan 2 left its footprints will now be called 'Tiranga'. This Tiranga point will become the inspiration for every effort of India. This Tiranga point will teach us that no failure is final. If there is a strong will then success is bound to come. Let me repeat. The spot where Chandrayaan 2's footprints are, that spot will be called Tiranga Point from today. And the spot where Chandrayaan 3's moon lander has touched, that spot will be called Shiv-Shakti Point from today.
Friends,
Today India has become the fourth country in the world to touch the surface of the moon. This success becomes even greater when we look at the place from where India had started its journey. There was a time when India did not have the required technology and there was no support either. We used to be among the 'Third World' countries, standing in the 'Third Row'. From there, today India has become the fifth largest economy in the world. Today, from trade to technology, India is among the countries standing in the first row. That is, in this journey from 'Third Row' to 'First Row', institutions like our 'ISRO' have played a major role. Today you have taken 'Make in India' to the moon.
My family members,
Today, with my presence amidst you, I would like to particularly tell the countrymen about your hard work. What I am telling you is not new to you. But the countrymen should also know what you have done, and have accomplished. Chandrayaan's journey from the southern part of India to the south pole of the Moon was not an easy one. To ensure soft landing of the Moon Lander, our scientists even created an artificial moon in ISRO's research facility. Vikram Lander was tested on this artificial moon by landing it on different surfaces. Now our Moon Lander has reached the spot after passing so many exams. So it was bound to be successful.
Friends,
Today, when I see that the young generation of India is full of energy regarding science, space and innovation, it is due to the success of our similar space missions. The success of Mangalyaan, the success of Chandrayaan, the preparation for Gaganyaan has given a new mood to the young generation of the country. Today, the name of Chandrayaan is on the lips of small children of India. Today every child of India can see his future in you, the scientists. That's why your achievement is not just limited to hoisting the tricolor on the moon. But you have achieved another great feat. And that achievement is to awaken the entire generation of India and to give it a new energy. You have left a deep impression of your success on an entire generation. From today onwards, when any child will look at the moon at night, he will have the conviction that he has the same courage and spirit within him with which his country has reached the moon. The seeds of aspirations that you have sown in the children of India today, will grow into banyan trees tomorrow and become the foundation of a developed India.
Another decision has been taken so that our young generation continues to get inspired. August 23rd, when India hoisted the tricolor on the Moon, India will now celebrate that day as National Space Day. Now every year the country will celebrate National Space Day in the spirit of science, technology and innovation, so that it will continue to inspire us forever.
My family members,
You also know that the potential of the space sector is much greater than just launching satellites or exploring space. One of the great strengths of the space sector, which I see, is Ease of Living and Ease of Governance. A lot of work has been done in the country in the direction of connecting space applications with every aspect of governance. When you all entrusted me with the responsibility of working as the Prime Minister, I had conducted a workshop with space scientists of the Joint Secretary level officers of the Government of India after assuming the office. And the purpose of that was to explore the ways to make maximum use of the power of the space sector in governance, and in bringing transparency in the governance system. At that time probably Kiran ji used to work with us. As a result, when the country started the Swachh Bharat Abhiyan, started the construction of toilets and the campaign to build crores of houses, space science helped a lot in monitoring all this and for its progress.
Today, the space sector plays a major role in providing education, communication and health services to the remote areas of the country. These days, for the 'Azaadi Ka Amrit Mahotsav', Amrit Sarovars are being built in every district. Tagging and monitoring of the same is being done through space technology only. Without space technology, we cannot even imagine tele-medicine and tele-education. Space science has also helped a lot in the optimum utilization of the country's resources. Every farmer of the country knows that the space sector helps in forecasting the weather, and strengthening the agriculture sector of our country. Today the farmer can check on his mobile the condition of the weather next week. The accurate information that crores of fishermen of the country are getting today from the 'NAVIC' system is also due to your contribution. Today, when there is a flood in the country, a natural calamity, an earthquake, you are the first to find out the seriousness of the situation. When a cyclone hits, our satellites inform us about its entire route, all the timings, and as a result people's lives are saved and property is also saved and if we add up the cost of the property that is saved from the cyclones alone, that is more than the money invested in the space technology. Space technology is also the basis of our PM Gatishakti National Master Plan. And today the world is studying this Gati Shakti platform of India which is so useful in planning and management. This is helping a lot in planning, execution and monitoring of projects. This scope of space application, which is increasing with time, is also increasing opportunities for our youth. And that's why today I want to give a suggestion. And I believe that the retired people from your institution can help a lot in this matter. Now please don't complain that Modi ji came here early in the morning and is leaving after assigning us some task.
Friends,
I would like ISRO to organize a National Hackathon on 'Space Technology in Governance' in collaboration with various Central Government Ministries and State Governments. Maximum number of youngsters should participate in this hackathon. I am confident that this National Hackathon will make our governance more effective and provide modern solutions to the countrymen.
And friends,
Apart from you, I want to give one more task separately to our young generation. And kids don't enjoy working without homework. You all know that India is that country, which had started looking beyond the earth and studying infinite space thousands of years ago. We had Aryabhatta, Brahmagupta, Varahamihira and Bhaskaracharya of the research tradition centuries ago. When there was confusion about the shape of the earth, Aryabhata wrote in detail about the sphericity of the earth in his great treatise Aryabhatiya. He also wrote about the rotation of the earth on the axis and the calculation of its circumference. Similarly, it has also been said in texts like Surya Siddhanta –
सर्वत्रैव महीगोले, स्वस्थानम् उपरि स्थितम्। मन्यन्ते खे यतो गोलस्, तस्य क्व ऊर्ध्वम क्व वाधः॥
That is, some people on earth consider their place to be at the top. But, this spherical earth is located in the sky, what could be above and below it? This information was written at that time. I have mentioned only one verse. Countless such compositions have been written by our forefathers. The information about the eclipse caused due to the alignment of the Sun, Moon and Earth is found in many of our texts . Apart from the size of the Earth, calculations of the sizes of other planets, information related to their movements are also found in our ancient texts. We had achieved the ability to make such precise calculations regarding the movement of planets and satellites, and that's why calendars were started hundreds of years ago. That's why I want to give a task related to this to our new generation, school & college students. I want the new generation to come forward to scientifically prove the astronomical formulas in the scriptures of India, to study them afresh. It is important both for our heritage and for science.
Today, there are two responsibilities for the students from schools, colleges, universities, and researchers. The treasure of scientific knowledge that India has, was buried and hidden during the long period of slavery. In this ‘Azaadi Ka Amritkaal', we have to explore this treasure, conduct research on it and also tell the world about it. The second responsibility is that our young generation has to give new dimensions to today's modern sciences, modern technology, from the depths of the ocean to the heights of the sky, from the heights of the sky to the depths of space; there is a lot to do for you. You need to explore both the Deep Earth and the Deep Sea. You need to not only develop the Next Generation Computer but also excell in Genetic Engineering. New opportunities are constantly opening up for you in India. In this period of the 21st century, the country which takes the lead in science and technology will be ahead of the rest.
Friends,
Today, great experts are saying that in the next few years, India's space industry will increase from $8 billion to $16 billion. Realizing the seriousness of this matter, the government is continuously carrying out reforms in the space sector. Our youngsters are also gearing up. You will be pleasantly surprised to know that in the last four years the number of startups working in the space sector has increased from 4 to around 150. We can imagine the endless possibilities waiting for India in the endless skies. After a few days, from 1st September, MyGov is about to launch a massive quiz competition on our Chandrayaan mission. Students of our country can start from there as well. I would urge the students across the country to participate in it in large numbers.
My family members,
Your guidance is extremely necessary for the future generation of the country. You are working on several important missions; and it is the coming generation that will take these missions forward. You are a role model for all of them. Your research and your years of hard work have proved that what you decide, you do. The people of the country have faith in you, and earning trust is not a small thing, friends. You have earned this trust with your hard work. The blessings of the people of the country are with you. With the power of these blessings, with this dedication towards the country, India will become a global leader in science and technology. And I can tell you with great confidence that the same spirit of innovation that we have, will make the dream of a developed India come true in 2047. With this belief, I have once again become blessed to have met all of you. The countrymen are full of pride. Dreams are fast turning into resolutions and your hard work is a great motivation to take those resolutions to fruition. I can't congratulate you enough. My heartiest thanks and best wishes to you all from my side and also on behalf of crores of countrymen, as well as the scientific community around the world.
Bharat Mata Ji Jai,
Bharat Mata Ji Jai
Bharat Mata Ji Jai,
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা চন্দ্রয়ান 3 মায় পাকপদা ISRO তীমদা থমখিবা ৱারোল
26 AUG 2023 11:13AM by PIB Imphal
নমস্কার মরুপশিং!
ঙসি অদোমগী মরক্তা লাকপদা ঐহাক্না তোঙানবা নুংঙাইবা অমা ফাওই। মসিগুম্বা নুংঙাইবা অসি য়াম্না তাঙনা থোকপজাৎনি। পুন্সিদা মসিগুম্না হকচাং অমসুং ৱাখল্লোন অনিমকপু অশুক য়াম্বা হরাও নুংঙাইবা ফাওবসিদি ঙাইঙমদবা মতৌ অমসু য়াওরকই। ঐহাক্কী মফমদা মসিমক হন্দক থোক্লে। সাউথ অফ্রিকা অমসুং গ্রীসতা প্রোগ্রাম লৈবগী ঐ চৎলুরে, অদুবু ৱাখলদি অদোমগী নাক্তা অদুম লৈখি। ঐহাক্না অদোমগী মফমদা মীচঙ মীখায় নাইরে হায়না করিগুম্বা মতমদসু খল্লি। ঙাইঙমদবা ঐগী, অৱাবনা অদোমগী। অসুক ঙনবসিদা অদোমগী নাক্তা চৎনীংবা ফাওবদগী অদোমগা উন্ননীংবদগী ঐ লাক্লে। অদোমদা খুদোংচাদবদি থোক্লম্বা য়াই, অদুবু, ভারত্তা হেক্তা য়ৌবগা অদোমগা য়াম্না থুনা উন্নবা পামখি। অদোমগী থৌনা, হোৎনজমন, থাজবা, ৱাখল চেৎপবু ঐহাক্না সলাম তৌজরি। অদোম্না লৈবাকপু থাক অসিদা পুরক্লিবা অসি ইচম চম্বা মায় পাকপা নত্তে। মসিদি স্পেসকী লমদা ভারতকী তসেংবা পাঙ্গল তাকপনি।
ভারতা থাদা য়ৌরে, ভারতকী মিংচৎ থাদা য়ৌরে। কনা অমত্তনা য়ৌবা ঙমদবা মফমদা ঐখোয়না য়ৌরে। কনামত্তা তৌখিদ্রিবা অমা ঐখোয়না পাংথোক্লে। মসিনি ঙসিগী অনৌবা ভারত। অনৌবা ৱাখল্লোন খনবা, অনৌবা পাম্বৈ পুথোকপা অনৌবা ভারতনি। 21শুবা চহি চাসিগী মালেমগী অচৌবা শিংনবশিংগী ৱারোইশিন ভারতনা পুরক্লগনি। ঐহাক্কী মিৎমাঙদা ওগস্ত 23গী নুমিৎ অদু শং-শঙনা উরি। তচদাউন তৌরে হেক তাবদা মফমসিগী ইস্রো সেন্তর, লৈবাক পুম্বনা নুংঙাইমনবদগী চোংখৎপদু কনানা কাওগনি, পুংফম অদু অমর ওইরবনি। পুংফমদু ঐখোয়গী ওইখ্রবনি, হন্দক্কী চহি-চা অসিগী খ্বাইদগী ইথিল পীবা মতমশিংগী মনুংদা অমা ওইরবনি। ভারত মচা খুদিংনা মশামক্কী মায় পাকপনি খল্লিবনি। অচৌবা পরিক্ষা অমা মায় পাক্লে খন্নরিবনি। থাগৎ ৱারোল কয়াসু ঙসিসু লাকপা লেপ্ত্রি। পুম্নমক অসি অদোম্না ওইথোকহল্লিবনি। লৈবাক্কী সাইন্তিস্তশিংনা ওইথোকহল্লিবনি। ঐহাক্না অদোম্বু থাগৎলিবমখৈ অদুম তাদৌরবনি, অদোমগী মতাংদা হায়বা খুদিং ৱাত্তৌরবনি।
মরুপশিং,
মুন লেন্দরনা অঙ্গদকুম্না থা লৈমায়দা খোঙফম চেৎনা লৈবগী ফোতো ঐহাক উরে। নাকল অমদনা বিক্রমগী থাজবা, অদুগা নাকল অমদনা প্রগ্যানগী তৌবা ঙম্বগী মতিক লৈরিবনি। ঐখোয়গী প্রগ্যান্না থা লৈমায়দা মহাক্কী খোঙ্গুল লেপ্তনা তাহল্লি। তোঙান-তোঙানবা কেমেরানা নমখিবা ফোতো হৌজিক থাদোকপা হৌরক্লে, ঐহাক্না মদু য়েংবগী খুদোংচাবা ফংলে, মদুনা ঐগী পুক্নিং শুমহৎলে। মীওই খুন্নাইগী চহি লাক্ষ কয়াগী পুৱারীদা মফমদুগী ফোতো ঐখোয়না খ্বাইদগী অহানবা ওইনা উবা ফংলে। অদুগা মদুগী ফোতোশিং অদুবু মালেমদা উৎপগী থবক ভারতনা তৌরিবনি, ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা তৌরিবনি। ঙসিদি, মালেম পুম্বনা ভারতকী সাইন্সকী ইথিল, তেক্নোলোজী অমসুং সাইন্তিফিক তেম্পরামেন্ত শকখঙলে। মসিগুম্বা অচৌবা মায় পাকপা অসি ভারতখক্কী নত্তে, মীওইবা খুন্নাইগী মায় পাকপনি। ঐখোয়গী মিসন্না একপ্লোর তৌগদৌরিবা মফম অদুনা লৈবাক খুদিংগী মফমদা থাগী মিসন পাংথোকপগী অনৌবা পাম্বৈ কয়া হাংদোক্লগনি। মসিনা থাগী অরোনবা কয়া হাংদোকপগা লোয়ননা পৃথিবীগী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরকপদসু মতেং পাংগনি। অদোমগী মায় পাকপা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না সাইন্তিস্ত, তেক্নিসিয়ন, ইঞ্জিনিয়র অমসুং চন্দ্রয়ান মিসনগা মরী লৈনবা মীওই খুদিংবু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
স্পেস মিসনগী তচদাউন তৌবা মফম্বু মিংথোনবগী চৎনবী অমা লৈ হায়বা অদোম খঙলবনি। ঐখোয়গী চন্দ্রয়ান্না খোঙদারিবা থা লৈবাক্কী মফমদুগী মমিং থোন্নবা ভারতনা ৱারেপ লৌরে। চন্দ্রয়ানগী মুন লেন্দরনা খোঙদাখিবা পোইন্ত অদুবু ‘শিবশক্তি’ হায়না খঙনরগনি। শিব হায়বসিদা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ য়ুম্বালগী ৱারেপ য়াওরি অমসুং শক্তিনা ৱারেপশিং অসিবু মঙফাওনহনবগী পাঙ্গল ঐখোয়দা পীরিবনি। থাগী শিব শক্তি পোইন্ত অসিনা হিমালয়গা কন্যাকুমারীগা লৈনবা মরীগী ৱাখল্লোন অমসু তাক্লি। ঐখোয়গী ঋষিশিংনা হায়রম্মি – য়েন কর্মন্যপ্সো মনীশিনে য়গ্য কৃনৱন্তি বিদধেশু ধিরাঃ য়দপুর্ন য়ক্সমন্তঃ প্রজানা তন্মে মনঃ শিব শঙ্কল্প-মস্তু। মসিনা হায়বদি, ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা ইশাগী থৌদাং পাংথোক্লিবা, ৱাখল্লোন অমসুং সাইন্সপু খুমাং চাউশিনহল্লিবা, অদুগা মীপুম খুদিংগী নুংদা য়াওরিবা ৱাখল্লোন অদু য়াইফবা অমসুং চাউখৎপা থবক অমা পাংথোক্কে হায়বা অপাম্বগা লোয়নবনি হায়বনি। মসিগুম্বা অপাম্বা থবকশিং পাংথোকপা ঙম্নবগীদমক্তা শক্তিগী থৌজাল মথৌ তাই। অদুগা মসিগী শক্তি অসিদি ঐখোয়গী নারী শক্তিনি। ঐখোয়গী ইমা, ইচে-ইচলশিংনি। ঐখোয়গী লমদমসিদা হায়নবা অমা লৈ- শৃস্তি স্থিতি বিনাশানা ভক্তিভুতে সনাতনি। হায়বদি, হৌবদগী লোইবা ফাওবা, পুম্নমক অসিগী য়ুম্ফমদি নারী শক্তিনি হায়বনি। অদোম পুম্নমক্নসু উখ্রে, চন্দ্রয়ান-3দা ঐখোয়গী নুপী সাইন্তিস্ত, লৈবাক্কী নারী শক্তিনা অচৌবা থৌদাং য়াখি। থা লৈমাইগী শিব শক্তি পোইন্তনা ভারতকী মসিগুম্বা সাইন্তিফিক অমসুং ফিলোসোফোগী ৱাখল্লোন অসিগী শাখি ওইগনি। মসিগী শিব শক্তি পোইন্ত অসিনা হৌরক্লিবা চারোন শুরোনশিংদা ইথিল পীগনি, সাইন্স অসি মীওইবা খুন্নাইগী কান্নবা পুরক্নবগীদমক্তা শিজিন্নগদবনি হায়বা পাউজেল পীরগনি। মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ য়ুম্বাল হায়বসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী মকোক থোংবা কম্মিৎমেন্তনি।
মরুপশিং,
মিংথোনবগী থবক অমা মতম কুইনদগী পাংথোক্তনা লাক্লে। চহি মরিগী মমাংদা চন্দ্রয়ান 2না থাগী লৈমাইদা য়ৌখিবা, খোঙ্গুল তাহনখিবা মফমদুগী মমিং অমা থোনবা হায়না খন্নদুনা লাক্লিবনি। অদুবু, চন্দ্রয়ান 3না থাগী লৈমাইদা মায় পাক্না তারবা মতুংদতা, মফম অনিগী মমিং থোনগনি হায়না ঐখোয়না ৱারেপখিবনি। অদুনা, য়ুম্থোং খুদিংদা তিরঙ্গা পাইরিবা, ৱাখল্লোন খুদিংবু তিরঙ্গানা থল্লিবা, থাগী লৈমাইদসু তিরঙ্গা পাইরবনিনা, চন্দ্রয়ান 2গী মফমদুবু ‘তিরঙ্গা’ নত্তনা অতোপ্পা করি মমিং থোনগনি হায়না ঐনা খল্লিবনি। মরম অদুনা, চন্দ্রয়ান-2গী খোঙ্গুল তাখিবা মফম্বু হৌজিক ‘তিরঙ্গা’ হায়না কৌরগনি। মসিগী পোইন্ত অসিনা ভারতনা হোৎনরকপা খুদিংগী ইথিল ওইগনি অমসুং মায়থীবা অসিনা অরোইবা নত্তে। তৌগে হায়না খনবগী অকনবা মতৌ লৈরবদি, মায় পাকপা হায়বসিদি শোইদ্রবনি। ঐ অমুক্কা হন্না হায়গেকো, চন্দ্রয়ান 2না খোঙ্গুল থমখিবা মফম অদুবু ‘তিরঙ্গা’ অদুগা চন্দ্রয়ান 3না খোঙ্গুল থম্লিবা মফমদুবুনা ‘শিবশক্তি’ হায়না খঙনরগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা থাগী লৈমায়দা মায় পাক্না খোঙদাবা ঙম্বা 4শুবা লৈবাক অমা ওইরে। ভারতকী স্পেস প্রোগ্রাম্না মতৌ করম্না হৌরকখিবগে য়েংলুরগদি, মসিগুম্বা মায় পাকপা অসি য়াম্না চাউবা মায় পাকপা অমা ওইরি। ভারতকী নাক্তা তঙাই ফদবা তেক্নোলোজী, তেংবাং লৈতবা মতম অমা লৈরম্মি। ঐখোয় অসি ‘থর্দ ৱর্ল্দ’ হায়বদি ‘অহুমশুবা পরিং’গী লৈবাক মনুংদা চল্লম্মি। মদুদগী থোক্লক্তুনা ঐখোয়না ঙসিদি মালেমগী খ্বাইদগী মঙাশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরে। ঙসিদি, ত্রেদতগী হৌরগা তেক্নোলোজী ফাওবদা ভারত অসি হৌজিক অহানবা পরিং, হায়বদি ‘ফর্স্ত রো’দা লেপ্লিবা অখন্নবা লৈবাকশিংগী মনুংদা চল্লে। ঐখোয়গী ‘অহুমশুবা পরিং’দগী ‘অহানবা পরিং’ ফাওবগী খোঙচত্তা ‘ISRO’গুম্বা ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি হায়বনি। ঙসিদি মখোয়না মেক ইন ইন্দিয়াবু থাদা য়ৌহল্লে।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
ঐহাক্না ঙসি অদোমগী নাক্তা লাকপসিদা লৈবাক মীয়ামদা অদোমগী হোৎনবগী মতৌগী মতাংদা পাউদম্বা পাম্মি। ঐহাক্না হায়গদৌরিবা অসি অদোমগী নত্তে। অদুবু, অদোম্না তৌখিবশিং অদু লৈবাক মীয়াম্না খঙফম থোকই। ভারতকী খা থংবা মফমদগী থাগী খা মাইকৈ ফাওবগী খোঙচৎ অসি অরায়বা নত্তে। মুন লেন্দরনা মায় পাক্না মুন লেন্দিং তৌনবগীদমক্তা ISROনা মখোয়গী রিসর্চ ফেসিলিতীদা খুৎশেম্না শাবা থা অমসু শেমখ্রবনি। মসিগী খুৎশেমগী থা অসিদা বিক্রম লেন্দরবু তোঙান-তোঙানবা মওংদা থাদদুনা তেস্ত তৌখিবনি। মসিগুম্বা পরিক্ষা কয়া পীরবা মতুংদা ঐখোয়গী মুন লেন্দরনা থাদা চৎখ্রিবনি, অদুদদি মায়দি শোইদনা পাকপা তাবনি।
মরুপশিং,
ভারতকী নহাশিংনা সাইন্স, স্পেস, ইন্নোভেসনগী মতাংদা থৱাই য়াম্না য়াওবগী মতৌ ঐহাক্না উবা ফংই। মঙ্গলয়ান, চন্দ্রয়ানগী মায় পাকপা, গগনয়ানগীদমক্তা শেম শারিবা অসিনা লৈবাক্কী নহাশিংদা অনৌবা অপাম্বা অমা লৈহল্লে। চন্দ্রয়ান হায়না মিং অসি ভারতকী অঙাং খুদিংনা শোন্নরি। অঙাং খুদিংনা সাইন্তিস্তশিংদা মখোয়গী তুংগী মতম্বু উনরি। অদুনা, অদোমগী মায় পাকপা অসিদি অদোম্না থা লৈমাইদা তিরঙ্গা পাইহনখিবা অসিখক নত্তে, মসিদগী হেনবা অমসু অদোম্না ফংবা ঙম্লবনি। অদোমগী অচৌবা মায় পাকপা অসিনা ভারতকী চারোন শুরোন কয়াবু মীকপ থোকহল্লে অমসুং মপাঙ্গল হাপ্লবনি। অদোম্না চারোন শুরোন অমদা মায় পাকপগী অচৌবা খুদম অমা পীরম্লবনি। ঙসি ঐখোয়গী অঙাং অমা হেক্তনা নুমিদাংদা থাদা য়েংবা মতমদা, অদোম্না থাদা য়ৌনবা খোঙফম চেৎখিবা অদুমক মখোয়না নুংদা ফাওরগদবনি। অদোম্না ঙসিদি, লৈবাক্কী অঙাংশিংদা মায় পাক্নিংবগী মরু হুল্লম্লবনি। মদুনা হয়েং অচৌবা উপাল ওইরক্তুনা ভারতকী মমায় পুরক্কদৌরিবনি।
ঐখোয়গী নহাশিংদা ইথিল লেপ্তনা পীনবা হায়দুনা ঐখোয়না ৱারেপ অমা লৌরে। ঙসিদগী হৌনা, ওগস্ত 23, চন্দ্রয়ান 3না থাদা সোফ লেন্দিং তৌখিবা নুমিৎ অসিবু চহি খুদিংগী ‘লৈবাক্কী স্পেস নুমিৎ’ হায়না পাংথোক্লগনি। লৈবাক্কী স্পেস নুমিৎনা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসনগী ইথিলগী নুংঙাইবা ফোংদোক্কনি অমসুং ঐখোয়গী ইফমদা মতম পুম্বদা ইথিল পীদুনা লৈগনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
স্পেস সেক্তরগী মতিক অসিদি সেতিলাইত থাগৎপা অমসুং স্পেস এক্সপ্লোরেসনখক্তদা অকক্নবা লৈতে হায়বা অদোমসু খঙলে। ঐহাক্না উবা ফংবা মসিগী অচৌবা পাঙ্গল অসিদি মসিগী পাঙ্গল অসিদি ইজ ওফ লিবিং অমসুং ইজ ওফ গবর্নেন্সনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা স্পেস এপ্লিকেসন অমসুং গবর্নেন্সকা মরী লৈনহন্নবা অচৌবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। ঐহাক্না নৌনা প্রধান মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা কেন্দ্র সরকারগী জোইন্ত সেক্রেতরীগী থাক্তা লৈবা ওফিসরশিং অমসুং ISROগী মরক্তা ৱর্কশোপ কয়া পাংথোকখি। গবর্নেন্সতা ত্রান্সপরেন্সী পুরকপদা স্পেস সেক্তরগী পাঙ্গলবু য়ারিবমখৈ য়াম্না শিজিন্নবা হায়বসি মসিগী পান্দমনি। মতমদুদা, কিরঞ্জীনা ঐখোয়গা লোয়ননা থবক তৌমিন্নরম্বা য়াই। মসিনা মরম ওইরগা, ঐখোয়না স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান হৌদোকখি, অমাংশঙ শাবা হৌখি, য়ুম করোর কয়া শাবগী অভিয়ান হৌদোকখি, হায়রিবশিং অসি য়েংশিনবদা স্পেস সাইন্সনা য়াম্না তেংবাংখি। ঙসিদি, লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিনবা মফমদা এজুকেসন, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং হেল্থ সর্ভিসশিং য়ৌহনবদা স্পেস সেক্তরনা অচৌবা থৌদাং য়ারি। নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মখাদা জিলা খুদিংদা অমৃত সরোবর শেম্লি। মখোয়বু তেগিং তৌবা, মোনিতর তৌবসি স্পেসকী খুত্থাংদগী তৌই। স্পেস তেক্নোলোজী য়াওদনা ঐখোয়না তেলি মেদিসিন অমসুং তেলি এজুকেসনগী মতাংদা খনবা ফাওবা ঙম্লোই। স্পেস সাইন্সনা লৈবাক্কী রিসোর্সশিংবু মতিক চানা শিজিন্নহনবদা চাউনা মতেং পাংলি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী লৌউ-শিংউবগী সেক্তরগী মপাঙ্গল হেনগৎহনবা, ৱেদর ফোর্কাস্ত তৌবদা স্পেসনা কয়া য়াম্না তেংবাংই হায়বা লৈবাক্কী লৌমী খুদিংনা খঙই। মথংগী চয়োলদা নোং তাগদরা তারোইদরা হায়বা মখোয়না ঙসিদি মশাগী মোবাইলদা ইয়েংলে। লৈবাক্কী ঙামী করোর কয়ানা ‘নাবিক’ সীস্তেমগী খুত্থাংদগী ফংলিবা ই-পাউশিং অসি অদোম্না পীবা ঙাক্তনি। লৈবাক অসিদা ঙসি ঈশিং ইচাউ থোকপা মতমদা, মহৌশাগী অমাঙ অতা অমা হেক্তা থোকপা মতমদা, ফিভম কয়া য়াম্না লুবগে নত্ত্রগা লুদবগে খঙনিংবা মতমদা অদোম্না হান্না নীংশিংই। সাইক্লোন লাকপা মতমদা, ঐখোয়গী সেতিলাইতনা মদুগী মাইকৈ তাকই, মতম তাকই, অদুদগী মীয়ামগী পুন্সি কনবা ঙম্মি, লন থুন কনবা ঙম্মি। অদুগা সাইক্লোন্না মরম ওইরগা মাঙ তাকহনবা লন থুমগী মমল থিদোক্লুরবদি, স্পেস্তা তৌরিবা চাদিংদগী য়াম্না হেল্লমগনি। ঐখোয়গী পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান অসিসু স্পেস তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইরিবনি। মালেম্না ঙসিদি ভারতকী মসিগুম্বা গতিশক্তি প্লেতফোর্ম্বু নৈনরিবনি, প্লান্নিং অমসুং একজেক্যুত তৌবগী থবকশিং কতৌ করম্না পাংথোকপগে নৈনরিবনি, মেনেজমেন্ত তৌবদা মসিগী প্লেতফোর্ম কতৌ করম্না শিজিন্নগনি হংনরিবনি। মসিগী মতেংদগী প্রোজেক্ত প্লান্নিং, একজেক্যুসন অমসুং মোনিতরিং তৌবদা য়াম্না লাইহল্লে। মতমগী মতুং ইন্না চাউখৎলক্লিবা স্পেস এপ্লিকেসনশিংনা নহাশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু লৈহল্লে। মরম অদুনা, ঐহাক্না ঙসি পাউতাক অমা পীজনিংই। অদোমগী মরক্তা লৈরিবা থবক্তগী পোত্থারবা মীওইশিংনা মসিদা চাউনা তেংবাংবা য়াগনি। মোদীনা অয়ুক ঙন্তা লাক্লগা থবক পীরম্লগা চৎখ্রে হায়বদি হায়বীগনুকো।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ISROনা ‘স্পেস তেক্নোলোজী ইন গবর্নেন্স’কী মতাংদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী তোঙান-তোঙানবা বিভাগশিংগা খুৎশম্নদুনা নেস্নেল স্পেস হেক্কাথোন শিলহন্নিংই। হেক্কাথোন অসিদা য়ারিবমখৈ নহাশিং মশিং য়াম্না শরুক য়াহন্নীংই। মসিগী নেস্নেল হেক্কাথোন অসিনা ঐখোয়গী গবর্নেন্সপু ইফেক্তিব হেন্না ওইহনগনি অমসুং লৈবাক মীয়ামদা মতমগা চুনবা ৱারোইশিন পীবা ঙমগনি হায়বগী ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ।
অদুগা মরুপশিং,
অদোমগী মথক্তা, ঐহাক্না নহাশিংদা তোঙানবা থবক অমসু পীবা পাম্মি। হোম পীদ্রবদি, অঙাংশিংদি থবক তৌনিংদবনি। ভারত অসিদি চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী লৈমাইগী মথক্তা লৈরিবা স্পেসপু য়েংবগী থৌওং হৌখ্রবনি হায়বা অদোম খঙলবনি। হীরম অসিদা থিজিন হুমজিন্দুনা লাক্লবা আর্য়ভত্ত, ব্রহ্মগুপ্ত, বরাহমিহির অমসুং ভাস্করচার্য়গুম্বা মুনি ঋষি কয়া ঐখোয়গী লৈবাক্তা লৈরম্লবনি। পৃথিবীগী মওং-মতৌগী ওইনা ঐখোয়গী ব্রহ্ম লৈরম্বগুম্না, আর্য়ভত্তনা মহাক্কী লাইরিক আর্য়ভত্তিয় অসিদা মালেম অসি মতুম তাই হায়না ইরম্লবনি। মহাক্না পৃথিবীনা কোয়না চৎপগী এক্সিস অমসুং সর্কম্ফরেন্স হোৎলম্লবনি। নুমিৎ অমসুং পৃথিবীগী মরক্তা থা লাকপা মতমদা গ্রহন থোকই হায়বা ৱাফম ঐখোয়গী স্কৃপচরশিংদা ইরম্লবনি। পৃথীবি খক্তা নত্তনা অতোপ্পা গ্রহশিংগী চাউবগী চাং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা এস্ত্রোনোমীগী ৱারোল কয়া ঐখোয়গী স্কৃপচরশিংদা ইদুনা লৈবা ঐখোয়না থেংনরবনি। গ্রহ অমসুং উপগ্রহগী খোঙজেলদগী হৌরগা অরুবা অঙ্ক কয়া হোৎপগী মতিক ঐখোয়দা লৈরম্লবনি। ঐখোয়না চহি চা কয়া খুমাং চাউশিনবা কেলেন্দর ইরম্লবনি। মরম অদুনা, মসিগা মরী লৈনবা থবক অমা ঐহাক্না হৌরক্লিবা চারোন শুরোনগী মফমদা পীজনিংই। স্কুল, কোলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতীগী মহৈরোইশিংদা পীবা পাম্মি। ঐহাক্না অনৌবা চারোন শুরোন্না ভারতকী স্কৃপচরশিংদা য়াওরিবা এস্ত্রোনোমীগী ফোর্মুলাশিংবু সাইন্তিফিক ওইনা চুম্মী তাক্নবা অমসুং নৌহৌননা অমুক নৈননবা মাঙদা থোক্লকপা পাম্মি। মসিদি ঐখোয়গী হেরিতেজ অমসুং সাইন্সকীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবনি। মসিনা স্কুল, কোলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংগী মহৈরোইশিংগী ঙসিগী অনিশুবা থৌদাং অমসু ওইগনি। মীখা পোনবগী শাংলবা মতমদা ভারতকী সাইন্সকী লৌশিংগী লন-থুম অসি ফুমদুনা অমসুং লোত্তুনা লৈরুরে। ঙসিগী নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়না লন-থুম অসি থিদোক্কদবনি, রিসর্চ তৌগদবনি অমসুং মালেমদা মসিগী মতাংদা তাক্কদবনি। অতোপ্পা থৌদাং অমনা, ঐখোয়গী নহাশিংনা ঙসিগী মোদর্ন সাইন্স অসিবু অৱাংবা থাক্তা পুগদবনি, সমুদ্রগী ইরোন্নুংদগী নোংদোন অতিয়া ফাওবদা, নহা ওইরিবা চারোন শুরোনশিংনা তৌগদবা য়াম্না লৈ। দীপ আর্থতসু য়েংবীয়ু, দীপ সিসু এক্সপ্লোর তৌবীয়ু। নেক্স জেনেরেসন কম্প্যুতর শাবীয়ু, জেনেতিক ইঞ্জিনিয়রিংদসু ইশাগী মিং থম্বীয়ু। অদোমগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ঙসিদি ভারত্তা হাংদোক্লবনি। অদুগা, ঙসিগী 21শুবা চহি-চাগী মতমসিদা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা লুচিং থৌদাং লৈবাক অদুনা পুম্নক্কী মকোক ওইগদৌরিবনি।
মরুপশিং,
ভারতকী স্পেস ইন্দস্ত্রীনা মথংগী চহি খরসিদা বিলিয়ন দোল্লর 8তগী বিলিয়ন দোল্লর 16 য়ৌগনি হায়না অখঙ-অহৈশিংনা পানরিবনি। ৱাফম অসিবু লুনা লৌদুনা, ঐখোয়গী সরকারসু স্পেস সেক্তর রিফোর্মগীদমক্তা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবনি। মমাংগী চহি মরিদা স্পেস সেক্তরদা থবক তৌবা স্তার্তঅপ মশিংনা শুপ্না 4দগী চাউরাকপা 150 য়ৌখি তাবদা অদোম্না ঙক্কনি। স্পেস্তা লৈবা খুদোংচাবা কয়ানা ভারতপু ঙাইরিবনি। মাইগোবনা সেপ্তেম্বর 1দগী হৌনা শিল্লিবা চন্দ্রয়ান মিসনগী অচৌবা ক্বিজ কম্পিতিসন অসিদা লৈবাক শিনবা থুংবগী মহৈরোইশিংনা শরুক য়াবীয়ু হায়না ঐহাক্না হায়জরি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
লৈবাক্কী হৌরক্লিবা তুংগী চারোন শুরোনশিংবু অদোম্না লমজিং-লমতাকপীবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। অদোমদি মরু ওইবা মিসন কয়াদা থবক তৌরিবনি। মদুবু তুংলমচত্তা পুদুনা চৎকদৌরিবদি ঐখোয়গী নহাশিংনি। অদোম খুদিংমক মখোয়গী রোল মোদেলনি। ঐখোয়না পাংথোক্কে খল্লবদি পাংথোকপা ঙম্মি হায়বসি অদোমগী রিসর্চ অমদি চহি কয়াদগী কন্না হোৎনরক্লিবা অসিনা তাক্লে। লৈবাক মীয়াম্না অদোমগী মফমদা থাজবা থম্লি। থাজহনবা হায়বসি য়াম্না চাউবা থবক অমসু ওইরিবনি। অদোম্না অদোমগী হোৎনজমন্দগী থাজবা অসি তানবা ঙম্লিবনি। লৈবাক মীয়াম্না অদোম্বু থৌজানবীরি। থৌজালশিং অসিগী শক্তিনা, অদোম্না লৈবাকপু সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা মালেমগী লুচিংবা ওইহনগদৌরিবনি। ঐহাক্না অদোমগী মরক্তা লৈদুনা য়াম্না থাজবগা লোয়ননা ৱাফম অমা হায়বা পাম্মি। ঐখোয়গী ইন্নোভেসনগী মসিগুম্বা ইথিল অসিনা ঐখোয়না ইং 2047দা চাউখৎ ভারত অমা ওইগনি হায়বগী মঙলান মঙফাওনহনগদৌরিবনি। থাজবশিং অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অদোম খুদিংগা উন্নবগী তাঞ্জাসু ফংজরে। লৈবাক মীয়াম অসি হৌজিক য়াম্না চাউথোকচরিবনি। মঙলানশিং য়াম্না য়াঙনা মঙফাওনরক্লি, অদুগা অদোমগী থবকশিংনা মঙলানশিং অসিবু মঙফাওহল্লিবা অসিদা অচৌবা ইথিল পীরি। অদোম্বু থাগৎলিবমখৈ অদুম ৱাৎকনি, ইকায় খুম্নরিবমখৈ অদুম ৱাৎকনি। ঐহাক, লৈবাক মীয়াম করোর-করোর কয়াগী মাইকৈদগী, মালেম পুম্বগী সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীগী মাইকৈদগী, পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
থাগৎচরি।