প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চন্দ্ৰযান-৩ অভিযানৰ সফলতাত টীম ইছৰোক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
26 AUG 2023 11:13AM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৰে মাজলৈ আহি আজি এক বেলেগ অনুভৱ কৰিছো৷ সম্ভৱতঃ এনে আনন্দ বহুত বিৰল কাৰণতহৈ হয়৷ যেতিয়া দেহ মন আনন্দৰে ভৰি থাকে আৰু ব্যক্তিৰ জীৱনত কেইবাবাৰো এনে ঘটনা ঘটে তেতিয়া তাকলৈ অধীৰ হৈ পৰে৷ এইবাৰ মোৰ ক্ষেত্ৰটো তেনেকুৱাই হৈছে, ইমান অধীৰতা৷ মই যদিও দক্ষিণ আফ্ৰিকাত আছিলো, তাৰপিছত তাৰ পৰা গ্ৰীচলৈ গ’লো, কিন্তু মোৰ মন সম্পূৰ্ণৰূপে আপোনালোকৰ কাষতে আছিল৷ কিন্তু কেতিয়াবা কেতিয়াবা এনে লাগে যেন মই আপোনালোকৰ লগত অন্যায় কৰিলোঁ৷ মোৰ অধীৰতা আৰু আপোনালোকৰ কষ্ট। গতিকে ইমান পুৱাই আপোনালোক সকলোকে আৰু ইমান সময়ৰ পিছত সোঁ-শৰীৰে আপোনালোকক প্ৰণাম জনাবলৈ মন গ’ল। আপোনালোকে নিশ্চয় সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে, কিন্তু ভাৰতলৈ অহাৰ লগে লগে আপোনালোকক চাবলৈ মন গ’ল। আপোনালোক সকলোকে ছেল্যুট জনাইছো। আপোনালোকৰ কষ্টক প্ৰণাম, আপোনালোকৰ ধৈৰ্য্যক প্ৰণাম, আপোনালোকৰ সমৰ্পণক প্ৰণাম, আপোনালোকৰ সজীৱতাক প্ৰণাম, আপোনালোকৰ আবেগক প্ৰণাম। আপোনালোকে দেশখনক যি উচ্চতালৈ লৈ গৈছে, সেয়া কোনো সাধাৰণ সফলতা নহয়। অসীম মহাকাশত ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক সম্ভাৱনাৰ এয়া শংখনাদ।
চন্দ্ৰত ভাৰত৷ আমি আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱ চন্দ্ৰত প্ৰতিষ্ঠা কৰিলোঁ৷
য'ত কোনোৱে পোৱা নাই, আমি তাতেই পালোঁগৈ। আগতে কোনেও নকৰা কাম আমি কৰিলোঁ। এয়া আজিৰ ভাৰত, নিৰ্ভীক ভাৰত, যুঁজাৰু ভাৰত। এই ভাৰতবৰ্ষস যি নতুন চিন্তা কৰে, নতুন ধৰণে চিন্তা কৰে। যি ডাৰ্ক জ’নত গৈও পৃথিৱীত পোহৰৰ ৰশ্মি বিয়পাই দিয়ে। একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ সমস্যা সমাধান কৰিব। ২৩ আগষ্টৰ সেই দিনটো মোৰ চকুৰ সন্মুখত বাৰে বাৰে, প্ৰতি ছেকেণ্ডত দোলা দি আছে। যেতিয়া অৱতৰণ নিশ্চিত হ’ল, ইয়াত ইছৰো চেণ্টাৰত আৰু সমগ্ৰ দেশতে মানুহে যিদৰে আনন্দ উৎসৱ হৈছিল, সেই দৃশ্য কোনে পাহৰিব পাৰে, কিছুমান স্মৃতি অবিস্মৰণীয় হৈ পৰে। সেই মুহূৰ্তটো অবিস্মৰণীয় হৈ পৰিছে, সেই মুহূৰ্তটো এই শতিকাৰ অন্যতম প্ৰেৰণাদায়ক মুহূৰ্ত। প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই অনুভৱ কৰিছিল যে জয় আমাৰ। মই নিজকে অনুভৱ কৰিলোঁ প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এনে অনুভৱ কৰিছিল যেন তেওঁলোকে নিজেই এটা ডাঙৰ পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হৈছে। আজিও অভিনন্দন জনোৱা হৈছে, বাৰ্তা দিয়া হৈছে আৰু এই সকলোবোৰ সম্ভৱ কৰি তুলিছে আপোনালোক সকলোৱে, আপোনালোকে। দেশৰ মোৰ বিজ্ঞানীসকলে এইটো সম্ভৱ কৰি তুলিছে। আপোনালোক সকলোকে যিমানখিনি প্ৰশংসা কৰো সিমান কম, আপোনালোকৰ শলাগ লোৱাৰ পৰিমাণ কম।
বন্ধুসকল,
মই সেই ফটোখন দেখিলোঁ, য’ত আমাৰ মুন লেণ্ডাৰে অংগদৰ দৰে চন্দ্ৰৰ ওপৰত দৃঢ়ভাৱে ভৰি দিছিল। এফালে বিক্ৰমৰ বিশ্বাস আৰু আনফালে প্ৰজ্ঞানৰ বীৰত্ব। আমাৰ বুদ্ধিমত্তাই চন্দ্ৰত নিজৰ খোজৰ চিন অহৰহ এৰি থৈ গৈছে। মাত্ৰ প্ৰকাশিত আৰু মই দেখাৰ সুখ পোৱা বিভিন্ন কেমেৰাৰে তোলা ছবিবোৰ, আচৰিত। মানৱ সভ্যতাত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পৃথিৱীৰ ইতিহাসৰ লাখ লাখ বছৰৰ ভিতৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে মানুহে সেই ঠাইখনৰ ছবিখন নিজৰ চকুৰে দেখিবলৈ লৈছে। আৰু এই ছবিখন বিশ্ববাসীক দেখুওৱাৰ কাম ভাৰতে কৰিছে, আপোনালোক সকলো বিজ্ঞানীয়ে৷ আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক মনোভাৱ, আমাৰ প্ৰযুক্তি আৰু আমাৰ বৈজ্ঞানিক স্বভাৱক স্বীকাৰ কৰিছে। চন্দ্ৰযান মহা অভিযান কেৱল ভাৰতৰেই নহয় সমগ্ৰ মানৱতাৰ সফলতা। আমাৰ মিছনে যি ক্ষেত্ৰখন অন্বেষণ কৰিব, সেইটোৱে সকলো দেশৰ বাবে মৌলিক মিছনৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা চন্দ্ৰৰ ৰহস্য উন্মোচিত হোৱাই নহয় পৃথিৱীৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহো সমাধান কৰাত সহায়ক হ’ব। চন্দ্ৰযান মহা অভিযানৰ সৈতে জড়িত সকলো বিজ্ঞানী, কাৰিকৰী বিদ্যাবিদ, অভিযন্তা আৰু সকলো সদস্যকে আপোনালোকৰ সফলতাৰ বাবে পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছো।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আপোনালোকে জানে মহাকাশ অভিযানৰ অৱতৰণ বিন্দুটোক নাম দিয়াৰ বৈজ্ঞানিক পৰম্পৰা আছে। আমাৰ চন্দ্ৰযান অৱতৰণ হোৱা চন্দ্ৰৰ সেই অংশৰ নামো ভাৰতে ৰখাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। চন্দ্ৰযান-৩ৰ চন্দ্ৰপথ অৱতৰণ কৰা বিন্দুটো এতিয়া ‘শিৱশক্তি’ নামেৰে জনাজাত হ’ব। শিৱত মানৱতাৰ কল্যাণৰ সংকল্প সন্নিবিষ্ট হৈ আছে আৰু সেই সংকল্পসমূহ পূৰণ কৰাৰ শক্তি ‘শক্তিয়ে’ আমাক দিয়ে। চন্দ্ৰৰ ‘শিৱ শক্তি’ বিন্দুটোৱে হিমালয়ৰ কন্যাকুমাৰীৰ সৈতে ইয়াৰ সম্পৰ্কৰ অনুভৱ দিয়ে। আমাৰ ঋষিসকলে কৈছে – য়েন কর্মণ্যপাসো মণিশিনো যাগ্য কৃণবন্তি বিদ্থেশু ধীৰাঃ৷ যদপূৰ্ব যক্ষমন্ত প্ৰজ্ঞাম তনমে মনঃ শিৱ-সংকল্প-মস্তু। অৰ্থাৎ যি মনৰ দ্বাৰা আমি নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰোঁ, চিন্তা আৰু বিজ্ঞানক প্ৰেৰণা দিওঁ আৰু যি মন সকলোৰে ভিতৰত থাকে, সেই মনটো শুভ আৰু উপকাৰী সংকল্পৰ সৈতে জড়িত। মনৰ এই শুভ সংকল্পসমূহ পূৰণ কৰিবলৈ শক্তিৰ আশীৰ্বাদ অতি প্ৰয়োজনীয়। আৰু এই শক্তি আমাৰ নাৰী শক্তি। আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকল৷ ইয়াত কোৱা হৈছে-সৃষ্টি স্তুতি বিনাশনান শক্তিভুতে সনাতনি। অৰ্থাৎ সৃষ্টিৰ পৰা ধ্বংসলৈকে সমগ্ৰ সৃষ্টিৰ আধাৰ নাৰী শক্তি। চন্দ্ৰযান-৩ত আমাৰ মহিলা বিজ্ঞানী আৰু মহিলা শক্তিৰ কিমান ডাঙৰ ভূমিকা আপোনালোকে সকলোৱে দেখিছে। চন্দ্ৰৰ ‘শিৱ শক্তি’ বিন্দুই যুগ যুগ ধৰি ভাৰতৰ এই বৈজ্ঞানিক আৰু দাৰ্শনিক চিন্তাধাৰাৰ সাক্ষী হৈ থাকিব। এই শিৱশক্তি পইণ্টে আগন্তুক প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিব যে আমি বিজ্ঞানক কেৱল মানৱতাৰ কল্যাণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। মানৱতাৰ কল্যাণ আমাৰ পৰম প্ৰতিশ্ৰুতি।
বন্ধুসকল,
বহুদিনৰ পৰা আন এটা নাম সলনিৰ বাবে বাকী আছে। চাৰি বছৰ আগতে যেতিয়া চন্দ্ৰযান-২ চন্দ্ৰৰ ওচৰত উপস্থিত হৈছিল, য’ত ইয়াৰ খোজৰ চিন ৰৈ গৈছিল, তেতিয়া সেই ঠাইখনৰ নাম নিৰ্ণয় কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আহিছিল। কিন্তু সেই পৰিস্থিতিত সিদ্ধান্ত লোৱাৰ পৰিৱৰ্তে আমি প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ যে যেতিয়া চন্দ্ৰযান-৩ সফলতাৰে চন্দ্ৰত উপনীত হ’ব, তেতিয়া আমি দুয়োটা বিন্দুৰ নাম একেলগে ৰাখিম। আৰু আজি মই অনুভৱ কৰোঁ যে, যেতিয়া হৰ ঘৰ ত্ৰিৰংগা, যেতিয়া প্ৰতিটো মন ত্ৰিৰংগা আৰু চন্দ্ৰতো ত্ৰিৰংগা থাকে, তেতিয়া ‘ত্ৰিৰংগা’ৰ বাহিৰেও চন্দ্ৰযান-২ৰ লগত জড়িত সেই ঠাইখনক আৰু কি নাম দিব পাৰি? গতিকে চন্দ্ৰৰ ওপৰত চন্দ্ৰযান ২ য়ে য’ত ভৰিৰ চিন এৰি থৈ গৈছে সেই বিন্দুটোক এতিয়া ‘ত্ৰিৰংগা’ বুলি ক’ম৷ এই ত্ৰিৰংগা বিন্দুটোৱেই হ’ব ভাৰতৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰেৰণা। এই ত্ৰিৰংগা পইণ্টে আমাক শিকাব যে কোনো বিফলতাই শেষ নহয়, যদিহে শক্তিশালী ইচ্ছাশক্তি থাকে তেন্তে সফলতাহে লাভ কৰিব পৰা যাব। পনুৰবাৰ কৈছো। চন্দ্ৰযান-২ৰ ভৰিৰ ছাপ থকা ঠাইখনক, আজিৰে পৰা ত্ৰিৰংগা পইণ্ট বুলি কোৱা হ'ব। আৰু চন্দ্ৰযান-৩ৰ মুন লেণ্ডাৰখন পোৱা ঠাইখনক আজিৰে পৰা শিৱ-শক্তি পইণ্ট বুলি কোৱা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত চন্দ্ৰৰ পৃষ্ঠভাগ স্পৰ্শ কৰা বিশ্বৰ চতুৰ্থখন দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। এই সফলতা আৰু অধিক বৃহত্তৰ হৈ পৰে যেতিয়া আমি ভাৰতে ক’ৰ পৰা যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিলে তাক চাওঁ। ভাৰতত প্ৰয়োজনীয় প্ৰযুক্তি নাছিল আৰু সহযোগিতাও নাছিল। আমাক ‘তৃতীয় বিশ্ব’ অৰ্থাৎ ‘তৃতীয় শাৰী’ত থিয় দিয়া দেশসমূহৰ ভিতৰত গণনা কৰা হৈছিল। তাৰ পৰাই আজি ভাৰত বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতিলৈ পৰিণত হৈছে। আজি বাণিজ্যৰ পৰা প্ৰযুক্তিলৈকে ভাৰতক প্ৰথম শাৰীত থিয় দিয়া দেশসমূহৰ ভিতৰত গণ্য কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ ‘তৃতীয় শাৰী’ৰ পৰা ‘প্ৰথম শাৰী’লৈ এই যাত্ৰাত আমাৰ ‘ইছৰো’ৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। আজি আপোনালোকে মেক ইন ইণ্ডিয়াক চন্দ্ৰলৈ লৈ গৈছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজি মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহি বিশেষকৈ দেশবাসীক আপোনালোকৰ কষ্টৰ কথা ক'ব বিচাৰিছো। মই আপোনালোকক যি কৈছো সেয়া আপোনালোকৰ বাবে নতুন নহয়। কিন্তু দেশবাসীয়েও জনা উচিত আপোনালোকে কি কৰিছে৷ ভাৰতৰ দক্ষিণ অংশৰ পৰা চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুলৈ চন্দ্ৰযানৰ যাত্ৰা সহজ নাছিল। মুন লেণ্ডাৰৰ ছফ্ট লেণ্ডিং নিশ্চিত কৰিবলৈ আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে আনকি ইছৰোৰ গৱেষণা কেন্দ্ৰত এটা কৃত্ৰিম চন্দ্ৰ সৃষ্টি কৰিছিল। এই কৃত্ৰিম চন্দ্ৰত বিক্ৰম লেণ্ডাৰক বিভিন্ন ধৰণৰ পৃষ্ঠত অৱতৰণ কৰি পৰীক্ষা কৰা হৈছিল। এতিয়া আমাৰ মুন লেণ্ডাৰ ইমানবোৰ পৰীক্ষা দি তালৈ গৈছে, সফলতা লাভ কৰাটো নিশ্চিত আছিল।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া মই দেখিছোঁ যে ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্ম বিজ্ঞান, মহাকাশ আৰু উদ্ভাৱনৰ সন্দৰ্ভত শক্তিৰে ভৰি আছে, তেতিয়া ইয়াৰ আঁৰৰ কাৰণ হ’ল আমাৰ মহাকাশ অভিযানৰ সফলতা। মংগলায়নৰ সফলতা, চন্দ্ৰযানৰ সফলতা, গগণযানৰ প্ৰস্তুতিয়ে দেশৰ নৱপ্ৰজন্মক এক নতুন আৱেগ প্ৰদান কৰিছে। আজি চন্দ্ৰযানৰ নাম ভাৰতৰ সৰু সৰু ল'ৰা-ছোৱালীৰ মুখে মুখে। আজি ভাৰতৰ প্ৰতিগৰাকী শিশুৱে আপোনালোক বিজ্ঞানীসকলৰ মাজত নিজৰ ভৱিষ্যত দেখিছে। গতিকে আপোনালোকৰ কৃতিত্ব কেৱল চন্দ্ৰত ত্ৰিৰংগা উত্তোলন কৰাটোৱেই নহয়। কিন্তু আপুনি আন এক বৃহৎ কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছে। আৰু সেই সাফল্য হৈছে সমগ্ৰ ভাৰতৰ প্ৰজন্মক জাগ্ৰত কৰা আৰু নতুন শক্তি প্ৰদান কৰা। আপোনালোকে আপোনালোকৰ সফলতাৰ গভীৰ ছাপ এটা গোটেই প্ৰজন্মৰ ওপৰত ৰাখিছে। আজিৰ পৰা যিকোনো শিশুৱে যেতিয়া ৰাতি চন্দ্ৰ দেখিব, তেতিয়া তেওঁ বিশ্বাস কৰিব যে মোৰ দেশখনে যি সাহসেৰে চন্দ্ৰত উপনীত হৈছিল, সেই একেটা সাহস, সেই আত্মাটোৱেই সেই শিশুটিৰ ভিতৰত আৰু সেই যুৱকজনৰ ভিতৰতো থাকিব৷ আজি আপোনালোকে ভাৰতৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ মাজত যি আকাংক্ষাৰ বীজ সিঁচিছে, কাইলৈ ​​বটবৃক্ষ আৰু উন্নত ভাৰতৰ ভেটি হৈ পৰিব।
আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মই যাতে প্ৰেৰণা লাভ কৰি থাকে তাৰ বাবে আন এটা সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। ২৩ আগষ্টত যেতিয়া ভাৰতে চন্দ্ৰত ত্ৰিৰংগা পতাকা উত্তোলন কৰিছিল, তেতিয়া ভাৰতে এতিয়াৰে পৰা সেই দিনটো ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ দিৱস হিচাপে পালন কৰিব। এতিয়াৰে পৰা প্ৰতি বছৰে দেশে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ মনোভাৱ ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ দিৱস উদযাপন কৰিব, গতিকে ই আমাক চিৰদিনৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আপোনালোকে এইটোও জানে যে মহাকাশ খণ্ডৰ সম্ভাৱনা উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ বা মহাকাশ অন্বেষণতকৈ বহু বেছি। মই দেখা মহাকাশ খণ্ডৰ এটা ডাঙৰ শক্তি হ’ল জীৱন-ধাৰণৰ সহজতা আৰু প্ৰশাসনৰ সহজতা। আজি দেশত স্পেচ এপ্লিকেশ্যনক শাসনৰ প্ৰতিটো দিশৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ দিশত বহু কাম কৰা হৈছে। আপোনালোকে যেতিয়া মোক প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে কাম কৰাৰ দায়িত্ব দিছিল, তেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত ভাৰত চৰকাৰৰ যুটীয়া সচিব পৰ্যায়ৰ বিষয়া আৰু মহাকাশ বিজ্ঞানীসকলৰ সৈতে কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰিছিলোঁ। আৰু ইয়াৰ উদ্দেশ্য আছিল শাসন ব্যৱস্থা আৰু ইয়াত স্বচ্ছতা অনাত মহাকাশ খণ্ডৰ শক্তিৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ সন্ধান কৰা। কিৰণ জীয়ে ছাগৈ তেতিয়া আমাৰ লগত কাম কৰিছিল। ইয়াৰ ফলত যেতিয়া দেশে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল, শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ আৰম্ভ কৰিছিল, কোটি কোটি ঘৰ নিৰ্মাণৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল, তেতিয়া মহাকাশ বিজ্ঞানে এই সকলোবোৰ নিৰীক্ষণত আৰু ইয়াৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে বহুত সহায় কৰিছিল। আজি দেশৰ দুৰ্গম অঞ্চললৈ শিক্ষা, যোগাযোগ আৰু স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত মহাকাশ খণ্ডই বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে। বৰ্তমান স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ বাবে প্ৰতিখন জিলাতে অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ টেগিং আৰু নিৰীক্ষণো কেৱল মহাকাশৰ জৰিয়তে কৰা হৈছে। মহাকাশ প্ৰযুক্তি অবিহনে আমি টেলি-মেডিচিন আৰু টেলি-এডুকেচনৰ কথাও কল্পনাও কৰিব নোৱাৰো। মহাকাশ বিজ্ঞানেও দেশৰ সম্পদৰ অনুকূল ব্যৱহাৰত যথেষ্ট সহায় কৰিছে। দেশৰ প্ৰতিজন কৃষকে জানে যে মহাকাশ খণ্ডই বতৰৰ আগজাননী দিয়াত, আমাৰ দেশৰ কৃষি খণ্ডক শক্তি প্ৰদান কৰাত সহায় কৰে। আজি তেওঁলোকে অহা সপ্তাহৰ বতৰৰ অৱস্থা কি হ’ব, সেই মোবাইলত চায়৷ দেশৰ কোটি কোটি মাছমৰীয়াই আজি ‘নেভিক’ ব্যৱস্থাৰ পৰা যি সঠিক তথ্য লাভ কৰিছে সেয়াও আপোনালোকৰে অৱদান। আজি যেতিয়া দেশত বানপানী, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ, ভূমিকম্প, পৰিস্থিতিৰ ভয়াৱহতা আপোনালোকে প্ৰথমে গম পায়। ঘূৰ্ণীবতাহ আহিলে আমাৰ উপগ্ৰহবোৰে তাৰ সমগ্ৰ পথটো কয়, সকলো সময়তে কয় আৰু মানুহৰ জীৱনো ৰক্ষা পৰে, সম্পত্তিও ৰক্ষা পৰে আৰু যদি আমি কেৱল ঘূৰ্ণীবতাহৰ বাবেই ৰক্ষা পোৱা সম্পত্তিখিনি যোগ কৰি লওঁ, তেন্তে আজি সেই স্থান ই আছিল খৰচ কিমান আছিল তাতকৈ বেছি। মহাকাশ প্ৰযুক্তিও আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেনৰ আধাৰ। আৰু আজি বিশ্বই ভাৰতৰ এই গতি শক্তি মঞ্চৰ বিষয়ে অধ্যয়ন কৰি আছে যে এই মঞ্চ পৰিকল্পনা আৰু পৰিচালনাত কিমান উপযোগী হ’ব পাৰে। ইয়াৰ ফলত প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনা, নিষ্পাদন আৰু নিৰীক্ষণত বহুখিনি সহায় হৈছে। সময়ৰ লগে লগে বৃদ্ধি পোৱা মহাকাশ প্ৰয়োগৰ এই পৰিসৰে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবেও সুযোগ বৃদ্ধি কৰিছে। আৰু সেয়ে আজি মইও এটা পৰামৰ্শ দিব বিচাৰিছো। আৰু মই বিচাৰিম যে আপোনালোকৰ ঠাইৰ পৰা অৱসৰপ্ৰাপ্ত লোকসকলে ইয়াত বহুত সহায় কৰিব পাৰে। এতিয়া নক’ব যে মোদী জী ইমান পুৱাই ইয়ালৈ আহি কিছু কাম দি গুচি গৈছে।
সতীৰ্থসকল,
মই বিচাৰিম যে ইছৰোই বিভিন্ন কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে ‘শাসনত মহাকাশ প্ৰযুক্তি’ৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় হেকাথনৰ আয়োজন কৰক। সৰ্বাধিক যুৱক, সৰ্বোচ্চ যুৱ শক্তি, সৰ্বাধিক যুৱক-যুৱতীয়ে এই হেকাথনত অংশগ্ৰহণ কৰিব লাগে। মোৰ বিশ্বাস যে এই ৰাষ্ট্ৰীয় হেকাথনে আমাৰ শাসন ব্যৱস্থাক অধিক ফলপ্ৰসূ কৰি তুলিব আৰু দেশবাসীক আধুনিক সমাধান প্ৰদান কৰিব।
আৰু বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ বাহিৰে আৰু এটা কাম পৃথকে পৃথকে আমাৰ নৱ প্ৰজন্মক দিব বিচাৰিছো। আৰু ল’ৰা-ছোৱালীয়ে হোমৱৰ্ক অবিহনে কাম কৰি ভাল নাপায়। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে ভাৰত সেইখন দেশ, যিখনে হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ আগতে পৃথিৱীৰ বাহিৰত অসীম মহাকাশলৈ চাবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। যুগ যুগ আগতে আমাৰ হাতত গৱেষণা পৰম্পৰাৰ আৰ্যভট্ট, ব্ৰহ্মগুপ্ত, বাৰাহমিহিৰ আৰু ভাস্কৰাচাৰ্য্যৰ দৰে ঋষি আছিল। পৃথিৱীৰ আকৃতিৰ বিষয়ে বিভ্ৰান্তিৰ সৃষ্টি হ’লে আৰ্যভট্টে তেওঁৰ মহান গ্ৰন্থ আৰ্যভটিয়াত পৃথিৱীৰ গোলাকাৰৰ সম্পৰ্কে বিতংভাৱে লিখিছিল। তেওঁ পৃথিৱীৰ অক্ষত ঘূৰ্ণন আৰু ইয়াৰ পৰিধিৰ গণনাও লিখিছিল। একেদৰে সূৰ্য সিদ্ধান্ত – সৰ্বত্ৰৈৱ মহিগোলে, স্বস্থানম উপৰি স্থিতম আদি গ্ৰন্থতো কোৱা হৈছে। মানায়ন্তে খে যতো গোলাছ, তস্যা কু উৰ্ধ্বম কু ৱাধ। অৰ্থাৎ পৃথিৱীৰ কিছুমান মানুহে নিজৰ স্থানক শীৰ্ষত বুলি গণ্য কৰে। কিন্তু, এই গোলাকাৰ পৃথিৱীখন আকাশত অৱস্থিত, ইয়াৰ ওপৰত আৰু তলত কি থাকিব পাৰে? সেই সময়তে লিখা হৈছিল। মই মাত্ৰ এটা পদৰ কথা উল্লেখ কৰিছো। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে এনে অগণন ৰচনা লিখিছে। সূৰ্য্য, চন্দ্ৰ আৰু পৃথিৱীৰ মাজত অহাৰ ফলত গ্ৰহণৰ বিষয়ে তথ্য আমাৰ বহু গ্ৰন্থত লিখা পোৱা যায়। পৃথিৱীৰ বাহিৰেও আন গ্ৰহৰ আকাৰৰ হিচাপ আৰু ইয়াৰ গতিৰ লগত জড়িত তথ্যও আমাৰ প্ৰাচীন গ্ৰন্থত পোৱা যায়। আমি গ্ৰহ আৰু উপগ্ৰহৰ গতিবিধিৰ সন্দৰ্ভত ইমান নিখুঁত গণনা কৰাৰ ক্ষমতা লাভ কৰিছিলোঁ যে আমাৰ পঞ্জিকা অৰ্থাৎ কেলেণ্ডাৰ শ শ বছৰ আগতেই কৰা হৈছিল। সেয়ে ইয়াৰ সৈতে জড়িত এটা কাম আমাৰ নতুন প্ৰজন্মক, স্কুল-কলেজীয়া ল’ৰা-ছোৱালীক দিব বিচাৰিছো। ভাৰতীয় শাস্ত্ৰত লিখিত জ্যোতিৰ্বিজ্ঞানৰ সূত্ৰসমূহ বিজ্ঞানসন্মতভাৱে প্ৰমাণ কৰিবলৈ আৰু নতুনকৈ অধ্যয়ন কৰিবলৈ নতুন প্ৰজন্ম আগবাঢ়ি অহাটো বিচাৰো। আমাৰ ঐতিহ্যৰ লগতে বিজ্ঞানৰ বাবেও এইটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয় আৰু গৱেষকৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ এই দ্বৈত দায়িত্ব। ভাৰতৰ হাতত থকা বৈজ্ঞানিক জ্ঞানৰ সমৃদ্ধি দাসত্বৰ দীৰ্ঘকালত পুতি থোৱা আৰু লুকুৱাই ৰখা হৈছে। স্বাধীনতাৰ এই সোণালী যুগত আমি এই ধনৰ সন্ধান কৰিব লাগিব, ইয়াৰ ওপৰত গৱেষণা কৰিব লাগিব আৰু লগতে বিশ্ববাসীক ক’ব লাগিব। দ্বিতীয় দায়িত্ব হ’ল আমাৰ নৱপ্ৰজন্মই আজিৰ আধুনিক বিজ্ঞান আৰু আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ নতুন মাত্ৰা দিব লাগিব, সাগৰৰ গভীৰতাৰ পৰা আকাশৰ উচ্চতালৈকে, আকাশৰ উচ্চতাৰ পৰা মহাকাশৰ গভীৰতালৈকে, বহুত আছে তোমালোকৰ বাবে। আপোনালোকে গভীৰ পৃথিৱীও দেখা পায় আৰু গভীৰ সাগৰতো অন্বেষণ কৰে। আপোনালোকে ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ কম্পিউটাৰ বনাব পাৰে আৰু লগতে জেনেটিক ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ চেষ্টা কৰিব পাৰে। ভাৰতত আপোনালোকৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ নিৰন্তৰ খোল খাই আছে। একবিংশ শতিকাৰ এই সময়ছোৱাত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ ক্ষেত্ৰত আগভাগ লোৱা দেশখন আগবাঢ়ি যাব।
সতীৰ্থসকল,
আজি বৃহৎ বিশেষজ্ঞসকলে কৈছে যে আগন্তুক কেইবছৰমানৰ ভিতৰত ভাৰতৰ মহাকাশ উদ্যোগ ৮ বিলিয়ন ডলাৰৰ পৰা ১৬ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাব। এই বিষয়ৰ গুৰুত্ব বুজি চৰকাৰে মহাকাশ খণ্ডতো অবিৰতভাৱে সংস্কাৰ অব্যাহত ৰাখিছে। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলো সাজু হৈছে। আপোনালোকে জানি সুখী হ’ব যে যোৱা চাৰি বছৰত মহাকাশ খণ্ডত কাম কৰা ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা ৪ৰ পৰা প্ৰায় ১৫০লৈ বৃদ্ধি পাইছে। অসীম আকাশত ভাৰতৰ বাবে কি কি অসীম সম্ভাৱনা অপেক্ষা কৰি আছে আমি কল্পনা কৰিব পাৰোঁ। বাৰু, কিছুদিনৰ পিছত ১ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা মাইগভে আমাৰ চন্দ্ৰযান অভিযান সন্দৰ্ভত এখন ডাঙৰ কুইজ প্ৰতিযোগিতা আৰম্ভ কৰিবলৈ ওলাইছে। আমাৰ দেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেও ইয়াৰ পৰাই আৰম্ভ কৰিব পাৰে। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ইয়াৰ লগত বৃহৎ সংখ্যক যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাম।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
দেশৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে আপোনালোকৰ পথ প্ৰদৰ্শন অতি প্ৰয়োজনীয়। ইমানবোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মিছনত আপোনালোকে যি কাম কৰি আছে সেয়া আগন্তুক প্ৰজন্মইহে আগুৱাই নিব। আপানোলোক তেওঁলোকৰ সকলোৰে বাবে আদৰ্শ। আপোনালোকৰ গৱেষণা আৰু বছৰ বছৰ ধৰি কৰা তপস্যা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমে প্ৰমাণ কৰিছে যে আপোনালোকে যিয়েই কৰিবলৈ লয়, সেইটো কৰি দেখুৱায়৷ দেশৰ জনসাধাৰণৰ আপোনালোকৰ ওপৰত বিশ্বাস আছে, বিশ্বাস অৰ্জন কৰাটো সৰু কাম নহয় বন্ধুসকল। এই আস্থা আপোনালোকে আপোনালোকৰ তপস্যাৰে অৰ্জন কৰিছে। দেশবাসীৰ আশীৰ্বাদ আপোনাৰ ওপৰত আছে। এই আশীৰ্বাদৰ শক্তি আৰু দেশৰ প্ৰতি এই সমৰ্পণেৰে ভাৰত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। আৰু মই আপোনালোকক অতি আত্মবিশ্বাসেৰে কওঁ। আমাৰ উদ্ভাৱন মনোভাৱেই ২০৪৭ চনত এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিব। এই বিশ্বাসেৰে আপোনালোক সকলোকে দেখাৰ পাছত আকৌ এবাৰ প্ৰশান্তি লাভ কৰিছো। দেশবাসী গৌৰৱেৰে ভৰপূৰ। সপোনবোৰ দ্ৰুতগতিত সংকল্পত পৰিণত হৈছে আৰু আপোনালোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম সেই সংকল্পবোৰক বাস্তৱ ৰূপ দিবলৈ এক ডাঙৰ প্ৰেৰণা হৈ পৰিছে। আপোনালোকক যিমানেই অভিনন্দন নজনাও কিয় সিমানেই কম হ’ব। কোটি কোটি দেশবাসীৰ হৈ, বিশ্বৰ বিজ্ঞান সমাজৰ হৈ মই আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ আৰু বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো৷
ভাৰত মাতা কী-জয়৷
ভাৰত মাতা কী-জয়৷
ভাৰত মাতা কী-জয়৷
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister addressing Team ISRO on success of Chandrayaan-3 mission
26 AUG 2023 11:13AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
Today, I am feeling a new kind of joy amidst you all. Perhaps one feels such joy on very rare occasions. Often such incidents happen in a person's life when one's mind is absolutely filled with joy, and he becomes restless as a result. Something similar happened to me this time, and I was extremely restless. I was in South Africa, and later there was a programme in Greece. So I had to be there but my mind was completely focused on you. But sometimes I feel that I am doing injustice to you all. My restlessness creates a problem for you. You had to be here early in the morning but I just wanted to come and salute you. It must have been inconvenient to you, but I wanted to see you as soon as I landed in India. I wanted to salute you all, salute your hard work, salute your patience, salute your passion, salute your vitality, and salute your spirit. The height to which you have taken the country is not an ordinary success. This is the declaration of India's scientific potential in infinite space.
India is on the Moon. We have our national pride placed on the Moon. We reached the spot where no one had ever reached before. We did what no one had ever done before. This is today's India, fearless India, warrior India. This India thinks in a new way and spreads the beam of light in the world even after getting into the dark zone. In the 21st century, this India will solve the biggest problems of the world. That day of 23rd August is flashing again and again before my eyes, every second. No one can forget that scenario when the touchdown was confirmed and the people jumped with joy here in the ISRO centre and all over the country! Some memories become eternal. That moment has become eternal. That moment is one of the most inspirational moments of this century. Every Indian felt that victory as his own. Every Indian felt as if he had passed a major exam. Even today, people are congratulating and messages are flowing in and all this has been made possible by all of you. The scientists of my country have made this possible. No matter how much I praise you, it will always fall short.
Friends,
I have seen the photo in which our Moon Lander has firmly set its foot on the Moon like Angad. On one hand is the confidence of Vikram while on the other hand is the bravery of Pragyan. Our Pragyan is continuously leaving its footprints on the Moon. The pictures taken from different cameras which have just been released, and I have had the privilege of seeing, are indeed amazing. For the first time since the beginning of human civilization, for the first time in the history of lakhs of years on the earth, man is looking at the pictures of that place with his own eyes. And India has done the work of showing these pictures to the world! All the scientists like you have done it. Today the whole world is acknowledging the significance of India's scientific spirit, our technology and our scientific temperament. Chandrayaan Maha Abhiyan is a success not only for India but for the entire humanity. The region that our mission will explore will open up new avenues for the missions for all countries. It will not only reveal the secrets of the moon, but will also help in solving the challenges of the earth. I once again congratulate all the scientists, technicians, engineers and all the members associated with Chandrayaan Mahabhiyan for this success of yours.
My family members,
You are well aware that there is a scientific tradition of naming the touchdown point of space missions. India has decided to name the part of the moon on which our Chandrayaan has landed. The point where Chandrayaan-3's moon lander has landed will now be known as 'Shiv Shakti'. Shiva contains the resolution for the welfare of humanity and 'Shakti' gives us the ability to fulfil those resolutions. The 'Shiv Shakti' point of the Moon gives the sense of a connection between Kanyakumari and the Himalayas. Our sages have said –
येन कर्माण्यपसो मनीषिणो यज्ञे कृण्वन्ति विदथेषु धीराः। यदपूर्व यक्षमन्तः प्रजानां तन्मे मनः शिव-संकल्प-मस्तु। That is, the mind with which we perform our duties, give motion to thoughts and science, and which is present within everyone, that mind should be associated with auspicious and beneficial resolutions. To fulfil these auspicious resolutions of the mind, the blessings of Shakti are essential. And this power is our women-power; our mothers and sisters. It has been said here – सृष्टि स्थिति विनाशानां शक्तिभूते सनातनि। That is, from creation to destruction, the basis of the entire universe is women-power. You all have seen the major role played by our women scientists, the women power of the country in Chandrayaan-3. The 'Shiv Shakti' point of the moon will witness this scientific and philosophical thinking of India for centuries. This Shivshakti Point will inspire the upcoming generations to use science only for the welfare of humanity. The welfare of humanity is our supreme commitment.
Friends,
Another task of naming has been pending for a long time. Four years ago, when Chandrayaan-2 had reached close to the Moon, it was proposed to name the place that was touched by it. But instead of taking a decision in those circumstances, we took a vow that when Chandrayaan-3 successfully reaches the moon, we will name both the points together. And today I feel that, when every house and every mind is painted in the spirit of tricolour, and there is a tricolour on the moon, then what better name could be given to the spot associated with Chandrayaan 2 than 'Tiranga'? Therefore, the point on the Moon where Chandrayaan 2 left its footprints will now be called 'Tiranga'. This Tiranga point will become the inspiration for every effort of India. This Tiranga point will teach us that no failure is final. If there is a strong will then success is bound to come. Let me repeat. The spot where Chandrayaan 2's footprints are, that spot will be called Tiranga Point from today. And the spot where Chandrayaan 3's moon lander has touched, that spot will be called Shiv-Shakti Point from today.
Friends,
Today India has become the fourth country in the world to touch the surface of the moon. This success becomes even greater when we look at the place from where India had started its journey. There was a time when India did not have the required technology and there was no support either. We used to be among the 'Third World' countries, standing in the 'Third Row'. From there, today India has become the fifth largest economy in the world. Today, from trade to technology, India is among the countries standing in the first row. That is, in this journey from 'Third Row' to 'First Row', institutions like our 'ISRO' have played a major role. Today you have taken 'Make in India' to the moon.
My family members,
Today, with my presence amidst you, I would like to particularly tell the countrymen about your hard work. What I am telling you is not new to you. But the countrymen should also know what you have done, and have accomplished. Chandrayaan's journey from the southern part of India to the south pole of the Moon was not an easy one. To ensure soft landing of the Moon Lander, our scientists even created an artificial moon in ISRO's research facility. Vikram Lander was tested on this artificial moon by landing it on different surfaces. Now our Moon Lander has reached the spot after passing so many exams. So it was bound to be successful.
Friends,
Today, when I see that the young generation of India is full of energy regarding science, space and innovation, it is due to the success of our similar space missions. The success of Mangalyaan, the success of Chandrayaan, the preparation for Gaganyaan has given a new mood to the young generation of the country. Today, the name of Chandrayaan is on the lips of small children of India. Today every child of India can see his future in you, the scientists. That's why your achievement is not just limited to hoisting the tricolor on the moon. But you have achieved another great feat. And that achievement is to awaken the entire generation of India and to give it a new energy. You have left a deep impression of your success on an entire generation. From today onwards, when any child will look at the moon at night, he will have the conviction that he has the same courage and spirit within him with which his country has reached the moon. The seeds of aspirations that you have sown in the children of India today, will grow into banyan trees tomorrow and become the foundation of a developed India.
Another decision has been taken so that our young generation continues to get inspired. August 23rd, when India hoisted the tricolor on the Moon, India will now celebrate that day as National Space Day. Now every year the country will celebrate National Space Day in the spirit of science, technology and innovation, so that it will continue to inspire us forever.
My family members,
You also know that the potential of the space sector is much greater than just launching satellites or exploring space. One of the great strengths of the space sector, which I see, is Ease of Living and Ease of Governance. A lot of work has been done in the country in the direction of connecting space applications with every aspect of governance. When you all entrusted me with the responsibility of working as the Prime Minister, I had conducted a workshop with space scientists of the Joint Secretary level officers of the Government of India after assuming the office. And the purpose of that was to explore the ways to make maximum use of the power of the space sector in governance, and in bringing transparency in the governance system. At that time probably Kiran ji used to work with us. As a result, when the country started the Swachh Bharat Abhiyan, started the construction of toilets and the campaign to build crores of houses, space science helped a lot in monitoring all this and for its progress.
Today, the space sector plays a major role in providing education, communication and health services to the remote areas of the country. These days, for the 'Azaadi Ka Amrit Mahotsav', Amrit Sarovars are being built in every district. Tagging and monitoring of the same is being done through space technology only. Without space technology, we cannot even imagine tele-medicine and tele-education. Space science has also helped a lot in the optimum utilization of the country's resources. Every farmer of the country knows that the space sector helps in forecasting the weather, and strengthening the agriculture sector of our country. Today the farmer can check on his mobile the condition of the weather next week. The accurate information that crores of fishermen of the country are getting today from the 'NAVIC' system is also due to your contribution. Today, when there is a flood in the country, a natural calamity, an earthquake, you are the first to find out the seriousness of the situation. When a cyclone hits, our satellites inform us about its entire route, all the timings, and as a result people's lives are saved and property is also saved and if we add up the cost of the property that is saved from the cyclones alone, that is more than the money invested in the space technology. Space technology is also the basis of our PM Gatishakti National Master Plan. And today the world is studying this Gati Shakti platform of India which is so useful in planning and management. This is helping a lot in planning, execution and monitoring of projects. This scope of space application, which is increasing with time, is also increasing opportunities for our youth. And that's why today I want to give a suggestion. And I believe that the retired people from your institution can help a lot in this matter. Now please don't complain that Modi ji came here early in the morning and is leaving after assigning us some task.
Friends,
I would like ISRO to organize a National Hackathon on 'Space Technology in Governance' in collaboration with various Central Government Ministries and State Governments. Maximum number of youngsters should participate in this hackathon. I am confident that this National Hackathon will make our governance more effective and provide modern solutions to the countrymen.
And friends,
Apart from you, I want to give one more task separately to our young generation. And kids don't enjoy working without homework. You all know that India is that country, which had started looking beyond the earth and studying infinite space thousands of years ago. We had Aryabhatta, Brahmagupta, Varahamihira and Bhaskaracharya of the research tradition centuries ago. When there was confusion about the shape of the earth, Aryabhata wrote in detail about the sphericity of the earth in his great treatise Aryabhatiya. He also wrote about the rotation of the earth on the axis and the calculation of its circumference. Similarly, it has also been said in texts like Surya Siddhanta –
सर्वत्रैव महीगोले, स्वस्थानम् उपरि स्थितम्। मन्यन्ते खे यतो गोलस्, तस्य क्व ऊर्ध्वम क्व वाधः॥
That is, some people on earth consider their place to be at the top. But, this spherical earth is located in the sky, what could be above and below it? This information was written at that time. I have mentioned only one verse. Countless such compositions have been written by our forefathers. The information about the eclipse caused due to the alignment of the Sun, Moon and Earth is found in many of our texts . Apart from the size of the Earth, calculations of the sizes of other planets, information related to their movements are also found in our ancient texts. We had achieved the ability to make such precise calculations regarding the movement of planets and satellites, and that's why calendars were started hundreds of years ago. That's why I want to give a task related to this to our new generation, school & college students. I want the new generation to come forward to scientifically prove the astronomical formulas in the scriptures of India, to study them afresh. It is important both for our heritage and for science.
Today, there are two responsibilities for the students from schools, colleges, universities, and researchers. The treasure of scientific knowledge that India has, was buried and hidden during the long period of slavery. In this ‘Azaadi Ka Amritkaal', we have to explore this treasure, conduct research on it and also tell the world about it. The second responsibility is that our young generation has to give new dimensions to today's modern sciences, modern technology, from the depths of the ocean to the heights of the sky, from the heights of the sky to the depths of space; there is a lot to do for you. You need to explore both the Deep Earth and the Deep Sea. You need to not only develop the Next Generation Computer but also excell in Genetic Engineering. New opportunities are constantly opening up for you in India. In this period of the 21st century, the country which takes the lead in science and technology will be ahead of the rest.
Friends,
Today, great experts are saying that in the next few years, India's space industry will increase from $8 billion to $16 billion. Realizing the seriousness of this matter, the government is continuously carrying out reforms in the space sector. Our youngsters are also gearing up. You will be pleasantly surprised to know that in the last four years the number of startups working in the space sector has increased from 4 to around 150. We can imagine the endless possibilities waiting for India in the endless skies. After a few days, from 1st September, MyGov is about to launch a massive quiz competition on our Chandrayaan mission. Students of our country can start from there as well. I would urge the students across the country to participate in it in large numbers.
My family members,
Your guidance is extremely necessary for the future generation of the country. You are working on several important missions; and it is the coming generation that will take these missions forward. You are a role model for all of them. Your research and your years of hard work have proved that what you decide, you do. The people of the country have faith in you, and earning trust is not a small thing, friends. You have earned this trust with your hard work. The blessings of the people of the country are with you. With the power of these blessings, with this dedication towards the country, India will become a global leader in science and technology. And I can tell you with great confidence that the same spirit of innovation that we have, will make the dream of a developed India come true in 2047. With this belief, I have once again become blessed to have met all of you. The countrymen are full of pride. Dreams are fast turning into resolutions and your hard work is a great motivation to take those resolutions to fruition. I can't congratulate you enough. My heartiest thanks and best wishes to you all from my side and also on behalf of crores of countrymen, as well as the scientific community around the world.
Bharat Mata Ji Jai,
Bharat Mata Ji Jai
Bharat Mata Ji Jai,
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.