প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত লৈঙাক্কী সেক্রেতরীশিংগী অনিশুবা ওইনা অৱাংবা থাক্কী মীফম পাঙথোকখ্রে
খন্নখিবা সেক্তরশিং: শেল-থুম অমসুং শেন্মিৎলোন, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, অমদি তেক্নোলোজী
প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক মনুংদা লৈরিবা হোরাইজন্তেল অমসুং ভর্তিকেল পলশিং নমখায়বা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা সেক্তরশিংদা তেক্নোলোজীগী লমদা মরোমদোম লেপচবা অমসুং লমদমসিগী ওইবা মতিং শেমগৎপগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা সাইবরসিক্যুরিতী ইকোসিস্তেমদা নহা ওইরিবা ইনোভেতরশিং অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিং হেন্না শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা লান্না পাউ শন্দোকপা থেংননবগীদমক স্ত্রেতেজিক ওইবা সেক্তরশিংনা ইচঙ থৌনা চঙশিন্নবা ৱাফম থমখ্রে
লৈঙাক্না মতম পুম্বদা নহাগী মতৌগুম, ইচঙ থৌনা অমসুং মাঙদা মীৎয়েঙ থমদুনা, খোঙজেল য়াঙনা অমসুং ইনোভেসনগা লোয়ননা অনৌবা শিংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং লেপ্পা লৈতনা চুশিন্নহনগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে
সেক্রেতরীশিংনা মরুওইবা থৌশিলশিং, নৌনা থোরক্লিবা খুদোংচাবশিং অমসুং থবক ওইনা পায়খৎপদা থেংনরিবা শিংনবশিংগী মতাঙদা মখোয়না থেংনরকপশিং অমসুং মীৎয়েঙ থমখি
28 JUL 2026 8:48PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ৭, লোগ কল্য়ান মার্গতা লৈবা মহাক্কী য়ুমদা ভারত লৈঙাক্কী সেক্রেতরীশিংগা অনিরকশুবা ওইনা অৱাংবা থাক্কী মীফম পাঙথোকখ্রে। মহাক্না শেল-থুম অমসুং শেন্মিৎলোন, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, অমদি তেক্নোলোজী সেক্তরদা থবক পায়খৎলিবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী তুংদা পায়খৎকদবা থবক থৌরমশিং য়েংশিনখি। মীফম অদুনা ভিক্সিত ভারতকী পান্দমগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াঙ্খৎহন্নবা ৱাফমশিংদা মীৎয়েঙ থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্তমেন্তশিংদা তীম শেমগৎপদা অকনবা মীৎয়েঙ থম্নবা ফোঙদোকখিপগা লোয়ননা ওফিসরশিংদা মান্নবা পান্দমগী ৱাখল্লোনদা থবক পায়খৎনবা ৱাফম থমখি। দিপার্তমেন্তশিংনা নক্ননা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্ননবা অমসুং অপুনবা মহৈ ফংহন্নবগীদমক লৈঙাক্কী মনুংদা লৈরিবা হোরাইজন্তেল অমদি ভর্তিকেল পলশিং নমখায়বা মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মীয়ামদা মীৎয়েঙ থম্বা লৈঙাক্লোনগী মরুওইবা ৱাফমশিং থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মীয়াম্না লৈঙাক্লোনগী ময়ায়দা থমগদবনি হায়খি। ফিরেপ অমসুং খুজিল থৌরাং খুদিংমক মীচম মীয়ামগী য়াইফগদবা অমসুং অনিংবা অপাম্বনা লমজিংগদবনি হায়না মহাক্না নীংশিংখি।
ভারতনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল য়াম্না থাদবগা লোয়ন-লোয়ননা লমদমসিগী ওইবা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎপদসু চপ মান্ননা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মরুওইবা সেক্তরশিংদা তেক্নোলোজীগী লমদা মরোমদোম লেপচবা ঙমবা অমসুং লমদমসিগী ওইবা মতিং শেমগৎপগী মরুওইবা ৱাফমশিং মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইনর্জী সিক্যুরিতী অসি লৈবাক্কী সিক্যুরিতী, শেন্মিৎলোন মরা চেৎপা অমসুং মীয়ামগী য়াইফবগা য়াম্না নক্নবা মরী লৈনৈ হায়না ফোঙদোকখি। ভারতনা ইনোভেসন, দাইভর্সিফিকেসন অমসুং এসেলেরেতেদ কেপাসিতী ক্রিএসনগী খুত্থাঙদা ইনর্জী সেক্তরদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
রিফোর্ম হায়বসি চুম্নখক্কী মপান্থোংগী ফজনবা ৱাহৈ অমা নত্তে, মতিং লৈবা লৈঙাক্লোন লৈহন্নবা লেপ্পা লৈতনা মথৌ তাবা ৱাফম অমনি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা থৌওংশিংদা অহোংবা পুরকপা, থবক শুবগী হৈনবী হেনগৎহনবা অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংগী মতিং হেনগৎহনবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি।
তেক্নোলোজী শীজিন্নবা হেনগৎলক্লিবা অসিগা ইরোয়ননা দিজিতেল সিস্তেম অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগীদমক সাইবরসিক্যুরিতীদা অকনবা মীৎয়েঙ থম্বা মথৌ তাই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না নৌনা থোরক্লিবা সাইবর থ্রেতশিংগী মায়োক্তা লেপ্পা লৈতনা মীৎ-না শিংনা লৈবা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না সাইবরসিক্যুরিতী ইকোসিস্তেমদা নহা ওইরিবা ইনোভেতরশিং অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিং হেন্না শরুক য়ারকপদা পুক্নিং থৌগৎনবা ৱাফম থমখি অমসুং মসি লৈবাক পুম্বগী ওইবা ইহৌ ওইহনগদবনি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা লান্না পাউ শন্দোকপা অমসুং পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংগী মতাঙদা মরম চাদনা অকিবা পোকহল্লিবশিং থেংননবগীদমক লৈবাক অসিনা অচৌবা থৌশিলশিং পায়খৎলিবা স্ত্রেতেজিক সেক্তরশিংদা ইচঙ থৌবা কম্ম্যুনিকেসন লৈহনবগী মরুওইবা ৱাফমশিংসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ৱর্কফোর্সপু নৌনা থোরক্লিবা অমসুং তুংগী ইন্দস্ত্রীশিংগী মথৌ তাবা স্কিলশিং লৈহন্নবগীদমক অনৌবা একাদমিক কোর্সশিং ইন্দস্ত্রীশিংগা খোঙবু ওইদুনা থৌরাং য়াৎকদবনি হায়খি। লৈঙাক অমনা মতম পুম্বদা নহাগী মতৌগুম থবক তৌগদবনি, ইচঙ থৌনা অমসুং মাঙদা মীৎয়েঙ থমদুনা, খোঙজেল য়াঙবা অমসুং ইনোভেসনগা লোয়ননা অনৌবা শিংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং মায়োক্ননবগীদমক লেপ্পা লৈতনা হোংলক্লিবা ফীভমগা চুশিন্নহনগদবনি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না ফোঙদোকখি।
মীফম অদুদা সেক্রেতরীশিংনা মখোয় মখোয়গী লমশিংদা লৈরিবা খোঙজেল, মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লিবশিং অমসুং থবক পায়খৎপদা থেংনরিবা খুদোংচাদবা ফীভমশিংগী মতাঙদা কুপ্না খন্ন-নৈনখি। মীফম অদুদা কেবিনেত সেক্রেতরী, মরুওইবা মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী সেক্রেতরীশিং, অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী ওফিসকী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM Chairs Second High-Level Meeting with Secretaries of Government of India
Sectors discussed: Finance and Economy, Commerce and Industry, and Technology
PM emphasises the need to break both horizontal and vertical silos within the Government
PM emphasises the importance of technological self-reliance and building domestic capabilities in critical sectors
PM encourages greater participation of young innovators and entrepreneurs in cybersecurity ecosystem
PM Stresses Proactive Outreach on Strategic Sectors to Counter Misinformation
PM says Govt must always remain youthful, dynamic and forward-looking, continuously adapting to new challenges and opportunities with agility and innovation
Secretaries share experiences and perspectives on key initiatives, emerging opportunities and implementation challenges
28 JUL 2026 8:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the second high-level meeting with Secretaries to the Government of India at his residence at 7, Lok Kalyan Marg earlier today. He reviewed the future action agenda of Ministries and Departments dealing with Finance and Economy, Commerce and Industry, and Technology sectors. The meeting focused on accelerating progress towards the goals of Viksit Bharat.
Prime Minister called for a strong focus on team building across Ministries and Departments, urging officers to work with a shared sense of purpose. He emphasised the need to break both horizontal and vertical silos within the Government so that departments function in close coordination and deliver integrated outcomes.
Highlighting the importance of citizen-centric governance, Prime Minister said that the people of India must remain at the centre of governance. He reminded that every decision and policy should be guided by the interests and aspirations of the common citizen.
Prime Minister stressed that while India is making significant investments in infrastructure, equal priority must be given to developing indigenous technologies. He underscored the importance of technological self-reliance and building domestic capabilities in critical sectors.
Prime Minister underlined that energy security is closely linked with national security, economic stability and citizens’ welfare. Prime Minister said India must achieve self-reliance in the energy sector through innovation, diversification and accelerated capacity creation.
Emphasising that reforms are not merely a fashionable term but a continuous necessity for effective governance, Prime Minister stressed the need to reform processes, improve work culture and strengthen institutional efficiency.
Prime Minister said that growing use of technology must be accompanied by a strong focus on cybersecurity to safeguard digital systems and infrastructure. He stressed the need for constant vigilance against emerging cyber threats. He called for encouraging greater participation of young innovators and entrepreneurs in the cybersecurity ecosystem and emphasised that it should evolve into a nationwide movement.
Prime Minister also emphasised the importance of proactive communication on strategic sectors where the country is undertaking major initiatives, to counter misinformation and unfounded fears surrounding such efforts.
Prime Minister says that new academic courses should be planned in partnership with industry to equip the workforce with skills required by emerging and future industries. He also observed that a government must always remain youthful, dynamic and forward-looking, continuously adapting to new challenges and opportunities with agility and innovation.
The meeting featured detailed discussions by Secretaries on the progress, priorities and implementation issues across their respective domains. The meeting was attended by the Cabinet Secretary, Secretaries of key Ministries and Departments, and senior officials from the Prime Minister’s Office.