প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত চৰকাৰৰ সচিবসকলৰ সৈতে দ্বিতীয় উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত অধ্যক্ষতা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
আলোচনা কৰা ক্ষেত্ৰসমূহঃ বিত্ত আৰু অৰ্থনীতি, বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ আৰু প্ৰযুক্তি
চৰকাৰৰ ভিতৰত আনুভূমিক আৰু উলম্ব দুয়োটা অৱস্থান ভঙাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰযুক্তিগত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডত ঘৰুৱা সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাইবাৰ সুৰক্ষা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত যুৱ উদ্ভাৱক আৰু উদ্যোগীসকলক অধিক অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভুল তথ্য প্ৰতিহত কৰিবলৈ কৌশলগত ক্ষেত্ৰসমূহত সক্ৰিয় প্ৰসাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে সদায় যুৱ, গতিশীল আৰু অগ্ৰগামী হৈ থাকিব লাগিব, নিৰন্তৰভাৱে দক্ষতা আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে নতুন প্ৰত্যাহ্বান তথা সুযোগৰ সৈতে খাপ খাব লাগিব
সচিবসকলে মূল পদক্ষেপ, উদীয়মান সুযোগ তথা ৰূপায়ণৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত অভিজ্ঞতা আৰু দৃষ্টিভংগী শ্বেয়াৰ কৰে
28 JUL 2026 8:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পুৱা ৭, লোক কল্যাণ মাৰ্গত থকা তেওঁৰ বাসভৱনত ভাৰত চৰকাৰৰ সচিবসকলৰ সৈতে দ্বিতীয়খন উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰে। তেওঁ বিত্ত আৰু অৰ্থনীতি, বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ তথা প্ৰযুক্তি খণ্ডৰ সৈতে জড়িত মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ ভৱিষ্যতৰ কাৰ্য্যসূচীৰ পৰ্যালোচনা কৰে। এই বৈঠকত বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ দিশত অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহত দল গঠনৰ ওপৰত এক শক্তিশালী গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ আহ্বান জনাই বিষয়াসকলক এক অংশীদাৰী উদ্দেশ্যৰে কাম কৰিবলৈ কয়। তেওঁ চৰকাৰৰ ভিতৰত আনুভূমিক আৰু উলম্ব দুয়োটা অৱস্থান ভংগ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যাতে বিভাগসমূহে ঘনিষ্ঠ সমন্বয়ত কাম কৰে আৰু সংহত ফলাফল প্ৰদান কৰে।
নাগৰিককেন্দ্ৰিক প্ৰশাসনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণ প্ৰশাসনৰ কেন্দ্ৰত থাকিব লাগিব। তেওঁ মনত পেলাই দিয়ে যে প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত আৰু নীতি সাধাৰণ নাগৰিকৰ স্বাৰ্থ আৰু আকাংক্ষাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হ'ব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতে আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ বিনিয়োগ কৰি থকাৰ সময়তে থলুৱা প্ৰযুক্তিৰ বিকাশত সমান অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব। তেওঁ প্ৰযুক্তিগত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডত ঘৰুৱা সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে শক্তি সুৰক্ষা ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা, অৰ্থনৈতিক সুস্থিৰতা আৰু নাগৰিকৰ কল্যাণৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে জড়িত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে উদ্ভাৱন, বৈচিত্ৰ্য আৰু ত্বৰান্বিত ক্ষমতা সৃষ্টিৰ জৰিয়তে শক্তি খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অৰ্জন কৰিব লাগিব।
সংস্কাৰ কেৱল এক আধুনিক শব্দ নহয়, কাৰ্যকৰী প্ৰশাসনৰ বাবে এক অবিৰত প্ৰয়োজনীয়তা বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰক্ৰিয়াৰ সংস্কাৰ, কৰ্ম সংস্কৃতি উন্নত কৰা আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক দক্ষতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰযুক্তিৰ বৰ্ধিত ব্যৱহাৰৰ সৈতে ডিজিটেল প্ৰণালী আৰু আন্তঃগাঁথনি সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ ওপৰত শক্তিশালী গুৰুত্ব দিব লাগিব। তেওঁ উদীয়মান চাইবাৰ ভাবুকিৰ বিৰুদ্ধে নিৰন্তৰ সতৰ্কতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ চাইবাৰ সুৰক্ষা পৰিৱেশতন্ত্ৰত যুৱ উদ্ভাৱক আৰু উদ্যোগীসকলৰ অধিক অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰাৰ আহ্বান জনায় আৰু ইয়াক এক দেশজোৰা আন্দোলনত পৰিণত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৌশলগত খণ্ডসমূহত সক্ৰিয় যোগাযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে য'ত দেশে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে, যাতে এনে প্ৰচেষ্টাৰ চাৰিওফালে থকা ভুল তথ্য আৰু ভিত্তিহীন আশংকা প্ৰতিহত কৰিব পাৰি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উদীয়মান আৰু ভৱিষ্যতৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় দক্ষতাৰে কৰ্মচাৰীসকলক সজ্জিত কৰিবলৈ উদ্যোগৰ অংশীদাৰিত্বত নতুন শৈক্ষিক পাঠ্যক্ৰমৰ পৰিকল্পনা কৰা উচিত। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰখন সদায় যুৱ, গতিশীল আৰু অগ্ৰগামী হৈ থাকিব লাগিব, নিৰন্তৰভাৱে তৎপৰতা আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে নতুন প্ৰত্যাহ্বান তথা সুযোগৰ সৈতে খাপ খুৱাব লাগিব।
এই বৈঠকত সচিবসকলে নিজ নিজ ক্ষেত্ৰৰ অগ্ৰগতি, অগ্ৰাধিকাৰ আৰু ৰূপায়ণৰ বিষয়সমূহৰ ওপৰত বিশদ আলোচনা কৰে। বৈঠকত কেবিনেট সচিব, মুখ্য মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ সচিব আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত আছিল।

Prime Minister's Office
PM Chairs Second High-Level Meeting with Secretaries of Government of India
Sectors discussed: Finance and Economy, Commerce and Industry, and Technology
PM emphasises the need to break both horizontal and vertical silos within the Government
PM emphasises the importance of technological self-reliance and building domestic capabilities in critical sectors
PM encourages greater participation of young innovators and entrepreneurs in cybersecurity ecosystem
PM Stresses Proactive Outreach on Strategic Sectors to Counter Misinformation
PM says Govt must always remain youthful, dynamic and forward-looking, continuously adapting to new challenges and opportunities with agility and innovation
Secretaries share experiences and perspectives on key initiatives, emerging opportunities and implementation challenges
28 JUL 2026 8:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the second high-level meeting with Secretaries to the Government of India at his residence at 7, Lok Kalyan Marg earlier today. He reviewed the future action agenda of Ministries and Departments dealing with Finance and Economy, Commerce and Industry, and Technology sectors. The meeting focused on accelerating progress towards the goals of Viksit Bharat.
Prime Minister called for a strong focus on team building across Ministries and Departments, urging officers to work with a shared sense of purpose. He emphasised the need to break both horizontal and vertical silos within the Government so that departments function in close coordination and deliver integrated outcomes.
Highlighting the importance of citizen-centric governance, Prime Minister said that the people of India must remain at the centre of governance. He reminded that every decision and policy should be guided by the interests and aspirations of the common citizen.
Prime Minister stressed that while India is making significant investments in infrastructure, equal priority must be given to developing indigenous technologies. He underscored the importance of technological self-reliance and building domestic capabilities in critical sectors.
Prime Minister underlined that energy security is closely linked with national security, economic stability and citizens’ welfare. Prime Minister said India must achieve self-reliance in the energy sector through innovation, diversification and accelerated capacity creation.
Emphasising that reforms are not merely a fashionable term but a continuous necessity for effective governance, Prime Minister stressed the need to reform processes, improve work culture and strengthen institutional efficiency.
Prime Minister said that growing use of technology must be accompanied by a strong focus on cybersecurity to safeguard digital systems and infrastructure. He stressed the need for constant vigilance against emerging cyber threats. He called for encouraging greater participation of young innovators and entrepreneurs in the cybersecurity ecosystem and emphasised that it should evolve into a nationwide movement.
Prime Minister also emphasised the importance of proactive communication on strategic sectors where the country is undertaking major initiatives, to counter misinformation and unfounded fears surrounding such efforts.
Prime Minister says that new academic courses should be planned in partnership with industry to equip the workforce with skills required by emerging and future industries. He also observed that a government must always remain youthful, dynamic and forward-looking, continuously adapting to new challenges and opportunities with agility and innovation.
The meeting featured detailed discussions by Secretaries on the progress, priorities and implementation issues across their respective domains. The meeting was attended by the Cabinet Secretary, Secretaries of key Ministries and Departments, and senior officials from the Prime Minister’s Office.