ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନେପାଳରେ ପହଞ୍ଚିଲା ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସିଧାସଳଖ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍
ସୀମାପାର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ସଂଯୋଗରେ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ
ଭାରତ-ନେପାଳ ରେଳ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟକୁ ମିଳିଲା ନୂଆ ଗତି; କୋଲକାତାରୁ ବିରାଟନଗରକୁ ୪୦ ୱାଗନ୍ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍
ରେଳ ମାଲବାହୀ ସେବାରେ ପରିବହନ ସମୟ ଓ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ କମିବ; ଭାରତ-ନେପାଳ ବାଣିଜ୍ୟ ହେବ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ
28 JUL 2026 4:16PM by PIB Bhubaneswar
କୋଲକାତା ବନ୍ଦରରୁ ନେପାଳର ବିରାଟନଗର କଷ୍ଟମସ୍ ୟାର୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବାଣିଜ୍ୟିକ କଣ୍ଟେନର ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନର ସଫଳ ପରିଚାଳନା ସହିତ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଭାରତ-ନେପାଳ ମାଲ ପରିବହନ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। କାନୋଲା (ସୋରିଷ ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ) ବୋଝେଇ ୪୦ଟି ୱାଗନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ସଂଶୋଧିତ ଭାରତ-ନେପାଳ ରେଳ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ୍ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଅଧୀନରେ ତା’ର ଯାତ୍ରା ପୂରଣ କରିଛି, ଯାହା ରେଳ ଆଧାରିତ ସୀମାପାର ମାଲ ପରିବହନରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଏହି ସଫଳ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା କୋଲକାତା ବନ୍ଦରରୁ ବିରାଟନଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଣ୍ଟେନରଯୁକ୍ତ ମାଲର ସିଧାସଳଖ ରେଳ ଚଳାଚଳ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ଏହି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଦୁଇ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସୀମାପାର ବାଣିଜ୍ୟର ଦକ୍ଷତା, ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସହିତ ପରିବହନ ସମୟ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ସଂଶୋଧିତ ଭାରତ-ନେପାଳ ରେଳ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ୍ ପ୍ରୋଟୋକଲର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ମାଲ ପରିବହନର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ରେଳ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ।
ଏହି ସଫଳତା ଯୋଗବାଣୀ (ଭାରତ) ଏବଂ ବିରାଟନଗର (ନେପାଳ) ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରୋଡ୍-ଗଜ୍ ରେଳ ସଂଯୋଗ ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଯାହାର ଉଦଘାଟନ ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ନେପାଳର ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜୁନ୍ ୨୦୨୩ ରେ କରାଯାଇଥିଲା। ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ସଂଶୋଧିତ ବିନିମୟ ପତ୍ର (ଏଲଓଇ) ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ପରେ ବିରାଟନଗରକୁ ସିଧାସଳଖ ବାଣିଜ୍ୟିକ ରେଳ ଚଳାଚଳ ବର୍ତ୍ତମାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଛି।
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ମାଲ ପରିବହନ ସେବା ଦ୍ୱାରା ଏକ ଦ୍ରୁତ, ଅଧିକ ବ୍ୟୟବହୁଳ ଏବଂ ପରିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ପରିବହନର ମାଧ୍ୟମ ପ୍ରଦାନ କରି ଆମଦାନୀ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ମାଲ ପରିବହନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏକାଧିକ ପରିଚାଳନା ପଏଣ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦ୍ୱାରା, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ରପ୍ତାନିକାରୀ, ଆମଦାନୀକାରୀ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଅପରେଟର ଏବଂ ସୀମା-ପାର ବାଣିଜ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ।
ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ରେଳ ସଂଯୋଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ମାଲ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଉପରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ରେଳ-ଆଧାରିତ ମାଲ ପରିବହନ ବୃଦ୍ଧି ଫଳରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ମାଲ ପରିବହନର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସୁଦୃଢ଼ ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ନେପାଳକୁ ପ୍ରଥମ ସିଧାସଳଖ ବାଣିଜ୍ୟିକ କଣ୍ଟେନର ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନର ସଫଳ ପରିଚାଳନା ଆଞ୍ଚଳିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଏକ ସମନ୍ୱିତ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ମାଲ ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରୟାସରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ଚିହ୍ନିତ କରେ ।

Ministry of Railways
India's First Direct Commercial Container Freight Train Reaches Nepal, Opening a New Chapter in Cross-border Trade and Connectivity
40-Wagon Freight Train from Kolkata Port to Biratnagar Operates Under Revised India-Nepal Rail Transit Protocol
Direct Rail Freight Service Reduces Transit Time, Logistics Costs and Cargo Handling, Strengthening India-Nepal Trade Ties
28 JUL 2026 4:16PM by PIB Delhi
Indian Railways has achieved a major milestone in strengthening India-Nepal freight connectivity with the successful operation of the first-ever direct commercial container freight train from Kolkata Port to Biratnagar Customs Yard, Nepal. The train, comprising 40 wagons carrying a consignment of canola, completed its journey under the revised India-Nepal Rail Transit Protocol, marking a new chapter in rail-based cross-border freight movement.
The successful operation enables direct rail movement of containerised cargo from Kolkata Port to Biratnagar without transshipment at the border. The new arrangement is expected to substantially reduce transit time, logistics costs and cargo handling while improving the efficiency, reliability and competitiveness of cross-border trade between the two neighbouring countries. The milestone has been made possible through the implementation of the revised India-Nepal Rail Transit Protocol, which facilitates seamless end-to-end rail transportation of freight between the two countries.
The achievement builds upon the broad-gauge rail link between Jogbani (India) and Biratnagar (Nepal), inaugurated in June 2023 by the Hon'ble Prime Minister of India Shri Narendra Modi and the then Prime Minister of Nepal. Following the signing of the revised Letter of Exchange (LoE) in November 2025, direct commercial rail movement to Biratnagar has now become operational, opening new opportunities for bilateral trade and economic cooperation.
The direct freight service is expected to provide a significant boost to the movement of import and export cargo by offering a faster, more economical and environmentally sustainable mode of transportation. By reducing multiple handling points and improving supply chain efficiency, the initiative will benefit exporters, importers, logistics operators and industries engaged in cross-border trade.
The milestone also reflects Indian Railways' continued focus on expanding international rail connectivity, strengthening freight logistics and supporting the Government's vision of improving ease of doing business through modern transport infrastructure. Increased rail-based freight movement will contribute to lower logistics costs, improved cargo reliability and greener transportation while fostering stronger economic partnerships with neighbouring countries.
The successful operation of the first direct commercial container freight train to Nepal marks another important achievement in Indian Railways' efforts to build an integrated, efficient and future-ready freight network that supports regional trade, economic growth and seamless international connectivity.