প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিকশিত ভাইব্ৰেণ্ট গ্ৰাম্য কাৰ্যসূচী ২০২৬ৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ প্ৰশংসনীয় কামক প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ শলাগ
অকলশৰীয়া ভ্ৰমণ হৈছে নিজকে আৱিষ্কাৰ কৰাৰ লগতে বিশ্বক আৱিষ্কাৰ কৰাৰ এটা উপায়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
দেশৰ প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতী আৰু কন্যাই আত্মবিশ্বাস আৰু আত্মপ্ৰত্যয়েৰে আগবাঢ়ি যোৱা উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহ ভৌগোলিকভাৱে দূৰত যদিও ইয়াৰ বাসিন্দাসকল দেশৰ সৈতে আৱেগিকভাৱে জড়িত হৈ আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
অগ্ৰাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত যিসমূহ পৰ্বতে সৰ্বশেষত আছিল, সেইসমূহ এতিয়া প্ৰথম স্থানতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যুৱ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ যাত্ৰাই এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
নাগৰিকসকলে তেওঁলোকৰ ভ্ৰমণ বাজেটৰ কমেও পাঁচ শতাংশ স্থানীয় সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ বাবে ব্যয় কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
26 JUL 2026 10:27PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বিকশিত ভাইব্ৰেণ্ট গ্ৰাম্য কাৰ্যসূচী ২০২৬ৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ সৈতে ভাৰ্চুৱেল ব্যৱস্থাৰে মত বিনিময় কৰে, য’ত যুৱ মাই ভাৰত স্বেচ্ছাসেৱকসকলে হিমাচল প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড আৰু লাডাখৰ সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহৰ পৰা তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰে। এই মত বিনিময় অনুষ্ঠানত উন্নত আন্তঃগাঁথনি, সংযোগ আৰু ৰাজহুৱা সেৱাৰ জৰিয়তে গাঁওসমূহৰ পৰিবৰ্তনৰ লগতে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়ন, পৰ্যটন, সম্প্ৰদায়ৰ অংশগ্ৰহণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সংহতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়। সমগ্ৰ দেশৰ ২৪৫ খন জিলাৰ ৫,০০০ গৰাকীৰো অধিক মাই ভাৰতৰ স্বেচ্ছাসেৱকে এই কাৰ্যসূচীত ভাৰ্চুৱেল ব্যৱস্থাৰে অংশগ্ৰহণ কৰে।
কাৰ্যসূচী বৰ্ণনা কৰি দাদৰা-নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউৰ পৰা মাই ভাৰতৰ স্বেচ্ছাসেৱক শ্ৰী দিৱ্যাংশ যোশীয়ে বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতৃত্বৰ সংলাপ, বিকশিত ভাৰত যুৱ সংসদ, বাজেট টুইষ্ট, পৰামৰ্শদাতা আৰু স্বেচ্ছাসেৱী কাৰ্যসূচীকে ধৰি বিভিন্ন পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে মাই ভাৰত উদ্যমৰ দ্বাৰা ২.৩০ কোটিৰো অধিক যুৱক-যুৱতী উপকৃত হৈছে, আনহাতে ২.৮৬ লাখ যুৱকে দেশজুৰি অনুষ্ঠিত কুইজত অংশগ্ৰহণ কৰে, যাৰ জৰিয়তে সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহ ভ্ৰমণৰ বাবে ৪০৩ গৰাকী স্বেচ্ছাসেৱকক বাছনি কৰা হৈছিল। হিমাচল প্ৰদেশৰ কিন্নৌৰ জিলাৰ লিও গাঁৱলৈ তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ স্থানীয় বাসিন্দা, জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে হোৱা মত বিনিময়, স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কেৰিয়াৰ কাউন্সেলিং, ক্ৰীড়া আৰু সাংস্কৃতিক কাৰ্যকলাপ, মহিলা ছৰপঞ্চৰ নেতৃত্ব আৰু আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰৰ কাম-কাজৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ গৃহভূমিৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা ইয়াকে বুজা যায় যে সম্পৰ্কই ভাষা আৰু ৰাজ্যৰ সীমা অতিক্ৰম কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে স্বেচ্ছাসেৱকসকলে কাৰ্গিল যুদ্ধ স্মাৰকত দেশৰ সাহসী সৈনিকসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে আৰু বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ হৈ থাকি আত্মসমৰ্পণৰ বাবে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা প্ৰধানমন্ত্ৰীক প্ৰকাশ কৰিব।
দাদৰা-নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউৰ পৰা মাই ভাৰতৰ স্বেচ্ছাসেৱক শ্ৰীমতী নিকিতা প্ৰবীণ ছোলাংকীয়ে কয় যে মাই ভাৰত কুইজৰ জৰিয়তে বাছনি লাভ কৰাৰ ফলত তেওঁ কিন্নৌৰ জিলাৰ ধাৰ চাংগো নিচলা গাঁৱলৈ প্ৰথমবাৰৰ বাবে অকলে যাত্ৰা কৰিবলৈ সুযোগ লাভ কৰিছিল। গাঁৱৰ লোকসকলে মৰমেৰে আদৰণি জনোৱাটোৱে তেওঁৰ আত্মবিশ্বাস শক্তিশালী কৰিছিল আৰু মহিলাৰ প্ৰতি পৰিবৰ্তিত সামাজিক মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰিছিল। মহিলা প্ৰধান, পঞ্চায়তৰ প্ৰতিনিধি, কৃষক, জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু শিশুসকলৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰ জৰিয়তে তেওঁ গ্ৰাম্য মহিলাসকলৰ ওপৰত থকা একাধিক দায়িত্ব প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল আৰু পূৰ্বৰ ধাৰণাৰ বিপৰীতে মানসম্পন্ন পথ, নিয়মীয়া বিদ্যুৎ, খোৱা পানীৰ সংযোগ আৰু ডিজিটেল সংযোগ প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল, যাক বাসিন্দাসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা, জল জীৱন মিছন আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত বুলি অভিহিত কৰিছিল। তেওঁ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, ক্ৰীড়া আৰু সাংস্কৃতিক কাৰ্যকলাপত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে গাঁৱৰ শিশুসকলৰ নিজৰ অঞ্চলৰ বিষয়ে কৌতূহলৰ কথা স্মৰণ কৰিছিল আৰু কৈছিল যে তেওঁ নিজে থকা পৰিয়ালৰ সৈতে যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছে।
২০১৬ চনত চাংগো অঞ্চলত তেওঁৰ দীপাৱলীৰ সময়ত কৰা ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শ্ৰীমতী ছোলাংকীৰ যাত্ৰাই ভাৰতৰ কন্যাসকলৰ বৰ্ধিত আত্মবিশ্বাসক প্ৰতিফলিত কৰিছিল আৰু মাই ভাৰতে ব্যক্তিগত যাত্ৰাক এক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিয়াললৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল। ‘অকলশৰীয়া ভ্ৰমণ হৈছে নিজকে আৱিষ্কাৰ কৰাৰ সময়ত পৃথিৱীখন আৱিষ্কাৰ কৰাৰ এটা উপায়’, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
ৰাজস্থানৰ জাল’ৰৰ পৰা অহা মাই ভাৰতৰ স্বেচ্ছাসেৱক শ্ৰী সুনীল কুমাৰ কেলাই কয় যে সীমান্তৰ এখন গাঁৱৰ পৰা অহাৰ বাবেই তেওঁ হিমাচল প্ৰদেশৰ ধাৰ চাংগো উপৰেলা গাঁৱৰ লোকসকলৰ সৈতে সহজে সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ সমৰ্থ হৈছিল। ভৌগোলিক আৰু জলবায়ুৰ পাৰ্থক্য থকা সত্বেও তেওঁ দুয়োটা অঞ্চলৰ জনসাধাৰণক সাহস, দেশপ্ৰেম আৰু উষ্মতাৰ দ্বাৰা একত্ৰিত হোৱা প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল। তেওঁ ভিডিঅ’ কলৰ জৰিয়তে নিজৰ পৰিয়ালৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ তেওঁলোকক শতদ্রু নদী, বিদ্যালয়, জন ঔষধি কেন্দ্ৰ, চিকিৎসালয় আৰু ক্ৰীড়াৰ সুবিধা আদি দেখুৱাইছিল। আনহাতে তেওঁৰ ছ’চিয়েল মিডিয়া পোষ্টসমূহে বন্ধুবৰ্গক মাই ভাৰত অন্বেষণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছিল। হোমষ্টেলৈ যোৱা উচ্চ মানৰ পথ, সৌৰ-শক্তি প্ৰতিষ্ঠান আৰু উন্নত আন্তঃগাঁথনিৰ দ্বাৰা পথ, আবাস, বিদ্যুৎ আৰু মোবাইল সংযোগ সম্পৰ্কে থকা তেওঁৰ প্ৰাৰম্ভিক আশংকাবোৰ দূৰ হৈছিল, যিয়ে দৈনন্দিন জীৱন সলনি কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে তেওঁ থকা পৰিয়ালৰ সৈতে যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছে আৰু তেওঁলোকক ৰাজস্থান ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লক্ষ্য কৰে যে ৰাজস্থান, কাশ্মীৰ, হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰ-পূবৰ সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ এক উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগী আছে আৰু ভৌগোলিকভাৱে দূৰত থকা সীমান্তৱৰ্তী বাসিন্দাসকলে দেশৰ সৈতে আৱেগিকভাৱে জড়িত হৈ আছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘অগ্ৰাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত যিসমূহ পূৰ্বে অন্তিম স্থানত আছিল, সেইসমূহ এতিয়া প্ৰথম স্থানত আছে।’
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ চিট্টুৰ জিলাৰ মাই ভাৰতৰ স্বেচ্ছাসেৱক শ্ৰীমতী ভব্য শ্ৰীয়ে কয় যে শিক্ষাৰ বাহিৰেও শিকাৰ প্ৰতি থকা আগ্ৰহে তেওঁক মাই ভাৰত আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ উত্তৰকাশী জিলাৰ হৰচিল উপত্যকালৈ লৈ গৈছিল। অচিনাকি জলবায়ু, খাদ্য, সংস্কৃতি আৰু জীৱনশৈলীৰ বিষয়ে তেওঁৰ প্ৰাৰম্ভিক উদ্বেগ স্থানীয় বাসিন্দা আৰু বিষয়াসকলৰ আতিথ্যৰ দ্বাৰা দূৰ হৈছিল, আনহাতে ভাৰত-তিব্বত সীমান্ত আৰক্ষীৰ জোৱানসকলৰ সৈতে হোৱা কথোপকথনে তেওঁলোকৰ অনুশাসন, নম্রতা, নিষ্ঠা আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাক তেওঁ প্ৰশংসাৰে উপচাই পেলাইছিল। তেওঁ কয় যে বিভিন্ন ৰাজ্য, ভাষা আৰু সংস্কৃতিৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকল অচিনাকি লোক হিচাপে আহিছিল কিন্তু শেষত এটা পৰিয়াল হিচাপে ঘূৰি আহিছিল, যিয়ে এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰিছিল। নেলাং আৰু জাডুং উপত্যকা আৰু আপেল বাগিচাৰ ফটোসমূহে তেওঁৰ বন্ধুসকলৰ মাজত যথেষ্ট আগ্ৰহৰ সৃষ্টি কৰিছিল, যিসকলৰ অধিকাংশই পৰৱৰ্তী সময়ত মাই ভাৰতত পঞ্জীয়ন কৰিছিল। তেওঁ লগতে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক ঠাণ্ডা জলবায়ুৰ সৈতে খাপ খোৱাত সহায় কৰিবলৈ প্ৰদান কৰা সঁজুলি, কষ্ট সত্বেও নিজৰ ভূমিস্খলন-প্ৰভাৱিত স্থানীয় গাঁৱত থাকিবলৈ বাছনি কৰা এজন বাসিন্দাৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু নিজৰ ৰাজ্যৰ উদ্যমী লোকনৃত্যৰ বিপৰীতে গড়ৱালী নৃত্যৰ শান্তিপূৰ্ণ, ধ্যানমূলক চৰিত্ৰটোৰ কথাও স্মৰণ কৰে।
উত্তৰাখণ্ডৰ মুখৱা গাঁৱলৈ তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই মত বিনিময়ৰ ফলত তেওঁৰ বিশ্বাস পুনৰ নিশ্চিত হৈছে যে ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মই ৰাষ্ট্ৰক শীৰ্ষস্থান দিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘আপোনালোক সকলোৱে এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মনোভাৱেৰে যি ধৰণে জীৱন অতিবাহিত কৰিছে, সি আৰু বহু যুৱক-যুৱতীক অনুপ্ৰাণিত কৰিব।’
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ মাই ভাৰতৰ ২১ বছৰীয়া স্বেচ্ছাসেৱক শ্ৰীমতী সায়ন্তিকা মিস্ত্ৰীয়ে মাই ভাৰতক কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগাবলৈ সক্ষম কৰা এখন মঞ্চ হিচাপে কল্পনা কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জনায়। প্ৰায় ১৭,০০০ ফুট উচ্চতাত সাগৰ পৃষ্ঠৰ পৰা লাডাখৰ মান গাঁৱলৈ নিজৰ যাত্ৰাৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ উচ্চতাজনিত ৰোগত আক্ৰান্ত হোৱা আৰু মাই ভাৰত দল আৰু আই টি বি পিৰ কৰ্মচাৰীসকলে আগবঢ়োৱা যত্নৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰে, যাৰ ভিতৰত চিকিৎসকসকলে নিজৰ কৰ্মচাৰীসকলক চোৱা-চিতা কৰাৰ পূৰ্বে তেওঁক তেওঁলোকৰ অতিথি হিচাপে চিকিৎসা কৰাত অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল। তেওঁ কয় যে এই অভিজ্ঞতাৰ পৰা ইয়াকে বুজা যায় যে আই টি বি পিৰ জোৱানসকলে কেৱল সীমান্ত সুৰক্ষিত কৰাই নহয়, নাগৰিকসকলৰ প্ৰতিও গভীৰভাৱে যত্ন লয় আৰু অধিক উচ্চতাৰ পৰিস্থিতিত বাস কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় স্থিতিস্থাপকতাৰ প্ৰশংসা কৰিছিল। তেওঁৰ পৰিয়ালৰ সৈতে সংযোগৰ ক্ষীণ আশাৰ বিপৰীতে তেওঁ সীমান্ত অঞ্চলত নিৰ্ভৰযোগ্য ইণ্টাৰনেট, কিউ আৰ-ক’ড আৰু ইউপিআই পৰিশোধৰ সুবিধা আৰু ৱাই-ফাই লাভ কৰিছিল। তেওঁ স্থানীয় শিশুসকলৰ সৈতেও বাৰ্তালাপ কৰিছিল, যাৰ ভিতৰত এজনে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ ভ্ৰমণ কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰিছিল আৰু সম্প্ৰদায়ৰ মনোভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছিল, যাৰ জৰিয়তে বাসিন্দাসকলে সামূহিকভাৱে বিবাহ আৰু মঠৰ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছিল, এটা ক্ষতিগ্ৰস্ত মোবাইল টাৱাৰ পুনৰুদ্ধাৰ কৰিছিল আৰু ইয়াৰ বেটাৰীৰ বাবে এক সংৰক্ষণ সুবিধা নিৰ্মাণ কৰিছিল।
অন্যান্য লোকসকলে যাতে দেশৰ বিশালতা, জনসাধাৰণ আৰু একাত্মবোধ ভালদৰে বুজিব পাৰে, তাৰ বাবে শ্ৰীমতী মিস্ত্ৰীক প্ৰবন্ধ বা এখন কিতাপৰ জৰিয়তে তেওঁৰ অভিজ্ঞতা নথিভুক্ত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে, ‘যেতিয়া আপুনি আনৰ সৈতে আনন্দ বিলাই দিয়ে, তেতিয়া ই বহুগুণে বৃদ্ধি পায়।’
অসামৰিক সেৱাৰ পৰীক্ষাৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই থকা উত্তৰ প্ৰদেশৰ জৌনপুৰ জিলাৰ মাই ভাৰতৰ স্বেচ্ছাসেৱক শ্ৰী আশীষ ছোনিয়ে বাজেট প্ৰস্তুত প্ৰক্ৰিয়াৰ সময়ত যুৱক-যুৱতীসকলক পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱাত সক্ষম কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। হিমাচল প্ৰদেশৰ স্পিতি অঞ্চলৰ কাজা খাছৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰি তেওঁ কয় যে দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহত মোবাইল সংযোগ কঠিন হোৱাৰ সময়ৰ কথা মনত পেলোৱা তেওঁৰ পিতৃ-মাতৃয়ে প্ৰায় ১৪,০০০ ফুটৰ পৰা ভিডিঅ’ কল কৰি আচৰিত হৈছিল। মাই ভাৰতক সংগ্ৰাম আৰু পৰিবৰ্তনৰ সাক্ষী হোৱা প্ৰজন্মৰ মাজত এখন সেতু হিচাপে বৰ্ণনা কৰি তেওঁ হিক্কিমত থকা বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ ডাকঘৰৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী, তেওঁৰ পৰিয়াল, যুৱ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী আৰু তেওঁৰ জিলা ন্যায়াধীশক লিখা চিঠিৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰত কেৱল মহানগৰ আৰু বিমানবন্দৰৰ জৰিয়তে নহয়, ইয়াৰ দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহত সেৱা আগবঢ়োৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ জৰিয়তেও সংযুক্ত হৈ আছে আৰু ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সমগ্ৰ দেশতে বিশ্বাসৰ উৎস হৈ পৰিছে বুলি প্ৰমাণ হিচাপে প্ৰায় ১৪,৫০০ ফুট উচ্চতাত কিউ আৰ-কোড পৰিশোধৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। মহিলাৰ আত্মসহায়ক গোটসমূহৰ সৈতে তেওঁৰ কথোপকথনে তেওঁক হোমষ্টে, ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম আৰু ছি বাকথৰ্ন-আধাৰিত সামগ্ৰীৰ জৰিয়তে উদ্যোগশীলতাৰ সৈতে পৰিচয় কৰাইছিল, আনহাতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনা আৰু দীনদয়াল অন্ত্যোদয়া যোজনাৰ ওপৰত হোৱা আলোচনাত জীৱিকাৰ সুযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল। তেওঁ নিশাৰ পৰ্যটনৰ বাবে অঞ্চলটোৰ সম্ভাৱনাৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ উপৰি যোগাযোগ, পৰ্যটন আৰু অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সীমান্ত পথ সংস্থাৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত চিচাম সেতুৰ ভূমিকাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
প্ৰযুক্তি দেশৰ প্ৰতিটো কোণলৈ বিয়পি পৰিছে আৰু স্থানীয় সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিলে নিযুক্তিৰ সৃষ্টি হ’ব, জীৱিকাৰ সহায় হ’ব আৰু সমগ্ৰ ভাৰতত আঞ্চলিক পৰিচয় বহন কৰিব বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আহ্বান জনায়, ‘আপুনি য’তেই ভ্ৰমণ কৰক, আপোনাৰ ভ্ৰমণ বাজেটৰ কমেও পাঁচ শতাংশ স্থানীয় লোকৰ পৰা সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিবলৈ ব্যয় কৰক।’
মত বিনিময়ৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। এই কাৰ্যসূচীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক ভাৰতৰ সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহৰ পৰিবৰ্তনৰ প্রত্যক্ষ অভিজ্ঞতা লাভ কৰাত, পুৰণি ধাৰণা দূৰ কৰাত আৰু দেশৰ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য, উন্নয়নমূলক প্ৰগতি, সম্প্ৰদায়ৰ অংশগ্ৰহণ আৰু এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ চেতনাৰ বিষয়ে তেওঁলোকৰ বোধগম্যতা গভীৰ কৰাত মাই ভাৰতৰ ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lauds the commendable work of the Participants of the Viksit Vibrant Village Programme 2026
Solo travel is a way of discovering the world while discovering oneself: PM
Every young person and every daughter of the country should move forward with confidence and self-belief: PM
Border villages may be geographically distant, but their residents are emotionally deeply connected with the nation: PM
Those who were last in priority earlier are now the first: PM
Journey of young participants reflects the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat: PM
Citizens should spend at least five per cent of their travel budget on purchasing local products: PM
26 JUL 2026 10:27PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted virtually with participants of the Viksit Vibrant Village Programme 2026, during which young MYBharat Volunteers shared their experiences from border villages in Himachal Pradesh, Uttarakhand and Ladakh. The interaction highlighted the transformation of these villages through improved infrastructure, connectivity and public services, along with women-led development, tourism, community participation and stronger national integration. More than 5,000 MYBharat Volunteers from 245 districts across the country joined the programme virtually.
Introducing the programme, MYBharat Volunteer Shri Divyansh Joshi from Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu outlined initiatives including the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, Viksit Bharat Youth Parliament, Budget Twist, mentorship and volunteering programmes. He said more than 2.30 crore young people had benefitted from MYBharat initiatives, while 2.86 lakh youth participated in the nationwide quiz through which 403 volunteers were selected to visit border villages. Recounting his visit to Leo village in Kinnaur district of Himachal Pradesh, he highlighted interactions with residents, senior citizens and schoolchildren, career counselling for local youth, sports and cultural activities, the leadership of the woman Sarpanch and the functioning of the Ayushman Arogya Mandir. He said his homestay experience showed that belonging transcends language and State boundaries, adding that the volunteers paid homage to the country’s brave soldiers at the Kargil War Memorial and would compile their experiences for submission to the Prime Minister while remaining committed to the vision of Viksit Bharat.
MYBharat Volunteer Ms Nikita Pravin Solanki from Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu said her selection through the MYBharat quiz enabled her first independent journey to Dhar Chango Nichla village in Kinnaur district. The affectionate welcome extended by the villagers strengthened her confidence and reflected changing societal attitudes towards women. Through her interactions with the woman Pradhan, Panchayat representatives, farmers, senior citizens and children, she witnessed the multiple responsibilities shouldered by rural women and found, contrary to her earlier perceptions, quality roads, regular electricity, drinking-water connections and digital connectivity, which residents attributed to the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, Jal Jeevan Mission and Ayushman Bharat. She also participated in cleanliness, sports and cultural activities, recalled the curiosity of village children about her home region and said she continued to remain in touch with her host family.
Recalling his Diwali visit to the Chango region in 2016, the Prime Minister said Ms Solanki’s journey reflected the growing confidence of India’s daughters and that MYBharat had transformed individual journeys into one national family. “Solo travelling is a way of discovering the world while discovering yourself,” observed Shri Modi.
MYBharat Volunteer Shri Sunil Kumar Kela from Jalore, Rajasthan, said that being from a border village himself enabled him to connect readily with the people of Dhar Chango Uprela village in Himachal Pradesh. Despite geographical and climatic differences, he found the people of both regions united by courage, patriotism and warmth. He remained connected with his family through video calls, showing them the Sutlej River, school, Jan Aushadhi Kendra, hospital and sports facilities, while his social-media posts encouraged friends to explore MYBharat. His initial apprehensions regarding roads, accommodation, electricity and mobile connectivity were dispelled by the high-quality roads reaching the homestay, solar-energy installations and improved infrastructure that had transformed daily life. He added that he remained in contact with his host family and had invited them to visit Rajasthan.
The Prime Minister observed that young people from border villages across Rajasthan, Kashmir, Himachal Pradesh and the North-East shared a common outlook and that border residents, though geographically distant, remained emotionally deeply connected with the nation. “Those who were last in priority earlier are now the first,” remarked Shri Modi.
MYBharat Volunteer Ms Bhavya Shri from Chittoor district of Andhra Pradesh said her desire to learn beyond academics led her to MYBharat and to Harsil Valley in Uttarkashi district of Uttarakhand. Her initial concerns about the unfamiliar climate, food, culture and lifestyle were dispelled by the hospitality of local residents and officials, while interactions with Indo-Tibetan Border Police personnel deepened her appreciation of their discipline, humility, dedication and commitment to the nation. She said participants from different States, languages and cultures arrived as strangers but returned as one family, reflecting the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat. Photographs of the Nelang and Jadung Valleys and apple orchards generated considerable interest among her friends, many of whom subsequently registered on MYBharat. She also recalled the equipment provided to help participants adapt to the cold climate, the resilience of a resident who chose to remain in his landslide-affected native village despite hardship, and the peaceful, meditative character of the Garhwali dance in contrast with the energetic folk dances of her home State.
Recalling his visit to Mukhwa village in Uttarakhand, the Prime Minister said the interaction reaffirmed his belief that India’s youth place the nation first. “The manner in which all of you have lived the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat will inspire many more young people,” observed Shri Modi.
Twenty-one-year-old MYBharat Volunteer Ms Sayantika Mistry from the Andaman and Nicobar Islands thanked the Prime Minister for envisioning MYBharat as a platform enabling crores of young people to contribute to nation-building. Recounting her journey from sea level to Maan village in Ladakh at an altitude of nearly 17,000 feet, she described suffering from acute mountain sickness and the care extended by the MYBharat team and ITBP personnel, including doctors who prioritised treating her as their guest before attending to their own personnel. She said the experience showed that ITBP personnel not only protected the borders but also cared deeply for citizens and made her appreciate the resilience required to live in high-altitude conditions. Contrary to her family’s expectation of poor connectivity, she found reliable internet, QR-code and UPI payment facilities and Wi-Fi in the border region. She also interacted with local children, one of whom expressed a desire to visit the Andaman and Nicobar Islands, and highlighted the community spirit through which residents collectively organised weddings and monastery events, restored a damaged mobile tower and constructed a storage facility for its batteries.
Encouraging Ms Mistry to document her experience through articles or a book so that others could better understand the country’s vastness, people and shared sense of belonging, Shri Modi remarked, “When you share joy, it multiplies.”
MYBharat Volunteer Shri Ashish Soni from Jaunpur district of Uttar Pradesh, who is preparing for the Civil Services Examination, thanked the Prime Minister for enabling young people to contribute suggestions during the Budget-making process. Sharing his experience of Kaza Khas in Himachal Pradesh’s Spiti region, he said his parents, who remembered a time when mobile connectivity in remote areas was difficult, were astonished when he video-called them from nearly 14,000 feet. Describing MYBharat as a bridge between a generation that had witnessed struggle and another witnessing transformation, he recounted writing letters from the world’s highest post office at Hikkim to the Prime Minister, his family, the Ministry of Youth Affairs, the Defence Minister and his District Magistrate. He said India was connected not only through metros and airports but also through institutions serving its remotest regions and highlighted QR-code payments at around 14,500 feet as evidence that Digital India had become a source of trust across the country. His interactions with women’s self-help groups introduced him to entrepreneurship through homestays, digital platforms and sea buckthorn-based products, while discussions on the PM MUDRA Yojana and Deendayal Antyodaya Yojana focused on expanding livelihood opportunities. He also highlighted the role of the Border Roads Organisation-built Chicham Bridge in improving connectivity, tourism and economic activity, besides noting the region’s potential for night tourism.
Observing that technology had reached every corner of the country and that purchasing local products would generate employment, support livelihoods and carry regional identities across India, Shri Modi urged, “Wherever you travel, spend at least five per cent of your travel budget on buying products from local people.”
Concluding the interaction, the Prime Minister extended his best wishes to the young participants. The programme highlighted MYBharat’s role in enabling young people to experience first-hand the transformation of India’s border villages, dispel outdated perceptions and deepen their understanding of the country’s cultural diversity, developmental progress, community participation and the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat.